প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ৰ ভয়াবহ পৰিস্থিতিৰ সৈতে জড়িত কেতবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশক লৈ দেশবাসীক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 MAR 2020 8:57PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ক’ৰোনা বিশ্ব মহামাৰীৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰিবলৈ মই পুনৰ আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো৷
২২ মাৰ্চত আমি জনতা কাৰ্ফিউৰ সংকল্প লৈছিলো৷ এক দেশ হিচাপে ইয়াক সফল কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধতা আৰু সচেতনতাৰে বৰঙণি আগবঢ়ালে৷
শিশুৰ পৰা বৃদ্ধলৈ, ডাঙৰৰ পৰা সৰুলৈ, দৰিদ্ৰ-মধ্যবিত্তৰ পৰা উচ্চ শ্ৰেণীলৈ, প্ৰত্যেকেই এই সংকটকালত ঐক্যবদ্ধ হৈছে৷
প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই জনতা-কাৰ্ফিউ সফল কৰি তুলিলে৷
এদিনৰ জনতা কাৰ্ফিউৰ জৰিয়তে ভাৰতে প্ৰমাণ কৰিলে যে দেশৰ সংকট কালত, মানৱ জাতিৰ সংকট কালত কেনেকৈ প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই ইয়াক মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে৷
জনতা কাৰ্ফিউ সফল কৰি তোলাৰ বাবে আপোনালোক সকলোৱেই ধন্যবাদৰ পাত্ৰ৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱেই ক’ৰোনা বিশ্ব মহামাৰীৰ সন্দৰ্ভত শুনাৰ লগতে বাতৰিবোৰ চাইছে৷
আপোনালোকে এইটো গম পাইছে, বিশ্বৰ আটাইতকৈ উন্নত দেশবোৰে এই মহামাৰীত কিদৰে সম্পূৰ্ণৰূপে অসহায় হৈ পৰিছে৷
এইটো নহয় যে এই দেশসমূহে কোনো উপযুক্ত পদক্ষেপ লোৱা নাছিল বা তেওঁলোকৰ সম্পদৰ অভাৱ আছিল৷
সকলো প্ৰস্তুতি চলোৰাৰ পাছতো ক’ৰোনা ভাইৰাছ ইমান দ্ৰুতগতিত সংক্ৰমণ হ’ল যে এই দেশসমূহে সংকটৰ মোকাবিলা কৰাটো কঠিন হৈ পৰিল৷
এইবোৰ দেশৰ দেখা পৰিস্থিতিক লৈ বিগত দুমাহ জুৰি হোৱা বিশ্লেষণ আৰু বিশেষজ্ঞৰ মতামতে প্ৰমাণ কৰিছে যে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে মোকাবিলা কৰাৰ ফলপ্ৰসু ব্যৱস্থাটোৱেই হৈছে-সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখা৷
অৰ্থাৎ আনৰ পৰা শাৰিৰীক দুৰত্ব বজাই ৰখা আৰু নিজৰ ঘৰতে সোমাই থকা৷
ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ পৰা বাছি থকাৰ আন কোনো উপায় নাই৷
যদি আমি ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিব বিচাৰো, তেন্তে আমি ইয়াৰ সংক্ৰমণৰ শৃংখলা ভাঙিব লাগিব৷
একাংশ লোকৰ মনত ধাৰণা হৈছে আছে যে কেৱল অসুস্থ লোকৰ পৰাহে সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰাখিব লাগে৷
এয়া সমুলি ভ্ৰান্ত ধাৰণা৷
প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ পৰা সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাটো জৰুৰী আৰু প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ মাজত৷
কাৰোবাৰ অসচেতনতাৰ বাবে, কাৰোবাৰ কাল্পনিক ধাৰণাই আপুনি, আপোনাৰ সন্তানক, আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃ, আপোনাৰ পৰিয়াল, আপোনাৰ বন্ধু-বৰ্গ তথা সমগ্ৰ দেশবাসী এক মহাবিপদৰ সন্মুখীন হ’ব৷
