Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Lok Sabha during a special discussion on Operation Sindoor
Vijay Utsav is a testament to the valour and strength of the Indian Armed Forces: PM
I have stood up in the House with the spirit of this Vijay Utsav to present India's perspective: PM
Operation Sindoor highlighted the power of a self-reliant India!: PM
During Operation Sindoor, the synergy of the Navy, Army and Air Force shook Pakistan to its core: PM
India has made it clear that it will respond to terror on its own terms, won't tolerate nuclear blackmail and will treat terror sponsors and masterminds alike: PM
During Operation Sindoor, India garnered widespread global support: PM
Operation Sindoor is ongoing. Any reckless move by Pakistan will be met with a firm response: PM
A strong military at the borders ensures a vibrant and secure democracy: PM
Operation Sindoor stands as clear evidence of the growing strength of India's armed forces over the past decade: PM
India is the land of Buddha, not Yuddha. We strive for prosperity and harmony, knowing that lasting peace comes through strength: PM
India has made it clear that blood and water cannot flow together: PM
29 JUL 2025 10:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Lok Sabha today during a special discussion on India's strong, successful and decisive 'Operation Sindoor' in response to the terrorist attack in Pahalgam. Addressing the house, the Prime Minister recalled his interaction with the media fraternity at the beginning of the session, stating that he had appealed to all Honourable Members of Parliament by describing the session as a celebration of India’s victories and a tribute to India’s glory.
Highlighting that ‘Vijay Utsav’ referring to the complete obliteration of terrorist headquarters, Shri Modi remarked that Vijayotsav represents the fulfillment of the solemn vow taken with sindoor — a tribute to national devotion and sacrifice. “Vijay Utsav is a testament to the valour and strength of India's armed forces”, he emphasised, further stating that Vijayotsav celebrates the unity, willpower, and collective triumph of 140 crore Indians.
Affirming that he has stood in the House with the spirit of victory to present India's perspective, the Prime Minister stated that for those who fail to see India's viewpoint, he has stood to hold up a mirror. He remarked that he has come to join his voice with the emotions of 140 crore citizens. Shri Modi emphasized that the resonance of these collective sentiments has been heard in the House, and he has risen to add his voice to that resounding spirit.
Expressing gratitude to the people of India for their unwavering support and blessings during Operation Sindoor, the Prime Minister stated that he remains indebted to the nation. He acknowledged the citizens’ collective resolve and conveyed appreciation for their role in the operation’s success.
The Prime Minister condemned the heinous incident that occurred in Pahalgam on 22 April 2025, where terrorists brutally shot innocent people after asking their religion — calling it the height of cruelty. He remarked that this was a calculated attempt to plunge India into the flames of violence and incite communal unrest. He thanked the people of India for defeating this conspiracy with unity and resilience.
Shri Modi recalled that after April 22, he issued a public statement, in English as well, to make India’s stance clear to the world. He declared it is India’s firm resolve to crush terrorism, emphasizing that even the masterminds will face punishment greater than imagination. The Prime Minister noted that he was on a foreign tour on April 22 but returned immediately to convene a high-level meeting. He stated that clear instructions were issued during the meeting to deliver a decisive response to terrorism, reiterating that this is a national commitment.
Affirming complete confidence in the capabilities, strength, and courage of India’s armed forces, Shri Modi stated that the military was given full operational freedom to decide the timing, location, and mode of response. The Prime Minister emphasized that these directives were clearly conveyed during the high-level meeting, and some aspects may have been reported in the media. He remarked with pride that the punishment delivered to the terrorists was so impactful that even their masterminds continue to lose sleep over it.
The Prime Minister stated that he wished to present India’s response and the success of its armed forces before the nation through the House. He remarked that following the Pahalgam attack, the Pakistani military had anticipated a major Indian response, prompting them to issue nuclear threats. Outlining the first dimension, he said that as scheduled, India executed its operation on the intervening night of 6th & 7th May 2025, rendering Pakistan unable to react, Shri Modi emphasized that the Indian armed forces avenged the April 22 attack by achieving their targeted objectives in just 22 minutes.
Shri Modi, presenting further outlining the second dimension of India's strategic response through the House, remarked that although India has fought multiple wars with Pakistan in the past, this was the first time a strategy was executed that reached locations previously untouched. He highlighted that terrorist hideouts across Pakistan were decisively targeted, including areas no one imagined India could reach. He specifically mentioned Bahawalpur and Muridke, stating that these bases were razed to the ground, affirming that India's armed forces had successfully destroyed terrorist bases.
Shri Modi emphasized the third dimension that Pakistan’s nuclear threats were proven hollow, and India has demonstrated that nuclear blackmailing will no longer be tolerated and nor will India ever bow before it.
Outlining the fourth dimension of India’s strategic response under Operation Sindoor, the Prime Minister stated that India demonstrated its advanced technological capabilities by delivering precise strikes deep within Pakistani territory, resulting in significant damage to Pakistan’s air base assets—many of which, he added, remain in critical condition. He remarked that we are now in an era of technology-driven warfare, and Operation Sindoor proved India’s mastery in this domain. Emphasizing that had India not undertaken the last ten years of preparedness, the country could have faced immense losses in this technological era, Shri Modi presented the fifth dimension, the Prime Minister stated that for the first time, the world has witnessed the strength of an Atmanirbhar Bharat during Operation Sindoor. He highlighted the effectiveness of Made-in-India drones and missiles, which exposed vulnerabilities in Pakistan’s weapons systems.
Highlighting a significant achievement in India’s defence structure—referring to his announcement of the Chief of Defence Staff (CDS), the Prime Minister remarked that Operation Sindoor witnessed a joint action by the Navy, Army, and Air Force, and the synergy between these forces rattled Pakistan comprehensively.
Shri Modi stated that while terrorist incidents had occurred in India earlier as well, the masterminds were previously undisturbed and continued planning future attacks with impunity. He emphasized that the situation has now changed. Today, after every strike, the masterminds lose sleep—knowing that India will strike back and eliminate threats with precision. The Prime Minister asserted that India has established a "new normal".
Emphasizing that the global community has now witnessed the vast scale and reach of India’s strategic operations, stating that strikes were conducted across Pakistan from Sindoor to Sindhu, Shri Modi remarked that Operation Sindoor has established a new doctrine: any terrorist attack on India will result in a heavy cost for its masterminds and for Pakistan itself.
