କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରପ୍ତାନୀର ପୁନରୁତ୍ଥାନ ସକାଶେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଚାରବିମର୍ଷ ଆରମ୍ଭ
• କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦକ/ରପ୍ତାନୀକାରୀ ସଂଘମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା
14 APR 2020 2:11PM by PIB Bhubaneswar
କୃଷି ଏବଂ ତତ୍‌ ସମ୍ପର୍କିତ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀକାରୀମାନଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସକାଶେ ସରକାର ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ଜନିତ ସଂକଟ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦ୍ୱାରା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ଓ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁସବୁ ସମସ୍ୟା ଉପୁଜିଛି, ସେହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଏହି ଆଲୋଚନା ମୁଖ୍ୟତଃ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ କ୍ରମେ କୃଷି, ସମବାୟ ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଅଗ୍ରୱାଲ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଗତକାଲି କୃଷି ଓ ତତ୍‌ ସମ୍ପର୍କିତ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀକାରୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ସଂପର୍କରେ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଲୋଚନା କରି ସବିଶେଷ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସୂଚନା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେହିସବୁ ସମସ୍ୟାର କିପରି ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ କିଭଳି ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରାଯାଇପାରିବ ଓ ସେସବୁ ତୁରନ୍ତ ସମାହିତ ହେବ ସେ ସଂପର୍କରେ ମତ ବିନିମୟ ହୋଇଥିଲା । କୋଭିଡ-19 ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏଭଳି ସଂକଟ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ରପ୍ତାନୀକାରୀ, ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘର ପ୍ରତିନିଧି / କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଯଥା, ଫଳ, ପନିପରିବା ଓ ଅଣ-ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ, ବିହନ, ଫୁଲ, ଚାରା, ଜୈବ ଉତ୍ପାଦ, କୃଷି ଉପକରଣ ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ରପ୍ତାନୀକାରୀମାନେ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଅନେକ ସାଧାରଣ ତଥା ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପର୍କିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉତ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ସାଧାରଣ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କୃଷିଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀକାରୀମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ଓ ସେମାନଙ୍କ ଚଳନ, ଆନ୍ତଃ-ରାଜ୍ୟ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ସମସ୍ୟା, ମଣ୍ଡି ବନ୍ଦ୍‌ ରହିବା ଯୋଗୁ କଞ୍ଚାମାଲର ଅଭାବ, ଫାଇଟୋ-ସାନିଟାରୀ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍‌, କୋରିଅର୍‌ ସର୍ଭିସ ସେବା ବନ୍ଦ ରହିବା ଫଳରେ ପ୍ରେରଣ କରାଯିବାକୁ ଥିବା କାଗତପତ୍ର, ଫ୍ରେଟ୍‌ ସର୍ଭିସ ସେବାର ଉପଲବ୍ଧତା, ବନ୍ଦର/ ୟାର୍ଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ / ଆମଦାନି ହେବାକୁ ଥିବା ସାମଗ୍ରୀକୁ ପଠାଯାଇ ସେସବୁର କ୍ଲିଅରାନ୍ସ ଆଦି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଶିଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମସଲା, କାଜୁ ଏବଂ ମେସିନ୍‌ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପକରଣ (ଏମ ଏଣ୍ଡ ଇ) ସେକ୍ଟର ମୋଟ ସାମର୍ଥ୍ୟର 25-50% ଖୋଲା ରଖିବା/ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ଉପଦେଶିକା ମାନି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସକଳ ପ୍ରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଉଛି । ଏ ସଂପର୍କରେ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିକା ଜାରି ହୋଇସାରିଛି । ସେହିଭଳି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଏବଂ ନିୟମିତ ଭିତ୍ତିରେ ଫାଇଟୋ-ସାନିଟାରୀ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍‌ ଜାରି ଓ ଅନଲାଇନ୍‌ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍‌ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅଗ୍ରୱାଲ କହିଲେ ଯେ ବନ୍ଦର, ମହାସାଗର ମାଲ ପରିବହନ ସେବା, କୋରିଅର ସେବା ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗ୍ରହଣ ପରେ ହିଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ । ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଆସିଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେକ୍ଟର ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ବିଚାର କରି ଯଥା ସମୟରେ ତାହାର ସମାଧାନ କରିବେ ବୋଲି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତ କୃଷି ଓ ତତ୍‌ ସମ୍ପର୍କିତ ସାମଗ୍ରୀର ବଡ଼ ରପ୍ତାନୀକାରୀ । ଭାରତର କୃଷିଜାତ ଓ ସମ୍ପର୍କିତ ରପ୍ତାନି 2018-19 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 2.73 ଲକ୍ଷ କୋଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ସେକ୍ଟର ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରରେ ସଦାବେଳେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ । ରପ୍ତାନୀ ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି ଏବଂ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଂଗ୍ରହ କରିଥାଏ । କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ରପ୍ତାନି କୃଷକ/ ଉତ୍ପାଦନ/ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟକ ହେବା ସହ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବଜାରର ସୁବିଧା ନେଇଥାଏ ଓ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପାର୍ଜନ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ରପ୍ତାନୀ ବ୍ୟବସାୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ବ୍ୟାପକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ଉତ୍ପାଦିକା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଛି ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Government initiates dialogue to resurrect agri sector exports in the aftermath of current COVID-19 crisis
Following directions from Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar, Secretary DAC&FW held video conference with Associations of producers/exporters of agri commodities to resolve their issues
14 APR 2020 2:11PM by PIB Delhi
Government has initiated a dialogue with the exporters of Agri and Allied commodities to address issues affecting the sector as a fallout of the lockdown to check the COVID-19 disease. Following directions from the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, the Secretary, Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare, Shri Sanjay Agarwal held a video conference here yesterday to gain a first- hand account of the problems being faced by the exporters of Agri and Allied commodities and initiate necessary steps by making meaningful interventions for early redressal of their problems to help them sustain though the current Covid-19 crisis. Exporters, representatives of Associations of producers/exporters of agri commodities namely, Fruits, Vegetables, Basmati and Non-basmati Rice, Seeds, Flowers, Plants, Organic produce, Agriculture Equipment and Machinery participated in the meeting.
Several common and sector specific issues were raised by the participants. The common issues highlighted by exporters of all agri commodities related to availability and movement of labour, inter-state transport bottlenecks, shortage of raw materials due to closure of Mandis, phyto-sanitary certification, closure of courier services thereby hampering movement of shipping documents, availability of freight services, access to ports/yards and clearance of goods for imports/exports.
The representatives of industries relating to food processing, spices, cashew nuts and machine & equipment (M&E) sectors requested for permission to open/operate at least on 25-30% strength and offered to commit their industries to proper health advisory in their functioning.
The issue of internal transport is being addressed by the Ministry of Home Affairs and necessary directives are being issued. Instructions have also been issued for continuous/regular issuance of phyto-sanitary certificates and acceptance of online certificates.
Shri Agarwal said the issues pertaining to Port, Ocean freight services, Courier services will be considered for necessary resolution. The request of industry to open for functioning and sector specific issues will be taken up with the Minister Shri Narendra Singh Tomar and resolved appropriately, he assured.
India is a net exporter of Agricultural & allied Commodities. India’s agricultural and allied exports during 2018-19 were Rs. 2.73 lakh Crores and this sector has always been positive in balance of trade. Export is very important as besides earning precious foreign exchange for the country, the agricultural exports help farmers/producers/exporters to take advantage of wider international market and increase their income. Exports have also resulted in increased production in agriculture sector by increasing area coverage and productivity.