Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of development works in Itanagar, Arunachal Pradesh
22 SEP 2025 3:28PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Jai Hind! Jai Hind! Jai Hind!
Hon’ble Governor of Arunachal Pradesh, Shri K. T. Parnaik ji, the popular and dynamic Chief Minister of the state, Pema Khandu ji, my colleague in the Union Cabinet, Kiren Rijiju, Ministers of the state government, my fellow Members of Parliament Nabam Rebia ji and Tapir Gao ji, all the MLAs, other public representatives, and my beloved brothers and sisters of Arunachal Pradesh,
Bomyerung Donyi Polo! May the Almighty Donyi Polo bless us all!
Friends,
On the way from the helipad to this ground, I met so many people with children waving the Tricolour, sons and daughters carrying the Tricolour. The respect and affection of Arunachal fills me with pride. The welcome was so overwhelming that it even delayed my arrival, and for that I seek your forgiveness. This sacred land of Arunachal is not only the land of the rising sun, but also the land where patriotism rises to its peak. Just as the first colour of our Tricolour is saffron, Arunachal’s foremost colour too is saffron. Every person here is a symbol of valour, a symbol of simplicity. I have come to Arunachal many times, even before I entered the corridors of political power. I carry countless memories from here, and remembering them always fills me with joy. Every moment spent with you is a treasured memory for me. The love and affection you shower upon me, I believe, is the greatest fortune one can have in life. From the Tawang Monastery to the Golden Pagoda of Namsai, Arunachal is a confluence of peace and culture. It is the pride of Maa Bharti, and I bow with reverence to this sacred land.
Friends,
My visit to Arunachal today has become very special for three reasons. First, I have had the good fortune to behold these beautiful mountains on this first day of Navratri. On this day of Navratri, we worship Maa Shailputri, the daughter of the mighty Himalayas. The second reason is that the next generation of GST reforms has come into effect across the country from today. It is the beginning of the “GST Savings Festival.” The people of the country have received a double bonanza in this festive season. And the third reason is Arunachal receiving a host of new development projects on this auspicious day. Today, Arunachal has been gifted projects in multiple sectors, including power, connectivity, tourism, and health. This is a shining example of the “double benefit” of the BJP’s double-engine government. I heartily congratulate the people of Arunachal on these projects. Before I came here, I had the opportunity to meet small traders, to see the products in their shops, and more importantly, to experience their energy and enthusiasm. I could clearly see the excitement among traders, artisans, and the public at large in this Savings Festival.
Friends,
Though the first rays of the sun fall upon Arunachal, sadly, the rays of fast-paced development took several decades to reach here. I had visited Arunachal many times even before 2014, lived among you, and witnessed firsthand the bounty nature has given this land, its hardworking people and its immense potential. Yet those who sat in Delhi and ran the country ignored Arunachal. Parties like the Congress thought that so few people live here and there are only two Lok Sabha seats then why bother to focus on Arunachal? This mindset of the Congress caused great harm to Arunachal and to the entire Northeast. Our whole Northeast was left far behind in development.
Friends,
When you gave me the opportunity to serve the nation in 2014, I resolved to free the country from this Congress mindset. Our inspiration is not the number of votes or seats in a state. Our guiding principle is Nation First. Our mantra is Nagrik Devo Bhava (the citizen is like God). Those whom no one ever cared for, Modi reveres. That is why the very Northeast that was forgotten during Congress rule has become the centre of our development priorities since 2014. We increased the budget for the Northeast several times over. We made last-mile connectivity and last-mile delivery the hallmark of our government. Not only this, we ensured that the government would not be run by sitting in Delhi alone. Officers and ministers must come to the Northeast more often, must stay here overnight, and must work here on the ground.
Friends,
During the Congress government, a Union Minister would visit the Northeast perhaps once in two or three months. In contrast, Union Ministers under the BJP government have already visited the Northeast more than 800 times. And it’s not just a matter of making a token visit and leaving. When our Ministers come, they make it a point to go to remote areas, to districts, to blocks and not only that, they ensure to spend at least one night here. I myself have visited the Northeast over 70 times as Prime Minister. Just last week, I was in Mizoram, Manipur, and Assam, and I stayed overnight in Guwahati. The Northeast is very close to my heart. That is why we have erased the distance of the heart and brought Delhi closer to you.
