প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে এই যুঁজত সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাটো আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থা; প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীক নিজৰ লগতে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালকো সুৰক্ষিত হৈ থকাৰ আহ্বান
মন কী বাত অনুষ্ঠানত নিজা চিন্তাধাৰা ব্যক্ত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে ক’ৰোনা বিৰুদ্ধে যুঁজত জয়ী হ’ব
মহামাৰী ৰোধ কৰিবলৈ এনে কঠোৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাটো অতি জৰুৰী বুলি ক’লে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে; ক’ৰোনা ভাইৰাছ নিঃশেষ কৰিবলৈ বিশ্ব সমূদায়ক সহায়ৰ হাত আগবঢ়াবলৈ আ্হ্বান
ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণৰ পৰা আৰোগ্য লাভ কৰা ৰোগী আৰু চিকিৎসকৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে; তেওঁলোকৰ দৃঢ়তাৰ প্ৰশংসা, আছুতীয়াকৈ থকা বাবে নিজাকৈ কোৱাৰেণ্টাইনত থকাসকলৰ প্ৰতি সহানুভুতি দেখুওৱা আৰু সহযোগিতা কৰা প্ৰয়োজনঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী
29 MAR 2020 4:02PM by PIB Guwahati
“এই যুদ্ধৰ এনে অনেক যোদ্ধা আছে যিসকলে ঘৰতেই নহয়, ঘৰৰ বাহিৰতো ভাইৰাছবিধৰ সৈতে যুদ্ধত অৱতীৰ্ণ হৈছে৷ এওঁলোক হ’ল আমাৰ অগ্ৰণী সৈনিক৷ এওঁলোক হ’ল বিশেষকৈ আমাৰ নাৰ্ছ ভাতৃ-ভগ্নী, চিকিৎসক, পেৰা-মেডিকেল কৰ্মী৷ এওঁলোকে ক’ৰনাক পৰাজিত কৰিছে৷ আজি আমি তেওঁলোকৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হ’ব লাগে৷ বিগত দিন কেইটাত মই বহু লোকৰ সৈতে ফোনত কথা পাতিছো, তেওঁলোকৰ উৎসাহ বৃদ্ধি কৰিছো আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পাতি মই নিজেও উৎসাহিত হৈছো৷”
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে এই যুঁজত সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাটো আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থা আৰু লকডাউন মানি চলি জনসাধাৰণে নিজকে সুৰক্ষিত কৰিব পাৰে৷
মন কী বাত ২.০ৰ আজি দশম সংস্কৰত নিজৰ চিন্তাধাৰা শ্বেয়াৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “প্ৰত্যেকেই নিজকে ৰক্ষা কৰিব লাগিব, নিজৰ পৰিয়ালক ৰক্ষা কৰিব লাগিব৷ এতিয়া আপোনালোকে আগন্তুক কেইবাটাও দিনলৈ ধৈৰ্য ধৰিব লাগিব, লক্ষ্মণ ৰেখা পালন কৰিব লাগিব৷ এই দৃঢ়তা আৰু ধৈৰ্যই প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয় সংকটৰ সন্মুখীন হোৱাত সহায় কৰিব৷”
শ্ৰী মোদীয়ে মানৱ সভ্যতাৰ গতি ধ্বংস কৰা এই ভাইৰাছ নিৰ্মুলৰ সংকল্প ল’বলৈ বিশ্ব সমূদায়ৰ সহায়ৰ আহ্বান জনায়৷“ক’ৰনা ভাইৰাছে আজি সমগ্ৰ বিশ্বকে কাৰাগাৰলৈ পৰ্যবসিত কৰিছে৷ ই জ্ঞান, বিজ্ঞান, দুখীয়া, ধনী, দুৰ্বলী, শক্তিশালী সকলোকে প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে৷ ই ৰাষ্ট্ৰৰ সীমাতো আৱদ্ধ হৈ থকা নাই, ইয়াৰ কোনো ক্ষেত্ৰ নাই, নাই ইয়াৰ কোনো জলবায়ুৰ সীমা৷ এই ভাইৰাছে মানৱক মৃত্যু মুখত পেলাই, তেওঁলোকক সমাপ্ত কৰাৰ বাবে জেদী হৈ উছিছে আৰু সেইবাবে প্ৰত্যেকে, সমগ্ৰ মানৱ জাতিয়ে এই ভাইৰাছক নিঃশেষ কৰাৰ বাবে ঐক্যৱদ্ধবাৱে সংকল্প গ্ৰহণ কৰিব লাগিব”, তেওঁ কয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ১৩০ কোটি লোকে বাস কৰা এখন দেশত ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ লকডাউনৰ বাহিৰে একো বিকল্প নাই৷ তেওঁ সজোৰে কয় যে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে এই যুঁজ জীৱন আৰু মৃত্যুৰ খেলা আৰু সেইবাবেই ইমান কঠোৰ সিদ্ধান্ত ল’বলগীয়া হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বইও এই পন্থাই গ্ৰহণ কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে জনসাধাৰণ সুৰক্ষা সুনিশ্চিত হ’ব লাগিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে যিসকলে ক’ভিড-১৯ৰ লকডাউনৰ নিয়ম ভংগ কৰিছে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ সৈতে খেলিছে৷ তেওঁ লগতে স্পষ্টকৈ কয় যে যিসকলে লকডাউন মানি চলাই নাই তেওঁলোকে বুজা উচিত যে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ কৱলৰ পৰা ৰক্ষা পৰাটো অতি জটিল৷
প্ৰধানমন্ত্রী কয়, “সমগ্ৰ বিশ্বত যিসকল লোকে এই ধৰণৰ ভুল কৰিছিল, তেওঁলোকে এতিয়া উপলব্ধি কৰিছে৷ যিহেতু ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজাতো অভূতপূর্ব তথা প্ৰত্যাহ্বানজনক, সেয়েহে এনে কেতবোৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, যি আগতে কোনেও শুনাই নাছিল৷”
তেওঁ কয় যে ক’ৰোনাক ৰোধ কৰাৰ বাবে যি যাৱতীয় পদক্ষেপ ভাৰতবাসীয়ে লৈছে, যি প্ৰয়াস এতিয়া আমি কৰিছো- সেইটোৱেই ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতক বিজয়ী কৰিব৷
তেওঁ কয়, “দুখীয়া লোকসকলৰ প্ৰতি আমাৰ সমবেদনা আৰু অধিক তীব্ৰ হোৱা উচিত৷ আমাৰ মানৱতাৰ প্ৰমাণ এয়াই যে ক’তো কোনো দুখীয়া, ক্ষুধাতুৰ মানুহ দেখিলেই এই সংকটৰ সময়ত আমি প্ৰথমে তেওঁৰ আহাৰ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰিম৷”
তেওঁ কয় যে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনৰ কথা ভাবি ভাৰতে এই কাম কৰিব৷ এয়া আমাৰ সংস্কাৰ, এয়া আমাৰ সংস্কৃতি৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয়, ক’ৰোনা ভাইৰাছে জ্ঞান, বিজ্ঞান, ধনী, দুখীয়া, দুর্বল, সবল-সকলোতে প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে৷ ইয়াক কোনো সীমাত বাধা দিব পৰা নাযায়, সেয়েহে তেওঁ মন কী বাতৰ এই পর্বত এই বিষয়টো লৈ আলোচনা কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে দেশবাসীৰ ওচৰত আন্তৰিকতাৰে ক্ষমা বিচাৰি কয় যে কেতবোৰ সিদ্ধান্তই সকলোকে যি ভীষণ অসুবিধাত পেলাইছে, তাৰবাবে দেশবাসীয়ে নিশ্চই তেওঁক ক্ষমা কৰি দিব৷ বিশেষকৈ দুখীয়া ভাই-ভনীসকলে নিশ্চই ভাবিছে যে এয়া কেনেকুৱা প্ৰধানমন্ত্রী, যি তেওঁলোকক এনে সমস্যাত পেলাইছে৷ তেওঁলোকৰ ওচৰতো তেওঁ ক্ষমা প্রার্থনা কৰে৷
ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে এই যুঁজত আমাৰ আশেপাশে এনে বহু মানুহ আছে, যিসকল সমাজৰ প্ৰকৃতাৰ নায়ক৷ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে পাৰাৰ সৰু দোকানৰ কথা উল্লেখ কৰে, যি এই দুঃসময়ত যথেষ্ট সাৱধনতা লৈ কাম কৰিছে, যাতে জনসাধাৰণে নিত্যপ্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰী লাভ কৰাত কোনো অসুবিধাত নপৰে৷ সেইদৰে গাড়ী চালক বা সেই সকল কর্মী, যিসকলে নিৰলস ভাৱে নিজৰ কাম কৰি গৈছে, যাতে দেশত প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ যোগান চেনি বা সামগ্ৰী সৰবৰাহত প্ৰভাৱ নপৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে জনায় যে তেওঁৰ চৰকাৰে বেংক সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে আৰু বেংক কর্মীসকলে আন্তৰিকতাৰে দেশৰ সেৱাত নিয়োজিত হৈছে৷ তদুপৰি, ই-বাণিজ্য বা ডিজিটেল বাণিজ্যৰ সৈতে