ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୭୯ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅଭିଭାଷଣର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
15 AUG 2025 3:52PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ୭୯ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସରେ ଦେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଅଭିଭାଷଣ ଥିଲା, ଯାହା ୧୦୩ ମିନିଟ୍ ଧରି ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥିଲା । ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଦେଶରୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ଥିର ଦେଶ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା।
ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ର ରୂପରେଖ ପ୍ରଦାନ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରଣନୈତିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଠାରୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଠାରୁ କୃଷି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଠାରୁ ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ, ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଦୁଗୁଡ଼ିକ ଏହିପରି:
ସାଧାରଣ :
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ମହାନ ପର୍ବ ଆମ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସଂକଳ୍ପର ଉତ୍ସବ।
ଭାରତ ନିରନ୍ତର ଏକତାର ଆତ୍ମାକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି।
୭୫ ବର୍ଷ ଧରି, ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଆମକୁ ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ପରି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛି।
ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଥିଲେ।
ପ୍ରକୃତି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା କରୁଛି। ଗତ କିଛି ଦିନରେ, ଆମେ ଭୂସ୍ଖଳନ, ବାଦଲ ଫାଟିବା ଏବଂ ଅଗଣିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛୁ ।
ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରର ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ସଲାମ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ମହାନ ସୁଯୋଗ।
ଭାରତ ଏବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ଯେ ଆମେ ଏତେ ଦିନ ଧରି ସହ୍ୟ କରିଆସୁଥିବା ପରମାଣୁ ଧମକକୁ ଆଉ ସହ୍ୟ କରିବୁ ନାହିଁ।
ଯଦି ଆମର ଶତ୍ରୁମାନେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଜାରି ରଖନ୍ତି, ତେବେ ଆମର ସେନା ନିଜ ସର୍ତ୍ତରେ, ନିଜ ସମୟରେ, ଯେପରି ଉପଯୁକ୍ତ ମନେ ହୁଏ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ ଏବଂ ତା'ର ମନୋନୀତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିବ ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ଆମେ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେବୁ।
ଭାରତ ଏବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ଯେ ରକ୍ତ ଏବଂ ପାଣି ଏକତ୍ର ପ୍ରବାହିତ ହେବ ନାହିଁ। ଲୋକମାନେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନ୍ୟାୟ ଥିଲା। ଆମର ଚାଷୀମାନେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେଉଥିବା ବେଳେ ସିନ୍ଧୁ ନଦୀ ପ୍ରଣାଳୀର ପାଣି ଶତ୍ରୁଙ୍କ ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ କରୁଥିଲା।
ଆମ ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଜାତିର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିନାମା ଆମ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ।
ଯେତେବେଳେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏକ ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୁଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଅନୁଭବ କରିନଥାଉ ଏବଂ ଏହାକୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପଡୁ, ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ହୋଇଥାଏ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆମର କ୍ଷମତା ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରେ, ଆମର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ହ୍ରାସ ପାଏ। ତେଣୁ, ଆମର କ୍ଷମତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଭାରତ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଏକ ଆଧୁନିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଆମ ଦେଶକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବ।
"ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଗକୁ ଆଣିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି। ଆଜିର ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ିପାରିବ। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଠିଆ ହେବି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଭାରତର କୋଭିଡ୍-୧୯ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟୀକା ଏବଂ କୋ-ଓ୍ବିନ୍ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଛି, ଆମକୁ ଏହି ନବସୃଜନର ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ଏହାକୁ ଏକ ସିଧାସଳଖ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଜେଟ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉଚିତ।
ଗବେଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ନୂତନ ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ପେଟେଣ୍ଟ ପାଇବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣରେ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଚିକିତ୍ସା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ନବସୃଜନର ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ।
ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି।
ଭାରତର ବଜେଟର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଏବେ ବି ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ଯାଉଛି। ଭାରତର ଅଫସୋର ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା, ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଇନ୍ଧନ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଗଭୀର ଜଳ ଅନୁସନ୍ଧାନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ, ଯାହା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ।
ନାଗରୀକ ଏବଂ ଦୋକାନୀମାନେ "ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ" ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ।
ସ୍ୱଦେଶୀ ବାଧ୍ୟବାଧକତା ନୁହେଁ, ଗର୍ବ ଏବଂ ଶକ୍ତିରୁ ଉଭା ହେବା ଉଚିତ।
ଆମକୁ ଦୋକାନ ବାହାରେ "ସ୍ୱଦେଶୀ" ବୋର୍ଡ ଭଳି ଦୃଶ୍ୟମାନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଜୋର ଦେବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯିବ ଏବଂ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ।
ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାରେ ନିହିତ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଭାରତ ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରିତ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମୟ ଆସିଛି।
