PIB Backgrounder
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କରେ ପିଆଇବିର ଦୈନିକ ବୁଲେଟିନ
11 APR 2020 6:59PM by PIB Bhubaneswar
ତାରିଖ : 11.4.2020
· ଗତକାଲି ପରଠାରୁ ଦେଶରେ 1035ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ; ମୋଟ ମୃତକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 239କୁ ବୃଦ୍ଧି
· ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଜରୁରି ସାମଗ୍ରୀର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ସରକାର
· କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ପରବର୍ତ୍ତୀ ରଣନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
· ଲକଡାଉନ କଟକଣାରୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଛଧରା/ଜଳଜ କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଛାଡ଼ କଲା ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
· ବିଭିନ୍ନ ବାଧା ସତ୍ତ୍ବେ ଖରାଟିଆ ଫସଲ ବୁଣାରେ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଅଗ୍ରଗତି
• ଏଫସିଆଇ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକମ୍ପାମୂଳକ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି
ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଜାରି ପ୍ରେସ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଫ୍ୟାକ୍ଟ ଚେକ
ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ସରକାର
ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
ଗତକାଲି ଠାରୁ ଭାରତରେ 1035ଟି କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିବା ବେଳେ 855ଟି ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ରହିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 239 ଜଣ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଛନ୍ତି ସେହିପରି 642 ଜଣ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିବା ପରେ ହସ୍ପିଟାଲରୁ ଛାଡ଼ ପାଇଛନ୍ତି ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 7447ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲାର ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି ଭାରତ ସରକାର ନିଜର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକ୍ରମେ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭିତ୍ତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଯେପରି ପିପିଇ, ଏନ-95 ମାସ୍କ, ଟେଷ୍ଟିଂ କିଟ, ଔଷଧ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟରର ଅଭାବ ନରୁହେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613367
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଭବିଷ୍ୟତର ରଣନୀତି ନେଇ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଭବିଷ୍ୟତର ରଣନୀତି ନେଇ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ କୋଭିଡ-19 ପ୍ରଭାବକୁ କେତେକାଂଶରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିଛି, ତେବେ ପରିସ୍ଥିତି ଦିନ ଦିନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଥିବାରୁ ନିରନ୍ତର ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଲକଡାଉନ ଉଚ୍ଛେଦ ସମ୍ପର୍କରେ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆହୁରି ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ଲକଡାଉନ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି
ବିବରଣୀ ପାଇଁ: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613317
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ଲକଡାଉନ କଟକଣାରୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଛ ଧରା/ଜଳଜ କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଏହାର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ବାଦ ଦେବା ଲାଗି ପଞ୍ଚମ ପରିଶିଷ୍ଟ ଜାରି କଲା ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଲକଡାଉନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗକୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଏକତ୍ରିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ ଏକ ପରିଶିଷ୍ଟ ଜାରି କରିଛି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ପଞ୍ଚମ ପରିଶିଷ୍ଟରେ ମାଛଧରା (ସାମୁଦ୍ରିକ), ଜଳଜ କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଲକଡାଉନ କଟକଣାରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମାଛ ଚାଷ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପ୍ୟାକେଜିଂ, କୋଲ୍ଡ ଚେନ, ବିକ୍ରୟ ଓ ବିପଣ; ହାଚେରୀ, ଫିଡ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜଳଜ କୃଷି, ମାଛ/ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ପରିବହନ, ମାଛ ଯାଆଁଳ/ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଏ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିୟୋଜିତକର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613150
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ
କରୋନା ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଲାଗି ଆସନ୍ତା କିଛି ସପ୍ତାହ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି। ଏହାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ବଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏହା କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧରେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଏବଂ ମିଳିତ ମୁକାବିଲାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ କରିବା ଲାଗି ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ମୋବାଇଲ ଆପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613065