Friends,
We revere the eight states of the Northeast as the ‘Ashta Lakshmi’ (the eight forms of Goddess Lakshmi). That is why we can never allow this region to lag behind in development. The central government is spending more and more funds for the growth of this region. Let me give you an example. Some of you may know that a portion of the taxes collected by the Centre is shared with the states. During the Congress government, Arunachal Pradesh received only about 6,000 crore rupees from central taxes in ten years. But in the ten years of our BJP government, Arunachal has received over one lakh crore rupees. In other words, the BJP government has given 16 times more money to Arunachal. And this is only the tax share. Besides, the Union Government has been investing in different schemes and implementing major projects here. That is why today you are witnessing such broad-based and rapid development across Arunachal.
Friends,
When work is done with the right intent, when efforts are made with honesty, the results are visible. Today, our Northeast is becoming the driving force of the country’s development. A major focus here is on Good Governance. For our government, nothing is more important than the welfare of citizens. To make your lives easier, we are working on Ease of Living. To ensure you don’t face hardships in travel, there is Ease of Travel. To make healthcare more accessible, there is Ease of Medical Treatment. To ensure children don’t face hurdles in their studies, there is Ease of Education. To support your business and trade, there is Ease of Doing Business. With all these goals in mind, the BJP’s double-engine government is working tirelessly. In regions where even the thought of roads seemed impossible earlier, today modern highways are being built. Infrastructure projects like the Sela Tunnel were once unimaginable, but today the Sela Tunnel has become a symbol of Arunachal’s identity.
Friends,
The central government is making every effort to build heliports in remote areas of the Northeast, including Arunachal. That is why these regions have been connected through the UDAN scheme. The new terminal building at Hollongi Airport has also been completed. Now, there are direct flights from here to Delhi. This benefits not only regular passengers, students, and tourists, but also farmers and small industries. Transporting fruits, vegetables, and other produce from here to major markets of the country has now become much easier.
Friends,
We are all working with the goal of making Bharat a developed nation by 2047. And Bharat will become developed only when every state of the country becomes developed. Bharat will progress only when each state walks shoulder to shoulder with the national goals. I am glad that the Northeast is playing a major role in achieving these national objectives. The power sector is a fine example of this. Bharat has set a target of generating 500 gigawatts of electricity from non-conventional sources by 2030. This target will be achieved through solar power, wind energy, and hydropower. Arunachal Pradesh too is marching in step with the nation. The two power projects that have been inaugurated today will further strengthen Arunachal’s position as a power producer. These projects will provide jobs to thousands of youth in the state and will also ensure affordable electricity for development works here. The Congress has always had a habit. They would never take up whenever there was a difficult development task, they would simply run away. Because of this habit, the Northeast and Arunachal suffered greatly. Areas that were remote, mountainous, or located deep within forests, where development was a challenge, were abandoned by Congress, declared as “backward,” and forgotten. This included tribal regions and districts of the Northeast the most. Villages along the border were dismissed by Congress as the “last villages of the country,” and they washed their hands of responsibility. In doing so, Congress tried to hide its failures. As a result, there was continuous migration of people from tribal and border areas.
Friends,
Our BJP government changed this approach. What Congress used to call “backward districts,” we renamed as Aspirational Districts and made their development a priority. Villages along the border that Congress called the “last villages,” we began to honour as the first villages of the country. The results are visible today. Border villages are witnessing new momentum in development. The success of the Vibrant Villages Programme has made people’s lives easier. In Arunachal Pradesh too, more than 450 border villages have seen rapid progress. Roads, electricity, and internet facilities have reached these areas. Earlier, people migrated from border villages towards towns, but now these border villages are becoming new centres of tourism.
