କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ସମ୍ପର୍କରେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଶାସକମାନଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ
25 APR 2020 6:37PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧରେ ଭାରତର ଲଢ଼େଇ ଏବଂ ଲକଡାଉନରୁ ବାହାରିବାର ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ, ପେନସନ ପ୍ରଶାସନ, ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଓ ମହାକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଆଜି ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଶାସକମାନଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
ଦୀର୍ଘ ଦେଢ଼ ଘଣ୍ଟା ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏହି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଆଲୋଚନାରେ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଧୀର ଭାର୍ଗବ, ଶ୍ରୀ ରାମ ସୁନ୍ଦରମ, ଶ୍ରୀ ରାକେଶ କୁମାର ଗୁପ୍ତା, ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟାନନ୍ଦ ମିଶ୍ରା, ଶ୍ରୀ ପି. ପନ୍ନିରଭେଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀ କେ.ଭି ଇପେନ, ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଭାରତୀୟ ରାଜସ୍ବ ସେବା ଅଧିକାରୀ ସଙ୍ଗୀତା ଗୁପ୍ତା, ଶିଲା ସାଙ୍ଗଓ୍ବାନ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ମହାମାରୀକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକାଂଶ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ତୁଳନାରେ ଭାରତ ଢେର ଆଗରେ ରହିଛି।
ଅଧିକାରୀମାନେ ମହାମାରୀକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲକଡାଉନରୁ ବାହାରିବା ଓ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପୁନଃପ୍ରଚଳନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରସ୍ଥାନ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଭିଡିଓ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଲକଡାଉନ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା, ଇ-ଅଫିସ ଭଳି ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ, ଭିଟାମିନ-ସି ଗ୍ରହଣ ଜରିଆରେ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ବ, ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପୁନଃସକ୍ରିୟ କରିବା ଲାଗି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା, ଶିକ୍ଷାବର୍ଷକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଅଧିକ ଅନଲାଇନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଓ ପରୀକ୍ଷାର ଉପଯୋଗ କରିବା, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ମେକ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରୟାସକୁ ସଫଳ କରିବା ଲାଗି ସ୍ବଦେଶୀ ଟିକା ଓ ପରୀକ୍ଷଣ କିଟ ବିକଶିତ କରିବା ଆଦି ବିଷୟରେ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଷୟଗତ ପରାମର୍ଶ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଶାସକମାନଙ୍କୁ ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ କରୋନା ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଉପାୟ ଖୋଜିବାକୁ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଭଳି ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh holds widespread consultations with Ex-Bureaucrats to take stock of India’s fight against COVID-19
25 APR 2020 6:37PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr JitendraSingh todayheld extensive discussions with Ex-Bureaucrats about India’s fight against COVID-19 and explored ways for an exit plan post lockdown.
In a one-and-half hour long video conference interaction with Shri Sudhir Bhargava, Shri Rama Sundaram, Shri Rakesh Kumar Gupta, Shri Satyananda Mishra, ShriP.Panneervel and Shri K.V.Eapen, all retired IAS officers and Ms Sangeeta Gupta, Ms ShielaSangwan ex-IRS officers, Dr.Jitendra Singh briefed them about government’s efforts in containing the pandemic in an effective manner so far. He said, India has fared well ahead of many advanced countries in the world through pro-active measures to contain it.
The officers also appreciated the Government’s efforts in containing the pandemic through various measures and also shared their views on the possible exit plan post lockdown to kick start the economy. During the video-interaction, the officers also underlined the issues like, Phased withdrawal of lockdown, more usage of technology in administration e.g. e-office, importance of building up immunity through Vitamin-C intake, fiscal stimulus to kick-start the economy, financial security to the poor, introduction of more online courses and exams to utilize the academic year, facilitation of migrant workers to reach their native places and development of vaccines and testing kits indigenously to give a fillip to Make in India concept.
Dr.Jitendra Singh thanked the bureaucrats for their valuable suggestions on the subject and said that such kind of outreach will continue in future to get the distilled wisdom from all quarters to fight the menace of Corona pandemic.