তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
মন্ত্ৰালয়সমূহ বন্ধ কৰিবলৈ চৰকাৰে কোনো নিৰ্দেশ জাৰি কৰা নাই, পিআইবি ফেক্ট চেকে ইয়াক ভুৱা সংবাদ আখ্যা দিছে
‘ছে নমস্তে’ নামৰ কোনো ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং এপ চৰকাৰে মুকলি কৰা নাই অথবা এনে কোনো এপক চৰকাৰে অনুমোদন জনোৱা নাই
21 APR 2020 9:28PM by PIB Guwahati
ভুৱা বাতৰিৰ বিৰুদ্ধে অভিযানৰ অংশ হিচাপে পিআইবি ফেক্ট চেকে আজি সংবাদ মাধ্যমত সম্প্ৰচাৰ হোৱা কেইবাটাও বাতৰিক ভুৱা বুলি চিনাক্ত কৰে৷
এটা আগশাৰীৰ ৱেব নিউজ প’ৰ্টেলে এনে এটা বাতৰি আপলোড কৰিছিল যে ভাৰত চৰকাৰে ‘ছে নমস্তে’ নামৰ এটা ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং এপৰ বেটা ভাৰ্ছন মুকলি কৰিছে আৰু শীঘ্ৰে এই অপটো মুকলি কৰা হ’ব৷ পিআইবি ফেক্ট চেকে স্পষ্ট কৰিছে চৰকাৰে এইধৰণৰ কোনো এপ মুকলি কৰা নাই অথবা এনে এপ প্ৰস্তুতৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা নাই৷ জনসাধাৰণক এই ধৰণৰ কোনো এপ ডাউনলোড নকৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হ’ল৷
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252603481136877568?s=20
ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ পৃষ্ঠাত চৰ্চা হোৱা আন এটা বাতৰি চৰকাৰৰ দৃষ্টিগোচৰ হৈছে যে ৰেলৱে’ মন্ত্ৰালয়ে লকডাউনৰ বাবে ইয়াৰ কৰ্মচাৰীৰ দৰমহা আৰু পেঞ্চন কৰ্তনৰ পৰিকল্পনা যুগুত কৰিছে৷ পিআইবি ফেক্ট চেকে পুনৰ এই কথা স্পষ্ট কৰে যে এই বাতৰিটো ভুৱা আৰু ৰেলৱে’ মন্ত্ৰালয়ে কৰ্মচাৰীৰ দৰমহা অথবা পেঞ্চন কৰ্তনৰ কোনো সিদ্ধান্ত লোৱা নাই৷
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252541165083127813?s=20
চৰকাৰে সকলো মন্ত্ৰালয় বন্ধ কৰাৰ নিৰ্দেশ দিয়া বুলি এটি বাতৰি ছ’চিয়েল মিডিয়াত ব্যাপক চৰ্চা হৈ আছে৷ এটা নিউজ চেনেলৰ বাতৰিৰ উদ্ধৃতিৰে ছ’চিয়েল মিডিয়াত একাংশই এই সংবাদ বিয়পাইছিল৷ কিন্তু চৰকাৰৰদ্বাৰা এইধৰণৰ কোনো নিৰ্দেশ জাৰি হোৱা নাই বুলি পিআইবি ফেক্ট চেকে স্পষ্ট কৰিছে৷ নিউজ চেনেলটোক এই কথা জনোৱাত তেওঁলোক ইয়াক দায়িত্বসহকাৰে শুধৰাইছে৷
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252468471029395456?s=20
ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত ভুৱা সংবাদ প্ৰতিৰোধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পিআইবিৰ আঞ্চলিক কেন্দ্ৰসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে৷ পিআইবিৰ শিমলা কেন্দ্ৰই হিমাচল প্ৰদেশৰ উনাৰ জিলা দণ্ডাদীশৰ এখন চিঠিৰ সৈতে এটা প্ৰতিষ্ঠিত নিউজ প’ৰ্টেলত প্ৰকাশিত এটা বাতৰিৰ বিৰুদ্ধে এক টুইট কৰিছে৷ নিউজ প’ৰ্টেলটোৱে দাবী কৰিছিল যে পঞ্জাবৰ এটা সম্প্ৰদায়ৰ গাখীৰ বিক্ৰেতাক হিমাচল প্ৰদেশত প্ৰৱেশৰ অনুমতি দিয়া হোৱা নাই৷
https://twitter.com/PIBShimla/status/1252191586567372801?s=20
পিআইবি ফেক্ট চেকে ছ’চিয়েল মিডিয়াত প্ৰচাৰ হৈ থকা এটি ভয়াবহ ভিডিঅ’ৰ বিৰুদ্ধে অভিযানত নামি পৰে৷ ভিডিঅ’টোত দেখা গৈছিল যে বিহাৰৰ জেহানাবাদ অঞ্চলত এটা শিশুৱে খাদ্যৰ অভাৱত ভেকুলী ভক্ষণ কৰি আছে৷ জিলা প্ৰশাসনে চলোৱা এক অনুসন্ধানত পোহৰলৈ আহে যে শিশুটোৰ পৰিয়ালৰ সৈতে পৰ্যাপ্ত খাদ্য সামগ্ৰী মজুত আছে৷
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252169585832255488?s=20
প্ৰায় একেই ঘটনা সংঘটিত হৈছে অৰুণাচল প্ৰদেশতো৷ ছ’চিয়েল মিডিয়াত সম্প্ৰচাৰ হোৱা এটা ভিডিঅ’ত দাবী কৰা হৈছে যে খাদ্যৰ অভাৱত কেইজন লোকে সাঁপ ভক্ষণ কৰিছে৷ গুৱাহাটীস্থিত পিআইবিৰ আঞ্চলিক শাখাই ৰাজ্য চৰকাৰৰ উদ্ধৃতিৰে বিষয়টো স্পষ্ট কৰিছে যে যোৱা ৩ মাহ ধৰি অৰুণাচলত খাদ্য সামগ্ৰী পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে মজুত আছে আৰু বাতৰিটো ভুৱা৷ লগতে এই কথাও উল্লেখ পাইছে যে ৰাজ্যখনলৈ নিয়মীয়া খাদ্য যোগান অব্যাহত আছে৷
https://twitter.com/PIB_Guwahati/status/1252570210382602240?s=20
পটভূমিঃ ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভুৱা সংবাদৰ প্ৰচাৰ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ পৰ্যবেক্ষণৰ পিছত পিআইবিয়ে ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভাইৰেল হোৱা উৰা বাতৰি বন্ধ কৰিবলৈ এটা পূৰ্ণাংগ গোট গঠন কৰে৷ ‘পিআইবিফেক্টচেক’ হ’ল ভেৰিফাইড টুইটাৰ হেণ্ডল, যিয়ে ছ’চিয়েল মিডিয়াত ট্ৰেণ্ডিং হৈ থকা বাৰ্তাসমূহ অবিৰতভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে আৰু উৰা বাতৰি বিয়পিব পৰা বাৰ্তাসমূহ বিশেষভাৱে পৰ্যবেক্ষণ কৰিছে৷ ইয়াৰ লগতে, পিআইবি ইণ্ডিয়া টুইটাৰ হেণ্ডল আৰু বিভিন্ন পিআইবি আঞ্চলিক কেন্দ্ৰৰ টুইটাৰ হেণ্ডলে আনুষ্ঠানিক আৰু প্ৰকৃ নিৰ্ভৰযোগ্য বাতৰিসমূহ জনসাধাৰণৰ বাবে প্ৰচাৰ কৰি আছে৷