Friends,
Arunachal has immense potential for tourism. As connectivity continues to expand to new areas, tourism here is growing steadily. I am pleased that the number of tourists visiting Arunachal has doubled in the past decade. But Arunachal’s potential goes far beyond nature and culture-based tourism. Today, there is a growing trend of conference and concert tourism across the world. That is why the modern Convention Centre coming up in Tawang will add a new dimension to Arunachal’s tourism sector. The Government’s Vibrant Villages Programme is also proving to be a milestone for villages located near our borders, and it will greatly benefit Arunachal.
Friends,
Today, Arunachal is witnessing rapid development because there are BJP governments both in Delhi and in Itanagar. The combined energy of the Centre and the State is dedicated to development. For example, the work on a Cancer Institute has started here, medical colleges are being set up, and many people here are receiving free treatment under the Ayushman scheme. All this has been possible due to the double-engine government at the Centre and in the state.
Friends,
Arunachal is also advancing in agriculture and horticulture due to the efforts of the double-engine government. The kiwis, oranges, cardamom, and pineapples from here are giving Arunachal a new identity. The funds from the PM-Kisan Samman Nidhi are also proving very useful for the farmers here.
Friends,
Empowering our mothers, sisters, and daughters is one of our highest priorities. Creating three crore ‘lakhpati didis’ is a big mission and this is Modi’s mission. I am glad that Pema Khandu ji and his team are giving momentum to this mission as well. The work started here to build a large number of working women’s hostels will also bring great convenience to our daughters.
Friends,
Today, I see a very large gathering of mothers and sisters here. To all of you, I once again extend my greetings for the GST Savings Festival. The next-generation GST reforms will benefit you the most. From now on, you will get much-needed relief in your monthly household budgets. Everything has now become more affordable, be it kitchen items, children’s educational materials, or clothes and shoes.
Friends,
Think back to the days before 2014. How many difficulties there were. Inflation was sky-high, massive scams were happening everywhere, and the then Congress government kept increasing the burden of taxes on the people. At that time, even if someone earned just two lakh rupees a year, they had to pay income tax. This was 11 years ago. On an income of two lakh rupees, tax was imposed. And on many essential items, the Congress government levied more than 30 percent tax. Even children’s toffees were taxed so heavily.
Friends,
At that time, I had promised you that I would work to increase both your income and your savings. Over the years, the country faced many big challenges. But we consistently reduced income tax. Just think, there used to be tax on income on two lakh rupees 11 years ago. This year, we have declared annual incomes up to 12 lakh rupees fully tax-free. And starting today, GST has been simplified into just two slabs, i.e., 5 percent and 18 percent. Many items have become completely tax-free, and for other goods the tax has been reduced significantly. Everything has now become more affordable whether you want to build a new house, buy a scooter or bike, dine out, or travel. This GST Savings Festival is going to be truly memorable for you.
Friends,
I always admire Arunachal Pradesh for this special quality that you say “Jai Hind” even before saying “Namaskar.” You are the people who put the nation before yourselves. Today, as we all work together to build a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), the country also has one expectation from us. And this expectation is ‘Aatmanirbharta’ (self-reliance). Bharat will become developed only when Bharat becomes self-reliant. And for Bharat’s self-reliance, the mantra of Swadeshi is essential. The demand of the times, the demand of the nation, is that we adopt Swadeshi: buy only what is made in the country, sell only what is made in the country, and say with pride—this is Swadeshi. Will you all say it with me? When I say, “Say with pride,” you say, “This is Swadeshi.” Say with pride—this is Swadeshi! Say with pride—this is Swadeshi! Say with pride—this is Swadeshi! Say with pride—this is Swadeshi! It is by following this mantra that the nation will progress, and that the development of Arunachal and the Northeast will accelerate. Once again, I extend my heartfelt congratulations to you for these development projects. Today is not only the auspicious festival of Navratri, but also the Savings Festival. And since you are all part of this grand celebration, I have one request. Please take out your mobile phones, turn on the flashlights, and raise them high. Look around: This is the sight of the Savings Festival; this is its strength. On this first day of Navratri, there is light everywhere and the light of Arunachal spreads across the entire nation. See all around you. It is shining lights, like twinkling stars. My warmest greetings to you all. Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଇଟାନଗରରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 SEP 2025 3:28PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଜୟ ହିନ୍ଦ! ଜୟ ହିନ୍ଦ! ଜୟ ହିନ୍ଦ!
