ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ପରାମର୍ଶ
24 APR 2020 5:13PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ପ୍ରତି ଦେଶରେ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ-19 ସତ୍ତ୍ୱେ ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ଉନ୍ମୁଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନଟିଇପି) ଯେଭଳି ଜାରି ରହେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସକାଶେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ମର୍ମରେ ଆଜି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସରକାରଙ୍କ ନିକଟକୁ ଏକ ପତ୍ର ପଠାଯାଇଛି । ସେହି ପତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାରେ ଯେଭଳି କୌଣସି ଅବହେଳା ନଘଟେ ।
ଏହି ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛିଯେ ଯେଉଁ ରୋଗୀମାନେ ନୂଆ କରି ଚିହ୍ନଟ ହେଉଛନ୍ତି କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଭାବେ ଚିକିତ୍ସାଧୀନ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏକାସଙ୍ଗେ ଗୋଟିଏ ମାସର ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ଦରକାର । ଏହା ଉଭୟ ସରକାରୀ ତଥା ଘରୋଇ ସେକ୍ଟର ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ସେଥିରେ ଔଷଧ-ସହନକ୍ଷମ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ । ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ସରକାରମାନେ ଏକଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପରିଚୟ ପତ୍ର ଥାଉ ଅବା ନଥାଉ ସେମାନେ ଯେଭଳି ସୁବିଧାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରମାନଙ୍କରୁ ସେମାନଙ୍କର ଔଷଧ ପାଇପାରିବେ ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସାରେ କୌଣସି ବାଧା ଉତ୍ପନ୍ନ ହେବନାହିଁ ।
ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମାରେ ଏକଥା ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଯଦ୍ୟପି ଜଣେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସି ନପାରେ, ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ ତାଙ୍କର ଘରଠାରେ ଏଭଳି ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବା ଉଚିତ । ମହାମାରୀ କୋଭିଡ-19 ଯୋଗୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତି ତଥା ଲକଡାଉନ୍‌ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏଭଳି ଯକ୍ଷ୍ମା ଔଷଧ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମାତ୍ରାରେ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବା ଏବଂ ତାହା ସମସ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବା ନିମନ୍ତେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କରେ ଏବେ ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିହ୍ନଟ ତଥା ଚିକିତ୍ସା ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସଂପର୍କରେ ସତର୍କ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ମୁତାବକ ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ ଔଷଧ ସେବନ ଜାରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି । ରୋଗୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀମାନଙ୍କ ସୁସ୍ଥତା ଉପରେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଅତିରିକ୍ତ, ଟିବି ଦେୟମୁକ୍ତ ନମ୍ବର (1800-11-6666) ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଲେ ଏହି ନମ୍ବରରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏ ସଂପର୍କୀତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ/ଉପଦେଶିକା ନ୍ୟୁଜ ଏଣ୍ଡ ହାଇଲାଇଟ୍ସସେକ୍ସନରେ (www.tbcindia.gov.in) ୱେବସାଇଟରେ ଅପ୍‌ଲୋଡ଼ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
Health Ministry to States/UTs: ensure that care of TB patients goes uninterrupted during COVID-19 pandemic
24 APR 2020 5:13PM by PIB Delhi
The Ministry of Health & Family Welfare has written to all States/UTs to ensure that the all the facilities under National TB Elimination Programme (NTEP) in the States and UTs remain fully functional in public interest and ensure that the diagnosis and treatment of TB patients goes without any interruption notwithstanding the COVID-19 pandemic situation.
The comprehensive directives include the providing one month of drugs at a time to all TB patients either newly diagnosed or currently on treatment. This includes both public and private sector TB patients, including drug-resistant TB patients. States/UTs are to ensure that patients with or without ID receive medicines at a heath facility convenient to them to prevent any form of interruption to treatment.
Further, the directives state that even if the TB patient is unable to approach the health facility, arrangements should be made by the facility to deliver drugs at the doorstep of the patient wherever possible. Considering the challenges posed due to COVID-19 pandemic and lock-down, the Ministry has issued orders to ensure sufficient quantity of drugs are procured and adequate supplies of drugs are available.
The TB diagnostic and treatment services are fully operational in the States and UTs. TB patients are being advised about the precautions to protect themselves from COVID-19 and to continue their TB treatment as prescribed. The health of the patient and healthcare workers remains a top priority during COVID-19 pandemic situation. Besides, directive has been given to provide the TB toll-free number (1800-11-6666) to all patients in case they face any difficulty in this regard.
The directives/advisories have been uploaded on the website (www.tbcindia.gov.in) under “News and Highlights” section.