Ministry of Civil Aviation
Strengthening the fight against Covid-19, Lifeline Udan flights cover 2,87,061 km
Helicopter services including Pawan Hans transport critical medical cargo and patients in NE, J&K, Ladakh and islands
19 APR 2020 2:22PM by PIB Delhi
288 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 180 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 479.55 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 2,87,061km. ‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.
Pawan Hans helicopters have carried 1.86 tons of cargo covering a distance of 6265 kms till 18 April 2020. Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. The domestic Lifeline Udan cargo includes COVID-19 related reagents, enzymes, medical equipment, testing kits, Personal protective equipment (PPE), masks, gloves, other materials of HLL and ICMR; cargo requisitioned by State/UT Governments and postal packets etc.
Special focus has been on the North East Region, island territories and the hill states. Air India and IAF collaborated primarily for J&K, Ladakh, North-East and other island regions.
Domestic Cargo Operators SpiceJet, Blue Dart and Indigo are operating cargo flights on a commercial basis. Spicejet operated 410 cargo flights during 24 March to 18 April 2020 covering a distance of 6,00,261 km and carrying 3270 tons of cargo. Out of these 128 were international cargo flights. Blue Dart operated 141 domestic cargo flights covering a distance of 1,39,179 km and carrying 2241 tons of cargo during 25 March to 18 April 2020. Indigo has operated 31 cargo flights during 3-18 April 2020 covering a distance of 32,290 km and carrying around 48 tons of cargo. This also includes medical supplies carried free of cost for the government.
International Sector- The date-wise quantity of medical cargo brought in after cargo air-bridge was established with East Asia for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material, is as follows:
S No
Date
From
Quantity (Tons)
1
04.4.2020
Shanghai
21
2
07.4.2020
Hong Kong
06
3
09.4.2020
Shanghai
22
4
10.4.2020
Shanghai
18
5
11.4.2020
Shanghai
18
6
12.4.2020
Shanghai
24
7
14.4.2020
Hong Kong
11
8
14.4.2020
Shanghai
22
9
16.4.2020
Shanghai
22
10
16.4.2020
Hong Kong
17
11
16.4.2020
Seoul
05
12
17.4.2020
Shanghai
21
13
18.4.2020
Shanghai
17
14
18.4.2020
Seoul
14
15
18.4.2020
Guangzhou
04
Total
242
Within South Asia, Air India transported around 9 tons of supplies on 7 April 2020 and tonnes on 8 April 2020 to Colombo.
Air India operated two flights between Mumbai- Frankfurt and Mumbai- London last week under the Krishi Udan program, carrying seasonal fruits and vegetables from Mumbai and returning with general cargo. Air India operated another flight on 15 April 2020 between Delhi-Seychelles-Mauritius-Delhi, carrying medical supplies.

অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ বিৰোধী যুঁজক শক্তিশালী কৰি লাইফলাইন উড়ানৰ বিমানে সামৰি লৈছে ২,৮৭,০৬১ কিলোমিটাৰ
পৱন হংসকে ধৰি হেলিকাপ্তাৰ সেৱাৰে উত্তৰ-পূব, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, লাডাখ আৰু দ্বীপপুঞ্জলৈ পৰিবহণ কৰা হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ চিকিৎসা সামগ্ৰী
19 APR 2020 2:22PM by PIB Guwahati
লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনত এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, আইএএফ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ২৮৮খন বিমান চলাচল কৰা হৈছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত ১৮০খন বিমান এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু এলায়েন্স এয়াৰ উল্লেখযোগ্য৷ বৰ্তমানলৈকে বিমানযোগে ৪৯৭.৫৫টন কাৰ্গ পৰিবহণ কৰা হৈছে৷ ইতিমধ্যে লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনৰ বিমানে ২,৮৭,০৬১ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰিছে৷ ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজৰ প্ৰতি সমৰ্থন জনাই অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে দেশৰ অতি দুৰ্গম অঞ্চলসমূহত বিমানযোগে অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰি আহিছে৷
১৮ এপ্ৰিললৈকে পৱন হংস হেলিকপ্তাৰে ৬,২৬৫ কিলোমিটাৰ পথ অতিক্ৰম কৰি ১.৮৫ টন সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰিছে৷ পৱন হংসে জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, লাডাখ, দ্বীপপুঞ্জ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত চিকিৎসা সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰিছে৷ ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে এই ঘৰুৱা হেলিকপ্তাৰসমূহ অধিগ্ৰহণ কৰি চিকিৎসা সামগ্ৰী, পৰীক্ষণ সঁজুলি, ব্যক্তি সুৰক্ষা সঁজুলি(পিপিই), মাস্ক, হাতমোজা, এইচএলল আৰু আইচিএমআৰৰ অন্যান্য সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰাৰ কামত ব্যৱহাৰ কৰিছে৷
এই ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, দ্বীপপুঞ্জ আৰু পাহাৰীয়া ৰাজ্যসমূহক বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে৷ এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু ভাৰতীয় বায়ু সেনাই এই অঞ্চলসমূহক বিশেষ প্ৰাধান্য দিছে৷
ঘুৰুৱা কাৰ্গ’ অপাৰেটৰ স্পাইচজেট, ব্লু ডাৰ্ট, আৰু ইণ্ডিগ’ই বাণিজ্যিক ভিত্তিত কাৰ্গ বিমান চলাচল কৰিছে৷ ২৪ মাৰ্চৰ পৰা ১৮ এপ্ৰিললৈ স্পাইচজেটে ৪১০খন কাৰ্গ’ বিমান চলাচল কৰি ইতিমধ্যে ৬,০০,২৬১ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰাৰ লগতে ৩,২৭০ টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত ১২৮ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গ’ বিমানো আছে৷ একেদৰে, ব্লু ডাৰ্টে ২৫ মাৰ্চৰ পৰা ১৮ এপ্ৰিললৈ দেশৰ ভিতৰতে ১৪১বিমান চলাচল কৰি ১,৩৯,১৭৯ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰি মুঠ ২,২৪১ টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে৷ ইফালে, ইণ্ডিগ’ই ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৮ এপ্ৰিললৈ ৩১খন কাৰ্গ বিমান চলাচল কৰি ৩২,২৯০ কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰাৰ লগতে ৪৮টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে৷ এইবোৰৰ ভিতৰত চৰকাৰৰ বাবে চিকিৎসা সামগ্ৰী বিনামুলীয়াকৈ পৰিবহণ কৰিছে বিমান কোম্পানীসমূহে৷
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খণ্ডঃ
ক’ভিড-১৯ৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ঔষধ-পাতি, চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰা বিমানৰ চলাচল সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা ধৰণৰঃ
ক্ৰ. নং
তাৰিখ
পৰা
পৰিমাণ(টন)
১
০৪.৪.২০২০
ছাংহাই
২১
২
০৭.৪.২০২০
হংকং
০৬
৩
০৯.৪.২০২০
ছাংহাই
২২
৪
১০.৪.২০২০
ছাংহাই
১৮
৫
১১.৪.২০২০
ছাংহাই
১৮
৬
১২.৪.২০২০
ছাংহাই
২৪
৭
১৪.৪.২০২০
হংকং
১১
৮
১৪.৪.২০২০
ছাংহাই
২২
৯
১৬.৪.২০২০
ছাংহাই
২২
১০
১৬.৪.২০২০
হংকং
১৭
১১
১৬.৪.২০২০
ছিউল
০৫
১২
১৭.৪.২০২০
ছাংহাই
২১
১৩
১৮.৪.২০২০
ছাংহাই
১৭
১৪
১৮.৪.২০২০
ছিউল
১৪
১৫
১৮.৪.২০২০
গুৱাংঝু
০৪
মুঠ
২৪২
দক্ষিণ এছিয়াৰ ভিতৰত কলম্বোলৈ এয়াৰ ইণ্ডিয়াই ৭ আৰু ৮ এপ্ৰিলত ৯টন সামগ্ৰী যোগান ধৰিছে৷ এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ দুখন বিমানে মুম্বাই-ফ্ৰেংকফুৰ্ট আৰু মুম্বাই-লণ্ডনৰ মাজত কৃষি উড়ান আঁচনি অধীনত ঋতুকালীন শাক-পাচলি পৰিবহণ কৰিছে৷ ১৫ এপ্ৰিলত এয়াৰ ইণ্ডিয়াই দিল্লী-মৰিচাচ-দিল্লীৰ মাজত চিকিৎসা সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰিছে৷