কেবিনেট
অতি গুৰুত্বপূর্ণ প্রাৰম্ভিক সামগ্রী/ঔষধজনিত সামগ্রী তথা সক্রিয় ঔষধ সামগ্রীৰ দেশীয় উৎপাদন বৃদ্ধিৰ প্ৰস্তাৱত কেবিনেটৰ অনুমোদন
21 MAR 2020 4:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত নিম্নোলিখিত আঁচনিসমূহত অনুমোদন জনাইছেঃ
i) অহা পাঁচ বছৰত ৩ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয়েৰে তিনিটা বাল্ক ড্রাগ পার্কত অভিন্ন আন্তঃগাঁথনিমুলক সা-সুবিধা গঢ়ি তোলাৰ বাবে বাল্ক ড্রাগ পার্ক ক্ষেত্রত উৎসাহ যোগোৱা৷
ii) অহা আঠ বছৰত ৬,৯৪০ কোটি টকা ব্যয়েৰে দেশত অতি গুৰুত্বপূর্ণ প্রাৰম্ভিক সামগ্রী বা ঔষধজনিত সামগ্রী তথা সক্রিয় ঔষধ সামগ্রীৰ ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে উৎপাদনভিত্তিক উৎসাহদান আঁচনি(পিএলআই)৷
সবিশেষঃ
ক৷ বাল্ক ড্ৰাগ পাৰ্ক বৃদ্ধি
- কেবিনেট বৈঠকত এইটোও সিদ্ধান্ত লোৱা হয় যে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰ ভিত্তিত দেশত তিনিটা বৃহৎ বাল্ক ড্রাগ পার্ক নিৰ্মাণ কৰা হ’ব৷
- কেন্দ্রীয় চৰকাৰে এককালীন অনুদান হিচাপে ৰাজ্যসমূহক প্ৰতিখন বাল্ক ড্রাগ পার্ক নিৰ্মাণত সর্বাধিক ১ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰদান কৰিব৷
- এই পার্কসমূহত ছলভেণ্ট ৰিক’ভাৰি প্লাণ্ট, ডিষ্টিলেশ্যন প্লাণ্ট, পাৱাৰ এণ্ড ষ্টীম ইউনিট, কমন এফিলুয়েণ্ট ট্রিটমেণ্ট প্লান্টৰ দৰে অভিন্ন সা-সুবিধা থাকিব৷
- অহা পাঁচ বছৰত এই কর্মসূচীৰ বাবে ৩ হাজাৰ কোটি টকা অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
উৎপাদনভিত্তিক উৎসাহদান আঁচনি
- ২০১৯-২০ক ভিত্তিবর্ষ হিচাপে ধৰি অহা ৬ বছৰত বিক্রী বৃদ্ধি কৰা বাবে চিহ্নিত ৫৩টা গুৰুত্বপূর্ণ বাল্ক ড্রাগ উৎপাদকৰ আর্থিক উৎসাহ প্ৰদান কৰা হ’ব৷
- চিহ্নিত এই ৫৩টা বাল্ক ড্রাগ উৎপাদকৰ ভিতৰত ২৬টা হ’ব ফার্মেণ্টেশ্যনভিত্তিক বাল্ক ড্রাগ তথা ২৭টা হ’ব কেমিকেল ছিন্থেচিচিভিত্তিক বাল্ক ড্রাগ৷
- ফার্মেণ্টেশ্যনভিত্তিক বাল্ক ড্রাগ উৎপাদকৰ বাবে উৎসাহৰ পৰিমাণ হ’ব ২০ শতাংশ আৰু সেই কেমিকেল ছিন্থেচিচভিত্তিক বাল্ক ড্রাগ উৎপাদকৰ বাবে উৎসাহ যোগানৰ হাৰ হ’ব ১০ শতাংশ।
- অহা আঠ বছৰত এই শিতানত ৬,৯৪০ কোটি টকা ব্যয়ৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছে৷
প্ৰভাৱঃ
বাল্ক ড্ৰাগ পাৰ্ক বৃদ্ধিঃ
কেবিনেটৰ এই সিদ্ধান্তৰ ফলত দেশত বাল্ক ড্রাগ উৎপাদন খৰচ হ্ৰাস কৰাৰ লগতেয অন্য দেশৰ ওপৰত নির্ভৰশীলতা হ্রাস কৰিব৷
উৎপাদনভিত্তিক উৎসাহদান আঁচনিঃ
- এই আঁচনিয়ে নিৰ্দিষ্ট অতি গুৰুত্বপূর্ণ প্রাৰম্ভিক সামগ্রী বা ঔষধজনিত সামগ্রী তথা সক্রিয় ঔষধ সামগ্রীৰ ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰাৰ লগতে ঘৰুৱা সামগ্ৰী বহনক্ষম যোগান সুনিশ্চিত কৰি আন দেশৰ পৰা আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব৷
- তদুপৰি, বাল্ক ড্রাগৰ বিক্রীৰ পৰিমাণ আনুমানিক ৪৬,৪০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰি হ’ব৷ ইয়াৰ ফলত অহা আঠ বছৰত ব্যাপক কর্মসংস্থাপন সৃষ্টি হ’ব৷
ৰূপায়ণঃ
বাল্ক ড্ৰাগ পাৰ্ক বৃদ্ধিঃ
সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে ৰূপায়ণকাৰী কর্তৃপক্ষ গঠনৰ জৰিয়তে এই প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰিব, যাতে দেশত তিনিটা বৃহৎ বাল্ক ড্রাগ পার্ক গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যত উপনীত হয়৷
উৎপাদনভিত্তিক উৎসাহদান আঁচনিঃ
কেন্দ্রীয় ফার্মাচিউটিকেল বিভাগ উৎপাদনভিত্তিক উৎসাহদান কর্মসূচী ৰূপায়ণৰ দায়িত্বত থাকিব৷ এই কর্মসূচী কেৱল চিহ্নিত সেই ৫৩টা অতি গুৰুত্বপূর্ণ প্রাৰম্ভিক সামগ্রী বা ঔষধজনিত সামগ্রী তথা সক্রিয় ঔষধ সামগ্রী উৎপাদক সংস্থাসমূহৰ ক্ষেত্রতহে প্ৰযোজ্য হ’ব৷
লাভালাভ:
- ৩টা বাল্ক ড্রাগ পার্ক গঢ়ি তোলাৰ যি কর্মসূচী গ্ৰহণ কৰা হৈছে, তাৰ জৰিয়তে অভিন্ন আন্তঃগাঁথনিমুলক সা-সুবিধা গঢ়ি তোলা হ’ব৷
- দেশত এই ধৰণৰ বৃহৎ বাল্ক ড্রাগ পার্ক গঢ় লৈ উঠিলে উৎপাদন ব্যয়ৰ লগতে আমদানিৰ ওপৰতো নির্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাব৷
পটভূমিঃ
উল্লেখ্য যে ভাৰতৰ ফাৰ্মাচিউটিকেল উদ্যোগ আকাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে তৃতীয় বৃহৎ৷ তৎসত্তেও সামগ্ৰী উৎপাদনত ব্যৱহূত কেতবোৰ কেঁচা সামগ্ৰী আন দেশৰ পৰা আমদানি কৰিব লাগে৷ কেতবোৰ সামগ্ৰীৰ বাবে ৮০ৰ পৰা ১০০%লৈকে আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হয় ভাৰত৷
নাগৰিকৰ সুলভ স্বাস্থ্য সেৱাৰ বাবে ঔষধ যোগানৰ ধাৰাবাহিকতা ৰক্ষা কৰাটো অতি প্ৰয়োজন৷ এই ক্ষেত্ৰত যিকোৱো বাধা আহিলেই ঔষধৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰে, যিটো দেশৰ সামগ্ৰিক অৰ্থনীতিৰ সৈতে জড়িত৷ বাল্ক ড্ৰাগ নিৰ্মাণত আত্ম-নিৰ্ভৰশীলতা অত্যাৱশ্যকীয়৷

