Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s address on the occasion of National Space Day 2025
National Space Day has become an occasion of enthusiasm and inspiration for India’s youth, which is a matter of pride for the nation; I wish all those associated with the space sector—scientists and young citizens on this occasion: PM
Achieving one milestone after another in the space sector has now become a natural trait of India and its scientists: PM
India is rapidly advancing in breakthrough technologies such as semi-cryogenic engines and electric propulsion, and very soon, with the dedicated efforts of our scientists, India will launch the Gaganyaan mission and, in the coming years, build its own space station: PM
Space technology is increasingly becoming a part of governance in India—be it satellite-based assessments in crop insurance schemes, satellite-enabled information and safety for fishermen, disaster management efforts, or the use of geospatial data in the PM Gati Shakti National Master Plan: PM
India’s progress in space is now directly contributing to making the lives of ordinary citizens easier: PM
23 AUG 2025 11:57AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed via a video message today on the occasion of National Space Day 2025. On the occasion, the Prime Minister extended his warm wishes, highlighting that this year’s theme, “From Aryabhata to Gaganyaan”, reflects both the confidence of India’s past and the resolve for its future. He remarked that in a short span of time, National Space Day has become an occasion of enthusiasm and attraction for India’s youth, which is a matter of national pride. He conveyed his greetings to all individuals associated with the space sector, including scientists and youth. Shri Modi noted that India is currently hosting the International Olympiad on Astronomy and Astrophysics, with nearly 300 young participants from over sixty countries. Shri Modi expressed happiness that many Indian participants won medals in the event. He stated that this Olympiad is a symbol of India’s emerging global leadership in the space sector. The Prime Minister expressed happiness that to further spark interest in space among youth, ISRO has launched initiatives such as the Indian Space Hackathon and the Robotics Challenge. He congratulated all students and winners participating in these competitions.
“Achieving milestone after milestone in the space sector has become a natural trait of India and its scientists”, exclaimed Shri Modi. Recalling that two years ago, India became the first country to reach the South Pole of the Moon, creating history, the Prime Minister highlighted that India has also become the fourth country in the world to possess docking-undocking capabilities in space. He shared that just three days ago, he met Group Captain Shubhanshu Shukla, who unfurled the national flag at the International Space Station, filling every Indian with pride. He added that when Group Captain Shukla showed him the Tricolour, the feeling of touching it was beyond words. Shri Modi noted that in his interaction with Group Captain Shukla, he witnessed the boundless courage and infinite dreams of the youth of New India. To advance these dreams, the Prime Minister announced that India is preparing an “Astronaut Pool.” On Space Day, he invited young citizens to join this pool and help give flight to India’s aspirations.
“India is rapidly advancing in breakthrough technologies such as semi-cryogenic engines and electric propulsion. Soon, thanks to the tireless efforts of Indian scientists—India will launch the Gaganyaan mission and in the coming years, India will also establish its own space station”, highlighted the Prime Minister. He added that India has already reached the Moon and Mars, and now must explore deeper regions of space. Emphasising that these unexplored areas hold vital secrets for the future of humanity, the Prime Minister said, “Beyond galaxies lies our horizon!”
Shri Modi remarked that the infinite expanse of space constantly reminds us that no destination is ever final. He emphasized that, similarly, there should be no finality in policy-level progress within the space sector. Recalling his address from the Red Fort, the Prime Minister reiterated that India’s path is one of Reform, Perform, and Transform. He stated that over the past eleven years, the country has implemented a series of major reforms in the space sector. Noting that there was a time when futuristic sectors like space were bound by numerous restrictions, Shri Modi affirmed that these constraints have been lifted, and the private sector has been granted permission to participate in space-tech. He highlighted that today, over 350 startups are emerging as engines of innovation and acceleration in space technology with their active participation in today’s programme. The Prime Minister announced that the first PSLV rocket built by the private sector will soon be launched. He expressed happiness that India’s first private communication satellite is also under development. He added that preparations are underway to launch an Earth Observation Satellite Constellation through Public-Private Partnership. “A vast number of opportunities are being created for India’s youth in the space sector”, added the PM.
Recalling his address from the Red Fort on August 15, 2025, where he emphasized the importance of self-reliance across multiple sectors, the Prime Minister stated that each sector has been encouraged to set its own goals. Addressing India's space startups, posing a challenge, Shri Modi asked, “Can we build five unicorns in the space sector over the next five years?”. He noted that currently, India witnesses 5–6 major launches annually from its soil. The Prime Minister expressed his desire for the private sector to step forward so that India reaches a stage where 50 rockets are launched every year within the next five years. He affirmed that the government possesses both the intent and the willpower to implement the next-generation reforms required to achieve this vision. The Prime Minister assured the space community that the government stands firmly with them at every step.