କୋଭିଡ-19 କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଲେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଏଫସିଆଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଅନୁକମ୍ପା ମୂଳକ ସହାୟତା ଦେବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁମୋଦନ
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମହାମାରୀ ବ୍ୟାପିବା ସମୟରେ ସାରା ଦେଶକୁ ଦିନରାତି 24 ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମର 80, 000 ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସମେତ 1,08,714 ଜଣ କର୍ମଚାରୀ ଓ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁକମ୍ପାମୂଳକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସରକାର ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613082
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ କୃଷି, ସମବାୟ ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଦ୍ବାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ
ଲକଡାଉନ ଅବଧି ସମୟରେ କୃଷକ ଏବଂ କୃଷି ସଂକ୍ରାନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନିମନ୍ତେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କୃଷି ସମବାୟ ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ନିମନ୍ତେ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613032
ଲକଡାଉନ କଟକଣା ସତ୍ତ୍ବେ ଖରାଟିଆ ଫସଲ ବୁଣା ସ୍ବାଭାବିକ ଭାବେ ଜାରି
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମହାମାରୀ ବ୍ୟାପିବା ଏବଂ 21 ଦିନିଆ ଲକଡାଉନର ପ୍ରଭାବ ଜନିତ ବାଧା ସତ୍ତ୍ବେ ଖରାଟିଆ ଫସଲ ବୁଣା ସ୍ବାଭବିକ ଭାବେ ଜାରି ରହିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି। ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଧିକ 11.64 ପ୍ରତିଶତ ଜମିରେ ଖରାଟିଆ ଫସଲ (ଚାଉଳ, ଡାଲି, କଠିନ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ତୈଳ ବୀଜ) ବୁଣା ହୋଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613208
କରୋନା ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ସୃଷ୍ଟ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ରିହାତି, ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କଲା ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ
କରୋନା ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଏହାଦ୍ବାରା ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରିହାତି ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏହାର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅଧୀନରେ ଅନୁପାଳନ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଭିନ୍ନ ରିହାତି ଏବଂ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟସୀମା ବୃଦ୍ଧି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613365
କୋଭିଡ-19 ମହମାରୀର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ 2000ରୁ ଅଧିକ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ ନିୟୋଜିତ ଏବଂ 50000ରୁ ଅଧିକ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ ଆଗକୁ ସାମିଲ ହେବେ
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଏପ୍ରିଲ ପହିଲା 2020 ଠାରୁ ଜାତୀୟ ସମରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀ (ଏନସିସି) କ୍ୟାଡେଟମାନେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସ୍ବେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ଏନସିସି ଯୋଗଦାନ ଅଭ୍ୟାସ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରଶାସନ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613310
ଭାରତୀୟ ରେଳପଥ ଦ୍ବାରା ଅସହାୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ 10 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟ ବିତରଣ
ଭାରତୀୟ ରେଳପଥର ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନ ଯଥା ଆଇଆରସିଟିସି, ଆରପିଏଫ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ରେଳପଥର କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ ଅବିଶ୍ରାନ୍ତ ଭାବେ କୋଭିଡ-19 ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଅସହାୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ନିଃସ୍ବାର୍ଥପର ଏବଂ ସ୍ବେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ସାମାଜିକ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇ ରେଳପଥର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613272
କୋଭିଡ 19 ସଂକଟ ସମୟରେ ଆତ୍ମ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରାମର୍ଶ
ଆୟୁର୍ବେଦର ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷିତ ମାର୍ଗରେ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏହି ଘଡ଼ିସନ୍ଧି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613129
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ଇପିଏଫ ଏବଂ ଇପିଏସ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଟଙ୍କା ଜମା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଯୋଗ କଲା ଇପିଏଫଓ
କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ନିମନ୍ତେ 26.03.2020ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ୟାକେଜ ଅନୁଯାୟୀ ନିଜର ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ଇପିଏଫ ଏବଂ ଇପିଏସ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଅର୍ଥ ପଇଠ କରିବା ନିମନ୍ତେ କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ସଂଗଠନ (ଇପିଏଫଓ) ପକ୍ଷଣୁ ଏକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ , https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613208
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସକ୍ରମଣରୁ ପ୍ରାଥମିକ ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଟ୍ରାଇଫେଡ କଳାକାର/ଏସଏଚଜି, ବନଧନ ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ଏନଜିଓଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ବାରା ପ୍ରସ୍ତୁତି ମାସ୍କ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଲା ଟ୍ରାଇଫେଡ