এই অসাৱধানতা অব্যাহত থাকিলে ভাৰতে কিমান লোকচান ভৰিব লাগিব তাক কোনেও অনুমান কৰিব নোৱাৰিব৷
বন্ধুসকল,
বিগত দুটা দিনত দেশৰ একাধিক স্থানত লকডাউন কৰা হৈছে৷
ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে অতি শৃংখলাবদ্ধতাৰে এই প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা উচিত৷
স্বাস্থ্য খণ্ডৰ বিশেষজ্ঞ আৰু অন্যান্য দেশৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দেশে আজি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছে৷
ভালদৰে শুনিব আজি মাজনিশাৰে পৰা সমগ্ৰ দেশ সম্পূৰ্ণৰূপে লকডাউন কৰা হ’ব৷
আমাৰ দেশ, প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে কোনো লোকে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পৰা ওলাব নোৱাৰাকৈ মাজনিশাৰ পৰা সম্পূৰ্ণ নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছে৷
দেশৰ সকলো ৰাজ্য, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল, প্ৰতিখন জিলা, প্ৰতিটো পৌৰসভা, প্ৰতিখন গাওঁ, প্ৰতিটো অঞ্চল লকডাউন কৰা হৈছে৷
এয়া সান্ধ্য আইনৰ দৰে৷
এয়া জনতা কাৰ্ফিউতকৈ ওপৰত আৰু কঠোৰ৷
মহামাৰী ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰু্দ্ধে যুঁজিবলৈ এয়া প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ৷
এই লকডাউনৰ বাবে দেশে নিশ্চিতভাৱে অৰ্থনৈতিকভাৱে ক্ষতিৰ সন্মুখীন হ’ব৷
তথাপিও, মোৰ প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ জীৱন বচাবলৈ ভাৰত চৰকাৰ, প্ৰতিখন ৰাজ্য চৰকাৰ, প্ৰতিটো স্থানীয় নিকায়ে সৰ্বাধিক গুৰুত্ব দিছে৷
সেয়েহে, এয়া মোৰ আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি অনুৰোধ এই যে আপোনালোক দেশৰ য’তেই আছে, তাতে থাকক৷
বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই লকডাউন ২১দিন ধৰি থাকিব৷
পৰৱৰ্তী ২১ দিন আমাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ৷
স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণৰ শৃংখলা ভংগ কৰাৰ বাবে অতি কমেও ২১টা দিন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ৷
যদি এই ২১দিনত পৰিস্থিতি চম্ভালিব পৰা নহয়, তেন্তে দেশ আৰু আপোনাৰ পৰিয়াল ২১ বছৰ পিছুৱাই যাব৷
যদি এই ২১দিনত পৰিস্থিতি চম্ভালিব পৰা নহয়, একাংশ পৰিয়াল চিৰদিনৰ বাবে নিঃশেষ হৈ যাব৷
সেইবাবে বাহিৰলৈ যোৱাটো কি এই ২১ দিনত পাহৰি যাওক৷ ঘৰতে থাকক, ভালদৰে থাকক৷
বন্ধুসকল,
আজিৰ সিদ্ধান্তই, দেশজোৰা ল’কডাউনে আপোনাৰ ঘৰৰ দুৱাৰমুখত এডাল লক্ষ্ণণ ৰেখা আঁকি দিলে৷
আপুনি মনত ৰাখিব যে ঘৰৰ বাহিৰত দিয়া এটা খোজে ক’ৰোনাৰ দৰে মাৰাত্মক মহামাৰী আপোনাৰ ঘৰলৈ মাতি আনিব পাৰে৷ আপুনি মনত ৰাখিব লাগিব যে কেইবাবাৰো ক’ৰোনাৰ দ্বাৰা সংক্ৰমিত ব্যক্তি আৰম্ভণিতে সুস্থ যেনেই লাগে, তেওঁ যে সংক্ৰমিত ইয়াৰ কোনো লক্ষণ দেখা নাযায়৷
সেইবাবে প্ৰয়োজনীয় সাৱধানতা অৱলম্বন কৰক, নিজৰ ঘৰতে থাকক৷
সেইদৰে, একাংশই ছ’চিয়েল মিডিয়াত নতুন নতুন কৌশলেৰে, বহু অভিনৱ কৌশলেৰে এটা কথা কৈ আছে৷ এখন বেনাৰ মোৰ অধিক পছন্দ হৈছে৷ মই আপোলোকক দেখুৱাব বিচাৰিছো৷ ক’ৰোনা অৰ্থাৎ কই ৰোড পৰ না নিকলে৷
বন্ধুসকল,
