Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
13 APR 2020 6:37PM by PIB Delhi
Through a collective effort to combat COVID-19 in the country, Government of India is taking several steps along with the States/UTs for its prevention, containment and management of COVID-19. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare, and Science & Technology, reviewed the research efforts of COVID-19 by CSIR (Council of Scientific & Industrial Research) in presence of DG, CSIR and 38 CSIR Lab Directors.
CSIR laboratories are working in close partnership with major private sector industries, PSUs, MSMEs, Departments and Ministries and have identified five verticals:
○ Digital and Molecular Surveillance,
○ Rapid and Economical Diagnostic,
○ New Drugs / Repurposing of Drugs and associated production processes,
○ Hospital Assistive Devices and PPEs; and,
○ Supply Chain and Logistics Support Systems.
Ministry of Health and Family Welfare is using cutting edge technology at all levels for timely response at district administration level to COVID-19. Live case tracking, case management and implementation of containment plans are also being done through technology. GIS mapping of positive confirmed cases, identification of active interventions areas, use of heat mapping and predictive data analysis are being used for monitoring implementation of containment plans. Such technology aids have been deployed very effectively by the Bengaluru War Room.
The Integrated Command and Control Centers are coordinating with the dedicated Rapid Response Team (RRT) to help facilitate on the field screening, providing ambulances and quarantine management. Few districts have also initiated remote digital medical consultation that connects local medical stores.
The implementation of the action plan has started yielding appreciable results in 25 districts across 15 States which reported cases earlier. These districts have no case reported since the last 14 days and constant vigil is being maintained to ensure that no new cases may occur in future. These districts are Gondia (Maharashtra), Raj Nandgaon, Durg, Bilaspur (Chattisgarh), Davangiri, Kodagu, Tumkuru, Udupi (Karnataka), South Goa (Goa), Wayanad and Kottayam (Kerala) ,West Imphal (Manipur), Rajouri (J&K), Aizwal West (Mizoram), Mahe (Puducherry), SBS Nagar (Punjab), Patna, Nalanda & Munger (Bihar), Pratapgarh (Rajasthan), Panipat, Rohtak, Sirsa (Haryana), Pauri Garhwal (Uttrakhand), Bhadradari Kothagudem (Telangana).
As on 10th April, under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Package more than 30 Cr poor people have received financial assistance of Rs 28,256 crore to protect them from the impact of lockdown due to COVID-19. The details are as follows:
○ Support to 19.86 crore Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana women account holders have received amount of Rs. 9930 crore
○ Under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), 6.93 crore farmers have received Rs 13,855 crore
○ 2.82 crore of widows, senior citizens and specially abled people have received Rs 1405 crore
○ 2.16 crore of building and infrastructure workers have been supported with Rs 3066 crore
‘Aarogya Setu’, mobile application for the citizens to enable them in assessing the risk of catching the coronavirus infection, is designed in 11 languages and has received 3.5 crore downloads. Its various features include risk assessment, contact tracing by using cutting edge technology such as Bluetooth technology, algorithms and artificial intelligence in calculating the COVID risk around the user.
Under State Rural Livelihood Missions (SRLMs) across 27 States, 1.96 crore masks have been produced by 78,373 SHG members. National Cadet Corps (NCC) volunteer cadets are helping civil administration under ‘Exercise NCC Yogdaan’. More than 50,000 have volunteered to contribute in the fight against COVID-19.
