প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
১২.০৫.২০২০দা লৈবাক মীয়ামদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ৱারোল
12 MAY 2020 10:14PM by PIB Imphal
লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু খুরুমজরি, মালেম পুম্বনা থা মরি হেনবদগী কোরোনা ভাইরসকী মায়োক্তা লান্থেংনদুনা লাক্লি। মতম অসিগী মনুংদা মালেম পুম্বগী মীওই লাখ ২ হেন্না কোরোনানা ইনফেক্ত তৌরি। মীওই লাখ ২.৭৫ হেন্না অশিবগী খয়াত্তা তাখ্রে। ভারত্তসু মীয়ামনা মখোয়গী নুংশিজরবা কয়া কায়নখ্রে। ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা থোয় শোক্না অৱাবা ফোংদোকচরি।
মরূপশিং,
ভাইরস অমনা মালেম অসিবু মাংহন-তাকহল্লি। মালেম পুম্বদা মীওই কোতি কয়ানা ক্রাইসিস অমা মায়োক্নরি। মালেম পুম্বা পুন্সি কন্নবা লান অমদা শরুক য়ারি। ঐখোয়না অসিগুম্লবা ক্রাইসিস অমা উখিদ্রি নত্রগা তাখিদ্রি। ক্রাইসিস অসি মীওইবা জাতিগীদমক খনবা ঙমদবা অমদি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অমনি।
অদুম ওইনমক চোকথবা, মায়থিবা, মচেৎ-মচেৎ কায়বা অসি মীওইবা জাতিনা য়াবা ঙম্লোয়। ঐখোয়না মিৎশিং-নাশিংনা লৈদুনা, অসিগুম্লবা লান অসিগী চৎন-কাংলোন ইন্দুনা হৌজিক ঐখোয় ইশানা ইশাবু ঙাকথোকচবা তাই অমদি মাংলোমদা চংশিনবা তাই। ঙসি মালেম অসিনা ক্রাইসিসতা লৈরিবা অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী রিজোল্ব হেন্না চেৎশিলহনবা তাই। ঐখোয়গী অচৌবা রিজোল্বনা ক্রাইসিস অসি লাকশিনবদা মতেং ওইগনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না হৌখিবা চহিচাদগী তাদুনা লাক্লে মদুদি ২১শুবা চহিচা অসি ভারতকী চহিচানি। ঐখোয়না কোরোনাগী মমাংগী মালেম অমসুং গ্লোবেল সিস্তেমশিং মচা খায়না উবা ফংখ্রে। কোরোনা ক্রাইসিসকী ইনফেক্সনগী মতুংদসু মালেমদা ওইরিবা ফিভম অসিসু ঐখোয়না লেপতনা য়েংলি। ঐখোয়না মসিগী মতম অনি অসি ভারতকী মিৎয়েংদগী য়েংবা মতমদা ২১শুবা চহিচা অসি ভারতকী চহিচানি হায়বদু উবা ফংলি। মসি ঐখোয়গী মঙলান নত্তে, মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। অদুবু মসিগী চৎফম লম্বীনা করি ওইগনি? মালেমগী ওইরিবা ঙসিগী ফিভম অসিনা ঐখোয়দা তম্বীরি মদুদি মসিগী লম্বীদি অমত্তনি- আত্মানিভর ভারত। ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা হায়রি- এশপান্থা হায়বদি সেল্ফ-সফিসিয়েন্ত ইন্দিয়া।