ଆମର ସରକାର ଏକ ଆଧୁନିକ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନାଗରିକ-ଅନୁକୂଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯେଉଁଠାରେ ଆଇନ, ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରାଯାଏ, ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏକ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରାଯିବ, ଯାହା ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟମାନ ଆଇନ, ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବ। ଏହି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ:
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ସ୍ୱେଚ୍ଛାଚାରୀ ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ଭୟରୁ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ପାଇଁ ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ନବସୃଜନ, ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସହାୟକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ଆମେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଂତୃପ୍ତି ପଦ୍ଧତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଆଜି, ସରକାର ଏକ ସଂତୃପ୍ତି ପଦ୍ଧତି ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ଆସୁଛନ୍ତି। କୋଟି କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପ୍ରକୃତରେ ଏକ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ।
ଆଜି, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରୁ ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି, ଏକ ନୂତନ "ନବ-ମଧ୍ୟମ ଶ୍ରେଣୀ" ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ଆମେ କେବଳ ସାମାଜିକ ଭାବରେ ପଛୁଆ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଚିନ୍ତିତ ନୁହେଁ, ଆମେ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ଭାରତ ଆଉ ଏହାର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ସାଲିସ କରିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର କ୍ଷମତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି, ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ।
ଅନ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏକ ଜାତିର ସ୍ୱାଧୀନତା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏକ ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ଏହା ବିପଜ୍ଜନକ ହୋଇଯାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ସଚେତନ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ। ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା କେବଳ ରପ୍ତାନି, ଆମଦାନୀ, ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ଡଲାର ବିଷୟରେ ନୁହେଁ। ଏହା ଆମର କ୍ଷମତା, ନିଜସ୍ୱ ଛିଡ଼ା ହେବାର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ।
ସଂସ୍କାର କେବଳ ଅର୍ଥନୀତି ସଂପର୍କିତ ନୁହେଁ, ଏହା ନାଗରିକଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ସଂପର୍କିତ ।
ଆମ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର ଏକ ଆଧୁନିକ, ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସରକାରକୁ ସୂଚିତ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ସରଳତା, ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ।
ଭାରତ ଢାଞ୍ଚାଗତ, ନିୟାମକ, ନୀତି, ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଏକ ଏପରି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଯେଉଁଠାରେ ଶାସନ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରେ, ଅନ୍ୟ ଉପାୟରେ ନୁହେଁ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସୀମା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଭାରତକୁ ନିଜର ପ୍ରଗତିର ରେଖାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ବିଶ୍ୱରେ, ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଶାସନ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ତ୍ୱରିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଭାରତ ଅଧିକ ସ୍ଥିର, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଉଚିତ, ତାହା ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ କିଣି କିମ୍ବା ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଉଦ୍ୟମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ, ଆମେ ବନ୍ଦ କରିବୁ ନାହିଁ କିମ୍ବା ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବୁ ନାହିଁ, ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ୨୦୪୭ରେ ଆମ ଆଖି ଆଗରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବୁ।
ଆମେ ଆମ ଜୀବନରେ, ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ, ଆମର ନିୟମ, ଆଇନ ଏବଂ ପରମ୍ପରାରେ ଦାସତ୍ୱର ଗୋଟିଏ ବି କଣିକା ମଧ୍ୟ ରହିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ। ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଦାସତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବିଶ୍ରାମ ନେବୁ ନାହିଁ।
ଆମେ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବିତ ହେବୁ। ଆମର ପରିଚୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅଳଙ୍କାର, ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମୁକୁଟ ମଣି ହେଉଛି ଆମର ଐତିହ୍ୟ, ଆମେ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବିତ ହେବୁ।
ଏହି ସବୁଥିରେ, ଏକତା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ ତେଣୁ ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ହେବ ଯେ କେହି ଏକତାର ସୂତ୍ର ଭାଙ୍ଗି ପାରିବେ ନାହିଁ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଆମର ରଣନୈତିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ।
ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପ୍ରତି ଆମର ନିରନ୍ତର ମିଶନର ଫଳାଫଳ "ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର"ରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା।
ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି, ଏହି ଅଭିଯାନ ପାକିସ୍ତାନରେ ଅବସ୍ଥିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି, ଯାହା ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସଙ୍କେତ ଦେଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ଆଉ ପରମାଣୁ ବ୍ଲାକମେଲ୍ କିମ୍ବା ବିଦେଶୀ ସର୍ତ୍ତରେ ଧମକ ଗ୍ରହଣ କରିବ ନାହିଁ।
ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମେତ ସ୍ୱଦେଶୀ କ୍ଷମତା, ଭାରତକୁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଥାଏ ଯେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଭାରତୀୟ ଗବେଷକ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ଭାରତରେ ଜେଟ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଯାଏ।
ଆଧୁନିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ଭାବନକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ପୌରାଣିକ ଐତିହ୍ୟରୁ ପ୍ରେରଣା ଆଣେ। ଭାରତର ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧକ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ "ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ର" ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଶତ୍ରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ନିରପେକ୍ଷ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ର ପରି, ଏହି ମିଶନ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ, ଯେକୌଣସି ବିପଦର ଏକ ଦ୍ରୁତ, ସଠିକ୍ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଜବାବ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଦ୍ରୁତ, ସଠିକ୍ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା, ସମସ୍ତ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଦ୍ୱାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ କରାଯିବ, ଯାହା ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଏକକାଳୀନ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ।
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
ଦୀପାବଳି ସୁଦ୍ଧା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ନିତ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଏମଏସଏମଇ, ସ୍ଥାନୀୟ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ, ଏହା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ନାଗରିକ-ଅନୁକୂଳ ଅର୍ଥନୀତି ଗଠନ କରିବ।
କର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ଆୟକର ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଚେହେରାହୀନ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି।
ଆୟକରରୁ ୧୦୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଛାଡ଼ ମୋର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦ ଆଣିଛି, ଯେଉଁମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ।
ବିଶ୍ୱକୁ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆମର ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟି, ଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପାଳନ କରି ଗୁଣବତ୍ତାରେ ନିରନ୍ତର ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଆରୋହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦର ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ କମ୍ ହେବା ଉଚିତ। ଏହି ମନୋଭାବ ସହିତ, ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା, ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି, ଆଶାର କିରଣ ହୋଇ ରହିଛି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଅବୈଧ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଅସନ୍ତୁଳନର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଜୀବିକାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି।
ଭାରତର ଏକତା, ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚ-ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ, ଯାହା ରଣନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉଭୟକୁ ମୁକାବିଲା କରିବ।
ଆମର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ମାଓବାଦର କବଳରେ ଫସି ଯାଇଥିଲେ। ଆଜି, ଆମେ ସେହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ୧୨୫ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରୁ ମାତ୍ର ୨୦ କୁ ହ୍ରାସ କରିଛୁ।
ପୂର୍ବରୁ "ଲାଲ କରିଡର" ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସବୁଜ ବିକାଶର କରିଡର ହୋଇଉଠିଛି। ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
ଭାରତର ମାନଚିତ୍ରର ସେହି ଅଂଶଗୁଡ଼ିକରେ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ରକ୍ତରେ ରଂଜିତ ଥିଲା, ଆମେ ଏବେ ସମ୍ବିଧାନ, ଆଇନର ଶାସନ ଏବଂ ବିକାଶର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ାଇଛୁ।
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
କୃଷକମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ନିର୍ଭରଶୀଳତାରୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡ଼କୁ ଦେଶର ଯାତ୍ରାର ମେରୁଦଣ୍ଡ।
ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନ ଦେଶକୁ ଗରିବ କରିଦେଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଭାରତର ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାରକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଥିଲା।
ଭାରତ ଏହାର କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ସାଲିସ କରିବ ନାହିଁ।
"ମୁଁ କୃଷକ ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ଯେକୌଣସି ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରାଚୀର ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଏବଂ ଜୀବିକାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଗତ ବର୍ଷ, ଭାରତୀୟ ଚାଷୀମାନେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ପୂର୍ବ ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛନ୍ତି।
କୃଷି ହେଉଛି ଭାରତର ବିକାଶର ସ୍ତମ୍ଭ, ଭାରତ କ୍ଷୀର, ଡାଲି ଏବଂ ଝେଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନମ୍ବର ୧ ଏବଂ ଚାଉଳ, ଗହମ, କପା, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନମ୍ବର ୨ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି।
କୃଷି ରପ୍ତାନି ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯାହା ଦେଶର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ୧୦୦ଟି ପଛୁଆ କୃଷି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିଷାନ, ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଲିଥିବା ସହାୟତାକୁ ପରିପୂରକ କରିଥିଲା, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ଯେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ଥିର ରହିବ।
କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି, ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ, ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା, ଗୁଣାତ୍ମକ ବିହନ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ସାର ଯୋଗାଣ ଭଳି ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କୃଷକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ପଶୁପାଳନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
କେବଳ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ, ପାଦ ଏବଂ ମୁଖ ରୋଗ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୨୫ କୋଟି ମାଗଣା ଟୀକାକରଣ ଡୋଜ୍ ଦିଆଯାଇଛି।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
୫୦-୬୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଚର କାରଖାନାକୁ ତାହାର ଜନ୍ମ ସମୟରେ ହିଁ ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ କି ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସମୃଦ୍ଧ ହେଉଥିଲେ । ଭାରତ ଏବେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଚର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ଅଛି।
ଭାରତ ୨୦୨୫ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ସ ଲଞ୍ଚ କରିବ, ଯାହା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ଏଆଇ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ଗଭୀର-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅପରେଟିଂ ସିଷ୍ଟମରେ ନବସୃଜନ ଆବଶ୍ୟକ।
ମହାକାଶ ବିଭାଗ :
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଭାରତ ଉଲ୍ଲସିତ।
ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଗଗନଯାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ପାଇଁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନା ସହିତ, ସ୍ୱଦେଶୀ ମହାକାଶ କ୍ଷମତାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି।
୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସ୍ୟାଟେଲାଇଟ୍, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନବସୃଜନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି ନାହିଁ ବରଂ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି।
ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ:
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୧୦ଟି ନୂତନ ପରମାଣୁ ରିଆକ୍ଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ତମ ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା, ଦେଶ ଏହାର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାକୁ ଦଶଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଭାରତ ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲି ଦେଉଛି, ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଯଦି ଭାରତ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ସଞ୍ଚିତ ଟଙ୍କା କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିଥାନ୍ତା, ଯାହା ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧିର ମେରୁଦଣ୍ଡକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଥାନ୍ତା।
ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ନୂତନ ଚାକିରି ପାଉଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମାସିକ ୧୫୦୦୦ ଟଙ୍କା ମିଳିବ। ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ୩ କୋଟି ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବା, ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରୁ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସେତୁକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରକୃତ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସମୃଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିବ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାରତରୁ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେତୁକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକାଶରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବ।
ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଏସଏମଇ):
ଦୀପାବଳିରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯିବ, ଯାହା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ, ସ୍ଥାନୀୟ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ପୁରୁଣା ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିପଦରୁ ମୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହା ବ୍ୟବସାୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଧିକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ରାସାୟନିକ ଏବଂ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
ଭାରତକୁ "ବିଶ୍ୱର ଫାର୍ମାସି" ଭାବରେ ନିଜକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶରେ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
"ଆମେ କ'ଣ ମାନବଜାତି କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଔଷଧ ପ୍ରଦାନକାରୀ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ?"
ଘରୋଇ ଔଷଧ ଉଦ୍ଭାବନରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଭାରତରେ ନୂତନ ଔଷଧ, ଟୀକା ଏବଂ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଚିକିତ୍ସା ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ।
ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର କୃଷି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସାର ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଇନପୁଟ୍‌ର ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଆମକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭର ନକରି ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ସାର ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ନୂତନ ଉପାୟ ଖୋଜିବାକୁ ପଡିବ।
ଏହା କେବଳ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସରୁ ମହାକାଶ, କ୍ରୀଡ଼ାରୁ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଝିଅମାନେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଜାହିର କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ହାତ ମିଳାଇ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଗର୍ବର ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ନାରୀ ଶକ୍ତି ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି।
ଆମେ ତିନି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ 'ଲଖପତି ଦିଦି' କରିବାକୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରୁଛୁ।
ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ସରକାର ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି, ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନାବଶ୍ୟକ ନିୟମକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିଛନ୍ତି।
ସଂସଦରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବଦା ଆଗରେ ରଖି ଡଜନ ଡଜନ ଅନ୍ୟ ଆଇନକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି।
କେବଳ ଚଳିତ ଅଧିବେଶନରେ, ୨୮୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଶାସନକୁ ସରଳ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଛି।
ଆମେ ଦଣ୍ଡ ସଂହିତାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଆଣିଛୁ, ଯାହା ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ନିଜରତ୍ୱ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
ମେଦବହୁଳତା ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ହେଉଛି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ମେଦବହୁଳତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ୧୦% କମ୍ ରନ୍ଧନ ତେଲ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଉଚିତ।
ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ପରେ, ବସ୍ତରର ଯୁବକମାନେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରି ଏବଂ ମୋ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରି, ଆମେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେଇଛୁ।
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ସର୍ବସ୍ୱ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ତେଗ ବାହାଦୁରଜୀଙ୍କ ୩୫୦ତମ ସହିଦ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି।
ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ଶକ୍ତି ଆମର ବିବିଧତାରେ ନିହିତ।
ମହାସଭା କୁମ୍ଭମେଳାର ସଫଳତା ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଶକ୍ତିର ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରମାଣ।
ଆମେ ମରାଠୀ, ଆସାମୀ, ବଙ୍ଗଳା, ପାଲି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛୁ।
ଆମର ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ଯେତେ ବିକଶିତ ହେବ, ସେଗୁଡ଼ିକ ସେତେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ଆମର ସମଗ୍ର ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ।
ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ହାତଲିଖିତ ରଚନା, ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଦଲିଲ ଖୋଜିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଜ୍ଞାନ ଭଣ୍ଡାରକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଜିର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଜାତୀୟ ସେବାର ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ସ୍ୱୟଂସେବକଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘର ୧୦୦ ବର୍ଷର ଏହି ମହାନ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଦେଶ ଗର୍ବ କରେ, ଯାହା ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିବ।
ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
ଯୁବକଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହା କରାଯିବ।
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶକ୍ତିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଆମର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଭାରତରେ ସୌର ଶକ୍ତି ତିରିଶ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ମିଶନ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ସହିତ, ଭାରତ ଆଜି ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରୁଛି।
ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱ ତାପନ ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଥିଲା, ଭାରତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦% ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯୋଗୁଁ, ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା।
ସୌର, ପରମାଣୁ, ଜଳ ଏବଂ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଶକ୍ତିରେ ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି, ଯାହା ଶକ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ହେଉ କିମ୍ବା ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଉପାଦାନ, ଆମେ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଉପାଦାନ ତିଆରି କରିବା ଉଚିତ।
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
ଶକ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଶକ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଏସବୁ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଖନନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୨୦୦ ସ୍ଥାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯାଉଛି।
ଏହି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ, ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ରହିବେ।
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ :
ଯୁବକମାନେ ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଯୋଗାଯୋଗ, ତଥ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ରହିବ ଏବଂ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଏକ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ନୀତି ଆଣିଛୁ।
ଦେଶ 'ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ନୀତି' ପ୍ରଚଳନ କରିଛି।
ଟିପ୍ପଣୀ: କିଛି ବିଷୟ ଗୋଟିଏରୁ ଅଧିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହ ଜଡିତ, ତେଣୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ପୁନରାବୃତ୍ତି ହୋଇଥାଇପାରେ।

Prime Minister's Office
Highlights from the Prime Minister Shri Narendra Modi’s address on the 79th Independence Day
15 AUG 2025 3:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Nation on the 79th Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi today. The address to the nation by Shri Modi was the longest and most decisive address from the Red Fort, lasting 103 minutes, charting a bold roadmap for a Viksit Bharat by 2047. Prime Minister's address focussed on self-reliance, innovation, and citizen empowerment, highlighting India’s journey from a nation dependent on others to a globally confident, technologically advanced, and economically resilient country.
Shri Modi outlined the vision for a Viksit Bharat 2047, emphasizing that India’s progress is built on self-reliance, innovation, and citizen empowerment. He stated that across sectors ranging from strategic defence to semiconductors, clean energy to agriculture, and digital sovereignty to youth empowerment, the roadmap seeks to transform India into a $10 trillion economy by 2047, making it globally competitive, socially inclusive, and strategically autonomous.
Following are the highlights from the Prime Minister’s address.
1. General
• This grand festival of Independence is a celebration of the 140 crore resolutions of our people.
• India is continuously strengthening the spirit of unity.
• For 75 years, the Constitution of Bharat has been guiding us like a lighthouse.
• Dr. Syama Prasad Mookerjee was the first great personality of the nation to sacrifice his life for the Constitution of Bharat.
• Nature is testing us all. In the past few days, we have faced many natural disasters—landslides, cloudbursts, and countless other calamities.
• Today serves as a great opportunity to salute the brave warriors of Operation Sindoor from the ramparts of the Red Fort.
• Bharat has now decided that we will no longer tolerate the nuclear threats which has been endured so long.
• If our enemies continue the acts of terrorism in the future, our army will decide on its own terms, at the time of its choosing, in the manner it deems fit, and target the objectives it selects and we will act accordingly. We will give a fitting and crushing response.
• India has now decided, blood and water will not flow together. The people have realized that the Indus Waters Treaty was unjust. Water from the Indus River system irrigated enemy lands while our farmers suffered.
• The Indus water treaty is unacceptable to us in the interest of our farmers, and in the interest of the nation.
• The bedrock of a Viksit Bharat is also a self-reliant Bharat.
• It is a great Misfortune when dependency becomes a habit and when we do not even realise and abandon self-reliance and become dependent on others.
• Self-reliance is linked to our capability, and when self-reliance begins to diminish, our capability too continually declines. Therefore, to preserve, maintain, and enhance our capability, it is imperative to be self-reliant.
• India is today creating a modern ecosystem in every sector and the modern ecosystem will make our country self-reliant in every field.
• “I call upon the youth of the nation to bring forward their innovative ideas. Today’s idea could shape the future of generations to come. I will stand shoulder to shoulder with you in this journey”, said Shri Modi.
• Drawing inspiration from India’s COVID-19 response, where indigenous vaccines and platforms like CoWin saved millions of lives globally, we must expand this spirit of innovation.
• Our scientists and youth should build our own jet engines taking it up as a direct challenge.