ଏସବୁ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ମାସ୍କ ଯୋଗାଣ ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ଜୀବିକା ଅର୍ଜନର ସୁବିଧା ମିଳିବ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ , https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613267
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲଙ୍କ ପ୍ରେସ ବିଜ୍ଞପ୍ତି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ,
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613188
ହୋମିଓପାଥି ଚିକିତ୍ସକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟେଲିମେଡ଼ିସିନ ଗାଇଡଲାଇନକୁ ମଞ୍ଜୁରି
ବିଶ୍ବ ହୋମିଓପାଥି ଦିବସ ଅବସରରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ନାଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ୱେବିନାର୍କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଅଧିକାଂଶ ବକ୍ତା କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋମିଓପାଥିରେ ରହିଥିବା ସମ୍ଭାବନା ସମ୍ପର୍କରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ତଥ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କର ସାଧାରଣ ମାନକ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ହୋମିଓପାଥି ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ , https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613208
ଷ୍ଟ୍ରାଣ୍ଡେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ 9 ଏପ୍ରିଲ ସୁଦ୍ଧା 1194 ଜଣ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ସହାୟତା
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଷ୍ଟ୍ରାଣ୍ଡେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। 9 ଏପ୍ରିଲ ସୁଦ୍ଧା 1194 ଜଣ ପର୍ଯ୍ୟଯକଙ୍କୁ ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସହାୟତା ଦିଆଯାଇସାରିଛି। ଏହାସହିତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ହେଲ୍ପଲାଇନ ନଂ 1363ରେ 22 ମାର୍ଚ୍ଚରୁ 9 ଏପ୍ରିଲ ମଧ୍ୟରେ 779ଟି କଲ ଆସିଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ , https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613008
ସ୍କ୍ରିନିଂ, ଆଇସୋଲେସନ ଏବଂ କ୍ବାରେଣ୍ଟାଇନ ନିମନ୍ତେ ଦୁଇ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଟେଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲା ଓଏଫବି
ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନା (ଓଏଫବି) ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଦୁଇ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଟେଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏଥବରେ ହ୍ୟାଣ୍ଡ ସାନିଟାଇଜର ଏବଂ ମାସ୍କ ରହିଛି। ଏହାଛଡ଼ା ଏକ ଧୂମ ବିଶୋଧକ ଏବଂ ହାତଧୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613182
ଆଇଆଇଟି, ବିଏଚୟୁ ପକ୍ଷରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶରୀର ବିଶୋଧନ ପାଇଁ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି
ଏହି ଉପକରଣକୁ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଲଗାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏହା ସ୍ବୟଂକ୍ରିୟ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହା ସେନ୍ସର ଆଧାରିତ ଉପକରଣ ଯାହା ଯେକୌଣସି ପରିସର ବାହାରେ ଲଗାଯାଇପାରିବ। ଏହି ସେନ୍ସର ଆଧାରିତ ମେସିନ ଏହା ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକକୁ ଠାବ କରିବା ପରେ 15 ସେକେଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ 10-15 ମିଲି ସାନିଟାଇଜର ସିଞ୍ଚନ କରିବ ଏବଂ ଏହା ଉକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶରୀର, ପୋଷାକ, ଜୋତା ଆଦିକୁ ସାନିଟାଇଜ କରିଦେବ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ :https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613077
138, 139 ହେଲ୍ପ ଲାଇନ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଏବଂ ଇମେଲ ଜରିଆରେ ଲକଡାଉନର ପ୍ରଥମ ଦୁଇ ସପ୍ତାହରେ 2,05,000 ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଲେ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ
ରେଳଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳପଥ ପକ୍ଷରୁ ଲକଡାଉନ ପରେ ହେଲ୍ପଲାଇନ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ଏହାକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1613269
Fact Check on #Covid19
https://pbs.twimg.com/profile_banners/231033118/1584354869/1500x500

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
11 APR 2020 6:59PM by PIB Delhi
Coat of arms of India PNG images free downloadhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ZTPU.jpg
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours and
Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
An increase of 1035 cases has been noted in COVID-19 confirmed cases in India since yesterday and an increase of 855 has been reported in Active Cases. Total deaths that have occurred as of today is 239. As many as 642 persons have been cured/discharged after recovery. As of now total 7447 confirmed cases have been reported.Government of India in its continual efforts, following a graded response approach, is ensuring that there is no shortage of supplies of critical items which includes PPEs, N95 masks, testing kits, medicines and ventilators with each State across the country.