Prime Minister stated that India views space technology not only as a tool for scientific exploration but also as a means to enhance Ease of Living. “Space-tech is increasingly becoming an integral part of governance in India”, said Shri Modi citing examples such as satellite-based assessment in crop insurance schemes, satellite-enabled information and safety for fishermen, disaster management applications, and the use of geospatial data in the PM Gati Shakti National Master Plan. He emphasized that India’s progress in space is directly contributing to making everyday life easier for its citizens. The Prime Minister informed that to further promote the use of space-tech across central and state governments, National Meet 2.0 was organized yesterday. He expressed his desire for such initiatives to continue and expand. The Prime Minister encouraged space startups to develop new solutions and innovations aimed at public service. He concluded with confidence that India’s journey in space will reach new heights in the coming times, and once again extended his best wishes to all on National Space Day.
Union Minister Dr. Jitendra Singh, Officials from ISRO, scientists and engineers were present among other dignitaries at the event.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নেসনেল স্পেস দে ২০২৫ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে
নেসনেল স্পেস দে লৈবাক অসিগী চাউথোকচনবগী মচাক অমা ওইনা, ভারতকী নহারোলশিং ইথিল পীনবা অমসুং হরাওনবা থৌরম অমা ওইরক্লে; থৌরম অসিদা স্পেস সেক্তরগা মরী লৈনবশিং- সাইন্তিস্তশিং অমসুং নহারোলশিংদা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি: প্রধান মন্ত্রী
স্পেস সেক্তরদা অমগী মথংদা অমা মাইপাক্তুনা হৌজিক ভারত অমসুং মসিগী সাইন্তিস্তশিংগী চৎনবী অমা ওইরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
সেমি-ক্রাইয়োজেনিক ইঞ্জিনশিং অমসুং ইলেক্ত্রিক প্রোপুলসনগুমবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা ভারতনা য়াংনা চাউখৎলক্লি, অমসুং য়াম্না য়াংনা, ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা কৎথোকপগা লোয়ননা হোৎনবদগী, ভারতনা অথুবা মতমদা গগানয়ান মিসন থাগৎলগনি অমসুং তুংদা লৈবাক অসিগী মশাগী স্পেস ষ্টেসন শারগনি: প্রধান মন্ত্রী
স্পেস তেক্নোলোজি অসি ভারত্ত লৈবাক ঙাকপগী শরুক অমা ওইরক্লে- মসি ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিমশিং সেতেল্লাইতনা য়েংশিনবা, সেতেল্লাইতনা ঙামশিংদা পাউ পীবা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা, অমাং-অতা থেংনবগী থবকশিং নত্ত্রগা পি.এম গাতি শক্তি নেসনেল মাষ্টর প্লানদা জিওস্পাসিএল দেতা শীজিন্নবগী ওইবা য়াই: প্রধান মন্ত্রী
স্পেসতা ভারতনা চাউখৎলকপা অসিনা হৌজিক মীচম মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহনবদা হকথেংননা মতেং পাংলে: প্রধান মন্ত্রী
23 AUG 2025 11:57AM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও মেসেজ অমগী খুৎথাংদা নেসনেল স্পেস দে ২০২৫ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি, চহি অসিগী থিম,”অর্য়াভত্তদগী গগানয়ান ফাওবা” গী মরমদা ফোঙদোকখি অমসুং ভারতকী পুৱারি অমসুং লৈবাক অসিগী তুংগীদমক লৌরিবা ৱারেপ অনিমক্ত থম্লিবা থাজবশিং ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতেনবা মতমগী মনুংদা, নেসনেল স্পেস দে লৈবাক অসিগী চাউথোকচনবগী মচাক অমা ওইনা, ভারতকী নহারোলশিং ইথিল পীনবা অমসুং হরাওনবা থৌরম অমা ওইরক্লে। থৌরম অসিদা স্পেস সেক্তরগা মরী লৈনবশিং- সাইন্তিস্তশিং অমসুং নহারোলশিংদা মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক ৬০ হেনবগী নহারোল ৩০০ রোম্না শরুক য়াদুনা হৌজিক ভারতনা এষ্ট্রোনোমি অমসুং এষ্ট্রোফিসিক্সকী ইন্তরনেসনেল ওলেম্পিয়াদ য়ুম্বূ ওইরি। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা ভারমচা কয়া মনা কয়া ফংলে। ওলেম্পিয়াদ অসি স্পেস সেক্তরনা ভারতনা মালেমগী মাঙজিল থারকপগী খুদম অমনি। নহারোলশিং মখা তানা স্পেস সেক্তরদা থৱায় য়াওনবা, ইসরোনা ইন্দিয়ান স্পেস হেক্কাথোন অমসুং রোবোতিক্স চেলেঞ্জগুম্বা থবকশিং পায়খৎলে। হায়রিবা চাংদম্নবশিং অসিদা শরুক য়ারিবা মহৈরোয়শিং অমসুং মাইপাক্লবশিংদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি স্পেস সেক্তরদা অমগী মথংদা অমা মাইপাক্তুনা হৌজিক ভারত অমসুং মসিগী সাইন্তিস্তশিংগী চৎনবী অমা ওইরক্লে। চহি অনিগী মমাংদা, থাগী খা মেরুদা য়ৌবা অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইদুনা পুৱারি শেমখ্রে। স্পেসতা দোক্কিং-অনদোক্কিং ঙম্বা মালেমগী মরিশুবা লৈবাক ভারতনা ওইরে। ইন্তরনেসনেল স্পেস ষ্টেসন্দা ভারতকী ফিরাল পাইহনখিবা গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লা, মহাক্না নুমিৎ হুমনিগী মমাঙদা উনখ্রে। গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লানা মহাক্কী মফমদা মচু অহুমগী ফিরাল উৎপদা, মদুদা ফাওখিবা অদু ৱাহৈশিংনা ফোঙদোকপা ঙম্লোই। মহাক্না গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লাগা ৱারি শানবদা, অনৌবা ভারতকী নহারোলশিংগী মপানা নাইদ্রবা থৌনা অমসুং লোম্বা নাইদ্রবা মঙলানশিং মহাক্না উবা ফংখি। মঙলানশিং অদু মঙফাওনবা ঙম্নবা, “এষ্ট্রোনোত পুল” অমা শেমগৎনবা ভারতনা থৌরাং তৌরি। নহারোলশিং পুল অসিদা শরুক য়াগদবনি অমসুং ভারতকী অনিংবশিং থুংহন্নবা মতেং পাংগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেমি-ক্রাইয়োজেনিক ইঞ্জিনশিং অমসুং ইলেক্ত্রিক প্রোপুলসনগুমবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা ভারতনা য়াংনা চাউখৎলক্লি, অমসুং য়াম্না য়াংনা, ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা কৎথোকপগা লোয়ননা হোৎনবদগী, ভারতনা অথুবা মতমদা গগানয়ান মিসন থাগৎলগনি অমসুং তুংদা লৈবাক অসিগী মশাগী স্পেস ষ্টেসন শারগনি। ভারতনা মাঙজৌননা থা অমসুং মার্স য়ৌখ্রে অমসুং হৌজিক অমুক সুন্দ্রংগী অরাপ্পা মফমশিং থিজিনগদবনি। থিজিনবা ঙমদ্রিবা মফমশিং অসিদা মীওইবা খুন্নাইগী তুংলমচৎকী মরুওইবা অরোনবশিং লৈরি। গেলেক্সিশিংগী ৱাংমদা ঐখোয়গী পনখৈ লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লোইবা নাইদবা স্পেসকী ঙমখৈ অসিনা পন্থুং খুদিংমক অরোইবা নত্তে হায়বা ঐখোয়দা নিংশিংহল্লে। মরম অদুনা স্পেস সেক্তরদা থৌশিলগী মতাংদা অরোইবা হায়বা লৈতে। ভারতকী লম্বীদি রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী লম্বীনি। হৌখিবা চহি ১১ দা, স্পেস সেক্তরদা লৈবাক অসিনা অচৌবা অওনবা কয়া পুরকখ্রে। স্পেস সেক্তর অসি অথিংবা কয়া থম্বা মতম অমা লৈরমখি। হৌজিক অথিংবশিং অদু লৌথোক্লে অমসুং লনাই কাংবু স্পেস-তেক্লোলোজিদা শরুক য়াবগী অয়াবা পীরে। স্পেস তেক্নোলোজিদা ইন্নোবেসন অমসুং খোঙজেল য়াংখপগী ইঞ্জিনশিং ওইনা ষ্টার্দঅপ ৩৫০ হেন্না লৈরে অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিদা মখোয় থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি। লনাই কাংবুনা শাবা অহানবা পি.এস.এল.ভি রেক্কেত অথুবা মতমদা থাগৎলগনি। ভারতকী অহানবা লনাই কম্মুনিকেসন সেতেল্লাইত শেমগৎলিবা অসিদা হরাওই। পব্লিক-প্রাইভেত পার্তনরশিপকী মখাদা আর্থ ওবজার্বেসন সেতেল্লাইত কন্সতেল্লেসন অমা থাগৎনবা থবক পায়খৎলি। স্পেস সেক্তরদা ভারতকী নহারোলশিংগী মশিং য়াম্না খুদোংচাবশিং লৈরে।