An increase of 796 cases has been reported since yesterday, with a total of 9152 confirmed cases of COVID-19 in the country. As many as 857 persons have been cured/discharged after recovery and total 308 deaths have been reported, as of today.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ দা অপদেত
13 APR 2020 6:37PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ থেংননবা পুন্না হোৎনবা অমগী অমগী থোংদা, ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা অমসুং মেনেজমেন্তকীদমক রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগা লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা খোংথাং কয়া পায়খৎলি। মসিবু চাং নাইনা অৱাংবা থাক্তা মোনিতর তৌরি।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল অমদি সইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দা. হর্শ বর্ধন্না সি.এস.আই.আর.গী দি.জি. অমসুং সি.এস.আই.আর. লেবোরেতরী ৩৮গী দাইরেক্তরশিং য়াওনা সি.এস.আই.আর. (কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রীয়েল রিসর্স)না কোবিদ-১৯দা পায়খৎলিবা রিসর্সশিং য়েংশিখ্রে।
সি.এস.আই.আর. লেবোরেতরীশিংনা অচৌবা প্রাইবেৎ সেক্তর ইন্দস্ত্রীশিং, পি.এস.য়ু.শিং, এম.এস.এম.ই.শিং, বিভাগশিং অমসুং মন্ত্রালয়শিংগা লোয়ননা নক্নবা পার্তনরশিপতা থবক তৌরি অমদি লম মঙা খংদোক্লে:
• দিজিতেল অমসুং মোলেক্যুলর সর্ভিলেন্স,
• রেপিদ অমসুং ইকোনোমিকেল দাইগ্নোস্তিক,
• অনৌবা দ্রগস/দ্রগসকী রিপর্পোজিং অমসুং এসোসিয়েতেদ প্রদক্সন প্রোসেসশিং,
• হো্পিতাল এসিসতিব দিভাইসশিং অমদি পি.পি.ই.শিং; অমসুং,
• সপ্লাই চেম অমসুং লোজিস্তিক্স সপোর্ত সিস্তেম্স।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গীদমক দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনগী থাক্তা মতম চানা রেস্পোন্স পীনবগীদমক থাক খুদিংমক্তা অনৌবা থাক্কী তেক্নোলোজী শিজিন্নরি। তেক্নোলোজীগী থোংদা লাইব কেস ত্রেকিং, কেস মেনেজমেন্ত অমসুং থিংনবা থৌরাংশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।পোজিতিব কনফর্ম কেসশিংগী জি.আই.এস. মেপ্পিং, এক্তিব ইন্তরবেন্সন এরিয়াশিং খংদোকপা, হিৎ মেপ্পিং অমসুং প্রিদিক্তিব দেতা এনালাইসিস শিজিন্নবা অসি থিংনবা থৌরাংশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মোনিতর তৌবদা শিজিন্নরি। বেঙ্গলুরু ৱার রুমনা অসিগুম্লবা তেক্নোলোজী এইদশিং য়াম্না ইফিক্তিব ওইনা দিপ্লোই তৌরি।
ফিল্দ স্ক্রীনিং, এম্বুলেন্স ফংহনবা অমসুং ক্বরেন্তাইন মেনেজমেন্তদা মতেং পাংনবগীদমক ইন্তেগ্রেতেদ কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তরনা রেপিদ রেস্পোন্স তিম (আর.আর.তি.)গা লোয়ননা মান্ননা থবক তৌরি। জিলা খরনসু রিমোৎ দিজিতেল মেদিকেল কন্সলতেসন হৌদোক্লে মদুবু লোকেল মেদিকেল স্তোরশিংগা শম্নহল্লি।