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ କେ.ଟି ପରନାୟକ ଜୀ, ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ଯୁବ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପେମା ଖାଣ୍ଡୁ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ, କିରେନ ରିଜିଜୁ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ମୋର ସାଥୀ ସାଂସଦ ନବମ ରେବିଆ ଜୀ ଏବଂ ତାପିର ଗାଓ ଜୀ, ସମସ୍ତ ବିଧାୟକଗଣ, ଅନ୍ୟ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ !
ବାଁମ-ୟେରୁଙ୍ଗ, ବାଁମ-ୟେରୁଙ୍ଗ ଦୋନି ପୋଲୋ! ସର୍ବଶକ୍ତିମାନ ଦୋନି ପୋଲୋ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରନ୍ତୁ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହେଲିପ୍ୟାଡରୁ ଏହି ପଡ଼ିଆକୁ ଆସିବା ବାଟରେ, ରାସ୍ତାରେ ମୁଁ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବା, ପିଲାମାନଙ୍କ ହାତରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା, ପୁଅ-ଝିଅମାନଙ୍କ ହାତରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ନେହ ମୋତେ ଗୌରବ ଗର୍ବରେ ଭରିଦେଇଛି । ଏବଂ ଏହି ସ୍ୱାଗତ ଏତେ ଜବରଦସ୍ତ ଥିଲା ଯେ ଏହା ମୋ ଆଗମନରେ ବିଳମ୍ବ କରିଥିଲା, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି । ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମି କେବଳ ଉଦୀୟମାନ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଭୂମି ନୁହେଁ, ବରଂ ସେହି ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶପ୍ରେମ ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି ଯେପରି ଆମ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ପ୍ରଥମ ରଙ୍ଗ ହେଉଛି ଗେରୁଆ। ସେହିପରି ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ରଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଗେରୁଆ ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ବୀରତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ, ସରଳତାର ପ୍ରତୀକ। ରାଜନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷମତାର କରିଡରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଅନେକ ଥର ଅରୁଣାଚଳ ଆସିଛି । ମୁଁ ଏଠାରୁ ଅଗଣିତ ସ୍ମୃତି ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୋର ମନେ ପଡେ, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖିବା ଦ୍ଵାରା ତାହା ମୋ ମନରେ ଆନନ୍ଦରେ ଭରିଦିଏ| ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବିତାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ସ୍ମୃତି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣ ମୋ ଉପରେ ଯେଉଁ ଭଲପାଇବା ଏବଂ ସ୍ନେହ ଆଜି ଆଶୀର୍ବାଦ ଭାବରେ ବରଷଉଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ମୋ ଜୀବନରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭାଗ୍ୟ | ତୱାଙ୍ଗ ମଠ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନମସାଇର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ପାଗୋଡା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅରୁଣାଚଳ ହେଉଛି ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସଙ୍ଗମ ଏହା ମା 'ଭାରତୀଙ୍କର ଗର୍ବ, ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୋର ଅରୁଣାଚଳ ଗସ୍ତ ତିନୋଟି କାରଣରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହୋଇପାରିଛି । ପ୍ରଥମେ, ନବରାତ୍ରିର ଏହି ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଏହି ସୁନ୍ଦର ପର୍ବତଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି । ନବରାତ୍ରିର ଏହି ଦିନ, ଆମେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହିମାଳୟର କନ୍ୟା ମା 'ଶୈଳପୁତ୍ରୀଙ୍କୁ ପୂଜା କରୁ ଦ୍ୱିତୀୟ କାରଣ ହେଉଛି, ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଆଜିଠାରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲାଗୁ ହୋଇଛି । ଏହା ହେଉଛି "ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ" ର ଆରମ୍ଭ। ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଉପହାର ମିଳିଛି ଏବଂ ତୃତୀୟ କାରଣ ହେଉଛି ଅରୁଣାଚଳ ଏହି ଶୁଭ ଦିନରେ ଅନେକ ନୂତନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଆଜି ଅରୁଣାଚଳକୁ ଶକ୍ତି, ସଂଯୋଗ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମେତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପହାର ମିଳିଛି। ଏହା ବିଜେପିର ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରର "ଦ୍ଵିଗୁଣିତ ଲାଭ"ର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୋତେ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା, ସେମାନଙ୍କ ଦୋକାନରେ ଉତ୍ପାଦ ଦେଖିବା, ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ଅନୁଭବ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏହି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବରେ ବ୍ୟବସାୟୀ, କାରିଗର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଉତ୍ସାହକୁ ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖିପାରୁଥିଲି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରଥମ କିରଣ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଉପରେ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତଥାପି ଦୁଃଖର ବିଷୟ ଯେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର କିରଣ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ସମୟ ଲାଗିଲା । ମୁଁ 2014 ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଥର ଅରୁଣାଚଳ ଗସ୍ତ କରିଥିଲି, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଲି, ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ଏହି ଭୂମିକୁ, ଏହାର ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଏବଂ ଏହାର ଅପାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଯେଉଁ ଉଦାରତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ତାହାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସାକ୍ଷୀ ହେଲି। ତଥାପି ଯେଉଁମାନେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସି ଦେଶ ଚଳାଇଥିଲେ ସେମାନେ ଅରୁଣାଚଳକୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ। କଂଗ୍ରେସ ଭଳି ଦଳମାନେ ଭାବିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଏତେ କମ୍ ଲୋକ ରହୁଛନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ଦୁଇଟି ଲୋକସଭା ଆସନ ଅଛି, ତେବେ ଅରୁଣାଚଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ କାହିଁକି ବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି? କଂଗ୍ରେସର ଏହି ମାନସିକତା ଅରୁଣାଚଳ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ବହୁତ କ୍ଷତି ଘଟାଇଥିଲା ଆମର ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ପଛରେ ରହି ଯାଇଥିଲା .
ବନ୍ଧୁଗଣ,
2014ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଦେଶକୁ କଂଗ୍ରେସର ଏହି ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବି। ଆମର ପ୍ରେରଣା କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ଭୋଟ ସଂଖ୍ୟା କିମ୍ବା ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ ଆମର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ହେଉଛି 'ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମେ’ ଆମର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବଃ (ନାଗରିକ ଭଗବାନ ସଦୃଶ) ।ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କେହି କେବେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନ ଥିଲେ, ମୋଦି ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଯେଉଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ ପଛରେ ରହିଯାଇଥିଲା, ତାହା 2014 ମସିହାରୁ ଆମର ବିକାଶର ପ୍ରାଥମିକତା କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବଜେଟକୁ ଅନେକ ଥର ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଆମେ ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ ବିତରଣକୁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପରିଚୟରେ ପରିଣତ କରିଛୁ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ ଯେ ସରକାର କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଲେ ତାହା ଚାଲିବ ନାହିଁ, ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଅଧିକ ଥର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଯିବା ଆସିବା ଆବଶ୍ୟକ, ରାତିସାରା ଏଠାରେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏଠାରେ ରହି କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସମୟରେ ଜଣେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ବୋଧହୁଏ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନି ମାସରେ ଥରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଗସ୍ତ କରୁଥିଲେ। ଅପରପକ୍ଷରେ, ବିଜେପି ସରକାରରେ ଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପୂର୍ବରୁ 800ରୁ ଅଧିକ ଥର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତ କରିସାରିଛନ୍ତି । ଏହା କେବଳ ଏକ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ କରିବାର ବିଷୟ ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ଆମର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଆସନ୍ତି, ସେମାନେ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ, ଜିଲ୍ଲାକୁ, ବ୍ଲକକୁ ଯିବା ଉଚିତ ମନେ କରନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ସେମାନେ ଏଠାରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ରାତି ବିତାଇବା ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି । ମୁଁ ନିଜେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ 70 ଥରରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତ କରିଛି ଗତ ସପ୍ତାହରେ ମୁଁ ମିଜୋରାମ, ମଣିପୁର ଏବଂ ଆସାମରେ ଥିଲି ଏବଂ ଗୌହାଟୀରେ ରାତିସାରା ରହିଲି, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମୋ ହୃଦୟର ଅତି ନିକଟତର, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ହୃଦୟର ଦୂରତାକୁ ଦୂର କରିଛୁ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟତର କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଆଠଟି ରାଜ୍ୟକୁ 'ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ "(ଦେବୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଆଠଟି ରୂପ) ଭାବେ ସମ୍ମାନ କରୁ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିକାଶରେ କେବେ ବି ପଛରେ ରହିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ ।କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଜାଣିଥିବେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ଆଦାୟ କରାଯାଉଥିବା ଟିକସର ଏକ ଅଂଶ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବାଣ୍ଟାଯାଉଛି । କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟିକସରୁ ମାତ୍ର 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆମ ବିଜେପି ସରକାରର ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମିଳିଛି । ଅନ୍ୟ ଅର୍ଥରେ, ବିଜେପି ସରକାର ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ 16 ଗୁଣ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଟିକସ ଅଂଶ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାରେ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆପଣମାନେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଏଭଳି ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସଠିକ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଫଳାଫଳ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ ॰ଆଜି ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଦେଶର ବିକାଶର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ହେବାରେ ଲାଗିଛି .ଏଠାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଧ୍ୟାନ ସୁଶାସନ ଉପରେ ରହିଛି ।ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଉ କିଛି ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ 'ଇଜି ଅଫ ଲିଭିଂ "(ଜୀବନର ସହଜତା) ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଭ୍ରମଣ କରିବା ଆପଣ ଯେପରି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାହାଙ୍କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ 'ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଟ୍ରାଭେଲ’ ରହିଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ, ଚିକିତ୍ସା ଚିକିତ୍ସାରେ ସହଜତା ରହିଛି । ପିଲାମାନେ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ଅଧ୍ୟୟନରେ ବାଧାବିଘ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାରେ ସହଜତା ରହିଛି ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ରହିଛି ଏହି ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ବିଜେପିର ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୂର୍ବରୁ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ଅସମ୍ଭବ ଲାଗୁଥିଲା, ଆଜି ସେଠାରେ ଆଧୁନିକ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ସେଲା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏକଦା ଅକଲ୍ପନୀୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେଲା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପରିଚୟର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟି ଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅରୁଣାଚଳ ସମେତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ହେଲିପୋର୍ଟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଉଡ଼ାନ୍ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି । ହୋଲ୍ଲୋଙ୍ଗି ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ୍ କୋଠା ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବେ ଏଠାରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କେବଳ ନିୟମିତ ଯାତ୍ରୀ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଉପକୃତ ହେବେ ନାହିଁ, ବରଂ କୃଷକ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ। ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଏଠାରୁ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ବଜାରକୁ ପରିବହନ କରିବା ଏବେ ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ 2047 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ସେତେବେଳେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ବିକଶିତ ହେବ । ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସେତେବେଳେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଚାଲିବେ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଏହାର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ। ଭାରତ 2030 ସୁଦ୍ଧା ଅଣପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ସରୁ 500 ଗିଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ସୌର ଶକ୍ତି, ପବନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯିବ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ପାଦ ମିଳାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ଦୁଇଟି ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ତାହା ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟର ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏଠାରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସୁଲଭ ବିଦ୍ୟୁତ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ସବୁବେଳେ ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ରହିଛି ଯେତେବେଳେ କୌଣସି କଠିନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା, ସେମାନେ କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁ ନ ଥିଲେ, ସେମାନେ କେବଳ ପଳାଇ ଯାଉଥିଲେ। ଏହି ଅଭ୍ୟାସ କାରଣରୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା । ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଦୁର୍ଗମ, ପାର୍ବତ୍ୟ କିମ୍ବା ଜଙ୍ଗଲ ମଧ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ବିକାଶ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା, ସେହି ଅଞ୍ଚଳକୁ, "ପଛୁଆ" ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରି ଏବଂ ଭୁଲି ଯାଉଥିଲା | ଏଥିରେ ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସାମିଲ ଥିଲା। ସୀମାରେ ଥିବା ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ କଂଗ୍ରେସ "ଦେଶର ଶେଷ ଗ୍ରାମ" ବୋଲି କହି ଖାରଜ କରିଦେଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱରୁ ଓହରି ଯାଉଥିଲେ। ଏପରି କରି କଂଗ୍ରେସ ନିଜର ବିଫଳତାକୁ ଲୁଚାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଲୋକଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ହୋଇଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ବିଜେପି ସରକାର ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି କଂଗ୍ରେସ ଯାହାକୁ "ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା" ବୋଲି କହୁଥିଲା, ଆମେ ତାହାର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ରଖିଛୁ। ତାହାର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ । ସୀମାରେ ଥିବା ଯେଉଁ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ କଂଗ୍ରେସ "ଶେଷ ଗ୍ରାମ" ବୋଲି କହୁଥିଲା, ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ ଭାବେ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହାର ପରିଣାମ ଆଜି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡିକ ବିକାଶରେ ନୂତନ ଗତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି | ଜୀବନ୍ତ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ 450ରୁ ଅଧିକ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସଡ଼କ, ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସୁବିଧା ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରୁ ସହର ଆଡ଼କୁ ପଳାୟନ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହି ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାରେ ଲାଗିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜାରି ରହିଥିବା ବେଳେ, ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅରୁଣାଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଆଧାରିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଧାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ତୱାଙ୍ଗରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଧୁନିକ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଡିବା। କରିବ। ସରକାରଙ୍କ ଜୀବନ୍ତ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆମ ସୀମା ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି, ଏବଂ ଏହା ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଅରୁଣାଚଳ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି କାରଣ ଉଭୟ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଇଟାନଗରରେ ବିଜେପି ସରକାର ଅଛି । କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ମିଳିତ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏଠାରେ କ୍ୟାନ୍ସର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଏଠାରେ ଅନେକ ଲୋକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି, ତାହା କେବଳ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଅରୁଣାଚଳ ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏଠାକାର କିୱି, କମଳା, ଅଳେଇଚ ଏବଂ ଆନାରସ ଅରୁଣାଚଳକୁ ଏକ ନୂଆ ପରିଚୟ ଦେଉଛି । ପିଏମ-କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରୁ ମିଳୁଥିବା ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ଏଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ମାଆ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଶରେ ତିନି କୋଟି 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି’ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏକ ବଡ଼ ମିଶନ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ମିଶନ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ପେମା ଖାଣ୍ଡୁ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳା ଛାତ୍ରାବାସ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତାହା ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସୁବିଧା ଆଣିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଏଠାରେ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସମାବେଶ ଦେଖୁଛି। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ, ଆପଣ ନିଜ ମାସିକ ଘରୋଇ ବଜେଟରେ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପାଇବେ ଅତି ଆବଶ୍ୟକ ରୋଷେଇ ସାମଗ୍ରୀ ହେଉ, ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ହେଉ, କିମ୍ବା ପୋଷାକ ଏବଂ ଜୋତା ହେଉ, ଏବେ ସବୁକିଛି ଅଧିକ ସୁଲଭ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
