Ministry of Information & Broadcasting
No Government order to close Ministries, PIB Fact Check calls out fake news
No video conferencing app by the name of 'Say Namaste' being launched/ endorsed by Government
21 APR 2020 9:28PM by PIB Delhi
In its mission against fake news, PIB Fact Check has today called out multiple fake news items circulating in media.
A prominent web news portal uploaded a news piece reporting that Government of India has launched beta version of a video conferencing app by the name of ‘Say Namaste’ and would soon launch the app. PIB Fact Check has clarified that neither the Government has launched any such app nor has it endorsed it. The objective is to inform people to not download any such app under the impression that it has approval of the Government of India.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252603481136877568?s=20
In a reiteration of a previous post, the fact check account re-posted content busting the fake news doing rounds of social media, which claimed that Ministry of Railways was planning to cut salaries and pension of employees due to the ongoing lockdown. PIB Fact Check has re-iterated that the news was fake and no such deduction was being considered by the Ministry.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252541165083127813?s=20
News spread on social media with a screen grab of a news channel claiming Government of India has directed all Ministries to shut down. No such directive has been issued by the Government. The news was called out and the channel responsibly corrected the news.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252468471029395456?s=20
Regional units of PIB have been playing a critical role in countering fake news at State level. PIB unit in Shimla issued a tweet with letter of the District Magistrate of Una in Himachal Pradesh against a news item published on a prominent news portal which claimed milkmen from a community in Punjab were not allowed entry in Himachal Pradesh.
https://twitter.com/PIBShimla/status/1252191586567372801?s=20
PIB Fact Check had also issued a counter to a malicious video being widely circulated on social media which claimed children in Jehanabad in Bihar were having to eat frogs due to shortage of food because of the lockdown. An investigation by the district administration discovered that families of the children had sufficient food at their home.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252169585832255488?s=20
A similar claim emanated from Arunachal Pradesh which claimed people were eating snakes due to shortage of food. The PIB regional branch in Guwahati clarified citing the State Government that the State had sufficient food stocks to last three months and that the news item was fake. It also added that regular food supplies were being made to the State.
https://twitter.com/PIB_Guwahati/status/1252570210382602240?s=20
Background
In order to check the spread of fake news on social media and following observations of the Supreme Court, PIB set up a dedicated unit to bust rumours getting viral on the social media. ‘PIBFactCheck’ is a verified handle on Twitter that continuously monitors trending messages on social media platforms and conducts comprehensive review of its contents to bust fake news. Besides, PIB_India handle and various PIB regional unit handles on Twitter are posting official and authentic version of any item on Twitter using the hashtag #PIBFactCheck for the benefit of the Twitter community at large.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
