Prime Minister's Office
List of MoUs/Agreements signed during the visit of Chancellor of Germany to India (November 1, 2019)
01 NOV 2019 3:10PM by PIB Delhi
Sl.No
Title
Parties
Exchange by (Indian Side)
Exchange by (German Side)
1.
Joint Declaration of Intent on Consultations for the period 2020-2024
Ministry of External Affairs and German Ministry of Foreign Affairs
Dr. S. Jaishankar, EAM
Mr. Heiko Maas, Foreign Minister
2.
Joint Declaration of Intent (JDI) of Regarding Cooperation on Strategic Projects
Ministry of Railways (MoR) and Ministry for Economic Affairs and Energy
Shri Vinod Kumar Yadav, Chairman, Railway Board
Mr. Christian Hirte Parliamentary State Secretary, Ministry of Economic Affairs & Energy
3.
Joint Declaration of Intent on Indo-German Partnership for Green Urban Mobility
Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) and German Ministry for Economic Cooperation and Development
Shri Durga Shankar Mishra, Secretary, MoHUA
Mr. Norbert Barthle, Parliamentary State Secretary, Ministry for Economic Cooperation and Development
4.
Joint Declaration of Intent for Joint Cooperation in Research & Development on Artificial Intelligence
Ministry of Science & Technology (MST) and German Ministry of Education & Research (BMBF)
Prof Ashutosh Sharma Secretary, MST
Ms. AnjaKarliczek, Minister of Education & Research
5.
Joint Declaration of Intent regarding the cooperation in the field of prevention of marine litter
Ministry of Housing and Urban Affairs AND Ministry for Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety, (BMU)
Shri Durga Shankar Mishra, Secretary, MoHUA
Mr. JochenFlasbarth, Parliamentary State Secretary, Ministry for Environment, Nature Conservation & Nuclear Safety
List of Agreements/ MoUs signed on the sidelines
1. Implementing Arrangement for Exchange of Personnel between ISRO and German Aerospace Centre
2. Joint Declaration of Intent on Cooperation in the Field of Civil Aviation
3. Joint Declaration of Intent (JDI) on Cooperation within the International Smart Cities Network
4. Joint Declaration of Intent between on Cooperation in the Field of Skills Development and Vocational Education and Training
5. Declaration of Intent on Strengthening Economic Cooperation in the field of Start-ups
6. Joint Declaration of Intent on the Establishment of Bilateral Cooperation Project regarding Agricultural Market Development
7. Memorandum of Understanding (MoU) in the field of Occupational Diseases, Re-habilitation and vocational training of Insured Persons & workers with disabilities
8. Memorandum of Understanding For Cooperation in Inland, Coastal and Maritime Technology
9. Memorandum of Understanding (MoU) to promote, establish and expand scientific and technological research cooperation
10. MoU on Establishment of an Academic Collaboration in Ayurveda, Yoga and Meditation
11. Addendum to the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Germany on Cooperation in the Field of Higher Education for Extension of the period of Indo-German Partnership in Higher Education
12. MoU between National Institute of Agricultural Extension Management MANAGE and the German Agricultural Academy DEULA in the city of Nienburg on collaboration in agricultural technical and professional training
13. Joint Declaration of Intent between Siemens Limited, India and MSDE and German Ministry for Economic Cooperation and Development on Skills for Sustainable Growth
14. MoU on the Extension of Indo-German Partnership in Higher Education
15. Memorandum of Understanding regarding cooperation between the National Museum, the National Gallery of Modern Art, the Indian Museum Kolkata, the Prussian Cultural Heritage Foundation and the Stiftung Humboldt Forum in Berliner Schloss
16. Memorandum of Understanding between All India Football Federation (AIFF) and DeutscherFußball-Bund e.V (DFB)
17. Statement of Intent on the key elements of the Indo-German Migration and Mobility Partnership Agreement.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাৰ্মানীৰ চেঞ্চেলৰে ভাৰতলৈ ভ্ৰমণ কৰাৰ সময়ত স্বাক্ষৰিত হোৱা বুজাবুজিৰ চুক্তি/সন্ধিৰ তালিকা (১ নৱেম্বৰ ২০১৯)
01 NOV 2019 3:10PM by PIB Guwahati
ক্ৰমিক নং
শিৰোনাম
দল
বিনিময় কৰা হৈছে (ভাৰতীয় পক্ষ)
বিনিময় কৰা হৈছে (জাৰ্মানী পক্ষ)
১
