অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
৪০৩ খন লাইফলাইন উড়ানৰ বিমানে সমগ্ৰ দেশত অত্যাৱশ্যকীয় তথা চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান সুনিশ্চিত কৰিছে
28 APR 2020 4:03PM by PIB Guwahati
ঘৰুৱা বিমান সেৱা খণ্ডৰ এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, আই এ এফ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰদ্বাৰা পৰিচালিত অসামৰিক বিমান মন্ত্ৰালয়ৰ আধীনৰ ৪০৩ খন লাইফলাইন উড়ানৰ বিমানে সমগ্ৰ দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চলসমূহতো অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান দি ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত দেশক সম্পূৰ্ণ সহযোগ কৰিছে। ইয়াৰে ২৩৫ খন বিমান এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰৰদ্বাৰা পৰিচালিত। লাইফলাইন উড়ানৰ বিমানেৰে ২৭ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখলৈকে সমগ্ৰ দেশত পঠিওৱা অত্যাৱশ্যকীয় তথা চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ ওজন প্ৰায় ৭৪৮.৬৮ টন আৰু আকাশীপথেৰে অতিক্ৰম কৰা দূৰত্ব ৩,৯৭,৬৩২ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক।
ব্লুডাৰ্ট, ইণ্ডিগো, স্পাইচজেট, ভিস্তাৰা আদি কাৰ্গো অপাৰেটৰে বাণিজ্যিক ভিত্তিত সেৱা আগবঢ়াই আছে। স্পাইচজেটে ২৭ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ১১,০৯,০২৮ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ৬৩৩ খন বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ৪৬৩৭ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে, তাৰে ২২৮ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো বিমান। ব্লুডাৰ্টে ২৭ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ২,৩৮,৯২৮ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ২১৯ খন বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ৩৬৩৬ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। তাৰে ১০ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো বিমান। ইণ্ডিগোই ২৭ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ৭৭,৯৯৬ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ৫০ খন বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ১৮৫ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। তাৰে ১৭ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো বিমান। ইয়াৰ ভিতৰত চৰকাৰৰ বাবে বিনামূলীয়াকৈ চিকিৎসা সামগ্ৰী কঢ়িওৱাৰ হিচাপো অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে। ভিস্তাৰাই ২৭ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ২০,৪৬৬ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ১৪ খন বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ১১৩ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষেত্ৰত অতি প্ৰয়োজনীয় ঔষধ আৰু চিকিৎসা সামগ্ৰী তথা ক’ভিড-১৯ ৰ বাবে দুৰ্দশাত পতিত হোৱাসকলৰ বাবে সাহাৰ্য কঢ়িয়াই নিবৰ বাবে এখন আকাশী দলং গঢ়ি তোলা হৈছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়াই ৬০৯ টন সামগ্ৰী কঢ়িয়াই আনিছে। তদুপৰি ব্লুডাৰ্টে ১৪ ৰ পৰা ২৭ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ১০৯ টন চিকিৎসা সামগ্ৰী গুৱাংঝোৰপৰা কঢ়িয়াই আনিছে। ব্লুডাৰ্টে ২৫ এপ্ৰিল ২০২০ ত ৫ টন চিকিৎসা সামগ্ৰী সাংহাইৰপৰা কঢ়িয়াই আনিছে। স্পাইচজেটে ২৭ এপ্ৰিল ২০২০ পৰ্যন্ত ১৪০ টন চিকিৎসা সামগ্ৰী সাংহাইৰপৰা আৰু ২৫ এপ্ৰিল ২০২০ পৰ্যন্ত ১৩ টন চিকিৎসা সামগ্ৰী হংকং আৰু ছিংগাপুৰৰপৰা কঢ়িয়াই আনিছে।

Ministry of Civil Aviation
403 Lifeline Udan flights operated to ensure delivery of essential and medical supplies across the country
28 APR 2020 4:03PM by PIB Delhi
403 flights have been operated under Lifeline Udan in domestic sector by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 235 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Lifeline Udan flights cover distance of over 3,97, 632 km to deliver essential and medical supplies of around 748.68 tons till 27th April 2020 for people across the country. Lifeline Udan flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.
Private Operators SpiceJet, Blue Dart, Indigo and Vistara are operating cargo flights on a commercial basis. Spicejet operated 633 cargo flights till 27th April 2020 covering a distance of 11,09, 028 km and carrying 4,637 tons of cargo. Out of these, 228 were international cargo flights. Blue Dart operated 219 cargo flights covering a distance of 2,38,928 km and carrying 3,636tons of cargo till 27th April 2020. Out of these, 10 were international cargo flights. Indigo has operated 50 cargo flights till 27th April 2020 covering a distance of 77,996 km and carrying around 185 tons of cargo and including 17 international flights. This also includes medical supplies carried free of cost for the government. Vistara has operated 14 cargo flights till 27th April 2020 covering a distance of 20,466 km and carrying around 113 tons of cargo.
In international Sector, a cargo air-bridge was established with East Asia for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. The quantity of medical cargo brought in by Air India is 609 tons. In addition to the above, Blue Dart has uplifted around 109 tons of medical supplies from Guangzhou from 14th April to 27th April 2020. Blue Dart has uplifted 5 tons of medical cargo from Shanghai on 25th April 2020. Spicejet has uplifted 140 tons of medical supplies from Shanghai upto 27th April 2020 and 13 tons medical supplies from Hong Kong and Singapore upto 25th April 2020.