Ministry of Health and Family Welfare
GoM reviews current status, and actions for management of COVID-19
Dr. Harsh Vardhan commends the collective efforts of all stakeholders in combating COVID-19
25 APR 2020 3:09PM by PIB Delhi
The 13thmeeting of the high level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 was held at Nirman Bhawan, here today, under the chairpersonship of Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare. Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Dr. S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Nityananda Rai, Minister of State for Home, Shri Mansukh Mandaviya, Minister of State for Shipping, & Chemical and Fertilizers and Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare were present, along with Sh. Bipin Rawat, Chief of Defence Staff. Sh. Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog and Chairperson of the Empowered Group-6, Shri C K Mishra, (Environment, Forest & Climate Change) and Chairperson of the Empowered Group-2, Dr Arun K Panda, Secretary (MSME) and Chairperson of the Empowered Group-4, and Shri P D Vaghela, Chairperson, Empowered Group-3 were also present.
A detailed presentation on the status of COVID-19 in the country along with the response and management of COVID-19 in the country were made for the GoM. The Group of Ministers (GoM) had detailed deliberation on the measures taken as on date by the Centre and various States/UTs for prevention, containment and management of COVID-19. GoM was informed that all districts have been asked to follow and further strengthen their contingency plans to combat COVID-19; the GOM was briefed on the state-wise details of dedicated COVID-19 hospitals along with the adequacy of isolation beds/wards, PPEs, N95 masks, drugs, ventilators, oxygen cylinders etc. GoM was informed that domestic manufactures which have been identified earlier have already started the production of PPEs, masks etc., and adequate quantity of the same is available. As on date, more than 1 lakh PPEs and N95 masks are being manufactured everyday in the country. There are at present 104 domestic manufactures of PPE and three making N95 masks in the country. In addition, production of ventilators vide domestic manufacturers has also started and orders have been placed for more than 59,000 units through nine manufacturers.
GoM also reviewed the testing strategy and availability of testing kits across the country along with the strategy for hotspots and cluster management. GoM was briefed about the number of public and private labs presently testing for COVID-19 along with the number of tests that are being conducted every day through this network of labs.
GoM deliberated on various tasks assigned to various empowered committees and presentations were made by Sh. Amitabh Kant, Dr. Arun Kumar Panda and Sh. Pradeep Kharola. GoM was apprised that around 92,000 NGOs, SHGs and civil society organisations are working and contributing by providing food to the migrant workers across various States/UTs. These NGOs are supported by the States by allotting fund from SDRF funds and by FCI who is providing the foodgrains at subsidized cost.
GoM was also informed that a national level meta-data of health workers, NSS, NYK, NCC, doctors etc., has been prepared and shared to all the States, Districts and other officials, to mobilise the resources/volunteers (COVID warriors) to much needed locations. There is presently data for more than 1.24 cr. human resources on the dashboard and it is continuously being updated with addition of new groups and sub groups as per specialization. The dashboard contains State and District wise information about the number of human resources available from each group, along with the contact details of respective State and District Nodal officers. This database is available at https://covidwarriors.gov.in/default.aspx and is also linked with https://diksha.gov.in/igot/ portal for capacity building purpose. These COVID warriors are being trained through online platforms such as MoHFW website and the iGOT training portal. The platform has 14 courses with 53 modules with includes 113 videos and 29 documents. As on date, more than 10 lakh personnel have been trained.
Dr. Harsh Vardhan commended the dedication and hard work of all the stakeholders at all levels. He informed that in view of the urgent need for addressing the issues of stigma and discrimination of patients and also the healthcare workers combating with COVID-19, the Ordinance for amendment of Epidemic Diseases Act 1897 has been recently promulgated with very stringent provisions. “This is not only their fight, but our collective effort. They are our frontline warriors and as a nation, let us not only respect their contribution but ensure that their safety and dignity are protected too”, Dr Harsh Vardhan stated.
GoM was apprised that as of now the death rate is around 3.1% while recovery rate is more than 20%, which is comparatively better than most of the countries and may be taken as a positive effect of the Lockdown in the country along with the cluster management & containment strategy. The average doubling rate of the country is 9.1 days, as of now.
The GoM was also informed that as of now, 5,062 people have been cured with a recovery rate of 20.66%. Since yesterday, an increase of 1429 new cases has been reported. Also, a total of 24,506 people have been confirmed positive for COVID-19.
