Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the India – Russia Business Forum with Russian President H.E. Mr. Vladimir Putin
Whether in business or diplomacy, the foundation of any partnership is mutual trust; this is the greatest strength of India-Russia relations lies in this trust; This trust provides both direction and momentum to joint efforts and serves as the launch pad inspiring new dreams and aspirations: PM
India-Russia Trade Target of $100 Billion Set to Be Achieved Ahead of 2030: PM
Guided by the principle of Reform, Perform and Transform, India is rapidly advancing towards becoming the world’s third largest economy: PM
05 DEC 2025 8:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the India – Russia Business Forum with Russian President H.E. Mr. Vladimir Putin yesterday in Bharat Mandapam, New Delhi today. Presenting his remarks, the Prime Minister greeted His Excellency President Putin, leaders from India and abroad, and all distinguished guests, remarking that the India Russia Business Forum reflects a significant initiative by President Putin, who has brought a large delegation to participate in the event. He highlighted his heartfelt welcome to all attendees and expressed that being among them was a moment of great joy. Shri Modi conveyed deep gratitude to his friend President Putin for joining the forum and sharing his valuable thoughts. He emphasized that simplified and predictable mechanisms are being created for business, and noted that discussions have commenced on a Free Trade Agreement between India and the Eurasian Economic Union.
Shri Modi noted that, as mentioned by Union Minister, Shri Piyush Goyal and highlighted by President Putin regarding the possibilities ahead, India and Russia can achieve very ambitious targets in a short span of time. He remarked that whether in business or diplomacy, the foundation of any partnership is mutual trust, and emphasized that the greatest strength of India-Russia relations lies in this trust. He highlighted that this trust provides both direction and momentum to joint efforts and serves as the launch pad inspiring new dreams and aspirations. The Prime Minister recalled that last year President Putin and he had resolved to surpass the target of $100 billion in bilateral trade by 2030, but observed that in his recent discussions with President Putin and given the visible potential, it is clear that waiting until 2030 will not be necessary. He stressed that India and Russia are moving forward with the determination to achieve this goal ahead of time, with his confidence growing stronger. Shri Modi further remarked that tariff and non-tariff barriers are being reduced. He emphasized that the true strength of these efforts lies in business leaders, highlighting that their energy, innovation, and ambition are what shape the shared future of India and Russia.
Highlighting that in the past eleven years, the speed and scale of changes in India have been unprecedented, Shri Modi remarked that following the principle of Reform, Perform and Transform, India is rapidly advancing towards becoming the world’s third largest economy. He emphasized that during this reform journey of eleven years, India has neither tired nor stopped, with its resolve stronger than ever and moving forward with great confidence and momentum towards its goals. The Prime Minister noted that next-generation reforms in GST and reduction in compliances have been undertaken to promote ease of doing business. He stated that defense and space have been opened to the private sector, creating new opportunities, and added that new doors of possibilities are being opened in the civil nuclear sector as well. He underlined that these are not merely administrative reforms but mindset reforms, driven by one singular resolve—Viksit Bharat.
Prime Minister remarked that over the past two days very useful and meaningful discussions have taken place, expressing happiness that all areas of India-Russia cooperation were represented in the meeting and extending heartfelt appreciation for the suggestions and efforts of participants. He highlighted that to further strengthen cooperation, several ideas were put forward. Shri Modi noted that in logistics and connectivity, President Putin and he emphasized realizing the full potential of connectivity, committing to advance projects such as the INSTC and the Northern Sea Route, including the Chennai–Vladivostok Corridor, with progress expected soon to reduce transit time, lower costs, and open new markets for business. He stressed that with the power of digital technology, customs, logistics, and regulatory systems can be linked through a virtual trade corridor, enabling faster customs clearance, reduced paperwork, and more seamless cargo movement.
Shri Modi pointed out that in marine products, Russia has recently expanded the list of Indian companies eligible to export dairy and marine products, creating new opportunities for Indian exporters. He emphasized that India’s high-quality marine products, value-added seafood, and processed food enjoy strong global demand, and joint ventures and technology partnerships in cold chain logistics, deep-sea fishing, and modernization of fishing harbors can meet Russia’s domestic demand while opening new markets for Indian products.
The Prime Minister remarked that in the automobile sector, India is today a global leader in affordable and efficient EV two-wheelers and CNG mobility solutions, while Russia is a major producer of advanced materials, and together both countries can collaborate in EV manufacturing, automotive components, and shared mobility, thereby meeting domestic needs and contributing to the development of the Global South, particularly Africa.
