নীতি আয়োগ
‘সোসিয়েল দিস্তেন্সিং অসি হৌজিক্কী ওইনা খ্বাইদগী পোতেন্ত ওইবা ভেক্সিন্নি’: হকশেল মন্ত্রী দাক্তর হর্শ বর্ধন
30 APR 2020 5:07PM by PIB Imphal
নীতি আয়োগনা ঙসি হকশেল মন্ত্রী দাক্তর হর্শ বর্ধন অমসুং সরকারগী লুপ নত্তবশিং অমসুং মীয়ামগী সংস্থানশিংগা লাইব সেসন অমদা নিতী শাখ্রে। সেসন অসি সি.ই.ও. অমিতাব কান্তনা ৱাতেমখি।
নীতি আয়োগকী দর্পন পোর্তেলদা মীং চনবা এন.জি.ও. পুম্নমক্না শরুক য়াখি। মকোক ওইবশিংদি – হরী মেনন্না মহুৎ শিনবা বীল অমসুং মেলিন্দা গেৎস ফাওন্দেসন, মেথ্যু চেরিয়ন্না মহুৎ শিনবা হেলপ এজ ইন্দিয়া, ঐচ.এস.দি. শ্রীনিবাসনা মহুৎ শিনবা তাতা ত্রস্তস, অশ্বিন দেশমুখনা মহুৎ শিনবা পিরামল স্বাস্থ্য, জগাদানন্দনা মহুৎ শিনবা সি.ৱাই.এস.দি., অমোদ কান্থনা মহুৎ শিনবা প্রয়াস, য়াহিয়া অলিবীনা মহুৎ শিনবা রেদ ক্রোস, সায়া বৱাসরনা মহুৎ শিনবা এস.ই.দব্ল্যু.এ., প্রভাৎ সিনহানা মহুৎ শিনবা মান দেশী ফাওন্দেসন, ললিৎ কুমারনা মহুৎ শিনবা সুলভ ইন্তর্নেস্নেল, অর্বিন্দ লালনা মহুৎ শিনবা লাল পাথলেবস, কে. শ্রীনাথ রেদ্দীনা মহুৎ শিনবা পব্লিক হেলথ ফাওন্দেসন ওফ ইন্দিয়া, মনোজ গোপালকৃষ্ণন্না মহুৎ শিনবা কেয়র ইন্দিয়া, নন্দীনি অজাদনা মহুৎ শিনবা ৱর্কিং ৱুমেন্স ফোরম অমসুং বিজয় শর্মনা মহুৎ শিনবা অকশয় পাত্রনি।
এন.জি.ও.শিং/সি.এস.ও.শিংনা খুদোংচাদবা কয়া অমা পনখি – কোবিদ-১৯না নারবা অনাবশিং অমসুং মমাং থানা থবক তৌরিবা মীওইশিংদা তাথি তাওইনা তৌবা অমসুং অচান মীরাই খায়বা; খুঙ্গংগী লমশিংদা হিদাক লাংথক ৱাৎপা; ই.-পাসশিং লৌনবা মতেং; পি.পি.ই.শিং অমসুং এন.৯৫ মাস্ক মশিং হেনগৎহনবা; দেতাগী মতুং ইন্না ইরাং অসিবু থেংনবা; মাইগ্রেন্তশিংদা মতেং য়ৌহন্নবা মতেং পাংবা অমসুং দিজিতেল পেমেন্ত লায়হনবা; লোকদাউন অসি হাংদোক্লবা মতুংদা ইনফোর্মেল ওন্ত্রপ্রিনরশিংদা শেলগী অমসুং পোলিসীগী তেংবাং পীবা; লৈবাক্কী য়াম্না চংশিনবা মফমদা চংদ্রবা য়াদ্রবা পোৎ-চৈশিং য়ৌহনবা; গ্রীন জোন্দা শেল থোকপা য়াবা থবক থৌরমশিং হৌদোকপগী হায়জবা; খুঙ্গংগী মফমশিংদা হকশেলগী থৌমী হেনগৎহনবা; খুঙ্গংগী মফমশিংদা ভর্চুএল কেয়র চাউখৎহনবা; আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত পুলিং তৌবা; মেদিকেল স্তাফকী কেপাসিতী-বিলদিং তৌবা; ক্বরেন্তাইন অমসুং ইন্তেন্সিব কেয়র ফেসিলিতীশিং হেনগৎহনবা অমসুং দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা কম্যুনিতী সর্বিলেন্স মেকানিজম অমসুং কম্যুনিতী ন্যুত্রিসন সেন্ত্ররশিং হেনগৎপনচিংবা কয়া ময়াম অমগী মনুংদা পনখি।
কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবসিদা এন.জি.ও.শিং অমসুং সি.এস.ও.শিংনা মশাগী ওইজবা থিদনা নীংথিনা থবক তৌরিবা অসিবু থাগৎলদুনা হকশেলগী মন্ত্রীনা লোকদাউন মখা তানা চত্থরকপা মতমদসু মতেং লেপ্তনা পাংবীনবা হায়খি। মখোয়না ভারতকী মীয়ামশিংনা তেক্ত কাইদনা লৈনবা হোৎনরিবা অসিসু থাগৎখি।
চাইনাদা নোভেল কোরোনাভাইরস পাক্তক্ননা শন্দোরক্লে হেক তাবগা ভারতনা মসিদগী ঙাকথোক্নবা থবক কয়া খুদক্তা পাংথোকপা হৌখি হায়না দাক্তর হর্শ বর্ধন্না পনখি। কেন্দ্র সরকারনা খুদক্তুদা রাজ্য সরকারশিংদা চৎন কাংলোন কয়া খঙহনখি, খুন্নাইগী হকশেলগী ফিভম য়েংশিনবগী চাউরবা থবক পাইখৎখি অমসুং এয়রপোর্ত, ঙমখৈ অমসুং হিথাংফমশিংদা থর্মেল স্ক্রিনিং তৌবসু হৌখি।
লান অসিবু থেংনবদা মাংজিল থাদুনা চৎলিবা থৌমীশিং অমসুং কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরবা অনাবশিংদা তাথি তাওইনা তৌবীবগী নুংঙাইতবা থৌদোকশিং অসিগী মতাংদা মহাক্না কুপ্না পনখি। কোবিদ-১৯গী লাইচৎকুম্বা হকশেলগী ইরাংগী মরক্তা হকশেলগী থবক তৌরিবা মীওইশিংবু পামদবা থৌওং কয়াদগী ঙাকথোক্নবা হায়দুনা সরকারনা ইপিদেমীক দিজিজ এক্ত অসি ইনৌ নৌনা শেমদোকখ্রে। তৌবতবু খুদোংচাদবা খুদিংমক আইন্না থিংবা ঙম্লোই অদুনা তাথি তাওইনা তৌবগী ফত্ত্রবা থৌওংশিং অসিবু থেংনবা ঙম্নবা এন.জি.ও.শিং অমসুং সি.এস.ও.শিংগী মতেং চংই হায়না মহাক্না হায়খি। মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংবু মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা নীংথিনা হলহন্নবা হোৎনবদা মখোয়সু মতেং পাংবা য়াওবীয়ু হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি। মখোয়না ময়ুমদা হনবা মতমদা অয়েৎপা খরা থেংনবা য়াই অদুনা এন.জি.ও.শিংনা মতাং অসিদা মতেং পাংশিনবীরকউ হায়না মহাক্না হায়খি। হায়রিবা মীওইশিং অসি মপুং ফানা তেস্ত তৌরে অমসুং খঙফম থোকপশিং নীংথিনা তাকপীরে হায়বসি সোইহন্দনবা মখোয়বু খোমজিন্নবা হোৎনবদা খুন্নাইগী মতেং চংগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
জিলা ১২৯দি হোৎস্পোৎ ওইনা মশক খঙদোক্লে, ২৯৭ মুক্না নন-হোৎস্পোৎ ওইরে অমসুং ৩০০ মুক্না কোরোনা চংদ্রি হায়না জিলাশিং খাইদোকপগী মতাংদসু মহাক্না হায়খি। “ঐখোইদা মখল অহুম লৈ – অঙাংবা মচু, কোম্লা মচু অমসুং অশংবা মচু। ঐখোইনা অঙাংবা মচুগী জোন অসি করিগুম্বা লাক্কদৌরিবা নুমিৎ ১৪নি অসিদা অনৌবা কেস অমত্তা লাক্ত্রবদি কোম্লা মচুগী জোন্দা থম্নবা হোৎনরি অমসুং মতৌ অসুম্না কোম্লা মচুগী জোনসু অশংবা মচুদা পুরক্নবা হোৎনরি। ঐখোইগী লৈবাক অসিদা য়েক্নবা অসি কদাইদা লৈবগে অমসুং করম্না মায়োক্নগদগে হায়বসি ঐখোইনা চপ চানা খঙই। ঐখোইগী অরৈবা শক্তিশিং অসি শিজিন্নরগা মাইথিবা পীগনি” হায়না মহাক্না হায়খি।
