PIB Backgrounder
কোভিদ-১৯গী পি আই বীগী নুমিৎ খুদিংগী বুল্লেতিন
23 APR 2020 7:04PM by PIB Imphal
(প্রেস রিলিজশিং অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা থোকখিবা কোভি-১৯গা মরী লৈনবশিং,ফিল্ড ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, সোসিয়েল মেদিয়াগী থবকশিং অমসুং পি আই বীগী ফেক চেকশিং য়াওরি)
হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিদগী কোভিদ-১৯ গী অনৌবা পাউ
হৌজিক অনাবা ফবগী চাং চাদা ১৯.৮৯ য়ৌদুনা মীওই ৪২৫৭ অনাবা ফরে । ঙরাংদগী অনৌবা কেস ১৪০৯ হেনগৎখি । লৈবাক অসিদা অপুনবা কোভিদ-১৯ কেস ২১,৩৯৩ য়ৌরে । হৌখিবা নুমিৎ ১৪দা রাজ্য/য়ুতি ২৩ গী জিলা ৭৮ দা অনৌবা কেস অমতা থেংনদ্রে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯ লাইচৎ লাকপদা ইপিদেমিক দিজিজেস এক্ত, ১৮৯৭ শেমদোক্নবা ওর্দিনান্স অমা চৎনরে
লাইচৎ মনুংদা হকশেলগী মীওইশিং অমসুং মখোয়গী লৈফম অমসুং থবক মফমশিং হিংশাদগী ঙাকথোক্নবা ইপিদেমিক দিজিজেস এক্ত, ১৮৯৭ শেমদোক্নবা ওর্দিনান্স অমা চৎনবা ২০২০ গী এপ্রিল ২২দা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মীফম্না অয়াবা পীরে । ওর্দিনান্স চৎনবা প্রসিদেন্তনা অয়াবা পীরে । লাইচৎ মনুংদা হকশেলগী মীওইশিং অমসুং মখোয়গী লৈফম অমসুং থবক মফমশিংদা অকায়বা থোকহনবা মীওইশিং বেল পীবা য়াদবা মরাল ওইহনবা হায়না ওর্দিনান্স অসিদা য়াওরি। অকুপ্পা মরোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান পেকেজ : হৌজিক ফাওবদা পাংথোকখ্রবা থবকশিং
প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান পেকেজগী মখাদা লায়রবা মীওই ক্রোর ৩৩ হেন্না লুপা ক্রোর ৩১,২৩৫ গী শেন্থং ফংলে । জন ধন একাউন্ত হাংবা নুপী ক্রোর ২০.৯৫দা লুপা ক্রোর ১০,০২৫ য়েন্থোকখ্রে । অহল, লুখ্রাবী অমসুং শোইনাইরবা মীওই ক্রোর ২.৮২দা লুপা ক্রোর ১৪০৫ য়েন্থোকখ্রে । পিএম-কিষানগী অহানবা ইন্সতোলমেন্তদা লৌমী ক্রোর ৮দা লুপা ক্রোর ১৬,১৪৬ য়েন্থোকখ্রে । ইমপ্লোয়ি লাখ ১০.৬ কান্নবা ফংহন্দুনা ইস্তব্লিসমেন্ত ৬৮,৭৭৫ দা ই পি এফকী থম্লকখিবা লুপা ক্রোর ১৬২গী শেনফম য়েন্থোকখ্রে
শেমগৎ শাগৎপা শিন্মী ক্রোর ২.১৭ দা লুপা ক্রোর ৩৪৯৭ গী মতেং পাংখ্রে । প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনাগী মখাদা মীওই ক্রোর ৩৯.২৭দা লেম্না চেং ফংহনখ্রে । রাজ্যশিংদা হৱাই এম তি ১,০৯,২৭৭ য়ৌহনখ্রে । প্রধান মন্ত্রী উজৱালা য়োজনাগী মখাদা লেম্না উজৱালা সিলিন্দর ১,০৯,২৭৭ য়েন্থোকখ্রে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
এপ্রিল ২৪দা লৈবাক শীনবা থুংনা প্রধান মন্ত্রীনা গ্রাম পঞ্জয়তশিংগা ৱারি শানগনি
২০২০ গী এপ্রিল ২৪দা লৈবাক শীনবা থুংনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা গ্রাম পঞ্জয়তশিংগা ৱারি শানগনি । নুমিৎ অসি চহি খুদিংগী নেসনেল পঞ্জয়তি রাজ নুমিৎ হায়না পাংথোকলি । লৈবাক অসি অথিংবা লৈদুনা হৌজিক মীয়াম থাপ্না লৈনবা মতম ওইবনা প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা শরুক য়ারিবশিংগা ৱারি শানগদবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রী অমসুং আইরলেন্দগী প্রধান মন্ত্রী তেলিফোনদা ৱারি শানখি
ঙসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা আইরলেন্দগী প্রধান মন্ত্রী দোক্তর লিও ভারাদকারগা তেলিফোনদা ৱারি শানখি অমসুং লুচিংবা অনিনা কোভিদ-১৯ লাইচৎকী মতাংদা অমসুং মসি লাকশিন্নবা লৈবাক অনিনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা ৱা খন্নখি । আইরলেন্দা লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা ভারত্তগী হৌখিবা দোক্তরশিং অমসুং নর্সশিংনা লৌরিবা থৌদাংশিং প্রধান মন্ত্রী দোক্তর লিও ভারাদকারনা থাগৎখি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
নিংথম লৌরোক ২০২০গী রাজ্য ২০দা হৌজিক হৱাই অমসুং থাউ থোকপা মরু এম এস পিদা লৈরি
নাফেদ অমসুং এফ সি আইনা লুপা ক্রোর ১৩১৩ গী হৱাই এম তি ১,৬৭,৫৭০.৯৫ অমসুং থাউ থোকপা মরু এম তি ১,১১,৬৩৮.৫২ লৈদুনা লৌমী ১,৭৪,২৮৪ কান্নবা ফংহল্লে । অৱাং-নোংপোক লমদমদা তঙাইফদবা পোৎলমশিং অমসুং উহৈ অমসুং মনা-মশিং ফংহনবা অমসুং মমল য়েংশিন্নবা তোখাইবা সেল অমা শেম্লে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
দি আর দি ওনা পুথোকপা কোভিদ-১৯ সেম্পলশিং চাংয়েং তৌনবা মোবাইল লেবোরেতোরি দিফেন্স মিনিস্তর রাজনাথ সিংহনা শঙ্গারে
এ এস আই সি হোস্পিতাল,হায়দ্রবাদ অমসুং লনাই ইন্দস্ত্রিগা লোয়ননা দি আর দি ওনা পুথোকপা মোবাইল ভাইরোলোজি রিছর্স এন্দ দাইগনোসতিক্স লেবোরেতোরি অমা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ঙসি দিফেন্স মিনিস্তর রাজনাথ সিংহনা শঙ্গাখ্রে । থৌরম অদুদা দিফেন্স মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতম চানা থবক কয়া পায়খৎহৌবদগী লৈবাক অসিদা কোভিদ-১৯ শন্দোকপা মালেমগী লৈবাকশিংদগী য়াম্না হন্থরে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯গী অথিংবা মনুংদা মিউনিসিপাল লিমিতকী ৱাংমদা লৈবা পৱার প্রোজেকশিং শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিং পায়খৎপা হকশেলগী চৎন—কাংলোনশিং ঙাক্লবা মতুংদা পাংথোকপা য়াহন্নবা য়ুনিয়ন পৱার মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিংদা অয়াবা পীখ্রে
য়ুনিয়ন হোম এফেয়ারস মিনিস্ত্রিনা ২০২০ গী এপ্রিল ১৫দা পীখিবা চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না কোভিদ-১৯গী অথিংবা মনুংদা মিউনিসিপাল লিমিতকী ৱাংমদা লৈবা পৱার প্রোজেকশিং শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিং পায়খৎপা হকশেলগী চৎন—কাংলোনশিং ঙাক্লবা মতুংদা পাংথোকপা য়াহন্নবা য়ুনিয়ন পৱার মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে । হায়রিবা থবকশিং অসি কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা দরকার ওইবা হকশেলগী থবকশিং পায়খৎলবা মতুংদা অয়াবা পীগদবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
ঙসি নিউ দিল্লিদা য়ুনিয়ন ঐচ আর দি মিনিস্তরনা অপ্পর প্রাইমারি থাক্কী অতোপ্পা একাদেমিক কেলেন্দর অমা ফোংলে