The Prime Minister outlined three clear principles arising from Operation Sindoor. First, India will respond to terrorist attacks on its own terms, in its own way, and at its chosen time. Second, Nuclear blackmail of any kind will no longer be tolerated. Thirdly, India will not distinguish between terrorist sponsors and the masterminds behind such attacks.
Shri Modi informed the House with clarity on global support for India's actions during Operation Sindoor. He stated that no country in the world objected to India taking necessary action in defence of its national security. The Prime Minister emphasized that out of the 193 member nations of the United Nations, only three issued statements in support of Pakistan during the operation. He remarked that India received widespread backing from countries across the globe—including strategic groupings like QUAD and BRICS, and nations such as France, Russia, and Germany. The Prime Minister asserted that the international community stood in strong support of India.
Expressing deep disappointment that while India received support from the global community, the valour of the nation's soldiers did not find backing from the opposition, Shri Modi remarked that just days after the April 22 terrorist attack, certain opposition leaders began mocking the government and alleged failure. The Prime Minister said this mockery, and their indulgence in political opportunism even in the wake of the Pahalgam killings, reflected a disregard for national grief. He stated that such statements were not only petty but demoralizing for India's security forces. Shri Modi emphasized that some opposition leaders neither believe in India’s strength nor in the capabilities of its armed forces, and continue to cast doubt on Operation Sindoor. He asserted that chasing headlines might serve political interests, but it will not earn the trust or respect of the people.
The Prime Minister stated that on 10 May 2025, India announced the cessation of operations under Operation Sindoor. He acknowledged that this announcement led to varied speculations, which he described as propaganda originating from across the border. He criticized those who chose to amplify Pakistan’s disinformation instead of relying on the facts presented by India’s armed forces, and reaffirmed that India's stance has always remained clear and resolute.
Recalling India’s targeted military operations over the years, emphasizing the strategic clarity and execution involved, Shri Modi stated that during the surgical strikes, India set a clear objective to destroy terrorist launch pads within enemy territory, which was accomplished overnight before sunrise. He remarked that in the Balakot air strikes, India targeted terrorist training centres and successfully carried out the mission. The Prime Minister emphasized that under Operation Sindoor, India again operated with a clearly defined objective—striking the epicentre of terror and the infrastructure behind the Pahalgam attackers, including their planning bases, training hubs, funding sources, tracking and technical support, and arms supply chains. “India precisely attacked the nerve centre of these terrorists and dismantled the core of their operations”, said the PM.
“Once again the Indian forces achieved 100% of their targets, showcasing the nation’s strength”, stressed Shri Modi, criticizing those who deliberately choose to forget these milestones, affirming that the nation remembers well: the operation took place on the night of May 6 and morning of May 7, and by sunrise on May 7, the Indian Army held a press conference stating the mission was accomplished. The Prime Minister reiterated that India’s objectives were clear from day one—to dismantle terrorist networks, their masterminds, and their logistical hubs—and that the mission was completed as planned. Quoting Union Minister of Defence, Shri Rajnath Singh, the Prime Minister echoed with conviction that India’s armed forces conveyed its success to Pakistan’s military within minutes, making intentions and outcomes unmistakable. He asserted that Pakistan’s decision to openly stand with terrorists reflected a lack of prudence. Had they acted sensibly, they would not have made such a brazen error. The Prime Minister emphasized that although India was fully prepared and waiting for the right moment, its goal was to eliminate terrorism—not engage in conflict with a nation. However, when Pakistan decided to enter the battlefield in support of terrorists, India responded with a powerful counterstrike. He highlighted that on the midnight of May 9 and the morning of May 10, Indian missiles struck across Pakistan with such intensity that it surpassed their imagination.
The Prime Minister further stated on the floor of the house that India’s decisive action under Operation Sindoor forced Pakistan to its knees. He recalled how Pakistani citizens expressed shock, whose reactions were widely visible on television. Shri Modi remarked that Pakistan was so overwhelmed by the response that its Director General of Military Operations (DGMO) directly called India, pleading to stop the offensive—admitting they could not endure further assault. He reiterated that India had clearly stated, during the press conference on the morning of May 7, that its objectives were achieved and that any further provocation would prove costly. “India’s policy was deliberate, well-considered, and crafted in coordination with its armed forces—focused exclusively on dismantling terrorism, its sponsors, and their bases, India’s action was non-escalatory by design”, declared the PM.
The Prime Minister stated that no global leader objected to India’s operations. He revealed that on the night of May 9, the Vice President of the United States attempted to reach him multiple times while he was in a high-level meeting with Indian defence officials. After returning the call, the Prime Minister was informed that Pakistan might launch a major offensive. He responded unequivocally: “If that is Pakistan’s intent, it will cost them dearly.” He added firmly that India would retaliate with greater force, stating, “We will respond to bullets with canons.” The Prime Minister confirmed that India struck back powerfully on the night of May 9 and morning of May 10, dismantling Pakistan’s military infrastructure with overwhelming force. He noted that Pakistan now fully understands—every Indian response will be stronger than the last. “Should Pakistan dare again, it will face a fitting and formidable retaliation. Operation Sindoor remains active and resolute”, declared Shri Modi.
“Today’s India is full of self-confidence and is progressing rapidly with the spirit of self-reliance”, affirmed the Prime Minister, remarking that the nation is witnessing India’s march toward Atmanirbharta, but it is also seeing the unfortunate trend of the opposition becoming increasingly dependent on Pakistan for its political narratives. The Prime Minister stated that during the ongoing 16-hour discussion, opposition was seen importing issues from Pakistan—a matter of deep regret.
Underscoring the evolving nature of warfare, where information and narrative-building play a critical role, the Prime Minister cautioned that AI-powered disinformation campaigns are being used to weaken the morale of armed forces and sow public mistrust. He expressed concern that the opposition and its allies have effectively become spokespersons of Pakistan’s propaganda, undermining India's national interest.
Highlighting repeated efforts to question and diminish India’s military achievements, Shri Modi stated that after India’s successful surgical strikes, opposition leaders demanded proof from the armed forces. He noted that as public sentiment shifted in favour of the military, Opposition leaders changed their stance—claiming they had also conducted such strikes citing differing numbers, from three to fifteen surgical strikes.
