Prime Minister's Office
“GenZ Takes the Cultural Chariot of KTS 4.0”—From Tamil Nadu to Kashi, Youth Turn the Journey Into a ‘Cultural Joy Ride’
From Street Plays to Reel Making—GenZ Emerges as the New Face of Kashi Tamil Sangamam
30 NOV 2025 6:56PM by PIB Delhi
A strong wave of enthusiasm is sweeping across GenZ as they gear up for the Kashi Tamil Sangamam 4.0, beginning on December 2. The event aims to connect the ancient cultural and linguistic ties between Kashi and Tamil Nadu with the vibrant energy of the young generation.
A large number of GenZ students are part of the first delegation that began its journey from Kanyakumari on November 29 by a special train. The long rail journey has turned into a cultural joy ride filled with games, group activities, lively conversations, and creative collaborations—making the experience both memorable and meaningful for the youth.
Archana from Tamil Nadu, who is travelling on this special train, shared her excitement about attending Kashi Tamil Sangamam 4.0. She said she rarely gets the chance to visit temples back home, and therefore sees this opportunity as a divine blessing. She is eagerly looking forward to experiencing Kashi’s rich spiritual and cultural heritage for the first time.
Another student on board, Malathi from Tiruppur—who is preparing for UPSC—said that Tamil Nadu and Kashi share a deep spiritual bond, celebrated for centuries by saints like Manikkavasagar. Kashi Tamil Sangamam, she said, is strengthening that bond in a modern, dynamic format, and visiting Kashi feels like a moment of pride for her.
Meanwhile in Kashi, the ongoing pre-event activities at ghats and university campuses have come alive with energetic participation from GenZ. Events like Run for KTS 4.0 drew large numbers of youth who not only promoted fitness but also helped spread awareness about the upcoming cultural festival.
Street plays performed around the Vishwanath Temple area and various ghats showcased GenZ’s creative expression, presenting the historic and cultural connect between Kashi and Tamil Nadu in a fresh, artistic way. Reel-making competitions have further amplified the excitement, as young creators share glimpses of the event across social media—sparking curiosity and engagement among youth nationwide.
This year’s theme for Kashi Tamil Sangamam 4.0 is “Learn Tamil – Tamil Karkalam”, which aims to bring language and culture closer to people. The active involvement of GenZ is making this theme even more relevant and impactful.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
“জেনজেডে আগুৱাই নিছে কেটিএছ ৪.০ৰ সাংস্কৃতিক ৰথ ”
তামিলনাডুৰ পৰা কাশীলৈ, যুৱক-যুৱতীসকলে এই যাত্ৰাক ‘সাংস্কৃতিক আনন্দৰ যাত্ৰা’লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে
বাটৰ নাটৰ পৰা ৰিল মেকিঙলৈকে—জেনজেডে কাশী তামিল সংগমমৰ নৱৰূপ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে
30 NOV 2025 6:56PM by PIB Guwahati