কোভিদ-১৯ গী অথিংবনা মরম ওইদুনা য়ুমদা লৈরিবা মহৈরোইশিং মখোয়গী মমা—মপা অমসুং ওজাশিংগা লোয়ননা লাইরিক তম্নবা প্রাইমারি অমসুং অপ্পর প্রাইমারিগী অতোপ্পা একাদেমিক কেলেন্দর অমা এম ঐচ আর দিগী লমজিং মখাদা এন সি ই আর তিনা পুথোক্লে । অপ্পর প্রাইমারি থাক্কী অতোপ্পা একাদেমিক কেলেন্দর ঙসি নিউ দিল্লিদা য়ুনিয়ন ঐচ আর দি মিনিস্তর রামেস পোখ্রিয়াল ‘নিসান্ক’না ফোংখি । প্রাইমারি থাক্কী অতোপ্পা একাদেমিক কেলেন্দর ২০২০গী এপ্রিল ১৬দা য়ুনিয়ন ঐচ আর দি মিনিস্তরনা ফোংখ্রবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
লৈবাক অসিদা হিদাক শুংবদা ফার্মাসিউতিকেল ফার্মশিং মতেং পাংনবা য়ুনিয়ন ফার্মা সেক্রেতরিনা স্তেৎ দ্রগ কন্ত্রোল্লরশিংদা খঙহনখ্রে
কোভিদ-১৯ লায়েংনবা তঙাইফদবা হিদাকশিং অমসুং মেদিকেলগী খুৎলায়শিং ফংহন্নবা স্তেৎ দ্রগ কন্ত্রোল্লরশিংদা খঙহনখ্রে । অপনবা লৈতনা স্তোকশিং মরাং কাইনা ফংহন্নবা পোৎ শাবা ঙম্বগী অয়ৌবী চাং অদুদা পুথোক্নবা মখোয়দা খঙহনখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
২০২০ গী এপ্রিল ২২দা, ভারত রেলৱেজনা রেকোর্দ ওইনা চানবা মহৈ-মরোং লাখ তন ৩.১৩গী রেকস ১১২ হাপখি
ভারত রেলৱেনা মতম চানা মহৈ-মরোংশিং হাপ্লি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা পুরি । ২০২০গী এপ্রিল ১ দগী এপ্রিল ২২ ফাওবগী মনুংদা ভারত রেলৱেজনা চানবা মহৈ-মরোং মিল্লিয়ন তন ৪.৫৮ হাপখি অমসুং পুখি , মসি মমাং চহিদা মিল্লিয়ন তন ১.৮২ পুখিবা অদুগা চাংদম্নরবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
ভারতনা কোভিদ-১৯ লান্থেংনরিবা অসি শৌগৎতুনা লাইফলাইন উরানগী কোরোনা লান্মীশিংনা চোকথবা লৈতনা থবক তৌরি
লাইফলাইন উরানগী মখাদা এয়র ইন্দিয়া, এল্লাইসন্স এয়র, আই এ এফ অমসুং লনাই এয়র লাইন্সশিংগী ফ্লাইত ৩৩০ মথৌ পাংথোক্লি । হায়রিবা ফ্লাইতশিংগী মনুংদা ২০০০ এয়র ইন্দিয়া অমসুং এল্লাইসন্স এয়রনা থবক শীজিন্নরি । হৌজিক ফাওবদা তন ৫৫১.৭৯ গী কার্গো পুখ্রে । হৌজিক ফাওবদা লাইফলাইন উরান ফ্লাইতশিংনা কিলোমিতর ৩,২৭,৬২৩ পাইখ্রে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
ভারত মীওই খুদিংমক্কী অপুনবা লমকোয়বা অমা ওইহনবা’ হিরম অসিদা তুরিজম মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা দেখো অপনা দেস সেরিজগী ৬শুবা ৱেবিনার পাংথোক্লে
‘ভারত মীওই খুদিংমক্কী অপুনবা লমকোয়বা অমা ওইহনবা’ হিরম অসিদা ৬শুবা ৱেবিনার সেরিজ ২০২০গী এপ্রিল ২২দা পাংথোকখি । মসিগী ৱেবিনার অসি মালেমগী মফম শীনবা থুংনা মীওই ১৭০০ হেনবা লাইফ ওইনা তাখি । ৱেবিনার অদুদা মশিং থিঙমদনা লৈরিবা ভারতকী লমকোয়ফমশিং উৎখি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
দেখো অপনা দেস ৱেবিনার সেরিজগী ৭শুবা ৱেবিনার-‘ফোতোৱাল্কিং বনারসি: এ ভিজুয়েল ত্রিৎ’ তুরিজম মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা পাংথোক্লে
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
তেলিকোম দিপার্তমেন্ত লেম্না ইন্তরনেত পীবগী ৱাফম লৈতে
