ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟରେ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା କଲେ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ
• ସର୍ଦ୍ଦି ଓ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଜନିତ ରୋଗୀଙ୍କ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ଓ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯିବା ଜରୁରି
• ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସଙ୍ଗରୋଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ
07 MAY 2020 5:39PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଦିଗରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ତଥା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମହାମାରୀର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ବିନୀ କୁମାର ଚୌବେ, ଓଡ଼ିଶାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନବ କିଶୋର ଦାସଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଅଧିକାରୀ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 7 ମେ, 2020 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ମୋଟ 52,952 ଜଣ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 15,266 ଜଣ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିସାରିଛନ୍ତି। ଏବେ ସୁଦ୍ଧା 1783ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି। ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 3561ଟି ନୂଆ ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ସମୟରେ 1084 ଜଣ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତି ଭଲ ରହିଛି। ଏଠାରେ ମୃତ୍ୟୁ ହାର 3.3% ଥିବା ସମୟରେ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର 28.83%. ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସକ୍ରିୟ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 4.8% ରୋଗୀ ଆଇସିୟୁରେ, 1.1% ରୋଗୀ ଭେଣ୍ଟିଲେଟରରେ ଏବଂ 3.3% ରୋଗୀ ଅକ୍ସିଜେନ ସହାୟତାରେ ରହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ପରୀକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ 327ଟି ସରକାରୀ ଏବଂ 118ଟି ଘରୋଇ ଲାବ ଜରିଆରେ ଦୈନିକ 95,000 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହେଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ମୋଟାମୋଟି 13,57,442ଟି କୋଭିଡ-19 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ସରିଲାଣି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା 7 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ 180ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ କୌଣସି ନୂଆ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିନଥିବା ବେଳେ 180ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ 7-13 ଦିନ, 164ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ 14-20 ଦିନ, 136ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ 21-28 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ହେଲେ ନୂଆ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ। 13ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ନୂଆ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇନାହିଁ। ଡାମ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ 130ଟି ହଟସ୍ପଟ ଜିଲ୍ଲା, 284ଟି ଅଣ ହଟସ୍ପଟ ଜିଲ୍ଲା ଓ 319ଟି ଅଣପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା 821ଟି ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ 1,50,059 ଶଯ୍ୟା (ଆଇସୋଲେସନ ଶଯ୍ୟା 1, 32,219 ଏବଂ 17,840 ଆଇସିୟୁ) ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛି। ସେହିପରି 1,898ଟି ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ 1,19,109 ଶଯ୍ୟା (ଆଇସୋଲେସନ ଶଯ୍ୟା 1, 09,286 ଏବଂ 9,823ଆଇସିୟୁ) ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛି। ଏହାଛଡ଼ା 7,569 ସଙ୍ଗରୋଧ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ 29.06 ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଏବଂ 69.77 ଲକ୍ଷ ଏନ-95 ମାସ୍କ ବିତରଣ କରାଯାଇସାରିଛି।
ଏହି ଅବସରରେ ଗୁରୁତର ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଜନିତ ସଂକ୍ରମଣ, ଥଣ୍ଡାସର୍ଦ୍ଦି ଭଳି ରୋଗ ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଏପରି ମାମଲାରେ କୋଭିଡ-19 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସଂକ୍ରମଣ, ନିରାକରଣ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ (ଆଇପିସି) ପଦ୍ଧତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେିଥିଲେ। ଏ ଦିଗରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିଭିନ୍ନ ଗାଇଡଲାଇନ/ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇସାରିଛି।
ସେହିପରି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଆଗମନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାରୁ ପଜିଟିଭ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ଲାଗି ପରୀକ୍ଷଣ, ସଙ୍ଗରୋଧ ଓ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିରୀକ୍ଷଣ ଦଳ ସହିତ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଓ୍ବାର୍ଡ ସ୍ତରରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଲୋକମାନଙ୍କୁ ହାତ ଧୋଇବା, ଶାରୀରିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା ଏବଂ ବାଚ୍ଛବିଚାର ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ କରାଯିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବେ।
ଅଣକୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତି ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ। ଟିକାକରଣ, ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା, ଡାଏଲିସିସ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ରକ୍ତବଦଳ, କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରକ୍ତଚାପ, ମଧୁମେହ ଏବଂ ତିନି ପ୍ରକାରର କର୍କଟ ରୋଗ ପରୀକ୍ଷା ଲାଗି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ଲକଡାଉନକୁ ଦେଖି ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଟେଲିମେଡ଼ିସିନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ।
ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଏହି ଅବସରରେ ଓଡ଼ିଶାର ବାଲେଶ୍ୱର, ଗଞ୍ଜାମ ଏବଂ ଯାଜପୁର ଜିଲ୍ଲାପାଳଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ବିସ୍ତୃତ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ସଚିବ ପ୍ରୀତି ସୁଦାନ, ଓଏସଡି ରାଜେଶ ଭୂଷଣଙ୍କ ସମେତ ଓଡ଼ିଶାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ନିକୁଞ୍ଜ ବିହାରୀ ଧଳଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan reviews preparedness and containment measures taken for COVID-19 management in Uttar Pradesh, Odisha and West Bengal through Video Conferencing
“Need to increase sampling and testing of SARI/ILI cases along with proper quarantine arrangements of the migrant workers coming from other States”
07 MAY 2020 5:39PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare held a high level meeting today with Shri Jai Pratap Singh, Health Minister of Uttar Pradesh, Shri Naba Kishore Das, Health Minister of Odisha in presence of Sh. Ashwini Kumar Choubey, MoS (HFW) and senior officials from both Centre and the States to review the situation, actions being taken and preparedness for management of COVID-19 in the three States.
