হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
স্মার্ত সিতীশিংনা কোবিদ-১৯গী মতাংদা মীয়ামদা তাকপী তম্বীদুনা তেক্ত কাইদনা লৈনবা খ্বাইদগী অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মতেং পাংলি
14 APR 2020 7:28PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯: স্মার্ত সিতীশিংনা লৌখৎপা থৌদাং কয়া
বদোদরা
বদোদরা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না লোকদাউন থুগাইবশিংবু য়েংশিন্নবা হায়দুনা হেলিয়ম বেল্লুন অনিদা কেমেরা অনি হাপ্তুনা থাগৎখরে। তান্দালজাগী মফমদা থাগৎলিবা বেল্লুন অসিদা মীয়ামদা ৱা ঙাংদুনা পাউ ফাওননবগী পাম্বৈ অমসু হাপ্পি। এদমিনিস্ত্রেসন অসিনা কোরোনা ভাইরসকী পেন্দেমিক অসিবু থেংননবগী থৌশিল থৌরাংগী মতুং ইন্না শহর অসিবু অঙাংবা মচু, কোম্লা মচু, নাপু মচু অমসুং অশংবা মচুগী জোন মরি থোক্না খাইদোকই।
বেঙ্গলুরু
বেঙ্গলুরুগী মোদেল কোবিদ-১৯ ৱার রুম – করনাতকাগী কোবিদ-১৯ দেশবোর্দ অসি রাজ্যগী মেদিকেল এজুকেসনগী মন্ত্রীনা এপ্রিল ৭, ২০২০দা বেঙ্গালুরু স্মার্ত সিতী কোবিদ ৱার রুমদা শঙ্গাখ্রে। দেশবোর্দ অসি ক্বারেন্তাইন তৌদুনা লৈবা মীওইশিং, মখোইগী লৈফম চাফমগী অকুপ্পা মরোল, হকশেলগী মতাংদা হৌজিক থবক তৌরিবা মীওইশিং, অনা-লায়েংশংশিং, তালুক, শহর অমসুং মসিগী ৱাংমদা লৈবা মীওইশিংগী মরমদা অকুপ্পা মরোলশিং ফংহনবা মফম অমনি। হৌজিক হৌজিক ফাওবগী ওইবা দেতাশিং অসি সোফৱেয়র অমসুং এপ্লিকেসন কয়ানা পুল্লগা শেম্বনি।
কলয়ান দোম্বিবলী
লমদমশিগী প্রজাশিংদা কোরোনাগী মতাংদা খঙহন্নবা হায়দুনা কে.দি.এম.সি.গী ফেসবুক পেজদা তাকপী তম্বীবগী ভিদিও কয়া অমা হাপ্তুনা থম্মি। প্রজাশিংবু শরুক য়াহন্দুনা থম্নবা পাম্বৈ অমা ওইনা ফেসবুক পেজ অসিদা অয়ুক্কী পুং ৭তগী হৌদুনা নুমিদাংগী পুং ৯ ফাওবগী ওইনা নোংমদা তৌগদবা কয়া অমসু হাপ্তুনা থম্মি। হায়রিবা পুংফম অসিদা কে.দি.এম.সি.গী ফেসবুক পেজদা লাইব ওইনা লাক্তুনা মখোইগী হৈজবী কয়া উৎনবা হায়দুনা শহর অসিদা লৈবা য়োগ, কলিনরী আর্ত, এরোবিক, ঈশৈ-নোংমাই, শৈরেং, গজল, কথক অমসুং ভরতনত্যমগী হীরমদা হৈথোই শিংথোইবা মীওই কয়া অমসু মশক খঙদোক্তুনা থম্মি। হায়রিবা খোংথাং অসি প্রজাশিংনা য়াম্না পাম্নরি অমসুং থাগৎনরক্লি।
আগ্রা
ই-দোক্তর সেবা অসি আগ্রা স্মার্ত সিতীনা মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিংগীদমক্তা শেম্বা তেলি-ভিদিওগী খুত্থাংদা তাথোক তাশিন তৌবা য়ানবা পীবা খুদোংচাবা অমনি। মসি https://tinyurl.com/edoctorapp অসিদা ফংই। মসি আগ্রা স্মার্ত সিতী লিমিতেদকী ওইবা পব্লিক প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ (পি.পি.পি.)