২০২০ গী মে ৩ ফাওবা তেলিকোম দিপার্তমেন্ত লেম্না ইন্তরনেত পীবগী ৱাফম লৈতে হায়না পি আই বীগী ফেক চেক য়ুনিতনা তুইত অমদা শেংদোকলি । য়ুমদা লৈরগা থবক শুবা য়ানবা দিপার্তমেন্ত লেম্না ইন্তরনেত পীগনি হায়না অরানবা পাউ শন্দোরকখিবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা রিছর্স অমসুং ইজুকেসনেল ইন্সতিতুৎ আই আই এফ পি তিনা কোভিদ-১৯ অনাবা মীওইশিংগি মচি ওইবা চিঞ্জাক পুথোক্তুনা অমসুং ফংহন্দুনা কোভিদ-১৯গী মায়োক্ত শোক্নরিবা লাল অসি শৌগৎলি
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা রিছর্স অমসুং ইজুকেসনেল ইন্সতিতুৎ ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ ফুদ প্রোসেসিং তেক্নোলোজি(আই আই এফ পি তি)না ভারতনা কোভিদ-১৯ গী মায়োক্ত শোক্নরিবা লাল অসি শৌগৎলি । কোভিদ-১৯ অনাবা মীওইশিংগি মচি ওইবা চিঞ্জাক পুথোকপগীদমক য়ুনিয়ন এফ পি আই মিনিস্তর শ্রীমতি হরসিমরত কৌর বাদলনা ইন্সিতিতুৎ অসিগী থবকশিং থাগৎলি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
তামিলনাদুনা কোকুন য়োকপা লৌমীশিং কন্নবা কে ভি আই সি লাক্লে
লৈবাক অসিনা কোরোনাভাইরস থেংনরিঙৈ চৈরক অসিদা , এম এস এম ই মিনিস্ত্রীগী মখাদা লৈবা খাদি এন্দ ভিলেজ কম্মিসন(কে ভি আই সি)না তামিলনাদুনা লৈবা মসিগী খাদি ইন্সতিতুসনশিংগা লোয়ননা অমুক হন্নবা কোকুন য়োকপা লৌমীশিংদগী কোকুনশিং লৈরে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯ থেংননবা ফরিদবাদ জিলা থাক্কী লৈঙাক্না থবক কয়া পায়খৎলি; য়েংশিন্নবা অমসুং মীয়াম খঙহন্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নরি
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
চনমগী থাউ শীজিন্নদুনা কোভিদ লায়েংনবা হিদাক পুথোক্নবা সাইন্সতিস্তশিংনা হোৎনরি
মোহালিদা লৈবা বাইওতেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী সেন্তর ওফ ইন্নোবেতিব এন্দ এপ্লাইদ বাইওপ্রোসেসিংনা মালেম শীনবা থুংনা শন্দোকলিবা তমথিরবা কোভিদ-১৯ ঙাকথোকপা, দাইগনোস তৌবা নৎত্রগা ফহনবদা মতেং ওইগদবা পোৎথোকশিং পুথোক্নবা পান্দম থম্লি । কেমিস্ত্রি, কেমিকেল ইঞ্জিনিয়ারিং, বাইওতেক্নোলোজি, মোলিকুলার বাইওলোজি, নিউত্রিসন, নানোতেক্নোলোজিগী লমদা রিছর্স তৌরিবা সাইন্সতিস্তশিংনা থৌরাং অসি মাইপাক্নবা থৌরাং তৌরি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবা হকচাংগী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা ইম্মুনোমোদুলেতর সেপসিভেক পুথোক্নবা সি এস আই আরনা ৱারেপ লৌরে
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
পি আই বী ফিল্ড ওফিসশিংনা পীরকপশিং
• কেরলা : কোভিদ-১৯না য়ু এস, য়ু কে অমসুং গল্ফতা কেরলামচা অহুম শিরে ।হৌজিক ফাওবদা মপানদা লৈবা কেরলামচা ৪০ হেন্না শিরে । ঙরাং অনৌবা কেস ১১ থেংনখি । অপুনবা কেস ৪৩৭, একতিব কেস ১২৭ নি ।
• তামিলনাদু : ঙরাং অনৌবা কেস ৩৩ থেংনখি । অপুনবা কেস ১৬২৯, শিখিবা ১৮ অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা ৬৬২ নি ।
• করনাতাকা : কোভিদ-১৯ লাকপদগী দোক্তরশিংগী তোলোব হেনগৎনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে । ঙসি অনৌবা কেস ১৬ থেংনখি । অপুনবা কেস ৪৪৩, অনাবা ফখিবা ১৪১, শিখিবা ১৭ নি ।
