PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
09 MAY 2020 6:26PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Dr. Harsh Vardhan engages with North Eastern States to review preparedness and containment measures taken for COVID-19 management
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare held a meeting today with Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura and Sikkim to review the status of COVID-19 in the north-eastern States along with the measures being taken for its containment and management. Appreciating the dedication of all the States in combating COVID-19 in the country, he said “It is a huge relief and very encouraging to see green zones in most North Eastern States. As of date, only Assam and Tripura have active COVID-19 cases; the other States are all in the green zone.” To maintain the positive status of COVID-19 management in the North East, Dr. Harsh Vardhan advised the States to ensure that the returning migrant labourers, students and those returning from abroad should be screened and quarantined as per the guidelines and protocol laid down.
Dr Harsh Vardhan stated that as on 9th May 2020, a total of 59,662 cases have been reported from the country in which 17,847 persons have been cured and 1,981 deaths had occurred. In the last 24 hours, 3,320 new confirmed cases have been added and 1307 patients were found cured. He added that the fatality rate is 3.3% and recovery rate is 29.9%. He also added that (as of yesterday) there are 2.41% present active COVID-19 patients in ICU, 0.38% on ventilators and 1.88% on oxygen support. He also said, “The testing capacity has increased in the country and it is 95,000 tests per day with 332 Government laboratories and 121 private laboratories. Cumulatively, 15,25,631 tests have been done so far for COVID-19.”
For details:
Dr. Harsh Vardhan reviews preparedness and containment measures taken for COVID-19 management in Tamil Nadu, Telangana and Karnataka
Dr. Harsh Vardhan stated, “Appropriate measures are being taken to combat COVID-19 and with the cohesive efforts of both Centre and States, adequately growing numbers of dedicated COVID hospitals, Isolation & ICU beds and Quarantine being identified and developed so far, we are well-prepared to face any eventuality due to COVID-19”. Centre is also supporting by providing sufficient number of masks & Personal Protective Equipment, Ventilators etc. to the States/ UTs / Central Institutions, he further added.
For details:
ShriAmit Shah chairs a Review Meeting of Directors General of All Central Armed Police Forces
The Union Home Minister appreciated the commendable work being done by our CAPFs in this difficult situation of COVID-19 management. Shri Shah said that Modi government is not only concerned over spread of COVID-19 but is making all out efforts to ensure safety, security and wellbeing of all CAPFs. During the meeting, the innovative measures taken by each of the CAPFs in order to contain the disease were also discussed. The suggestions ranged from providing awareness and training about precautions; changing the arrangements in Mess and staying facilities in barracks; boosting immunity as per Ministry of AYUSH guidelines; and, ensuring proper personnel management, keeping in view the age of the security personnel and their health history.
For details:
Phone call between Prime Minister ShriNarendraModi and H.E. Giuseppe Conte, Prime Minister of Italy
Prime Minister ShriNarendraModi had a phone call with H.E. Giuseppe Conte, Prime Minister of Italy.The Prime Minister conveyed his condolences for the loss of lives in Italy caused by the COVID-19 pandemic. The two leaders discussed the measures required to address the health and economic impact of the pandemic in their own countries as well as at a global level. They expressed solidarity with each other and appreciated the mutual cooperation extended towards each other’s stranded nationals. The Prime Minister assured Mr. Conte of India’s unstinted support to Italy in provision of essential medicines and other items.
For details:
Union Labour and Employment Ministry will take all possible steps to help mitigate problems faced by the industry and the workers due to lockdown
Ministry of Labour and Employment has been in dialogue with the social partners to discuss the emergent situation arising out of COVID-19 pandemic and to chalk out strategies and policy initiatives to minimize its impact on the workers and on the economy.ShriSantosh Kumar Gangwar, Minister of State (I/C) for Labour and Employment held a Webinar with the Employers’ Organizations. He mentioned that his Ministry is sympathetic to the requirements of the industry and would try to provide all possible help, for revival of industry and reopening of the economy. He also mentioned that the Ministry of Labour and Employment is consulting other concerned line Ministries for resolving the issues being faced by the Industry, particularly, MSME sector.
For details:
New procedure for registration, approval, etc. of certain entities deferred to 1st October, 2020
In view of the unprecedented humanitarian and economic crisis, the CBDT has decided that the implementation of new procedure for approval/ registration/notification of certain entities shall be deferred to 1st October, 2020. Accordingly, the entities approved/ registered/ notified under section 10(23C), 12AA, 35 and 80G of the Income-tax Act, 1961 (the Act) would be required to file intimation within three months from 1st October, 2020, i.e, by 31st December, 2020. Further, the amended procedure for approval/ registration/ notification of new entities shall also apply from 1st October, 2020.
For details:
Clarification in respect of residency under the Income-tax Act, 1961
Section 6 of the Income-tax Act, 1961 contains provisions relating to residency of a person. The status of an individual as to whether he is resident in India or a non-resident or not ordinarily resident, is dependent, inter-alia, on the period for which the person is in India during a year.Various representations have been received stating that there are number of individuals who had come on a visit to India during the previous year 2019-20 for a particular durationand intended to leave India before the end of the previous year for maintaining their status as non-resident or not ordinary resident in India. However due to declaration of the lockdown and suspension of international flights owing to outbreak of COVID-19, they are required to prolong their stay in India. Concerns have been expressed that they may involuntarily end up becoming Indian residents without any intention to do so.In order to avoid genuine hardship in such cases, the CBDT has now issued clarification in this regard.
