Prime Minister's Office
Highlights from the Prime Minister Shri Narendra Modi’s address on the 79th Independence Day
15 AUG 2025 3:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Nation on the 79th Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi today. The address to the nation by Shri Modi was the longest and most decisive address from the Red Fort, lasting 103 minutes, charting a bold roadmap for a Viksit Bharat by 2047. Prime Minister's address focussed on self-reliance, innovation, and citizen empowerment, highlighting India’s journey from a nation dependent on others to a globally confident, technologically advanced, and economically resilient country.
Shri Modi outlined the vision for a Viksit Bharat 2047, emphasizing that India’s progress is built on self-reliance, innovation, and citizen empowerment. He stated that across sectors ranging from strategic defence to semiconductors, clean energy to agriculture, and digital sovereignty to youth empowerment, the roadmap seeks to transform India into a $10 trillion economy by 2047, making it globally competitive, socially inclusive, and strategically autonomous.
Following are the highlights from the Prime Minister’s address.
1. General
• This grand festival of Independence is a celebration of the 140 crore resolutions of our people.
• India is continuously strengthening the spirit of unity.
• For 75 years, the Constitution of Bharat has been guiding us like a lighthouse.
• Dr. Syama Prasad Mookerjee was the first great personality of the nation to sacrifice his life for the Constitution of Bharat.
• Nature is testing us all. In the past few days, we have faced many natural disasters—landslides, cloudbursts, and countless other calamities.
• Today serves as a great opportunity to salute the brave warriors of Operation Sindoor from the ramparts of the Red Fort.
• Bharat has now decided that we will no longer tolerate the nuclear threats which has been endured so long.
• If our enemies continue the acts of terrorism in the future, our army will decide on its own terms, at the time of its choosing, in the manner it deems fit, and target the objectives it selects and we will act accordingly. We will give a fitting and crushing response.
• India has now decided, blood and water will not flow together. The people have realized that the Indus Waters Treaty was unjust. Water from the Indus River system irrigated enemy lands while our farmers suffered.
• The Indus water treaty is unacceptable to us in the interest of our farmers, and in the interest of the nation.
• The bedrock of a Viksit Bharat is also a self-reliant Bharat.
• It is a great Misfortune when dependency becomes a habit and when we do not even realise and abandon self-reliance and become dependent on others.
• Self-reliance is linked to our capability, and when self-reliance begins to diminish, our capability too continually declines. Therefore, to preserve, maintain, and enhance our capability, it is imperative to be self-reliant.
• India is today creating a modern ecosystem in every sector and the modern ecosystem will make our country self-reliant in every field.
• “I call upon the youth of the nation to bring forward their innovative ideas. Today’s idea could shape the future of generations to come. I will stand shoulder to shoulder with you in this journey”, said Shri Modi.
• Drawing inspiration from India’s COVID-19 response, where indigenous vaccines and platforms like CoWin saved millions of lives globally, we must expand this spirit of innovation.
• Our scientists and youth should build our own jet engines taking it up as a direct challenge.
• Researchers and entrepreneurs must secure patents for new drugs and medical technologies, ensuring that India not only meets its own healthcare needs but also becomes a global hub of medical self-reliance and innovation, demonstrating the country’s ability to lead in science, technology, and human welfare.
• The National Manufacturing Mission is progressing at great speed.
• A large share of India’s budget still goes toward importing petrol, diesel, and gas. The National Deepwater Exploration Mission will be launched to harness India’s offshore energy resources, boosting energy self-reliance and reducing dependence on foreign fuel imports, marking another step toward a fully independent and powerful India.
• Citizens and shopkeepers should champion India-made goods under the “Vocal for Local” initiative.
• Swadeshi should stem from pride and strength, not compulsion.
• We must push for visible promotion, such as “Swadeshi” boards outside shops, to boost self-reliance, support entrepreneurship, and strengthen India’s economic and industrial base.
• India’s strength lies in its people, innovation, and commitment to self-reliance.
• Over the past decade, India has been reforming, performing, and transforming, but now the time has come to move forward with even greater strength.
• Our government is committed to creating a modern, efficient, and citizen-friendly ecosystem, where laws, regulations, and processes are simplified, entrepreneurship is encouraged, and every Indian can contribute to building a Viksit Bharat.
• A Task Force for Next-Generation Reforms will be formed, which will evaluate all current laws, rules, and procedures related to economic activities. The Task Force will work within a set timeline to:
• Reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs
• Provide freedom from fear of arbitrary legal actions
• Ensure laws are streamlined for ease of doing business
• These reforms are aimed at creating a supportive ecosystem for innovation, entrepreneurship, and economic growth.
• We are working with a saturation approach to ensure social justice.
• Today, the government comes to your doorstep with a saturation approach. Crores of beneficiaries are receiving the benefits of government schemes, and Direct Benefit Transfer has been a truly revolutionary step.
• Today, over 25 crore poor people in the last 10 years — have overcome poverty and stepped out of it, creating a new “neo–middle class.”
• We are not concerned only with socially backward groups, we also want to give priority to backward regions though aspirational districts and blocks programmes.
• India will no longer compromise on its national interests, and the operation underscored the country’s ability to act swiftly and decisively, relying entirely on indigenous technology and defence platforms.
• Dependence on others raises questions about a nation’s independence. It is unfortunate when dependence becomes a habit, a dangerous one. That’s why we must remain aware and committed to becoming self-reliant. Self-reliance is not just about exports, imports, the rupee, or the dollar. It is about our capabilities, our strength to stand on our own.
• Reform is not just about economics, it is about transforming the everyday lives of citizens.
• The reforms undertaken by our Government signal a modern, citizen-centric government where ordinary people can experience ease, fairness, and empowerment.
• India is committed to structural, regulatory, policy, process, and procedural reforms, building a nation where governance works for the people, not the other way around.
• Instead of focusing on others’ limitations, India must extend its own line of progress.
• In a world of rising economic self-interest, the focus must be on strengthening India’s capabilities, expanding opportunities, and empowering citizens. These reforms mark the beginning of an accelerated phase of governance transformation, ensuring India is more resilient, inclusive, and globally competitive.
• Every Indian must contribute to nation-building, whether by buying India-made products or participating in scientific, technological, and entrepreneurial ventures to ensure a prosperous, powerful, and Viksit Bharat by the nation’s centenary of independence.
• To build a developed India, we will neither stop nor bow down, we will keep working hard and we will build a developed India before our eyes in 2047.
• We will not allow even a single particle of slavery to remain in our lives, in our systems, in our rules, laws and traditions. We will not rest until we are free from all forms of slavery.
• We will be proud of our heritage. The biggest ornament, the biggest jewel, the biggest crown jewel of our identity is our heritage, we will be proud of our heritage.
• Unity is the most powerful mantra among all these and hence it will be our collective resolve that no one should be able to break the thread of unity.
1. Ministry of Defence
• Operation Sindoor is a demonstration of India’s defence self-reliance and our strategic autonomy.
• The results of Our consistent mission over the past ten years towards self-reliance in the field of defence was shown in Op Sindoor.
• Using Made-in-India weapons, the operation dismantled terror networks and Pakistan-based infrastructure, signaling a new era where India will no longer accept nuclear blackmail or threats on foreign terms.
• The indigenous capabilities, including Made-in-India weapons, enable India to act decisively and independently, proving that national security cannot rely on foreign dependence.
• Indian innovators and youth should develop jet engines within India, ensuring that future defence technology is entirely home-grown and self-reliant.
• India draws inspiration from its rich cultural and mythological heritage to guide modern defence innovations. To strengthen India’s offensive and deterrent capabilities, we are launching “Mission Sudarshan Chakra”, aimed at neutralising enemy defence infiltrations and enhancing India’s offensive capabilities.
• Akin to the legendary Shri Krishna’s Sudarshan Chakra, this mission underscores India’s commitment to strategic autonomy, ensuring rapid, precise, and powerful responses to any threat.
• The initiative is designed to enhance rapid, precise, and powerful defence responses, reinforcing India’s strategic autonomy.
• All public places will be covered by an expanded nationwide security shield by 2035, ensuring comprehensive protection for the nation while showcasing India’s commitment to self-reliant defence.
1. Ministry of Finance
• Next-Generation GST reforms by Diwali will reduce taxes on daily essentials, benefiting MSMEs, local vendors, and consumers, while simultaneously stimulating economic growth and creating a more efficient, citizen-friendly economy.
• Income Tax Reform and Faceless Assessment were introduced making the tax system transparent and efficient.
• Exempting income up to Rs 12 lakh from income tax has brought great joy to my middle-class families, who are eager to contribute to nation-building.
• For the world to recognize our strength in manufacturing, we must constantly scale new heights in quality by adhering to Zero Defect, Zero Effect products.
• Every product of ours should have higher value, but cost less. It is with this spirit that we must move forward.
• Amidst global instability, India's fiscal discipline, the energy of India's finance, remains a ray of hope, with the entire world expressing confidence in the Indian economy.
1. Ministry of Home Affairs
• It is of prime importance to safeguard India’s demographic integrity.
• The imminent dangers of demographic imbalance due to infiltration and illegal migration in border areas is high, thereby affecting citizens’ livelihoods.
• A High-Powered Demography Mission will be launched aimed at ensuring India’s unity, integrity, and security, tackling both strategic and social challenges.
• Our tribal areas and youth were caught in the clutches of Maoism. Today, we have reduced that number from over 125 districts to merely 20.
• Regions once known as the “Red Corridor” are now becoming corridors of green development. This is a matter of pride for us.
• In those parts of Bharat's map once stained red with blood, we have now hoisted the tricolour of the Constitution, the rule of law, and development.
1. Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare
• India’s farmers are the backbone of the nation’s journey from dependency to self-reliance.
• The colonial rule had left the country impoverished, but it was the tireless efforts of farmers that filled Bharat’s granaries and secured the nation’s food sovereignty.
• India will not compromise on its farmers’ interests.
• “I have stood as a wall for the farmers and livestock keepers against any detrimental policy, protecting their rights and livelihoods”, stated the PM.
• Last year, Indian Farmers broke all previous records in the production of grains.
• Agriculture remains a cornerstone of India’s development, with India No. 1 in milk, pulses, and jute, and No. 2 in rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables.
• Agricultural exports have crossed ₹4 lakh crore, reflecting the nation’s global competitiveness.
• To further empower farmers, the PM Dhan- Dhanya Krishi Yojana was launched for 100 backward farming districts, complementing ongoing support through PM-Kisan, irrigation schemes, and livestock protection programs, ensuring that India’s backbone of prosperity remains strong and resilient.
• Government schemes such as PM Kisan Samman Nidhi, rainwater harvesting, irrigation projects, quality seed distribution, and timely fertilizer supply have together boosted farmers’ confidence across the country.
1. Ministry of Animal Husbandry
• In North India alone, around 125 crore free doses of vaccinations have been administered to cattle to prevent Foot and Mouth disease.
1. Ministry of Electronics & Information Technology
• Attempts to set up semiconductor factories 50–60 years ago were “killed at birth” while other nations prospered, India is now on mission mode in semiconductor manufacturing.
• India will launch Made in India semiconductor chips by the end of 2025, reflecting the nation’s growing strength in critical technology sectors
• Innovation in AI, cyber security, deep-tech, and operating systems is necessary for global competitiveness.
1. Department of Space
• The whole of India rejoices in the remarkable achievements of Group Captain Shubhanshu Shukla.
• India is preparing for Aatmanirbhar Bharat Gaganyaan, with ambitious plans for India’s very own space station, signalling a new era of indigenous space capabilities.
• Over 300 startups are actively innovating in satellites, exploration, and cutting-edge space technologies, ensuring that India is not just participating but leading globally in space science and exploration.
1. Department of Atomic Energy
• 10 new nuclear reactors are currently operational and by India’s 100th year of independence, the nation aims to increase its nuclear energy capacity tenfold, strengthening energy self-reliance and supporting sustainable growth.
• India is opening the nuclear sector to private players, creating unprecedented opportunities in energy and technology.
• If India were not dependent on energy imports, the money saved could be used for the welfare of farmers, further strengthening the backbone of the nation’s prosperity.
1. Ministry of Labour and Employment
• A major employment scheme - PM Viksit Bharat Rozgar Yojana, worth ₹1 lakh crore will be launched. Under the scheme, newly employed youth will receive ₹15,000. The scheme aims to benefit 3 crore young Indians, strengthening the bridge from Swatantra Bharat to Samriddha Bharat.
• This initiative will transform India’s demographic potential into real economic and social prosperity, strengthening the bridge from Swatantra Bharat to Samriddha Bharat and empowering the youth to actively contribute to the nation’s progress and development.
1. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME)
• Next-generation GST reforms will be unveiled on Diwali, reducing taxes on essential goods and providing relief to MSMEs, local vendors, and consumers.
• The government’s reforms aim to reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs, while ensuring freedom from the fear of outdated legal provisions. This creates a more conducive environment for business growth, encouraging innovation and economic self-reliance.
1. Ministry of Chemicals and Fertilisers
• India should strengthen itself as the “pharmacy of the world”.
• There is an urgent need to invest more in research and development.
• “Shouldn’t we be the ones providing the best and most affordable medicines for the welfare of humanity?”
• India’s growing strength in domestic pharmaceutical innovation, emphasizing the need to develop new medicines, vaccines, and life-saving treatments entirely within India.
• Food security cannot be left vulnerable to imports.
• There is an urgent need for domestic production of fertilisers and key inputs, ensuring that Indian farmers are empowered and that Bharat’s agriculture thrives independently.
• We must find new ways to manufacture our own fertilizers as per the requirement of India, without depending on other countries.
• This is critical not only for farmers’ welfare but also for strengthening the nation’s economic sovereignty.
1. Ministry of Women & Child Development
• The women’s self-help groups have done wonders, with their products reaching global markets across the world.
• India’s daughters are dominating from startups to the space sector, from sports to the armed forces. They are proudly participating in the country's development journey by standing shoulder to shoulder.
• Namo Drone Didi has become a new identity for women.
• We pledge to make three crore women ‘Lakhpati Didis’.
1. Ministry of Law & Justice
• Over the past years, the government has undertaken a historic wave of reforms, abolishing over 40,000 unnecessary compliances and repealing more than 1,500 outdated laws.
• Dozens of other laws were simplified in Parliament, always keeping citizens’ interests at the forefront.
• In the recent session alone, over 280 provisions were removed, making governance simpler and more accessible for every Indian.
• We have abolished the penal code and brought in Bharatiya Nyay Sanhita, embodying trust in the citizens of Bharat, a sense of belonging, and filled with sensitivity.
1. Ministry of Health and Family Welfare
• Obesity is becoming a very grave crisis for our nation.
• Every family should resolve to use 10% less cooking oil to fight obesity.
1. Ministry of Tribal Affairs
• Today, after being freed from Maoism and Naxalism, Bastar’s youth participate in the Olympics.
• This year marks the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. By freeing these tribal areas from Naxalism and saving the lives of the youth of my tribal families, we have paid him a true tribute.
1. Ministry of Culture
• This year marks the 350th martyrdom anniversary of Guru Tegh Bahadur Ji, who sacrificed everything for the protection of our culture and values.
• The strength of our culture lies in our diversity.
• The success of the 'Maha Kumbh' is a resounding testament to Bharat's unity and strength.
• We have accorded classical language status to Marathi, Assamese, Bangla, Pali, and Prakrit.
• The more our languages develop, the more enriched they become, the stronger our entire knowledge system will grow.
• Under the Gyan Bharatam Mission, we are now working across the nation to locate handwritten texts, manuscripts, and centuries-old documents, and to use today’s technology to preserve their wealth of knowledge for future generations.
• I salute all the swayamsevaks who have contributed to this century-long journey of national service, and the nation takes pride in this grand and dedicated journey of 100 years of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, which will continue to inspire us.
1. Ministry of New and Renewable Energy
• Energy independence is of prime importance for the bright future of youth and for welfare of farmers and this will be done.
• With our resolve of Self-reliance in energy in the last 11 years, solar energy in India has seen a thirtyfold increase.
• With Mission Green Hydrogen, Bharat is today investing thousands of crores of rupees
• While the world debates global warming, India had resolved to achieve 50% clean energy by 2030 yet, thanks to the commitment of its people, that goal was met by 2025.
• Solar, nuclear, hydro, and hydrogen energy have been advanced, marking a decisive step towards energy independence.
1. Ministry of Power
• Be it solar panels or components required for electric vehicles, we should manufacture our own components.
1. Ministry of Mines
• To secure resources essential for energy, industry, and defence, India has launched the National Critical Minerals Mission, exploring 1,200 sites to ensure access to minerals essential for energy, industry, and defence.
• Controlling these minerals strengthens strategic autonomy, ensuring India’s industrial and defence sectors remain self-reliant.
1. Ministry of Youth Affairs & Sports
• The youth must develop India’s own social media platforms and digital infrastructure, ensuring communication, data, and technological ecosystems remain secure and independent, reinforcing India’s digital autonomy.
• To promote sports, we have brought forth the National Sports Policy.
• We have introduced the 'Khelo India policy' in the country.
Note: Some items have involvement of more than one ministry, accordingly they may be repeated.

|
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৯ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দিয়া ভাষণৰ আলোকপাত
15 AUG 2025 3:52PM by PIB Guwahati
৭৯ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰা, ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ কৰা, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী নেতৃত্ব আহৰণ কৰা, সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ বাবে সামাজিক ন্যায় নিশ্চিত কৰা আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন বিকশিত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দৃঢ় সংকল্প আদি কেইবাটাও বিষয়ৰ ওপৰত ভৱিষ্যতৰ বিস্তৃত ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল কথাসমূহ হ’ল:
১। সাধাৰণ
- স্বাধীনতাৰ এই মহান উৎসৱ ১৪০ কোটি সংকল্পৰ উৎসৱ। স্বাধীনতাৰ এই উৎসৱ সামূহিক সাফল্যৰ, গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত আৰু হৃদয় উৎসাহেৰে ভৰি পৰে।
- দেশে অহৰহ ঐক্যৰ মনোভাব শক্তিশালী কৰি আহিছে।
- ৭৫ বছৰ ধৰি, ভাৰতৰ সংবিধানে আমাক আলোক স্তম্ভৰ দৰে পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে।
- ভাৰতৰ সংবিধানৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰথম মহান ব্যক্তিত্ব আছিল ড° স্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী।
- প্ৰকৃতিয়ে আমাক সকলোকে পৰীক্ষা কৰি আছে। যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা, আমি বহুতো প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সন্মুখীন হৈছোঁ— ভূমিস্খলন, ডাৱৰ বিস্ফোৰণ আৰু আন অগণন দুৰ্যোগ।
- আজি লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সাহসী যোদ্ধাসকলক প্ৰণাম জনোৱাৰ এক সুন্দৰ সুযোগ লাভ কৰিছোঁ।
- ভাৰতে এতিয়া সিদ্ধান্ত লৈছে যে ইমান দিনে সহ্য কৰি অহা পাৰমাণৱিক ভাবুকি আমি আৰু সহ্য নকৰোঁ।
- যদি আমাৰ শত্ৰুৱে ভৱিষ্যতেও সন্ত্ৰাসবাদৰ কাৰ্য্য অব্যাহত ৰাখে, তেন্তে আমাৰ সেনাই নিজৰ চৰ্তত, নিজৰ পছন্দৰ সময়ত, উপযুক্ত বুলি ভবা ধৰণে সিদ্ধান্ত ল’ব আৰু তেওঁলোকে বাছি লোৱা উদ্দেশ্যক লক্ষ্য কৰি ল’ব আৰু আমি সেই অনুসৰি কাম কৰিম। আমি এটা উপযুক্ত আৰু বিধ্বংসী প্ৰতিক্ৰিয়া দিম।
- ভাৰতে এতিয়া সিদ্ধান্ত লৈছে, তেজ আৰু পানী একেলগে বৈ নাযায়। ৰাইজে উপলব্ধি কৰিছে যে সিন্ধু জল সন্ধি অন্যায় আছিল। সিন্ধু নদী ব্যৱস্থাৰ পানীয়ে শত্ৰুৰ মাটি জলসিঞ্চন কৰাৰ বিপৰীতে আমাৰ কৃষকসকল ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল।
- আমাৰ কৃষকৰ স্বাৰ্থত, আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাৰ্থত সিন্ধু জল সন্ধি আমাৰ বাবে গ্ৰহণযোগ্য নহয়।
- এখন বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰ এখন আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত।
- নিৰ্ভৰশীলতা যেতিয়া অভ্যাসত পৰিণত হয় আৰু যেতিয়া আমি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক উপলব্ধি নকৰি, ইয়াক পৰিত্যাগ কৰি আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হওঁ, তেতিয়া ই এক বৃহৎ দুৰ্ভাগ্য।
- আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আমাৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে জড়িত আৰু যেতিয়া আত্মনিৰ্ভৰশীলতা কমিবলৈ আৰম্ভ কৰে, তেতিয়া আমাৰ সামৰ্থ্যও অহৰহ হ্ৰাস পায়। গতিকে আমাৰ সামৰ্থ্য সংৰক্ষণ, বজাই ৰখা আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
- ভাৰতে আজি প্ৰতিটো খণ্ডতে আধুনিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু আধুনিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰই আমাৰ দেশক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তুলিব।
- "মই ৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ উদ্ভাৱনী ধাৰণা আগবঢ়াই নিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। আজিৰ ধাৰণাই আগন্তুক প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যৎ গঢ় দিব পাৰে। মই এই যাত্ৰাত আপোনালোকৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিম", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
- ভাৰতৰ ক’ভিড-১৯ প্ৰতিক্ৰিয়াৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ, য’ত ক’ৱিনৰ দৰে থলুৱা ভেকচিন আৰু প্লেটফৰ্মে বিশ্বজুৰি লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলে, আমি এই উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব।
- আমাৰ বিজ্ঞানী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াক প্ৰত্যক্ষ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে লৈ নিজৰ জেট ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰা উচিত।
- গৱেষক আৰু উদ্যোগীসকলে নতুন ঔষধ আৰু চিকিৎসা প্ৰযুক্তিৰ পেটেণ্ট লাভ কৰিব লাগিব, যাতে ভাৰতে কেৱল নিজৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, চিকিৎসাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু উদ্ভাৱনৰ বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হয়, যাৰ ফলত দেশখনে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, আৰু মানৱ কল্যাণৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যোৱাৰ ক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰিব।
- ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন অভিযান অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
- ভাৰতৰ বাজেটৰ এটা বৃহৎ অংশ এতিয়াও পেট্ৰ’ল, ডিজেল, গেছ আমদানিৰ দিশতহে যায়। ভাৰতৰ সাগৰৰ পাৰৰ শক্তি সম্পদসমূহ ব্যৱহাৰ কৰি শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধি আৰু বিদেশী ইন্ধন আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় গভীৰ জল অন্বেষণ অভিযান আৰম্ভ কৰা হ’ব, যিয়ে সম্পূৰ্ণ স্বাধীন আৰু শক্তিশালী ভাৰতৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিব।
- নাগৰিক আৰু দোকানীসকলে “ভ’কেল ফৰ লোকেল” পদক্ষেপৰ অধীনত ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ চেম্পিয়ন হ’ব লাগে।
- স্বদেশী গৌৰৱ আৰু শক্তিৰ পৰাই উদ্ভৱ হোৱা উচিত, বাধ্যবাধকতাৰ পৰা নহয়।
- আমি আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধি, উদ্যোগীকৰণক সমৰ্থন, আৰু ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক আৰু ঔদ্যোগিক ভিত্তি শক্তিশালী কৰিবলৈ দৃশ্যমান প্ৰচাৰৰ বাবে জোৰ দিব লাগিব, যেনে দোকানৰ বাহিৰফালে “স্বদেশী” ব’ৰ্ড লগোৱা।