• অন্ধ্র প্রদেস : হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৮০ থেংনখি । অপুনবা কেস ৮৯৩; একতিব কেস ৭২৫; অনাবা ফখিবা ১৪১; শিখিবা ২৭ নি ।
• তেলাঙ্গানা : জিলা খুদিংমক্ত অপুনবা কেসশিং মশিং হন্থরে । অপুনবা কেস ৯৪৩, একতিব কেস ৭২৫ নি ।
• অরুনাচল প্রদেস : অয়াবা হেক পীবগা রাজ্য অসিদা হল্লকপা মীওইশিং ক্বারেনতাইন তৌফম থৌরাং তৌরে হায়না রাজ্য সরকারনা লাউথোক্লে ।
• অসাম : হয়র সেকেন্দরি ইজুকেসন কাউন্সিলনা ২০১৯-২০ গী অহানবা চহিগী মহৈরোয়শিং একাদেমি সেসন ২০২০-২১ গী অনিশুবা চহিদা প্রোমোসন পীরগনি হায়রি ।
• মনিপুর : কোভিদ-১৯ লাকপদগী ইন্দো-ম্যান্মার ঙমখৈদা চেকশিনবা অমসুং শম্বল খাবগী থবক কনখৎলে ।
• মিজোরম : পুলিস ৱাইফস এসোসিয়েসন্না কোভিদ-১৯ সি এম রিলিফ ফন্দদা লুপা ক্রোর ৫ কৎখি অমসুং আইজোলদা পুলিসশিংদা মাক্স ৬০০শু পীখি ।
• নাগালেন্দ : রাজ্য অসিদা চানবা, হাউ অমসুং হিদাক মরাং কাইনা লৈরি হায়রি । কোহিমাদা বাই সেফতি লেব ৩ লিংখৎলে ।
• সিক্কিম : রাজ্য অসিগী মীওই খুদিংমক অরোগ্যা মোবাইল এপ্প লৌথনবা রাজ্য সরকারনা থবক পায়খৎলে ।
• ত্রিপুরা : লেন তাবদগী অৱাবা নংলবা মীওইশিংগী চংজফম কেম্পশিংদা সি এম বিপ্লব কুমার দেবনা চৎতুনা য়েংশিনখ্রে ।
• চান্দিগর : মেদিকেল কোলেজশিংগী ইনতর্নশিংগী স্তাইপেন্দ নোংমদা লুপা ৩০০দগী লুপা ৬০০ দা হেনগৎলে । পি এম জি কে ৱাইগী মখাদা ইমুং ২৪,০০০ দা চেং অমসুং গেহু য়েন্থোকখ্রে ।
• পঞ্জাব : ত্রেন ৫০ দা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা পঞ্জাবতগী চেং অমসুং গেহু এম তি লাখ ১.২৫ থাদোকখ্রে । রাজ্য অসিদা পায়খৎলিবা অকনবা অথিংবা অমসুং কোভি-১৯ লাকশিন্নবা থবকশিং অসি ইন্দিয়ান মেদিকেল এসোসিয়েসন্না থাগৎলি ।
• হরিয়ানা : লৌউ-শিংগী খুৎলায়শিং শেম্নবা ৱার্কসোপশিং অথিংবা অসিদগী কোমথোক্লে । বেঙ্ককী কস্তমরশিংনা লাপ্না লৈরগা থবক তৌবা য়ানবা ৱেবসাইত অমা সিএম মনোহর লাল খাত্তরনা হৌদোকলে ।
• হিমাচল প্রদেস : লৌ লোকপা মতমদা লৌমীশিং থাপ্না লৈনবা পাউতাক পীনবা সি এমনা দি সিশিংদা খঙহনখি ।
• মহারাস্ত্রা : অনৌবা কেস ৪৩১ থেংনদুনা রাজ্য অসিদা ঙসি অপুনবা কেস ৫৬৫২ য়ৌরে । ঙসি ফাওবদা মীওই ৭৮৯ অনাবা ফরে অমসুং মীওই ২৬৯ শিরে ।
• গুজরাত : অনৌবা কেস ১৩৫ থেংনদুনা রাজ্য অসিদা ঙসি অপুনবা কেস ২৪০৭ য়ৌরে । লৈবাক অসিগী অনাবা ফবগী চাং চাদা ১৯ লৈরিবা অসিগা চাংদম্নবদা গুজরাতকী চাং চাদা ৬.৩ ওইরি ।
• রাজাস্থান : ঙসি অনৌবা কেস ৪৭ থেংনদুনা রাজ্য অসিগী অপুনবা কেস ১৯৩৫ য়ৌরে ।

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
23 APR 2020 7:04PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from field offices, and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
As of now, 4,257 people have been cured with a recovery rate of 19.89%. Since yesterday, an increase of 1409 new cases has been reported. Also, a total of 21,393 people have been confirmed positive as of now for COVID-19 in India.78 districts from 23 States/UTs have not reported any fresh cases during the last 14 days.
