Ministry of Science & Technology
DST funded company to scale up device to enrich oxygen supply in air for treatment of COVID-19 patients
“This innovation promises to be of excellent value", says Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST
09 APR 2020 10:43AM by PIB Delhi
Genrich Membranes, a spin-off company, based on proprietary technology licensed from CSIR-National Chemical Laboratory, Pune is being funded by the Department of Science and Technology (DST) to scale up membrane oxygenator equipment (MOE) that it has developed to treat COVID-19 patients. Based on innovative, indigenous hollow-fiber membrane technology, the MOE enriches oxygen in the air up to 35% under pressure (4-7 bar, using oil-free compressor).
The equipment consists of membrane cartridge, oil-free compressor, output flowmeter, humidifier bottle, nasal-cannula, and tubing & fittings. The compressed, filtered air from the compressor is fed to the membrane cartridge, which selectively permeates oxygen over nitrogen offering oxygen-enriched air as the product at the ambient pressure. The membrane cartridge capable of distinguishing oxygen and nitrogen restricts the passage of viruses, bacteria, and particulate matter. The product air is of medical grade.
The device is safe, does not require trained manpower for its operation, needs minimum maintenance, is portable, compact, and with plug-and-play facility provides on-site, quick-start oxygen-enriched air.
Description: oxygenator-1
"Medical grade oxygen-enriched air is needed in a variety of patient care settings including COVID-19 situations where the global experience is about 14% infections require some kind of respiratory support, but only about 4% need ICU based ventilators. The rest of this population, as well as in many other conditions involving chronic breathing problems, this innovation promises to be of excellent value", said Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST
With an urgent requirement of respiratory interventions to treat breathlessness, one of the critical symptoms of COVID 19, the equipment can be used to treat patients who have been released from Intensive Care Units (ICU). The device can also be helpful for patients suffering with chronic breathing problems like Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), Asthma, Interstitial lung disease (ILD), pre-term babies, snake bite, and so on.
The testing and validation of Prototype have been demonstrated in a relevant environment and Genrich, the startup that has supported by DST- National Science & Technology Entrepreneurship Development Board (NSTEDB) Seed Support System and incubated by Entrepreneurship Development Center, (Venture Centre), Pune is planning to join hands with established medical device companies to mass manufacture MOE which can get this device ready, within three months.
(For further details contact: Dr. Rajendra K Kharul, rk.kharul@genrichmembranes.com, Mob: 8308822216)

ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ଼-19 ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ସକାଶେ ଡିଏସଟି ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଅକ୍ସିଜେନଭର୍ତ୍ତି ବାୟୁ ଯୋଗାଣ କରୁଥିବା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ବଢାଇବେ
• ‘ଏଭଳି ଅଭିନବ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ଯଥେଷ୍ଟ ଉପାଦେୟତା ରହିଛି’ : ଡିଏସଟି ସଚିବ ପ୍ରଫେସର ଆଶୁତୋଷ ଶର୍ମା
09 APR 2020 10:43AM by PIB Bhubaneswar
