প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তামিলনাডুৰ কইম্বাটুৰত আয়োজিত দক্ষিণ ভাৰত প্ৰাকৃতিক কৃষি সন্মিলন, ২০২৫-ত কৃষকসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে
কৃষকসকলৰ কৃষি, উদ্ভাৱন আৰু বহনক্ষমতাৰ প্ৰতি থকা আগ্ৰহ উল্লেখযোগ্যঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ধানৰ ক্ষেত্ৰত তামিলনাডুৱে কৰা কাম বিশ্বজুৰি অতুলনীয় হৈ আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰিষ্কাৰ গাঁও আৰু পশুধনৰ ফলপ্ৰসূ যত্নৰ বাবে গুজৰাটৰ কেটেল হোষ্টেলৰ ধাৰণাত আলোকপাত কৰে
20 NOV 2025 12:16PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কালি তামিলনাডুৰ কইম্বাটুৰত দক্ষিণ ভাৰত প্ৰাকৃতিক কৃষি সন্মিলন, ২০২৫-ত কৃষকসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। প্ৰাকৃতিক কৃষিকাৰ্য্যৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকলক শুভেচ্ছা জনাই শ্ৰী মোদীয়ে কলৰ উৎপাদন পৰ্য্যবেক্ষণ কৰে আৰু কলৰ আৱৰ্জনাৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে জানিব খোজে। কৃষক এজনে তেওঁক কয় যে প্ৰদৰ্শিত সকলো সামগ্ৰী হৈছে কলৰ আৱৰ্জনাৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা মূল্য-সংযোজিত সামগ্ৰী। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সোধে যে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ সমগ্ৰ ভাৰতত অনলাইনযোগে বিক্ৰী কৰা হৈছে নেকি, ইয়াৰ উত্তৰত কৃষকজনে হয় বুলি কয়। কৃষকজনে লগতে কয় যে তেওঁলোকে কৃষক উৎপাদক সংগঠন (FPO)-ৰ লগতে ব্যক্তিগত অৱদানকাৰীৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ তামিলনাডুক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ অনলাইনত বিক্ৰী কৰা হৈছে, ৰপ্তানি কৰা হৈছে আৰু সমগ্ৰ ভাৰতৰ স্থানীয় বজাৰ তথা ছুপাৰমাৰ্কেটতো উপলব্ধ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰতিটো এফপিঅ'ত কিমানজন লোকে একেলগে কাম কৰে বুলি সোধে আৰু ইয়াৰ উত্তৰত কৃষকজনে প্ৰায় এক হাজাৰ ব্যক্তি জড়িত আছে বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ শলাগ লয় আৰু লগতে কলৰ খেতি কেৱল এটা অঞ্চলতে কৰা হয় নে আন শস্যৰ সৈতে মিশ্ৰিত কৰা হয়, সেই সম্পৰ্কে জানিব খোজে। তেতিয়া কৃষকজনে কয় যে ভিন্ন অঞ্চল বিভিন্ন বিশেষ সামগ্ৰীত আগৰণুৱা আৰু তেওঁলোক জিআই সামগ্ৰীৰো অধিকাৰী।
আন এজন কৃষকে কয় যে চাৰি প্ৰকাৰৰ চাহ আছে— ক'লা চাহ, বগা চাহ, উলং চাহ আৰু সেউজীয়া চাহ। তেওঁ উলং চাহৰ ৪০ শতাংশ সংসাধিত বুলি বিশদভাৱে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে বগা চাহৰ আজিকালি এখন গুৰুত্বপূৰ্ণ বজাৰ আছে। এই সন্দৰ্ভত কৃষকজনে হয় বুলি কয়। কৃষকসকলে ভিন্ন বতৰত প্ৰাকৃতিক কৃষিকাৰ্যৰ জৰিয়তে কৰা বেঙেনা আৰু আমৰ দৰে ভিন্ন ধৰণৰ শাক-পাচলি আৰু ফল-মূল প্ৰদৰ্শন কৰে।
তাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে চজিনা সন্দৰ্ভত এইবুলি সোধে যে এই পাচলিৰ বৰ্তমান বজাৰতো ব্যাপক চাহিদা আছে নেকি, ইয়াৰ প্ৰতি কৃষকজনে সঁহাৰি জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে ইয়াৰ পাতৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে সোধাত কৃষকজনে কয় যে চজিনাৰ পাতসমূহ পাউডাৰলৈ সংসাধন কৰা হয় আৰু এয়া ৰপ্তানি কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চজিনা পাউডাৰৰ বৰ্তমান সময়ত যথেষ্ট চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে আৰু কৃষকজনে হয় বুলি কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু জানিব খোজে যে কোন-কোন দেশে প্ৰধানতঃ এয়া আমদানি কৰে? কৃষকজনে কয় যে প্ৰধান বজাৰসমূহৰ ভিতৰত আছে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ, আফ্ৰিকাৰ দেশসমূহ, জাপান আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ কিছুমান অংশ।
কৃষকজনে তেতিয়া অৱগত কৰে যে সমগ্ৰ প্ৰদৰ্শনীত তামিলনাডুৰ জিআই সামগ্ৰীসমূহ প্ৰদৰ্শিত কৰা হৈছে। ইয়াত ২৫ বিধ সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত আছে কুম্ভকোণমৰ পান আৰু মাদুৰাইৰ জেছমিন। শ্ৰী মোদীয়ে বজাৰৰ প্ৰসাৰ সম্পৰ্কে সোধাত কৃষকজনে কয় যে এই সামগ্ৰীসমূহ সমগ্ৰ ভাৰতত উপলব্ধ আৰু তামিলনাডুৰ প্ৰতিটো অনুষ্ঠান তথা দিৱসৰ কাৰ্য্যসূচীত বিশিষ্টভাৱে প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সোধে, "বাৰাণসীও পানৰ উৎস নেকি?" কৃষকজনে হয় বুলি কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে উৎপাদন বৃদ্ধি সম্পৰ্কে সোধে, কৃষকজনে কয় যে তেওঁলোকৰ বৰ্তমান ১০০-ৰো অধিক সামগ্ৰী আছে, ইয়াৰ ভিতৰত মৌ হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰী। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বজাৰ সম্ভাৱনা সম্পৰ্কে জানিব খোজে আৰু কৃষকজনে কয় যে তেওঁলোকৰ মৌ-জাত সামগ্ৰী বিশ্ব বজাৰত উপনীত হৈছে আৰু ইয়াৰ চাহিদা অতিশয় বেছি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীক তদুপৰি জনোৱা হয় যে তেওঁলোকৰ প্ৰায় এক হাজাৰ পৰম্পৰাগত ধানৰ প্ৰকাৰ আছে, যাৰ পুষ্টি মূল্যক বাজৰাৰ সৈতে তুলনা কৰিব পাৰি। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তামিলনাডুৱে ধানৰ ক্ষেত্ৰত কৰা কাম বিশ্বৰ অন্য যিকোনো ঠাইতকৈ অতুলনীয় হৈ আছে। কৃষকজনে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে আৰু কয় যে ৰপ্তানি কৰা সকলো ধান, চাউল আৰু সম্পৰ্কীয় মূল্য-সংযোজিত সামগ্ৰী ইয়াত প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।
এজন কৃষকৰ সৈতে বাৰ্তালাপৰ সময়ত শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰশ্ন কৰে যে যুৱ কৃষকসকলে প্ৰশিক্ষণৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছে নে? কৃষকজনে কয় যে বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পিএইচডি হ'ল্ডাৰসহ এনে উচ্চ শিক্ষিত ব্যক্তিসকলে প্ৰথমতে এই কামৰ মূল্য বুজি নাপাব পাৰে, কিন্তু যেতিয়া তেওঁলোকে লাভালাভসমূহ প্ৰত্যক্ষ কৰিব, তেতিয়া তেওঁলোকে ইয়াক প্ৰশংসা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। কৃষকজনে কয় যে আগতে এনে ব্যক্তিসকলক তাচ্ছিল্য কৰা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকে প্ৰতি মাহে ২ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰে আৰু তেওঁলোক অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। কৃষকজনে লগতে কয় যে তেওঁলোকে ৩,০০০ কলেজীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে এক প্ৰাকৃতিক কৃষি আঁচনিৰ অধীনত তেওঁলোকৰ আদৰ্শ ফাৰ্মত ৭,০০০ কৃষকক প্ৰশিক্ষণ দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ বজাৰ প্ৰৱেশৰ সুবিধা সম্পৰ্কে জানিব খোজে। কৃষকজনে কয় যে তেওঁলোকে পোনপটীয়াকৈ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰে আৰু আন দেশলৈ ৰপ্তানি কৰে, লগতে হেয়াৰ অইল আৰু চাবোনৰ দৰে সামগ্ৰীৰ জৰিয়তে মূল্য সংযোজন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে গুজৰাটত তেওঁৰ কাৰ্যকালত, তেওঁ "কেটেল হোষ্টেল"ৰ ধাৰণাটো বিকশিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে সকলো গাঁৱৰ গৰুবোৰক এটা সাধাৰণ সুবিধাত ৰাখিলে, গাওঁখন পৰিষ্কাৰ হৈ থাকে আৰু ব্যৱস্থাটোক কাৰ্যকৰী ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে মাত্ৰ এজন চিকিৎসক তথা চাৰিৰ পৰা পাঁচজন সহায়ক কৰ্মচাৰীৰ প্ৰয়োজন হয়। কৃষকজনে সঁহাৰি জনাই আৰু কয় যে এনে ব্যৱস্থাই জীৱমৃতৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰে, তাৰ পিছত ইয়াক ওচৰৰ কৃষকসকলক যোগান ধৰা হয়।
ইয়াত তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ. এন. ৰবি আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ডঃ এল. মুৰুগানেও অংশগ্ৰহণ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with farmers at South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore, Tamil Nadu
The passion of farmers for agriculture, innovation and sustainability is noteworthy: PM
The work done by Tamil Nadu in the field of paddy remains unmatched globally: PM
PM highlights Gujarat’s ‘Cattle Hostel’ Concept for Clean Villages and Efficient Livestock Care
20 NOV 2025 12:16PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with farmers at the South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore, Tamil Nadu yesterday. Greeting the farmers engaged in natural farming, Shri Modi observed the banana produce and inquired about the use of banana waste. The farmer explained that all displayed items were value-added products made from banana waste. The Prime Minister asked whether their products were sold online across India, to which the farmer affirmed. The farmer added that they were representing the entire Tamil Nadu through Farmer Producer Organizations (FPOs) as well as individual contributors. He informed that their products were sold online, exported, and also available in local markets and supermarkets across India. Shri Modi asked how many people work together in each FPO, and the farmer responded that around one thousand individuals are involved. The Prime Minister acknowledged this and further asked whether banana cultivation was done exclusively in one area or mixed with other crops. The farmer clarified that different areas specialize in different exclusive products and added that they have GI products as well.
