প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কোরোনাগী তিকা পুথোক্নবা, হিদাক পুথোক্নবা, লাইওং খঙদোকপা অমসুং চাংয়েং তৌবগী তাক্স ফোর্সকী মীফম অমা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা পাংথোকখ্রে
05 MAY 2020 11:00PM by PIB Imphal
তিকা পুথোক্নবা, হিদাক পুথোক্নবা, লাইওং খঙদোকপা অমসুং চাংয়েং তৌবগী মতাংদা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী হৌজিক ওইরিবা ফিবম প্রধান মন্ত্রীনা কুপ্না অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে । ভারতকী তিকা পুথোকপা কম্পেনীশিং অসি মখোয়গী মগুন লৈবা, য়াম্না পুথোকপা ঙম্বা অমসুং মালেমগী লৈবাক কয়াদা লৈবগী মমিং চৎলি । মসিগী মথক্ত, ঙসিদি মালেমগী লৈবাকশিং তিকা পুথোক্নবা থিজিনবগী নৌরিবা তাঙ্কক অমদা লৈরি । মসিগা মান্নবা মওংদা ভারতকী ইন্সিতিতুৎশিং অমসুং স্তার্দ-অপশিং লম অসিদা মাংজিল থারি । কোরোনা তিকা পুথোক্নবা ভারতকী তিকা ৩০ হেন্না তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি লোয়ননা তিকা খরদি চাংয়েং তৌবগী থাক য়ৌরে ।
মসিগা মান্নবা ফিবমদা, হিদাক পুথোক্নবা থবক অহুম পায়খৎলে । অহানবদা, হৌজিক শীজিন্নরিবা হিদাকশিং শীজিন্নবনি । কাংলুপ অসিগী মনুংদা লৈবা হিদাক মখল মরি শুংবা অমসুং য়েংশিনবগী থবক চৎথরি । অনিশুবদা, লেবোরেতোরিগী ভেরিফিকেসনগা লোয়ননা অফবা মখলগী কম্পুতরগী মতেং লৌদুনা অনৌবা হিদাকশিং অমসুং মোলিকুলশিং পুথোক্নবা থবক পায়খৎলে । অহুমশুবদা , ভাইরস হাৎপা ঙম্বা মগুনশিং য়াওবা পাম্বীশিং অমসুং পোৎলমশিং থিজিল্লে ।
আর তি-পি সি আর অমসুং এন্তিবোদি দিতেক্সন অনিমক য়াওনা, লাইওং খঙদোকপা অমসুং চাংয়েং তৌবগী মতাংদা, রিছর্স ইন্সতিতুৎশিং অমসুং স্তার্দ-অপশিংনা অনৌবা তেস্তশিং পুথোক্লে । মসিগী মথক্ত, লৈবাক অসিগী লেবোরেতোরিশিং শম্নদুনা, হায়রিবা তেস্ত মখলশিং অসি পাংথোকপা অঙকপা ফংনা হেনগৎলে । ভারতকী স্তার্দ-অপশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিশিংনা হৌজিক দরকার ওইরিবশিং ফংহন্দুনা, চাংয়েং তৌনবা মপান্দগী রিএজেন্তশিং পুশিল্লকপদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহল্লে । হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসিদগী হিরম অসিদা মতম কুইনা লৈহৌগদবা ইন্দস্ত্রি অমা শেমগৎনবগী থাজবা পীরি ।
মতিক চাবা নিয়মশিংগা লোয়ননা য়াম্না য়াংনা ইন্সতিতুৎশিং,ইন্দস্ত্রি অমসুং সরকার পুন্না চৎমিন্নবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা খঙজিনখি । অসিগুম্বা মতেং পীনবা অমসুং খোঙজেল অসি স্তেন্দার্দ ওপেরেতিং প্রোসিদিউয়র অমগী মখাদা থম্নিংবগী অপাম্বা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি । অসিগুম্বা অৱাবা মতম অসিদা ঐখোয়গী থবকশিং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা পাংথোক্নবা মহাক্না তকশিনখি ।
হিদাক পুথোক্নবা হোৎনবদা কম্পুতর সাইন্স, কেমিস্ত্রি অমসুং বাইওতেক্নোলোজি পুনশিনবদা থাগৎলদুনা , লেবোরেতোরিদা হিদাক পুথোকপা অমসুং চাংয়েং তৌবদা কম্পুতর সাইন্সকা শম্নহন্নবগী সবজেক অসিগীহেক্কাথোন অমা পাংথোক্নবা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি । হেক্কাথোন অদুদা মাইপাক্লবা মীওইশিং মখা তানা শেমগৎনবা স্তার্দ-অপশিংনা লৌখৎকদবনি ।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বেসিক্তগী হৌরগা এপ্লাইদ সাইন্স ফাওবদা ভারতকী সাইন্তিস্তশিংগী অনৌবা পুথোকপা অসিগা ইন্দস্ত্রিগা পুন্না চৎমিন্নবা অসিদা অপেনবা পোকই । অসিগুম্বা মখলগী চাউথোকচবা, ওরিজিনেল ওইবা অমসুং মরম চাবা অসিনা মাংলোমদা চংশিল্লিবা ঐখোয়গী থবকশিং লমজিংগদবনি । মসি খক্তনা ঐখোয়না সাইন্সতা মালেমগী মরক্ত খ্বাইদগী ফবা ওইবা ঙমগনি অমসুং তুংইন্নবা ওইরোইদবনি ।

Prime Minister's Office
PM chairs a meeting of the Task Force on Corona Vaccine Development, Drug Discovery, Diagnosis and Testing
05 MAY 2020 11:00PM by PIB Delhi
The PM took a detailed review of the current status of India’s efforts in vaccine development, drug discovery, diagnosis and testing. Indian vaccine companies are well known for their quality, manufacturing capacity and global presence. Today in addition, they have come across as innovators in early stage vaccine development research. Similarly, Indian academia and start-ups have also pioneered in this area. Over 30 Indian vaccines are in different stages of corona vaccine development, with a few going on to the trial stages.
Similarly, in drug development three approaches are being taken. First, the repurposing of existing drugs. At least four drugs are undergoing synthesis and examination in this category. Secondly, the development of new candidate drugs and molecules are being driven by linking high performance computational approached with laboratory verification. Thirdly, plant extracts and products are being examined for general anti-viral properties.
In diagnosis and testing, several academic research institutions and start-ups have developed new tests, both for the RT-PCR approach and for the antibody detection. In addition, by linking laboratories all over the country, capacity for both these kinds of tests have been enormously scaled up. The problem of importing reagents for testing has been addressed by consortia of Indian start-ups and industry, meeting current requirements. The current thrust also holds promise for the development of a robust long-term industry in this area.
The review by the PM took note of the extraordinary coming together of academia, industry and government, combined with speedy but efficient regulatory process. The PM desired that such coordination and speed should be embedded into a standard operating procedure. He emphasized that what is possible in a crisis should be a part of our routine way of scientific functioning.
Appreciating the scientific coming together of computer science, chemistry and biotechnology in drug discovery, the PM suggested that a hackathon be held on this subject, linking computer science to synthesis and testing in the laboratory. The successful candidates from the hackathon could be taken up by the start-ups for further development and scaling up.
The PM added that the innovative and original manner in which Indian scientists, from basic to applied sciences, have come together with industry is heartening. This kind of pride, originality and sense of purpose should dominate our approach going ahead. It is only then that we can be amongst the best in the world and not followers, in science.