କ୍ୟାବିନେଟ
ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସାମଗ୍ରୀ/ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସକ୍ରିୟ ଔଷଧୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
21 MAR 2020 1:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି:
କ) ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷରେ 3 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିମୟରେ 3ଟି ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କରେ ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧାକୁ ବିତ୍ତୀୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ।
ଖ) ଆଗାମୀ 8 ବର୍ଷରେ 6940 କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରି ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେଏସଏମ/ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଏପିଆଇର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଜଡିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା ।
ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ:
କ) ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
1) ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ସହଯୋଗରେ ଦେଶରେ 3ଟି ବୃହତ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି
2) ପ୍ରତି ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ସର୍ବାଧିକ 1 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
3) ପାର୍କଗୁଡିକରେ ବିଭିନ୍ନ ସାଧାରଣ ସୁବିଧା ଯଥା- ଦ୍ରାବକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାରଖାନା, ବିଶୋଧକ କାରଖାନା, ବିଦ୍ୟୁତ ଓ ବାଷ୍ପ ୟୁନିଟ, ସାଧାରଣ ବର୍ଜ୍ୟ ବିଶୋଧକ କାରଖାନା ।
4) ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷରେ 3 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର ହେବ ।
ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାରିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା
ଚିହ୍ନିତ 53ଟି ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗର ଯୋଗ୍ୟ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କୁ ଆଗାମୀ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଓ ଏଥିପାଇଁ 2019-20କୁ ଆଧାର ବର୍ଷ ବିବେଚନା କରାଯିବ ।
ଚିହ୍ନିତ 53ଟି ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ମଧ୍ୟରୁ 26ଟି ବିଘଟନ ଆଧାରିତ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ଓ 27 ରାସାୟନିକ ସଂଶ୍ଳେଷଣ ଆଧାରିତ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ।
ବିଘଟନ ଆଧାରିତ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ହାର 20 ପ୍ରତିଶତ (ବୃଦ୍ଧିପ୍ରାପ୍ତ ବିକ୍ରି ମୂଲ୍ୟରେ) ଓ ରାସାୟନିକ ସଂଶ୍ଳେଷଣ ଆଧାରିତ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାଇଁ 10 ପ୍ରତିଶତ ।
ଆଗାମୀ 8 ବର୍ଷରେ 6940 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର ହେବ ।
ପ୍ରଭାବ
ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ:
ଦେଶରେ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବା ଓ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା କମାଇବା ।
ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାରିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା:
ବୃହତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକର୍ଷିତ କରି ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେଏସଏମ/ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଏପିଆଇର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବା ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେଏସଏମ/ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଏପିଆଇ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ଭାରତର ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ 8 ବର୍ଷରେ 46,400 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକ୍ରୟ ବୃଦ୍ଧି ଓ ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ
ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ରାଜ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସି(ଏସଆଇଏ) ଦ୍ୱାରା ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ହେବ ଓ ତିନିଟି ବୃହତ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ସ୍ଥାପନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ।
ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାରିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା:
ଏହି ଯୋଜନା ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଚୟନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରବନ୍ଧନ ଏଜେନ୍ସି (ପିଏମଏ) ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରାଯିବ । 53ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ଉତ୍ପାଦନ (କେଏସଏମ/ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଏପିଆଇ) ପାଇଁଏହି ଯୋଜନା ଲାଗୁ ହେବ ।
ଲାଭ:
3ଟି ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କକୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ।
ଦେଶରେ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବା ଓ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା କମାଇବା ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଆକାର ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଉଦ୍ୟୋଗ । ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ସତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ମୌଳିକ କଂଚା ମାଲ ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ । କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା 80 ରୁ 100 ପ୍ରତିଶତ ।
ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଔଷଧ ଯୋଗାଣ ଜରୁରୀ । ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଔଷଧର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଏ, ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ସହ ଜଡିତ । ବଲକ ଡ୍ରଗ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଖୁବ ଜରୁରୀ ।

Cabinet
Cabinet approves Promotion of domestic manufacturing of critical Key Starting Materials/Drug Intermediates and Active Pharmaceutical Ingredients in the country
21 MAR 2020 4:20PM by PIB Delhi
The Union Cabinetchaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the following schemes:
1. The scheme on Promotion of Bulk Drug Parks for financing Common Infrastructure Facilities in 3 Bulk Drug Parks with financial implication of Rs. 3,000 crore for next five years.
1. Production Linked Incentive (PLI) Scheme for promotion of domestic manufacturing of critical KSMs/Drug Intermediates and APIs in the country with financial implications of Rs6,940 crore for next eight years.
Details:
1. Promotion of Bulk Drug Parks
1. Decision is to develop 3 mega Bulk Drug parks in India in partnership with States.
2. Government of India will give Grants-in-Aid to States with a maximum limit of Rs. 1000 Crore per Bulk Drug Park.
3. Parks will have common facilities such as solvent recovery plant, distillation plant, power & steam units, common effluent treatment plant etc.
4. A sum of Rs. 3,000 crore has been approved for this scheme for next 5 years.
Production Linked Incentive Scheme
1. Financial incentive will be given to eligible manufacturers of identified 53 critical bulk drugs on their incremental sales over the base year (2019-20) for a period of 6 years.
2. Out of 53 identified bulk drugs, 26 are fermentation based bulk drugs and 27 are chemical synthesis based bulk drugs.
3. Rate of incentive will be 20 % (of incremental sales value) for fermentation based bulk drugs and 10% for chemical synthesis based bulk drugs.
4. A sum of Rs. 6,940 crore has been approved for next 8 years.
Impact:
Promotion of Bulk Drug Parks:
The scheme is expected to reduce manufacturing cost of bulk drugs in the country and dependency on other countries for bulk drugs.
Production Linked Incentive Scheme:
1. The scheme intends to boost domestic manufacturing of critical KSMs/Drug Intermediates and APIs by attracting large investments in the sector to ensure their sustainable domestic supply and thereby reduce India's import dependence on other countries for critical KSMs/Drug Intermediates and APIs.
2. It will lead to expected incremental sales ofRs. 46,400 crore and significant additional employment generation over 8 years.
Implementation:
Promotion of Bulk Drug Parks
The scheme will be implemented by State Implementing Agencies (SIA) to be set up by the respective State Governments and the target is to set up 3 mega Bulk Drug Parks.
Production Linked IncentiveScheme
The scheme will be implemented through a Project Management Agency (PMA) to be nominated by the Department of Pharmaceuticals. The Scheme will be applicable only for manufacturing of 53 identified critical bulk drugs (KSMs/Drug Intermediates and APIs).
Benefits:
1. Common infrastructure facilities would be created with the financial assistance under the sub-scheme in 03 Bulk Drug Parks.
2. It is expected to reduce manufacturing cost and dependency on other countries of Bulk Drug in the country.
Background:
The Indian pharmaceutical industry is the 3rd largest in the world by volume. However, despite this achievement, India is significantly dependent on import of basic raw materials, viz., Bulk Drugs that are used to produce medicines. In some specific bulk drugs the import dependence is 80 to 100%.
Continuous supply of drugs is necessary to ensure delivery of affordable healthcare to the citizens. Any disruption in supplies can have significant adverse impact on Drug Security, which is also linked to the overall economy of the country. Self-sufficiency in manufacturing of bulk drugs is highly required.