For details:
Minority communitiesequally contributing in the fight against COVID-19 along with all the people of the society—ShriMukhtar Abbas Naqvi
Minister of Minority Affairs ShriMukhtar Abbas Naqvi today said here that more than 1500 Health Care Assistants, who have been trained under skill development programme of Minority Affairs Ministry, are assisting in treatment and well-being of Corona patients.ShriNaqvi said here that these Health Care Assistants include 50 per cent girls who are helping in treatment of Corona patients in various hospitals and health care centres across the country. ShriNaqvi said that different waqf boards across the country have contributed Rs 51 crore in PM and CM relief funds for Corona pandemic with the support of various religious, social and educational organisations..
For details:
490 Lifeline Udan flights operated till date to ensure continuous supply of essential and medical supplies across the country
490 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. Cargo transported on 8th May 2020 was 6.32 tons taking total amount of cargo transportedto around 848.42 tons. Alliance Air operated 2 fights on 8th May 2020 while 8 flights were operated by IAF.Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 4,73,609 km.‘LifelineUdan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.Helicopter services including Pawan Hans Ltdhave been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. Pawan Hans till 8th May2020 have carried 2.32 tons of cargo covering a distance of 8,001kms.
For details:
Despite enormous challenges posed by COVID -19 pandemic RCF registers over 35 percent increase in sale of NPK fertilizers Suphala
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: CM announces mandatory test for every person entering the state, including asymptomatic persons in order to prevent the spread of COVID19.
• Manipur: 22 nurses from Manipur working in five private hospitals in Kolkata reached the State and have been kept into quarantine centre.
• Meghalaya: Another person tested COVID19 positive in Shillong, Meghalaya who works at the same house as the earlier patient, found while doing precautionary retesting.The person is healthy and showing no symptoms, tweets Meghalaya CM.
• Mizoram: Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan congratulates Mizoram Health Minister for the State becoming COVID19 free, and for the 10 points drop in Infant Mortality Rate (IMR).
• Nagaland:Govt says referral of serious non-COVID patients outside the state to be permitted only after acceptance certificate from the outside hospital is enclosed in the patient's application. Nagaland Planning Minister says 33 people stranded outside the State have applied for e-passes while another 7,015 have requested the Govt to arrange for their return.
• Sikkim: CM met Governor Shri Ganga Prasad to discuss about revitalisation of economy of the state due to Coronavirus outbreak; informed him about austerity measures.
• Tripura: 17,000 Tripura people stranded in 11 other states have registered through online portal for returning to the state. Also 33,000 migrant workers to be sent back to their respective states from Tripura.
• Maharashtra: State has 19,063 cases of Covid-19 with 1,089 more people testing positive. 37 people have lost their lives due to the virus in the last 24 hours taking the total death toll in the state to 731. Mumbai reported 748 new coronavirus cases in the last 24 hours taking total number of cases in the city to the 11,967. Across Maharashtra, 714 police personnel have also tested positive.
• Gujarat: DrRandeepGuleria, Director of All India Institute of Medical Sciences met doctors at Ahmedabad Civil Hospital today to give them advice on Covid-19 treatment protocol. Meanwhile, Gujarat recorded 24 more deaths taking the overall toll to 449 while total Covid 19 positive cases stood at 7,403, second highest in the country after Maharashtra.
• Rajasthan: 57 new coronavirus cases were reported in Rajasthan, bringing the total reported cases to 3,636. Among the total people infected as on date, 1,916 have recovered and 101 have passed away.
• MP: 89 new cases were reported as of 8:00 a.m. today in MP, taking the total reported cases to 3,341. Among the total people infected as on date, 1,349 have recovered and 200 have passed away. For three days on a trot, MP has reported more recoveries than new positive cases.
• Chhattisgarh:CM ShriBhupeshBhagel has written to the Prime Minister ShriNarendraModi and demanded a Rs 30,000 crore package to battle the economic crisis following Covid 19 pandemic. With 60 reported cases and no fatalities, Chhattisgarh has been one of the least affected major states in India.
• Kerala: Kerala government has resumed issuing passes to people returning from other states other than from red zone areas. Many Keralites without passes are stuck at the check posts of border districts of the state. The Kottayam district administration has begun steps to identify the 34 students who returned from the red zone district of Thiruvallur in Tamil Nadu and are evading quarantine. Three more flights from Muscat, Kuwait and Doha will arrive Kochi tonight through Vande Bharat mission. Only one case of Covid-19 was reported yesterday with 10 recoveries. Only 16 patients are still under treatment.
• Tamil Nadu: State moves SC against HC order barring counter sale of alcohol. CM urges Prime Minister Modi to place amendments to Electricity Act in abeyance. Two Air India flights under the Vande Bharat Mission from Dubai carrying 359 passengers landed at Chennai International Airport early morning today. Another flight from Malaysia with 168 passengers would arrive in Tiruchy International airport today. Total Covid cases till yesterday: 6009, Active cases: 4361, Deaths: 40, Discharged: 1605. 1589 cases till now linked to Koyembedu Market.
• Karnataka: Today 36 new Covid cases reported in the State till now; Bangalore 12, Uttara Kannada 7, Davangere 6, three each in Chitradurga, Bidar&Dakshinkannada and one each in Tumkur and Vijayapura .Total positive cases till now 789. So far 30 people dead and 379 people cured and discharged.
• Andhra Pradesh: State to set up Special Enforcement Bureau to curb illegal liquor and sand transportation. Orders issued to reduce the number of liquor outlets limiting them to 2,934 from 3500. 43 Covid +ve new cases reported, 45 discharged and three deaths reported in the last 24 hours after testing 8388 samples. Total cases rise to 1930. Active cases: 999, Recovered: 887, Deaths: 44. Districts leading in +ve cases: Kurnool (553), Guntur (376), Krishna (338), Anantapur (102).
• Telangana: ICMR accords permission for six months to ESI Hospital and Gandhi to carry out plasma therapy trials on Covid19 patients. State began imposing a fine of Rs 1,000 on people roaming in public places without wearing a mask. A group of migrant workers at a construction site in Gachibowli staged a protest demanding that they be sent back to their native places. Total positive cases till now 1132; Active cases: 376, Deaths : 29, Discharged: 727.
