ৰেল মন্ত্ৰালয়
ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষক ক’ভিড কেয়াৰ চেণ্টাৰ প্ৰদানৰ প্ৰস্তুতি ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ
দেশজুৰি ৫,২৩১টা ডবা ক’ভিড কেয়াৰ চেণ্টাৰ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সাজু কৰিছে ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ে
২১৫টা ষ্টেচন ক’ভিড কেয়াৰ চেণ্টাৰ স্থাপনৰ বাবে চিনাক্ত
২১৫টা ষ্টেচনৰ ৮৫টা ৰে’লৱেই চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ বিপৰীতে ১৩০টা সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহে নিজৰ চিকিৎসক আৰু চিকিসা সা-সঁজুলিৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ বাবে সন্মত হ’লেহে প্ৰদান কৰা হ’ব
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয় আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে নিৰ্দেশাৱলী প্ৰস্তুত কৰিছে ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ে
ভাৰতীয় ৰে’লৱেই ক’ভিড-১৯ প্ৰত্যাহ্বান মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ২৫০০ চিকিৎসক আৰু ৩৫,০০০ পেৰামেডিকেল ষ্টাফ নিয়োজিত কৰিছে
অগ্ৰণী কৰ্মচাৰীৰ সুৰক্ষাৰ বাবে নিজাকৈ পিপিই উৎপাদন কৰিছে ৰে’লৱেই
07 MAY 2020 3:18PM by PIB Guwahati
ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ ৫,২৩১টা ডবা ক’ভিড কেয়াৰ চেণ্টাৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰিলে৷ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি এই কেন্দ্ৰসমূহ অতি কম প্ৰভাৱিত ঘটনাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব৷ এই ডবাসমূহ সেইবোৰ ৰাজ্যত ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব, য’ত সুবিধা কম তথা ক’ভিডৰ সন্দেহজনক আৰু আক্ৰান্ত লোকক আইচ’লেচনত ৰখাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে৷ ক’ভিড-১৯ বিৰোধী যুঁজত চৰকাৰক সকাহ দিয়াৰ লক্ষ্যৰে ভাৰতীয় ৰে’লৱেই বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ ইয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই ৫,২৩১টা ক’ভিড কেয়াৰ চেণ্টাৰ ৰাজ্যসমূহক প্ৰদানৰ প্ৰস্তুতি হাতত লয়৷ মাণ্ডলিক ৰে’লৱেই এই ডবাসমূহ কোৱাৰেণ্টাইন কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰিছে৷
২১৫টা ষ্টেচনৰ ভিতৰত ৮৫টা ৰে’লৱেই চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ বিপৰীতে ১৩০টা সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহে নিজৰ চিকিৎসক আৰু চিকিসা সা-সঁজুলিৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ বাবে সন্মত হ’লে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ দিয়া হ’ব৷ ইতিমধ্যে ১৫৮টা ষ্টেচনত স্থাপন কৰা ক’ভিড কেয়াৰ চেণ্টাৰত পানী আৰু চাৰ্জিঙৰ সা-সুবিধাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷
ইয়াৰ উপৰি ভাৰতীয় ৰে’লৱেই ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰত্যাহ্বান মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ২,৫০০ চিকিৎসক আৰু ৩৫,০০০ পেৰামেডিকেল ষ্টাফ নিয়োজিত কৰিছে৷ বিভিন্ন মণ্ডলত সাময়িকভাৱে চিকিৎসক আৰু পেৰামেডিকেল ষ্টাফ নিযুক্তি দিয়া হৈছে৷ যিকোনো পৰিস্থিতিত ব্যৱহাৰ কৰিব পৰাকৈ ক’ভিড-১৯ ৰোগীৰ চিকিৎসাৰ বাবে ৰে’লৱে ১৭খন সমৰ্পিত হাস্পতাল আৰু ৩৩ খন ব্লক হাস্পতালত ৫,০০০ বিছনা সাজু কৰা হৈছে৷
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি ৰাজ্য চৰকাৰ সমূহে ৰে’লৱেক এই ডবা আৱণ্টন দিয়াৰ বাবে অনুৰোধ জনাব লাগিব৷ তাৰ ভিত্তিতে ৰে’লৱেই সেই ৰে’লখন সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য বা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নিৰ্দিষ্ট ষ্টেচনত স্থাপন কৰাৰ লগতে জিলা উপায়ুক্ত, দণ্ডাধীশ বা এগৰাকী কৰ্তৃত্বশীল ব্যক্তিক দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিব৷ অৱশ্যে ৰে’লখন সংস্থাপন কৰাৰ পাছতে পানী, বিদ্যুৎ, মেৰামতি, ৰন্ধন ব্যৱস্থাপনা আৰু নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় কামবোৰ তত্বাৱধান কৰিব ৰে’লৱেই৷
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনাৰ লিংক
Link of Guidelines by Ministry of Health and Family Welfare:
পৰিশিষ্ট ক অনুসৰি ষ্টেচনৰ লিংক
Link of stations as Annexure A:

Ministry of Railways
Indian Railways geared up to provide COVID Care Centers to State Authorities
5231 Railway Coaches ready as COVID Care Centers across Indian Railways
215 stations identified for placement of COVID Care centers,
Out of 215 stations, Railways to provide healthcare facilities in 85 stations, in 130 stations, States to request COVID care coaches only if they agree to provide staff and essential medicines
Indian Railways shall take care of water, electricity, repairs, catering and security of Covid Care Centers
Guidelines issued by Centre to State Governments
Guidelines prepared by Railways in consultations with Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) and other Institutions
Indian Railways deploys more than 2500 Doctors and 35000 paramedic staff to meet the COVID 19 challenge
Besides maintaining national supply chain in adverse circumstances, Indian Railways makes significant contribution to supplement Government of India’s efforts against COVID
Railways producing own PPEs as well to protect its front line workers
07 MAY 2020 3:18PM by PIB Delhi
Ministry of Railways has converted its 5231 coaches as Covid Care Centers. The Coaches can be used for very mild cases that can be clinically assigned to the Covid Care centers as per guidelines issued by MoHFW. These coaches can be used in areas where State has exhausted the facilities and needs to augment capacities for isolation of both suspect and confirmed Covid cases.
The guidelines issued by MoHWF are enclosed (in the link given below).
Sustaining the fight against Covid-19, Indian Railways is making an all out effort to supplement the health care efforts of Government of India. Indian Railways has geared up to provide its 5231 Covid Care Centers to the State. Zonal Railways has converted these coaches for quarantine facility.
Out of 215 stations, Railways to provide healthcare facilities in 85 stations, in 130 stations, States to request COVID care coaches only if they agree to provide staff and essential medicines. Indian Railways has kept 158 stations ready with watering and charging facility and 58 stations with watering facility for these COVID Care centers. (list is enclosed in the link given below as Annexure A).
Apart from Covid care centers, Indian Railways to deploy more than 2500 Doctors and 35000 paramedic staff to meet the COVID 19 challenge. Doctors and paramedics being recruited on a temporary basis by various zones. Around 5,000 beds in 17 dedicated hospitals and 33 hospital blocks in Railway Hospitals identified for treatment of COVID-19 patients getting ready any contingency.
As per guidelines of MoHFW, State Governments would send the requisition to Railways. Railways will make allocation of these coaches to the State/UTs. After allocation by Railways, the train shall be placed, at required station with necessary infrastructure, and handed over to District Collector/Magistrate or one of their authorised persons. Wherever the train is placed, watering, electricity, repairs required, catering arrangements, security shall be taken care by Railways.
Link of Guidelines by Ministry of Health and Family Welfare:
Link of stations as Annexure A: