ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ୨୦୨୫ ଉପଲକ୍ଷେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ଅବସର ପାଲଟିଛି, ଯାହାକି ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ; ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଯୁବ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ଏବେ ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଏକ ସ୍ବାଭାବିକ ଗୁଣ ପାଲଟିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଅର୍ଦ୍ଧ-କ୍ରାୟୋଜେନିକ ଇଞ୍ଜିନ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ପ୍ରପଲସନ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ଏବଂ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଭାରତ ଗଗନଯାନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ନିଜର ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭାରତରେ ଶାସନର ଏକ ଅଂଶ ହେବାରେ ଲାଗିଛି - ତାହା ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାରେ ଉପଗ୍ରହ-ଆଧାରିତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ହେଉ କିମ୍ବା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଗ୍ରହ-ଆଧାରିତ ସୂଚନା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରୟାସ ଅଥବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନରେ ଭୂସ୍ଥାନିକ ତଥ୍ୟର ବ୍ୟବହାର ହେଉ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
23 AUG 2025 11:57AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ୨୦୨୫ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ, "ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟରୁ ଗଗନଯାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ", ଭାରତର ଅତୀତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବହୁତ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହର ଏକ ଅବସର ପାଲଟିଛି, ଯାହାକି ଜାତୀୟ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ସେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସମେତ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଅଲମ୍ପିଆଡ୍ ଆୟୋଜନ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଷାଠିଏରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ଯୁବ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଲମ୍ପିଆଡ୍ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଦୀୟମାନ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ (ଇସ୍ରୋ) ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ହାକାଥନ୍ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ସ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ସେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ "ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ପାଲଟିଛି" । ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ପହଞ୍ଚି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ଦେଶ ହୋଇଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ଦେଶ ଭାବରେ ମହାକାଶରେ ଡକିଂ-ଅନଡକିଂ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାତ୍ର ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ସେ ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ୍ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ, ଯିଏ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନରେ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ କରିଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ୍ ଶୁକ୍ଳା ତାଙ୍କୁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଦେଖାଇଲେ, ଏହାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବାର ଅନୁଭବକୁ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରିହେବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ୍ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ଆଲୋଚନାରେ ସେ ନୂତନ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅପାର ସାହସ ଏବଂ ଅସୀମ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ। ଏହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏକ "ମହାକାଶଚାରୀ ପୁଲ୍" ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ମହାକାଶ ଦିବସରେ, ସେ ଯୁବ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପୁଲରେ ଯୋଗଦେବା ଏବଂ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଉଡ଼ାଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସେମି-କ୍ରାୟୋଜେନିକ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ପ୍ରପଲସନ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଗଗନଯାନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ନିଜର ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ମଙ୍ଗଳ ଗ୍ରହରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି ଏବଂ ଏବେ ଏହାକୁ ମହାକାଶର ଆହୁରି ଗଭୀର ଅଞ୍ଚଳ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମାନବତାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହି ଅଜଣା ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହସ୍ୟ ବହନ କରେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, " ଛାୟାପଥ ସେପଟେ ରହିଛି ଆମର ଦିଗନ୍ତ!"
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶର ଅସୀମ ବିସ୍ତାର ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି ଯେ କୌଣସି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ନୁହେଁ। ସେହିପରି, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୀତିଗତ ପ୍ରଗତିର ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଶେଷ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥାଏ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନର୍ବାର କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପଥ ହେଉଛି ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମହାକାଶ ଭଳି ଭବିଷ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦ୍ୱାରା ଆବଦ୍ଧ ଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମହାକାଶ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଗତିର ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ପ୍ରଥମ ପିଏସଏଲଭି ରକେଟ୍ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଉତକ୍ଷେପଣ କରାଯିବ। ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଘରୋଇ ଯୋଗାଯୋଗ ଉପଗ୍ରହ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାର୍ବଜନୀନ-ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଉପଗ୍ରହ ନକ୍ଷତ୍ର ଉତକ୍ଷେପଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି। "ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
୧୫ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୫ରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦେଇଥିବା ତାଙ୍କ ଭାଷଣକୁ ମନେ ପକାଇ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିଜସ୍ୱ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି। ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଭାରତର ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଥିଲେ, "ଆମେ କ'ଣ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଞ୍ଚଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା ?" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତ ମାଟିରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫-୬ଟି ପ୍ରମୁଖ ଉତକ୍ଷେପଣ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଆଗକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫୦ଟି ରକେଟ୍ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିବାର ସ୍ଥିତିରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଉଭୟ ଅଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାକାଶ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ କେବଳ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାର ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ଯୋଜନାରେ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାରେ ଉପଗ୍ରହ-ଆଧାରିତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଗ୍ରହ-ଆଧାରିତ ସୂଚନା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ଭୂସ୍ଥାନିକ ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ଭଳି ଉଦାହରଣ ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ। "ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭାରତରେ ଶାସନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହେଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଏହାର ନାଗରିକଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାରକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଗତକାଲି ଏକ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨.୦ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ଜନସେବା ପାଇଁ ନୂତନ ସମାଧାନ ଏବଂ ନବସୃଜନ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ମହାକାଶରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଛୁଇଁବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ସେ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ, ଇସ୍ରୋ ଅଧିକାରୀ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s address on the occasion of National Space Day 2025
National Space Day has become an occasion of enthusiasm and inspiration for India’s youth, which is a matter of pride for the nation; I wish all those associated with the space sector—scientists and young citizens on this occasion: PM
Achieving one milestone after another in the space sector has now become a natural trait of India and its scientists: PM
India is rapidly advancing in breakthrough technologies such as semi-cryogenic engines and electric propulsion, and very soon, with the dedicated efforts of our scientists, India will launch the Gaganyaan mission and, in the coming years, build its own space station: PM
Space technology is increasingly becoming a part of governance in India—be it satellite-based assessments in crop insurance schemes, satellite-enabled information and safety for fishermen, disaster management efforts, or the use of geospatial data in the PM Gati Shakti National Master Plan: PM
India’s progress in space is now directly contributing to making the lives of ordinary citizens easier: PM
23 AUG 2025 11:57AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed via a video message today on the occasion of National Space Day 2025. On the occasion, the Prime Minister extended his warm wishes, highlighting that this year’s theme, “From Aryabhata to Gaganyaan”, reflects both the confidence of India’s past and the resolve for its future. He remarked that in a short span of time, National Space Day has become an occasion of enthusiasm and attraction for India’s youth, which is a matter of national pride. He conveyed his greetings to all individuals associated with the space sector, including scientists and youth. Shri Modi noted that India is currently hosting the International Olympiad on Astronomy and Astrophysics, with nearly 300 young participants from over sixty countries. Shri Modi expressed happiness that many Indian participants won medals in the event. He stated that this Olympiad is a symbol of India’s emerging global leadership in the space sector. The Prime Minister expressed happiness that to further spark interest in space among youth, ISRO has launched initiatives such as the Indian Space Hackathon and the Robotics Challenge. He congratulated all students and winners participating in these competitions.
“Achieving milestone after milestone in the space sector has become a natural trait of India and its scientists”, exclaimed Shri Modi. Recalling that two years ago, India became the first country to reach the South Pole of the Moon, creating history, the Prime Minister highlighted that India has also become the fourth country in the world to possess docking-undocking capabilities in space. He shared that just three days ago, he met Group Captain Shubhanshu Shukla, who unfurled the national flag at the International Space Station, filling every Indian with pride. He added that when Group Captain Shukla showed him the Tricolour, the feeling of touching it was beyond words. Shri Modi noted that in his interaction with Group Captain Shukla, he witnessed the boundless courage and infinite dreams of the youth of New India. To advance these dreams, the Prime Minister announced that India is preparing an “Astronaut Pool.” On Space Day, he invited young citizens to join this pool and help give flight to India’s aspirations.
“India is rapidly advancing in breakthrough technologies such as semi-cryogenic engines and electric propulsion. Soon, thanks to the tireless efforts of Indian scientists—India will launch the Gaganyaan mission and in the coming years, India will also establish its own space station”, highlighted the Prime Minister. He added that India has already reached the Moon and Mars, and now must explore deeper regions of space. Emphasising that these unexplored areas hold vital secrets for the future of humanity, the Prime Minister said, “Beyond galaxies lies our horizon!”
Shri Modi remarked that the infinite expanse of space constantly reminds us that no destination is ever final. He emphasized that, similarly, there should be no finality in policy-level progress within the space sector. Recalling his address from the Red Fort, the Prime Minister reiterated that India’s path is one of Reform, Perform, and Transform. He stated that over the past eleven years, the country has implemented a series of major reforms in the space sector. Noting that there was a time when futuristic sectors like space were bound by numerous restrictions, Shri Modi affirmed that these constraints have been lifted, and the private sector has been granted permission to participate in space-tech. He highlighted that today, over 350 startups are emerging as engines of innovation and acceleration in space technology with their active participation in today’s programme. The Prime Minister announced that the first PSLV rocket built by the private sector will soon be launched. He expressed happiness that India’s first private communication satellite is also under development. He added that preparations are underway to launch an Earth Observation Satellite Constellation through Public-Private Partnership. “A vast number of opportunities are being created for India’s youth in the space sector”, added the PM.
Recalling his address from the Red Fort on August 15, 2025, where he emphasized the importance of self-reliance across multiple sectors, the Prime Minister stated that each sector has been encouraged to set its own goals. Addressing India's space startups, posing a challenge, Shri Modi asked, “Can we build five unicorns in the space sector over the next five years?”. He noted that currently, India witnesses 5–6 major launches annually from its soil. The Prime Minister expressed his desire for the private sector to step forward so that India reaches a stage where 50 rockets are launched every year within the next five years. He affirmed that the government possesses both the intent and the willpower to implement the next-generation reforms required to achieve this vision. The Prime Minister assured the space community that the government stands firmly with them at every step.
Prime Minister stated that India views space technology not only as a tool for scientific exploration but also as a means to enhance Ease of Living. “Space-tech is increasingly becoming an integral part of governance in India”, said Shri Modi citing examples such as satellite-based assessment in crop insurance schemes, satellite-enabled information and safety for fishermen, disaster management applications, and the use of geospatial data in the PM Gati Shakti National Master Plan. He emphasized that India’s progress in space is directly contributing to making everyday life easier for its citizens. The Prime Minister informed that to further promote the use of space-tech across central and state governments, National Meet 2.0 was organized yesterday. He expressed his desire for such initiatives to continue and expand. The Prime Minister encouraged space startups to develop new solutions and innovations aimed at public service. He concluded with confidence that India’s journey in space will reach new heights in the coming times, and once again extended his best wishes to all on National Space Day.
Union Minister Dr. Jitendra Singh, Officials from ISRO, scientists and engineers were present among other dignitaries at the event.