পি.পি.ই. অমসুং মাস্ককী মতাংদা মহাক্না অসুম্না হায়খি, “লৈবাক অসিদা পোত্থোক শাবা কাংবু ১০৮ মথৌ তৌবা হৌহল্লে অমসুং মখোয়না নোংমদা পি.পি.ই. লাখ ১দগী হেন্না পুথোকপা ঙম্লে। এন.৯৫ মাস্কসু হৌজিক নোংমদা লাখ অমদগী হেন্না পুথোক্লি। চংদ্রবা য়াদ্রবা পোৎ-চৈশিং মতিক চানা লৈরে অমসুং হায়রিবশিং অসি রাজ্য খুদিংদা য়েন্থোক্লি।”
আয়ুশ মন্ত্রালয়না মীওই অমগী ইম্ম্যুন সিস্তেম মহৌশা ওইনা ফগৎহন্নবা হায়খিবা কাংলোনশিংগী মতাংদসু মহাক্না পনখি।
মীয়াম্না আরোগ্য সেতু এপ দাউনলোদ তৌগদবনি হায়রদুনা মন্ত্রীনা এপ অসিনা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবদা লৌরিবা থৌদাং কয়া অমগী মতাংদা মীয়ামদা তাকখি। এপ অসিনা ঐখোইবু ঙাকথোক্তুনা থম্মি। সরকারনা ত্বিত্তর ইন্দিয়াগা খুৎশম্নদুনা @কোবিদইন্দিয়াসেবা হৌদোকখ্রে অমসুং মসিগী খুত্থাংদা মীয়াম্না খুদোংচাদবা অমা হেক্তগী মরমদা নত্ত্রগা খুদোংচাদবা অমা করম্না কোকহনগদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোইদা পাউ ফাওরকপা য়াগনি। মখোয়গী খুদোংচাদবশিং অদু খ্বাইদগী তেনবা মতমদা কোকহনগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীরি হায়না মহাক্না হায়খি।
অরোইবা ওইনা দাক্তর হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “খুৎ অমসুং মাই – মিৎ চাং নাইনা হাম্বা অমসুং মাস্ক উপ্পনা মতম পুম্বদা নহাক অমসুং নহাক্না নুংশিবা মীওইশিংবু লায়না অসিদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি। মসি য়াম্না চম্বা চেকশিন থৌরাংনি। য়ুমদা লৈবা অহলশিংবু চেকশিন্না থম্বীয়ু মরমদি মখোয় অসি য়াম্না নাগনবা মীওইশিংনি। য়ুমদা লৈবীয়ু, য়ুমদগী থবক শুবীয়ু। ঐখোইনা ভেক্সিন অমা পুথোকপা ঙমদ্রিবা ফাওবদি সোসিয়েল দিস্তেনশিংনা মতেং পাংবা লৈবাক্কী লোকদাউন অসিনা ঐখোইগী খ্বাইদগী পোতেন্ত ওইবা ভেক্সিন্নি”।

NITI Aayog
‘Social Distancing Is the Most Potent Vaccine Available Right Now’: Health Minister Dr Harsh Vardhan
30 APR 2020 5:07PM by PIB Delhi
NITI Aayog today organized an interactive live session with Health Minister Dr Harsh Vardhan and non-governmental organizations and civil society organizations. The session was moderated by CEO Amitabh Kant.