Prime Minister further highlighted that in pharma, India supplies the highest quality medicines worldwide at affordable prices, earning the title of “Pharmacy of the World,” and both nations can cooperate in joint vaccine development, cancer therapies, radio-pharmaceuticals, and API supply chains, enhancing healthcare security and fostering new industries.
Talking about textiles, Shri Modi said India possesses vast capacity from natural fibers to technical textiles, with global recognition in design, handicrafts, and carpets, while Russia is a major producer of polymers and synthetic raw materials, enabling both countries to build a resilient textile value chain. He added that similar opportunities for cooperation exist in fertilizers, ceramics, cement manufacturing, and electronics.
Emphasizing that manpower mobility plays a vital role in enhancing cooperation across all sectors, Prime Minister noted that India is emerging as the ‘skill capital of the world’. He highlighted that India’s young talent in technology, engineering, healthcare, construction, and logistics has the capacity to meet global requirements. Shri Modi remarked that considering Russia’s demographic and economic priorities, this partnership is highly beneficial for both nations. He underlined that by providing training in Russian language and soft skills to Indian talent, a Russia-ready workforce can be jointly developed, which will accelerate shared prosperity for both countries.
Underscoring that important decisions have been taken regarding tourist visas for citizens of both countries, the Prime Minister remarked that this will promote tourism, create new business opportunities for tour operators, and open avenues for employment.
Highlighting that India and Russia are embarking together on a new journey of co-innovation, co-production, and co-creation, Shri Modi stressed that the goal is not limited to increasing bilateral trade but to ensuring the welfare of humanity by preparing sustainable solutions to global challenges. The Prime Minister emphasized that India is fully prepared to walk shoulder to shoulder with Russia in this journey and declared, “Come, Make in India, Partner with India and Together, let us make for the world.” He expressed gratitude to President Putin and all participants, concluding with thanks.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভ্লাদিমিৰ পুটিনক সৈতে ভাৰত – ৰাছিয়া ব্যৱসায়িক মঞ্চত সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ব্যৱসায়তেই হওক বা কূটনীতিতেই হওক, যিকোনো অংশীদাৰিত্বৰ ভেটি হ’ল পাৰস্পৰিক বিশ্বাস; ভাৰত-ৰাছিয়াৰ সম্পৰ্কৰ এইটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি এই আস্থাতেই নিহিত হৈ আছে; এই আস্থাই যৌথ প্ৰচেষ্টাক দিশ আৰু গতি দুয়োটা প্ৰদান কৰে আৰু নতুন সপোন আৰু আকাংক্ষাক অনুপ্ৰাণিত কৰা লঞ্চ পেড হিচাপে কাম কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
২০৩০ চনৰ পূৰ্বে ভাৰত-ৰাছিয়াৰ ১০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ বাণিজ্যৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সংস্কাৰ, পৰিৱেশন আৰু ৰূপান্তৰৰ নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
05 DEC 2025 8:00PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কালি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভ্লাদিমিৰ পুটিনৰ সৈতে ভাৰত-ৰাছিয়া ব্যৱসায়িক মঞ্চত ভাষণ আগবঢ়ায়। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন, ভাৰত আৰু বিদেশৰ নেতা আৰু সকলো বিশিষ্ট অতিথিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰত-ৰাছিয়া ব্যৱসায়িক মঞ্চ ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ প্ৰতিফলন। ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণৰ বাবে লৈ আহিছে বৃহৎ প্ৰতিনিধি দল। তেওঁ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক উষ্ম আদৰণি জনাই তেওঁলোকৰ মাজত থাকিবলৈ পাই তেওঁ সুখী বুলি কয়। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনক মঞ্চত যোগদান কৰি তেওঁৰ বহুমূলীয়া চিন্তাধাৰা শ্বেয়াৰ কৰাৰ বাবে গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ব্যৱসায় কৰাৰ বাবে সৰলীকৃত আৰু পূৰ্বানুমানযোগ্য প্ৰক্ৰিয়া সৃষ্টি কৰা হৈছে আৰু ভাৰত আৰু ইউৰেছিয়ান অৰ্থনৈতিক সংঘৰ মাজত মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ আলোচনা আৰম্ভ হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে কোৱাৰ দৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনে উল্লেখ কৰা ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনাৰ সৈতে ভাৰত আৰু ৰাছিয়াই কম সময়ৰ ভিতৰতে অতি অভিলাষী লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰে। তেওঁ কয় যে ব্যৱসায়িকয়েই হওক বা কূটনীতিয়েই হওক যিকোনো অংশীদাৰিত্বৰ ভেটি হ’ল পাৰস্পৰিক বিশ্বাস। ভাৰত-ৰাছিয়াৰ সম্পৰ্কৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি এই আস্থাতেই নিহিত হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই আস্থাই যৌথ প্ৰচেষ্টাক দিশ আৰু গতি প্ৰদান কৰে আৰু নতুন সপোন আৰু আকাংক্ষাৰ প্ৰেৰণা যোগায়। শ্ৰী মোদীয়ে যোৱা বছৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন আৰু তেওঁ ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ১০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰাৰ সংকল্পৰ কথা মনত পেলাই কয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শুল্ক বাধা হ্ৰাস কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰকৃত শক্তি ব্যৱসায়িক নেতাসকলৰ মাজত নিহিত হৈ আছে। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকৰ শক্তি, উদ্ভাৱন আৰু উচ্চাকাংক্ষাই ভাৰত আৰু ৰাছিয়াৰ যৌথ ভৱিষ্যত গঢ় দিছে।
যোৱা এঘাৰ বছৰত ভাৰতত পৰিৱৰ্তনৰ গতি আৰু পৰিসৰ অভূতপূৰ্ব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সংস্কাৰ, নিষ্পাদন আৰু ৰূপান্তৰৰ নীতি গ্ৰহণ কৰি ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে সংস্কাৰৰ এই এঘাৰ বছৰীয়া যাত্ৰাত ভাৰত ভাগৰুৱা হোৱা নাই, ৰৈ যোৱা নাই, সংকল্প পূৰ্বতকৈ অধিক শক্তিশালী হৈ পৰিছে আৰু অতি আত্মবিশ্বাস আৰু ক্ষীপ্ৰতাৰে লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছে। ব্যৱসায়িক সৰলীকৰণক উৎসাহিত কৰিবলৈ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰ কৰা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা আৰু স্থান মুকলি কৰা হৈছে। অসামৰিক পাৰমাণৱিক খণ্ডতো সম্ভাৱনাৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এইবোৰ কেৱল প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ নহয় বৰঞ্চ মানসিকতাৰ সংস্কাৰ, একক সংকল্পৰ দ্বাৰা পৰিচালিত-উন্নত ভাৰত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা দুদিন অতি উৎপাদনশীল আৰু অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা হৈছিল। তেওঁ এই বৈঠকত ভাৰত-ৰাছিয়াৰ সহযোগিতাৰ সকলো ক্ষেত্ৰকে প্ৰতিনিধিত্ব কৰাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ পৰামৰ্শ আৰু প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেইবাটাও ধাৰণা আগবঢ়োৱা হৈছিল বুলিও তেওঁ কয়। লজিষ্টিক আৰু সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন আৰু তেওঁ সংযোগৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ চেন্নাই-ভ্লাডিভষ্টক কৰিড’ৰকে ধৰি আইএনএছটিচি আৰু উত্তৰ সাগৰীয় পথৰ দৰে প্ৰকল্প আগবঢ়াই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ শক্তিৰে শুল্ক, লজিষ্টিক আৰু নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাক ভাৰ্চুৱেল ট্ৰেড কৰিডৰৰ জৰিয়তে সংযোগ কৰিব পৰা যায়, যাৰ ফলত শুল্ক নিষ্কাশন দ্ৰুত, কাগজ-পত্ৰ হ্ৰাস আৰু সামগ্ৰীৰ মসৃণ গতিবিধি সম্ভৱ হয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সামুদ্ৰিক সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ৰাছিয়াই শেহতীয়াকৈ দুগ্ধ আৰু সামুদ্ৰিক সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ বাবে যোগ্য ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ তালিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। এই তালিকাই ভাৰতীয় ৰপ্তানিকাৰকসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ উচ্চমানৰ সামুদ্ৰিক সামগ্ৰী, মূল্য সংযোজিত সাগৰীয় খাদ্য আৰু সংসাধিত খাদ্যৰ বিশ্বজুৰি চাহিদা আছে আৰু শীতল শৃংখলৰ লজিষ্টিক, গভীৰ সাগৰীয় মাছ ধৰা আৰু মাছ ধৰা বন্দৰ আধুনিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ উদ্যোগ আৰু প্ৰযুক্তিগত অংশীদাৰিত্বই ৰাছিয়াৰ ঘৰুৱা প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিব পাৰে আৰু ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ বাবে নতুন বজাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অটোমোবাইল খণ্ডত ভাৰত আজি সুলভ মূল্যৰ আৰু কাৰ্যক্ষম ইভি দুচকীয়া বাহন আৰু চিএনজি মবিলিটি সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আনহাতে, ৰাছিয়া উন্নত সামগ্ৰীৰ প্ৰধান উৎপাদক, আৰু দুয়োখন দেশেই ইভি উৎপাদন, অটোমোটিভ উপাদান আৰু শ্বেয়াৰড মবিলিটিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰিব পাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ উপৰিও বিশ্বৰ বিশেষকৈ আফ্ৰিকাৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক সুলভ মূল্যত উচ্চমানৰ ঔষধ যোগান ধৰি "বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী" উপাধি অৰ্জন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভেকচিন প্ৰস্তুত, কেন্সাৰ থেৰাপী, ৰেডিঅ’-ফাৰ্মাচিউটিকেল আৰু এপিআই যোগান শৃংখলত দুয়োখন দেশে যৌথভাৱে সহযোগিতা কৰিব পাৰে, স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে আৰু নতুন উদ্যোগ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
বস্ত্ৰ খণ্ড সন্দৰ্ভত ভাষণ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰাকৃতিক আঁহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কাৰিকৰী বস্ত্ৰশিল্পলৈকে ভাৰতৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। ডিজাইন, হস্তশিল্প আৰু কাৰ্পেটৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। আনহাতে ৰাছিয়া পলিমাৰ আৰু কৃত্ৰিম কেঁচামালৰ প্ৰধান উৎপাদনকাৰী দেশ। তেওঁ লগতে কয় যে সাৰ, চিৰামিক, চিমেণ্ট উৎপাদন আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতাৰ একেধৰণৰ সুযোগ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সকলো খণ্ডতে সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত জনশক্তিৰ গতিশীলতাই মূল ভূমিকা পালন কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰত ‘বিশ্বৰ দক্ষতা ৰাজধানী’ হিচাপে উত্থান ঘটিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক, স্বাস্থ্যসেৱা, নিৰ্মাণ আৰু লজিষ্টিক ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ যুৱ প্ৰতিভাই বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাছিয়াৰ জনগাঁথনিগত আৰু অৰ্থনৈতিক অগ্ৰাধিকাৰ বিবেচনা কৰিলে এই অংশীদাৰিত্ব দুয়োখন দেশৰ বাবে অতি উপকাৰী। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতীয় প্ৰতিভাক ৰাছিয়ান ভাষা আৰু বিশেষ দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ দি ৰাছিয়াৰ বাবে সাজু কৰ্মশক্তি গঢ়ি তুলিব পৰা যাব।
দুয়োখন দেশৰ নাগৰিকৰ বাবে পৰ্যটন ভিছাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা পৰ্যটন বৃদ্ধি পাব, ট্যুৰ অপাৰেটৰৰ বাবে নতুন ব্যৱসায়িক সুযোগ সৃষ্টি হ’ব আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ পথ মুকলি হ’ব।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত আৰু ৰাছিয়াই একেলগে সহ-উদ্ভাৱন, সহ-উৎপাদন আৰু সহ-সৃষ্টিৰ এক নতুন যাত্ৰাত নামিছে। তেওঁ কয় যে লক্ষ্য কেৱল দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধিত সীমাবদ্ধ নহয় কিন্তু চূড়ান্ত উদ্দেশ্য হৈছে বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ বহনক্ষম সমাধান প্ৰদান কৰি মানৱতাৰ মংগল সুনিশ্চিত কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত এই যাত্ৰাত ৰাছিয়াৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই খোজ কাঢ়িবলৈ সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুত। তেওঁ কয়, "আহক ভাৰতত উনপাদন কৰো, ভাৰতৰ সৈতে অংশীদাৰ হওঁ আৰু বিশ্বৰ বাবে উৎপাদন কৰো।" ভাষণৰ সামৰণি তেওঁ ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন আৰু সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা আৰু ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।