The Prime Minister remarked that following the Balakot air strikes, the Opposition could not challenge the operation outright but instead began demanding photographic evidence. He observed that they repeatedly asked where the strike hit, what was destroyed, how many were killed—questions, he pointed out, that echoed Pakistan’s own rhetoric.
The Prime Minister remarked that when Indian Air Force pilot Abhinandan was captured by Pakistan, celebrations in that country were expected. However, some individuals within India began whispering doubts, suggesting that the Prime Minister was in trouble and questioning whether Abhinandan would be brought back. The Prime Minister highlighted that Abhinandan’s return to India was secured "with bold resolve," and upon his repatriation, such critics fell silent.
Shri Modi further stated that after the Pahalgam attack, when a BSF soldier was taken captive by Pakistan, certain groups believed they had gained a major opportunity to corner the government. He highlighted that their ecosystem spread numerous narratives across social media—raising speculative questions about the soldier’s fate, his family’s condition, and the likelihood of his return. He emphasized that despite these attempts, India responded with clarity and dignity, dispelling misinformation and reaffirming its commitment to protecting every soldier.
Stating that the BSF soldier captured after the Pahalgam incident also returned with honour and dignity, Shri Modi remarked that terrorists were grieving, their handlers were grieving—and seeing them, some individuals within India appeared to grieve as well. He observed that during the surgical strikes, attempts were made to play political games which failed to gain traction. During the air strike, similar attempts were made, but those too collapsed. He noted that when Operation Sindoor took place, critics shifted their stance again, first refusing to acknowledge the operation, then questioning why it was stopped. He commented that those opposing always seek a reason to object.
Highlighting that the Opposition has long displayed a negative attitude towards the armed forces, the Prime Minister pointed out that even during the recent commemoration of Kargil Vijay Diwas, the Opposition neither celebrated the victory nor acknowledged its significance. He remarked that history is witness to the fact that during the Doklam standoff, while the Indian forces displayed courage, Opposition leaders were secretly seeking briefings from questionable sources.
The Prime Minister further expressed astonishment that the Opposition appeared to give a clean chit to Pakistan. He questioned the demand raised by the Opposition for proof that the Pahalgam terrorists were Pakistani nationals, noting that this is the same demand being made by Pakistan itself. He remarked that such habits and audacity persist within Opposition, echoing external narratives. The Prime Minister remarked that today, with no shortage of evidence and facts plainly visible before the public, certain individuals still continue to raise doubts. He questioned how these individuals would have reacted if such clear proof had not been available, implying that their responses would have been even more misleading or irresponsible.
Underlining that while discussions often focus on one part of Operation Sindoor, Shri Modi there are moments of national pride and demonstrations of strength that also deserve attention. He praised India’s air defence systems, noting that they are widely acknowledged across the world and that they had dismantled Pakistan’s missiles and drones “like straw.” He cited data that on 9 May, Pakistan attempted a major offensive involving approximately one thousand missiles and armed drones targeting India. The Prime Minister emphasized that had these missiles landed, they would have caused widespread destruction. Instead, India’s air defence neutralized all of them mid-air. He stated that this achievement fills every citizen with pride.
Criticizing that Pakistan spread false reports about an attack on the Adampur airbase and attempted to widely promote that lie, Shri Modi stated that he personally visited Adampur the very next day and exposed the falsehoods on ground, making it clear that such misinformation would no longer succeed.
The Prime Minister criticized that the current Opposition has governed India for a significant period and is fully aware of how administrative systems function. He expressed concern that despite this experience, they consistently refused to accept official clarifications. Shri Modi noted that whether it is a statement from the Ministry of External Affairs, repeated responses from the External Affairs Minister, or clarifications from the Home and Defence Ministers, the opposition refuses to trust them. He questioned how a party that has ruled for decades could show such lack of faith in the nation's institutions, asserting that opposition now seems to operate according to Pakistan’s remote control, with its stance shifting accordingly.
Shri Modi criticized the senior leaders of opposition who prepare written statements and make the young MPs speak on their behalf. He condemned such leadership for lacking the courage to speak themselves, and for terming Operation Sindoor—a response to a brutal terror attack that claimed 26 lives—as “a spectacle.” He described this statement as akin to pouring acid on the memory of a horrific event and called it a shameful act.
Shri Modi shared that the terrorists involved in the Pahalgam attack were neutralized by Indian security forces in Operation Mahadev the previous day. He expressed astonishment that laughter and mockery accompanied questions about the timing of the operation—asking sarcastically whether it was scheduled for a holy Monday in the month of Sawan. He criticized this attitude as a reflection of extreme despair and frustration and commented that it shows the deteriorating condition of the opposition's approach.
Quoting ancient scriptures, Shri Modi said that when a nation is protected by arms, the pursuit of knowledge and philosophical discourse can flourish. “A strong military at the borders ensures a vibrant and secure democracy”, said Shri Modi.
“Operation Sindoor stands as direct evidence of India’s military empowerment over the past decade”, exclaimed the Prime Minister, noting that such strength did not emerge spontaneously, but was the result of focused effort—contrasting it with Opposition's tenure, during which self-reliance in defence was not even considered. He remarked that even today, the term "self-reliance," rooted in Gandhian philosophy, is mocked.
Asserting that during Opposition rule, every defence deal was an opportunity for personal gain, Shri Modi said that India remained dependent on foreign suppliers for even basic equipment. He listed deficiencies such as the absence of bulletproof jackets and night vision cameras, and pointed out that scandals were linked to every defence procurement—from jeeps to Bofors to helicopters. The Prime Minister highlighted that India's forces had to wait decades for modern weapons and reminded the House that historically, India was a leader in defence manufacturing. He cited that even during sword warfare, Indian weapons were considered superior. He remarked that post-Independence, India’s robust defence manufacturing ecosystem was deliberately weakened and systematically dismantled.
Shri Modi remarked that avenues for research and manufacturing were blocked for years, and had those policies continued, India would not have been able to even imagine Operation Sindoor in the 21st century. He stated that under such circumstances, India would have struggled to find weapons, equipment, and ammunition in time, and feared interruptions during military action. He highlighted that over the past decade, weapons made under the Make in India initiative played a decisive role in the success of Operation Sindoor.