For details:
PM interacts with CMs to strategize ahead for tackling COVID-19
Prime Minister ShriNarendraModi today interacted with Chief Ministers of all states via video conferencing to strategize ahead for tackling COVID-19.Prime Minister observed that the combined effort of the Centre and the States has definitely helped reduce the impact of COVID-19 but since the situation is rapidly evolving, constant vigilance is paramount. Talking about the Exit Plan from Lockdown, Prime Minister said that there seems to be a consensus amongst the states on extension of Lockdown by another two weeks.
For details:
MHA issues 5th Addendum to exempt Operations of Marine Fishing/Aquaculture Industry and its Workers from Lockdown Restrictions to fight COVID-19
Ministry of Home Affairs has issued an addendum to the consolidated guidelines to all Ministries/Departments, regarding the Nationwide lockdown to fight COVID-19.The 5th addendum exempts from lockdown restrictions the operations of the Fishing (Marine)/Aquaculture Industry, including feeding and maintenance, harvesting, processing, packaging, cold chain, sale and marketing; hatcheries, feed plants, commercial aquaria, movement of fish/ shrimp and fish products, fish seed/feed and workers for all these activities.
For details:
Dr. Harsh Vardhan chairs a video conference with States regarding the steps taken on COVID-19
Pointing to the critical importance of the next few weeks to break the chain of transmission of the disease, Dr Harsh Vardhan urged all to ensure social distancing and spread awareness about personal hygiene, which shall help in a resolute and collective fight against COVID-19.He urged States to promote mobile app ArogyaSetu to bring the people of India together in a resolute fight against COVID-19
For details:
Government approves ex-gratia compensation for more than one lakh FCI employees in case of death due to COVID-19
The Government has approved the proposal for grant of ex-gratia monetary compensation to 1,08,714 workers and officers of the Food Corporation of India, including 80,000 labour who are working 24x7 to supply food grains across the country amidst the outbreak of Coronavirus pandemic.
For details:
Action taken by Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare during lockdown
In order to facilitate the farmers and farming activities at field level during the lockdown period, the Department of Agriculture Cooperation and Farmers Welfare, is taking several measures.
For details:
Overcoming lockdown restrictions, sowing of Summer Crops continues uninterrupted
Sowing of the Summer Crops has progressed satisfactorily despite the difficulties experienced due to the outbreak of the coronavirus pandemic and the 21-day lockdown. total area under the Summer Crops (including Rice, Pulses, Coarse Cereals and Oil Seeds) cultivation has jumped significantly, registering 11.64% increase over last year.
For details,
Department of Commerce has Provided a number of Relaxations / Extensions of various Compliance Deadlines etc. to address Corona Pandemic Related Hardships of Exporters
In order to give relief to businesses and affected individuals amidst the stress caused by the novel coronavirus pandemic, Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry has introduced several relaxations and extensions in deadlines etc. with regard to compliances mandated under its schemes and activities.