• Chandigarh: The UT Chandigarh Administrator has directed the Deputy Commissioner, UT to coordinate with the receiving states, so that the stranded labour and other persons desirous of going to their home states could do so after necessary medical screening. Nearly 5,000 persons, mostly NRIs and residents of Chandigarh, are expected to return from abroad by air.
• Punjab: The Punjab Government has issued the advisory on maintaining and ensuring the safety of food and other essential household items during the COVID-19 pandemic. In the general advisory, the Punjab Government has directed that the shop-owners, delivery staff and customers should be wearing cloth masks at all the times. The mask should also be worn even if the purchase of groceries or collection of an order takes a fraction of time. In Specific Advisory for the consumers/customers, the Punjab Government has advised them to carry cloth bags while going out to buy the essentials. The cloth bag should be washed thoroughly with soap and water immediately after use.
• Haryana: As per the commitment made by Haryana Government, the migrant labourers keen on returning will be sent to their home states free of cost by the State Government within the next 7 days through 5,000 buses and 100 trains. The entire expenditure on their transportation will be borne by the State Government. In the present scenario, the Chief Minister has directed the entire Government machinery, including District Administration, that during the lockdown there should be appropriate arrangements for food and shelter for every migrant labourer and no migrant labourer should feel that they are miles away from home.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
09 MAY 2020 6:26PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ কনফার্ম্দ কেস ৫৯,৬৬২গী লৈরে; মীওই ১,৮৪৭ নাবা ফখ্রে অমসুং মীওই ১,৯৮১ লৈখিদ্রে।
• পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৩৩২০ রিপোর্ত তৌরকখ্রে
• অসম অমসুং ত্রিপুরা নত্তনা অতোপ্পা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য অয়াম্বা গ্রীন জোন ওইরে।
• লৈবাক অসিদা নোংমদা তেস্ত ৯৫,০০০ তৌদুনা হৌজিক ফাওবদা লাখ ১৫.২৫ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে।
• কেন্দ্রগী য়ূমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রী কোবিদ-১৯ য়েংশিন্নবগীদমক লুরবা তানফম অসিদা পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগীদমক সি.এ.পি.এফ.শিংবু শিংথাখ্রে।
• লেবর মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গী মতাংদা সোসিএল পার্তনরশিংগা লোইননা শিন্মীশিং অমসুং শেন্মিৎলোন্দা পীরক্কদবা শাফুশিং হন্থহন্নবা খন্নখ্রে।
• শ্রী নকবীনা মশীং য়ামজদবা কাংলুপনা কোবিদ-১৯ থেংননবা হোৎনবদা চপ মান্নবা থৌদাং লৌরি হায়খ্রে।
•
দা. হর্শ বর্ধন্না অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা কোবিদ-১৯গী মতাংদা শেম-শারিবশিং অমসুং লাকশিন্নবগী লৌখৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা য়েংশিনখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না অরুনাচল প্রদেশ, অসম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা অমসুং সিক্কিমদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ফিবম য়েংশিনবগা লোইননা অৱাং নোংপোক লমদম অসিদা লাকশিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা লৌখৎলিবা থৌরাংশিং য়েংশিন্নবা ঙসি মীফম অমা পাংথোকখ্রে। লৈবাক অসিদা লৈনাক অসিদা কোবিদ-১৯ থেংনবদা রাজ্যশিং অসিগী কত্থোকপশিংবু শিংথারদুনা মহাক্না হায়, "অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা গ্রীন জোনশিং অসি উরুবদা খরা শাফরগদবোই নিংবগা লোইননা পুক্নিংদা থৌনা কয়া হাপ্পগুম থোকই।