কী খোংথাং অমনি। তাথোক তাশিন তৌবগী খুদোংচাবা অসি অয়ুক্কী পুং ১০দগী নুমিদাংগী পুং ১২ ফাওবদা (নিংথৌকাবদগী থাংজ নুমিৎ ফাওবা) ফংগনি। তাথোক তাশিন তৌনবগীদমক্তা প্রজাশিংনা পীরিবা লিঙ্কঃ https://tinyurl.com/edoctorapp অসিদা লোগ-ইন তৌদুনা অমসুং মখা তানা দোক্তর অমগা এপোইন্তমেন্ত লৌনরগা তৌগদবনি। এন্দ্রোইদ ফোনশিংগী ওইনা (প্লে স্তোরদগী) মখাদা পীরিবা লিঙ্ক অসিদা চংদুনা দাউনলোদ তৌগদবনি। (লিঙ্কঃ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.needstreet.health.hppatient) সাইত্তগী নত্ত্রগা এপ্তগী করিগুম্বা এপোইন্তমেন্ত অমুকপু লৌখ্রবা মতুংদা তাথোক তাশিন তৌনবগী নুমিৎ অমসুং মতম পীরক্কনি। হায়রিবা অপীবা মতম অসিদা অনাবা মীওই অমনা দোক্তরগা তেলি/ভিদিও কোল তৌদুনা দোক্তরদুগা তাথোক তাশিন তৌবা য়াগনি। তাথোক তাশিন তৌরবা মতুংদা চাগদবা হিদাক লাংথক্কী অইবসু অনাবা অদুনা সাইত্তগী/এপ্তগী ওনলাইন্দা দাউনলোদ তৌবা য়াগনি। হায়জবগী মতুং ইন্না স্মার্ত হেলথ সেন্তর-ফার্মাসীদগী অচংবা হিদাক লাংথকশিং অসি য়ুমদা থীলহল্লকপা য়াই।
মসিগী ফজবা অমসুং অনৌবা খোংথাং অসি আগ্রা স্মার্ত সিতীনা মহাক্কী পি.পি.পি. পার্তনর এজেল মেনুফেকচরিং প্রাইবেৎ লিমিতেদকা খুৎশম্নদুনা পায়খৎপা খোংথাংনি। মখোইনা আগ্রাদা লৈরিবা মীওইশিংদা শেল য়াম্না চংদনা লাইনা ফংহনবা য়াবা অমসুং হোলিস্তিক হেলথকেয়রগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হায়দুনা আগ্রাদা স্মার্ত সেলথ সেন্তর ১০ হাংনবসু কন্না হোৎনরি। অসিগুম্বা মফম অমদি হৌজিক হাংদোক্তুনা লৈবতা নত্তনা মীয়ামদা খুদোংচাবশিং ফংহনবসু হৌরে।
স্মার্ত সিতী স্কিমগী মখাদা হাংদোক্লিবা স্মার্ত হেলথ সেন্তরশিং অসিনা কোরোনাগী মতাংদা তৌবা য়াবা অমসুং তৌরোইদবা কয়াগী মতাংদা মীয়মদা তাকপী তম্বীরি। জেনেরেল কন্সলতেসন অমসুং দেন্তেল ক্লিনিক্তা য়েংবা লাকপা মীওই খুদিংদা মিনিৎ ৩দগী ৫ ফাওবগী মতম পীদুনা কোরোনাগী মতাংদা তাকপী তম্বিীগী থবকসু চত্থরি। মার্চ থাদা অনাবা য়েংবা লাকপা মীওই ৩২৫ অমসুং ফেব্রুৱারী থাদা অনাবা য়েংবা লাকপা মীওই ৬৭৫তা তাকপী তম্বীখ্রে। মখোইগী ফার্মাসীগী খুত্থাংদা সেনিতাইজর ১০১৫ অমসুং মাস্ক ৯৩৫ অতাবা মমলদা য়েন্থোক্তুনা মীয়ামদা য়াম্না কান্নবসু পীখ্রে।
আগ্রা এদমিনিস্ত্রেসন্না আগ্রা স্মার্ত সিতী অমসুং আগ্রা পুলিস্কা খুৎশম্নদুনা নগর নিগম আগ্রাদা লৈবা আগ্রা সিতী লিমিতেদনা শেম শাখিবা আই.সি.সি.সি. কন্ত্রোল রুমসু য়াম্না ফজনা শিজিন্নদুনা কান্নবা লৌরি। আগ্রা লোকদাউন মোনিতরিং এপ অমসু হৌদোকখরে। মসিগী অনৌবা ভিদিওগী খুত্থাংদা য়েংশিনবগী পাম্বৈ অসিনা আগ্রা শহরগী তোঙানবা মফম কয়াদা মীয়াম তিনববু য়েংশিন্দুনা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবদসু মশক থোক্না শিজিন্নগদৌরি। মসিগী মতাংদা খ্বাইদগী নৌবা খোংথাং অসি আগ্রাগী ওইনা কোবিদ-১৯ থেংনবগী হীরমদা এ.