Prime Minister's Office
“GenZ Takes the Cultural Chariot of KTS 4.0”—From Tamil Nadu to Kashi, Youth Turn the Journey Into a ‘Cultural Joy Ride’
From Street Plays to Reel Making—GenZ Emerges as the New Face of Kashi Tamil Sangamam
30 NOV 2025 6:56PM by PIB Delhi
A strong wave of enthusiasm is sweeping across GenZ as they gear up for the Kashi Tamil Sangamam 4.0, beginning on December 2. The event aims to connect the ancient cultural and linguistic ties between Kashi and Tamil Nadu with the vibrant energy of the young generation.
A large number of GenZ students are part of the first delegation that began its journey from Kanyakumari on November 29 by a special train. The long rail journey has turned into a cultural joy ride filled with games, group activities, lively conversations, and creative collaborations—making the experience both memorable and meaningful for the youth.
Archana from Tamil Nadu, who is travelling on this special train, shared her excitement about attending Kashi Tamil Sangamam 4.0. She said she rarely gets the chance to visit temples back home, and therefore sees this opportunity as a divine blessing. She is eagerly looking forward to experiencing Kashi’s rich spiritual and cultural heritage for the first time.
Another student on board, Malathi from Tiruppur—who is preparing for UPSC—said that Tamil Nadu and Kashi share a deep spiritual bond, celebrated for centuries by saints like Manikkavasagar. Kashi Tamil Sangamam, she said, is strengthening that bond in a modern, dynamic format, and visiting Kashi feels like a moment of pride for her.
Meanwhile in Kashi, the ongoing pre-event activities at ghats and university campuses have come alive with energetic participation from GenZ. Events like Run for KTS 4.0 drew large numbers of youth who not only promoted fitness but also helped spread awareness about the upcoming cultural festival.
Street plays performed around the Vishwanath Temple area and various ghats showcased GenZ’s creative expression, presenting the historic and cultural connect between Kashi and Tamil Nadu in a fresh, artistic way. Reel-making competitions have further amplified the excitement, as young creators share glimpses of the event across social media—sparking curiosity and engagement among youth nationwide.
This year’s theme for Kashi Tamil Sangamam 4.0 is “Learn Tamil – Tamil Karkalam”, which aims to bring language and culture closer to people. The active involvement of GenZ is making this theme even more relevant and impactful.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜେନ-ଜିଙ୍କ କେଟିଏସ ୪.୦ ସାଂସ୍କୃତିକ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ — ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୁବପିଢ଼ିର ଯାତ୍ରା ଏକ ‘ସାଂସ୍କୃତିକ ଆନନ୍ଦ ଯାତ୍ରା’
ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ନାଟକରୁ ରିଲ୍ ତିଆରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ - କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ନୂତନ ମୁହଁ ଜେନେରେସନ୍ ଜେଡ୍
30 NOV 2025 6:56PM by PIB Bhubaneswar
ଡିସେମ୍ବର ୨ରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ୪.GenZ ଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିଶେଷ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଯାହା ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସାହକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାଶୀ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଚୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଭାଷାଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଯୁବ ଶକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ।
ନଭେମ୍ବର ୨୯ ତାରିଖରେ କନ୍ୟାକୁମାରୀରୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଯୋଗେ ବାହାରିଥିବା ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଚ୍ ମଧ୍ୟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ GenZ ଛାତ୍ର ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଲମ୍ବା ରେଳ ଯାତ୍ରା ଖେଳ, ଗୋଷ୍ଠୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଜୀବନ୍ତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ସହଯୋଗରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆନନ୍ଦ ଯାତ୍ରାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି - ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ସ୍ମରଣୀୟ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି।
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ତାମିଲନାଡୁର ଅର୍ଚ୍ଚନା କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ୪.୦ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ତାଙ୍କର ଉତ୍ସାହୀ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କୁ ଘରେ ମନ୍ଦିର ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ବହୁତ କମ୍ ମିଳେ ଏବଂ ତେଣୁ ସେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ଏକ ଦିବ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କାଶୀର ସମୃଦ୍ଧ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ଅର୍ଚ୍ଚନାଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଟ୍ରେନ୍‌ରେ ଥିବା ତିରୁପୁରର ମାଳତୀ, ଯିଏ ୟୁପିଏସସି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗଭୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ମଣିକ୍କାଭାସାଗରଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି। କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଧୁନିକ ଉପାୟରେ ମଜବୁତ କରୁଛି ଏବଂ ସେ କାଶୀ ଯାତ୍ରାକୁ ଏକ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରନ୍ତି।
ଏହି ସମୟରେ କାଶୀର ଘାଟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରାକ୍-ପର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ Gen Zଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପରିବେଶକୁ ଉର୍ଜ୍ଜିତ କରିଛି। "ରନ୍ ଫର୍ କେଟିଏସ ୪.୦" ଭଳି ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ କେବଳ ଫିଟନେସର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ଦୌଡ଼ିନଥିଲେ ବରଂ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମ ୪.୦ରେ ଜନଭାଗୀଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଘାଟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପଥପ୍ରାନ୍ତ ନାଟକଗୁଡ଼ିକ Gen Zର ସୃଜନଶୀଳ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲା, ଯାହା କାଶୀ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗକୁ ଏକ ସତେଜ, କଳାତ୍ମକ ଉପାୟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା। ଯୁବ ସ୍ରଷ୍ଟାମାନେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଝଲକ ବାଣ୍ଟିବା ସହିତ ରିଲ୍-ମେକିଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ସାହକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି - ଯାହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୌତୁହଳ ଏବଂ ନିୟୋଜିତତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଏହି ବର୍ଷ, କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ୪.୦ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ତାମିଲ ଶିଖନ୍ତୁ - ତାମିଲ କରାକଲମ୍"। ଏହା ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, GenZ ର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଆହୁରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରୁଛି।
sws