The Prime Minister recalled that a decade ago, Indians resolved to build a strong, self-reliant, and modern nation, prompting a series of security reforms that were implemented for the first time since independence. He noted that the appointment of the Chief of Defence Staff was a major reform—one that had long been debated and practiced globally, yet never executed in India. He applauded the wholehearted support and acceptance of this system by all three services.
Emphasising that the greatest strength now lies in jointness and integration, Shri Modi stated that integration across the Navy, Air Force, and Army has multiplied India’s defence capability, and Operation Sindoor reflected the success of this transformation.
The Prime Minister stated that reforms were introduced in government-owned defence production companies despite initial resistance, including unrest and strikes. He praised the workers for placing national interest first, embracing reforms, and becoming highly productive. He further highlighted that India opened its defence sector to private companies, and today, the private sector is making notable progress. Shri Modi pointed out that hundreds of startups in defence, many led by young professionals aged 27–30 from Tier 2 and Tier 3 cities—including young women—are contributing significantly to innovation.
The Prime Minister stated that activities in the drone sector are primarily led by individuals around the age of 30–35, and their contributions proved instrumental in Operation Sindoor. He extended his appreciation to all such contributors and assured them that the country will continue to move forward.
Underscoring that 'Make in India' in the defence sector was never merely a slogan, Shri Modi stated that budgetary increases, policy changes, and new initiatives were undertaken with a clear vision, enabling rapid progress in indigenous defence manufacturing. He highlighted that in the past decade, India’s defence budget has nearly tripled. Defence production has increased by approximately 250 percent, and defence exports have surged over 30 times in the last 11 years, now reaching nearly 100 countries.
The Prime Minister remarked that certain milestones have had a lasting impact on history, stating that Operation Sindoor has firmly positioned India within the global defence market. He noted that the rising demand for Indian weaponry would strengthen domestic industries, empower MSMEs, and create employment for youth. He affirmed that young Indians are now showcasing India’s strength through their innovations.
Shri Modi clarified that self-reliance in defence is essential not just for national interest but also for global peace in today’s competitive era. “India is the land of Buddha, not Yuddha (war), and although the nation desires prosperity and peace, the path to both requires strength and resolve”, said Shri Modi. He described India as the land of great warriors—Chhatrapati Shivaji Maharaj, Maharaja Ranjit Singh, Rajendra Chola, Maharana Pratap, Lachit Borphukan, and Maharaja Suheldev—emphasizing that strategic strength remains vital for development and peace.
The Prime Minister asserted that the opposition has never had a clear vision for national security and has consistently compromised on it. He stated that those now questioning why Pakistan-occupied Kashmir hasn’t been reclaimed must first answer who allowed Pakistan to take control of it in the first place.
Strongly criticizing post-independence decisions that continue to burden the nation, Shri Modi highlighted that critical misjudgments led to the loss of 38,000 square kilometers of Indian territory in Aksai Chin, which was wrongly labeled as barren land. He remarked that between 1962 and 1963, the then ruling party leaders had proposed surrendering key regions in Jammu & Kashmir, including Poonch, Uri, Neelam Valley, and Kishanganga.
The Prime Minister pointed out that the surrender was proposed under the guise of "Line of Peace." He further criticized the Opposition for accepting mediation over the Rann of Kutch in 1966, resulting in the handing over of approximately 800 square kilometers of land, including the disputed Chhad Bet region, to Pakistan. He recalled that although Indian forces had reclaimed Hajipir Pass in the 1965 war, the then ruling dispensation returned it, undermining the nation’s strategic victory.
The Prime Minister emphasized that during the 1971 war, India had captured thousands of square kilometers of Pakistani territory and held 93,000 prisoners of war. Despite the favorable conditions, he said, the opportunity to reclaim Pakistan-occupied Kashmir (PoK) was missed. Even Kartarpur Sahib, located near the border, could not be secured. He expressed regret over the decision in 1974 to gift Katchatheevu Island to Sri Lanka, noting the ongoing hardships faced by fishermen from Tamil Nadu due to this transfer.
The Prime Minister underscored that the opposition carried a decades-long intent to withdraw Indian forces from Siachen, compromising national security.
The Prime Minister reminded the House that following the horrific 26/11 Mumbai attacks, the then government chose to resume dialogue with Pakistan just weeks after the tragedy, allegedly under foreign pressure. He remarked that despite the magnitude of 26/11, the then government did not expel a single Pakistani diplomat nor cancel even a single visa. The Prime Minister noted that Pakistani-sponsored terror attacks continued unabated, yet Pakistan retained the "Most Favoured Nation" status under the then government, which was never revoked.
Shri Modi emphasized that while the nation demanded justice for Mumbai, the then ruling party remained engaged in trade with Pakistan. He highlighted that while Pakistan was sending terrorists to wreak havoc, the then government held peace-oriented poetic gatherings in India.
The Prime Minister asserted that his government ended this one-sided traffic of terror and misplaced optimism by revoking Pakistan's MFN status, halting visas, and shutting down the Attari-Wagah border. He further criticized the Opposition for repeatedly mortgaging India’s national interests, citing the Indus Waters Treaty as a prime example. He pointed out that the treaty was executed by the then Prime Minister, involving rivers originating from India—rivers that have long been part of India’s cultural and spiritual legacy.
Shri Modi said that rivers like the Sindhu and Jhelum, once synonymous with India’s identity, were handed over for arbitration to the World Bank—despite being India’s own rivers and water. He denounced this move as a betrayal of India’s self-respect and cultural ethos.
Condemning historical diplomatic decisions that compromised India’s water rights and development, particularly under the Indus Waters Treaty, the Prime Minister highlighted that the then PM agreed to allocate 80% of the water from rivers originating in India to Pakistan, leaving only 20% for a vast nation like India. He questioned the rationale behind this arrangement, calling it a failure of wisdom, diplomacy, and national interest.
Shri Modi remarked that rivers emerging from Indian soil belonged to the citizens, especially the farmers of Punjab and Jammu & Kashmir. He said the then ruling dispensation’s agreement pushed a large part of the country into water distress and sparked internal state-level water disputes, while Pakistan exploited the benefits.