মরূপশিং,
জাতি অমগী মতৌগুম ঙসি য়াম্না মরুওইবা তানফম অমদা লেপ্লি। অসিগুম্লবা অচৌবা দিজাস্তর অমনা ভারতকীদমক সিগ্নেল অমা পীরি, পাউজেল অমা পুরক্লি অমসুং তাঞ্জা অমা পুরক্লি। ঐহাক্না খুদম অমগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱাফমশিং শেয়ার তৌজগে। কোরোনা ক্রাইসিস হৌরকপা মতমদুদা, ভারত্তা পি.পি.ই. কিৎ অমা ফাওবা শারমদে। ভারত্তা এন-৯৫ মাস্কশিং খরা খক্তমক পুথোক্লম্মি। ঙসিদি ঐখোয় নুমিৎ খুদিংগী পি.পি.ই. লাখ ২ অমসুং এন-৯৫ লাখ ২ পুথোকপা ঙম্বগী ফিভম অমদা লৈরে। ঐখোয়না মসি তৌবা ঙম্লিবা অসিগী মরমদি ভারতনা ক্রাইসিসপু তাঞ্জা অমদা ওন্থোকপদগীনি। ক্রাইসিসপু তাঞ্জা অমদা ওন্থোকপগী ভারতকী মিৎয়েং অসিনা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী ওইবা ঐখোয়গী রিজোল্বকীদমক খুদম পীরগনি।
মরূপশিং,
ঙসিদি সেল্ফ-রেলাইন্স ৱাহৈগী আর্থ অসি গ্লোবেল সেনেরিও হায়না অহোংবা লাক্লে। হ্যুমেন সেন্ত্রিক গ্লোবেলাইজেসন বর্সেস ইকোনোমী সেন্ত্রেলাইজ গ্লোবেলাইজেসন্দা খন্ন-নৈনবৈ চত্থরি। ঙারতকী ফন্দামেন্তেল থিঙ্কিংনা মালেমদা আশাগী মৈরা অমা পীরি। ভারতকী কলচর অমসুং ত্রেদিসন্না মরোমদোম লেপচবগী ৱাফম ফোংদোক্লি মদুগী থৱায়না বসুধৈবকুতুম্বকম্নি।
ভারতকী পান্দমশিং অমসুং এক্সনশিংনা মালেমগী য়াইফ থৌরাংদা মমি তারি। ভারতনা ওপন দিফেকেসনদগী ফ্রী ওইখিবা মতম অদুদা মালেমগী মমিদা অহোংবা লাকখি। তি.বি. ওইগেরা, মালন্যুত্রিসন ওইগেরা, পোলিও ওইগেরা, ভারতকী কেম্পেনশিং অসি মালেমদা ইথিন পীরি।
ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স অসি গ্লোবেল ৱার্মিংগী মায়োক্তা ভারতকী খুদোলনি। ইন্তরনেস্নেল যোগ নুমিৎকী অনৌবা খোংথাং অসি স্ত্রেস লৈহন্দনবা ভারতকী খুদোলনি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা ভারতকী হিদাক-লাংথকশিংনা পুন্সিগী অনৌবা আশা অমা পীরি।
খোংথাংশিং অসিনা ভারতকীদমক মিংচৎ পুরক্লি অমদি মসিনা ভারত মচা পুম্নমকপু চাওথোকহল্লি। মালেং অসিনা থাজবা হৌরক্লে মদুদি ভারতনা য়াম্না নিংথিজনা তৌবা ঙমই, মীওইবা জাতিগী য়াইফনবগীদমক অফবা কয়া অমা পীবা ঙমই।
ৱাহংদি কমদৌনা?