হৌজিক ফাওবদা, অসম অমসুং ত্রিপুরাদা কোবিদ-১৯ কেস লৈবা নত্তনা লেমহৌরিবা রাজ্যশিং অসিদি গ্রীন জোন ওইরে।" অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা কোবিদ-১৯ লাকশিনবগী থবক অসি মনীং হন্দনবা দা. হর্শ বর্ধন্না রাজ্যশিং অসিদা মাইগ্রেন্ত লেবরশিং, মহৈরোইশিং, অমসুং মপানলমদা লৈরুবা য়ুমদা হল্লক্লিবা মীওইশিংবু পীরিবা কাংলোনশিং অমসুং তৌগদবশিং ইন্দুনা নীংথিনা স্ক্রীন তৌবা অমসুং ক্বাতেন্তিন্দা থমগদবনি হায়না পাউতাক পীখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না মে ৯, ২০২০ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা অপুনবা কেস ৫৯,৬৬২ লৈরে হায়খি, মসিগী মনুংদগী মীওই ১৭,৮৪৭না নাবা ফখ্রে অমসুং ১,৯৮১না লৈখিদ্রে হায়খ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা, অনৌবা কনফার্ম্দ কেস ৩,৩২০ লাক্লে অমসুং ১৩০৭না নাবা ফখ্রে। মহাক্না মখা তানা, লৈতবগী চাং অসি ৩\৩% নি অমসুং নাবা ফগৎলকপগী চাংনা ২৯.৯%নি হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা (ঙরাং ফাওবদা) আই.সি.য়ু.দা কোবিদ-১৯ অনাবা ২.৪১% লৈ, ভেন্তিলেতরদা ওক্সিজেন থাজন্দুনা ১.৮৮% লৈ হায়খি। মহাক্না অসিমসু হায়খি, "লৈবাক অসিদা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎলক্লি অমসুং সরকারগী লেব ৩৩২দা অমসুং প্রাইবেত লেব ১২১দা নোংমদা তেস্ত ৯৫,০০০ তৌরি। অপুনবা ওইনা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ তেস্ত ১৫,২৫,৬৩১ তৌখ্রে।"
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622486
দা. হর্শ বর্ধন্না তমিল নাদু, তেলঙ্গানা অমসুং কর্নাতকাদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা লৌখৎলিবা থৌরাংশিং অমসুং শেম শারিবশিং য়েংশিনখ্রে
দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, " কোবিদ-১৯ থেংননবগীদমক লৌখৎফম থোকপা থৌরাংশিং মতীক চানা লৌখৎলি অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী অপুনবা থৌরাংশিং, কোবিদ খক্তগী হোস্পিতাল মশীং হেনগৎলকপা, আইসোলেসন অমসুং আই.সি.য়ু.গী ফমুং অমসুং ক্বারেন্তিনগী মশক খংদোকপা অমসুং হেন্না ফগৎলকপগা লোইননা ঐখোয়না কোবিদ-১৯না থোকহল্লকপা খুদোংচাদবশিং থেংননবা শেম শাদুনা লৈরি।" কেন্দ্র রাজ্য/য়ু.তি./কেন্দ্রগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা মাস্ক অমসুং পর্সনেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্তশিং, ভেন্তিলেতরনচিংবা মতীক চানা পীরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622170
শ্রী অমিৎ শাহনা ওল সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সেসকী দিরেক্তর জেনরেলশিংগা লোইননা য়েংশিন মীফম ফমখ্রে
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা ঐখোয়গী সি.এ.পি.এফ.শিংনা কোবিদ-১৯ থেংননবগীদমক লুরবা মতম অসিদা পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিং শিংথাখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি, মোদী সরকার অসিনা কোবিদ-১৯ শন্দোক্লকপা অসিদা নুংনাংবা ফোংদোকপদা নত্তনা চেকশিন থৌরাংগী ওইবা থবকশিং, সেক্যুরিতী অমসুং সি.এ.পি.এফ.শিংগী য়াইফনবগীদমকসু হোৎনবা য়াবশিং হোৎনরি। মীফম অসিগী মনুংদা, সি.এ.পি.এফ.শিংনা লাইনা অসিবু লাকশিন্নবা হোৎনবদা লৌরিবা থৌদাংশিংগী মতাংদা খন্নখি। ফোংদোক্নখিবশিংগী মনুংদা চেকশিল-থৌরাংগী ওইবা ভাপ তানবা অমসুং ত্রেনিং পীবা, মেস অমসুং বেরেক্তা পীরিবা খুদোংচাবশিংগী শিন-লাংবা হোংদোক হোংজিন তৌবা, আয়ুশকী কাংলোনগী মতুং ইন্না হকচাং ফহন্নবা হোৎনবা, অমসুং সেক্যুরিতী পার্সনেলশিংগী চহী অমসুং মখোয়গী হকশেলগী হিস্তরীগী মতুং ইন্না পর্সনেল মেনেজমেন্ত পীবা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622294