The Prime Minister emphasized that India's cultural and civilizational connection with these rivers was disregarded, and the people most affected—India’s farmers—were denied their rightful access.
He stated that if this situation had not arisen, numerous major water projects could have been developed on western rivers. Farmers across Punjab, Haryana, Rajasthan, and Delhi would have had ample water, and drinking water shortages would not have existed. Additionally, India would have generated power through industrial systems.
The Prime Minister noted that the then government even provided crores of rupees to Pakistan to build canals, further disadvantaging India's interests. Shri Modi informed that the Government has now put the Indus water treaty under abeyance in view of national interest. “India has decided that blood and water will not flow together”, exclaimed the PM.
Noting that before 2014, the country lived under a constant shadow of insecurity, Shri Modi recalled how frequent announcements at public places—railway stations, bus stands, airports, temples—warned people to avoid unattended items due to the fear of bombs, describing it as a climate of fear that prevailed across the nation. He emphasized that weak governance under the then ruling dispensation led to countless civilian casualties, stating that the government had failed to protect its citizens. Shri Modi affirmed that terrorism could have been curbed and presented the progress made in the last 11 years as proof, highlighting a sharp decline in terror incidents that had plagued the country between 2004 and 2014.
The Prime Minister questioned why previous administrations did not take effective steps to control terrorism if it was indeed possible. He alleged that those dispensations allowed terrorism to flourish due to its politics of appeasement and vote bank considerations.
Shri Modi recalled that in 2001, when there was an attack on the country’s Parliament, a senior opposition leader had spoken about giving Afzal Guru the benefit of doubt. He highlighted how the 26/11 Mumbai attacks, despite the capture and global recognition of the Pakistani nationality of the terrorist Ajmal Kasab, were used to advance the narrative of "saffron terror."
The Prime Minister cited that a leader from the then ruling party even told a top U.S. diplomat that Hindu groups posed a greater threat than Lashkar-e-Taiba, portraying this as an example of their narrative-building abroad.
He strongly condemned opposition for preventing the full implementation of the Indian Constitution in Jammu & Kashmir, stating that Baba Saheb Ambedkar’s Constitution was barred from entering the region due to appeasement politics consistently compromising national security.
Shri Modi invoked a unifying sentiment, saying that political differences may persist, but unity of purpose must prevail in national interest. Referring to the Pahalgam tragedy, the Prime Minister highlighted how it deeply wounded the nation and prompted India’s decisive response through Operation Sindoor, which embodies courage, self-reliance, and national resolve.
He praised the Indian delegations who, with conviction and clarity, represented the nation globally. Their advocacy, he said, echoed the ‘Sindoor Spirit’ that now guides India’s posture both within and beyond its borders.
Expressing dismay over the reaction of some opposition leaders who allegedly opposed India’s assertive global messaging, the Prime Minister lamented attempts to silence those who spoke in the House in defense of the nation. Addressing this mindset, he shared a poetic expression that called for courageous and purposeful discourse.
Shri Modi urged the opposition to abandon political pressures that allegedly led to leniency towards Pakistan and warned against turning moments of national triumph into political ridicule.
The Prime Minister made it unequivocally clear: India will dismantle terrorism at its roots. Operation Sindoor remains ongoing, serving as a direct warning to Pakistan—until cross-border terrorism is halted, India will continue its responsive actions.
Shri Modi concluded with a firm resolve to ensure India’s future remains safe and prosperous, and expressed deep gratitude to the House for engaging in meaningful deliberation that reflects the sentiments of the people.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଉପରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିତର୍କ ସମୟରେ ଲୋକସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
29 JUL 2025 10:37PM by PIB Bhubaneswar
ଏହି ବିଜୟ ଉତ୍ସବ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ଶକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମାଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ବିଜୟ ଉତ୍ସବର ଭାବନା ସହ ମୁଁ ଗୃହରେ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଛିଡ଼ାହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଶକ୍ତିକୁ ଉଜାଗର କରିଥିଲା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ, ନୌସେନା, ସ୍ଥଳସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାର ସମନ୍ୱୟ ପାକିସ୍ତାନର ମୂଳକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି ଯେ ଏହା ନିଜ ସର୍ତ୍ତରେ ଆତଙ୍କବାଦର ଜବାବ ଦେବ, ପରମାଣୁ ବ୍ଲାକମେଲ୍ ସହ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରାୟୋଜକ ଏବଂ ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡ୍ ଉଭୟଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଜାରି ରହିଛି, ପାକିସ୍ତାନର ଯେକୌଣସି ଦୁଃସାହସର କଡ଼ା ଜବାବ ଦିଆଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୀମାରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସେନା ଏକ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତିର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରମାଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଯୁଦ୍ଧ ନୁହେଁ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଭୂମି; ଆମେ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଦ୍ଭାବ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣୁ ଯେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ଶକ୍ତିରୁ ଆସେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି ଯେ ରକ୍ତ ଏବଂ ପାଣି ଏକାଠି ପ୍ରବାହିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଙ୍ଗଳବାର ଲୋକସଭାରେ ପହଲଗାମରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଜବାବରେ ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସଫଳ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂରଉପରେ ଏକ ବିଶେଷ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ସମ୍ବୋଧନ କରିଥିଲେ। ସଦନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିବେଶନର ଆରମ୍ଭରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହ ନିଜର ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ଭାରତର ବିଜୟର ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଭାରତର ଗୌରବର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।
