ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢେଇରେ ସାମିଲ ହେବ ଏନସିସି
ଏକ୍ସରସାଇଜ ଏନସିସି ଯୋଗଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବେସାମରିକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କê ଆବଶ୍ୟକ ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଇବେ କ୍ୟାଡେଟ
02 APR 2020 10:09AM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢେଇରେ ବେସାମରିକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସମରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀ (ଏନସିସି) ଆଗେଇ ଆସିଛି । ଏହି କ୍ୟାଡେଟମାନେ ଏକ୍ସରସାଇଜ ଏନସିସି ଯୋଗଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବେ । ଏନସିସି ପକ୍ଷରୁ ଏ ସଂପର୍କରେ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କ ଅସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । କ୍ୟାଡେଟମାନେ ରିଲିଫ ଯୋଗାଣ ଓ ରୋଗର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ କରିବେ ।
କ୍ୟାଡେଟମାନେ ଯେଉଁସବୁ କାମରେ ସହାୟତା କରିବେ ତାହାର ଏକ ତାଲିକା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ହେଲ୍ପଲାଇନ ଓ କଲ ସେଂଟରରେ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ଲୋକଶକ୍ତିର ଅଭାବ ପୂରଣ କରିବା, ରିଲିଫ ସାମଗ୍ରୀ, ଔଷଧପତ୍ର, ଖାଦ୍ୟ, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ, ଗୋଷ୍ଠୀ ସହାୟତା, ଡେଟା ପରିଚାଳନା, କ୍ୟୁ ଏବଂ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା ଆଦି ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ତେବେ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ଆଇନଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷା, ସାମରିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନର ପରିଚାଳନାରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯିବ ନାହିଁ ବୋଲି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ।
18 ବର୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵ କେବଳ ବରିଷ୍ଠ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । 8 ରୁ 20 ଜଣଙ୍କୁ ନେଇ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଏହି କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ । ସେମାନେ ସ୍ଥାୟୀ ଇନଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର ଷ୍ଟାଫ କିମ୍ବା ସହଯୋଗୀ ଏନସିସସି ଅଧିକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ତତ୍ୱାବଧାନରେ କାମ କରିବେ । ଏହି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ/ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆବଶ୍ୟକ ରିକ୍ୟୁଜିସନ ରାଜ୍ୟ ଏନସିସି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ପଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସବିଶେଷ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରୁପ ହେଡକ୍ୱାର୍ଟର ଅଥବା ୟୁନିଟ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନାକ୍ରମେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହେବ । କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସଂପାଦନ ପାଇଁ ମୁତୟନ କରାଯିବା ପୂର୍ବରୁ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ଥିତି, ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଥା ବିଚାରକୁ ନିଆଯିବ ।
ଏନସିସି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ୟୁନିଫର୍ମଡ ଯୁବ ସଂଗଠନ । ଏହି ସଂଗଠନ ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ସେବା ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଂପୃକ୍ତ ରହି କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆସୁଛି । ଏନସିସି ତାହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିନଠାରୁ ବନ୍ୟା, ବାତ୍ୟା ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରି ତାର ଜାତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନିର୍ବାହ କରୁଛି ।

Ministry of Defence
NCC offers its volunteer cadets for national duty to fight COVID-19 under ‘Ex NCC Yogdan’
Issues guidelines for temporary employment of cadets
02 APR 2020 10:09AM by PIB Delhi
National Cadet Corps (NCC) has offered a helping hand to civilian authorities in the country’s fight against COVID-19 by extending the services of cadets under ‘Exercise NCC Yogdan’. It has issued guidelines for temporary employment of its cadets to augment relief efforts and functioning of various agencies involved in battling the pandemic.
The tasks envisaged for NCC cadets include, manning of helpline/call centres; distribution of relief materials/medicines/ food/essential commodities; community assistance; data management and queue & traffic management. According to the guidelines, cadets should not be employed in handling of law and order situation or for active military duties or at hot spots.
Only Senior Division volunteer cadets above 18 years of age will be employed. They should be employed in small cohesive groups of eight to 20 under the supervision of Permanent Instructor Staff or/and an Associate NCC Officer.
For employment of volunteer cadets, State governments /district administration has to send the requisition through State NCC Directorates. Details will be coordinated at Directorate/Group Headquarters/Unit level with state government/local civil authority. Before the cadets are deployed for the duty, ground conditions and laid down requirements are to be ensured.
The NCC, which operates under Ministry of Defence, is the largest uniformed youth organisation of the country and has been engaged in conducting various social service and community development activities. The NCC cadets have been contributing to the national cause during natural calamities like floods, cyclone, etc since its inception.