জড়িত অসংখ্য কোম্পানীৰ বিতৰণ কর্মীয়ে কাম কৰি আছে৷ এই লোকসকলে এনে কঠিন পৰিস্থিতো ৰাইজৰ সামগ্ৰী ঘৰে ঘৰে প্ৰদান কৰাৰ কাম কৰিছে৷ এই সময়ত যিসকলে ডিজিটেল পেমেণ্ট সহজে কৰিব পাৰিছে, তেওঁলোকে নিশ্চয় জানে যে ইয়াৰ অন্তৰালত বহু মানুহে বিভিন্ন কাম কৰি আছে৷ সংশিষ্ট ব্যক্তিসকলে এই প্ৰতিৰোধমূলক নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাৰ মাজেৰে দেশৰ অত্যাৱশ্যকীয় কাম চম্ভালি আছে৷ দেশবাসীৰ হৈ তেওঁ তেওঁলোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে অনুৰোধ কৰে যে তেওঁলোক যাতে সকলোধৰণৰ সাৱধানতা মানি নিজকে নিৰাপদ ৰাখি চলে আৰু নিজৰ পৰিয়ালকো সুৰক্ষিত ৰাখে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে লগতে কয় যে বর্তমান পৰিস্থিতিত আমি ইজনে সিজনৰ পৰা সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰাখিব লাগিব, আৱেগিক বা মানৱ দুৰত্ব নহয়৷ সেই লোকজন কোনো অপৰাধী নহয়, কিন্তু ভাইৰাছৰ সম্ভাৱ্য আক্রান্ত৷ বহুকে আনৰ সংক্ৰমণৰ পৰা বাঁচিবলৈ নিজেই কোৱাৰাণ্টাইনত আছে৷ বহুতে নিজৰ দায়িত্ব গুৰুত্ব সহকাৰে পালন কৰিছে৷ আনকি ভাইৰাছৰ কোনো লক্ষণ দেখা নিদিলেও তেওঁলোকে নিজকে কোৱাৰাণ্টাইনত কৰিছে৷ এয়া তেওঁলোকে এইবাবে কৰিছে যে তেওঁলোকে বিদেশৰ পৰা ঘুৰি আহিছে আৰু দুগুন সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকে নিশ্চিত কৰিব বিচাৰিছে যিকোনো অৱস্থাতে যাতে আনএজন লোক এই ভাইৰাছৰ দ্বাৰা সংক্রমিত নহয়৷ সেইবাবেই যেতিয়া লোকজনে নিজেই ইমান দায়িত্বৰ পৰিচয় দিছে, তেতিয়া তেওঁলোকক কোনো বেয়া ব্যৱহাৰ কৰা উচিত নহয়, বৰঞ্চ সহানুভূতিৰে তেওঁলোকৰ সৈতে সহযোগিতা কৰা আৱশ্যক৷
ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ কৰাৰ আটাইতকৈ কার্যকৰী পদ্ধতি হ’ল সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখা৷ তেওঁ পুনৰ সকলোকে ঘৰত থাকি এই যুদ্ধত জয় নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷

Prime Minister's Office
Prime Minister Narendra Modi says social distancing is the most effective way of fighting against COVID-19; urges countrymen to protect themselves and their families.
Sharing his thoughts in Mann ki Baat program, Mr. Modi asserts India will win its fight against COVID-19
PM says, certain hard decisions necessary to contain the pandemic; calls upon global community to join hands to exterminate the Coronavirus
PM shares his conversations with those who have recovered and doctors; lauds their grit and determination
People need to show sympathy and cooperation with those in isolation and self-quarantine; says PM.
29 MAR 2020 4:02PM by PIB Delhi
“Many soldiers fighting the Coronavirus are not in the confines of their homes but outside their homes. These are our front line soldiers-especially our brothers and sisters on duty as nurses, doctors and paramedical staff. I spoke to some of them to express my gratitude for their service and to keep their zeal going. Their sincerity and commitment also helps me in keeping up my spirits ”
Prime Minister Narendra Modi has said that social distancing is the most effective way of fighting against COVID-19 and by complying with the lockdown, people can protect themselves.