Cabinet
Cabinet approves Promotion of domestic manufacturing of critical Key Starting Materials/Drug Intermediates and Active Pharmaceutical Ingredients in the country
21 MAR 2020 4:20PM by PIB Delhi
The Union Cabinetchaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the following schemes:
1. The scheme on Promotion of Bulk Drug Parks for financing Common Infrastructure Facilities in 3 Bulk Drug Parks with financial implication of Rs. 3,000 crore for next five years.
1. Production Linked Incentive (PLI) Scheme for promotion of domestic manufacturing of critical KSMs/Drug Intermediates and APIs in the country with financial implications of Rs6,940 crore for next eight years.
Details:
1. Promotion of Bulk Drug Parks
1. Decision is to develop 3 mega Bulk Drug parks in India in partnership with States.
2. Government of India will give Grants-in-Aid to States with a maximum limit of Rs. 1000 Crore per Bulk Drug Park.
3. Parks will have common facilities such as solvent recovery plant, distillation plant, power & steam units, common effluent treatment plant etc.
4. A sum of Rs. 3,000 crore has been approved for this scheme for next 5 years.
Production Linked Incentive Scheme
1. Financial incentive will be given to eligible manufacturers of identified 53 critical bulk drugs on their incremental sales over the base year (2019-20) for a period of 6 years.
2. Out of 53 identified bulk drugs, 26 are fermentation based bulk drugs and 27 are chemical synthesis based bulk drugs.
3. Rate of incentive will be 20 % (of incremental sales value) for fermentation based bulk drugs and 10% for chemical synthesis based bulk drugs.
4. A sum of Rs. 6,940 crore has been approved for next 8 years.
Impact:
Promotion of Bulk Drug Parks:
The scheme is expected to reduce manufacturing cost of bulk drugs in the country and dependency on other countries for bulk drugs.
Production Linked Incentive Scheme:
1. The scheme intends to boost domestic manufacturing of critical KSMs/Drug Intermediates and APIs by attracting large investments in the sector to ensure their sustainable domestic supply and thereby reduce India's import dependence on other countries for critical KSMs/Drug Intermediates and APIs.
2. It will lead to expected incremental sales ofRs. 46,400 crore and significant additional employment generation over 8 years.
Implementation:
Promotion of Bulk Drug Parks
The scheme will be implemented by State Implementing Agencies (SIA) to be set up by the respective State Governments and the target is to set up 3 mega Bulk Drug Parks.
Production Linked IncentiveScheme
The scheme will be implemented through a Project Management Agency (PMA) to be nominated by the Department of Pharmaceuticals. The Scheme will be applicable only for manufacturing of 53 identified critical bulk drugs (KSMs/Drug Intermediates and APIs).
Benefits:
1. Common infrastructure facilities would be created with the financial assistance under the sub-scheme in 03 Bulk Drug Parks.
2. It is expected to reduce manufacturing cost and dependency on other countries of Bulk Drug in the country.
Background:
The Indian pharmaceutical industry is the 3rd largest in the world by volume. However, despite this achievement, India is significantly dependent on import of basic raw materials, viz., Bulk Drugs that are used to produce medicines. In some specific bulk drugs the import dependence is 80 to 100%.
Continuous supply of drugs is necessary to ensure delivery of affordable healthcare to the citizens. Any disruption in supplies can have significant adverse impact on Drug Security, which is also linked to the overall economy of the country. Self-sufficiency in manufacturing of bulk drugs is highly required.