Ministry of Civil Aviation
Airlines cover more than 2 lakh km under Lifeline Udan to transport medical supplies across the nation
13 APR 2020 4:44PM by PIB Delhi
Over 218 Lifeline Udan flights have been operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19, said Sh. Hardeep Singh Puri, MoS, I/C, Civil Aviation in a tweet today. Civil Aviation Minister tweeted that Cargo transported till date is around 377.50 tons and the aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 2,05,709 km. 132 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. The Cargo load carried on 12th April 2020 was 4.27 Tons. The Ministry of Civil Aviation and the aviation industry is determined to support India’s war against COVID-19 by transporting medical air-cargo within India and abroad in the most efficient and cost-effective manner.
Special focus has been on the North East Region, island territories and the hill states. Bulk of the cargo comprises light-weight and voluminous products like masks, gloves and other consumables, that consume relatively larger storage space on the aircraft. Special permission has been taken to store cargo in the passenger seating area and overhead cabins, with due precautions.
Public information related to Lifeline Udan flights is updated daily on the portal at https://esahaj.gov.inlifeline_udan/public_info. which enables seamless coordination between various stakeholders.
Domestic Cargo Operators Spice Jet, Blue Dart and Indigo are operating cargo flights on a commercial basis. Spicejet operated 300 cargo flights during 24 March to 12 April 2020 covering a distance of 4, 26, 533 km and carrying 2478 tons of cargo. Out of these 95 were international cargo flights. Blue Dart operated 94 domestic cargo flights covering a distance of 92,075 km and carrying 1479 tons of cargo during 25 March to 12 April 2020. Indigo has operated 25 cargo flights during 3-12 April 2020 covering a distance of 21,906 km and carrying around 21.77 tons of cargo. This also includes medical supplies carried free of cost for the government.
Domestic cargo by Spicejet
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
12-04-2020
6
68.21
6,943
International cargo by Spicejet
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
12-04-2020
8
75.23
18,300
International Sector : An air-bridge has been established with effect from 4 April 2020 for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. Within South Asia, Air India transported around 9 tons of supplies on 7th April 2020 and 4 tons on 8th April 2020 to Colombo. Air India will operate dedicated scheduled cargo flights to other countries for transfer of critical medical supplies, as per the requirement.
The date-wise quantity of medical cargo brought in as follows:
S No
Date
From
Quantity (Tons)
1
04.4.2020
Shanghai
21
2
07.4.2020
Hong Kong
6
3
09.4.2020
Shanghai
22
4
10.4.2020
Shanghai
18
5
11.4.2020
Shanghai
18
6
12.4.2020
Shanghai
24
Total
109
Cargo handling at all stages is done following due safety measures.
Video of staff handling medical cargo related to Kerala

অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশত চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান দিয়াৰ বাবে বিমানসেৱাই ২ লাখ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰিছে
13 APR 2020 4:44PM by PIB Guwahati