২ ডিচেম্বৰৰ পৰা আৰম্ভ হ’বলগীয়া কাশী তামিল সংগমম ৪.০ৰ বাবে সাজু হোৱাৰ সময়তে জেনজেডৰ মাজত উৎসাহৰ এক প্ৰবল ঢৌ বিয়পি পৰিছে।এই অনুষ্ঠানৰ লক্ষ্য হৈছে কাশী আৰু তামিলনাডুৰ মাজৰ প্ৰাচীন সাংস্কৃতিক তথা ভাষিক সম্পৰ্কক যুৱ প্ৰজন্মৰ সজীৱ শক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰা।
২৯ নৱেম্বৰত কন্যাকুমাৰীৰ পৰা বিশেষ ৰে’লযোগে যাত্ৰা আৰম্ভ কৰা প্ৰথমটো প্ৰতিনিধি দলত আছে বৃহৎ সংখ্যক জেনজেডৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী। দীঘলীয়া ৰে’ল যাত্ৰাটো খেল, গোটৰ কাৰ্য্যকলাপ, সজীৱ কথোপকথন আৰু সৃষ্টিশীল সহযোগিতাৰে ভৰা সাংস্কৃতিক আনন্দৰ যাত্ৰালৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে—যাৰ ফলত এই যাত্ৰাৰ অভিজ্ঞতা যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে স্মৰণীয় আৰু অৰ্থপূৰ্ণ দুয়োটাই হৈ পৰিছে।
এই বিশেষ ৰে’ল যাত্ৰাৰ সময়তে তামিলনাডুৰ অৰ্চনাই কাশী তামিল সংগমম ৪.০ত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহাৰ বাবে অনুভৱ কৰা উত্তেজনাৰ কথা প্ৰকাশ কৰে। ঘৰলৈ গৈ মন্দিৰ ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ খুব কমেইহে পায় বুলিও কয় ছাত্ৰীগৰাকীয়ে। সেয়েহে এই সুযোগক তেওঁ ঐশ্বৰিক আশীৰ্বাদ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে।
তেওঁ কয় যে তেওঁ কাশীৰ চহকী আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনুভৱ কৰিবলৈ আগ্ৰহেৰে বাট চাই আছে।
আন এজন ছাত্ৰ তিৰুপ্পুৰৰ মালাথি—যিয়ে ইউ পি এছ চিৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই আছে—কয় যে তামিলনাডু আৰু কাশীৰ মাজত গভীৰ আধ্যাত্মিক বন্ধন আছে, যিটো মাণিক্কবসাগৰৰ দৰে সন্তসকলে যুগ যুগ ধৰি উদযাপন কৰি আহিছে।
কাশী তামিল সংগমমে সেই বন্ধনক আধুনিক, গতিশীল আৰ্হিত শক্তিশালী কৰি তুলিছে বুলিও তেওঁ কয় । তেওঁ লগতে কাশী ভ্ৰমণ কৰাটো তেওঁৰ বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত বুলিও অভিহিত কৰে।
ইফালে কাশীত ঘাট আৰু বিশ্ববিদ্যালয় চৌহদত চলি থকা প্ৰি-ইভেণ্টৰ কাম-কাজো জেনজেডৰ শক্তিশালী অংশগ্ৰহণেৰে সজীৱ হৈ উঠিছে।
ৰান ফৰ কেটিএছ ৪.০ৰ দৰে অনুষ্ঠানে বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতীক আকৰ্ষণ কৰিছে, যিয়ে কেৱল ফিটনেছক প্ৰচাৰ কৰাই নহয়, আগন্তুক সাংস্কৃতিক উৎসৱৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পোৱাতো সহায় কৰিছে।
বিশ্বনাথ মন্দিৰ অঞ্চলৰ চাৰিওফালে বাটৰ নাট পৰিবেশন কৰা হৈছে আৰু বিভিন্ন ঘাটত জেনজেডৰ সৃষ্টিশীল প্ৰকাশভংগী প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে । এনে পদক্ষেপে কাশী আৰু তামিলনাডুৰ মাজৰ ঐতিহাসিক আৰু সাংস্কৃতিক সংযোগক সতেজ, কলাত্মকৰূপত উপস্থাপন কৰিছে।
ৰিল প্ৰস্তুত প্ৰতিযোগিতাই উত্তেজনা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিছে, কিয়নো যুৱ সমল সৃষ্টিকৰ্তাসকলে সমগ্ৰ ছ’চিয়েল মিডিয়াত অনুষ্ঠানটোৰ আভাস ভাগ-বতৰা কৰিছে—যি কথাই দেশজুৰি যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত কৌতুহল আৰু আত্মনিয়োজিতাৰ মনোভাব সৃষ্টি কৰিছে।
কাশী তামিল সংগমম ৪.০ৰ এইবাৰৰ বিষয়বস্তু হৈছে “তামিল শিকক– তামিল কাৰ্কালাম”, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাষা আৰু সংস্কৃতিক মানুহৰ ওচৰলৈ অনা। জেনজেডৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণে এই বিষয়বস্তুক আৰু অধিক প্ৰাসংগিক তথা প্ৰভাৱশালী কৰি তুলিছে।