Ms. Preeti Sudan, Secretary, (HFW), Sh. H. Vardhan Shringla, Secretary (Foreign Affairs), Sh. Ravi Capoor, Secretary (Textiles), Sh Pradeep Singh Kharola, Secretary (Civil Aviation), Sh. P. D. Vaghela, Secretary (Pharmaceuticals), Sh. Anup Wadhawan, Secretary (Commerce), Sh. Sanjeeva Kumar, Spl. Secretary (Health), Sh. Sanjay Bandopadhyay, Addl. Secretary (Shipping), Sh. Dammu Ravi, Addl. Secretary (Home Affairs), Sh. Anil Malik, Addl. Secy (MHA), Sh. Anand Swaroop, IG (ITBP), Dr. Rajiv Garg, DGHS, Dr. Raman Gangakhedkar, Head of Epidemiology and Communicable Diseases, ICMR and Sh. Lav Agarwal, JS (MoHFW) along with other officials from NCDC, Army, ITBP, Pharma, DGCA and Textiles were also present.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.
In case of any queries on COVID-19, please call at Ministry of Health & Family Welfare helpline no. : +91-11-23978046 or 1075 (Toll-free). List of helpline numbers of States/UTs on COVID-19 is also available at https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf .

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মন্ত্রীগী কাংলুপনা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা হৌজিক্কী ওইরিবা ফিবম অমসুং থবক থৌরমশিং য়েংশিনখ্রে
দা. হর্স ভর্ধন্না কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা স্তেকহোলদর পুম্নমক্না পুন্না পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংবু শিংথাখ্রে
25 APR 2020 3:09PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী ওইরিবা দা. হর্স ভর্ধনগী চেয়রপার্সন্সিপকী মখাদা ঙসি নির্মন ভাবন্দা কোবিদ-১৯গী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী মন্ত্রীগী কাংলুপ (জি.ও.এম.)কী ১৩শুবা মীফম ফমখ্রে। সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রী শ্রী হার্দীপ এস. পুরি, মপান থৌরম মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্কর, রাজ্যগী য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রী শ্রী নিত্যানন্দ রাই, রাজ্যগী সিপিং, অমসুং কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রী শ্রী মনশুখ মান্দবিয়া, রাজ্যগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী শ্রী অস্বিনি কুমার চৌবে য়াওখি, মখোয়গী মরক্তা, দিফেন্স স্তাফকী চীফ ওইরিবা শ্রী বিপিন রাৱৎ, নিতী আয়োগকী সি.ই.ও. অমসুং ইম্পাৱার গ্রুপ-৬কী চেয়রপার্সন শ্রী অমিতাব কান্ত, এনবাইরোন্মেন্ত, ফোরেস্ত, অমসুং ক্লাইমেত চাঞ্জ অমসুং ইম্পাৱার গ্রুপ-২গী চেয়রপার্সন শ্রী সি.কে. মিস্রা, এম.এস.এম.ই.গী সেক্রেতরি অমসুং ইম্পাৱার গ্রুপ-৪গী চেয়রপার্সন দা. অরুন কে. পান্দা, অমসুং ইম্পাৱার গ্রুপ-৩গী চেয়রপার্সন ওইরিবা শ্রী পি.দি. ভাঘেলাসু শরুক য়াখি।
