Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh reviews operational & COVID-19 preparedness of Armed Forces
24 APR 2020 3:55PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh today reviewed the operational preparedness as well as measures to fight COVID-19 with all the Commanders in Chief through a video conference.
Along with Raksha Mantri, Chief of Defence Staff and Secretary Department of Military Affairs General Bipin Rawat, Chief of Army Staff General M M Naravane, Chief of Naval Staff Admiral Karambir Singh, Chief of Air Staff Air Chief Marshal R K S Bhadauria, Defence Secretary Dr Ajay Kumar and Secretary (Defence Finance) Smt Gargi Kaul participated in the conference.
Raksha Mantri in his address appreciated the role of the Armed Forces for the assistance extended to the local civilian administration and preparatory measures taken to fight COVID-19.
Shri Rajnath Singh expected the Forces to ensure their operational preparedness, while they are battling COVID-19 and the adversary should not be allowed to exploit the current situation.
He also directed the Forces to initiate measures to spend the financial resources, avoiding wastage in view of the economic burden imposed by COVID-19.
Stressing on the requirement of jointness of the Armed Forces, Raksha Mantri asked the Commanders in Chief to identify and prioritise tasks that could be accomplished quickly and assist in revival of the economy after the lockdown is lifted.
During the conference the Commanders in Chief apprised the Raksha Mantri of various measures put in place by them to prevent virus infection among the Forces and assistance extended to the local civilian administration. These include issue of Standard Operating Procedures on COVID-19, introduction of appropriate modifications in protocols and drills as per the advisories issued by Ministry of Health & Family Welfare and other agencies and taking care of the Ex-Servicemen and their families residing in their respective command areas.
The Commanders appreciated recent devolution of emergency financial powers by the Ministry of Defence that has ensured timely procurement of necessary medical supplies, to bolster the health infrastructure of the hospitals.
The Armed Forces have in a holistic manner taken upon themselves the responsibility of improving the support in dealing with COVID-19, by augmenting additional manpower, by providing them basic training, to deal with the epidemic.
The Commanders have apprised that isolation and quarantine facilities have been set up for use of the Forces as well as the local civilian administration. They have also expressed readiness to pitch in to maintain essential services locally if requested by the civilian administration.
Officers from the following Commands participated in the video Conference: Northern Command, Udhampur; Eastern Command, Kolkata; Southern Naval Command, Kochi; Western Naval Command, Mumbai; Southern Command, Pune; South-Western Command, Jaipur; Western Air Command, Delhi; Eastern Naval Command, Visakhapatnam; Central Air Command, Allahabad; South-West Air Command, Gandhinagar; Southern Air Command, Trivendrum; Central Command, Lucknow; and Andaman & Nicobars Command, Port Blair.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাক শেল মন্ত্রী রাজনাথ সিংহনা আর্ম্দ ফোর্সেসকী লানগী মথৌ তৌবগী অমসুং কোবিদ-১৯ থেংনবগী শেম শাদুনা লৈবা অদু য়েংশিনখ্রে