For details:
Promulgation of an Ordinance to amend the Epidemic Diseases Act, 1897 in the light of the pandemic situation of COVID-19
Union Cabinet in its meeting held on 22nd April 2020 has approved promulgation of an Ordinance to amend the Epidemic Diseases Act, 1897 to protect healthcare service personnel and property including their living/working premises against violence during epidemics. The President has given his assent for promulgation of the Ordinance. The Ordinance provides for making such acts of violence cognizable and non-bailable offences and for compensation for injury to healthcare service personnel or for causing damage or loss to the property in which healthcare service personnel may have a direct interest in relation to the epidemic.
For details:
Pradhan Mantri Garib Kalyan Package :Progress so far
More than 33crore poor people received financial assistance of Rs 31,235crore under the Pradhan MantriGaribKalyan Package; Rs 10,025 crore disbursed to 20.05 crore to Women Jan Dhan account holders; Rs 1405crore disbursed to about 2.82 crore old age persons, widows and disabled persons; First instalment of PM-KISAN :Rs16,146 crore transferred to 8crore farmers; Rs 162 crore transferred in 68,775 establishments as EPF contribution, benefitting 10.6 lakh employees; 2.17 crore Building & Construction workers received financial support amounting to Rs 3497crore; Pradhan MantriGaribKalyan Ann Yojana:39.27 crore beneficiaries distributed free ration of food grains; 1,09,227 MT of Pulses dispatched to various States/UTs; Pradhan Mantri UjjwalaYojana : 2.66 crore free LPG cylinders delivered.
For details:
Prime Minister to interact with Gram Panchayats across the country on 24th April
Prime Minister Shri Narendra Modi shall be addressing various Gram Panchayats across the country on Friday, the 24th of April 2020. The Day is celebrated annually as the National Panchayati Raj Day.As the country is observing Social Distancing through Lockdown, the Prime Minister shall be interacting with various participants through video-conferencing.
For details:
Telephone Conversation between PM and Prime Minister of the Ireland
During a telephone call today with the Prime Minister of Ireland, H.E. Dr. Leo Varadkar, Prime Minister discussed the state of the COVID-19 pandemic and the steps being taken by both countries to control its health and economic impact. Prime Minister Varadkar appreciated the role being played by Indian origin doctors and nurses in fighting the infection in Ireland.
For details:
Procurement of Pulses & Oilseeds on MSP is currently in progress in 20 States during Rabi season 2020
A quantity of 1,67,570.95 MT of Pulses and 1,11,638.52 MT of Oilseeds has been procured by NAFED and FCI valued at Rs 1313 Crores through which 1,74,284 farmers have been benefited.A separate cell has been constituted for monitoring supply and prices of essential goods and fruits & vegetables along with inter-state movement for Northeast region.
For details:
Raksha Mantri inaugurates DRDO developed Mobile Laboratory to test COVID19 samples
The Mobile Lab will be helpful to carry out diagnosis of COVID-19 and also virus culturing for drug screening, Convalescent plasma derived therapy, comprehensive immune profiling of COVID-19 patients towards vaccine development early clinical trials specific to Indian population. The lab screens 1000-2000 samples per day. This lab can be positioned anywhere in the country, as per requirement.
For details:
Power Ministry advises States/UTs to allow construction activities in the power projects outside Municipal limitsduring nation-wide lockdown
Union Power Ministry has advised the State/UT administrations to allow construction activities in the power projects outside Municipal limits during nation-wide lockdown for COVID-19 outbreak as per the guidelines issued Union Ministry of Home Affairs on 15.04.2020. These activities may be permitted after observing necessary health protocols to curb COVID-19.