অসামৰিক বিমান মন্ত্ৰালয়ৰ স্বতন্ত্ৰ ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে এটা টুইটাৰযোগে প্ৰকাশ কৰে যে, মন্ত্ৰালয়ৰদ্বাৰা ২১৮ খনতকৈও অধিক লাইফলাইন উড়ানৰ বিমানে সমগ্ৰ দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চলসমূহতো অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান দি ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত দেশক সম্পূৰ্ণ সহযোগ কৰিছে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে টুইটাৰযোগে প্ৰকাশ কৰে যে, এতিয়ালৈকে পঠিওৱা কাৰ্গোৰ ওজন ৩৭৭.৫০ টন আৰু আকাশীপথেৰে লাইফলাইন উড়ানৰ বিমানে অতিক্ৰম কৰা দূৰত্ব ২,০৫,৭০৯ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক। ইয়াৰে ১৩২ খন বিমান এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰদ্বাৰা চালিত। ১২ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখে পঠিওৱা কাৰ্গোৰ ওজন ৪.২৭ টন। ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত দেশক সম্পূৰ্ণ সহযোগ কৰি সমগ্ৰ দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চলসমূহৰ লগতে বিদেশলৈও অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান কম খৰচত আৰু সঠিকভাৱে দিবলৈ বিমান মন্ত্ৰালয় বদ্ধপৰিকৰ।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, দ্বীপ অঞ্চলসমূহ আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলসমূহত সামগ্ৰী যোগান দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। কম ওজনৰ কিন্তু অধিক ঠাই লোৱা সামগ্ৰী যেনে মাস্ক, হাতমোজা আদিৰ বাবে যাত্ৰীবাহী বিমানৰ যাত্ৰীৰ আসনত প্ৰয়োজনীয় সুৰক্ষাৰ প্ৰতি নজৰ ৰাখি কঢ়িয়াব পৰাকৈ বিশেষ অনুমতি লোৱা হৈছে।
লাইফলাইন উড়ান বিমানৰ বিতং তথ্য https://esahaj.gov.inlifeline_udan/public_info লিংকত প্ৰতিদিনে উপলব্ধ কৰা হৈছে।
ব্লুডাৰ্ট, ইণ্ডিগো, স্পাইচজেট আদি ঘৰুৱা কাৰ্গো অপাৰেটৰে বাণিজ্যিক ভিত্তিত সেৱা আগবঢ়াই আছে। স্পাইচজেটে ২৪ মাৰ্চৰ পৰা ১২ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ৪,২৬,৫৩৩ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ৩০০ খন বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ২৪৭৮ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে, তাৰে ৯৫ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো বিমান। ব্লুডাৰ্টে ২৫ মাৰ্চৰ পৰা ১২ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ৯২,০৭৫ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ৯৪ খন ঘৰুৱা বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ১৪৭৯ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। ইণ্ডিগোই ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা ১২ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ২১,৯০৬ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ২৫ খন বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ২১.৭৭ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে।
স্পাইচজেটৰ ঘৰুৱা কাৰ্গো
তাৰিখ
বিমানৰ সংখ্যা
কঢ়িওৱা ওজন (টন)
দূৰত্ব (কিলোমিটাৰ)
১২.০৪.২০২০
৬
৬৮.২১
৬,৯৪৩
স্পাইচজেটৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো
তাৰিখ
বিমানৰ সংখ্যা
কঢ়িওৱা ওজন (টন)
দূৰত্ব (কিলোমিটাৰ)
১২.০৪.২০২০
৮
৭৫.২৩
১৮,৩০০
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষেত্ৰ: অতি প্ৰয়োজনীয় ঔষধ আৰু চিকিৎসা সামগ্ৰী তথা ক’ভিড-১৯ ৰ বাবে দুৰ্দশাত পতিত হোৱাসকলৰ বাবে সাহাৰ্য কঢ়িয়াই নিবৰ বাবে ৪ এপ্ৰিল ২০২০ ৰ পৰা এখন আকাশী দলং গঢ়ি তোলা হৈছে। দক্ষিণ এচিয়াৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত এয়াৰ ইণ্ডিয়াই ৭ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখে প্ৰায় ৯ টন সামগ্ৰী আৰু ৮ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখে ৪ টন সামগ্ৰী কলম্বোলৈ কঢ়িয়াই নিছে। প্ৰয়োজন সাপেক্ষে সময়সূচী নিৰ্দিষ্ট কৰা বিমানেৰে এয়াৰ ইণ্ডিয়াই অন্যান্য দেশলৈও জটিল চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান দিব।
তাৰিখ অনুযায়ী কাৰ্গো বিমানেৰে তলত দিয়া পৰিমাণৰ চিকিৎসা সামগ্ৰী কঢ়িওৱা হৈছেঃ
ক্ৰ. নং
তাৰিখ
যাত্ৰাৰম্ভৰ স্থান
পৰিমাণ (টন)
১
০৪.৪.২০২০
সাংহাই
২১
২
০৭.৪.২০২০
হংকং
৬
৩
০৯.৪.২০২০
সাংহাই
২২
৪
১০.৪.২০২০
সাংহাই
১৮
৫
১১.৪.২০২০
সাংহাই
১৮
৬
১২.৪.২০২০
সাংহাই
২৪
মুঠ
১০৯
কাৰ্গো বিমানেৰে সামগ্ৰী পৰিৱহণ কৰোৱাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিটো খোজতে প্ৰয়োজনীয় সুৰক্ষা ব্যৱস্থা হাতত লোৱা হৈছে।
ভিডিঅ’ত কেৰেলাত কৰ্মচাৰীসকলে চিকিৎসা সামগ্ৰী পৰিৱহণৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলোৱা দেখিবলৈ পোৱা গৈছে।