আই. শিজিন্নদুনা য়েংশিন্দুনা নৈনবগী থৌওং অসিনি। অসিগুম্বা খ্বাইদগী কান্নবা তেক্নোলোজিনা তেংবাংবা আগ্রা এদমিনিস্ত্রেসনগী থৌওং অসি সি.এস.আর.গী থৌরাং অমগী মখাদা হান্ননা লৈরবা সরবেলিএন্স ভেন্দরশিংনা পীবনি। মরী লৈনবা মীওইশিংদা খুদক্কী ওইবা পাও কয়া পীবগী থৌওং অমগী খুত্থাংদা মখোইনা আগ্রাদা সোসিএল দিস্তেনশিং মপুং ফানা থম্নবা হোৎনবদা মতেং পাংই। খুদক্কী ওইবা পাও কয়া পীবগী থৌওং অসি লম্বী শরক্তা য়েংশিন্নবা লৈরিবা মীওইশিংনা পায়রিবা মোবাইলদা এপকী খুত্থাংদা ফংনবা হান্ননা শেম শাদুনা থম্মি অমসুং মসিনা লৈরিবা পুলিসশিংদসু মতেং পাংই। তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না এপ অসি থানা শেন্নরিবা অমসুং অতোপ্পা পুলিস্কী মীওইশিংদসু ফংহল্লি।
দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনগা লোইননা থোংদোক্লবা চিঞ্জাক তুংশিন্দুনা থম্নবা ফুদ বেঙ্ক অমসু হাংদোকখরে। ফুদ বেঙ্ক অসিনা এন.জি.. কয়াদগী থোংদোক্লবা চিঞ্জাক্কী পেকেৎশিং খোমজিন্দুনা লৈত লাইরশিং, খম থেংনা লাইরবশিং অমসুং শিন্মীশিংনচিংবদা য়েন্থোকই। চিঞ্জাক্কী পেকেৎ ৫০০০মুক য়েন্থোকখরে।
কাকিনাদা
কাকিনাদা আই.সি.সি.সি.দা কোবিদ-১৯গী দেতাগী দেশবোর্দ অমসু শেমখ্রে। কাকিনাদাগী, জিলাগী, রাজ্যগী অমসুং লৈবাক্কী ওইবা ই-পাওশিং অসি আই.সি.সি.সি.দা ফংহন্দুনা লৈরে। অকুপ্পা মরোলশিং অসি https://covid19.kkdeservices.com:2278 দা লোইনা ফংহল্লি।
চন্দীগর
চন্দীগরদসু অঈং অশা লৌদুনা থর্মেল স্ক্রিনিং তৌনবা খুদোংচাবা লৈবা, খোং শিজিন্নদুনা শাপোন থোকহল্লগা খুৎ হাম্নবা খুৎলাই, সোদিয়ম হাইপোক্লোরাইৎ মহিদগী মনিল কাপহনবা অমসুং খুৎ কংহন্নবা পাম্বৈ কয়া মফম অমত্তদা পুন্না লৈবা ‘ফাইৎ কোবিদ স্তেসন’ অমা থমখরে। মসি চন্দীগরগী ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্না চন্দীগরগী মেন মন্দী সেক্তর-২৫তা থম্মি অমসুং মন্দিদা লাকপা মীওই খুদিংমক্না স্তেসন অসি ফাওদুনা চৎহনগদবনি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Smart cities use latest technology for Covid-19 awareness and safety of people
14 APR 2020 7:28PM by PIB Delhi
COVID-19: Initiatives by Smart Cities
Vadodara
The Vadodara district administration has installed a helium balloon attached with two cameras for surveillance on lockdown violators. The balloon, installed in the Tandalja area, also has a public address system attached to it. The administration has divided the city into four zones, red, orange, yellow and green as part of a strategy to deal with the corona virus pandemic.