• Researchers and entrepreneurs must secure patents for new drugs and medical technologies, ensuring that India not only meets its own healthcare needs but also becomes a global hub of medical self-reliance and innovation, demonstrating the country’s ability to lead in science, technology, and human welfare.
• The National Manufacturing Mission is progressing at great speed.
• A large share of India’s budget still goes toward importing petrol, diesel, and gas. The National Deepwater Exploration Mission will be launched to harness India’s offshore energy resources, boosting energy self-reliance and reducing dependence on foreign fuel imports, marking another step toward a fully independent and powerful India.
• Citizens and shopkeepers should champion India-made goods under the “Vocal for Local” initiative.
• Swadeshi should stem from pride and strength, not compulsion.
• We must push for visible promotion, such as “Swadeshi” boards outside shops, to boost self-reliance, support entrepreneurship, and strengthen India’s economic and industrial base.
• India’s strength lies in its people, innovation, and commitment to self-reliance.
• Over the past decade, India has been reforming, performing, and transforming, but now the time has come to move forward with even greater strength.
• Our government is committed to creating a modern, efficient, and citizen-friendly ecosystem, where laws, regulations, and processes are simplified, entrepreneurship is encouraged, and every Indian can contribute to building a Viksit Bharat.
• A Task Force for Next-Generation Reforms will be formed, which will evaluate all current laws, rules, and procedures related to economic activities. The Task Force will work within a set timeline to:
• Reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs
• Provide freedom from fear of arbitrary legal actions
• Ensure laws are streamlined for ease of doing business
• These reforms are aimed at creating a supportive ecosystem for innovation, entrepreneurship, and economic growth.
• We are working with a saturation approach to ensure social justice.
• Today, the government comes to your doorstep with a saturation approach. Crores of beneficiaries are receiving the benefits of government schemes, and Direct Benefit Transfer has been a truly revolutionary step.
• Today, over 25 crore poor people in the last 10 years — have overcome poverty and stepped out of it, creating a new “neo–middle class.”
• We are not concerned only with socially backward groups, we also want to give priority to backward regions though aspirational districts and blocks programmes.
• India will no longer compromise on its national interests, and the operation underscored the country’s ability to act swiftly and decisively, relying entirely on indigenous technology and defence platforms.
• Dependence on others raises questions about a nation’s independence. It is unfortunate when dependence becomes a habit, a dangerous one. That’s why we must remain aware and committed to becoming self-reliant. Self-reliance is not just about exports, imports, the rupee, or the dollar. It is about our capabilities, our strength to stand on our own.
• Reform is not just about economics, it is about transforming the everyday lives of citizens.
• The reforms undertaken by our Government signal a modern, citizen-centric government where ordinary people can experience ease, fairness, and empowerment.
• India is committed to structural, regulatory, policy, process, and procedural reforms, building a nation where governance works for the people, not the other way around.
• Instead of focusing on others’ limitations, India must extend its own line of progress.
• In a world of rising economic self-interest, the focus must be on strengthening India’s capabilities, expanding opportunities, and empowering citizens. These reforms mark the beginning of an accelerated phase of governance transformation, ensuring India is more resilient, inclusive, and globally competitive.
• Every Indian must contribute to nation-building, whether by buying India-made products or participating in scientific, technological, and entrepreneurial ventures to ensure a prosperous, powerful, and Viksit Bharat by the nation’s centenary of independence.
• To build a developed India, we will neither stop nor bow down, we will keep working hard and we will build a developed India before our eyes in 2047.
• We will not allow even a single particle of slavery to remain in our lives, in our systems, in our rules, laws and traditions. We will not rest until we are free from all forms of slavery.
• We will be proud of our heritage. The biggest ornament, the biggest jewel, the biggest crown jewel of our identity is our heritage, we will be proud of our heritage.
• Unity is the most powerful mantra among all these and hence it will be our collective resolve that no one should be able to break the thread of unity.
1. Ministry of Defence
• Operation Sindoor is a demonstration of India’s defence self-reliance and our strategic autonomy.
• The results of Our consistent mission over the past ten years towards self-reliance in the field of defence was shown in Op Sindoor.
• Using Made-in-India weapons, the operation dismantled terror networks and Pakistan-based infrastructure, signaling a new era where India will no longer accept nuclear blackmail or threats on foreign terms.
• The indigenous capabilities, including Made-in-India weapons, enable India to act decisively and independently, proving that national security cannot rely on foreign dependence.
• Indian innovators and youth should develop jet engines within India, ensuring that future defence technology is entirely home-grown and self-reliant.
• India draws inspiration from its rich cultural and mythological heritage to guide modern defence innovations. To strengthen India’s offensive and deterrent capabilities, we are launching “Mission Sudarshan Chakra”, aimed at neutralising enemy defence infiltrations and enhancing India’s offensive capabilities.