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ইতলীগী প্রধান মন্ত্রী হিজ এক্সিলেন্সী জিউসেপ্পী কোন্তেগী মরক্তা ফোন তৌনখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ইতলীগী প্রধান মন্ত্রী হিজ এক্সিলেন্সী জিউসেপি কোন্তেগা লোয়ননা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা ইতলীদা লৈখিদ্রবশিংগী মফমদা মহাক্কী ওইবা অৱাবা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা মখোয় মশাগী লৈবাকশিংদা অমসুং মালেমগী থাক্তা লাইচৎ অসিগী হকশেল অমসুং ইকোনোমিক ইম্পেক্ত থেংননবা দরকার ওইবা খোংথাংশিংদা খন্ন-নৈনখি। মখোয়না অমনা অমগী সোলিদরিতী ফোংদোক্নখি অমসুং অমনা অমগী পন্দুনা লৈরিবা লৈবাক মচাশিংদা নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং ফংহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী কোন্তেবু ইতলীদা মরুওইবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং অতোপ্পা পোৎলমশিং ফংহনবদা ভারতনা মতেং পাংগনি হায়বা থাজবা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622278
কেন্দ্রগী লেবর অমসুং এম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না লোকদাউন লাওথোরকপনা ইন্দস্ত্রী অমসুং ৱর্করশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংবু হন্থহন্নবা লৌখৎপা য়াবা খোংথাংশিং লৌখৎলগনি
কেন্দ্রগী লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না সোসিএল পার্তনরশিংগা তমথিরবা কোবিদ-১৯না ওইহল্লক্লিবা ফিবমশিং অসিগী মতাংদা খন্ননবা ৱারী শান্নখ্রে অমদি ৱর্করশিংগী শেল-থুমদা পীরক্লিবা চৈথেং অসি হন্থহন্নবা লাল্লোংশিং অমদি থৌশিলশিং পায়খৎনবা তাক্তুনা খঙহন্নবা খন্নখ্রে। লেবর অমসুং ইম্প্লোয়মেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সন্তোশ কুমার গঙ্গ্বার (আই.সি.)না ইম্প্লোয়মেন্ত ওর্গনাইজেসনশিংগা ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী মন্ত্রালয়না ইন্দস্ত্রীগীদমক মথৌ তারিবশিং য়েংশিনগনি অমদি ইন্দস্ত্রী অসি অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা অমদি শেন্মীৎলোন অমুক নৌনা হাংননবা হোৎনবা য়াবশিং হোৎনগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি লেবর অমসুং ইম্প্লোয়মেন্তকী মন্ত্রালয়না ইন্দস্ত্রী অসিনা মায়োক্নরিবশিং, মরু ওইনা এম.এস.ম.ই.গী সেক্তরশিং অমুক হন্না থবক্তা লাক্নবা অতৈ মরি লৈনবশিংগা তান্নরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622243
এন্তাইতী খরগী অনৌবা রেজিস্ত্রেসন, এপ্রুবেল তৌবগী থৌওংশিং ওক্তোবর ১, ২০২০ ফাওবা য়ৈথোকখ্রে
হৌজিক ওইরিবা হ্যুমেনিতরিয়ন অমসুং শেন্মিৎলোনগী লুরবা তাঞ্জা অসি য়েংলদুনা সি.বি.দি.তি.না এন্তাইতী খরগী অনৌবা এপ্রুবেল/রেজিস্ত্রেসন,নোতিফিকেসন তৌবগী থৌওংশিং ওক্তোবর ১, ২০২০ ফাওবা য়ৈথোক্লগনি। মসিগী মতুং ইন্না ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ১০ (২৩ সি.), ১২ এ.এ., ৩৫ অমসুং ৮০ জি.গী মখাদা এপ্রুব/রেজিস্তর/নোতিফাই তৌরবশিংগী ওইনদি ওক্তোবর ১, ২০২০দগী থা অহুম ফাওবগী মনুংদা, হায়বদি দিসেম্বর ৩১, ২০২০গী মমাংদা, ইন্তিমেসন ফাইল তৌগদবনি। মখা তানা অনৌবা এন্তাইতীগী এপ্রুবেল/রেজিস্ত্রেসন,নোতিফিকেসন তৌবগী শেমদোক্লবা চৎন-কাংলোনশিং অসি ওক্তোবর ১, ২০২০দগী চৎনবা হৌগনি।
কুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622387
ইনকম-তেক্স এক্ত, ১৯৬১গী সেক্সন ৬কী মখাদা লৈবা রেসিদেন্সীগী মতাংদা শেংদোকপা
ইনকম-তেক্স এক্ত, ১৯৬১ (এক্ত)গী সেক্সন ৬তা মীওই অমনা লৈবা মফমগী মতাংদা পল্লি। মীওই অমা ভারতকী রেসিদেন্তনি নত্ত্রগা নন-রেসিদেন্তনি নত্ত্রগা ইচম চম্বা রেসিদেন্তনি নত্ত্রগা মীওই অদুনা চহী অমগী মনুংদা ভারত্তা লৈবা (ইন্তর-এলিয়া)গী মখা পোল্লি। হৌখিবা চহী ২০১৯-২০দা ভারত্তা মীওই কয়া অমা মতম খরগী ওইনা লাকখি অমসুং মখোইগী নন-রেসিদেন্ত নত্ত্রগা ভারতকী ইচম চম্বা রেসিদেন্ত নত্তে হায়বা মখোইগী থাক অদু মাংদনবা চহী অসি লোইদ্রিঙৈগী মমাংদা হনখিগে খন্না লাকখিবা মীওই কয়া য়াওই হায়বগী ৱাফম কয়া লাকখি। তৌবতবু নোভেল কোরোনা ভাইরস (কোবিদ-১৯) শন্দোরকপদগী লাকখিবা লোকদাউন অমসুং মালেমগী মফমশিংদা পাইবা ফ্লাইৎশিং লেপখিবদগী মখোইশিং অসি ভারত্তা মখা তানা লৈথবা তাখি। মখোইশিং অসি মশানা য়াদ্রবসু ওইরক্লিবা ফিভম অসিনা ভারতকী রেসিদেন্ত ওইখিবা য়াবগী ফিভম অমা লাক্লে। অসিগুম্বা তাঞ্জাসিদা অৱাবা খরা কোকহন্নবা হায়দুনা সি.বি.দি.তি.না মসিগী হীরম অসিগা মরী লৈননা শেংদোক ৱারোল থোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622386