- ভাৰতৰ শক্তি নিহিত হৈ আছে ইয়াৰ জনসাধাৰণ, উদ্ভাৱন, আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত।
- বিগত দশকত ভাৰতে সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু ৰূপান্তৰ ঘটাইছে, কিন্তু এতিয়া আৰু অধিক শক্তিৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময় আহি পৰিছে।
- আমাৰ চৰকাৰখন এখন আধুনিক, দক্ষ আৰু নাগৰিকৰ অনুকূল পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ সংকল্পবদ্ধ, য'ত আইন, নিয়ম আৰু প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰল কৰা হয়, উদ্যোগীকৰণক উৎসাহিত কৰা হয়, আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব পাৰে।
- পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ বাবে এটা টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰা হ’ব, যিয়ে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ সৈতে জড়িত বৰ্তমানৰ সকলো আইন, নিয়ম, আৰু পদ্ধতিৰ মূল্যায়ন কৰিব। টাস্ক ফ’ৰ্চে এটা নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত কাম কৰিব যাতে:
-ষ্টাৰ্টআপ, এমএছএমই, আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে কম্প্লাইয়েন্স খৰচ হ্ৰাস কৰা
-স্বেচ্ছাচাৰী আইনী ব্যৱস্থাৰ ভয়ৰ পৰা মুক্তি প্ৰদান কৰা
-ব্যৱসায় কৰাত সহজতাৰ বাবে আইনসমূহ সুশৃংখলিত কৰাটো নিশ্চিত কৰা
- এই সংস্কাৰসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্ভাৱন, ঔদ্যোগীকৰণ, আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ বাবে এক সহায়ক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা।
- আমি সামাজিক ন্যায় নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চেচুৰেচন পদ্ধতিৰে কাম কৰি আছোঁ।
- আজি, চৰকাৰ আপোনাৰ দুৱাৰমুখলৈ আহিছে চেচুৰেচন এপ্ৰ’চ লৈ। কোটি কোটি হিতাধিকাৰীয়ে চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে, আৰু প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ প্ৰকৃতাৰ্থত এক বৈপ্লৱিক পদক্ষেপ।
- আজি, যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ লোকে — দৰিদ্ৰতাক জয় কৰি তাৰ পৰা ওলাই আহি নতুন “নব্য–মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী”ৰ সৃষ্টি কৰিছে।
- আমি কেৱল সামাজিকভাৱে পিছপৰা গোটৰ প্ৰতি চিন্তিত নহয়, আমি আকাংক্ষিত জিলা আৰু ব্লক কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে পিছপৰা অঞ্চলকো অগ্ৰাধিকাৰ দিব বিচাৰোঁ।
- ভাৰতে আৰু নিজৰ জাতীয় স্বাৰ্থৰ সৈতে আপোচ নকৰে, আৰু এই অভিযানে দেশখনে সম্পূৰ্ণৰূপে থলুৱা প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি দ্ৰুত আৰু নিৰ্ণায়কভাৱে কাম কৰাৰ ক্ষমতাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
- আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাই এখন ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাধীনতাৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। নিৰ্ভৰশীলতা যেতিয়া অভ্যাসত পৰিণত হয়, ই বিপদজনক হৈ পৰে, সেয়া দুৰ্ভাগ্যজনক। সেইবাবেই আমি আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ বাবে সচেতন আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ থাকিব লাগিব। আত্মনিৰ্ভৰশীলতা কেৱল ৰপ্তানি, আমদানি, টকা, বা ডলাৰৰ কথা নহয়। ই হৈছে আমাৰ সামৰ্থ্য, নিজাববীয়াকৈ থিয় দিয়াৰ আমাৰ শক্তিৰ কথা।
- সংস্কাৰ কেৱল অৰ্থনীতিৰ কথা নহয়, ই নাগৰিকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ ৰূপান্তৰ।
- আমাৰ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা সংস্কাৰে আধুনিক, নাগৰিককেন্দ্ৰিক চৰকাৰৰ সংকেত দিয়ে য’ত সাধাৰণ মানুহে সহজতা, ন্যায়পৰায়ণতা, আৰু সৱলীকৰণৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব পাৰে।
- ভাৰত গাঁথনিগত, নিয়ন্ত্ৰণমূলক, নীতি, প্ৰক্ৰিয়া, আৰু পদ্ধতিগত সংস্কাৰৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, এনে এখন ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলা য’ত শাসন ব্যৱস্থাই জনসাধাৰণৰ বাবে কাম কৰে, বিপৰীত নহয়।
- আনৰ সীমাবদ্ধতাত গুৰুত্ব দিয়াৰ পৰিৱৰ্তে ভাৰতে নিজৰ প্ৰগতিৰ ৰেখা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব।
- বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনৈতিক স্বাৰ্থৰ পৃথিৱীখনত ভাৰতৰ সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰা, সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ, আৰু নাগৰিকক সবলীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। এই সংস্কাৰসমূহে শাসন পৰিৱৰ্তনৰ এক ত্বৰান্বিত পৰ্যায়ৰ আৰম্ভণি কৰে, ভাৰতক অধিক স্থিতিস্থাপক, সৰ্বাংগীন, আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক হোৱাটো নিশ্চিত কৰে।
- প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগাব লাগিব, সেয়া ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰি হওক বা ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকীৰ ভিতৰত এক সমৃদ্ধিশালী, শক্তিশালী, আৰু বিকশিত ভাৰত নিশ্চিত কৰিবলৈ বৈজ্ঞানিক, প্ৰযুক্তিগত, আৰু ঔদ্যোগীকৰণৰ উদ্যোগত অংশগ্ৰহণ কৰি হওক।
- এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িবলৈ আমি ৰৈ নাথাকোঁ, শিৰনত নকৰোঁ, কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি যাম আৰু ২০৪৭ চনত আমাৰ চকুৰ সন্মুখত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িম।
- আমি আমাৰ জীৱনত, আমাৰ ব্যৱস্থাত, আমাৰ নিয়ম, আইন আৰু পৰম্পৰাত দাসত্বৰ এটা কণাও থাকিবলৈ নিদিওঁ। সকলো ধৰণৰ দাসত্বৰ পৰা মুক্ত নোহোৱালৈকে আমি জিৰণি নলওঁ।
- আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিম। আমাৰ পৰিচয়ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অলংকাৰ, ডাঙৰ মণি, ডাঙৰ মুকুট মণি আমাৰ ঐতিহ্য, আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰিম।
