ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ସହାୟତା ଲାଗି ସିବିଡିଟିର ପ୍ରୟାସ
ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ 4,250 କୋଟି ଟଙ୍କାର 10.2 ଲକ୍ଷ ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି
15 APR 2020 5:42PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକର ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ନିଷ୍ପତି ନେଇଥିଲେ । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଗତ 8 ତାରିଖରେ ଏକ ପ୍ରେସ ବିବୃତି ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା । 14 ଏପ୍ରିଲ 2020 ସୁଦ୍ଧା 4,250 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାୟ 10.2 ଲକ୍ଷ ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ବୋର୍ଡ (ସିବିଡିଟି) ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ 31ମାର୍ଚ୍ଚ 2020 ସୁଦ୍ଧା 2.50 କୋଟି ରିଫଣ୍ଡ 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଜାରି କରାଯାଇସାରିଛି। ସର୍ବମୋଟ 1.84 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇସାରିଥିବା ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ।
ସିବିଡିଟି ପକ୍ଷରୁ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଚଳିତ ସପ୍ତାହରେ ଆହୁରି ପାଖାପାଖି 1.75 ଲକ୍ଷ ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରିବା ଲାଗି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ରିଫଣ୍ଡ ସିଧାସଳଖ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ 5-7 ବ୍ୟବସାୟ ଦିନରେ ଜାରି କରାଯିବ । ତେବେ ବକେୟା ଟିକସ ଦାବି ନିମନ୍ତେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଇମେଲ ଉତରକୁ ଅପେକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି । ସେମାନେ 7 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜବାବ ଦାଖଲ କଲେ ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଆୟକର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଲାଭ ନିମନ୍ତେ ଏସବୁ ରିମାଇଣ୍ଡର ଇମେଲ ପଠାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ବକେୟା ରିଫଣ୍ଡ ଦାବି, ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଏବଂ ତ୍ରୁଟି/ଭୁଲର ସଂଶୋଧନ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକତ ତଥ୍ୟ ମଗାଯାଇଛି । ଏହାପରେ ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରାଯିବ ।
ତୁରନ୍ତ ଏପରି ଇମେଲର ଜବାବ ଦେବାକୁ ସିବିଡିଟି ପକ୍ଷରୁ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ତୁରନ୍ତ ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇପାରିବ । ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜର ଇ-ମେଲ ଏବଂ ଇ-ଫାଇଲିଂ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଲଗଇନ କରି ଆୟକର ବିଭାଗକୁ ତୁରନ୍ତ ଜବାବ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରିବା ନିମନ୍ତେ ସିବିଡିଟିକୁ 7 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜବାବ ଦାଖଲ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇଥିବା ଇ-ମେଲ ସମ୍ପର୍କରେ କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଉଛି ଯେ ଏସବୁ ଦରକାରୀ ନିୟମିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ, ପ୍ରାଥମିକ ଆଡଜଷ୍ଟମେଂଟ ଏବଂ କେତେକ ଦାବି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଠାରୁ ତଥ୍ୟ ଲୋଡ଼ା ଯାଇଥାଏ । ଏପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟିକସଦାତା ତୁରନ୍ତ ଜବାବ ଦାଖଲ କଲେ ଆଇଟି ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ସେମାନଙ୍କର ରିଫଣ୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଥାଏ ।

Ministry of Finance
Over 10.2 lakh Refunds worth Rs 4,250 crore issued in a week by CBDT to help taxpayers in COVID-19 pandemic situation
15 APR 2020 5:42PM by PIB Delhi
In pursuance to the Government’s decision vide Press Note on 8th April 2020 to issue pending income tax refunds up to Rs 5 lakh in order to help taxpayers in a COVID-19 pandemic situations, the Central Board of Direct taxes (CBDT) today said that it has already issued over 10.2 lakh refunds totalling to around Rs. 4,250 crore as on 14th April 2020. These refunds are over and above the 2.50 crore refunds already issued in FY 19-20 till 31st March 2020 totalling Rs 1.84 lakh crore.
The CBDT further said that about 1.75 lakh more refunds are in the process of issuance in this week. These refunds would get credited directly to the taxpayer bank account in 5-7 business days from issuance. However, in around 1.74 lakh cases, email responses are awaited from taxpayers regarding reconciliation with their outstanding tax demand for which a reminder email has been sent asking them to respond within 7 days so that the refund can be processed accordingly.
It may be noted that these reminder emails from I-T department are in fact for the benefit of taxpayers as it seeks them to confirm their outstanding demand, their bank accounts and reconciliation of defect/mismatch prior to issue of refund.
The CBDT appealed that it is in the interest of taxpayers to provide a response to such emails at the earliest so that refunds could be processed and issued at the earliest. CBDT has requested taxpayers to check their email and login to their e-filing account to respond to the I-T Department immediately.
The CBDT also said that it has noted in a few media, including social media, some questions are being raised with regards to CBDT’s computerised email to the taxpayers to respond within 7 days for enabling the department to process refund. In this regards, it is clarified that these are the necessary routine process related communications to the taxpayers to seek response on defective ITRs, prima facie adjustments and where confirmation is sought about certain claims made by them. In all such cases, a quick response from the taxpayer would enable the I-T Department to process their refunds expeditiously.