খুন্নাই অসিগী মীয়াম পুম্নমক্কা লোইননা কোবিদ-১৯ থেংননবা হোৎনবদা মশিং য়ামজদবা কাংলুপকী মীওইশিংনা চপ মান্নবা থৌদাং লৌরিঃ মুখতার অব্বাস নকবী
কেন্দ্রগী মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রী মুখতার অব্বাস নকবীনা ঙসি মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী স্কিল দিবেলপমেন্ত থৌরাংশিংগী মখাদা ত্রেন তৌরবা হেলথ কেয়র এসিস্তেন্ত ১৫০০ হেন্না কোরোনানা নারবা অনাবশিংবু লাইয়েংবদা মতেং পাংলি হায়না হায়খ্রে। লৈবাক অসিদা লোইরিবা তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতাল অমসুং হেলথ কেয়র সেন্তরশিংদা লৈবা কোরোনা অনাবশিং লাইয়েংবদা মতেং পাংলিবা হেলথ কেয়র এসেস্তেন্তশিং অসিগী মনুংদগী চাদা ৫০দি নুপীমচানি হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা দবল্যু.এ.ক্যু.এফ. বোর্দশিংনা পি.এম. অমসুং সি.এম.গী কোরোনা রিলিফ ফন্দদা তোঙান-তোঙানবা লাইনীংগী, খুন্নাইগী অমসুং ইন্সতিত্যুসনেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মতেংগা লোইননা করোর ৫১ মতেং পাংখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622442
লৈবাক শিনবা থুংনা চংদ্রবা য়াদ্রবা পোৎ-চৈ অমসুং হিদাক-লাংথক ৱাত্তনা ফংহন্নবা হায়দুনা ঙসি ফাওবদা লাইফলাইন উরানগী ফ্লাইৎ ৪৯০ পাইখ্রে
এয়র ইন্দিয়া, এল্লাইএন্স এয়র, আই.এ.এফ. অমসুং লনাইগী কেরিয়র কয়ানা লাইফলাইন উরানগী মখাদা ফ্লাইৎ ৪৯০ পাইখ্রে। মে ৮, ২০২০দা তোন ৬.৩২গী কার্গো পুদুনা ঙসি ফাওবদা পুখিবা কার্গো অসি তোন ৮৪৮.৪২নি। এলাইন্স এয়রনা মে ২, ২০২০দা ফ্লাইৎ ২ পাইখি অমসুং আই.এ.এফ.না ফ্লাইৎ ৮ পাইখি। লাইফলাইন উরান্না ঙসি ফাওবদা পাইরিবা নোংথক্কী অরাপ্পসি কিলোমীতর ৪,৭৩,৬০৯নি। ‘লাইফলাইন উরান’ ফ্লাইৎশিং অসি ভারতনা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনরিবা অসিদা লৈবাক অসিগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা চংদবা য়াদ্রবা মেদিকেলগী কার্গোশিং পুথোক পুশিন তৌননবা এম.ও.সি.এ.না চলাইদুনা মতেং পাংলি। জম্মু অমসুং কশ্মীর, লদাখ, ইথৎশিং অমসুং অৱাং নোংপোক্কী লমদমশিংদা মরু ওইবা মেদিকেল কার্গোশিং অমসুং অনাবা মীওই কয়া পুথোক পুশিন তৌননবা পৱন হন্স লিমিতেদ য়াওনা হেলিকপ্তর সর্বিস কয়া চলাইরি। পৱন হন্সনা মে ৮, ২০২০ ফাওবদা অরাপ্পা কিলোমীতর ৮,০০১ পাইদুনা তোন ২.৩২গী কার্গো পুথোক পুশিন তৌখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622458
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শীংনবশিং কয়াগী মরক্তা আর.সি.এফ.না এন.পি.কে. ফর্তিলাইজর সুফালা য়োনবদা চাদা ৩৫ হেনগৎলে হায়খ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1622469
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অসমঃ অসমদা মীওই অহুম অমগসু কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে। অপুনবা কেস ৫৬ শুজল্লক্লে, এক্তিব কেস ২১, দিসচার্জ ৩৪ অমসুং লৈখিদবা ১নি হায়না অসমগী হকশেল মন্ত্রীনা ত্বীৎ তৌখ্রে। গৌহাতীদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস লাক্লিবসিগী য়েংদুনা মখাগী মফমশিং অসি কন্তেনমেন্ত জোননি হায়না লাউথোকখ্রেঃ আমিয়ো নাগর, চান্দমারি, দা. বি. বরুৱা কেন্সর হোস্পিতালগী অকোইবা অমসুং গৌহাতী মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতালনি।
• অনুরাচল প্রদেশঃ মুখ্য মন্ত্রীনা লাইওং উত্তবা মীওই ফাওবা য়াওনা রাজ্য অসিদা চংলকপা মী খুদিংমক কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবগীদমক তেস্ত তৌগদবনি হায়না লাউথোকখ্রে।
• মনিপুরঃ কোলকতাদা লৈবা প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংদা থবক তৌদুনা লৈবী মনিপুরদগী নর্স ২২ রাজ্য অসিদা য়ৌখ্রে অমসুং মখোয় ক্বারেন্তিন সেন্তরদা থমখ্রে।
• মেঘালয়ঃ মেগালয়গী শিল্লোংদা মমাংদা থবক পোজিতিব ওইখ্রবা মীওই অদুগা থবক শুমিন্নরম্বা অতোপ্পা মীওই অমসু কোবিদ-১৯ প্রিকোসনরী রিতেস্তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইরে। হায়রিবা মীওই অসি মশা মউ ফনা উবগা লোইননা লাইওং অমত্তা উত্তে হায়না মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রীনা ত্বীৎ তৌরি।