- এই সকলোবোৰৰ ভিতৰত ঐক্যই আটাইতকৈ শক্তিশালী মন্ত্ৰ আৰু সেয়ে আমাৰ সামূহিক সংকল্প হ’ব যাতে কোনেও ঐক্যৰ সূতাডাল ছিঙিব নোৱাৰে।
২। প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
- অপাৰেচন সিন্দুৰ ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু আমাৰ কৌশলগত স্বায়ত্তশাসনৰ প্ৰদৰ্শন।
- প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত যোৱা দহ বছৰত আমাৰ ধাৰাবাহিক অভিযানৰ ফলাফল অপাৰেচন সিন্দুৰত দেখুওৱা হৈছিল।
- মেড-ইন-ইণ্ডিয়া অস্ত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি এই অভিযানে সন্ত্ৰাসবাদী নেটৱৰ্ক আৰু পাকিস্তান ভিত্তিক আন্তঃগাঁথনি ভাঙি পেলোৱাৰ ফলত ভাৰতে আৰু বিদেশী চৰ্তত পাৰমাণৱিক ব্লেকমেইল বা ভাবুকি গ্ৰহণ নকৰাৰ নতুন যুগৰ সংকেত প্ৰদান কৰে।
- মেড-ইন-ইণ্ডিয়া অস্ত্ৰকে ধৰি থলুৱা সামৰ্থ্যই ভাৰতক নিৰ্ণায়ক আৰু স্বাধীনভাৱে কাম কৰিবলৈ সক্ষম কৰে, যিয়ে প্ৰমাণ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নোৱাৰে।
- ভাৰতীয় উদ্ভাৱক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতৰ ভিতৰতে জেট ইঞ্জিন বিকশিত কৰা উচিত, যাতে ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তি সম্পূৰ্ণৰূপে ঘৰতে উৎপাদিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰ হয়।
- ভাৰতে আধুনিক প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱনক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ ইয়াৰ চহকী সাংস্কৃতিক আৰু পৌৰাণিক ঐতিহ্যৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে। ভাৰতৰ আক্ৰমণাত্মক আৰু প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি “মিছন সুদৰ্শন চক্ৰ” আৰম্ভ কৰিছোঁ, যাৰ লক্ষ্য হৈছে শত্ৰুৰ প্ৰতিৰক্ষা অনুপ্ৰৱেশ নিষ্ক্ৰিয় কৰা আৰু ভাৰতৰ আক্ৰমণাত্মক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা।
- কিংবদন্তি শ্ৰীকৃষ্ণৰ সুদৰ্শন চক্ৰৰ সৈতে মিল থকা এই অভিযানে যিকোনো ভাবুকিৰ প্ৰতি দ্ৰুত, নিখুঁত আৰু শক্তিশালী সঁহাৰি নিশ্চিত কৰি কৌশলগত স্বায়ত্তশাসনৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে।
- ভাৰতৰ কৌশলগত স্বায়ত্তশাসনক শক্তিশালী কৰি দ্ৰুত, নিখুঁত আৰু শক্তিশালী প্ৰতিৰক্ষা সঁহাৰি বৃদ্ধিৰ বাবে এই পদক্ষেপ ৰচনা কৰা হৈছে।
- ২০৩৫ চনৰ ভিতৰত সকলো ৰাজহুৱা স্থান সম্প্ৰসাৰিত দেশব্যাপী নিৰাপত্তা ঢালৰ দ্বাৰা সামৰি লোৱা হ’ব, যাৰ ফলত ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীল প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে ব্যাপক সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা হ’ব।
৩। বিত্ত মন্ত্ৰালয়
- দেৱালীৰ ভিতৰত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰে দৈনন্দিন প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ ওপৰত কৰ হ্ৰাস কৰিব, যাৰ ফলত এমএছএমই, স্থানীয় বিক্ৰেতা, আৰু গ্ৰাহকসকল উপকৃত হ’ব, একে সময়তে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ উদ্দীপনা লাভ কৰিব আৰু অধিক কাৰ্যক্ষম, নাগৰিক-অনুকূল অৰ্থনীতিৰ সৃষ্টি হ’ব।
- আয়কৰ সংস্কাৰ আৰু মুখবিহীন মূল্যায়ন প্ৰৱৰ্তন কৰি কৰ ব্যৱস্থাক স্বচ্ছ আৰু কাৰ্যক্ষম কৰি তোলা হৈছে।
- ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়কৰক আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই দিয়াটোৱে মোৰ মধ্যবিত্তীয় পৰিয়ালবোৰলৈ বৰ আনন্দ কঢ়িয়াই আনিছে, যিসকলে ৰাষ্ট্ৰ গঠনত অৰিহণা যোগাবলৈ আগ্ৰহী।
- বিশ্বই উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ শক্তিক চিনি পাবলৈ হ’লে আমি জিৰ’ ডিফেক্ট, জিৰ’ ইফেক্টৰ সামগ্ৰীসমূহ মানি চলি গুণগত মানৰ নতুন উচ্চতা অহৰহ স্কেল কৰিব লাগিব।
- আমাৰ প্ৰতিটো সামগ্ৰীৰ মূল্য বেছি হ’ব লাগে, কিন্তু খৰচ কম। এই মনোভাৱেৰে আমি আগবাঢ়িব লাগিব।
- বিশ্বৰ অস্থিৰতাৰ মাজত ভাৰতৰ বিত্তীয় অনুশাসন, ভাৰতৰ বিত্তৰ শক্তি, আশাৰ কিৰণ হৈয়েই আছে, সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰিছে।
৪। গৃহ মন্ত্ৰালয়
- ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত অখণ্ডতা ৰক্ষা কৰাটো প্ৰধান গুৰুত্বপূৰ্ণ।
- সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলত অনুপ্ৰৱেশ আৰু অবৈধ প্ৰব্ৰজনৰ বাবে জনগাঁথনিগত ভাৰসাম্যহীনতাৰ আগতীয়া বিপদ অধিক, যাৰ ফলত নাগৰিকৰ জীৱিকাত প্ৰভাৱ পৰে।
- কৌশলগত আৰু সামাজিক দুয়োটা প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি ভাৰতৰ ঐক্য, অখণ্ডতা, আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক উচ্চ শক্তিসম্পন্ন জনগাঁথনি অভিযান আৰম্ভ কৰা হ’ব।
- আমাৰ জনজাতীয় অঞ্চল আৰু যুৱক-যুৱতীসকল মাওবাদৰ কবলত আবদ্ধ হৈ পৰিল। আজি আমি সেই সংখ্যা ১২৫খনতকৈও অধিক জিলাৰ পৰা মাত্ৰ ২০খনলৈ হ্ৰাস কৰিছোঁ।
- এসময়ত “ৰেড কৰিডৰ” নামেৰে জনাজাত অঞ্চলসমূহ এতিয়া সেউজ উন্নয়নৰ কৰিডৰত পৰিণত হৈছে। এয়া আমাৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়।
- এসময়ত তেজেৰে ৰঙা দাগ পৰা ভাৰতৰ মানচিত্ৰৰ সেই অংশবোৰত আমি এতিয়া সংবিধান, আইনৰ শাসন, উন্নয়নৰ ত্ৰিৰংগ উত্তোলন কৰিছোঁ।
৫। কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
- ভাৰতৰ কৃষকসকল হৈছে ৰাষ্ট্ৰৰ নিৰ্ভৰশীলতাৰ পৰা আত্মনিৰ্ভৰশীলতালৈ যাত্ৰাৰ মেৰুদণ্ড।
- ঔপনিৱেশিক শাসনে দেশখন দৰিদ্ৰ কৰি পেলাইছিল যদিও কৃষকৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ শস্যৰ ভঁৰাল ভৰাই ৰাষ্ট্ৰৰ খাদ্য সাৰ্বভৌমত্ব নিশ্চিত কৰিছিল।
- ভাৰতে নিজৰ কৃষকৰ স্বাৰ্থত আপোচ নকৰে।
- “মই কৃষক আৰু পশুপালকসকলৰ বাবে যিকোনো ক্ষতিকাৰক নীতিৰ বিৰুদ্ধে দেৱাল হিচাপে থিয় দিছোঁ, তেওঁলোকৰ অধিকাৰ আৰু জীৱিকা সুৰক্ষিত কৰিছোঁ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
- যোৱা বছৰ ভাৰতীয় কৃষকে শস্য উৎপাদনত পূৰ্বৰ সকলো অভিলেখ ভংগ কৰিছিল।