ৱাহং অসিগী পাউখুমদি- মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগীদমক ভারতকী মীওই কোতি ১৩০গী অপুনবা রিজোল্ব অমনি।
মরূপশিং,
চহিচা কয়াগী চাউথোকচনিঙাই ওইরবা পুৱারী অমা ঐখোয়গী লৈজরি। ভারতনা চাউখৎলিঙাই মতমদা মসিবু শনাগী উচেক হায়না কৌনরম্মি, চাউখৎলম্মি, মতম অদুদা মালেমগী য়াইফনবগী লম্বী খক্তদা চৎলম্মি।
মতমদা অহোংবা লাকখি, লাবাক অসি মীনাই য়োৎহিং থাংখি, ঐখোয় দিবেলপমেন্তকীদমক ইখৌ-লাংখি। ঙসি ভারত মসিগী প্রোগ্রেসতা মায় পাক্না মাংলোমদা চংশিল্লে, হৌজিকসু মালেমগী য়াইফনবা পান্দমদা লেমদনা লৈরি। চহিচা অসিগী হৌরকপদা থোকখিবা Y2K ক্রাইসিস অদু নিংশিংবীয়ু। ভারত্তগী তেক্নোলোজী এক্সপার্তশিংনা মালেম অসিবু ক্রাইসিস অসিদগী চিংথোরকখি। ঙসিদি ঐখোয়গী রিসোর্স লৈরে, ঐখোয়গী পাৱর লৈরে, অমসুং মালেনদা খ্বাইদগী ফবা তেলেন্ত অদু ঐখোয়গী লৈরে।
ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা প্রদক্তশিং শেমগনি, ঐখোয়গী ক্বালিতী ফগৎনগনি, সপ্লাই চেনবু হেন্না মোদর্ন ওইহনগনি, মসি ঐখোয়না তৌবা ঙমই অমদি ঐখোয়না শোইদনা তৌগনি।
মরূপশিং,
ঐহাক্না ইশাগী ইমিৎমক্না কচ্ছকী য়ুহা হাখিবা উহৌই। মফম খুদিং অকায়-অতোয় ঙাক্তা তারম্মি। পুম্নমক মাংহন-তাকহল্লমি। কচ্ছ অসি অশিবগী ফি অমা শেৎলদুনা তুম্বগা পাঙখক ওইরম্মি। ফিভম অদুদা অহোংবা লাক্কনি হায়বা কনানসু থাজবা ঙমলোয়। অদুমওইনমক কচ্ছ অমুক হন্না হৌগৎলকখি, কচ্ছ লেং-খোৎপা হৌরকখি, কচ্ছ চৎপা হৌরকখি। মসি ঐখোয় ভারতমচাশিংগী গ্রিৎ অমসুং দিতরমিনেসন্নি।
করিগুম্বা ঐখোয়না তৌগে খনখ্রবদি ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দম অদু য়ৌবা ঙমই অমদি অরুবা লম্বী অমত্তা লৈরোই। অদুগা ঙসিদি অপাম্বসু লৈরে, লম্বীসু লৈরে। মসিনি ভারতপু মরোমদোম লেপচহনগদৌরিবা। ঐখোয়গী অপুনবা রিজোল্ব অসি অদুক্কী মতিক কল্লি মদুদি ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি।
মরূপশিং,
মরোমদোম লেপচবা ভারতকী চিংলেম্বা বিলদিং অসি য়ুম্বী মঙাদা লেপতুনা লৈগনি।
অহানবা য়ুম্বী অসি ইকোনোমীনি, অদুগুম্লবা ইকোনোমী অমা মদুনা ইনক্রিমেন্তেল চেঞ্জ নত্তনা ক্বান্তম জম্প পুরক্কদবা।
অনিসুবা য়ুম্বী অসি ইনফ্রাস্ত্রকচরনি, মোদর্ন ইন্দিয়াগী শক্তম ওইরক্কদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা।
অহুমসুবা য়ুম্বী অসি ঐখোয়গী সিস্তেমনি। ২১শুবা চহিচাগী মঙলানবু মংফাওনহনবা ঙম্বা সিস্তেম অমা।
মরিসুবা য়ুম্বী অসি ঐখোয়গী দেমোগ্রাফীনি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোগ্রাফীদা ঐখোয়গী বাইব্রেন্ত দেমোগ্রাফী অসি ঐখোয়গী শক্তিনি, মরোমদোম লেপচবা ভারতকীদমক ঐখোয়গী সোর্স ওফ ইনর্জীনি।
মঙাসুবা য়ুম্বী অদি দিমান্দনি। ঐখোয়গী ইকোনোমীদা দিমান্দ অমসুং সপ্লাই চেনগী সাইকল অসি, শক্তি অসি মপুংফাবা পোতেন্সিয়েলদা শিজিন্নবা মথৌ তাই।
মরূপশিং,
কোরোনা ক্রাইসিস থেংনবগা লোয়ননা, অনৌবা রিজোলুসন অমগা লোয়ননা ঙসি ঐহাক্না অখন্নবা ইকোনোমি পেকেজ অমা লাউথোকচরি। মসিগী ইকোনোমিক পেকেজ অসিনা ‘আত্মানিভর ভারত অভিয়ান’ (মরোমদোম লেপচবা ভারত কেম্পেন)দা মরুওইবা লিঙ্ক অমগুম মথৌ তৌরগনি।