All NGOs registered on NITI Aayog’s Darpan Portal participated. Some of the leading ones were: Bill and Melinda Gates Foundation, represented by Hari Menon; HelpAge India, represented by Mathew Cherian; Tata Trusts, represented by HSD Srinivas; Piramal Swasthya, represented by Ashwin Deshmukh; CYSD, represented by Jagadananda;Prayas, represented by AmodKanth; Red Cross, represented by Yahia Alibi; SEWA, represented by Chaya Bawasar; Mann Deshi Foundation, represented by Prabhat Sinha;Sulabh International, represented by Lalit Kumar; Lal Pathlabs, represented by Arvind Lal; Public Health Foundation of India, represented by K Srinath Reddy; Care India, represented by Manoj Gopalakrishnan; Working Women’s Forum, represented by Nandini Azad; and Akshay Patra, represented by Vijay Sharma.
The NGOs/CSOs mentioned a number of issues: combating stigma and discrimination against Covid-19 patients and frontline workers; flagging shortage of medicines in rural areas; seeking help for e-passes; provision of more PPEs and N95 masks;seeking a data-driven response to the crisis; help in reaching entitlements to migrants and easing digital payments; financial and policy support to informal entrepreneurs after the lockdown is lifted; sending essential items to remote areas of the country; proposal to open up income-generating programmes in the green zones; more health workers for rural areas; promoting virtual carein rural areas; pooling of RT-PCR tests; capacity-building of medical staff; upgrading quarantine and intensive-care facilities; and need for more decentralized community surveillance mechanism and community nutrition centres, among others.
Lauding the excellent, selfless work done by NGOs and CSOs in battling the Covid-19 war, the Health Minister appealed for their assistance in the continuance of the lockdown. He appreciated their meticulous efforts to ensure the well-being of Indian citizens.
Dr Harsh Vardhan mentioned that India took immediate proactive steps within days of knowing about the outbreak of the novel coronavirus in China. The Central Government immediately issued advisories to the states, undertook rigorous community health surveillance and started thermal screening at airports, borders as well as seaports.
He spoke at length on the issue of stigmatization of Covid-positive patients and frontline workers who are engaged in battling this war. The government recently amended the Epidemic Diseases Act to protect healthcare workers against violence during health crises such as the Covid-19 pandemic. However, hesaid not everything can be solved with the help of law and sought the assistance of NGOs and CSOs to battle the menace of stigmatization. He also sought their help in the seamless assimilation of migrant workers in their hometowns and villages.He said there might be some resistance when they go back home, which is where the NGOs can step in. ‘These people willrequire help from society to reorganize them, to ensure they are adequately testedand get the right guidance.’
He also spoke on the classification of districts, whereby 129 districts have been identified as hotspots,around 297 as non-hotspots, and over 300 as unaffected. ‘We have three categories—red, orange and green. We are helping the red zones get into the orange zone if they donot have a single case for the next fourteen days and same for the orange to get into the green zone. We know very accurately where our enemy is in the country and we know how to deal with this enemy. Using all our forces, we will defeat it,’he said.
On PPEs and masks, he said, ‘We have enabled and handheld 108 manufacturers in the country, who are now producing over 1 Lakh PPEs every day. For N95 masks, we are producing more than a lakh every day now. There is adequate supply of these essential items and we are distributing the same to the states.’
He also mentioned that the AYUSH Ministry has issued guidelines about natural things that can boost one’s immunity.
Imploring everyone to download the AarogyaSetu app, the Minister insisted on its vital role in the fight against Covid-19. He said the appprovides us much-needed protection. He also mentioned that, ‘The government has launched @CovidIndiaSeva, in collaboration with TwitterIndia, and citizens can reach out with any specific problem or solution that they want to communicate with us. And I assure you that we will resolve your issues in the shortest possible time.’
Lastly, Dr Harsh Vardhan said, ‘Regularly washing your hands and faces and wearing a mask at all times will protect you and your loved ones from getting this infection. These are simple precautions. Take care of elders at home, especially because they are more vulnerable. Stay at home, work from home.Till the time we find a vaccine for this, social distancing aided by the national lockdown is the most potent social vaccine for us.’