কেবিনেট
ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ মাজত জাহাজ চলাচলৰ ক্ষেত্রত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিত কেবিনেটেৰ অনুমোদন
সামূদ্ৰিক পথেৰে কেৰালাৰ কোচি আৰু মালদ্বীপৰ মালে আৰু কুলহুদুফুশিৰ মাজত ফেৰী চলাচলেৰে সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ
03 JUL 2019 4:42PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ মাজত সমুদ্ৰ পথেৰে যাত্রী আৰু সামগ্ৰী পৰিবহণৰ বাবে যোৱা জুনত প্ৰধানমন্ত্রীৰ মালদ্বীপ ভ্ৰমণৰ সময়ত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিত অনুমোদন জনায়৷
মালদ্বীপৰ উন্নয়নত ভাৰত এক গুৰুত্বপূর্ণ অংশীদাৰ। ভাৰতে মালদ্বীপত বহু গুৰুত্বপূর্ণ প্ৰথম শ্রেণীৰ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰিছে। বর্তমান ভাৰতে মালদ্বীপক ১০০ মিলিয়ন মার্কিন ডলাৰ ঋণ সাহায্য আগবঢ়াইছে। ইয়াৰ ভিতৰত দীর্ঘম্যাদী ঋণৰ উপৰি আছে ৰিভলভিং ঋণৰ সুযোগ৷
মালদ্বীপৰ ৰাজধানী মালে আটাইটকৈ জনপ্রিয় চহৰ তথা কুলহুদুফুশি হ’ল সেই দেশৰ তৃতীয় জনবসতিপূর্ণ চহৰ। বাণিজ্য আৰু পর্যটনৰ সুবিধার্থে ভাৰতৰ কোচিৰ পৰা দুয়োখন দেশৰ মাজত জাহাজ চলাচলৰ সুবিধা আছে। কোচিৰ পৰা মালেৰ দূৰত্ব ৭০৮ কিলোমিটাৰ আৰু কুলহুদুফুশিৰ দূৰত্ব ৫০৯ কিলোমিটাৰ। কুলহুদুফুশি, মালদ্বীপৰ উত্তৰাঞ্চলৰ -দ্বীপ এলেকাত অবস্থিত, যিটো ভাৰতীয়সকলৰ বাবে ভাল পর্যটন কেন্দ্ৰ হৈ উঠাৰ সম্ভাৱনা আছে৷ তাত পর্যটকৰ থকাৰ বাবে বহুতো ৰিজৰ্টো আছে। মালেৰ পৰা তালৈ যোৱাৰ বাবে সমুদ্ৰপথ আৰু বিমান যোগাযোগৰ ব্যৱস্থাও আছে। অন্যহাতে, কোচিৰ সৈতে সমুদ্ৰপথৰ এই যোগাযোগ ব্যৱস্থা গঢ় লৈ উঠিলে স্থানটি ভাৰতীয় পর্যটকৰ বাবে অন্যতম গন্তব্যস্থল হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। মালদ্বীপৰ বহু নাগৰিকে দক্ষিণ ভাৰত, বিশেষকৈ কেৰালালৈ শিক্ষা গ্ৰহণৰ বাবে আহে৷
সেয়েহে বাণিজ্য আৰু যাত্রী পৰিবহণৰ কথাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ মাজত এই চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা হৈছে৷ জাহাজ চলাচলৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ মানুহৰ মাজত যোগাযোগ গঢ় লৈ উঠিব আৰু বাণিজ্যিক সম্পর্ক সুদৃঢ় হ’ব৷

Cabinet
Cabinet approves MoU between India and Maldives for Shipping
MoU to paveway for ferry services between Maldives & Kerala
Connecting Kochi with Male & Kulhudhuffushi in Maldives by Sea route
03 JUL 2019 4:42PM by PIB Delhi
The Union Cabinet has given ex-post facto approval for the MoU between India and Maldives for the establishment of passenger and cargo services by sea, which was signed on June 8, 2019 during the visit of Prime Minister of India to Maldives.
India is a leading development partner of Maldives and has established many of the leading institutions of Maldives. Currently, India has provided US $100 million Stand-by Credit facility (SCF) to Maldives, including long-term loans and revolving credit for trade.
Male, the capital and most populous city and Kulhudhuffushi, the third most populous city of Maldives are good prospects for introduction of ferry service from Kochi for both tourists as well as cargo. While Male is situated at a distance of 708 Kms from Kochi, Kulhudhuffushi is 509 Kms away. Kulhudhuffushi and the islands around are a major population centre in the northern part of Maldives and have a large number of resorts which could be possible tourist destinations for Indians. Present connectivity involves flights to Male and sea planes to the resorts, which is an expensive option. On the other hand, connectivity with Kochi through sea could promote inbound tourism, particularly health and wellness tourism for India. A large number of Maldivians also travel to Kerala and other South Indian cities for educational purposes.
With a view to harness the potential opportunity that lies in passenger and cargo transportation by sea between the two countries, this MoU with Maldives has been signed. The proposed ferry service would contribute in a big way to promote people to people contact and to boost bilateral trade.