Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
MoS (PP) Dr Jitendra Singh chairs review meeting of Actions for COVID-19 for the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions.
Dr. Singh appreciates the contributions of Departments for the PM-CARES Fund
07 APR 2020 3:52PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances,Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh
took a comprehensive review of DoPT, DARPG and DoPPW through Interactive Video Conferencing today.
First of all, the Union Minister reviewed the steps/initiatives taken by DoPT during the period of the lockdown and its preparedness to bring in normalcy after the lockdown is lifted. Grah Kalyan Kendras are working to stitch the face-masks. Every Section of DoPT have identified priority items of work which they shall be completing while Working From Home. The AS/JS would be closely monitoring the progress. The Integrated Government On-line Training (IGoT) Platform has been rolled out for training workers in and outside Government on COVID 19 matters.
On the issue of DARPG, the Minister was informed that it has launched the National Monitoring Dashboard on COVID 19 Grievances on April 1, 2020 (https://darpg.gov.in ) and the portal has received 10659 public grievances as on April 6, 2020. The daily public grievances being filed on the portal have increased from 333 on April 1, 2020 to 2343 on April 6, 2020. The DARPG has issued advisories to all line Ministries/ Departments and State Governments to ensure disposal of COVID 19 Public Grievance cases on priority basis preferably in 3-days time. The disposal of public grievances pertaining to migrant labor issues and essential commodities has been given highest priority. Further the DARPG has attended to media tweets and reports on Television channels on issues pertaining to food requirements of migrant labor. Daily reports on receipts/ disposal, source wise grievances, and category wise grievances are being submitted by DARPG to the Empowered Group of Ministers, Empowered Group of Officers 10 on Public Grievances & Suggestions, Empowered Group of Officers 5 on Essential Commodities and Empowered Group of Officers 7 on Migrant Labor.
On the Department of Pensions, Dr Singh was informed that the entire Department is functioning 100% on e-office with all officers working through VPN connection and the Department has also enabled inter-ministerial exchange of files on e-office. Approximately 4 lakh SMSs were sent to Pensioners informing them about the precautions to be taken with respect to Covid-19 pandemic. The Department is also organising a tele-consultation program for 100 Pensioners across Indian cities through video conferencing with a senior doctor of the Department of Geriatric Medicine, All India Institute of Medical Sciences on 09.04.2020 followed by another session on Yoga and fitness for the elderly Pensioners during lock-down on 13.04.2020 through video conferencing which will include Pensioners from 24-25 Indian cities. These programs will be repeated after the lock-down period to ensure physical and mental fitness of the Pensioners who being senior citizens are a vulnerable group. A special helping hand will be extended in this way to this group.
All Officials of DoPT, DARPG and DoPPW have committed to contribute one day’s salary to the PM CARES Fund for COVID 19 relief operations. Civil Services’ Officers Institute (CSOI) has also contributed Rs.25 lakhs to PM-CARES fund.

କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମୀକ୍ଷା କଲେ ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
• ପିଏମ-କେଆର୍ସ ପାଣ୍ଠିରେ ବିଭାଗର ଅର୍ଥ ଯୋଗଦାନକୁ କଲେ ପ୍ରଶଂସା
07 APR 2020 3:52PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ, ପେନସନ, ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଓ ମହାକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱ) ଡା. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ।
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ କାର୍ମିକ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲକଡାଉନ ଅବଧି ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସାମାନ୍ୟ ସ୍ଥିତିକୁ ଆଣିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଗୃହ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସମୀକ୍ଷା ବେଳେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । କାର୍ମିକ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଭାଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ବ୍ୟକ୍ତି ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ମାସ୍କ ତଥା ଅନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଘରେ ରହି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ । କୋଭିଡ-19 ସମ୍ବନ୍ଧିତ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅନଲାଇନରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଯାହା ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଓ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା କୋଭିଡ-19 ସମ୍ବନ୍ଧୀତ ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜିକରଣ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମନିଟରିଂ ଡାସବୋର୍ଡର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏପ୍ରିଲ 1, 2020ରେ କରାଯାଇଛି (https://darpg.gov.in ) ଏବଂ ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ଏପ୍ରିଲ 6, 2020 ସୁଦ୍ଧା 10659ଟି ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି । ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ପ୍ରତିଦିନ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପ୍ରିଲ 1, 2020ରେ 333 ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିଲାବେଳେ ଏପ୍ରିଲ 6, 2020ରେ ଏଥିରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି 2343 ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଓ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇ କୋଭିଡ-19 ସଂପର୍କୀତ ଅଭିଯୋଗଗୁଡିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ 3 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ବିଭାଗକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ସଂପର୍କୀତ ଅଭିଯୋଗଗୁଡିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ନେଇ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଟ୍ୱିଟ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତିଦିନ ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜିକରଣ, ଏହାର ସମାଧାନ, ବିଭିନ୍ନ ସୂତ୍ରରୁ ଆସିଥିବା ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଭିଯୋଗଗୁଡିକର ବିବରଣୀ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳ କମିଟିକୁ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ମତାମତ ପାଇଁ ଗଠିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଅଧିକାରୀ କମିଟିକୁ ଅଭିଯୋଗଗୁଡିକ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସହ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଗଠିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟିଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
ପେନସନ ବିଭାଗ ବିଷୟରେ ଡ. ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଭାଗ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଇ-ଅଫିସ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଭିପିଏନ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଇ-ଅଫିସ ଜରିଆରେ ଆନ୍ତଃ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଫାଇଲ ନେଣ ଦେଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ବେଳେ ସଚେତନତା ସଂପର୍କୀତ ବିଭିନ୍ନ ଏସଏମଏସ 4 ଲକ୍ଷ ପେନସନଧାରୀଙ୍କ ମୋବାଇଲକୁ ପଠାଯାଇଛି । ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଟେଲି-ଯୋଗାଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ 100 ଜଣ ପେନସନ ହିତାଧାରୀଙ୍କୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଏମ୍ସର ଜେରିଆଟ୍ରିକ ମେଡିସିନର ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ସହ 09.04.2020ରେ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ବୟସ୍କ ପେନସନଧାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗ ଏବଂ ଫିଟନେସ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 13.04.2020ରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଦେଶର 24 ରୁ 25ଟି ସହରର ପେନସନଧାରୀଙ୍କୁ ନେଇ କରାଯାଇଛି । ପେନସନଧାରୀମାନେ ଆଶଙ୍କା ପ୍ରବଣ ଗୋଷ୍ଠୀ ହୋଇଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କର ଶାରିରୀକ ଓ ମାନସିକ ଫିଟନେସ୍ ପାଇଁ ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଲକଡାଉନ ପରେ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ ।
କାର୍ମିକ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଭାଗ, ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ ଏବଂ ପେନସନ ତଥା ପେନସନଧାରୀ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ କୋଭିଡ-19ରେ ରିଲିଫ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଯତ୍ନ ପାଣ୍ଠିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଦିନର ଦରମା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ବୋଲି ସମୀକ୍ଷା ବେଳେ ଜଣାପଡିଛି । ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ଅଧିକାରୀ ସଂସ୍ଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଯତ୍ନ ପାଣ୍ଠିକୁ 25 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଛନ୍ତି ।