• মিজোরমঃ কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না রাজ্য অসিনা কোবিদ-১৯ লৈত্রবা রাজ্য অমা ওইরকপগা লোইননা ইনফেন্ত মোর্তালিতী রেত্তা পোইন্ত ১০ হন্থরকপগীদমক মিজোরমগী হকশেল মন্ত্রীদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে।
• নাগালেন্দঃ কোবিদ নত্তবা অরুবা লাইনা লাইয়েংনবগীদমক রাজ্য অসিগী মপান্দা পুগদবা অনাবশিংনা মপানগী হোস্পিতাল অদুগী অয়াবা চেগা লোইননা অনাবগী এপ্লিকেসন্দা য়াওরবতদা অয়াবা পীগনি হায়না সরকারনা হায়খ্রে। নাগালেন্দগী প্লান্নিং মন্ত্রীনা হায়রি, রাজ্য অসিগী মপান্দা পন্দুনা লৈরিবা মীওই ৩৩না ই পাসকীদমক থারক্লে অমসুং অতোপ্পা মীওই ৭,০১৫না সরকারদা মখোয়গী হল্লক্নবগীদমক শীনবীনবা হায়জরকখ্রে।
• সিক্কিমঃ মুখ্য মন্ত্রীনা গবর্নর শ্রী গঙ্গা প্রসাদকা উন্নদুনা কোরোনাভাইরসনা মরম ওইদুনা শোকহল্লবা শেন্মিৎলোন হিংগৎহন্নবা খন্নখ্রে; মতীক চাবা খোংথাংশিংগী মতাংদা পাউদমখ্রে।
• ত্রিপুরাঃ অতোপ্পা রাজ্য ১১দা পন্দুনা লৈরিবা ত্রিপুরাদগী মীওই ১৭,০০০না রাজ্য অসিদা হল্লক্নবগীদমক ওনলাইন পোর্তেলদা মিং চনখ্রে। মসিগা লোইননা মাইগ্রেন্ত শিন্মী ৩৩,০০০শু মখোয়গী রাজ্যদা থাগদৌরি।
• মহারাস্ত্রঃ রাজ্য অসিদা মীওই ১,০৮৯ পোজিতিব ওইরকপগা লোইননা কোবিদ-১৯ কেস ১৯,০৬৩ লৈরে। ভারস অসিনা মরম ওইদুনা মীওই ৩৭ অমগা পুং ২৪ অসিদা লৈখিদ্রে, মসিনা অপুনবা মীওই ৭৩১ লৈখিদ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মুম্বাইদা মীওই ৭৪৮ অমসু পোজিতিব ওইরে, মসিনা সহর অসিদা পুন্না মীওই ১১,৯৬৭ পোজিতিব ওইরে। মহারাস্ত্রদা পুলিস পার্সনেল ৭১৪সু পোজিতিব ওইরে।
• গুজরাতঃ দা. রন্দীপ গুলেরিয়া, ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওব মেদিকেল সাইন্সেসনা অহ্মেদবাদ সিবিল হোস্পিতালদা লৈবা দোক্তরশিংগা উন্নদুনা কোবিদ-১৯ লাইয়েংবগী কাংলোনশিংগী মতাংদা ঙসি পাউতাক পীখ্রে। মরকসিদা, গুজরাত্তা মীওই ২৪ অমগা শিবগা লোইননা অপুনবা মীওই ৪৪৯ শুখ্রে অমসুং কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ৭,৪০৩ শুদুনা মহারাস্ত্রগী মথংদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী য়াম্বা অনীশুবা রাজ্য ওইরে।
• রাজস্থানঃ রাজস্থান্দা অনৌবা কোরোনাভাইরস কেস ৫৭ অমগা হাপচিল্লক্তুনা অপুনা কেস ৩,৬৩৬ শুখ্রে। অপুনবা লাইনা অসিনা নারবশিংগী মনুংদগী হৌজিক ফাওবদা ১,৯১৬না নাবা ফখ্রে অমসুং ১০১ লৈখিদ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: ধ্য প্রদেশ্তা ঙসি পোজিতিব ওইবা কেস ৮৯ লাকখ্রে, মসিনা অপুনবা রিপোর্ত তৌরবা কেস ৩,৩৪১ য়ৌরে অপুনবা নারবা মশীংদগী মীওই ১,৩৪৯ নাবা ফখ্রে, অমসুং মীওই ২০০না রাজ্য অসিদা লৈখিদ্রে। থংন-থংননা নুমিৎ হুম্নিদা, এম.পি.দা পোজিতিব কেস মশীংদগী নাবা ফবগী মশীংনা হেল্লক্লি।
• ছতিসগরঃ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেস ভাগেলনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা অইবা চেরোল থাদুনা কোবিদ-১৯ মতুংদা ওইরক্কদবা শেন্মিৎলোনগী খুদোংথীবদগী ঙাকথোক্নবা লুপা করোর ৩০,০০০গী পেকেজ পীবীনবা হায়জখ্রে। অনৌবা কেস ৬০ লাকখ্রে অমসুং লৈতবগী পাউদি লৈত্রি। লৈবাক অসিদা কা হেন্না অনাবা লৈতবা রাজ্যশিংগী মনুংদা ছতিসগরসু অমা ওইরি।
• কেরলাঃ কেরলা সরকারনা রেদ জোন নত্তবা মফমশিংদগী হল্লকপা য়ানবগী পাস পীবগী থবক মখা চত্থখ্রে। রাজ্য অসিগী ঙমখৈ ময়া ওইবা চেক পোস্তশিংদা পাস য়াওদনা চংলকপা কেরলা মচা কয়া পন্দুনা লৈরি। কোত্তায়ম দিস্ত্রিক্তকী এদমিনিস্ত্রেসন্না তমিল নাদুগী থিরুবালুর দিস্ত্রিক্ততগী হল্লকখিবা ক্বারেন্তিন তৌদনবা হোৎনরিবা মহৈরোই ৩৪ খংদোক্নবগী থবক হৌখ্রে। ভন্দে ভারত মিসনগী মখাদা মুস্কাত, কুৱেত অমসুং দোহাদগী পাইরকখিবা ফ্লাইৎ অহুম ঙসি অহীং কোচিদা থুংলগনি। ঙরাং মীওই ১০ নাবা ফখিবগা লোইননা মীওই অমা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবগী রিপোর্ত লাকখ্রে। হৌজিক অনাবা ১৬ তমক লাইয়েংলি।