২০২০-২০২৪ৰ সময়সীমাৰ বাবে ইণ্টেণ্ট অন কনছালটেচনৰ যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু জাৰ্মানৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
ডঃ এছ জয়শংকৰ, ইএএম
শ্ৰী হেইকো মাছ, বৈদেশিক মন্ত্ৰী
২
কৌশলগত প্ৰকল্পৰ সহযোগিতা ক্ষেত্ৰৰ বাবে যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
ৰে’লৱে মন্ত্ৰালয় (এমঅ’আৰ) আৰু অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা তথা শক্তি বিভাগৰ মন্ত্ৰী
শ্ৰী বিনোদ কুমাৰ যাদৱ, অধ্যক্ষ, ৰে’লৱে ব’ৰ্ড
শ্ৰী খ্ৰীষ্টিয়ান হাৰ্টে, সংসদীয় ৰাজ্যিক সচিব, অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা আৰু শক্তি মন্ত্ৰালয়
৩
সেউজ চহৰ ম’বিলিটীৰ বাবে ইণ্ডো-জাৰ্মান সহযোগিতাৰ যুটীয়া ঘোষণা পত্ৰ
গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু জাৰ্মান অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বিকাশ মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী দুৰ্গা শংকৰ মিশ্ৰ, সচিব, গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী নৰবাৰ্ট বাৰ্থলে, সংসদীয় ৰাজ্যিক সচিব, অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বিকাশ মন্ত্ৰালয়
৪
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ গৱেষণা আৰু বিকাশৰ যৌথ সহযোগিতাৰ যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু জাৰ্মান শিক্ষা আৰু গৱেষণা মন্ত্ৰালয়
অধ্যাপক আশুতোষ শৰ্মা, সচিব, এমএছটি
শ্ৰী অনজা কাৰ্লিকজেক, শিক্ষা আৰু গৱেষণা মন্ত্ৰালয়
৫
সামুদ্ৰিক আৱৰ্জনা ৰোধ কৰাৰ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু পৰিবেশ, প্ৰকৃতি সংৰক্ষণ আৰু নিউক্লিয়াৰ সুৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী দুৰ্গা শংকৰ মিশ্ৰ, সচিব, গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী জকচেন ফ্লাশ্ববাৰ্থ, সংসদীয় ৰাজ্যিক সচিব, পৰিবেশ, প্ৰকৃতি সংৰক্ষণ আৰু নিউক্লিয়াৰ সুৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
পাৰ্শ্বৱৰ্তী সময়ত স্বাক্ষৰিত হোৱা চুক্তিপত্ৰ/বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰৰ তালিকা
১. ইছৰ’ আৰু জাৰ্মান মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ বিশেষজ্ঞ বিনিময়ৰ ব্যৱস্থা
২. অসামৰিক বিমানখণ্ডত সহযোগিতাৰ যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
৩. আন্তৰ্জাতিক স্মাৰ্ট চিটী নেটৱৰ্কৰ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰৰ যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
৪. দক্ষতা উন্নয়ন আৰু কাৰিকৰী শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণৰ সহযোগিতাৰ বাবে যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
৫. ষ্টাৰ্ট-আপৰ ক্ষেত্ৰত অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা সৱলীকৰণৰ যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
৬. কৃষিভিত্তিক বজাৰ বিকাশৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতামূলক প্ৰকল্পৰ যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
৭. বৃত্তিগত ৰোগ, পুনৰ্বাসন আৰু বীমাকৃত ব্যক্তি তথা অক্ষম কৰ্মীৰ কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
৮. অন্তৰ্দেশীয়, বন্দৰ আৰু সামুদ্ৰিক প্ৰযুক্তিৰ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
৯. বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত গৱেষণা সহযোগিতাৰ প্ৰচাৰ, স্থাপন তথা প্ৰসাৰণৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
১০. আয়ুৰ্বেদ, যোগ আৰু মেডিটেচনৰ শৈক্ষিক সহযোগিতা স্থাপনৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
১১. উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু জাৰ্মানৰ সহযোগিতা সময়সীমা বৃদ্ধিৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
১২. কৃষিভিত্তিক প্ৰযুক্তি আৰু পেছাগত প্ৰশিক্ষণৰ সহযোগিতাৰ বাবে নিয়েনবাৰ্গ চহৰত জাৰ্মানীৰ কৃষি শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান ডেউলা (DEULA)আৰু নেচনেল ইন্সটিটিউট অব্ এগ্ৰিকালটাৰেল এক্সটেনচন মেনেজমেণ্টৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
১৩. বহনক্ষম বিকাশৰ দক্ষতাৰ বাবে ছিমেন্ছ লিমিটেড, ভাৰত আৰু এমএছডিই তথা জাৰ্মানীৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ
১৪. উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-জাৰ্মান সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰণৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
১৫. ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়, আধুনিক কলাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গেলেৰী, কলকাতাৰ ভাৰতীয় সংগ্ৰহালয়, প্ৰুছিয়ান কালচাৰেল হেৰিটেজ ফাউণ্ডেচন আৰু বাৰ্লিনাৰ স্কল’ছৰ ষ্টিফটাং হামব’ল্ড্ট ফ’ৰামৰ মাজত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
১৬. অল ইণ্ডিয়া ফুটবল ফেডাৰেচন আৰু ডাচ্চ ফুটবল-বাণ্ড ই ভিৰ মাজৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
১৭. ভাৰত-জাৰ্মান প্ৰব্ৰজন আৰু ম’বিলিটী পাৰ্টনাৰশ্বিপ চুক্তিৰ উপাদানসমূহৰ বিবৃতি