ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড ১৯ৰ বিৰুদ্ধে এমএছএমই প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰৰ ব্যাপক অৱদান
05 APR 2020 2:15PM by PIB Guwahati
সমগ্ৰ দেশেই এতিয়া বিভিন্ন পৰ্যায়ত ন’ভেল ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ অব্যাহত ৰাখিছে। তাৰ সমান্তৰালকৈ ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ অব্যাহত ৰাখিছে সূক্ষ্ম, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰালয় চমুকৈ এমএছএমই মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ ওঠৰটা সক্ৰিয় প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰ, স্বায়ত্ব শাসিত নিকায়ে।
চেন্নাইৰ চেণ্ট্ৰেল ফুটৱেৰ ট্ৰেইনিং ইনষ্টিটিউট চমুকৈ CFTI এ মাস্ক আৰু মেডিকেল গাউনবোৰ ছীল কৰিবৰ বাবে হট ছীলিং মেচিন ক্ৰয় কৰাৰ লগতে স্থাপনা কৰিছে। এই মেচিনটোত সংশ্লিষ্ট কাৰ্য সম্পাদন কৰাৰ পিছত চেন্নাইৰ শ্ৰী হেল্থ কেয়াৰ সম্প্ৰতি স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ অনুমোদিত যোগানকাৰী হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। CFTI চেন্নাইয়ে উদ্যোগটোৰ পৰা এনে আৰু দুটা মেচিন ক্ৰয় কৰিব যাতে বিগত ৪ এপ্ৰিল, ২০২০ তাৰিখৰ পৰা আৰম্ভ কৰা এই উৎপাদনৰ কাম তৰিৎ গতিৰে কৰিব পৰা যায়।
হায়দৰাবাদৰ MSME প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰই ইতিমধ্যেই ভেণ্টিলেটৰৰ এটা প্ৰ’ট’টাইপ নিৰ্মাণ কৰি আছে। এইটো হৈছে ছেন্সৰ সংযোজিত ইলেক্ট্ৰ’ মেকানিকেল ভেণ্টিলেটৰ। প্ৰথমটো প্ৰ’ট’টাইপ অতি শীঘ্ৰেই সাজু হৈ উঠিব। ইফালে ঔৰংগাবাদৰ এছএমই প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰই ফে’চমাস্কৰ বাবে থ্ৰীডি প্ৰ’ট’টাইপ প্ৰস্তুত কৰি আছে। অৱশ্যে ইয়াৰ স্থাপনৰ বাবে তথা মানদণ্ড পৰীক্ষণৰ বাবে স্থানীয় চিকিৎসালয়ৰ সৈতে যোগাযোগ কৰা হৈছে।
উল্লেখ্য যে কলকাতাৰ চেণ্ট্ৰেল টুল ৰূম আৰু ট্ৰেইনিং চেণ্টাৰে সাগৰ দত্ত ছুপাৰস্পেচিয়েলিটি হাস্পতালৰ সৈতে আলোচনা কৰি এক অতি সৰল আৰু কম মূল্যৰ ভেণ্টিলেটৰ ছিষ্টেম সাজু কৰি আছে, ইফালে হাস্পতালখনে এই ভেণ্টিলেটৰ ছিষ্টেমটো পৰীক্ষা কৰিবলৈও সন্মত হৈছে আৰু লগতে পৰীক্ষাৰ সময়তো সহায় কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। কিছু বায়ুচালিত উপাদানো অনলাইনযোগে অৰ্ডাৰ দিয়া হৈছে আৰু প্ৰ’ট’টাইপটোৰ চূড়ান্ত এছেম্বলিৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থকা হৈছে। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে লগতে ফে’চশ্বিল্ড প্ৰ’ট’টাইপো গঢ় দিছে। ই প্ৰতিমাহত ২০০০০ টা উৎপাদন কৰিব, যাৰ মূল্য হ’ব প্ৰতিটো গোটত ১৫ টকাৰ পৰা ২০ টকা।
কনৌজৰ MSME প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰই এলক’হলযুক্ত ছেনিটাইজাৰ উৎপাদন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহ ফাৰুখাবাদৰ ডিএমলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। এই সামগ্ৰীখিনি ৰে’লৱে আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানলৈও যোগান ধৰা হৈছে।
ইনষ্টিটিউট ফৰ ডিজাইন অৱ ইলেক্ট্ৰিকেল মিজাৰিং ইনষ্ট্ৰুমেণ্টছ চমুকৈ IDEMI এ আয়’ন বা তৰিৎ পৰমাণুভিত্তিক ছেনিটাইজাৰ প্ৰস্তুত কৰি আছে। এইটোও BARC ৰ গৱেষণা পত্ৰৰ ভিত্তিতে সাজু কৰা হৈছে। যদিহে এইটো সফল হৈ পৰে, তেন্তে ইয়াক বিভিন্ন ধৰণৰ কামৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
উল্লেখ্য যে হায়দৰাবাদ, ভূৱনেশ্বৰ আৰু জামছেদপুৰৰ MSME প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰই ৬৫০ টা ক’ৰোনা টেষ্টিং কিটৰ বাবে উপাদান প্ৰস্তুত কৰিব। প্ৰতিটো কিটতে থাকিব ২০ টাকৈ হাৰ্ডৱেৰ উপাদান। ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পাৰ্টছৰ প্ৰথমটো ছেট অতি সোনকালে ভুৱনেশ্বৰত সাজু হৈ উঠিব। ইয়ালৈ এবাৰ সেউজ সংকেত পোৱাৰ পিছতেই বিভিন্ন প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰত ইয়াৰ উৎপাদনৰ কাম আৰম্ভ কৰা হ’ব।
AMTZ ক ভেণ্টিলেটৰৰ বাবে ১০০০০ উপাদানৰ প্ৰয়োজন। প্ৰেছ টুল প্ৰস্তুত কৰিবৰ বাবে ড্ৰ’য়িং বিলি কৰা হৈছে। ভূৱনেশ্বৰৰ প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰৰ মহাপ্ৰবন্ধকে বিভিন্ন প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰ ক্ৰমে চিটিআৰ – লুধিয়ানা, আইডেমী, ইণ্ডো-জাৰ্মান টুল ৰূম – ঔৰঙ্গাবাদ, কলকাতা আৰু জামছেদপুৰৰ আইডিটিআৰলৈ এইসমূহ সঁজুলি আৰু উপাদান প্ৰস্তুত কৰাৰ নিৰ্দেশ দিছে।