• তমিল নাদুঃ রাজ্য অসিনা হাই কোর্তনা য়ু য়োনবা থিংখিবগা মরী লৈননা সুপ্রীম কোর্ত্তা থাংগৎকদৌরি। মুখ্য মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী মোদীদা ইলিক্ত্রিসিতী এক্ত শেমদোক শাদোকপগী থবক মরক্কী ওইনা লেপ্পীনবা হায়জখ্রে। ভন্দে ভারত মিসনগী মখাদা দুবাইদগী মীওই ৩৫৯ পুদুনা লাকপা এয়র ইন্দিয়াগী ফ্লাইৎ অনী ঙসি অঙনবা অয়ুক্তা চেন্নই ইন্তর্নেসনেল এয়রপোর্ত্তা থুংলখ্রে। অতোপ্পা মালেসিয়াদগী পাইদুনা লাকপা মীওই ১৬৮ তোংবা ফ্লাইৎ অমগসু তিরুচী ইন্তর্নেসনেল এয়রপোর্ত্তা ঙসি থুংলগনি। ঙরাং ফাওদা লৈরিবা অপুনবা কেস মশীং; ৬০০৯, এক্তিব কেসঃ ৪৩৬১, লৈখিদ্রবাঃ ৪০, দিসচার্জ তৌখ্রবাঃ ১৬০৫। হৌজিক ফাওনদা লৈরিবা কেস অসিদগী ১৫৮৯দি কোয়েম্বদু কৈথেল হাংদোক্লুবগা মরী লৈনৈ।
• করনাতকাঃ ঙসি অনৌবা কেস ৩৬ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। বেঙ্গলোর ১২, উত্তারা কনাদা কেস ৭, দবঙ্গিরী ৬, চিত্রদুর্গা, বিদার অমসুং দক্ষিন কনাদাদা অহুম-অহুম অমসুং তুমকুর অমসুং বিজয়াপুরাদা অমমম। হৌজিক ফাওবগী অপুনবা কেস মশীং ৭৮৯নি। হৌজিক ফাওবদা মীওই ৩০ লৈখিদ্রে অমসুং মীওই ৩৭৯ নাবা ফদুনা দিসচার্জ তৌখ্রে।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ রাজ্য অসিদা আইন্না য়াদবা মওংদা য়ু য়োনবা অমসুং লৈঙোই পুবা থিংনবা স্পেসল ইনফোর্সমেন্ত ব্যুরো অমা শেমখ্রে য়ু য়োনবা দুকান ৩৫০০ লৈরম্বদগী ২৯৩৪দা হন্থদুনা য়ু য়োনবা দুকান মশীং হন্থনবা য়াথং থোকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ৮৩৮৮ তেস্ত তৌরবা মতুংদা কোবিদ পোজিতিব কেস ৪৩ লাকখি, মীওই ৪৫ দিসচার্জ তৌখি অমসুং মীওই অহুম্না লৈখিদ্রেঅপুনবা কেস মশীং ১৯৩০ য়ৌরে। এক্তিব কেসঃ ৯৯৯, নাবা ফরবাঃ ৮৮৭, লৈখিদ্রবা ৪৪পোজিতিব ওইবা কেস্তা মাং থারিবা জিলাঃ কুর্নুল (৫৫৩), গুন্তুর (৩৭৬) কৃষ্ণ (৩৩৮) অমসুং অনন্তপুর (১০২)
• তেলঙ্গানাঃ আই.সি.এম.আর.না থা তরুক্কী ওইনা ই.এস.ই. হোস্পিতাল অমসুং গান্ধীদা কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংদা প্লাজমা থেরাপী পীবগী অয়াবা পীখ্রে। রাজ্য অসিদা মাস্ক য়াওদনা চৎপা মীওইশিংদগী লুপা ১,০০০গী ফাইন লৌবা হৌখ্রে। গাচিবাউলিদা লৈবা কন্সত্রক্সন সাইত অমদা থবক শুবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংনা মখোয়বু ময়ুমদা হলহন্নবা হায়দুনা দিমান্দ তৌখ্রে। হৌজিকফাওগী অপুনবা কেস মশীং: ১১৩২, এক্তিব কেসঃ ৩৭৬, লৈখিদ্রবাঃ, নাবা ফরবাঃ ৭২৭।
• চন্দীগরঃ য়ু.তি. চন্দীগর এদমিনিস্ত্রেতরনা দিপুতী কম্মিসনরশিংদা য়ৌগদৌরিবা রাজ্যশিংগা পাউ ফাওনদুনা ময়ুমদা হন্নিংবা পদুনা লৈরিবা মীওইশিং অমসুং মাইগ্রেন্ত লেবরশিংবু মেদিকেল স্ক্রীনিং তৌরবা মতুংদা থাখিনবা হায়খ্রে। এন.আর.আই.শিং অমসুং চন্দীগর মচা ৫০০০রোম মপান্দগী নোংথক লম্বীদা হল্লক্কদৌরি।
• পঞ্জাবঃ পঞ্জাব সরকারনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা চানবা পোৎলমশিং অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিং অশোই অঙাম য়াওদনবা হোৎননবা পাউতাক পীখ্রে। মরু ওইবা পাউতাকশিং অদুদা, পঞ্জাব সরকারনা দুকান মপুশিং, দেলিবরী স্তাফশিং অমসুং কস্তমরশিংদা ফিগী মাস্ক মতম চুপ্পদা উপনবা খংহনখি। পোৎ লৈবদু মীকুপ অমা খক্তমক চংলবসু মাস্ক উপ্পীনবা হায়রি। কঞ্জুমর/কস্তমরশিংগী এদবাইজরি অদুদা, পঞ্জাব সরকারনা ফিগী খাউ পুদুনা পোৎ লৈবা চৎপীনবা হায়খি। ফিগী খাউশিং অদু শিজিন্নবা লোইরবা মতুংদা নিংথীনা সাপোন্না শু-চাম্বীনবা খংহনলক্লি।
• হরিয়ানাঃ হরিয়ানা সরকারনা লেপখিবগী মতুং ইন্না, মখোয়গী রাজ্যশিংদা হন্নিংবা মাইগ্রেন্ত লেবরশিংনা নুমিৎ ৭নিগী মনুংদা বস ৫,০০০ অমসুং ত্রেন ১০০ শিজিন্নদুনা রাজ্য সরকার অসিনা শেল তিংহন্দনা লেম্না ময়ুম য়ৌহনগনি হায়খ্রে। চত্থোক-চৎশিন্দা চংবা শেল পুম্নমক রাজ্য সরকারনা পুথোক্কনি হায়খ্রে। হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা, মুখ্য মন্ত্রীনা সরকারগী শিন্মী খুদিংমক, দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন য়াওনা, লোকদাউন মনুংদা, মাইগ্রেন্ত লেবরশিংগী চানবা অমসুং তঙাইফদবা পোৎলম খুদিংমক অমসুং লৈফম শীনবীদুনা মখোয়বু ময়ুমদগী লাপ্না লৈরে হায়বগী ৱাখল পোকহল্লোইদবনি হায়খ্রে।
• পি.আই.বি.গী ফেক্তচেক