Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with farmers at South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore, Tamil Nadu
The passion of farmers for agriculture, innovation and sustainability is noteworthy: PM
The work done by Tamil Nadu in the field of paddy remains unmatched globally: PM
PM highlights Gujarat’s ‘Cattle Hostel’ Concept for Clean Villages and Efficient Livestock Care
20 NOV 2025 12:16PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with farmers at the South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore, Tamil Nadu yesterday. Greeting the farmers engaged in natural farming, Shri Modi observed the banana produce and inquired about the use of banana waste. The farmer explained that all displayed items were value-added products made from banana waste. The Prime Minister asked whether their products were sold online across India, to which the farmer affirmed. The farmer added that they were representing the entire Tamil Nadu through Farmer Producer Organizations (FPOs) as well as individual contributors. He informed that their products were sold online, exported, and also available in local markets and supermarkets across India. Shri Modi asked how many people work together in each FPO, and the farmer responded that around one thousand individuals are involved. The Prime Minister acknowledged this and further asked whether banana cultivation was done exclusively in one area or mixed with other crops. The farmer clarified that different areas specialize in different exclusive products and added that they have GI products as well.
Another farmer explained that there are four varieties of tea—black tea, white tea, oolong tea, and green tea. She elaborated that oolong tea is 40% fermented. Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that white tea has a significant market these days, to which the farmer agreed. The farmers also displayed a variety of vegetables and fruits like brinjal, mango grown through natural farming across seasons.
Prime Minister Shri Modi then pointed to Moringa or drumstick and asked whether the product had a strong market presence currently, to which the farmer responded with affirmation. Shri Modi asked about the use of its leaves to which the farmer explained that Moringa leaves are processed into powder and exported. The Prime Minister noted that Moringa powder is in high demand these days, and the farmer affirmed this. Shri Modi further inquired which countries primarily import the product. The farmer responded that major markets include the United States of America, African countries, Japan, and parts of Southeast Asia.
The farmer then informed that the entire display comprised GI products from Tamil Nadu, with 25 items showcased, including Kumbakonam’s betel leaves and Madurai’s jasmine. Shri Modi asked about the market reach, to which the farmer responded that these products are available across India and are prominently featured during every function day in Tamil Nadu. The Prime Minister asked whether people from Varanasi also sources the betel leaves to which the farmer confirmed affirmatively.
Shri Modi asked about the increase in production to which the farmer responded that they currently have over 100 products, with honey being a key item. The Prime Minister inquired about the market potential, and the farmer affirmed that demand is very high, with their honey products reaching global markets.
The Prime Minister was further informed that they have nearly a thousand traditional paddy varieties, with nutritional value comparable to millets. Shri Modi remarked that the work done by Tamil Nadu in the field of paddy remains unmatched globally. The farmer agreed and affirmed the statement, adding that all paddy, rice, and related value-added products being exported have been displayed at the venue.
Interacting with another farmer, Shri Modi asked whether young farmers are coming forward for training. The farmer confirmed that a large number of youth are actively participating. The Prime Minister remarked that such highly educated individuals, including PhD holders, might initially struggle to understand the value of this work, but once they see the benefits, they begin to appreciate it. The farmer explained that earlier such individuals were considered eccentric, but now they earn ₹2 lakh per month, and are seen as an inspiration. The farmer further shared that they have trained 7,000 farmers at their model farm under a natural farming scheme, along with 3,000 college students. The Prime Minister asked if they have access to a market. The farmer responded that they directly market and export to other countries, and also undertake value addition through products like hair oil, copra, and soap.
Shri Modi shared that during his tenure in Gujarat, he had developed the concept of a "cattle hostel." He explained that by housing all village cattle in a common facility, the village remains clean, and the system requires just one doctor and four to five support staff for effective maintenance. The farmer agreed and added that the setup supports mass production of jeevamrit, which is then supplied to nearby farmers.
Governor of Tamil Nadu, Shri R.N. Ravi and Union Minister, Dr. L Murugan were also present.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তামিল নাদুগী কোইম্বতোরদা পাঙথোকখিবা সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সমিৎ ২০২৫ দা লৌমীশিংগা ৱারী শানখ্রে
লৌউ-শিংউ, ইনোবেসন অমসুং সস্তেনেবিলিতীগীদমক লৌমীশিংগী থৌনা অসি শিংথানিঙাইনিঃ পি.এম.
তামিল নাদুনা লৌউ-শিংউগী লমদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি মালেমগী থাক্তা লম্বা পাবীনবা লৈত্রি: পি.এম.