মরূপশিং,
হন্দক্তা সরকারনা কোরোনা ক্রাইসিসকা মরী লৈননা ইকোনোমীগী ওইবা লাউথোকখিবা অদু রিজার্ব বেঙ্ককী ৱারেপনি। ঙসি লাউথোক্লিবা ইকোনোমিক পেকেজ অসি তিনশিল্লগদি চাউরাক্না লুপা কোতি লাখ ২০গীনি। পেকেজ অসি ভারতকী জি.দি.পি.গী চাদা ১০গা মানরি। মসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা সেক্সনশিং অমসুং ইকোনোমিক সিস্তেমদা লিঙ্ক তৌরিবা মখোয়শিং অদুনা লুপা কোতি লাখ ২০গী মতেং ফংলগনি। পেকেজ অসিনা ২০২০দা লৈবাক অসিগী চাউখৎ খোংচৎতা অনৌবা লেংহন্নবা পাঙ্গল অমা পীরগনি অমদি মরোমদোম লেপচবা ভারত কেম্পেনদা অনৌবা মায়কৈ অমা পীরগনি। মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী রিজোল্বকী সাক্ষি ওইনবা পেকেজ অসিদা লৈবাক, শিন্মী, শেল-থুম মরাং কায়না লৈবা অমসুং আইন – হায়রিবশিংসিদা অকনবা ৱাফম থম্লি।
মসিগী ইকোনোমিক পেকেজ অসি মীওই মিলিয়ল কয়াগীদমক হিংনবগী সোর্স অমা ওইরিবা, মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগীদমক ঐখোয়গী রিজো্বশিংগী অচেৎপা ফাউন্দেসন অমা ওইরিবা ঐখোয়গী কোতেজ ইন্দস্ত্রী, হোম ইন্দস্ত্রী, ঐখোয়গী স্মোল-স্কেল ইন্দস্ত্রী, ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.গীনি। মসিগী ইকোনোমিক পেকেজ অসি ফিভম খুদিংমক্তা, সিজন খুদিংক্তা লৈবাক মীয়ামগীদমক অয়ুক অমসুং নুমিদাং থবক তৌরিবা অদুগুম্লবা লৈবাক অসিগী শিন্মীগীদমক্তনি, লৈবাক অসিগী ফার্মরশিংগীদমক্তনি। মসিগী ইকোনোমিক পেকেজ অসি পুকচেল শেংনা তেক্স থিরিবা অমদি লৈবাক্কী দিবেলপমেন্তদা থৌদাং লৌরিবা লৈবাক অসিগী মিদল ক্লাসকীদমক্তনি। মসিগী ইকোনোমিক পেকেজ অসি ভারতকী ইকোনোমিক পোতেন্সিয়েলদা ইনোৎ অমা পীনবা হোৎনরিবা ইন্দিয়ান ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক্তনি। হয়েংদগী হৌরগা লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরা অসিদা ফাইনান্স মিনিস্তরনা মরোমদোম লেপচবা ভারত কেম্পেন্না ইন্সপায়র ওইরবা মসিগী ইকোনোমিক পেকেজ অসিগী মতাংদা মচা খায়বা ইনফোর্মেসন পীরগনি।
মরূপশিং,
মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা শেমনবগীদমক বোল্দ রিফোর্মগী কমিতমেন্তকা লোয়ননা হৌজিক লৈবাক অসি মাংলোমদা চংশিনবা তাই। অদোম্নসু এক্সপরিয়েন্স লৈবিরম্লগনি মদুদি হৌখিবা চহি ৬ হেনবদা তৌখিবা রিফোর্মশিংগী মহৈ ওইনা ঙসি ক্রাইসিসকী মতম অসিদা ভারতকী সিস্তেমশিং হেন্না ইফিসিয়েন্ত ওইবা উবা ফংলি। মদু নত্রগদি কনানা খনবা ঙম্বগে মদুদি ভারত সরকারনা থাখিবা পৈশাশিং লাইরবা লৌমীশিংগী ফুরিৎখাওদা দাইরেক্ত চংবা ঙমগনি। অদুবু মসি ওইথোকখি। মদুসু সরকারগী ওফিস পুম্নমক থোং লোনবা মতমদা ওইথোকখি, ত্রান্সপোর্তকী উপায় থিংখিবা মতমদা ওইথোকখি। মসি জনধন-আধার-মোবাইল- জামগী ত্রিশক্তিগা মরী লৈনবা রিফোর্ম অমনি। হৌজিক রিফোর্মগী স্কোপ অসি হেন্না পাকথোকনবা তাই, অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা তাই।
মরূপশিং,