লৈবাক অসিগী কোবিদ-১৯গী হৌজিক-হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভম অমসুং কোবিদ-১৯গী রেস্পোন্স অমসুং মেনেজমেন্তশিং মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা পাউদম্নবগীদমক শেম শাখি। হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবা, মেনেজ তৌনবগীদমক কেন্দ্র অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা লৌখৎলিবা থবক থৌরম অমসুং থৌরাংশিং মমুৎ তানা মন্ত্রী কাংলুপ (জি.ও.এম.)তা লান্থোকখি। জিল্লা খুদিংমক্তা মখোয়না কোবিদ-১৯ থেংননবা পায়খৎলিবা থৌরাংশিং ইন্দুনা শেম শারিবশিং (কন্তিঞ্জেন্সি প্লান) হেন্না মপাঙ্গল কনখৎনবা পাউতাক পীখ্রে হায়না মন্ত্রী কাংলুপ্তা পাউদমখি, অমসুং রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা থম্লিবা কোবিদ-১৯গী ওইবা তোঙানবা হোস্পিতালশিংগা লোয়ননা মতীক চানা লৈরবা আইসোলেসন বেদ/ৱার্দশিং, পি.পি.ই., এন ৯৫ মাস্ক, হিদাক লাংথক, ভেন্তিলেতর, ওক্সিজেন সিলিন্দর অসিনচিংবশিংগী মতাংদা মন্ত্রী কাংলুপ্তা কুপ্না পাউদমখি। মশক তাকখ্রবা দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরশিংনা পি.পি.ই., মাস্ক অসিনচিংবশিং শাবা হৌখ্রে অমসুং হায়রিবশিং অসি মতীক চানা ফংহল্লি হায়নসু মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা পাউদমখি। হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক অসিদা পি.পি.ই. অমসুং এন ৯৫ মাস্ক লাখ ১ হেন্না নুমিৎ খুদিংগী শারি। হৌজিকফাওবদা, লৈবাক অসিদা পি.পি.ই. শাবা দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরর ১০৪ লৈরে অমসুং এন.৯৫ মাস্ক শাবা দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরর অহুম লৈরে। মসিগী মথক্তা, দোমেস্তিক মেন্যুফেকচররশিংগী মখাদা ভেন্তিলেতর শাবা হৌখ্রে অমসুং মেন্যুফেকচরর মাপন্দা মশীং ৫৯০০০ হেন্না ওরদর তৌখ্রে।
মন্ত্রী কাংলুপ অসিনা হোৎস্পোত অমসুং ক্লস্তর মেনেজমেন্তকী থৌরাং য়াওনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা তেস্ত তৌবগী থৌরাংশিং অমসুং তেস্ত তৌনবা খুৎলাই ফংবগী চাংগী মতাংদসু য়েংশিনখি। মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌরিবা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎকী লেব মশীং অমসুং নুমিৎ খুদিংগী হায়রিবা লেবশিংগী নেৎৱার্ক অসিনা তৌরিবা তেস্ত মশীংবুসু শুগাইনা পাউদমখি।
তোঙান-তোঙানবা ইম্পাৱর তৌরবা কমিতিশিংগী মতাংদসু কুপ্না পাউদমখি অমসুং শ্রী অমিতাব কান্ত, দা. অরুন কুমার পান্দা অমসুং শ্রী প্রদীপ খারোলানা প্রজেন্তেসনশিং পীখি। এন.জি.ও.শিং, এস.ঐচ.জি. অমসুং সিবিল সোসাইতি ওর্গানাইজেসন ৯২,০০০না তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা অতোপ্পা লমগী শিন্মীশিংদা চানবা পোৎলম পীদুনা থবক কয়া পায়খৎলি হায়না পাউদমখি। হায়রিবা এন.জি.ও.শিং অসি রাজ্যশিংনা ফন্দ পীদুনা শৌগৎলি অমসুং এফ.সি.আই.না ফুদগ্রেনশিং অতাবা মমলদা পীদুনা শৌগৎলি।
মন্ত্রী কাংলুপ অসিদা হেলথ ৱার্করশিং, এন.এস.এস., এন.ৱাই.কে., এন.সি.সি., দোক্তর অসিনচিংবগী মেতা দেতা অমা কেন্দ্রগী থাক্তা শেম্লে অমসুং কা হেন্না শোত্থরবা মফমদা রিসোর্সশিং/ ভোলুন্তীয়র (কোবিদ লান্মীশিং)শিং মোবিলাইজ তৌনবা রাজ্য, জিল্লা অমসুং অতোপ্পা ওফিসিএলশিংদা পীখ্রে হায়নসু পাউদমখি। হৌজিক ফাওবদা দেসবোর্দতা হ্যুমেন রিসোর্স করোর ১.২৪ হেনবগী দেতা লৈরে অমসুং মসিদা অনৌবা গ্রুপশিং অমসুং সব গ্রুপশিং স্পেসিএলাইজেসনগী মতুং ইন্না লেপ্পা লৈতনা উপদেত তৌরি। দেসবোর্দ অসিদা রাজ্য অমসুং জিল্লাগী থাক্তা কাংলুপ খুদিংদা লৈবা হ্যুমেন রিসোর্সশিং রাজ্য অমসুং জিল্লাশিংগী নোদেল ওফিসরশিংগা পাউ ফাওনবা য়াবা নম্বরশিংগা লোয়ননা য়াওরি। হায়রিবা দেতাবেজ অসি https://covidwarriors.gov.in/default.aspx দা ফংবীগনি অমসুং হায়রিবা অসি https://diksha.gov.in/igot/ পোর্তেল অসিদা কেপাসিতি শাগৎনবগীদমক লিঙ্ক তৌরি। কোবিদ লান্মীশিং অসি হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত অমসুং আই.জি.ও.তি. ত্রেনিং পোর্তেলগী মখাদা ত্রেন তৌরি। প্লেতফোর্ম অসিদা ভিদিও ১১৩ অমসুং দোক্যুমেন্ত ২৯গা লোয়ননা মোদ্যুল ৫৩ য়াওনা কোর্স ১৪ লৈ। হৌজিক ফাওবদা, পার্সনেল লাখ ১০ হেন্না ত্রেন তৌখ্রে।