বিশেষজ্ঞসকলে এইটোও কৈছে যে আজি যদি কোনো ব্যক্তিৰ দেহত ক’ৰোনা ভাইৰাছ সংক্ৰমণ হয়, তেন্তে তেওঁৰ শৰীৰত ইয়াৰ লক্ষণ পৰিলক্ষিত হওতে কেইবাদিনো লাগি যায়৷
এই সময়ছোৱাত তেওঁ জ্ঞাত-অজ্ঞাতে সেইসকল ব্যক্তিক সংক্ৰমিত কৰে, যিসকল তেওঁৰ সংস্পৰ্শলৈ আহে৷
বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ প্ৰতিবেদনত কোৱা হৈছে যে এই মহামাৰীৰ দ্বাৰা সংক্ৰমিত ব্যক্তিয়ে কেৱল এসপ্তাহ-দহ দিনত শ-শ লোকৰ শৰীৰত এই ভাইৰাছ বিয়পাব পাৰে৷
অৰ্থাৎ ই বনজুইৰ দৰে বিয়পে৷
বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই দিয়া আন এক পৰিসংখ্যা অতি তাৎপৰ্যপূৰ্ণ৷
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ বিশ্বত প্ৰথম ১ লাখ লোকৰ দেহত ক’ৰোনা ভাইৰাছ সংক্ৰমণ হওতে ৬৭ দিন লাগিছিল৷
ইয়াৰ পাছত পৰৱৰ্তী ১ লাখ লোক কেৱল ১১ দিনতে সংক্ৰমিত হ’ল৷
ভাৱক, প্ৰথম ১ লাখ ৬৭ দিন আৰু পাছত কেৱল ১১ দিন, মুঠ ২ লাখ লোক৷
আনকি এইটো দেখা গৈছে যে পূৰ্বৰ ২ লাখ লোকৰ পৰা আন তিনি লাখ লোকলৈ এই ৰোগ কেৱল চাৰি দিনতে বিয়পিছে৷
আপোনালোকে কল্পনা কৰকছোন কিমান দ্ৰুতগতিত এই ৰোগ বিয়পে৷
যেতিয়া ই বিয়পিব লৈ আৰম্ভ কৰে, ইয়াক বাধা দিয়াটো কঠিন হৈ পৰে৷
বন্ধুসকল,
সেই বাবেই চীন, আমেৰিকা, ফ্ৰান্স, জাৰ্মানী, স্পেইন, ইটালী আৰু জাপানৰ দৰে দেশত কৰোনা ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণৰ পৰিস্থিতি ৰোধ কৰাটো ইমান অনিয়ন্ত্ৰিত হৈ পৰে৷
এইটো কথাও মনত ৰাখিব যে ইটালীয়েই বা আমেৰিকাই হওক, এই দুখন দেশৰ স্বাস্থ্য সেৱা বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ বুলি ধৰা হয়৷ কিন্তু ক’ৰোনাৰ বাবে এই দেশে ক’ৰোনাৰ প্ৰকোপ কমাব পৰা নাই৷
প্ৰশ্ন হয় এই পৰিস্থিতিত আশাৰ কিৰণ ক’ত?
উপায় কি, বিকল্প কি?
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনা নিৰ্মুল কৰাৰ বাবে আশাৰ কিৰণ, সেই দেশৰ পৰা লাভ কৰা অভিজ্ঞতা, যি ক’ৰোনা কিছু পৰিমাণে নিয়ন্ত্ৰিত কৰিব পাৰি৷ সপ্তাহ সপ্তাহ ধৰি এই দেশৰ নাগৰিকসকল ঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলোৱা নাই, নাগৰিকসকলে এশ শতাংশ চৰকাৰী নিৰ্দেশনা পালন কৰিলে আৰু সেইবাবে একাংশ দেশে এই মহামাৰীৰ পৰা হাত সৰাৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে৷
আমিও এইটো মানি চলিব লাগিব, আমাৰ সন্মখুত এইটোৱেই একমাত্ৰ পথ-
আমি ঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ নোলাও,
লাগিলে যিয়েই নহওক, ঘৰতে থাকিম৷
কৰোনাৰ পৰা তেতিয়াহে বাছি থাকিব, যেতিয়া ঘৰৰ লক্ষ্ণণ ৰেখা উলংঘা কৰা নহয়৷
আমি এই মহামাৰী ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিব লাগিব, ই বিয়পি যোৱাৰ শৃংখলা ভংগ কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰত আজি সেইটো পৰ্যায়ত আছে, য’ত আমাৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছো যে এই ভয়ংকৰ বিপদৰ প্ৰভাৱ আমি কিমান কম কৰিব পাৰো৷ এয়াই আমাৰ সংকল্প৷ বাৰে-বাৰে ইয়াক শক্তিশালী কৰিম আৰু প্ৰতিটো খোজতে সংযম ৰক্ষা কৰিম৷
আপুনি মন ৰাখিব লাগিব-জান হ্যে টু জহা হ্যে৷
বন্ধুসকল,