মসিগী ক্রাইসিস অসি অদুক্কী মতিক চাউখ্রে মদুদি খ্বাইদগী চাউরবা সিস্তেম ফাওবা নিক্লি। অদুম ওইনমক, সর্কমস্তেন্স অসিগী মখাদা লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী লায়রবা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিংগী রিজোল্ব অমসুং রেস্ত্রেন্ত অদুসু উবা ফংখি। অখন্ননা ঐখোয়গী স্ত্রীৎ বেন্দরশিং, হোকরশিং, লেবরশিং, য়ুমদা থবক শুরিবা মখোয়শিং অদুনা মতম অসিদা তপস্য য়াম্না তৌখি, চাউনা কত্থোকখি। হৌজিক মখোয়বু মপাঙ্গল কলহনবা, মখোয়গী ফাইনান্সিয়েলগী মথৌ তাবশিংগীদমক অচৌবা খোংথাং লৌখৎপা অসি অসি ঐখোয়গী ইথৌনি।
মসি ৱাখলদা থমদুনা, লাইরবা ওইগেরা, লেবরশিং ওইগেরা, মাইগ্রেন্ত লেবরশিং ওইগেরা, শা-শন লোইবা ওইগেরা, ঐখোয়গী ঙামীশিং ওইগেরা ওর্গনাইজ সেক্তর নত্রগা অনওর্গনাইজ সেক্তর ওইগেরা, ইকোনোমিক পেকেজ অসিদা সেক্সন খুদিংমক্কীদমক মরুওইবা ৱারেপ খরা লাউথোক্লগনি।
মরূপশিং,
কোরোনা ক্রাইসিসনা ঐখোয়দা লোকেল মেনুফেকচরিং, লোকেল মার্কেৎ অমসুং লোকেল সপ্লাই চেনগী মরুওইবা অদুসু শন্দোক্না তাক্লি। ক্রাইসিসকী মতম অসিদা লোকেলনা ঐখোয়গী দিমান্দশিং মপুং ফাহল্লি, লোকেলনা ঐখোয়বু কনবীরি। লোকেল অসি দরকার ওইবা অদু খক্তা নত্তে, মসি ঐখোয়গী থৌদাংসুনি। মতমনা ঐখোয়দা তম্বীরি মদুদি ঐখোনা লোকেলবু ঐখোয়গী পুন্সিগী মন্ত্র অমা ওইহনগদবনি। মরম অদুনা ঙসিদগী ভারত মচা পুম্নমক্না মখোয়গী লোকেলগীদমক খোংজেল ওইগদবনি, লোকেল প্রদক্তশিং লৈবা খক্তা নত্তনা চাউথোকপগা লোয়ননা মখোয়বু প্রমোৎ তৌগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মসি তৌবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরূপশিং,
এক্সপার্তশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা কোরোনা অসি মতম কুইনা ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইগনি হায়না ফোংদোক্লি। অদুবু ঐখোয়গী পুন্সি অসি কোরোনাগী অকোয়বা খক্তদা ফাজিন্দুনা লৈহনবসু য়াদে। ঐখোয়না মাস্কশিং উপকনি, খুদুপ অনিগী অরাপ্পা ঙাক্না চৎকনি অমদি ঐখোয়গী পান্দমবু ফংনবা তান্নগনি।
মরম অদুনা লোকদাউনগী মরিসুবা ফেজ, লোকদাউন ৪ অসি অনৌবা রুলশিংগা লোয়ননা মপুংফানা নৌনা দিজাইন তৌগনি। রাজ্যশিংদগী ঐখোয়না ফংলিবা সজেসনশিংদা য়ুমফম ওইরগা, লোকদাউন ৪গা মরী লৈনবা ইনফোর্মেশনসু অদোমগী মফমদা মে ১৮গী মমাংদা ফংহল্লগনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি রুলশিং অদু ইন্দুনা ঐখোয়না কোরোনা থেংনগনি অমদি মাংলোমদা চংশিনগনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী কলচরদা হায়রি, ‘সর্বম আত্ম বংশ সুখম’, হায়বদি ঐখোয়গী কন্ত্রোলদা লৈরিবসি নুংঙাইবনি। ইরোমদোম লেপচবনা ঐখোয়দা নুংঙাইবা, অপেনবা অমসুং এম্পৱারমেন্ত পারি। ২১শুবা চহিচাবু ভারতকী চহিচা ওইহন্নবা ঐখোয়গী থৌদাং অদু মরোমদোম লেপচবা ভারতকী ৱাশক্না মপুং ফাহনগনি। মসিগী থৌদাং অসি ভারত মচা কোতি ১৩০গী লাইফ ফোর্স খক্তদগী ইনর্জী ফংগনি। মরোমদোম লেপচবা ভারতকী য়ুগ অসি ভারত মচা খুদিংমক্কীদমক অনৌবা ৱাশক্কা লোয়ননা অনৌবা কুমহৈ অমসুং ওইরগনি। হৌজিক অনৌবা রিজোল্ব অমসুং দিতরমিনেসন অমগা লোয়ননা ঐখোয় মাংলোমদা চংশিনবা তাই। ঐখোয়না ভারতপু মরোমদোম লেপচবা জাতি অমা ওইহনবা ঙমগনি। ঐখোয়না ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি। রিজোল্ব অসিগা লোয়ননা, থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অদোমবু য়াইফ-পাউজে লপীজরি।