ঙাক শেল মন্ত্রী রাজনাথ সিংহনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা আর্ম্দ ফোর্সেসকী লানগী মথৌ তৌবা ঙম্বগী শেম শাবগী মতিক অমসুং কোবিদ-১৯ থেংননবা শেম শারিবা খোংথাংশিং অদু য়েংশিনখ্রে
24 APR 2020 3:55PM by PIB Imphal
ঙাক শেল মন্ত্রীগা লোইননা চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ মিলিতরী এফিয়র্সকী সেক্রেতরী জেনেরেল বিপিন রাৱৎ, চীফ ওফ আর্মি স্তাফ জেনেরেল এম.এম. নরাভানে, চীফ ওফ নেভেল স্তাফ এদমিরেল করম্বীর সিংহ, চীফ ওফ এয়র স্তাফ এয়র চীফ মার্শেল আর.কে.এস. ভদুরিয়া, দিফেন্স সেক্রেতরী দাক্তর অজয় কুমার অমসুং সেক্রেতরী (দিফেন্স ফাইনান্স) শ্রীমতী গারগী কোলসু কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি।
ঙাক শেলগী মন্ত্রীনা ৱা ঙাংবা অদুদা আর্ম্দ ফোর্সেসনা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবা ঙম্নবা মফম মফমগী মীচম প্রজাশিংগী লৈঙাক্লোইশিংদা মতেং পাংখিবশিং অমসুং চেকশিন থৌরাং কয়া লৌখৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফোর্সেসশিং অসি কোবিদ-১৯গা লান্থেংনরিঙৈ মনুংদসু মখোয়গী লানগী ওইবা মথৌশিংসু শেম শাদুনা লৈগনি হায়না থাজৈ অমসুং য়েক্নবনা হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসিগী খুদোং চাবা লৌহল্লোইদবনি হায়খি।
কোবিদ-১৯না শেল থুমগী ফিভমদা শোকহল্লিবা অসি য়েংলগা মখোয়গী শেল থুমগী রিসোর্সশিং অদু অমাংবা য়াওদনা নীংথিনা শিজিন্ননবসু মহাক্না হায়খি।
আর্ম্দ ফোর্সেসশিংনা পুনশিন্নরগা থবক তৌবগী তঙাই ফদবা অদু পল্লদুনা ঙাক শেলগী মন্ত্রীনা কমান্দর ইন চীফশিংদা য়াম্না থুনা তৌবা য়াবা থবকশিং মশক খঙদোক্তুনা অহান অকোন অমা শেমদোক্নবা অমসুং মসিনা লোকদাউন হেক হাংবগা শেন্মিৎলোন ফগৎহনবদসু মতেং পাংনবা হায়খ্রে।
কনফরেন্স অসিগী মনুংদা কমান্দর ইন চীফশিংনা ফোর্স মনুংদা ভাইরস শন্দোক্তনবা মখোয়না লৌখৎপা থবক থৌরমশিং অমসুং মফম মফমগী মীচম প্রজাশিংগী লৈঙাক্লোইশিংদা মখোয়না মতেং পাংখিবশিংগী ৱারোল কয়া ঙাক শেল মন্ত্রীদা তমখি। ৱারোলশিং অদুদা কোবিদ-১৯গী মতাংদা ইনগদবা মপুং ওইবা চৎনা কাংলোনশিং, হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়র মন্ত্রালয় অমসুং অতোপ্পা এজেন্সীশিংনা হায়বগী মতুং ইন্না কাংলোনশিং অমসুং দ্রীলশিংদা শেমদোকপশিং হৌদোকপা অমসুং মখোয়গী মরী লৈনবা কম্মান্দগী মফমশিংদা লৈবা এক্স-সর্বিসমেন অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংগী মতেং পাংবশিং য়াওই।
ঙাক শেলগী মন্ত্রীনা খুদক্কী ওইবা শেল থুমগী শক্তিশিংবু দিভোলুসন তৌদুনা তঙাই ফদবা অনা লায়েংগী সপ্লাইশিং মতম চানা ফংহন্দুনা অনা লায়েংশঙশিংগী হেলথকী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু ফগৎহনবগী নৌনা পায়খৎলকপা খোংথাং অসিবু কম্মান্দরশিংনা থাগৎপা ফোংদোকখি।
আর্ম্দ ফোর্সেসশিংনা মখোয়গী মীওইশিং হেনগৎহন্দুনা লাইচৎ অসিবু থেংনবা ঙম্নবা হায়দুনা তঙাই ফদবা ত্রেনিং কয়া পীদুনা কোবিদ-১৯ থেংনবগীদমক্তা মখোয়গী তৌফম থোকপনি হায়বগী মওংদা য়াম্না হোলিস্তিক ওইবা থৌওং কয়াসু পায়খৎখি।
কম্মানদরশিংনা মখোয়গী ফোর্সেসশিং অমসুং মীচম প্রজাশিংগী ওইনা তোঙান্না লৈনবা অমসুং ক্বরেন্তাইন ফেসিলিতী কয়া অমসু শাখি হায়না খঙহনখি। লোইননা করিগুম্বা মফম মফমগী প্রজাশিংগী লৈঙাক্লোইশিংনা হায়রক্লবদি মখোয়না মতম পুম্বদা মতেং পাংনীংবগী অপাম্বসু ফোংদোকখি।
মখাদা পীরিবা কম্মান্দশিংগী ওফিসরশিং অসিনা ভিদিও কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াখিঃ নোর্থর্ন কম্মান্দ, উধম্পুর; ইস্তর্ন কম্মান্দ, কলকতা; সাওদর্ন নেভী কম্মান্দ, কোচী; ৱেস্তর্ন নেভেল কম্মান্দ, মুম্বাই; সাওদর্ন কম্মান্দ, পুনে; সাওথ-ৱেস্তর্ন কম্মান্দ, জয়পুর; ৱেস্তর্ন এয়র কম্মান্দ, দিল্লী; ইস্তর্ন নেভেল কম্মান্দ, ভিশাখাপত্নম; সেন্ত্রেল এয়র কম্মান্দ, ইল্লাহবাদ; সাওথ-ৱেস্ত এয়র কম্মান্দ, গান্ধীনগর; সাওদর্ন এয়র কম্মান্দ, ত্রিভেন্দ্রম; সেন্ত্রেল কম্মান্দ, লখনৌ অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবার কম্মান্দ, পোর্ত ব্লেয়র।