দা. হর্স ভর্ধন্না স্তেকহোলদর খুদিংমক্কী অরৈবা থাক্তা কত্থোকপা অমসুং থৌনা ফনা হোৎনরিবশিংবু শিংথাখি। অনাবশিং অমসুং কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেলথকেয়রগী থৌমীশিংবু হন্থনা য়েংবীবা অমসুং তাথীনা তৌবীবগী থৌদোকশিং খুদক্তা লাকশিনবা মথৌ তারিবা অসি য়েংদুনা, ইপিদেমিক দিজিজ এক্ত ১৮৯৭ এমেন্দ তৌবগী ওর্দিনান্স অসি অহকপা প্রোবিজনশিংগা লোয়ননা নৌনা থবক্তা ওন্থোক্নবা হোৎনরি। “মসি মখোয় খক্তগী লান নত্তে, ঐখোয় পুম্নমক্কী অপুনবা থবকনি। মখোয়না ঐখোয়গী মমাং থারিবা লান্মীশিংনি অমসুং লৈবাক অমা ওইনা মখোয়না হোৎনরিবা অসিদা ঐখোয়না ইকাই খুম্নগদবনি অমসুং মসিগা লোয়ননা মখোয়গী সেফতী অমসুং দিগনিতীবুসু ঙাকশেনবীগদবনি”, হায়না দা. হর্স ভর্ধন্না হায়খি।
হৌজিকফাওবদা শিবগী চাংসি ৩.১% নি অমসুং ফগৎলকপগী চাংনা ২০%নি হায়না মন্ত্রীগী কাংলুপতা পাউদমখি, হায়রিবসি অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নরুরবদি কা হেন্না শাফরি অমসুং মসি লৈবাক অসিদা লোকদাউন তৌবা অমসুং ক্লস্তর মেনেজমেন্ত অমসুং লাকশিন্নবগী পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অসিগী অফবা খুদম্নি হায়খি। লৈবাক অসিগী হৌজিক ফাওবদা ওইরিবা দব্লিং রেতকী চাংচৎ অসি নুমিৎ ৯.১ নি।
হৌজিক ফাওবদা, ফগৎলকপগী চাং ২০.৬৬% ওইবগা লোয়ননা মীওই ৫,০৬২না লাইনা অসিদগী কনবা ঙমখ্রে হায়না মন্ত্রীগী কাংলুপ অসিদা পাউদমখি। ঙরাং ফাওবদা, অনৌবা কেস ১৪২৯ হেনগৎপগী পাউ লৈখি। মসিগা লোয়ননা অপুনবা মীওই ২৪,৫০৬না কোবিদ-১৯ কনফার্ম ওইরি।
(ঐচ.এফ.দব্লিয়ু.)গী সেক্রেতরি ওইরিবী মিস প্রীতি সুদান, (মপান থৌরম)গী সেক্রেতরি শ্রী ঐচ. ভর্ধন স্রিংলা, (তেক্সতাইল)গী সেক্রেতরি শ্রী রবি কাপুর, (সিবিল এবিএসন)গী সেক্রেতরি শ্রী প্রদীপ সিংহ খারোলা, (ফার্মাস্যুতিকেল)গী সেক্রেতরি শ্রী পি.দি. ভাঘেলা, (কমর্স)কী সেক্রেতরি শ্রী অনুপ ৱাধাৱন, (হকশেল)গী স্পেসল সেক্রেতরি শ্রী সঞ্জিব কুমার, (সিপিং)গী এদিসনেল সেক্রেতরি শ্রী সঞ্জয় বাদোপাধ্য, (য়ুমলৈ-কৈরৈ)গী এদিসনেল সেক্রেতরি শ্রী দাম্মু রবি, (এম.ঐচ.এ.)গী এদিসনেল সেক্রেতরি শ্রী অনিল মালিক, (আই.তি.বি.পি.)গী আই.জি. শ্রী আনন্দ স্বরুপ, দি.জি.ঐচ.এস. দা. রজিব গার্গ, ইপিদেমিওলোজি অমসুং কম্যুনিকেবল দিজিজ অমসুং আই.সি.এম.আর.গী মকোক দা. রামন গঙ্গাখেদকার, (এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিয়ু.)গী জে.এস. শ্রী লাভ অগ্রৱালগা লোয়ননা এন.সি.দি.সি., আর্মি, আই.তি.বি.পি., ফার্মা, দি.জি.সি.এ. অমসুং তেক্সতাইলদগী ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ইসুশিং, চৎন-কাংলোনশিং অমসুং এদভাইজরিগী অচুম্বা অমসুং অপদেত ওইরবা ঈ-পাউশিংগীদমক চাং নাইনা https://www.mohfw.gov.in/ চংবীয়ু।
কোবিদ-১৯ গী মরমদা খংবীনিংবা লৈরবদি, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মত্রালয়গী হেল্পলাইন নম্বরঃ +৯১-১১-২৩৯৭৮০৪৬ নত্ত্রগা ১০৭৫ (তোল ফ্রী)দা কোল তৌবীয়ু। রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী কোবিদ-১৯গী ওইবা হেল্পলাইন নম্বশিং https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf দা ফংবীগনি।