Prime Minister's Office
English Rendering of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Address to the Nation on 12.5.2020
12 MAY 2020 10:14PM by PIB Delhi
Greetings to fellow citizens, for over four months the global community has been in the fight against Corona virus.
During this period more than 42 lakh people across the world have been infected with Corona. More than 2.75 Lakh people have died tragically. In India too, people have lost their near and dear ones.I express my heartfelt condolences to all.
Friends, a virus has destroyed the world. Crores of people around the world are facing a crisis. World all over is engaged in a battle to save precious lives. We have never seen or heard of such a crisis.This crisis is unthinkable as well as unprecedented for mankind.
However-getting exasperated, losing heart or getting shattered, is not acceptable to the mankind. We have to remain vigilant, closely monitor it, follow the rules of engagement in such a war, save ourselves and move ahead.Today, when the world is in crisis, we must strengthen our resolve. Our great resolve will help overcome this crisis.
Friends, we have been hearing since the last century that the 21st century belongs to India. We have seen how the world was before Corona and the global systems in detail. Even after the infliction of the Corona crisis, we are constantly watching the situation as it unfolds across the globe. When we look at these two periods from India's perspective, it seems that the 21st century is the century for India. This is not our dream, rather a responsibility for all of us.
But what should be its trajectory?
The state of the world today teaches us that a (AtmaNirbhar Bharat) "Self-reliant India" is the only path .It is said in our scriptures - EshahPanthahThat is - self-sufficient India.
Friends,
As a nation today we stand at a very crucial juncture. Such a big disaster is a signal for India,it has brought a message and an opportunity.I will share my perspective with an example. When the Corona crisis started, there was not a single PPE kit made in India. The N-95 masks were produced in small quantity in India. Today we are in a situation to produce 2 lakh PPE and 2 lakh N-95 masks daily. We were able to do this because India turned this crisis into an opportunity.
This vision of India - turning crisis into opportunity- is going to prove equally effective for our resolve of self-reliant India.