উল্লেখ্য যে ৰামনগৰৰ ESTC য়ে এক আইভি ষ্টেণ্ড সাজি উলিয়াইছে। ক’ভিড-১৯ সংক্ৰান্তীয় সামগ্ৰীৰ বাবে GeM ত পঞ্জীভুক্ত হ’বলৈ উদ্বুদ্ধ কৰিছে ৭০ টাকৈ MFRS ক। ESTC হোষ্টেলক ৮০ জন প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকৰ আশ্ৰয়গৃহ হিচাপে পৰিবৰ্তন কৰা হৈছে। ভিৱাড়িৰ MSME প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰ আৰু জামছেদপুৰৰ প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰক ইয়াৰ খালী হৈ থকা কোঠাবোৰ আছুতীয়া কক্ষ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।
আগ্ৰাৰ সংসাধন আৰু সামগ্ৰী উন্নয়ন কেন্দ্ৰ চমুকৈ PPDC আৰু ইন্দোৰৰ IGTR এ চিকিৎসালয়ৰ ফাৰ্ণিচাৰৰ বাবে যুটীয়াভাৱে পৰিকল্পনা হাতত লৈছে। সবিশেষ ডিজাইনৰ প্ৰস্তুতি ইতিমধ্যেই চলি আছে। মীৰাটৰ PPDC এ ফে’চমাস্কবোৰ ফেব্ৰিকেট কৰিছে আৰু বিনামূলীয়াকৈ বিতৰণ কৰি আছে। আগ্ৰাৰ CFTI এ আগ্ৰাৰেই মেছাৰ্ছ ৰামছন্সৰ বাবে মেডিকেল গাউনবোৰ ফেব্ৰিকেট কৰিছে। ই লগতে তিনি তৰপীয়া ফে’চমাস্কবোৰো ফেব্ৰিকেট কৰিব।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
MSME Technology Centres Contributing in A Big Way in Fight Against COVID19
05 APR 2020 2:15PM by PIB Delhi
The country right now is fighting with novel corona virus at many levels. Eighteen operational Technology centres, autonomous bodies under Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME), are also playing their role and contributing in the fight with COVID19.
Central Footwear Training Institute (CFTI) Chennai procured and installed hot sealing machine for job work of sealing masks and Medical gowns. After job work on this machine, Shri Health Care, Chennai became approved supplier of Ministry of Health. CFTI CHENNAI will bring two more machines from industry to escalate the production of Masks and Medical gowns which has already started on 4th April 2020.
MSME Technology Centre, Hyderabad is developing a prototype of VENTILATOR. It is electro mechanical ventilator based on sensors. First prototype will be ready soon. SME TC, Aurangabad has developed 3D prototype of Face mask. It is in touch with local hospital for validation.
Central Tool Room and Training Centre (CTTC) Kolkata is developing a simple and low cost ventilator system in consultation with Sagar Datta Super speciality hospital, who have agreed to test it and also handhold during application trials. Some pneumatic components are ordered on line, awaiting arrival for final assembly of prototype. It also developed Face shield prototype. It will start production (20000 per month), at Rs. 15 to 20 per piece.
MSME Technology Centre, Kannauj started manufacturing Alcohol based sanitizers and supplied to DM, Farrukhabad. It will also supply to Railways and other organisations.
Institute for Design of Electrical Measuring Instruments (IDEMI) is developing ion based sanitizer. This is also on research paper of BARC. If this is successful it will have multiple applications.
MSME Technology Centre, Hyderabad, Bhubaneswar and Jamshedpur will manufacture components for 650 Corona Testing Kits. Each Kit consists of 20 hardware components. 1st set of parts will be ready soon at Bhubaneswar. Once okayed, the production will start at various TCs.
AMTZ needs 10000 components for ventilators. The drawings have been circulated to prepare press tools. GM, TC Bhubaneswar has allocated work of making tools and components to various TCs viz. CTR, Ludhiana, IDEMI, Indo German Tool Room (IGTR), Aurangabad, Kolkotta and IDTR, Jamshedpur. TCs have been requested to expedite the work.
ESTC Ramnagar designed IV Stand. Motivated 70 mfrs for COVID-19 products to register on GeM. ESTC hostel is converted as Shelter home for 80 migrant labours. MSME Technology Center, Bhiwadi and TC, Jamshedpur offered vacant rooms for establishing isolation centres.
Process and Product Development Center (PPDC) AGRA and IGTR INDORE jointly plan for hospital furniture. The preparation of design details are in the process. PPDC, Meerut fabricated Face masks and distributed free of cost. CFTI Agra fabricated Medical Gowns for M/s Ramsons, Agra. It will also fabricate triple layered Face masks.