Sharing his thoughts in the 10th edition of the Mann Ki Baat 2.0 today, Mr Modi said, “Everyone has to protect themselves and their families and for the next many days, they have to abide by the Lakshman Rekha. The determination and restraint of each Indian will help in facing the crisis.”
Mr Modi called upon the global community to join hands in the resolve to exterminate this virus which poses a threat to annihilate the human race.
“Corona virus has incarcerated the world. It is posing a challenge to Knowledge, science, the rich and the poor, the strong and the weak alike. It is not confined to any nation's borders, nor does it make distinction of region or season. This virus has, in a way, obstinately picked up the gauntlet to annihilate the human race. And that is why humankind will have to rise unitedly, in the resolve to exterminate it”, he said.
The Prime Minister said, in order to battle Coronavirus in a country with 130 crore people, there was no other option but to go for lockdown. He emphasized that the fight against Coronavirus is between life and death and that is why such strong measures had to be resorted to. Mr Modi said, looking at the way the world is going through, this was the only way left. He said, safety of people has to be ensured.
Mr. Modi said, those breaking the rules during the lockdown in the wake of COVID-19 are playing with their lives. He made it clear that those who do not comply with the lockdown rule should understand that it will be difficult to save ourselves from the scourge of the Coronavirus.
The Prime Minister said, ”The world over, many people nursed this delusion and all of them are regretting it now. Since the battle against corona is unprecedented as well as challenging, the decisions being taken during this time are unheard of in the history of the world”.
The Prime Minister told that the steps being taken by Indians to stop the spread of corona and the efforts being made, will ensure that India conquers the pandemic.
Mr Modi said, “Our sympathy for the poor should also be far greater. Our humanity stems from the fact that whenever we see a poor or hungry person, we first try and feed him or her in this time of crisis”.
He said, we should think of their needs and India can do it as it is part of its values and culture. The Prime Minister cited an adage which means, an illness and its scourge should be nipped in the bud itself. However, when it becomes incurable its treatment is very difficult. He said, every Indian is doing just that these days.
The Prime Minister said, corona virus has incarcerated the world and it is posing a challenge to knowledge, science, the rich and the poor, the strong and the weak alike across the continents and that is the reason why he has confined to this issue in this edition of Mann Ki baat.
Mr Modi extended a heartfelt apology to all countrymen and said he strongly feels from the core of his heart that the people will forgive him because he had to take certain decisions may be resulting in myriad hardships. He specially mentioned the underprivileged brothers and sisters and said, he fully understands what they are going through. Citing another adage, he said good health is the greatest fortune and health is the only way to happiness in the world.
The Prime Minister said, in this war, there are many soldiers who are fighting the Corona virus, not in the confines of their homes but outside their homes.
He said, “these are our front line soldiers especially the brothers and sisters on duty as nurses, doctors and paramedical staff who have defeated corona virus”.
The Prime Minister shared his conversations on phone with some of those engaged in the fight against CIVID-19 boosting their zeal, in turn raising his own enthusiasm as well and said he has learnt a lot from them.
The Prime Minister said, all these people are persevering to the best extent possible to chase out this scourge.
“What they tell us is not just for us to listen to and it is to be practised in life in the truest spirit” he said.
Prime Minister also praised the selfless spirit of the Nurses and other medical staff.
“India has been able to fight a battle on such a massive scale, only because of the zeal and grit of frontline warriors like doctors, nurses, paramedics, Aasha, ANM workers, sanitation workers. The country is also concerned about their health and hence the government has announced a health insurance cover of upto 50 lakhs rupees for nearly 20 lakhs colleagues from these fields so that in this battle, they can lead the country with greater self-confidence” he said.
He praised the small retail storekeeper in the neighbourhood, the drivers and workers, who are working ceaselessly, so that the nation's supply chain of essential goods is not disrupted. Mr Modi said, those working in the banking sector are leading us in this fight. He told that many people are engaged with e-commerce companies as delivery personnel and are delivering groceries in these testing times.
The Prime Minister expressed gratitude to the people who are enabling the people to watch uninterrupted television and making digital payments with ease. He requested them to follow all the safety precautions, take care of themselves and their family members.
The Prime Minister said, people need to understand that in the current circumstances, we need to ensure social distance, not human or emotional distance.
He said, he was pained to see that some of those quarantined are being stigmatised and ill-treated. He appreciated those who have quarantined themselves to protect other people from getting infected.
The Prime Minister said, social distancing is the most effective way of fighting against coronavirus. He again appealed to the countrymen to stay at home, be careful and safe in order to win this battle.