এক্সন প্লানগী ইমপ্লিমেন্তেসন হৌখ্রে, রাজ্য ১৫গী জিলা ২৫দা থাগৎনিঙাই ওইবা মহৈশিং ফংলে। জিলাশিং অসিদা হৌখিবা নুমিৎ ১৪দগী কেস অমত্তা রিপোর্ত তৌরক্ত্রি অমদি তুংদা অনৌবা কেস লাক্তনবা কুপ্না য়েংশিল্লি। জিলাশিং অদুদি গোন্দিয়া (মহারাস্ত্র), রাজ নন্দগাও, দুর্গ, বিলাসপুর (ছতিসগর), দাবনগিরী, কোদাগু, তুমকুর, উদুপি (কর্নাতকা), সাউথ গোৱা (গোৱা), ৱায়ানাদ অমসুং কোত্তায়ম (কেরলা), ইম্ফাল ৱেস্ত (মনিপুর), রাজৌরি (জম্মু অমসুং কাশ্মির), আইজোল ৱেস্ত (মিজোরাম), মাহে (পুদুচেরী), এস.বি.এস. নগর (পঞ্জাব), পতনা, নালন্দা অমসুং মুঙ্গের (বিহার), প্রতাপগর (রাজস্থান), পানিপৎ, রোহতক, সিরসা (হরিয়ানা), পাউরি গরহৱাল (উত্তরাখন্দ), ভাদ্রাদারি কোথাগুদেম (তেলঙ্গনা)নি।
এপ্রিল ১০দা, প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান পেকেজকী মখাদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লোকদাউনগী চৈথেংদগী মখোয় মশাবু প্রোতেক্ত তৌনবা লাইরবা মীওই কোতি ৩০ হেনবনা লুপা কোতি ২৮,২৫৬কী শেলগী তেংবাং ফংখ্রে। মচা খাইবা ৱাফমশিং মখাদা লৈরে:
• প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনাগী নুপী একাউন্ত হোল্দর কোতি ১৯.৮৬না লুপা কোতি ৯৯৩০গী শেনফম ফংখ্রে।
• প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমী কোতি ৬.৯৩না লুপা কোতি ১৩,৮৫৫গী শেনফম ফংখ্রে।
• লুখ্রাবী, সেনিয়র সিতিজন অমসুং শোইনায়রবা মীওই কোতি ২.৮২না লুপা কোতি ১৪০৫ ফংখ্রে।
• বিলদিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱার্কর কোতি ২.১৬দা লুপা কোতি ৩০৬৬কী তেঙবাং পীখ্রে।
নাগরিকশিংবু কোরোনা ভাইরস ইনফেক্সনগী রিস্ক এসেসিং ঙমহন্নবগীদমক হৌদোকখিবা মোবাইল এপ্লিকেসন ‘আরোগ্যা সেতু’ লোন ১১দা দিজাইন তৌরি অমদি মসি হৌজিক ফাওবদা কোতি ৩.৫ দাউনলোদ তৌখ্রে। মসিগী তোঙান তোঙানবা ফীচরশিংদা ব্লুতুৎ তেক্নোলোজী, অলগোরিথম্স অমসুং আর্তিফিসেল ইন্তেলিজেন্সগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা রিস্ক এসেসমেন্ত, কন্তেক্ত ত্রেসিং য়াওরি, মদু শিজিন্নদুনা য়ুজরশিংগী অকোয়বদা কোবিদ-রিস্ক হোৎলি।
রাজ্য ২৭তা স্তেত রুরেল লাইবলিহুদ মিসনগী মখাদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ মেম্বর ৭৮,৩৭৩না মাস্ক কোতি ১.৯৬ পুথোক্লি। ‘এক্সরসাইজ এন.সি.সি. য়োগদান’গী মখাদা নেস্নেল কেদেত কোর্পস (এন.সি.সি.) ভোলুনতীয়র কেদেতশিংনা সিভিল এদমিনিস্ত্রেসন্দা মতেং পাংলি। কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা ভোলুনতীয়র ৫০,০০০ হেনবনা থৌদাং লৌরি।
ঙরাংদগী কেস ৭৯৬ হেঙ্গৎলকপগী রিপোর্ত তৌরকপগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী কনফর্ম কেস অপুনবা মশিং ৯১৫২ শুরে। ঙসি ফাওবদা মীওই ৮৫৭ ফিভম ফগৎলক্লবা মতুং দিসচার্জ তৌখ্রে অমদি মীওই পুন্না ৩০৮ লৈখিদবগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তেক্নিকেল ইসুশিং, গাইদলাইনশিং অমসুং এদভাইজরীদা ঔথেন্তিক অমসুং অপদেত ওইবা ইনফোর্মেশন পুম্নমক্কীদমক চানবীদুনা চাং নাইনা ভিজিৎ তৌবীয়ু https://www.mohfw.gov.in/.