ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲନାଡୁର କୋଏମ୍ବାଟୁରରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ମତବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
20 NOV 2025 12:16PM by PIB Bhubaneswar
• କୃଷି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ପ୍ରତି ଚାଷୀଙ୍କ ଆଗ୍ରହ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାମିଲନାଡୁ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅତୁଳନୀୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ପଶୁ ମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର 'ଗୋ ନିବାସ' ଧାରଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତକାଲି ତାମିଲନାଡୁର କୋଏମ୍ବାଟୁରରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ ରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିରେ ନିୟୋଜିତ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କଦଳୀ ଉତ୍ପାଦନ ଦେଖିଥିଲେ ଏବଂ କଦଳୀ ଗଛର ବର୍ଜ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ଚାଷୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ସମସ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ କଦଳୀ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ନିର୍ମିତ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ। ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଭାରତରେ ଅନଲାଇନରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ କି? ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ, ଯାହା ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ। କୃଷକମାନେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନେ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଯୋଗଦାନକାରୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଅନଲାଇନରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ, ରପ୍ତାନି ହୁଏ ଏବଂ ସାରା ଭାରତରେ ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାର ଏବଂ ସୁପରମାର୍କେଟରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଫପିଓରେ କେତେ ଲୋକ ଏକାଠି କାମ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଚାଷୀ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ଏକ ହଜାର ବ୍ୟକ୍ତି ଏଥିରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆହୁରି ପଚାରିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କଦଳୀ ଚାଷ କରାଯାଏ କି, ଅନ୍ୟ ଫସଲ ସହିତ ମିଶ୍ରିତ ଭାବେ ଏହାକୁ ଚାଷ କରାଯାଏ। କୃଷକ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦରେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ରତା ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଜିଆଇ ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟ ଅଛି।
ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଚାଷୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଚା’ର ଚାରୋଟି ପ୍ରକାର ଅଛି - କଳା ଚା, ଧଳା ଚା, ଓଲଙ୍ଗ ଚା ଏବଂ ସବୁଜ ଚା। ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଓଲଙ୍ଗ ଚା’ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଫର୍ମେଣ୍ଟେଡ୍ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଆଜିକାଲି ଧଳା ଚା’ର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜାର ଅଛି, ଯାହା ସହିତ ଚାଷୀ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଚାଷୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଋତୁରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ଯେପରିକି ବିଲାତି, ଆମ୍ବ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତା’ପରେ ସଜନା ଛୁଇଁ ଆଡ଼କୁ ଇଙ୍ଗିତ କରି ପଚାରିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଉତ୍ପାଦର ଏକ ଦୃଢ଼ ବଜାର ଉପସ୍ଥିତି ଅଛି କି ନାହିଁ, ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ଚାଷୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ସକାରାତ‌୍ମକ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହାର ପତ୍ରର ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ଚାଷୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ସଜନା ପତ୍ର ପାଉଡରରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଇ ରପ୍ତାନି କରାଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିକାଲି ସଜନା ପତ୍ର ପାଉଡରର ଅଧିକ ଚାହିଦା ଅଛି, ଏବଂ ଚାଷୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ପଚାରିଥିଲେ ଯେ, କେଉଁ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ଏହି ଉତ୍ପାଦ ଆମଦାନୀ କରନ୍ତି। ଚାଷୀ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରମୁଖ ବଜାର ଭିତରେ ଆମେରିକା, ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶ, ଜାପାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆର କିଛି ଅଂଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଜଣେ କୃଷକ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ତାମିଲନାଡୁର ଜିଆଇ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, କୁମ୍ଭକୋଣମର ପାନ ପତ୍ର ଏବଂ ମଦୁରାଇର ଚମେଲି ସମେତ ୨୫ଟି ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବଜାରର ବ୍ୟାପକତା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ଚାଷୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଭାରତରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୁଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ, ବାରାଣସୀର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ପାନ ପତ୍ର ଉତ୍ସ କରନ୍ତି କି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ଚାଷୀ ଏହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ପଚାରିବାରୁ ଚାଷୀ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କର ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମହୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଜାର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ, ଏବଂ ଚାଷୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଚାହିଦା ବହୁତ ଅଧିକ, ସେମାନଙ୍କର ମହୁ ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେମାନେ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରାୟ ଏକ ହଜାର ପାରମ୍ପରିକ ଧାନ କିସମ ଅଛି, ଯାହାର ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ ବାଜରା ସହିତ ତୁଳନୀୟ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାମିଲନାଡୁ ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅତୁଳନୀୟ। ଚାଷୀ ସହମତ ହୋଇ ଏହି ବିବୃତ୍ତି ଉପରେ ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଥିବା ସମସ୍ତ ଧାନ, ଚାଉଳ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି।
ଆଉ ଜଣେ ଚାଷୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଯୁବ ଚାଷୀମାନେ ତାଲିମ ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି କି? ଚାଷୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପିଏଚଡିଧାରୀଙ୍କ ସମେତ ଏପରି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ବୁଝିବା ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏହାର ଲାଭ ଦେଖିବା ପରେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି।
ଚାଷୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଅଜବ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ପ୍ରତି ମାସରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ। ଚାଷୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩,୦୦୦ କଲେଜ ଛାତ୍ରଙ୍କ ସହିତ ୭,୦୦୦ ଚାଷୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କର ବଜାର ସୁବିଧା ଅଛି କି? ଚାଷୀ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସିଧାସଳଖ ବଜାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରନ୍ତି, ଏବଂ କେଶ ତେଲ, ନଡିଆ ଶସ ଏବଂ ସାବୁନ ଭଳି ଉତ୍ପାଦ ମାଧ୍ୟମରେ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗ ମଧ୍ୟ କରନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁଜରାଟରେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ, ସେ "ଗୋ ନିବାସ"ର ଧାରଣା ବିକଶିତ କରିଥିଲେ। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ, ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ଗୋରୁଙ୍କୁ ଏକ ସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା, ଗ୍ରାମ ସଫା ରହିଥାଏ, ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କେବଳ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଚାରିରୁ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଚାଷୀ ରାଜି ହୋଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜୀବାମୃତର ବହୁଳ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ କରେ , ଯାହା ପରେ ନିକଟସ୍ଥ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ।
ତାମିଲନାଡୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆର. ଏନ୍. ରବି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ. ମୁରୁଗାନ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with farmers at South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore, Tamil Nadu
The passion of farmers for agriculture, innovation and sustainability is noteworthy: PM
The work done by Tamil Nadu in the field of paddy remains unmatched globally: PM
PM highlights Gujarat’s ‘Cattle Hostel’ Concept for Clean Villages and Efficient Livestock Care
20 NOV 2025 12:16PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with farmers at the South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore, Tamil Nadu yesterday. Greeting the farmers engaged in natural farming, Shri Modi observed the banana produce and inquired about the use of banana waste. The farmer explained that all displayed items were value-added products made from banana waste. The Prime Minister asked whether their products were sold online across India, to which the farmer affirmed. The farmer added that they were representing the entire Tamil Nadu through Farmer Producer Organizations (FPOs) as well as individual contributors. He informed that their products were sold online, exported, and also available in local markets and supermarkets across India. Shri Modi asked how many people work together in each FPO, and the farmer responded that around one thousand individuals are involved. The Prime Minister acknowledged this and further asked whether banana cultivation was done exclusively in one area or mixed with other crops. The farmer clarified that different areas specialize in different exclusive products and added that they have GI products as well.
Another farmer explained that there are four varieties of tea—black tea, white tea, oolong tea, and green tea. She elaborated that oolong tea is 40% fermented. Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that white tea has a significant market these days, to which the farmer agreed. The farmers also displayed a variety of vegetables and fruits like brinjal, mango grown through natural farming across seasons.
Prime Minister Shri Modi then pointed to Moringa or drumstick and asked whether the product had a strong market presence currently, to which the farmer responded with affirmation. Shri Modi asked about the use of its leaves to which the farmer explained that Moringa leaves are processed into powder and exported. The Prime Minister noted that Moringa powder is in high demand these days, and the farmer affirmed this. Shri Modi further inquired which countries primarily import the product. The farmer responded that major markets include the United States of America, African countries, Japan, and parts of Southeast Asia.
The farmer then informed that the entire display comprised GI products from Tamil Nadu, with 25 items showcased, including Kumbakonam’s betel leaves and Madurai’s jasmine. Shri Modi asked about the market reach, to which the farmer responded that these products are available across India and are prominently featured during every function day in Tamil Nadu. The Prime Minister asked whether people from Varanasi also sources the betel leaves to which the farmer confirmed affirmatively.
Shri Modi asked about the increase in production to which the farmer responded that they currently have over 100 products, with honey being a key item. The Prime Minister inquired about the market potential, and the farmer affirmed that demand is very high, with their honey products reaching global markets.
The Prime Minister was further informed that they have nearly a thousand traditional paddy varieties, with nutritional value comparable to millets. Shri Modi remarked that the work done by Tamil Nadu in the field of paddy remains unmatched globally. The farmer agreed and affirmed the statement, adding that all paddy, rice, and related value-added products being exported have been displayed at the venue.
Interacting with another farmer, Shri Modi asked whether young farmers are coming forward for training. The farmer confirmed that a large number of youth are actively participating. The Prime Minister remarked that such highly educated individuals, including PhD holders, might initially struggle to understand the value of this work, but once they see the benefits, they begin to appreciate it. The farmer explained that earlier such individuals were considered eccentric, but now they earn ₹2 lakh per month, and are seen as an inspiration. The farmer further shared that they have trained 7,000 farmers at their model farm under a natural farming scheme, along with 3,000 college students. The Prime Minister asked if they have access to a market. The farmer responded that they directly market and export to other countries, and also undertake value addition through products like hair oil, copra, and soap.
Shri Modi shared that during his tenure in Gujarat, he had developed the concept of a "cattle hostel." He explained that by housing all village cattle in a common facility, the village remains clean, and the system requires just one doctor and four to five support staff for effective maintenance. The farmer agreed and added that the setup supports mass production of jeevamrit, which is then supplied to nearby farmers.
Governor of Tamil Nadu, Shri R.N. Ravi and Union Minister, Dr. L Murugan were also present.