For details:
HRD Minister releases Alternative Academic Calendar for the upper primary stage
In order to engage students meaningfully during their stay at home due to COVID-19 through educational activities at home with the help of their parents and teachers, the alternative academic calendars at primary and upper primary stage (Classes VI to VIII) have been developed by the NCERT under the guidance of the MHRD.
For details:
Pharma Secretary asks State Drug Controllers to help Pharmaceutical firms in augmenting production of medicines in the country
State Drugs Controllers (SDCs) have been requested to ensure the availability of essential medicines and medical devices required in the management of COVID-19 treatment. They were also requested to ensure the utilization of manufacturing capacity to full extent so that sufficient stocks without any hindrance can be made available at all levels.
For details:
On 22nd April 2020, Indian Railways did record foodgrain loading of 112 rakes equivalent to 3.13 Lakh Tonnes
Indian Railways continues with its efforts to ensure that farm products like foodgrains are picked up on time and transported nationwide. From 01.04.2020 to 22.04.2020, the total food grains loaded and transported by Indian Railways was 4.58 million tonnes as compared to 1.82 million tonnes in the corresponding period last year
For details:
Corona warriors of Lifeline Udan continue to work with endless energy to support India’s fight against Covid-19
330 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 200 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 551.79 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 3,27,623km.
For details:
Ministry of Tourism organises 6th webinar of DekhoApnaDesh Series on‘Making India an Inclusive Travel Destination For All’
The objective of these Webinars is to create awareness about and promote various tourism destinations of India – including the lesser known destinations and lesser known facets of popular destinations. In addition, thematic Webinars are also being organised on subjects such as Accessible Tourism. The 6th Webinar of the series was organised on 22nd April 2020 on the subject ‘Making India an Inclusive Travel Destination For All’.
For details:
Ministry of Tourism organises 7th Webinar of DekhoApnaDesh Webinar Series- ‘Photowalking® Varanasi: A Visual Treat, विरासत, संस्कृतिऔरव्यंजन
For details:
No provision of free internet by Department of Telecom
Fact Check Unit of Press Information Bureau has clarified in a tweet that Department of Telecom is not giving free internet to all users till 3rd May, 2020. The fake information in circulation has claimed that free internet is being provided to all by the Department to enable them to work from home, and can be availed by clicking on a given link.
For details:
IIFPT supports the battle against COVID-19 by manufacturing and supplying nutrient-rich foods to Covid-19 patients
Indian Institute of Food Processing Technology has been manufacturing nutrient-rich foods for COVID-19 patients under medical examination and those who recently recovered from pandemic after treatment at Thanjavur Medical College, Tamil Nadu.
For details:
KVIC Comes To The Rescue of Cocoon Farmers In Tamil Nadu
When the country was struggling hard with deadly Corona virus, Khadi and Village Industries Commission (KVIC), an autonomous body under Ministry of MSME, in collaboration with its Khadi Institutions (KIs) in Tamil Nadu has discharged its responsibility once again by purchasing cocoons from cocoon farmers.
For details:
Faridabad District Administration takes various initiatives to fight COVID-19; uses technology to monitor and spread awareness
For details:
Scientists working on anti COVID drugs using garlic essential oil
Department of Biotechnology’s Center of Innovative and Applied Bioprocessing (DBT-CIAB) at Mohali, has planned a bouquet of research projects aimed at generating products that could be used for prevention, diagnosis or cure of for the deadly COVID 19 infection that is currently sweeping over the entire world.
For details:
CSIR decides to develop/repurpose an approved immunomodulator, Sepsivac®, to enhance innate immunity of the body to limit the spread of COVID-19 and fasten the recovery of the patients of COVID-19
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: Three more Keralites died of Covid19 in US, UK and Gulf. Over 40 Keralites have so far succumbed to the pandemic abroad. No chances of community transmission in Kulathupuzha village of Kollam as all the 36 contacts are strictly quarantined.11 new cases reported yesterday. Total cases: 437, Active cases: 127.
• Tamil Nadu: No new Covid19 cases reported in Puducherry in last 10 days. First positive case reported in Dharmapuri. Hundreds of foreign nationals fly back home in 30 rescue flights from Chennai. Chennai Corporation's tele-counselling service gets around 300 calls daily. 33 new cases yesterday. Total cases: 1629, Deaths: 18, Discharged: 662.