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী "কেতল হোস্তেল"গী ৱাখল্লোননা তরু তনানবা খুঙ্গং অমসুং শা-ষনগী নীংথিনা ঙাকপী শেনবীগনি হায়না ফোংদোকখ্রে
20 NOV 2025 12:16PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং তামিল নাদুগী কোইম্বতোরদা সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সমিৎ ২০২৫দা লৌমীশিংগা ৱারী শানখ্রে। নেচরেল ফার্মিংদা শরুক য়ারিবা লৌমীশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা শ্রী মোদীনা লফোই থাবা য়েংখি অমসুং লফোই থাবগী মতাংদা হংখি। লৌমী অদুনা হায়খি মদুদি উৎলিবা পোৎলম খুদিংমক লফোইগী অরেম-অপাশিংদগী শেম্বা ভেল্যু এদেদ প্রদক্তশিংনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি ভারত শিনবা থুংনা ওনলাইনদা য়োল্লিৱ্রা হায়না হংখি, মদুদা লৌমী অদুনা হায়খি। মখোয়না ফার্মর প্রোদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (এফ.পি.ও.শিং) অমসুং ইন্দিভিজুএল কন্ত্রিব্যুতরশিংগী খুত্থাংদা তামিল নাদু পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা থবক তৌরি হায়না লৌমী অদুনা মখা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি ওনলাইনদা য়োনবা, এক্সপোর্ত তৌবা অমসুং ভারত শীনবা থুংনা লোকেল মার্কেৎশিং অমসুং সুপরমার্কেৎশিংদা ফংলি। শ্রী মোদীনা এফ.পি.ও. অমমমদা মীওই কয়ানা পুন্না থবক তৌমিন্নবগে হায়না হংখি অমসুং লৌমী অদুনা চাউরাক্না মীওই লিশিং অমা য়াওরি হায়না পাউখুম পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম অসি খঙলদুনা লফোই থাবগী থবক অসি মফম অমখক্তদা খক্তমক থাব্রা নৎত্রগা অতোপ্পা মহৈ-মরোংশিংগা পুনশিন্দুনা থাব্রা হায়না মখা তানা হংখি। লৌমী অদুনা হায়খি মদুদি তোঙান-তোঙানবা মফমশিংনা তোঙান-তোঙানবা এক্সক্লুসিব প্রদক্তশিংদা স্পেসিয়েলাইজ তৌই অমসুং মখোয়গী জি.আই. প্রদক্তশিংসু লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অতোপ্পা লৌমী অমনা চা মখল মরি লৈ হায়না শন্দোক্না তাকখি - চাঙাং, চাঙৌ, উলোং চা অমসুং গ্রীন তি। মহাক্না হায়খি মদুদি লোং চা অসি চাদা ৪০ ফর্মেন্তেদ ওই। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি চাঙৌগী অচৌবা কৈথেল অমা লৈরে, মসিদা লৌমীশিংনা য়াখি। ফার্মরশিংনা মহৌশাগী ওইবা ফার্মিংগী খুত্থাংদা মতমগী মতুং ইন্না পুথোকপা খামেন হৈনৌগুম্বা মখল কয়াগী মনা-মশিং অমসুং মহৈ-মরোংশিংসু উৎখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা তুংদা মোরিঙ্গা নৎত্রগা দ্রামস্তিক্কা ইন্নখি। মহাক্না হংখি মদুদি হৌজিক্তি পোত্থোক অসি কৈথেলদা মপাঙ্গল কন্না লৈরিবরা হায়না, মদুগী পাউখুমদা লৌমী অদুনা হায়খি। শ্রী মোদীনা মোরিংগাগী মনাশিং শীজিন্নবগী মতাংদা হংখি। মোরিংগাগী মনাশিং অসি পাউদর ওইনা প্রোসেস তৌদুনা এক্সপোর্ত তৌই হায়না লৌমী অদুনা তাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মোরিঙ্গা পাউদরদা হৌজিক-হৌজিক দিমান্দ য়াম্না লৈরে, অমসুং লৌমী অদুনা মসি ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মখা তানা করম্বা লৈবাকশিংনা মরুওইনা পোত্থোক অসি থাদোকপগে হায়না হংখি। লৌমী অদুনা মরুওইবা কৈথেলশিং অদু য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকা, অফ্রিকান লৈবাকশিং, জাপান, অমসুং খা-নোংপোক এসিয়াগী শরুকশিংনি হায়না পাউখুম পীখি।