For details,
Around 2,000 NCC cadets employed and 50,000 more volunteered to contribute in fight against COVID-19
National Cadet Corps (NCC) volunteer cadets are helping civil administration by working shoulder to shoulder with civil, defence and police personnel under ‘Exercise NCC Yogdan’ in fight against Coronavirus (COVID-19) pandemic since April 01, 2020.
For details:
More than 1 million free hot cooked meals distributed to needy persons by Indian Railways
Indian Railways staff from a number of Railway organizations like IRCTC, RPF, Zonal Railways and others have worked tirelessly to keep alive the Railways’ commitment of social service by selflessly and voluntarily providing hot cooked meals to needy people after the lockdown due to COVID-19.
For details,
AYUSH reiterates immunity boosting measures for self-care during COVID 19 crises
Ministry of AYUSH had issued an advisory on various immunity enhancing steps from the time tested approaches of Ayurveda. The advisory has again been reiterated in these testing times to support the efforts of all as a measure towards enhancing ones immunity.
For more details:
Railway personnel respond to over 2,05,000 queries in first two weeks of lockdown on Helplines (138 & 139), Social Media & Email
In order to assist railway passengers, other citizens and help resolve issues in freight operations, Indian Railways has upscaled the helpline facilities after declaration of Lockdown.
For details,
EPFO puts in place Online Mechanism to credit EPF and EPS Accounts of Subscribers as per PM GareebKalyanYojana
Employees Provident Fund Organization has put in place an electronic mechanism for crediting EPF and EPS accounts of its subscribers as per the package announced by the Union Government under PM GareebKalyan Yojana on 26.3.2020 for helping the poor to fight Corona pandemic.
For details,
Railways identifies 67 routes for Parcel Special Trains to supply perishable commodities including fruits, vegetables, milk and dairy products and seeds
Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare asks Mission Directors of Horticulture and Concerned Secretaries of States/UTs to mobilize all their resources to take advantage of these special trains
For details,
TRIFED offers Supply of Masks made by TRIFED Artisans/SHGs, Van Dhan Beneficiaries & NGOs for basic safety from Corona Virus
Supply of masks made by these suppliers would help establish a model for creating livelihoods with safety for them.
For details,
Press Statement from Central Administrative Tribunal
For details,
Telemedicine Guidelines Approved for Homoeopathic Practitioners
AYUSH Minister ShriShripadNaik inaugurated International Webinar on World. Homoeopathy Day.Most of the speakers spoke about potentials of Homoeopathy which can be harnessed in the containment of COVID 19 and presented facts about use of adjuvant homoeopathy along with standard care for COVID patients.
For details,
1194 tourists assisted till 9th April through ‘Stranded in India’ portal
The StrandedinIndia portal of the Ministry of Tourism continues to provide support to the tourists. Till 9th April, the number of tourists who have been assisted are 1194. In addition, the regular toll free helpline 1363 which the MoT runs has had 779 calls from 22 March to 9th April.
For details,
OFB comes up with two-bed tents for screening, isolation & quarantine
Ordnance Factory Board (OFB) is playing an important role in the fight against Coronavirus (COVID-19). They have come up with Two-Bed Tents, Hand sanitisers and face masks, Fumigation Chamber, and Handwashing System.
For details,
OFB units in UP and Tamil Nadu get NABL nod to test fabric for manufacturing of coveralls in fight against COVID-19
In a significant development, two units of the Ordnance Factory Board (OFB) namely the Small Arms Factory (SAF) Kanpur in Uttar Pradesh (UP) and the Heavy Vehicle Factory (HVF) Avadi in Tamil Nadu (TN) have been granted accreditation by the National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL) for conducting the ‘Test for Blood Penetration Resistance’ today as the test equipment manufactured by them met the ASTM F 1670:2003 and ISO 16603:2004 standards.