Friends,
Today the meaning of the word self-reliance has changed in the global scenario. The debate on Human Centric Globalization versus Economy Centralized Globalization is on. India's fundamental thinking provides a ray of hope to world. The culture and tradition of India speaks of self-reliance and the soul is VasudhaivaKutumbakam.
India does not advocate self-centric arrangements when it comes to self-reliance. India's self-reliance is ingrained in the happiness, cooperation and peace of the world.
This is the culture which believes in the welfare of the world, for all the living creatures and the one which considers the whole world as a family. Its premise is 'माता भूमिः पुत्रो अहम् पृथिव्यः' - the culture that considers the earth to be the mother. And when the Bharat Bhumi, becomes self-sufficient, it ensures the possibility of a prosperous world. India's progress has always been integral to the progress of the world.
India's goals and actions impact the global welfare. When India is free from open defecation,it has an impact on the image of the world. Be it TB, malnutrition, polio, India's campaigns have influenced the world.
International Solar Alliance is India's gift against Global Warming. The initiative of International Yoga Day is India's gift to relieve stress. Indian medicines have given a fresh lease of life to the people in different parts of the world.
These steps have brought laurels for India and it makes every Indian feel proud. The world is beginning to believe that India can do very well, so much good for the welfare of mankind can give.
The question is - how?
The answer to this question is – A Combined resolve of 130 crore citizens for a self-reliant India.
Friends,
We have a proud history of centuries. When India was prosperous, it was called the golden goose, it was prosperous, and then it always walked tall for the welfare of the world.
Then the times changed, the country was caught in the chains of slavery, we longed for development. Today, when India is making rapid strides in its progress, it is still committed to the goal of global welfare. Remember, the Y2K crisis at the beginning of this century. Technology experts from India pulled the world out of that crisis. Today we have the resources, we have the power, and we have the best talent in the world.
We will make the best products, will improve our quality further, make the supply chain more modern, we can do this and we will definitely do it.
Friends,
I had witnessed the Kutch earthquake. There was debris everywhere. Everything was destroyed. It seemed as if Kutch had fallen asleep wearing a sheet of death. In that situation no one could have imagined that the situation would ever change. However, Kutch stood up, Kutch started moving, Kutch moved. This is the grit and determination of weIndians.
If we are determined then we can reach our goals and no path will be difficult. And today there is a will and there is a way. That is to make India self-reliant. Our combined resolve is so strong that India can become self-sufficient.
Friends, this magnificent building of self-reliant India will stand on five Pillars.
First Pillar is Economy, an economy that brings Quantum Jump rather than Incremental change.
Second Pillar is Infrastructure, an infrastructure that became the identity of modern India.
Third Pillar is Our System. A system that is driven by technology which canfulfill the dreams of the 21st century; a system not based on the policy of the past century.
Fourth Pillar is Our Demography. Our Vibrant Demography is our strength in the world's largest democracy, our source of energy for self-reliant India.
The fifth pillar is Demand. The cycle of demand and supply chain in our economy, is the strength that needs to be harnessed to its full potential. In order to increase demand in the country and to meet this demand, every stake-holder in our supply chain needs to be empowered. We will strengthen our supply chain, our supply system built up with the smell of the soil and the sweat of our labourers.
Friends, amidst the Corona crisis, I am announcing today a special economic package with a new resolution. This economic package will serve as an important link in the 'AtmaNirbhar Bharat Abhiyan” (Self Reliant India Campaign)'.
Friends, in the recent past economic announcements made by the government related to the Corona crisis, which were the decisions of the Reserve Bank. The economic package that is being announced today, if added, comes to around Rs. 20 lakh crores. This package is about 10 percent of India's GDP. With this various sections of the country and those linked to economic system will get support and strength of 20 lakh crore rupees. This package will give a new impetus to the development journey of the country in 2020 and a new direction to the Self-reliant India campaign. In order to prove the resolve of a self-reliant India, Land, Labor, Liquidity and Laws all have been emphasized in this package.