2014 ମସିହା ପୂର୍ବର ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାନ୍ତୁ କେତେ ଅସୁବିଧା ଥିଲା, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଆକାଶଛୁଆଁ ଥିଲା, ସବୁଆଡେ ବ୍ୟାପକ ଦୁର୍ନୀତି ହେଉଥିଲା, ଏବଂ ତତ୍କାଳୀନ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଟିକସ ବୋଝ ବଢ଼ାଇ ଚାଲିଥିଲେ ସେହି ସମୟରେ, ଯଦି କେହି ବର୍ଷକୁ ମାତ୍ର ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିଲେ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଆୟକର ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଏହା 11 ବର୍ଷ ତଳର କଥା ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର 30 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଟିକସ ଲାଗୁ କରିଥିଲେ । ଏପରିକି ପିଲାମାନଙ୍କ ଚକୋଲେଟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟଧିକ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଆୟ ଏବଂ ସଞ୍ଚୟ ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବି .। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶ ଅନେକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି କିନ୍ତୁ ଆମେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଆୟକର ହ୍ରାସ କରିଛୁ । ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, 11 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାର୍ଷିକ ଆୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକସ ମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରିଛୁ ,ଏବଂ ଆଜିଠାରୁ, ଜିଏସଟିକୁ କେବଳ ଦୁଇଟି ଶ୍ରେଣୀରେ ସରଳୀକରଣ କରାଯାଇଛି, ଯଥା-5 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ 18 ପ୍ରତିଶତ ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଟିକସ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛିଏବଂ ଅନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଟିକସ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଆପଣ ଏକ ନୂତନ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସ୍କୁଟର କିମ୍ବା ବାଇକ୍ କିଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ବାହାରେ ଭୋଜନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କିମ୍ବା ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଏବେ ସବୁକିଛି ଅଧିକ ଶସ୍ତା ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ଉତ୍ସବ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରକୃତରେ ସ୍ମରଣୀୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୁଣ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ପ୍ରଶଂସା କରିଥାଏ ଯେ ଆପଣମାନେ 'ନମସ୍କାର "କହିବା ପୂର୍ବରୁ' ଜୟ ହିନ୍ଦ୍" କହନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ନିଜ ଆଗରେ ରଖନ୍ତି,ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "(ବିକଶିତ ଭାରତ) ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଆମଠାରୁ ଗୋଟିଏ ଆଶା ରଖିଛି ଏବଂ ଏହି ଆଶା ହେଉଛି 'ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା।‘ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଲେ ହିଁ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ। ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ସ୍ୱଦେଶୀ ମନ୍ତ୍ର ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ । ସମୟର ଦାବି, ରାଷ୍ଟ୍ରର ଦାବି ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା । ଦେଶରେ ଯାହା ତିଆରି ହୁଏ ତାହା ହିଁ କିଣନ୍ତୁ, ଦେଶରେ ଯାହା ତିଆରି ହୁଏ ତାହା ହିଁ ବିକ୍ରି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତୁ-ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋ ସହିତ ଏହା କହିବେ କି? ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କହୁଛି, "ଗର୍ବର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ। ଆପଣ କହୁଛନ୍ତି, "ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ" ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତୁ-ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ! ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତୁ-ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ! ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତୁ-ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ! ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତୁ-ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ! ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି ହେବ, ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଆଜି କେବଳ ନବରାତ୍ରିର ଶୁଭ ପର୍ବ ନୁହେଁ, ଏହା ସଞ୍ଚୟର ପର୍ବ । ଯେହେତୁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଭବ୍ୟ ଉତ୍ସବର ଅଂଶବିଶେଷ, ମୋର ଗୋଟିଏ ଅନୁରୋଧ ରହିଛି, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ, ଫ୍ଲାସଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ କରନ୍ତୁ | ଚାରିଆଡ଼କୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହା ହେଉଛି ସଞ୍ଚୟ ଉତ୍ସବର ଦୃଶ୍ୟ; ଏହା ହେଉଛି ଶକ୍ତି ନବରାତ୍ରିର,ଏହି ପ୍ରଥମ ଦିନରେ, ସବୁଆଡେ ଆଲୋକ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳର ଆଲୋକ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଆପଣଙ୍କ ଚାରିପାଖକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହା ଝିକିମିକି କରୁଥିବା ତାରା ଭଳି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଆଲୋକନ ଦେଖା ଯାଉଥିବା। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!