মন্ত্রালয়শিং শুতি থাবগী সরকারগী ওইবা চেরোল অমত্তা থোক্তে, পি.আই.বি. ফেক্ত চেকনা অরানবা পাউনি হায়খ্রে
‘সে নমস্তে’ হায়বা ভিদিও কনফরেন্সিং এপ অমত্তা সরকারনা শেমখিবা/শৌগৎখিবা লৈতে
21 APR 2020 9:28PM by PIB Imphal
অরানবা পাউশিংগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা লাঞ্জংগী শরুক অমা ওইনা, মীদিয়াশিংদা চাইথোক্লিবা তোঙান-তোঙানবা অরানবা পাউদা য়ুম্ফম ওইবা পাউশিং পি.আই.বি. ফেক্ত চেকনা ঙসি লাউথোকখ্রে।
ভারত সরকারনা ‘সে নমস্তে’ কৌবা ভিদিও কনফরেন্সিং এপ অমগী বিতা বর্জন অমা হৌদোকখ্রে অমসুং এপ অসি অথুবদা চলাইবা হৌরনি হায়না মমিং লৈরবা ৱেব ন্যুজ পোর্তেল অমনা থাগৎলকখি। পি.আই.বি. ফেক্ত চেকনা অসিগুম্বা এপ অমত্তা সরকারনা লোঞ্চ তৌখিবা লৈতে অমসুং মসিদা শৌগত্তে হায়না চমম্নবা কোকহল্লি। মসিগী পান্দমদি ময়াম্না ভারত সরকারগী অয়াবা য়াওরবনি হায়দুনা অসিগুম্বা এপ অমত্তা দাউনলোদ তৌবীদনবা মীয়ামদা খঙহনবনি।
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252603481136877568?s=20
মমাঙগী পোস্ত অমা হন্না থাগৎলদুনা, লোকদাউন অসিনা মরম ওইদুনা রেলৱেনা ইমপ্লোয়ীশিংগী তলব অমসুং পেন্সন ককথগনি হায়না সোসিয়েল মীদিয়াদা শন্দোক্লিবা অরানবা পাউ অমসু ফেক্ত চেক একাউন্ত অসিনা হন্না অরানবনি হায়না থাগৎখ্রে। পি.আই.বি. ফেক্ত চেকনা হায়রিবা পাউ অসি অরানবনি অমসুং মন্ত্রালয় অসিনা অসিগুম্বা তলব অমসুং পেন্সন কক্নবা খোংথাং অমত্তা লৌখৎপা লৈতে হায়না হন্না ফোঙদোকখ্রে।
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252541165083127813?s=20
সোসিয়েল মীদিয়াদা, ন্যুজ চেন্নেল অমগী স্ক্রীন লৌথোক্তুনা ভারত সরকারনা মন্ত্রালয় পুম্নমক থিংজিল্লগনি হায়না পাউ শন্দোকখি। হায়রিবা পাউ অসি সরকারগী মায়কৈদগী থোকখিবা লৈতে। পাউ অসি থিগৎখি অমসুং চেন্নেল অদুনা অকোনবদা চুমথোকখি।
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252468471029395456?s=20
পি.আই.বি.গী রিজনেল য়ুনিৎনা অরানবা পাউ থেংনবদা রাজ্যগী থাক্তা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। সিমলাদা লৈবা পি.আই.বি.গী য়ুনিৎনা পঞ্জাবতা লৈবা কম্যুনিতী অমগী শঙ্গোম য়োনবা নুপা অমা হিমাচল প্রদেশতা চংহনখিদে হায়না মমিং লৈবা ন্যুজ পোর্তেল অমনা লান্না শন্দোকখিবা পাউ অমগী মাইয়োক্তা হিমাচল প্রদেশকী উনাগী দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎনা থোকপা চেরোল অমগা লোইননা ত্বীৎ তৌখি।
https://twitter.com/PIBShimla/status/1252191586567372801?s=20
বিহারগী জেহনাবাদতা অঙাংশিংনা লোকদাউন মনুংদা চানীংঙাই লৈতবদগী হঙোই চাদুনা হিংলে হায়না পাক শন্না শন্দোরকখিবা লান্না উহনবা য়াবা ভিদিও অমগী মথক্তা পি.আই.বি.না চেরোল অমা থাখি। দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না থিগৎপা মতমদা অঙাং অদুগী ইমুং মনুংদা চাননবা পোৎলম মতিক চানা লৈ হায়বা খঙবা ঙমখি।
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252169585832255488?s=20
মসিগা হায়রপ মান্নবা ক্লেম অমসু অরুনাচল প্রদেশতগী ফংখি মদুদি, চানবা পোৎলম ফংদবদগী মীওই কয়ানা লিন চারে। গুৱাহাতীদা লৈবা পি.আই.বি. রিজনেল ব্রাঞ্চনা রাজ্য সরকারগী চেরোল পল্লদুনা ফোঙদোকখি মদুদি রাজ্য অসিদা চাননবা পোৎলম মতিক চানা লৈ অমসুং হায়রিবা পাউ অসি অরানবনি হায়না শেংদোকখি। মখাদা তানা, চানবা পোৎলমশিং রাজ্য অসিদা চাং নাইনা য়েন্থোক্লি হায়নসু পল্লি।
https://twitter.com/PIB_Guwahati/status/1252570210382602240?s=20
য়ুম্ফম
সোসিয়েল মীদিয়াদা অরানবা পাউ শন্দোকপা য়েংশিন্নবা অমসুং সুপ্রীম কোর্তকী য়াথংশিং ইন্নবা, পি.আই.বি.না সোসিএল মীদিয়াদা অরানবা পাউ শন্দোকপা ফাননবখক্কী ওইবা তোঙানবা য়ুনিৎ অমা হাংদোকখ্রে। ‘পি.আই.বি. ফেক্ত চেক’ হায়বসি ভেরিফাই তৌরবা সোসিয়েল মীদিয়াদা কোইনা শন্দোকপা মেসেজশিংবু লেপতনা য়েংশিন্নবা, অমসুং মখোয়দা য়াওরিবা কন্তেন্তশিংবু চেকশিন্না য়েংদুনা অরানবা পাউ ফানবা হোৎনবা ত্বীতর হেন্দল অমনি। মসিগী নাকন্দা, পি.আই,বি. ইন্দিয়া অমসুং অতোপ্পা পি.আই,বি.গী রিজনেল য়ুনিৎশিংগী ত্বীতরদা লৈরিবা হেন্দলশিংনা ওফিসিএল অমসুং অচুম্বা পাউশিং #পি.আই.বি.ফেক্তচেক হায়না হেস্তেগ তৌদুনা ত্বীতর কম্যুনিতীদা মতম চানা মতেং পাংনবা ত্বীতরদা থাগৎলি।