এয়া ধৈৰ্য আৰু অনুশাসনৰ সময়৷ যেতিয়ালৈকে দেশত লকডাউনৰ পৰিস্থিতি আছে, তেতিয়ালৈকে আমি আমাৰ সংকল্প পালন কৰিব লাগিব, নিজৰ কথা ৰাখিব লাগিব৷
আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰাৰ্থনা যে ঘৰতে থাকি, সেইসকলৰ কথা ভাৱক, তেওঁলোকৰ মংগল কামনা কৰক, যিসকলে বিপদৰ মাজতো নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিছে৷
সেইসকল চিকিৎসক, পেৰামেডিকেল ষ্টাফ, পেথ’লজিষ্টৰ কথা ভাৱক,
যি এই মহামাৰীৰ পৰা জনসাধাৰণৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ দিনে-ৰাতিয়ে চিকিৎসালয়ত কাম কৰি আছে৷
চিকিৎসালয় প্ৰশাসনৰ লোক, এম্বুলেন্সৰ চালক, ৱাৰ্ড বয়, সেই চাফাই কৰ্মীৰ বিষয়ে ভাৱক, যি এই কঠিন পৰিস্থিতিত আনক সেৱা কৰি আছে৷
আপোনালোকে সেইসকলৰ বাবেও প্ৰাৰ্থনা কৰক, যিসকলে আপোনাৰ সমাজ, আপোনাৰ ঘৰ, আপোনাৰ পথ, ৰাজহুৱা স্থানক চেনিটাইজ কৰাৰ কামত লাগি আছে৷
যাৰ দ্বাৰা এই ভাইৰাছ কোনো চিন নাথাকে৷
আপোনালোকক এই তথ্য দিয়াৰ বাবে ২৪ ঘণ্টা কাম কৰি থকা সংবাদ মাধ্যমৰ লোকসকলৰ বিষয়েও ভাৱক, যি সংক্ৰমণৰ বিপদৰ কথা জানিও পথ আৰু চিকিৎসালয়ত ঘুৰি আছে৷
আপোনালোকে নিজৰ চৌপাশে থকা আৰক্ষীসকলৰ কথা ভাৱক, যিসকলে নিজৰ পৰিয়ালৰ কথা চিন্তা নকৰাকৈ, আপোনালোকক ৰক্ষা কৰাৰ বাবে দিনে-ৰাতিয়ে কৰ্তব্য পালন কৰিছে আৰু বহুসময়ত একাংশ লোকক গালিও পাৰিব লগীয়া হৈছে৷
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনা মহামাৰীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে ত্ৰাসৰ সৃষ্টি কৰাৰ সময়তে সমগ্ৰ দেশতে কেন্দ্ৰ চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে অতি সুসমন্বয়েৰে মসৃন ভাৱে কাম কৰি আছে। দেশৰ জনসাধাৰণে যাতে দৈনন্দিন জীৱনত অতি বেছি অসুবিধাৰ সমূখীন হ’ব নালাগে, সেয়া সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আমি ধাৰাবাহিকভাৱে কাম কৰি আছো। সকলোধৰণৰ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান যাতে সুচাৰুৰূপে চলি থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰাৰো ব্যৱস্থা কৰিছো আমি।
এই সংকটময় পৰিস্থিতিয়ে দেশৰ দৰিদ্ৰ শ্ৰেণীৰ লোকসকলৰ বাবে জটিলতা বৃদ্ধি কৰিছে।
কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ লগতে সমাজৰ ব্যক্তিবিশেষ আৰু বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠান আদিয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সমস্যা আঁতৰ কৰিবৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰয়াস কৰি আছে। বহু লোকে এইসকল দৰিদ্ৰ লোকক সহায় কৰিবৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰস্তুতি ইতিমধ্যেই কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দৈনন্দিন অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ উপৰিও জীৱন ৰক্ষা কৰিব পৰা সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
এই ন’ভেল ক’ৰোনা ভাইৰাছ মহামাৰীৰ পৰা ৰক্ষা পাবৰ বাবে দেশত উন্নত চিকিৎসা সঁজুলি উপলব্ধ কৰিবৰ বাবে কেন্দ্ৰ চৰকাৰে অহৰহ চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে।
বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা আৰু দেশৰ শীৰ্ষস্থানীয় চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠান আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ লগতে বিশিষ্ট চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি চৰকাৰে বিভিন্ন সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাৰ উপৰি বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰিছে।
ক’ৰোনা ভাইৰাছত আক্ৰান্ত লোকসকলৰ চিকিৎসা আৰু দেশত চিকিৎসাৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিবৰ বাবে কেন্দ্ৰ চৰকাৰে ১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ এক বিশেষ পেকেজো ঘোষণা কৰিছে।
এই পদক্ষেপে ক’ৰোনা পৰীক্ষা সা-সুবিধা, পাৰ্ছনেল প্ৰ’টেক্টিভ ইকুইপমেণ্ট (পিপিই), আইছ’লেশ্যন বেড, আইচিইউ বেড, ভেণ্টিলেটৰ আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সঁজুলিৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ সহায়ক হ’ব। তাৰ সমান্তৰালকৈ মেডিকেল আৰু পেৰামেডিকেল কৰ্মীৰ প্ৰশিক্ষণৰ দিশবোৰৰ প্ৰতিটো সকাহ দিব।
এই মুহুৰ্ত্তত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশটোৱেই যে চিকিৎসা, সেয়া সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক মই ইতিমধ্যেই অনুৰোধ কৰিছো।
মই সুখী যে এই জৰুৰীকালীন সময়ত দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানবোৰেও দেশৰ নাগৰিকৰ সৈতে হাতে হাত ধৰি পূৰ্ণ সামৰ্থ্যৰে কাম কৰিছে।
ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পৰীক্ষাগাৰ আৰু চিকিৎসালয়সমূহে দেশৰ এই সংকটকালত চৰকাৰৰ সৈতে একেলগে কাম কৰাৰ বাবে অধীৰ আগ্ৰহেৰে আগুৱাই আহিছে।
কিন্তু, বন্ধুসকল, এনে সংকটপূৰ্ণ সময়ত যথেষ্ট সাৱধানে থাকক, কিয়নো আমাৰ জ্ঞাতে অজ্ঞাতে বহু উৰাবাতৰি প্ৰচাৰিত হৈছে। তেনেধৰণৰ অন্ধবিশ্বাস আৰু উৰাবাতৰিত বিশ্বাস নকৰিবলৈ আৰু সেইবোৰৰ পৰা সাৱধানে থাকিবলৈ মই সকলোকে অনুৰোধ জনাইছো।
আপোনালোকৰ বাবে এয়া আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ যে এই মুহুৰ্ত্তত কেন্দ্ৰ চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু চিকিৎসা খণ্ডটোৱে আগবঢ়োৱা সকলো পৰামৰ্শ আৰু নিৰ্দেশনা আপোনালোকে মানি চলা উচিত।
আপুনি যদিহে দেহত এই সংক্ৰামক ৰোগবিধৰ কোনো লক্ষণ দেখিবলৈ পাইছে, তেন্তে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অবিহনে কোনোধৰণৰ ঔষধ গ্ৰহণ নকৰিবলৈ সকলো দেশবাসীকে মোৰ কাতৰ অনুৰোধI চিকিৎসা সংক্ৰান্তীয় কোনো পৰীক্ষামূলক পদক্ষেপে বৃহৎ শংকা কঢ়িয়াই আনিব পাৰে।
বন্ধুসকল, মই নিশ্চিত যে এই সংকটকালত কেন্দ্ৰ চৰকাৰ আৰু স্থানীয় নিকায়ে আগবঢ়োৱা সকলো নিৰ্দেশনা দেশবাসীয়ে সুন্দৰভাৱে পালন কৰিব।
২১ দিনীয়া লকডাউন যথেষ্ট দীঘলীয়া সময়, কিন্তু এয়া আপোনাৰ আৰু আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
মই নিশ্চিত যে এই সংকটপূৰ্ণ মুহুৰ্ত্তত প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীয়ে কেৱল সফলতাৰে যুঁজেই আগনবঢ়াব, বৰঞ্চ এই প্ৰত্যাহ্বানত বিজয়ী হৈ আহিব।
নিজৰ লগতে আপোনজনৰো যতন লওঁক।
জয় হিন্দ!