• Akin to the legendary Shri Krishna’s Sudarshan Chakra, this mission underscores India’s commitment to strategic autonomy, ensuring rapid, precise, and powerful responses to any threat.
• The initiative is designed to enhance rapid, precise, and powerful defence responses, reinforcing India’s strategic autonomy.
• All public places will be covered by an expanded nationwide security shield by 2035, ensuring comprehensive protection for the nation while showcasing India’s commitment to self-reliant defence.
1. Ministry of Finance
• Next-Generation GST reforms by Diwali will reduce taxes on daily essentials, benefiting MSMEs, local vendors, and consumers, while simultaneously stimulating economic growth and creating a more efficient, citizen-friendly economy.
• Income Tax Reform and Faceless Assessment were introduced making the tax system transparent and efficient.
• Exempting income up to Rs 12 lakh from income tax has brought great joy to my middle-class families, who are eager to contribute to nation-building.
• For the world to recognize our strength in manufacturing, we must constantly scale new heights in quality by adhering to Zero Defect, Zero Effect products.
• Every product of ours should have higher value, but cost less. It is with this spirit that we must move forward.
• Amidst global instability, India's fiscal discipline, the energy of India's finance, remains a ray of hope, with the entire world expressing confidence in the Indian economy.
1. Ministry of Home Affairs
• It is of prime importance to safeguard India’s demographic integrity.
• The imminent dangers of demographic imbalance due to infiltration and illegal migration in border areas is high, thereby affecting citizens’ livelihoods.
• A High-Powered Demography Mission will be launched aimed at ensuring India’s unity, integrity, and security, tackling both strategic and social challenges.
• Our tribal areas and youth were caught in the clutches of Maoism. Today, we have reduced that number from over 125 districts to merely 20.
• Regions once known as the “Red Corridor” are now becoming corridors of green development. This is a matter of pride for us.
• In those parts of Bharat's map once stained red with blood, we have now hoisted the tricolour of the Constitution, the rule of law, and development.
1. Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare
• India’s farmers are the backbone of the nation’s journey from dependency to self-reliance.
• The colonial rule had left the country impoverished, but it was the tireless efforts of farmers that filled Bharat’s granaries and secured the nation’s food sovereignty.
• India will not compromise on its farmers’ interests.
• “I have stood as a wall for the farmers and livestock keepers against any detrimental policy, protecting their rights and livelihoods”, stated the PM.
• Last year, Indian Farmers broke all previous records in the production of grains.
• Agriculture remains a cornerstone of India’s development, with India No. 1 in milk, pulses, and jute, and No. 2 in rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables.
• Agricultural exports have crossed ₹4 lakh crore, reflecting the nation’s global competitiveness.
• To further empower farmers, the PM Dhan- Dhanya Krishi Yojana was launched for 100 backward farming districts, complementing ongoing support through PM-Kisan, irrigation schemes, and livestock protection programs, ensuring that India’s backbone of prosperity remains strong and resilient.
• Government schemes such as PM Kisan Samman Nidhi, rainwater harvesting, irrigation projects, quality seed distribution, and timely fertilizer supply have together boosted farmers’ confidence across the country.
1. Ministry of Animal Husbandry
• In North India alone, around 125 crore free doses of vaccinations have been administered to cattle to prevent Foot and Mouth disease.
1. Ministry of Electronics & Information Technology
• Attempts to set up semiconductor factories 50–60 years ago were “killed at birth” while other nations prospered, India is now on mission mode in semiconductor manufacturing.
• India will launch Made in India semiconductor chips by the end of 2025, reflecting the nation’s growing strength in critical technology sectors
• Innovation in AI, cyber security, deep-tech, and operating systems is necessary for global competitiveness.
1. Department of Space
• The whole of India rejoices in the remarkable achievements of Group Captain Shubhanshu Shukla.
• India is preparing for Aatmanirbhar Bharat Gaganyaan, with ambitious plans for India’s very own space station, signalling a new era of indigenous space capabilities.
• Over 300 startups are actively innovating in satellites, exploration, and cutting-edge space technologies, ensuring that India is not just participating but leading globally in space science and exploration.
1. Department of Atomic Energy
• 10 new nuclear reactors are currently operational and by India’s 100th year of independence, the nation aims to increase its nuclear energy capacity tenfold, strengthening energy self-reliance and supporting sustainable growth.
• India is opening the nuclear sector to private players, creating unprecedented opportunities in energy and technology.
• If India were not dependent on energy imports, the money saved could be used for the welfare of farmers, further strengthening the backbone of the nation’s prosperity.
1. Ministry of Labour and Employment
• A major employment scheme - PM Viksit Bharat Rozgar Yojana, worth ₹1 lakh crore will be launched. Under the scheme, newly employed youth will receive ₹15,000. The scheme aims to benefit 3 crore young Indians, strengthening the bridge from Swatantra Bharat to Samriddha Bharat.