- কৃষি ভাৰতৰ উন্নয়নৰ মূল শিলাস্তম্ভ হৈয়েই আছে, দুগ্ধ, মাহ, আৰু পাটৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত ১ নং, আৰু ধান, ঘেঁহু, কপাহ, ফল-মূল, আৰু শাক-পাচলিৰ ক্ষেত্ৰত ২ নং স্থানত আছে।
- কৃষি ৰপ্তানিয়ে ৪ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে, যিয়ে দেশৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
- কৃষকসকলক অধিক সৱলীকৰণৰ বাবে, ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ মেৰুদণ্ড যাতে শক্তিশালী আৰু স্থিতিস্থাপক হৈ থাকে, তাৰ পৰিপূৰক হিচাপে পিএম-কিষান, জলসিঞ্চন আঁচনি, আৰু পশুধন সুৰক্ষা কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে চলি থকা সমৰ্থনৰ পৰিপূৰক হিচাপে ১০০খন পিছপৰা কৃষি জিলাৰ বাবে পিএম ধন-ধন্য কৃষি যোজনা আৰম্ভ কৰা হয়।
- পিএম কিষাণ সন্মান নিধি, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ, জলসিঞ্চন প্ৰকল্প, গুণগত বীজ বিতৰণ, আৰু সময়মতে সাৰ যোগান আদি চৰকাৰী আঁচনিসমূহে একেলগে সমগ্ৰ দেশতে কৃষকৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰিছে।
৬। পশুপালন মন্ত্ৰালয়
- কেৱল উত্তৰ ভাৰতত ফুট এণ্ড মাউথ ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ বাবে গৰু-ম’হক প্ৰায় ১২৫ কোটি বিনামূলীয়া টিকাৰ পালি প্ৰদান কৰা হৈছে।
৭। ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
- ৫০–৬০ বছৰ আগতে অৰ্ধপৰিবাহী কাৰখানা স্থাপনৰ প্ৰচেষ্টা “জন্মতে হত্যা কৰা হৈছিল”, যি সময়ত অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আন ৰাষ্ট্ৰসমূহ সমৃদ্ধ, ভাৰত এতিয়া মিছন মোডত আছে।
- ভাৰতে ২০২৫ চনৰ শেষৰ ফালে মেড ইন ইণ্ডিয়া অৰ্ধপৰিবাহী চিপ মুকলি কৰিব, যিয়ে জটিল প্ৰযুক্তি খণ্ডত দেশৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তিক প্ৰতিফলিত কৰিব।
- বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাৰ বাবে এআই, চাইবাৰ সুৰক্ষা, ডিপ-টেক, আৰু অপাৰেটিং ছিষ্টেমত উদ্ভাৱন প্ৰয়োজনীয়।
৮। মহাকাশ বিভাগ
- গ্ৰুপৰ অধিনায়ক শুভাংশু শুক্লাৰ উল্লেখযোগ্য সাফল্যত সমগ্ৰ ভাৰত আনন্দিত।
- ভাৰতৰ নিজা মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ বাবে অভিলাষী পৰিকল্পনাৰে ভাৰতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গগণযানৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাইছে, যিয়ে থলুৱা মহাকাশ সামৰ্থ্যৰ নতুন যুগৰ সংকেত দিছে।
- ৩০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপে উপগ্ৰহ, অন্বেষণ, আৰু অত্যাধুনিক মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয়ভাৱে উদ্ভাৱন কৰি আছে, যাৰ ফলত ভাৰতে কেৱল অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, মহাকাশ বিজ্ঞান আৰু অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰতো বিশ্বজুৰি আগবাঢ়ি আছে।
৯। পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগ
- বৰ্তমান ১০টা নতুন পাৰমাণৱিক ৰিয়েক্টৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰীয়া বৰ্ষৰ ভিতৰত দেশখনে নিজৰ পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষমতা দহগুণ বৃদ্ধি কৰি শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ সমৰ্থন কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে।
- ভাৰতে পাৰমাণৱিক খণ্ড ব্যক্তিগত খেলুৱৈৰ বাবে মুকলি কৰি দিছে, শক্তি আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
- যদি ভাৰত শক্তি আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নহ’লহেঁতেন তেন্তে সঞ্চয় হোৱা ধন কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা গ’ল হেঁতেন, যাৰ ফলত ৰাষ্ট্ৰৰ সমৃদ্ধিৰ মেৰুদণ্ড আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব পাৰিলেহেঁতেন৷
১০। শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
- এটা বৃহৎ নিয়োগ আঁচনি - পিএম বিকশিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনা, ১ লাখ কোটি টকা মূল্যৰ আৰম্ভ হ'ব। এই আঁচনিৰ অধীনত নতুনকৈ কৰ্মৰত যুৱক-যুৱতীসকলে লাভ কৰিব ১৫,০০০ টকা। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ৩ কোটি ভাৰতীয় যুৱকক উপকৃত কৰা, স্বতন্ত্ৰ ভাৰতৰ পৰা সমৃদ্ধ ভাৰতলৈ সেঁতু শক্তিশালী কৰি।
- এই পদক্ষেপে ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত সম্ভাৱনাক বাস্তৱ অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক সমৃদ্ধিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব, স্বতন্ত্ৰ ভাৰতৰ পৰা সমৃদ্ধ ভাৰতলৈ সেঁতু শক্তিশালী কৰিব আৰু যুৱ প্ৰজন্মক ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰগতি আৰু উন্নয়নত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ সক্ষম কৰিব।
১১। অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰালয় (MSME)
- দেৱালীত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰ উন্মোচন কৰা হ’ব, যাৰ ফলত অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ ওপৰত কৰ হ্ৰাস পাব আৰু এমএছএমই, স্থানীয় বিক্ৰেতা, আৰু গ্ৰাহকক সকাহ প্ৰদান কৰা হ’ব।
- চৰকাৰৰ সংস্কাৰৰ লক্ষ্য হৈছে ষ্টাৰ্টআপ, এমএছএমই, আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে কম্প্লাইয়েন্স খৰচ হ্ৰাস কৰা, একে সময়তে পুৰণি আইনী বিধানৰ ভয়ৰ পৰা মুক্তি নিশ্চিত কৰা। ইয়াৰ ফলত ব্যৱসায় বৃদ্ধিৰ বাবে অধিক অনুকূল পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হয়, উদ্ভাৱন আৰু অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক উৎসাহিত কৰা হয়।
১২। ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়
- ভাৰতে “বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী” হিচাপে নিজকে শক্তিশালী কৰা উচিত।
- গৱেষণা আৰু উন্নয়নত অধিক বিনিয়োগ কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজন।
- “মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে আমিয়েই উত্তম আৰু সুলভ মূল্যৰ ঔষধ যোগান ধৰোতা হোৱা উচিত নহয়নে?”