Prime Minister's Office
Text of PM’s address to the nation on Vital aspects relating to the menace of COVID-19
24 MAR 2020 8:57PM by PIB Delhi
Namaskaar !
My dear fellow citizens,
Today, once again, I am in your midst to discuss the Corona Global Pandemic.
On 22nd March, we resolved to undertake Janata-Curfew. As a nation, every Indian contributed with full responsibility and sensitivity to ensure its success. Children and elders alike, the poor, middle class and the rich, all came together in this hour of crisis. Every Indian made Janata-Curfew a success.
By a single day of Janata-Curfew, India proved that when the nation is facing a crisis, when humanity is facing a crisis, every Indian comes together to overcome it. All of you deserve praise for ensuring the success of Janata-Curfew.
Friends,
You are all seeing and hearing about the developments around the globe regarding the Corona Pandemic through the news. You are also witnessing how this pandemic has rendered even the most developed countries of the world helpless. It is not that these countries are not putting in adequate efforts, or that they lack resources. The fact is that the Coronavirus is spreading so rapidly that despite all preparations and efforts, countries are finding it hard to cope with the situation.
An analysis of developments in all these countries over the past two months as well as opinions of experts, has established that Social Distancing is the only way to effectively deal with the virus. That is, maintain physical distance from each other and stay within the confines of one’s home. There is no other way to escape Coronavirus.If we want to restrict the spread of Coronavirus, we will have to break its chain of infection.
Some people are under the misconception that social distancing is essential only for sick people. It is wrong to make such assumptions. Social distancing is necessary for each citizen, each family, and each and every member of the family.
The carelessness or ill-conceived notions of a few can throw you, your children, your parents, your family, your friends, and in fact the entire country, into grave jeopardy. It is impossible to even estimate the price India will have to pay if such carelessness continues.
Friends,
In the last two days, several parts of the country have been put under lockdown. These efforts by State Governments should be taken very seriously.
Keeping in mind health sector experts and experiences of other countries, the nation is about to take a very important decision today. From 12 midnight today the entire country, please listen carefully, the entire country shall go under complete lockdown. In order to protect the country, and each of its citizens, from midnight tonight, a complete ban is being imposed on people from stepping out of their homes.
Every State of the country, every Union Territory, every district, every municipality, every village, every every street, every locality is being put under lockdown. This is in effect a type of curfew only. A few levels more than Janata-Curfew, it is more stringent.
This is a critical step in the decisive fight against the Corona Pandemic. There is no doubt the nation will have to pay an economic cost for this lockdown. However, at this moment, my utmost priority, and that of the Government of India, State and local Governments is to protect the life of every Indian. Hence, it is my plea and prayer to you to continue to remain wherever you are right now in the country.
In view of the current situation, this lockdown in the country will be for 21 days. The next 21 days are of great importance for us. As per health experts, a period of at least 21 days is critical to break the infection cycle of Coronavirus. If we are not able to manage these 21 days, the country and your family could be set back 21 years. If we are not able to manage these 21 days, several families will get devastated forever.
Hence, you must forget what going out means for the next 21 days. Stay inside your home, stay inside your home, and do just one thing - stay inside your home.
Friends,
This decision of a nationwide lockdown that has been taken today has drawn a ‘Lakshman Rekha’ at your doorsteps. You must remember, that a single step outside your home can bring a dangerous pandemic like Corona inside. You must remember that at times, a person infected with Corona may seem completely healthy in the beginning, as it is difficult to identify he is infected. Therefore, take necessary precautions and stay inside your homes.
By the way, the people who are staying at home, are employing new innovative methods over social media to disseminate information. There is one banner that I liked, which I want to also show you.
Corona, or KOi ROad pe NA Nikle (that is, no one should go out on the road)
Friends,
Experts have even said that when Corona infects a person, it may take days for the symptoms to manifest. During this time, such a person unknowingly infects many others who he comes in contact with. According to a World Health Organization report, a person infected with this virus can transmit it to hundreds of people within the span of 7 to 10 days. This means, that it spreads like wildfire.
Another estimate given by the World Health Organization is very important. It took 67 days for the count of people infected with Corona to reach the 1st one lakh all over the world.