This economic package is for our cottage industry, home industry, our small-scale industry, our MSME, which is a source of livelihood for millions of people, which is the strong foundation of our resolve for a self-reliant India. This economic package is for that labourer of the country, for the farmers of the country who are working day and night for the countrymen in every situation, every season. This economic package is for the middle class of our country, which pays taxes honestly and contributes to the development of the country. This economic package is for Indian industries, which are determined to give a boost to the economic potential of India. Starting tomorrow, over the next few days, the Finance Minister will give you detailed information about this economic package inspired by the 'Self-reliant India campaign'.
Friends, it is now imperative for the country to move forward with the commitment of Bold Reforms to create a self-reliant India. You have also experienced that as a result of the reforms over the past 6 years, today even in this time of crisis; India's systems have looked more efficient. Otherwise, who could have thought that the money sent by Government of India will reach directly in the pocket of the poor farmer! But it has happened. That also happened when all the government offices were closed; the means of transport were shut down.This was just a reform related to Janadhan-Aadhaar-Mobile-JAM's Trishakti, the effect of which we have just seen. Now the scope of the reforms has to be broadened, giving a new height. These reforms will be in the entire supply chain related to farming, so that the farmer is also empowered and will have minimal impact on agriculture in any other crisis like corona in future. These reforms will be for, rational tax system, simple and clear rules-of-law, good infrastructure, capable and competent human resources, and building strong financial system. These reforms will encourage business, attract investment and strengthen our resolve for Make in India.
Friends, self-reliance is possible only through inner strength and self-belief. Self-reliance also prepares the country for a tough competition in the global supply chain. And today it is the need of the hour that India should play a big role in the global supply chain. Realizing this, many provisions have also been made in the economic package. This will increase the efficiency of all our sectors and also ensure quality.
Friends, this crisis is so big, that the biggest systems have been shaken. However, under these circumstances, the country has also seen the resolve and restraint of our poor brothers and sisters, especially the street vendors, hawkers, labourers, those who are working in homes, they have done a lot of penance during this time, they have sacrificed a lot. Who would not have realized their absence? Now it is our duty to make them strong, to take some big steps for their financial requirements. Keeping this in mind, be it poor, labourers, migrant labourers, cattle rearers, be our fishermen, organized sector or unorganized sector, some important decisions will be announced in the economic package for every section.
Friends, the Corona crisis has also explained to us the importance of Local manufacturing, Local market and Local supply chain. In times of crisis, this Local has fulfilled our demand, this Local has saved us. Local is not just the need, it is our responsibility also. Time has taught us that we must make the Local as a mantra of our life. The Global Brands you feel today were sometimes also very local like this. But when people started using them, started promoting them, branding them, proud of them, they became Global from Local Products. Therefore, from today every Indian has to become vocal for their local, not only to buy local products, but also to promote them proudly. I am confident that our country can do this. Your efforts have increased my reverence for you every time. I recollect one thing with pride. When I requested you and the nation to buyKhadi and said it will be a great support to our handloom workers. Today, the demand and sales of both Khadi and handloom have reached record levels in a very short time. Not only that, you also made it a big brand. It was a very small effort, but the result was very good.
Friends, experts and scientists have pointed out that Corona will remain a part of our lives for a long time. But at the same time, we cannot allow this to happen that our lives will be confined only around the corona. We would wear masks, follow two yards distance and pursue our goals. Therefore, the fourth phase of lockdown, lockdown 4, will be completely redesigned, with new rules. Based on the suggestions we are getting from the states, information related to Lockdown 4 will also be given to you before 18 May. I am confident that by following the rules, we will fight Corona and move forward.
Friends, In our culture, it is said 'सर्वम् आत्म वशं सुखम्' i.e. what is in our control, is happiness. Self-reliance leads to happiness, satisfaction and empowerment. Our responsibility to make the 21st century, the century of India, will be fulfilled by the pledge of self-reliant India. This responsibility will only get energy from the life force of 130 crore citizens. This era of self-reliant India will be a new vow for every Indian as well as a new festival. Now we have to move forward with a new resolve and determination. When ethics are filled with duty, the culmination of diligence, the capital of skills, then who can stop India from becoming self-reliant? We can make India a self-reliant nation. We will make India self-reliant. With this resolve, with this belief, I wish you the very best.