At the outset, Dr. Harsh Vardhan appreciated the dedication of all the Sattes in combating COVID-19 pandemic in the country. He stated that as on 7th May, 2020, a total of 52,952 cases have been reported from the country in which 15,266 persons have been cured and 1,783 deaths had occurred. In the last 24 hours, 3561 new confirmed cases have been added and 1084 patients were found cured. He added that in comparison to other countries, India is in a better condition as the fatality rate is 3.3% and recovery rate is 28.83%. He also added that there are 4.8% patients in ICU, 1.1% on ventilators and 3.3% on oxygen support of the active cases. Dr. Harsh Vardhan also said, “The testing capacity has increased in the country and it is 95,000 tests per day with 327 Government laboratories and 118 private laboratories. Cumulatively, 13,57,442 tests have been done so far for COVID-19.”
He also informed that as on date, there are 180 districts with no new cases in less than 7 days, 180 districts with no new cases in 7-13 days, 164 districts which have not had any new case in 14-20 days and 136 districts with no new cases since the last 21-28 days. There are 13 States/UTs viz. A&N Islands, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Goa, Jharkhand, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir UT, Kerala, Ladakh, Manipur, Meghalaya, Mizoram and Odisha who had not reported any case in the last 24 hrs. While Daman & Diu, Sikkim, Nagaland and Lakshadweep have not reported a single case till date, Dr Harsh Vardhan said.
The Union Minister stated that there are 130 hotspot districts, 284 non-hotspot districts and 319 non-affected districts in the country. He further added that as of now 821 dedicated COVID hospitals with 1,50,059 beds (Isolation beds- 1, 32,219 and ICU beds- 17,840) and 1,898 dedicated COVID Health Centres with 1,19,109 beds (Isolation beds- 1, 09,286 and ICU beds- 9,823) along with 7,569 quarantine centres are now available to combat COVID-19 in the country.
Dr. Harsh Vardhan also informed that 29.06 lakh Personal Protective Equipments (PPEs) and 62.77 lakh N-95 masks have been distributed among the States/UTs/Central Institutions.
After a brief presentation on the status of COVID-19 cases in the States and its management in the States, Dr. Harsh Vardhan stated, “States need to focus on more effective surveillance, contact tracing and early diagnosis to keep low fatality rate”. He said, “Surveillance for Severe Acute Respiratory Infections (SARI) / Influenza Like Illness (ILI) should be intensified in unaffected districts and districts which have not reported cases from last 14 days and more through the IDSP network in collaboration with Medical College Hospitals. Such measures will help to indicate the presence of any possible hidden infection at an early stage thus helping in its timely containment”, he added.
Dr Harsh Vardhan stressed that States need to ensure adoption of Infection, Prevention & Control (IPC) practices in all healthcare settings to avoid/reduce chances of infections to health care workers. States were advised to ensure that all Central Guidelines/Advisories are implemented till the field level in earnest.” The States informed of the measures taken to partner with private hospitals for COVID-19 management, viz. Uttar Pradesh stated that they have identified private hospitals as dedicated COVID health facilities on payment basis. He appreciated the best practices shared by the District Magistrates/Commissioners and other officials of various districts like “Gram Nigrani Samitis/ Mohalla Nigrani Samitis” developed in Uttar Pradesh for more effective surveillance and search of cases, etc.
In view of the surge in number of migrant labour expected to reach the States in the days to come, Dr. Harsh Vardhan exhorted the States that robust strategy and mechanism need to be drawn up for their testing, quarantine, and treatment of the positive cases. Some States shall also see immigrants from abroad too. An effective strategy also needs to be put in place for their testing, institutional quarantine and treatment, if needed.
Dr Harsh Vardhan also suggested that along with the surveillance teams in the containment areas, community volunteers may also be identified at the ward-level to spread awareness about the preventive measures like hand washing, physical distancing etc., and who can also play an effective role in removing the stigma prevailing in the society.
It was reiterated to the States that attention needs to be accorded to provisioning of non-COVID essential health services regarding immunisation drives, TB case finding and treatment, providing blood transfusion for dialysis patients, treatment of cancer patients, ANC of pregnant women, etc. It was also stated that the Ayushman Bharat-Health & Wellness Centres could be used for screening for hypertension, diabetes and three types of cancers. Telemedicine and tele-counselling could be used for a larger population in view of the lockdown. States have been advised to keep adequate stock of essential medicines. States were also informed that helpline number 104 in addition to 1075 can be used for Grievance Redressal for non-COVID essential services, and for informing regarding availability of these services etc. Adequate measures for prevention of vector diseases also needs to be taken, they were advised.
Dr Harsh Vardhan also spoke to the DMs of Agra, Kanpur, Merut, Sahranpur, Gautum Buddh Nagar, Lucknow in Uttar Pradesh, and Baleswar, Ganjam and Jajpur in Odisha and discussed in detail the status and management of COVID-19 in the districts.
Ms. Preeti Sudan, Secretary (HFW), Shri Rajesh Bhushan, OSD (HFW), Ms. Vandana Gurnani, AS & MD (NHM), Dr. Manohar Agnani, Joint Secretary (MoHFW), Dr. S.K. Singh, Director, NCDC, Shri Amit Mohan Prasad, Principal Secretary (Health), Uttar Pradesh, Shri Nikunj Dhal, Principal Secretary (Health), Odisha, Dr. Soumitra Mohan, Mission Director, NHM, West Bengal participated in the meeting.