• Karnataka: State decides to hike doctors salary in the wake of Covid-19. State brings ordinance to protect health workers. Lockdown restrictions eased: clinics, IT companies to operate with essential staff. 16 new cases confirmed today. Bengaluru-9, Mandya-2, Vijaypura-2, Total cases-443, Cured-141, deaths-17.
• Andhra Pradesh: Governor appeals to Muslims to stay indoors and offer prayers at home during the Holy Month of Ramzan. 80 new cases found in the last 24 hours with increased testing. Total Positive Cases: 893, Active Cases: 725, Recovered: 141, Deaths: 27. Districts leading in +ve cases: Kurnool (234), Guntur (195), Krishna (88), Chittoor (73), Nellore (67), Kadapa (51), Prakasam (50).
• Telangana : Number of new cases from all districts has reduced drastically, only Old City in Hyderabad is showing increasing trend. Over 5 lakh white ration card holders yet to receive the Rs 1,500 financial aid; issues with bank account numbers of 5.26 lakh card holders; State trying to reach them through the postal department. Total cases reach 943; active cases 725.
• Arunachal Pradesh: State Government announces that quarantine facilities are being prepared for returnees to the state whenever it is permitted.
• Assam: Higher Secondary Education Council announced that the students of HS 1st year 2019-2020 academic year will be promoted to HS 2nd year 2020-2021 academic session.
• Manipur: In Manipur, fencing on Indo-Myanmar intensified and vigil increased in the wake of COVID19.
• Mizoram: Police Wives Association donated Rs.5 crore towards CM Relief Fund for Covid-19 and also 600 masks for duty personnel in Aizawl.
• Nagaland: State Home Commissioner said that there is proper availability of food stocks, fuel and medicines in all districts of the state.
• Nagaland: Bio Safety Lab 3 (BSL-3) being set up in Kohima.
• Sikkim: State government to carry out a drive to make it necessary to download ArogyaSetu Mobile App for every citizen in the state and also for everyone travelling to the State.
• Tripura: CM, Biplab Kumar Deb visited the relief camps for the people affected by hailstrom and assured them for all possible help at the earliest.
• Chandigarh: Decides to enhance the stipend being received by interns of medical college from Rs 300 per day to Rs 600 per day. Thus, the students who are presently playing a major role in fight against COVID19 will get Rs 18,000/- per month w.e.f 1st April, 2020. 24,000 families have already been distributed wheat and pulses under PMGKAY. 1,43,694 cooked food packets have been distributed among the destitute and needy persons in various parts of the city. 1.77 lacsAarogyasetu applications have been downloaded in the UT.
• Punjab: Punjab dispatched 1.25 lakh metric tonnes of rice and wheat to other states through 50 special Trains. The Government agencies and private traders have procured 4,36,406 metric tonnes of wheat in Punjab on seventh day of procurement. 1,797 MT has been procured by the private traders (arhtias). Underlining the stringent lockdown measures initiated by Punjab, the Indian Medical Association (IMA) has lauded state health department for aggressively tackling Covid-19 threat with prompt identification, testing and containment strategy.
• Haryana: Workshops relating to farm equipment open up in Haryana as the government further relaxes lockdown norms in order to facilitate smooth harvesting. Haryana CM Sh. ManoharLalKhattar launched a website to facilitate bank customers to avail services and at the same time maintain the norms of social distancing.
• Himachal Pradesh: The CM urged the Deputy Commissioners to create awareness among farmers to maintain social distancing while harvesting their produce. He also instructed the officers to give priority in dealing with the corona epidemic and ensure the convenience of the public.
• Maharashtra: With 431 new coronavirus positive cases in Maharashtra, the total number of confirmed Covid-19 count in the state increased to 5,652 today. Among the total people infected as on date, 789 have recovered and 269 have died. Maharashtra Health Minister Rajesh Tope has said that the coronavirus hotspots in Maharashtra have come down from 14 to 5 and the rate of doubling of cases in the state has improved to 7.01 days from 3.1 days earlier this month.
• Gujarat: 135 new coronavirus cases were reported in Gujarat, taking the total reported cases to 2,407. Compared to 19 per cent recovery rate of Covid-19 patients in the country, Gujarat has the lowest recovery rate at 6.3 per cent. Along with Maharashtra, the mortality rate in Gujarat is also high.
• Rajasthan: In Rajasthan, total cases of Covid 19 have climbed to 1,935 with 47 new cases reported today. Of all the new cases, 20 cases are from Jodhpur, 12 in Jaipur and 10 in Nagaur.