লৌমী অদুনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি এক্সপোর্ত পুম্নমক্তা তামিল নাদুগী জি.আই. পোত্থোকশিং য়াওরি। মসিদা কুম্বকোনমগী বেতেলগী মনাশিং অমসুং মদুরাইগী জেসমিন য়াওনা পোত্থোক ২৫ উৎলি। শ্রী মোদীনা কৈথেল য়ৌশিনবগী মতাংদা হংখি। মসিগী পাইখুমদা লৌমী অদুনা হায়খি মদুদি পোৎথোকশিং অসি ভারত শিনবা থুংনা ফংলি অমসুং তামিল নাদুদা থৌরম খুদিংদা মরু ওই হায়না ফোংদোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা ফার্মর অদুনা হায়খি মদুদি বারাণসীদগী মীওইশিংনা ক্বা মনাসু পুশিল্লকপরা হায়না মহাক্না হংখি।
শ্রী মোদীনা পোত্থোক হেনগৎলকপগী মতাংদা হংখি। মসিগী পাইখুমদা লৌমী অদুনা মখোয়দা হৌজিক্তি পোত্থোক ১০০ হেন্না লৈরে, মসিদা মহি অসি মরুওইবা পোৎশক অমনি হায়না পাউখুম পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা কৈথেলগী ওইথোকপা য়াবশিংগী মতাংদা ৱাহং হংখি অমসুং লৌমী অদুনা হায়খি মদুদি মখোয়গী হানি পোত্থোকশিংনা মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌরকপগা লোয়ননা দিমান্দ অসি য়াম্না ৱাংই।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা খঙহনখি মদুদি মখোয়দা মিলেতকা মান্নবা ন্যুত্রিসনেল ভেল্যু লৈবা মহৌশাগী চেঙ মখল লিশিং অমা লৈরি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি তামিল নাদুনা চেঙ লমদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি মালেমগী ওইনা লম্বাবীনবা লৈত্রি। লৌমী অদুনা য়ানিংবা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি এক্সপোর্ত তৌরিবা চেঙ অমসুং মরী লৈনবা ভেল্যু এদেদ প্রদক্ত পুম্নমক মফম অদুদা উৎখ্রে।
অতোপ্পা লৌমী অমগা ৱারী শানবদা, শ্রী মোদীনা নহা ওইরিবা লৌমীশিংনা ত্রেনিংগীদমক মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না হংখি। লৌমী অদুনা মশিং য়াম্লবা নহারোলশিংনা থৌনা লৈনা শরুক য়ারি হায়না ফোংদোকখি। পি.ঐচ.দি. হোল্দরশিং য়াওনা অসিগুম্লবা মকোক থোংবা মহৈ তম্লবা মীওইশিংনা অহানবদা মসিগী থবক অসিগী মমল খঙবদা অৱাবা লৈরম্বা য়াই, অদুবু মখোয়না মসিগী কান্নবশিং অদু উরবা মতুংদা মখোয়না মসিগী মমল খঙবা হৌরকই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। লৌমী অদুনা হায়খি মদুদি মমাংদা অসিগুম্বা মীওইশিং অসি এক্সসেন্ত্রিকনি হায়না লৌনরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মখোয়না থা অমদা লুপা লাখ ২ ফংলি, অমসুং মখোয় অসি ইথিল পীবা অমনি হায়না লৌনরি। লৌমী অসিনা মখা তানা হায়খি মদুদি মখোয়না মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী স্কিমগী মখাদা মখোয়গী মোদেল ফার্মদা লৌমী ৭০০০ অমসুং কোলেজ মহৈরোই ৩০০০ দা ত্রেনিং পীখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়না কৈথেল অমা ফংবা ঙমগদ্রা হায়না হংখি। লৌমী অদুনা হায়খি মদুদি মখোয়না অতোপ্পা লৈবাকশিংদা হকথেংননা কৈথেল থম্বা অমসুং এক্সপোর্ত তৌই, অমসুং হের ওল, কোপ্রা অমসুং সাপোনগুম্বা পোত্থোকশিংগী খুত্থাংদা ভেল্যু এদিসনসু পায়খৎলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না গুজরাত্তা লৈরিঙৈ মতমদা মহাক্না "কেত্তল হোস্তেল"গী ৱাখল্লোন পুথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী শা পুম্নমক অমত্তা ওইবা ফেসিলিতী অমদা থমদুনা খুঙ্গং অসি শেংদোকপা ঙম্মি, অমসুং সিস্তেম অসি মেনতেন্সন তৌনবগীদমক দোক্তর অমখক অমসুং সপ্পোর্ত স্তাফ মরিদগী মঙা ফাওবগী মথৌ তাই। লৌমী অদুনা য়াখি অমসুং মহাক্না মখা তাখি মদুদি সেতঅপ অসিনা জিবঅম্রিৎ পুথোকপদা মতেং পাংলি, মদুগী মতুংদা মনাক নকপদা লৈবা লৌমীশিংদা ফংহল্লি।
তামিল নাদুগী রাজ্যপাল, শ্রী আর.এন. রবি অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. এল মুরুগানসু শরুক য়াখি।