- ঘৰুৱা ঔষধ উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তি, সম্পূৰ্ণৰূপে ভাৰতৰ ভিতৰতে নতুন ঔষধ, ভেকচিন, আৰু জীৱন ৰক্ষাকাৰী চিকিৎসাৰ বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা।
- খাদ্য সুৰক্ষাক আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত দুৰ্বল কৰি ৰাখিব নোৱাৰি।
- ভাৰতৰ কৃষকসকলক যাতে সৱলীকৰণ কৰা হয় আৰু ভাৰতৰ কৃষি স্বতন্ত্ৰভাৱে লাভৱান হয়, তাৰ বাবে সাৰ আৰু মূল সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ জৰুৰী প্ৰয়োজন।
- ভাৰতৰ প্রয়োজন অনুযায়ী, আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰাকৈ, নিজৰ সাৰ নির্মাণ কৰাৰ নতুন উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগিব৷
- ই কেৱল কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবেই নহয়, ৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনৈতিক সাৰ্বভৌমত্ব শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
১৩। মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
- মহিলাৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহে আচৰিত কাম কৰিছে, তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হৈছে।
- ষ্টাৰ্টআপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মহাকাশ খণ্ডলৈকে, ক্ৰীড়াৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সশস্ত্ৰ বাহিনীলৈকে ভাৰতৰ কন্যাই আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছে। কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় হৈ গৌৰৱেৰে দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
- নমো ড্ৰোন দিদি মহিলাৰ বাবে এক নতুন পৰিচয় হৈ পৰিছে।
- তিনি কোটি মহিলাক ‘লাখপতি দিদি’ কৰিম বুলি আমি প্ৰতিশ্ৰুতি দিছোঁ।
১৪। আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়
- বিগত বছৰবোৰত চৰকাৰে সংস্কাৰৰ ঐতিহাসিক লহৰ হাতত লৈছে, ৪০ হাজাৰৰো অধিক অপ্ৰয়োজনীয় অনুসৰণ বিলুপ্ত কৰিছে আৰু ১৫০০ৰো অধিক পুৰণি আইন বাতিল কৰিছে।
- সংসদত আন কেইবা ডজন আইন সৰল কৰা হৈছিল, নাগৰিকৰ স্বাৰ্থ সদায় আগস্থানত ৰাখি।
- কেৱল শেহতীয়া অধিবেশনত ২৮০টাতকৈও অধিক বিধান আঁতৰোৱা হৈছে, যাৰ ফলত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে শাসন ব্যৱস্থা সহজ আৰু সুলভ হৈ পৰিছে।
- আমি দণ্ডবিধি বিলুপ্ত কৰি ভাৰতৰ নাগৰিকৰ ওপৰত আস্থা, নিজৰ বুলি ভবা, সংবেদনশীলতাৰে ভৰা ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাক আনিছোঁ।
১৫। স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
- মেদবহুলতা আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে এক অতি ভয়াৱহ সংকটত পৰিণত হৈছে।
- মেদবহুলতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰতিটো পৰিয়ালে ১০% কম ৰন্ধন তেল ব্যৱহাৰ কৰাৰ সংকল্প লোৱা উচিত।
১৬। জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
- আজি মাওবাদ আৰু নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ পিছত বাষ্টাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰে।
- এইবাৰ ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ বছৰীয়া জন্ম জয়ন্তী। এই জনজাতীয় অঞ্চলসমূহক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰি মোৰ জনজাতীয় পৰিয়ালৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ জীৱন ৰক্ষা কৰি আমি তেওঁক প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছোঁ।
১৭। সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
- আমাৰ সংস্কৃতি আৰু মূল্যবোধৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সকলো ত্যাগ কৰা গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীৰ এইবাৰ ৩৫০ সংখ্যক শ্বহীদ বাৰ্ষিকী।
- আমাৰ সংস্কৃতিৰ শক্তি আমাৰ বৈচিত্ৰ্যত নিহিত হৈ আছে।
- ‘মহা কুম্ভ’ৰ সফলতা ভাৰতৰ ঐক্য আৰু শক্তিৰ এক গুঞ্জৰিত প্ৰমাণ।
- আমি মাৰাঠী, অসমীয়া, বাংলা, পালি, আৰু প্ৰাকৃতক ধ্ৰুপদী ভাষাৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছোঁ।
- আমাৰ ভাষাবোৰ যিমানেই বিকশিত হ’ব সিমানেই সমৃদ্ধ হ’ব, সিমানেই আমাৰ সমগ্ৰ জ্ঞান ব্যৱস্থা শক্তিশালী হ’ব।
- জ্ঞান ভাৰতম অভিযানৰ অধীনত আমি এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে হাতেৰে লিখা গ্ৰন্থ, পাণ্ডুলিপি, আৰু শতিকা পুৰণি নথি-পত্ৰৰ স্থান নিৰ্ণয় কৰিবলৈ, আৰু আজিৰ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে তেওঁলোকৰ জ্ঞানৰ সমৃদ্ধি সংৰক্ষণ কৰিবলৈ কাম কৰি আছোঁ।
- এই শতিকাজোৰা জাতীয় সেৱাৰ যাত্ৰাত অৱদান আগবঢ়োৱা সকলো স্বয়ংসেৱকক প্ৰণাম জনাইছোঁ, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘৰ এই ১০০ বছৰীয়া ভৱিষ্যৎ আৰু নিষ্ঠাবান যাত্ৰাত জাতিটোৱে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে, যিয়ে আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰি যাব।
১৮। নতুন আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰালয়
- যুৱক-যুৱতীসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আৰু কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে শক্তি স্বাধীনতাৰ প্ৰধান গুৰুত্ব আৰু এই কাম কৰা হ’ব।
- বিগত ১১ বছৰত শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ আমাৰ সংকল্পৰ লগে লগে ভাৰতত সৌৰশক্তিৰ ত্ৰিশগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
- মিছন গ্ৰীণ হাইড্ৰজেনৰ জৰিয়তে ভাৰতে আজি হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে।
- বিশ্বই গোলকীয় উষ্ণতাৰ ওপৰত বিতৰ্ক কৰি থকাৰ সময়তে ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০% স্বচ্ছ শক্তি লাভ কৰাৰ সংকল্প লয়, তথাপিও নিজৰ জনসাধাৰণৰ দায়বদ্ধতাৰ বাবে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত সেই লক্ষ্য পূৰণ হৈছিল।
- সৌৰ, পাৰমাণৱিক, জল, আৰু হাইড্ৰজেন শক্তিৰ উন্নতি হৈছে, যিয়ে শক্তি স্বাধীনতাৰ দিশত এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ চিহ্নিত কৰিছে।
১৯। শক্তি মন্ত্ৰালয়
- সৌৰ পেনেল হওক বা বৈদ্যুতিক বাহনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় উপাদান হওক, আমি নিজৰ উপাদান নিজে নিৰ্মাণ কৰা উচিত।
২০। খনি মন্ত্ৰালয়
- শক্তি, উদ্যোগ, আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সম্পদসমূহ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় জটিল খনিজ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে, শক্তি, উদ্যোগ আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় খনিজসমূহৰ সুবিধা নিশ্চিত কৰিবলৈ ১২০০টা স্থান অন্বেষণ কৰিছে।
- এই খনিজসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিলে কৌশলগত স্বায়ত্তশাসন শক্তিশালী হয়, ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডসমূহ আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰা হয়।
২১। যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
- যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতৰ নিজা ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্ম আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিব লাগিব, যোগাযোগ, তথ্য, আৰু প্ৰযুক্তিগত পৰিৱেশ তন্ত্ৰসমূহ সুৰক্ষিত আৰু স্বাধীন হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব, ভাৰতৰ ডিজিটেল স্বায়ত্তশাসনক শক্তিশালী কৰিব লাগিব।
- ক্ৰীড়াৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া নীতি আগবঢ়াইছোঁ।
- আমি দেশত ‘খেলো ইণ্ডিয়া নীতি’ প্ৰৱৰ্তন কৰিছোঁ।
বি:দ্ৰ: কিছুমান বিষয়বস্তুত এটাতকৈ অধিক মন্ত্ৰালয় জড়িত হৈ থাকে, সেই অনুসৰি সেইবোৰ পুনৰাবৃত্তি হ’ব পাৰে।