প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
ক’ৰোনা যোদ্ধাসকলক ছেল্যুট ভাৰতৰ
02 MAY 2020 6:09PM by PIB Guwahati
ক’ভিড যোদ্ধাসকলৰ সহায়ত ভাৰতে সফলতাৰে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি আহিছে। ভাৰতীয় বায়ুসেনা বাহিনীয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ঘৰুৱা পৰ্যায়ত মানুহৰ লগতে সামগ্ৰী অনা-নিয়া কৰি ক’ৰোনা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি বৰঙণি আগবঢ়াইছে। ক’ভিড টেষ্টিং লেব স্থাপন কৰাৰ বাবে বিমানযোগে চিকিৎসক, পেৰা-মেডিকেল ষ্টাফ আৰু অন্যান্য সা-সঁজুলিকে ধৰি ৬০০টনতকৈ অধিক চিকিৎসা সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে। ভাৰতীয় বিমান বাহিনীৰ জোৱানে ক’ৰোনা বিৰোধী যুঁজৰ প্ৰতি বৰঙণি আগবঢ়াই যাব। ভাৰতীয় ক’ৰোনা যোদ্ধাসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি ভাৰতীয় বায়ু সেনা বাহিনা আৰু ইয়াৰ ভগ্নী সেৱাই ভাৰতৰ সাহসী যোদ্ধাসকলক ব্যতিক্ৰমী ধৰণে অভিবাদন জনোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
ক’ৰোনা ভাইৰাছজনিত মহামাৰীৰ এই কঠিন সময়ত অক্লান্ত আৰু নিঃস্বার্থভাৱে যিসকলে কাম কৰি আহিছে, সেইসকল যোদ্ধাৰ বাবে ভাৰতীয় বিমানবাহিনীৰ যুদ্ধবিমানৰ কুচকাৱাজৰ জৰিয়তে অভিবাদন জনোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
ভাৰতীয় বিমানবাহিনীৰ কেইবাখনো বিমানে ৩ মে’, ২০২০ত দিল্লী আৰু এনচিআৰ অঞ্চলত এই যুদ্ধবিমানৰ কুচকাৱাজত অংশ গ্ৰহণ কৰিব। এই উৰন্ত কুচকাৱাজৰ জৰিয়তে আইএএফৰ প্রশিক্ষণ কার্যসূচী চলোৱা হ’ব আৰু ক’ভিড-১৯জনিত সেৱাৰ সৈতে জড়িত পৰিবহণ বিমান আৰু হেলিকপ্টাৰৰ সৈতে সমন্বয়সাধন কৰি এই কুচকাৱাজ চলিব।
ক’ৰোনাৰ যোদ্ধাসকলৰ বাবে বিমানৰ এই অভিবাদন কাৰ্যসূচী পুৱা ১০ বজাৰ পৰা ১০.৩০লৈকে চলিব। ছুখই-৩০ এমকেআই, মিগ-২৯ আৰু জাগুৱাৰৰ সমন্বয়ত যুদ্ধবিমানৰ এই কুচকাৱাজ ৰাজপথৰ ওপৰেৰে যাব আৰু দিল্লীৰ ওপৰেৰে প্রদক্ষিণ কৰিব আৰু দিল্লীৰ বাসিন্দাসকলে ছাদৰ পৰা এই দৃশ্য প্রত্যক্ষ কৰিব পাৰিব। তদুপৰি, চি-১৩০ পৰিবহণ বিমানে সম্পূর্ণ দিল্লী আৰু এনচিআৰ অঞ্চলজুৰি এই অনুশীলনত অংশ ল’ব। এই বিমানখনে মহাকাশৰ নিৰাপত্তা বিশেষকৈ চৰাই উৰণৰ বিষয়টো অনুসৰণ কৰি প্রায় ৫০০ মিটাৰৰ পৰা ১০০০ মিটাৰ উচ্চতাত উৰিব।
তদুপৰি, হেলিকপ্টাৰসমূহ আৰক্ষী যুদ্ধ স্মাৰকৰ ওপৰেৰে পুৱা ৯ বজাৰ পৰা পুষ্পবৃষ্টি কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। তাৰপাছত সেই বিমানসমূহে দিল্লীৰ কেইবাখনো হাস্পতালৰ ক’ভিড-১৯ৰ ৰোগীৰ সাহায্য সৰবৰাহ কৰাৰ কাম কৰিব। এই হাস্পতালৰ তালিকাত আছে এআইআইএমএছ, দীনদয়াল উপাধ্যায় হাস্পতাল, জিটিবি হাস্পতাল, লোকনায়ক হাস্পতাল, ৰাম মনোহৰ লোহিয়া হাস্পতাল, ছফদৰজং হাস্পতাল, শ্রী গংগা ৰাম হাস্পতাল, বাবা ছাহেব আম্বেদকাৰ হাস্পতাল, মেক্স ছাকেত, ৰোহিনী হাস্পতাল, এপল’ ইন্দ্রপ্রস্থ হাস্পতাল আৰু সেনা হাস্পতালৰ গৱেষণা কেন্দ্র তথা ৰেফাৰেল হাস্পতাল।

Ministry of Defence
INDIA SALUTES CORONA WARRIORS
02 MAY 2020 6:09PM by PIB Delhi
India has been successfully fighting Corona Virus with the help of COVID Warriors. IAF has been contributing towards the national effort to contain Corona by supporting mobility of men and material both at International and Domestic level. More than 600 tons of medical supplies and large number of people have been airlifted including Doctors, Para-medics and equipment for setting up COVID testing labs. IAF personnel will continue to contribute towards fight against Corona. As a gratitude to all the Corona Warriors in India, IAF along with sister services is planning to salute these brave warriors of India in its own unique way. The planned fly past of the aircraft of the Indian Air Force is to salute the brave COVID warriors who have been tirelessly and selflessly working during these unprecedented times of corona virus pandemic.
A number of aircraft of Indian Air Force are planned to do a fly past over Delhi and NCR region on 03 May 20. This flying activity is combined along with the training activity of IAF and opportunity flight for transport aircraft and helicopters who are involved in moving supplies related to COVID-19 task.
The aerial salute to the Corona Warriors will be planned over Delhi between 1000-1030 hrs. Fighter aircraft formations, comprising of the Sukhoi-30 MKI, MiG-29 and Jaguar will be flying over Rajpath, and will orbit over Delhi and will be visible to the residents of Delhi from their roof tops. In addition, C-130 transport aircraft will follow a similar profile as fighters covering the entire Delhi and NCR region. The aircraft will be flying at an approximate height of 500 meters to 1000 meters keeping Aerospace safety in mind especially in respect of bird activity.
Additionally, helicopters are planned to carry out petal drop over Police War Memorial at 0900 h followed by Delhi hospitals involved in providing relief to patients of COVID-19 between 1000- 1030 h. The list of hospitals includes AllMS, Deen Dayal Upadhyay Hospital, GTB Hospital, Loknayak Hospital, Ram Manohar Lohia Hospital, Safdarjang Hospital, Sri Ganga Ram Hospital, Baba Saheb Ambedkar Hospital, Max Saket, Rohini Hospital, Apollo Indraprastha Hospital and Army Hospital Research and Referal.