Bengaluru
Model COVID-19 War Room at Bengaluru - Covid-19 data dashboard of Karnataka has been inaugurated by State Minister for Medical Education on 7 April 2020 at Bengaluru Smart City COVID War Room. This dashboard will be the single source of all COVID-related data which includes people under quarantine, their contacts, medical personnel on ground, hospitals, taluk-wise & City-wise data & beyond. This real-time data is being put together with a host of software and applications
Kalyan Dombivali
To create awareness and keep citizens informed about Corona, awareness videos are published on KDMC Face book page. To constantly keep citizens engaged, the Face book page has published a daily routine of activities has been designed from 7:00 am to 9:00 pm. The city has identified local experts from different fields such as Yoga, Culinary Art, Aerobics, music, poetry, ghazal, kathak and Bharatanatyam, philosophy and allotted time slots to each of them, in which they come live in Face book Page of KDMC during scheduled time slots. This initiative is receiving huge response and appreciation from citizens.
Agra
• E-Doctor Seva is a tele-video consultation facility, launched by Agra Smart City Ltd for local population. https://tinyurl.com/edoctorapp. It is a Public Private Partnership (PPP) initiative of Agra Smart City Limited. Consultation facility will be available from 10 am to 12.00 pm (Monday to Saturday).For consultations, citizens will have to log in using the link (https://tinyurl.com/edoctorapp ) and schedule an appointment with the doctor. Appointments can be taken using the mobile app. App can be downloaded by any Android phone (play store) users by clicking the link below: (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.needstreet.health.hppatient). Once appointment is taken through the site/app a particular date and time will be allocated for the consultation. The patient can have a tele/video call with the doctor at the scheduled time. After consultation, online prescription can also be downloaded by patient from the site/app. On request, required medicines will be delivered at home from the Smart Health Centre-Pharmacy.
• This noble and innovative initiative is taken by Agra Smart City in association with its PPP partner Azael Manufacturing Private Limited. They are also in the process of opening 10 Smart Health Centers in Agra for providing affordable and holistic healthcare services to local masses. One such centre is already operational and serving the local population.
• Smart Health Centers established under Smart City scheme help in spreading awareness about various Do & Don’ts of Corona ,each patient is given a 3-5 min briefing on the advisory regarding Corona for both the general consultation as well as at the dental clinic. 325 patients took consultation in March and 675 patients in February. 1015 sanitizers and 935 masks were distributed at subsidized rates through the pharmacy at smart health center which provided a great relief to the people.
• Agra Administration in association with Agra Smart City & Agra Police is making full use of ICCC Control Room established by Agra Smart City Limited at Nagar Nigam Agra. Agra Lock down Monitoring App has been launched. This innovative video surveillance solution will be made use to effectively monitor the various locations in Agra city to manage the crowd and fight COVID 19. The latest in this effort is the AI based Analytics, the first of its kind combat COVID 19 in Agra. The latest ground-breaking technology adopted by Agra Administration is provided by the existing Surveillance vendor under CSR initiative. An alert is instantly generated to help the authorities to strictly maintain social distancing in Agra. The alerts are configured through an App on the field staff Mobile phones and help the Police Administration on ground. Agra lockdown monitor App will be available to all thana in-charges and any other police personnel as required.
• Along with district administration, cooked food bank has been established which collect cooked food packets from various NGOs and it is been distributed to needy, destitute and labourers etc., 5000 food packets has been distributed.
Kakinada
COVID-19 data dashboard developed in Kakinada ICCC. Kakinada, district, state and country level information is being displayed in the ICCC. The details can be accessed at https://covid19.kkdeservices.com:2278.
Chandigarh
Chandigarh has installed a comprehensive ‘fight COVID station’ with facilities of thermal screening by taking temperature, pedestal operated hand-wash and soap dispenser, mist spray of sodium hypochlorite solution and hand dryer facility. It has been installed at the Main Mandi sector-25, Chandigarh by Municipal Corporation of Chandigarh and all visitors to Mandi are expected to pass through the station.