For details,
IIT, BHU's innovation center makes full body Sanitization Device
The device can be mounted anywhere and it works in an automated manner. The device is sensor based which can be installed outside any premises. The sensor based installed machine will automatically detect a person coming in front of the device and will spray 10-15 ml of sanitizer for 15 seconds and this will sanitize the person's entire body, clothes, shoes, etc.
For details:
Amidst COVID-19 lockdown, Income Tax Appellate Tribunal holds interactive session with COVID-19 with renowned preacher Sri Sri Ravi Shankar
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
Madhya Pradesh: The number of positive cases in Madhya Pradesh has risen to 435. Meanwhile, the state government has allowed MLAs to utilize Local Area Developmemt Fund to fight Covid 19
Chattisgarh: 8 new Covid 19 cases were reported in Chhattisgarh, taking the total positive cases to 18. Nine of them have since recovered.
Rajasthan: Rajasthan has banned photography during volunteer distribution of food and ration among the needy, in a bid to maintain dignity of the distressed and to prevent publicity of the event.
Maharashtra: Following Odisha and Punjab, Maharashtra has also decided to continue lockdown in the state till April 30th. Chief Minister has indicated there would be some concessions in less affected areas while more stringent measures will be introduced in hotspots like Mumbai and Pune..A team at the Indian Institute of Technology of Bombay (IIT-B) has developed a “digital stethoscope” that can listen to heart beats from a distance and record them, minimising the risk of healthcare professionals contracting theCovid 19 infection.
Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, Pasighat, East Siang based garment and apparel industry Elam now producing PPEs and Masks.
Assam: Assam Health Minister, HimantaBiswaSarma said anyone coming to Assam from other States or Countries will be quarantined for 14 days.
Manipur: Manipur Education Minister urges private schools not to charge fee during lockdown. Online classes being arranged for higher education.
Mizoram: Mizoram School Education Department has come up with an innovative arrangement to conduct Home schooling via television for children.
Meghalaya:MeghalayaCM says lockdown will not be fully lifted, but there will be easing; no movement from outside the state.
Nagaland: In Nagaland, Dimapur district admin asks genuine stranded students to provide details and their problems at Helpline numbers.
Sikkim: During lockdown, Voluntary Blood Donors Association of Sikkim (VBDAS) has organized 12 mini Blood Donation Camps assuring to fulfil requirements of blood in all the Blood Banks of Sikkim.
Tripura: Tripura CM tweeted about taking part in video conference with PM & other CMs, apprised PM about COVID19 situation of Tripura.
Kerala: Based on a petition, Kerala HC today sought report from Union Govt the chances of bringing back Indians stranded abroad. One more death at Govt. MC, Pariyaram in Kannur.71/M is a native of Mahe-UT of Puducherry, an enclave in Kerala; source of disease unknown. Five areas in Kasargod hotspot placed under triple lockdown. Active cases till yesterday is 238.
Tamilnadu: State may extend the lockdown by 2 more weeks. 8 firms offer to manufacture & supply PPE kits to Tamil Nadu. 77 new cases yesterday; Total cases 911; deaths 20; active cases 858; recovered 44; no. of samples tested 8410; results pending 661.
Karnataka: Today 7 new cases added till afternoon; Mysore 5, Bangalore 1 &Bidar 1. Total confirmed cases 214; deaths 6; recovered 34. After video conference with PM, CM announced extension of lockdown till April 30.
Andhra Pradesh: State Govt. appoints new SEC through an ordinance removing incumbent. TDP Chief objects to decision. 21 new cases reported till afternoon today, total cases rise to 402. Kurnool (82) Guntur (72) Nellore (48) are leading districts with +ve cases. In the last 24 hours, 909 samples tested; 37 proved positive. Active cases 385; cured 11; deaths 6;
Telangana: 6 more +ve cases reported till afternoon; total rise to 493. Five government hospitals notified to treat Covid-19 patients. First railway corona hospital to be functional soon in Telangana. People in State utilising the telemedicine facility introduced in districts to consult doctors and specialists during Lockdown.
Fact Check on #Covid19
https://pbs.twimg.com/profile_banners/231033118/1584354869/1500x500