‘ଜେନରିଚ ମେମ୍ବ୍ରେନ୍ସ’ ନାମକ ଏକ ସ୍ପିନ୍‌-ଅଫ୍‌ କମ୍ପାନୀ ମେମ୍ବ୍ରେନ୍‌ ଅକ୍ସିଜେନେରେଟର ଉପକରଣ (ଏମଓଇ) ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଯାହାକି ଏବେ କୋଭିଡ଼-19 ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଛି । ଏହି କମ୍ପାନୀ ପୁଣେର ସିଏସଆଇଆର-ଜାତୀୟ ରାସାୟନିକ ଗବେଷଣାଗାର ଦ୍ୱାରା ଏପରି ପ୍ରୋପ୍ରାଇଟରୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଲାଇସେନ୍ସପ୍ରାପ୍ତ କମ୍ପାନୀକୁ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଅଭିନବତ୍ୱ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ‘ହାଲୋ-ଫାଇବର ମେମ୍ବ୍ରେନ୍‌ ପ୍ରଯୁକ୍ତି’ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଏବଂ ଏମଇଓ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଅମ୍ଳଜାନ ମାତ୍ରାକୁ 35% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାପ ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା (4-7 ବାର୍‌, ଯେଉଁଥିରେ ତୈଳବିହୀନ କମ୍ପ୍ରେସର ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ) ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ ।
ଏହି ଉପକରଣରେ ଗୋଟିଏ ମେମ୍ବ୍ରେନ୍‌ କାଟ୍ରିଜ୍‌, ତୈଳବିହୀନ କମ୍ପ୍ରେସର, ଆଉଟପୁଟ୍‌ ଫ୍ଲୋମିଟର, ହ୍ୟୁମିଡଫାୟାର ବୋତଲ, ନାଜାଲ-କାନୁଲା ଏବଂ ଟ୍ୟୁବିଂ ଓ ଫିଟିଂ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଚାପ ଦେଲେ ଏଥିରୁ ଛାଣି ହୋଇ ବାୟୁ କମ୍ପ୍ରେସରରୁ ବାହାରିବ ଓ ତାହା ମେମ୍ବ୍ରେନ କାଟ୍ରିଜକୁ ଯିବ ଯାହାକି ଆବଶ୍ୟକ ମୁତାବକ ନାଇଟ୍ରୋଜେନ ଉପରେ ଅମ୍ଳଜାନର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବ ଓ ସେଥିରୁ ଅଧିକ ଅକ୍ସିଜେନଯୁକ୍ତ ବାୟୁ ବାହାରିବ । ଏହି ମେମ୍ବ୍ରେନ୍‌ କାଟ୍ରିଜର ଅମ୍ଳଜାନ ଓ ଯବକ୍ଷାରଜାନକୁ ବାଛିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି ଏବଂ ସେହି ବାୟୁ ଯୋଗାଣ ବେଳେ ସେଥିରେ କୌଣସି ଭୂତାଣୁ, ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଓ ଅନ୍ୟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଉପାଦାନ ନଥାଏ । ଏହି ଉତ୍ପାଦିତ ବାୟୁ ମେଡ଼ିକାଲ ଗ୍ରେଡର ।
ଏହି ଉପକରଣଟି ବେଶ ନିରାପଦ ଓ ଏହାର ପରିଚାଳନା ସକାଶେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହାର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଓ ମରାମତି ଖର୍ଚ୍ଚ ସୀମିତ ଓ ଏହା ବେଶ ଛୋଟ । ଏଥିରେ ପ୍ଲଗ ଓ ପ୍ଲେ ସୁବିଧା ରହିଛି । ମେସିନକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ କଲାମାତ୍ରେ ସେଥିରୁ ଅମ୍ଳଜାନ ସମୃଦ୍ଧ ବାୟୁ ବାହାରିଥାଏ ।
କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ ସଚିବ ପ୍ରଫେସର ଆଶୁତୋଷ ଶର୍ମା କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ମେଡ଼ିକାଲ ଗ୍ରେଡ଼ର ଅମ୍ଳଜାନସମୃଦ୍ଧ ବାୟୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଯତ୍ନ ସକାଶେ ଆବଶ୍ୟକ । କୋଭିଡ଼-19 ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଲାଗି ଏହା ବିଶେଷ ଉପକାରସିଦ୍ଧ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅନୁଭୂତିରୁ ଏହା ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ 14% ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗୀଙ୍କର କୌଣସି ନା କୌଣସି ପ୍ରକାର ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାଜନିତ ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ କିନ୍ତୁ ଆଇସିୟୁ ଭିତ୍ତିକ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ମାତ୍ର 4% ସେଭଳି ସହଯୋଗ ମିଳିଥାଏ । ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ସମସ୍ୟା ଥିବା ଅବଶିଷ୍ଟ ଲୋକଙ୍କୁ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହି ଅଭିନବ ମେସିନଟି ଅତି ମାତ୍ରାରେ ଉପକାରସିଦ୍ଧ ହେବ ।
ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଜନିତ ସମସ୍ୟା ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ସକାଶେ ଏଭଳି ଉପକରଣର ଜରୁରି ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବିଶେଷ କରି କୋଭିଡ଼-19 ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ଓ ସେମାନେ ଆଇସିୟୁରୁ ବାହାରିବା ପରେ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଉପକାରସିଦ୍ଧ ହେବ । ସେହିଭଳି ସିଓପିଡ଼ି, ଆଜମା, ଆଇଏଲଡ଼ି, ଅବିକଶିତ ଭାବେ ଜନ୍ମିତ ଶିଶୁ, ସାପ କାମୁଡ଼ା ରୋଗୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏହାର ଯଥେଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଜେନରିଚ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍‌ ପରୀକ୍ଷିତ ହେବା ସହ ଏହାକୁ ଭାଲିଡ଼େସନ ମିଳିସାରିଛି । ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପକୁ ଡ଼ିଏସଟି- ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ବୋର୍ଡ଼ (ଏନଏସଟିଇଡ଼ିବି) ସିଡ଼ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ପୁଣେର ଔଦ୍ୟୋଗିତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଏହାକୁ ଇନକୁବେଟ୍‌ କରିଛି ଯାହାକି ଆଗାମୀ ତିନି ମାସ ଭିତରେ ଏଭଳି ମେଡ଼ିକାଲ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବ ।
(ଅଧିକ ବିବରଣୀ ସକାଶେ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତୁ: ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର କେ ଖାରୁଲ, rk.kharul@genrichmembranes.com, Mob: 8308822216)