Ministry of Information & Broadcasting
No Government order to close Ministries, PIB Fact Check calls out fake news
No video conferencing app by the name of 'Say Namaste' being launched/ endorsed by Government
21 APR 2020 9:28PM by PIB Delhi
In its mission against fake news, PIB Fact Check has today called out multiple fake news items circulating in media.
A prominent web news portal uploaded a news piece reporting that Government of India has launched beta version of a video conferencing app by the name of ‘Say Namaste’ and would soon launch the app. PIB Fact Check has clarified that neither the Government has launched any such app nor has it endorsed it. The objective is to inform people to not download any such app under the impression that it has approval of the Government of India.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252603481136877568?s=20
In a reiteration of a previous post, the fact check account re-posted content busting the fake news doing rounds of social media, which claimed that Ministry of Railways was planning to cut salaries and pension of employees due to the ongoing lockdown. PIB Fact Check has re-iterated that the news was fake and no such deduction was being considered by the Ministry.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252541165083127813?s=20
News spread on social media with a screen grab of a news channel claiming Government of India has directed all Ministries to shut down. No such directive has been issued by the Government. The news was called out and the channel responsibly corrected the news.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252468471029395456?s=20
Regional units of PIB have been playing a critical role in countering fake news at State level. PIB unit in Shimla issued a tweet with letter of the District Magistrate of Una in Himachal Pradesh against a news item published on a prominent news portal which claimed milkmen from a community in Punjab were not allowed entry in Himachal Pradesh.
https://twitter.com/PIBShimla/status/1252191586567372801?s=20
PIB Fact Check had also issued a counter to a malicious video being widely circulated on social media which claimed children in Jehanabad in Bihar were having to eat frogs due to shortage of food because of the lockdown. An investigation by the district administration discovered that families of the children had sufficient food at their home.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252169585832255488?s=20
A similar claim emanated from Arunachal Pradesh which claimed people were eating snakes due to shortage of food. The PIB regional branch in Guwahati clarified citing the State Government that the State had sufficient food stocks to last three months and that the news item was fake. It also added that regular food supplies were being made to the State.
https://twitter.com/PIB_Guwahati/status/1252570210382602240?s=20
Background
In order to check the spread of fake news on social media and following observations of the Supreme Court, PIB set up a dedicated unit to bust rumours getting viral on the social media. ‘PIBFactCheck’ is a verified handle on Twitter that continuously monitors trending messages on social media platforms and conducts comprehensive review of its contents to bust fake news. Besides, PIB_India handle and various PIB regional unit handles on Twitter are posting official and authentic version of any item on Twitter using the hashtag #PIBFactCheck for the benefit of the Twitter community at large.