• This initiative will transform India’s demographic potential into real economic and social prosperity, strengthening the bridge from Swatantra Bharat to Samriddha Bharat and empowering the youth to actively contribute to the nation’s progress and development.
1. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME)
• Next-generation GST reforms will be unveiled on Diwali, reducing taxes on essential goods and providing relief to MSMEs, local vendors, and consumers.
• The government’s reforms aim to reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs, while ensuring freedom from the fear of outdated legal provisions. This creates a more conducive environment for business growth, encouraging innovation and economic self-reliance.
1. Ministry of Chemicals and Fertilisers
• India should strengthen itself as the “pharmacy of the world”.
• There is an urgent need to invest more in research and development.
• “Shouldn’t we be the ones providing the best and most affordable medicines for the welfare of humanity?”
• India’s growing strength in domestic pharmaceutical innovation, emphasizing the need to develop new medicines, vaccines, and life-saving treatments entirely within India.
• Food security cannot be left vulnerable to imports.
• There is an urgent need for domestic production of fertilisers and key inputs, ensuring that Indian farmers are empowered and that Bharat’s agriculture thrives independently.
• We must find new ways to manufacture our own fertilizers as per the requirement of India, without depending on other countries.
• This is critical not only for farmers’ welfare but also for strengthening the nation’s economic sovereignty.
1. Ministry of Women & Child Development
• The women’s self-help groups have done wonders, with their products reaching global markets across the world.
• India’s daughters are dominating from startups to the space sector, from sports to the armed forces. They are proudly participating in the country's development journey by standing shoulder to shoulder.
• Namo Drone Didi has become a new identity for women.
• We pledge to make three crore women ‘Lakhpati Didis’.
1. Ministry of Law & Justice
• Over the past years, the government has undertaken a historic wave of reforms, abolishing over 40,000 unnecessary compliances and repealing more than 1,500 outdated laws.
• Dozens of other laws were simplified in Parliament, always keeping citizens’ interests at the forefront.
• In the recent session alone, over 280 provisions were removed, making governance simpler and more accessible for every Indian.
• We have abolished the penal code and brought in Bharatiya Nyay Sanhita, embodying trust in the citizens of Bharat, a sense of belonging, and filled with sensitivity.
1. Ministry of Health and Family Welfare
• Obesity is becoming a very grave crisis for our nation.
• Every family should resolve to use 10% less cooking oil to fight obesity.
1. Ministry of Tribal Affairs
• Today, after being freed from Maoism and Naxalism, Bastar’s youth participate in the Olympics.
• This year marks the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. By freeing these tribal areas from Naxalism and saving the lives of the youth of my tribal families, we have paid him a true tribute.
1. Ministry of Culture
• This year marks the 350th martyrdom anniversary of Guru Tegh Bahadur Ji, who sacrificed everything for the protection of our culture and values.
• The strength of our culture lies in our diversity.
• The success of the 'Maha Kumbh' is a resounding testament to Bharat's unity and strength.
• We have accorded classical language status to Marathi, Assamese, Bangla, Pali, and Prakrit.
• The more our languages develop, the more enriched they become, the stronger our entire knowledge system will grow.
• Under the Gyan Bharatam Mission, we are now working across the nation to locate handwritten texts, manuscripts, and centuries-old documents, and to use today’s technology to preserve their wealth of knowledge for future generations.
• I salute all the swayamsevaks who have contributed to this century-long journey of national service, and the nation takes pride in this grand and dedicated journey of 100 years of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, which will continue to inspire us.
1. Ministry of New and Renewable Energy
• Energy independence is of prime importance for the bright future of youth and for welfare of farmers and this will be done.
• With our resolve of Self-reliance in energy in the last 11 years, solar energy in India has seen a thirtyfold increase.
• With Mission Green Hydrogen, Bharat is today investing thousands of crores of rupees
• While the world debates global warming, India had resolved to achieve 50% clean energy by 2030 yet, thanks to the commitment of its people, that goal was met by 2025.
• Solar, nuclear, hydro, and hydrogen energy have been advanced, marking a decisive step towards energy independence.
1. Ministry of Power
• Be it solar panels or components required for electric vehicles, we should manufacture our own components.
1. Ministry of Mines
• To secure resources essential for energy, industry, and defence, India has launched the National Critical Minerals Mission, exploring 1,200 sites to ensure access to minerals essential for energy, industry, and defence.
• Controlling these minerals strengthens strategic autonomy, ensuring India’s industrial and defence sectors remain self-reliant.
1. Ministry of Youth Affairs & Sports
• The youth must develop India’s own social media platforms and digital infrastructure, ensuring communication, data, and technological ecosystems remain secure and independent, reinforcing India’s digital autonomy.
• To promote sports, we have brought forth the National Sports Policy.
• We have introduced the 'Khelo India policy' in the country.
Note: Some items have involvement of more than one ministry, accordingly they may be repeated.