ওগষ্ট ১৫,২০২৫ দা লাল কিলাদগী মহাক্না ৱা ঙাংখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হিরম খুদিংমক্ত অত্মনির্ভর য়াম্না মরুওই। হিরম খুদিংমক মশাগী পান্দমশিং ফংনবা পুক্নিং থৌগৎলে। ভারতকী স্পেস ষ্টার্দঅপশিং খুদোংচাদবা অমা মায়োক্নরি। মথং চহি ৫ দা ঐখোয়না স্পেসক সেক্তরদা য়ুনিকোর্ন মঙা শেমগৎপা ঙমগদরা? হৌজিক ভারতনা লৈবাক অসিদগী চহি অমদা অচৌবা লঞ্চ ৫-৬ উবা ফংলে। ভারতনা মথং চহি ৫ দা চহি খুদিংগী রোক্কেত ৫০ থাগৎনবা লনাই কাংবু শরুক য়াগদবনি। পান্দম অসি ফংনবা সরকারগী থৌনা অমসুং অচেৎপা ফিরেপ লৈরে। স্পেসকী থবক খুদিংমক্ত সরকারনা মখোয়গীদমক লেংদনা লেপ্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা স্পেস তেক্নোলোজি অসি সাইন্তিফিক ওইনা থিজিন্নবগী খুৎলায় অমা ওইনা উবত নত্তনা হিংবদা লাইনবা পাম্বৈ অমা ওইনা উরি। স্পেস তেক্নোলোজি অসি ভারত্ত লৈবাক ঙাকপগী শরুক অমা ওইরক্লে- মসি ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিমশিং সেতেল্লাইতনা য়েংশিনবা, সেতেল্লাইতনা ঙামশিংদা পাউ পীবা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা, অমাং-অতা থেংনবগী থবকশিং নত্ত্রগা পি.এম গাতি শক্তি নেসনেল মাষ্টর প্লানদা জিওস্পাসিএল দেতা শীজিন্নবগী ওইবা য়াই। স্পেসতা ভারতনা চাউখৎলকপা অসিনা হৌজিক মীচম মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহনবদা হকথেংননা মতেং পাংলে।
কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংদা মখা তানা স্পেস তেক্নোলোজি শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা ঙরাং নেসনেল মীত ২.০ পাংথোকখ্রে। অসিগুম্বা থবক অসি মখা তানা পাংথোক্কদবনি। স্পেস ষ্টার্দঅপশিংনা সরকারগী থবকশিংদা পান্দম থমদুনা অনৌবা পাম্বৈশিং অমসুং অনৌবা থবকশিং পুথোক্কদবনি। তুংদা ভারতকী স্পেসকী খোঙচৎশিং অনৌবা থাকশিং য়ৌগনি অমসুং নেসনেল স্পেস দে লাকপদা মীয়ামদা অমুক হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন মিনিষ্টর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ, ইসরোগী ওফিসিএলশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইঞ্জিনিয়ারশিং য়াওখি।
Greetings on National Space Day! India's journey in space reflects our determination, innovation and the brilliance of our scientists pushing boundaries. https://t.co/2XPktf49Ao
— Narendra Modi (@narendramodi) August 23, 2025
नेशनल स्पेस डे हमारे युवाओं में उत्साह और आकर्षण का अवसर बन गया है। ये देश के लिए गर्व की बात है।
मैं स्पेस सेक्टर से जुड़े सभी लोगों को, वैज्ञानिकों को, सभी युवाओं को नेशनल स्पेस डे की बधाई देता हूँ: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 23, 2025
स्पेस सेक्टर में एक के बाद एक नए milestone गढ़ना... ये भारत और भारत के वैज्ञानिकों का स्वभाव बन गया है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 23, 2025
आज भारत semi-cryogenic engine और electric propulsion जैसी breakthrough technology में तेज़ी से आगे बढ़ रहा है।
जल्द ही, आप सब वैज्ञानिकों की मेहनत से, भारत गगनयान की उड़ान भी भरेगा...और आने वाले समय में, भारत अपना स्पेस स्टेशन भी बनाएगा: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 23, 2025
आज स्पेस-टेक भारत में गवर्नेंस का भी हिस्सा बन रही है।
फसल बीमा योजना में satellite based आकलन हो...
मछुआरों को satellite से मिल रही जानकारी और सुरक्षा हो...
Disaster management हो या PM Gati Shakti National Master Plan में geospatial data का इस्तेमाल हो…
आज स्पेस में भारत…
— PMO India (@PMOIndia) August 23, 2025