Another farmer explained that there are four varieties of tea—black tea, white tea, oolong tea, and green tea. She elaborated that oolong tea is 40% fermented. Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that white tea has a significant market these days, to which the farmer agreed. The farmers also displayed a variety of vegetables and fruits like brinjal, mango grown through natural farming across seasons.
Prime Minister Shri Modi then pointed to Moringa or drumstick and asked whether the product had a strong market presence currently, to which the farmer responded with affirmation. Shri Modi asked about the use of its leaves to which the farmer explained that Moringa leaves are processed into powder and exported. The Prime Minister noted that Moringa powder is in high demand these days, and the farmer affirmed this. Shri Modi further inquired which countries primarily import the product. The farmer responded that major markets include the United States of America, African countries, Japan, and parts of Southeast Asia.
The farmer then informed that the entire display comprised GI products from Tamil Nadu, with 25 items showcased, including Kumbakonam’s betel leaves and Madurai’s jasmine. Shri Modi asked about the market reach, to which the farmer responded that these products are available across India and are prominently featured during every function day in Tamil Nadu. The Prime Minister asked whether people from Varanasi also sources the betel leaves to which the farmer confirmed affirmatively.
Shri Modi asked about the increase in production to which the farmer responded that they currently have over 100 products, with honey being a key item. The Prime Minister inquired about the market potential, and the farmer affirmed that demand is very high, with their honey products reaching global markets.
The Prime Minister was further informed that they have nearly a thousand traditional paddy varieties, with nutritional value comparable to millets. Shri Modi remarked that the work done by Tamil Nadu in the field of paddy remains unmatched globally. The farmer agreed and affirmed the statement, adding that all paddy, rice, and related value-added products being exported have been displayed at the venue.
Interacting with another farmer, Shri Modi asked whether young farmers are coming forward for training. The farmer confirmed that a large number of youth are actively participating. The Prime Minister remarked that such highly educated individuals, including PhD holders, might initially struggle to understand the value of this work, but once they see the benefits, they begin to appreciate it. The farmer explained that earlier such individuals were considered eccentric, but now they earn ₹2 lakh per month, and are seen as an inspiration. The farmer further shared that they have trained 7,000 farmers at their model farm under a natural farming scheme, along with 3,000 college students. The Prime Minister asked if they have access to a market. The farmer responded that they directly market and export to other countries, and also undertake value addition through products like hair oil, copra, and soap.
Shri Modi shared that during his tenure in Gujarat, he had developed the concept of a "cattle hostel." He explained that by housing all village cattle in a common facility, the village remains clean, and the system requires just one doctor and four to five support staff for effective maintenance. The farmer agreed and added that the setup supports mass production of jeevamrit, which is then supplied to nearby farmers.
Governor of Tamil Nadu, Shri R.N. Ravi and Union Minister, Dr. L Murugan were also present.