After this, it took only 11 days for another one lakh people to get infected.
It took the world 67 days for the number of Coronavirus infected persons to reach the first one lakh, but only 11 days to reach two lakh thereafter. What is even more alarming is that it took only 4 days for this number to go from 2 lakh to 3 lakh infections. You can imagine how rapidly Coronavirus spreads. And once it begins to spread, it is very difficult to contain.
Friends,
This is the reason that the situation became uncontrollable when Coronavirus started spreading in countries like China, US, France, Germany, Spain, Italy and Iran. Keep in mind that whether it is Italy or US, the healthcare services in these countries are considered to be among the best in the world. Despite this, they have not been able to contain the impact of Corona. The question at hand is, where does one see a ray of hope in this situation? What is the solution, what are the options?
Friends,
The ray of hope to combat Corona comes from the experiences of those countries that have been able to contain Corona to some extent. Citizens of these countries have not stepped out of their homes for weeks. Citizen of these countries have fully adhered to the government rules. Hence, these countries are now moving towards overcoming this pandemic.
We should also accept that this is the only way before us. We must not step outside our homes. Whatever happens, we must stay indoors. We can save ourselves from the Coronavirus only if we do not cross the Lakshman Rekha of our homes. We have to stop the spread of this pandemic, and break the chain of infection.
Friends,
Presently, India is at a stage where the actions we take now will determine the extent to which we are able to minimize the impact of this disaster. It is time to constantly strengthen our resolve. It is time to exercise caution at every step. You have to remember that Jaan hai toh Jahaan hai.
Friends,
This is the time for patience and discipline. Until the lockdown situation remains, we must keep our resolve, we must keep our promise. It is my plea to you, that while you are staying at home, you must remember and pray for the wellbeing of all those people who are performing their duties, who are exposing themselves to great risk. Think about the doctors, nurses, paramedical staff, pathologists who are working day and night in hospitals to save each and every life. Think about the hospital administration staff, ambulance drivers, ward boys, sanitation workers who are serving others in these difficult conditions. Pray for those people who are working to sanitize your society, your locality, your streets, and public places to ensure that this virus is eradicated completely. Think about the media persons as well who are working round the clock and risking infection while reporting from the streets and hospitals. Think about the Police force around you, who are working relentlessly without worrying about the welfare of their families. They are working day and night to protect you, and on several occasions, also bear the wrath of the public.
Friends,
Even amidst the conditions created by the Corona global pandemic, the Central and State Governments are working swiftly. We are constantly striving to ensure that citizen do not face too much inconvenience in their daily life. We have made provisions to ensure that supply of all essential items continues smoothly.
This crisis has especially brought on a very difficult time for the poor. Along with the Central and State Governments, social organisations and people from civil society are continuously striving to reduce the problems of the poor. Several people are coming together in their efforts to help the poor.
Friends,
In addition to the basic necessities, lifesaving necessities have to be given top most priority. In tackling this new pandemic, the Central Government is constantly working towards better equipping the healthcare facilities of the country. The Government has been taking decisions on the advice of the World Health Organization and our country’s top medical and research organizations and health experts.
Today, the Central Government has provisioned 15 thousand crore rupees for treating Coronavirus patients and strengthening the medical infrastructure of the country. This will allow for rapidly ramping up the number of Corona testing facilities, Personal Protective Equipment (PPE), Isolation Beds, ICU beds, Ventilators and other essential equipment. Simultaneously, training of medical and paramedical manpower will also be undertaken. I have requested the State Governments to ensure that only healthcare is treated as their first and topmost priority at the moment.
I am pleased that the private sector is standing shoulder to shoulder with fellow citizens in full capacity during this crucial time. Private labs and hospitals are coming forward to work with the Government during these challenging times.
But, friends, we must also be careful that during such times, knowingly or unknowingly, several rumors circulate. I appeal to you to beware of any kind of rumors or superstitions.
It is extremely important for you to abide by the instructions and advice given by the Central and State Governments and the medical fraternity. I request you not to take any medication without consulting doctors, in case you show any symptoms of this infection. Any sort of medical experimentation can put your life at risk.
Friends, I am confident that every Indian will abide by the instructions of the Government and local authorities at this crucial hour. 21 days of lockdown is a long time, but it is essential for your safety and that of your family. I am confident that every Indian will not only combat this difficult situation successfully, but also emerge victorious.
Take care of yourself and your loved ones.
Jai Hind!