ଆତଙ୍କବାଦୀ ମୁଖ୍ୟାଳୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିନାଶକୁ 'ବିଜୟ ଉତ୍ସବ' ବୋଲି ଅବିହିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିଜୟୋତ୍ସବ ସିନ୍ଦୂର ସହିତ ନିଆଯାଇଥିବା ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରତିଜ୍ଞାର ପୂରଣକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ - ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ବଳିଦାନର ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି। "ବିଜୟ ଉତ୍ସବ ହେଉଛି ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ଶକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମାଣ", ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଜୟୋତ୍ସବ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଏକତା, ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ସାମୂହିକ ବିଜୟକୁ ପାଳନ କରେ।
ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ସେ ବିଜୟର ମନୋଭାବ ସହିତ ସଦନରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦେଖିପାରୁନାହାଁନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେ ଏକ ଆଇନା ଧରି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଭାବନା ସହିତ ତାଙ୍କ ସ୍ୱର ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସାମୂହିକ ଭାବନାର ପ୍ରତିଧ୍ୱନି ସଦନରେ ଶୁଣାଯାଇଛି, ଏବଂ ସେ ସେହି ସ୍ବର ସହ ସ୍ବର ମିଳାଇବାକୁ ସେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସିନ୍ଦୂର ଅପରେସନ୍ ସମୟରେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଟଳ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଦେଶ ପ୍ରତି ଋଣୀ ଅଛନ୍ତି। ସେ ନାଗରିକଙ୍କ ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଅଭିଯାନର ସଫଳତାରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୫ରେ ପହଲଗାମ୍‌ରେ ଘଟିଥିବା ଏହି ଘୃଣ୍ୟ ଘଟଣାର ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ନିରୀହ ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଧର୍ମ ପଚାରିବା ପରେ ନିର୍ମମ ଭାବରେ ଗୁଳି କରିଥିଲେ - ଏହାକୁ ନିଷ୍ଠୁରତାର ଚରମସୀମା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତକୁ ହିଂସାର ନିଆଁରେ ଫସାଇବା ଏବଂ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଅଶାନ୍ତିକୁ ଉସୁକାଇବାର ଏକ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା। ଏକତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସହିତ ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ପରେ, ସେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ମତ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଇଂରାଜୀରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ବିବୃତ୍ତି ଜାରି କରିଥିଲେ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ରଖୁଛି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କଳ୍ପନାଠାରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡ ମିଳିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ରେ ବିଦେଶ ଗସ୍ତରେ ଥିଲେ କିନ୍ତୁ ତୁରନ୍ତ ଫେରିଆସି ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଡାକିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେବା ପାଇଁ ବୈଠକରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା, ଏହା ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର କ୍ଷମତା, ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାହସ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେନାକୁ ସମୟ, ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଜବାବର ପଦ୍ଧତି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ସମୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଜଣାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର କିଛି ଅଂଶ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଥାଇପାରେ। ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଦଣ୍ଡ ଏତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଥିଲା ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପରେ ନିଦ ହଜାଇ ଦେଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଗୃହ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ଏହାର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସଫଳତାକୁ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଜାଣିଥିଲା ଯେ ଭାରତ ଏକ ବଡ଼ ଜବାବ ଦେଇପାରେ, ଏଣୁ ସେମାନେ ପରମାଣୁ ଧମକ ମଧ୍ୟ ଦେଉଥିଲେ । ଏହି ଅପରେସନର ପ୍ରଥମ ଦିଗ ଉପରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ଅନୁସାରେ, ଭାରତ ୬ ଏବଂ ୭ ମଇ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ରାତିରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ଓ ପାକିସ୍ତାନ କିଛି କରିପାରିନଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମାତ୍ର ୨୨ ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ଏପ୍ରିଲ ୨୨ ଆକ୍ରମଣର ପ୍ରତିଶୋଧ ନେଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୃହ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସାମରିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିଗକୁ ଆହୁରି ଉପସ୍ଥାପନ କରି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ପାକିସ୍ତାନ ସହିତ ଅନେକ ଯୁଦ୍ଧ କରିଛି, ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏପରି ଏକ ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଅପହଞ୍ଚ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡାଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ ଟାର୍ଗେଟ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାକୁ ଭାରତ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ବୋଲି କେହି କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ। ସେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ବାହାବଲପୁର ଏବଂ ମୁରିଦକେର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଘାଟିଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିଲା, ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସଫଳତାର ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡାଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅପରେସନର ତୃତୀୟ ଦିଗକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନର ପରମାଣୁ ବିପଦ ଫମ୍ପା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଯେ ପରମାଣୁ ବ୍ଲାକମେଲିଂ ଆଉ ସହ୍ୟ କରାଯିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଭାରତ କେବେ ବି ଏହା ଆଗରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବ ନାହିଁ।
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଅନ୍ତର୍ଗତ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଜବାବର ଚତୁର୍ଥ ଦିଗକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପାକିସ୍ତାନୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦୀ ଆକ୍ରମଣ କରି ଏହାର ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ପାକିସ୍ତାନର ବାୟୁ ସରଞ୍ଜାମକୁ ଯଥେଷ୍ଟ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି - ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଏବେ ବି ଭଗ୍ନ ଅବସ୍ଥାରେ ଅଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଯୁଦ୍ଧ ଯୁଗରେ ଅଛୁ ଏବଂ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି। ଯଦି ଭାରତ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷର ପ୍ରସ୍ତୁତି ନେଇ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯୁଗରେ ଦେଶକୁ ବଡ଼ କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା । ଏହି ଅପରେସନର ପଞ୍ଚମ ଦିଗ ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ବିଶ୍ୱ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଦେଖିଛି। ସେ ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଡ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ମିସାଇଲର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପାକିସ୍ତାନର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା।
ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା - ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ (ସିଡିଏସ)ଙ୍କ ଘୋଷଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ନୌସେନା, ସ୍ଥଳସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନା ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଦେଖିଥିଲା ଏବଂ ଏହି ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଏହାର ମୂଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା କିନ୍ତୁ ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଅବିଚଳିତ ଥିଲେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆକ୍ରମଣ ଯୋଜନା କରୁଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ଏବେ ବଦଳି ଯାଇଛି। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡମାନେ ନିଦ ହରାନ୍ତି - ଏହା ଜାଣି ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେବ ଏବଂ ବିପଦକୁ ସଠିକ ଭାବରେ ଦୂର କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏକ "ନୂତନ ସ୍ୱାଭାବିକ" ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି।
ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟର ବିଶାଳ ପରିସର ଏବଂ ପହଞ୍ଚିକୁ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦେଖିଛନ୍ତି, ସିନ୍ଦୁରରୁ ସିନ୍ଧୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାକିସ୍ତାନରେ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଏକ ନୂତନ ନୀତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି: ଭାରତ ଉପରେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଏହାର ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡ ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନକୁ ମହଙ୍ଗା ପଡ଼ିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ତିନୋଟି ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମତଃ, ଭାରତ ନିଜସ୍ୱ ସର୍ତ୍ତରେ, ନିଜସ୍ୱ ଉପାୟରେ ଏବଂ ନିଜସ୍ୱ ସମୟରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଜବାବ ଦେବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, କୌଣସି ପ୍ରକାରର ପରମାଣୁ ବ୍ଲାକମେଲ୍ ଆଉ ବରଦାସ୍ତ କରାଯିବ ନାହିଁ। ତୃତୀୟତଃ, ଭାରତ ଏପରି ଆକ୍ରମଣ ପଛରେ ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ପ୍ରାୟୋଜକ ଏବଂ ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମର୍ଥନ ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟତାର ସହିତ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶ ଭାରତ ତାର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉପରେ ଆପତ୍ତି କରିନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାତିସଂଘର ୧୯୩ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ତିନୋଟି ଦେଶ ଅପରେସନ ସମୟରେ ପାକିସ୍ତାନକୁ ସମର୍ଥନ କରି ବିବୃତ୍ତି ଜାରି କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ - କ୍ବାଡ୍ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଭଳି ରଣନୈତିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ, ରୁଷ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ଭଳି ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ମିଳିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଭାରତକୁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ କରୁଛି।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରୁ ସମର୍ଥନ ପାଇବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କ ବୀରତ୍ୱକୁ ବିରୋଧୀ ଦଳରୁ ସମର୍ଥନ ନ ମିଳିବାରୁ ଗଭୀର ନିରାଶା ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର କିଛି ଦିନ ପରେ କିଛି ବିରୋଧୀ ନେତା ସରକାରଙ୍କୁ ପରିହାସ କରିବା ଏବଂ ବିଫଳତାର ଅଭିଯୋଗ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିହାସ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସୁଯୋଗବାଦରେ ସେମାନଙ୍କର ଲିପ୍ତ ରହିବା ଜାତୀୟ ଶୋକ ପ୍ରତି ଅବମାନନା ଦର୍ଶାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ବକ୍ତବ୍ୟ କେବଳ ସାମାନ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପାଇଁ ନିରାଶାଜନକ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି ବିରୋଧୀ ନେତା ଭାରତର ଶକ୍ତି କିମ୍ବା ଏହାର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର କ୍ଷମତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରକୁ ସନ୍ଦେହ କରିଚାଲିଛନ୍ତି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିରୋନାମା ପଛରେ ପଡ଼ିବା ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଲାଭ ଦେଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ କିମ୍ବା ସମ୍ମାନ ଅର୍ଜନ କରିପାରିବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୦ ମଇ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଅଧୀନରେ ଅପରେସନ ବନ୍ଦ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା। ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଘୋଷଣା କେତେକ କଳ୍ପନା ଜଳ୍ପନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା, ଯାହାକୁ ସେ ସୀମାପାର ଦୁସ୍ପ୍ରଚାର ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ପାକିସ୍ତାନର ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁନର୍ବାର କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସର୍ବଦା ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ରହିଛି।
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦମୂଳକ ସାମରିକ ଅଭିଯାନକୁ ମନେ ପକାଇ, ଏଥିରେ ଜଡିତ ରଣନୈତିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ସମୟରେ ଭାରତ ଶତ୍ରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍ ଧ୍ୱଂସ କରିବାର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲା, ଯାହା ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ପୂର୍ବରୁ ରାତାରାତି ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବାଲାକୋଟ ବିମାନ ଆକ୍ରମଣରେ ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ତାଲିମ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲା ଏବଂ ସଫଳତାର ସହିତ ମିଶନକୁ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ଅଧୀନରେ, ଭାରତ ପୁଣି ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପରିଭାଷିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି - ଆତଙ୍କବାଦର କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପହଲଗାମ୍ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ପଛରେ ଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଜନା ଘାଟି, ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର, ପାଣ୍ଠି ଉତ୍ସ, ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଛାତିରେ ଏକ ସଠିକ୍ ଆଘାତ ଦେଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆତଙ୍କ ଅଭିଯାନର ମୁଖ୍ୟ ଅଂଶକୁ ବାଧା ଦେଇଛି।"
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, "ପୁଣି ଥରେ, ଭାରତୀୟ ସେନା ସେମାନଙ୍କର ୧୦୦% ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।" ଯେଉଁମାନେ ଜାଣିଶୁଣି ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲିବାକୁ ବାଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଭଲ ଭାବରେ ମନେ ରଖିଛି: ଏହି ଅପରେସନ ୬ ମଇ ରାତି ଏବଂ ୭ ମଇ ସକାଳେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୭ ମଇ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ସେନା ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରି ଘୋଷଣା କରିଥିଲା ଯେ ମିଶନ ସଫଳ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନର୍ବାର କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା - ଆତଙ୍କବାଦୀ ନେଟୱାର୍କ, ସେମାନଙ୍କର ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ହବ୍ ଧ୍ୱଂସ କରିବା - ଏବଂ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ମିଶନ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହଙ୍କ ଉଦ୍ଧୃତି ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ କିଛି ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ପାକିସ୍ତାନ ସେନାକୁ ଏହାର ସଫଳତା ଜଣାଇ ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲା। ସେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପାକିସ୍ତାନର ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସହିତ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ଠିଆ ହେବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଚକ୍ଷଣତାର ଅଭାବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଯଦି ସେମାନେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ଏପରି ନିର୍ଲଜ୍ଜ ଭୁଲ କରିନଥାନ୍ତେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ସଠିକ୍ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲା, ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବା, କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ସଂଘର୍ଷରେ ଲିପ୍ତ ହେବା ନୁହେଁ। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଯୁଦ୍ଧକ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା, ଭାରତ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆକ୍ରମଣ ସହିତ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେଇଥିଲା। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୯ ମଇ ମଧ୍ୟରାତ୍ରି ଏବଂ ୧୦ ମଇ ସକାଳେ ଭାରତୀୟ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପାକିସ୍ତାନ ଉପରେ ଏତେ ତୀବ୍ର ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା ଯେ ଏହା ସେମାନଙ୍କ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଦନରେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଅଧୀନରେ ଭାରତର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଆଣ୍ଠେଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା । ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନୀ ନାଗରିକମାନେ କିପରି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଟେଲିଭିଜନରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଏହି ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ଏତେ ଭୟଭୀତ ହୋଇଥିଲା ଯେ ଏହାର ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଡିଜିଏମଓ) ସିଧାସଳଖ ଭାରତକୁ ଫୋନ୍ କରି ଆକ୍ରମଣ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ - ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଆଉ କୌଣସି ଆକ୍ରମଣ ସହ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୭ ମଇ ସକାଳେ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଥିଲା ଯେ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ଯେକୌଣସି ଉତ୍ତେଜନା ମହଙ୍ଗା ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, "ଭାରତ ନିଜର ଯୋଜନା ଜାଣିଶୁଣି, ଭଲ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରି ଏବଂ ଏହାର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା - କେବଳ ଆତଙ୍କବାଦ, ଏହାର ପ୍ରାୟୋଜକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉତ୍ତେଜନା ବଢାଇବା ନଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ବିଶ୍ୱ ନେତା ଭାରତର ଅପରେସନକୁ ବିରୋଧ କରିନଥିଲେ। ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ମେ ୯ ରାତିରେ, ଆମେରିକାର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ଥର ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ଫୋନର ଉତ୍ତର ଦେବା ପରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଏକ ବଡ଼ ଆକ୍ରମଣ କରିପାରେ। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ: "ଯଦି ଏହା ପାକିସ୍ତାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ତେବେ ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ମହଙ୍ଗା ପଡ଼ିବ।" ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ସହିତ ଜବାବ ଦେବ, "ଆମେ ଗୁଳିର ଜବାବ ତୋପ ସହିତ ଦେବୁ।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ୯ ମେ ରାତି ଏବଂ ୧୦ ତାରିଖ ସକାଳେ କଡ଼ା ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା, ପାକିସ୍ତାନର ସାମରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରବଳ ଶକ୍ତି ସହିତ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଏବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୁଝିପାରୁଛି - ଯେକୌଣସି ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ। "ଯଦି ପାକିସ୍ତାନ ପୁଣି ସାହସ କରେ, ତେବେ ସେମାନେ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଭୟଙ୍କର ପ୍ରତିଶୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ସ୍ଥିର।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆଜିର ଭାରତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଭାବନା ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡ଼କୁ ନିଜର ଯାତ୍ରା ଦେଖୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ନିଜର ରାଜନୈତିକ କଥା ପାଇଁ ପାକିସ୍ତାନ ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପଡୁଛନ୍ତି।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୬ ଘଣ୍ଟା ଧରି ଚାଲିଥିବା ବିତର୍କ ସମୟରେ, ବିରୋଧୀ ଦଳ ପାକିସ୍ତାନରୁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆମଦାନୀ କରୁଥିବା ଦେଖାଯାଇଥିଲା - ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖଦ।
ଯୁଦ୍ଧର ବିକଶିତ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଯେଉଁଠାରେ ସୂଚନା ଏବଂ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ମନୋବଳକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ଡିସଫର୍ମେସନ୍ (ଏଆଇ ଚାଳିତ ଦୁସ୍ପ୍ରଚାର) ଅଭିଯାନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ସେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପାକିସ୍ତାନର ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ମୁଖପତ୍ର ପାଲଟିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୁର୍ବଳ କରେ।
ଭାରତର ସାମରିକ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିବା ଏବଂ ଅବମାନନା କରିବାର ବାରମ୍ବାର ପ୍ରୟାସ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସଫଳ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ପରେ, ବିରୋଧୀ ନେତାମାନେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀଠାରୁ ପ୍ରମାଣ ମାଗିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଭାବନା ସାମରିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ଗତି କରୁଥିଲା, ବିରୋଧୀ ନେତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ - ଦାବି କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଏପରି ଆକ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି, ତିନିରୁ ପନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ସଂଖ୍ୟା ଉଲ୍ଲେଖ କରି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବାଲାକୋଟ ବିମାନ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ବିରୋଧୀ ଦଳ ସିଧାସଳଖ ଅପରେସନକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ଫଟୋଗ୍ରାଫିକ୍ ପ୍ରମାଣ ଦାବି କରିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ବାରମ୍ବାର ପଚାରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆକ୍ରମଣ କେଉଁଠି ହୋଇଥିଲା, 'ଣ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲା, କେତେ ଲୋକ ନିହତ ହୋଇଥିଲେ - ଏପରି ପ୍ରଶ୍ନ ପାକିସ୍ତାନର ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ପାଇଲଟ୍ ଅଭିନନ୍ଦନଙ୍କୁ ପାକିସ୍ତାନ ବନ୍ଦୀ କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେହି ଦେଶରେ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ସ୍ବାଭାବିକ ଥିଲା। ତଥାପି, ଭାରତରେ କିଛି ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଅପରେସନ ଉପରେ ସନ୍ଦେହ ପ୍ରକାଶ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଓ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବେ ସମସ୍ୟାରେ ପଡ଼ିଯାଇଛନ୍ତି । ଅଭିନନ୍ଦନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇପାରିବ କି ନାହିଁ ବୋଲି ସେମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଭିନନ୍ଦନଙ୍କ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ "ଦୃଢ ଶକ୍ତି ଓ ଅଙ୍ଗାକାର" ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ତାଙ୍କ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରିବା ପରେ, ଏପରି ସମାଲୋଚକମାନଙ୍କୁ ନୀରବ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବିଏସଏଫ ସୈନିକଙ୍କୁ ପାକିସ୍ତାନ ବନ୍ଦୀ କରିଥିଲା, କିଛି ଗୋଷ୍ଠୀ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସରକାରଙ୍କୁ ଘେରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଅନେକ କାହାଣୀ ପ୍ରସାରିତ କରୁଥିଲା - ସୈନିକଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ, ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଅବସ୍ଥା ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ କାଳ୍ପନିକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଉଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇଛି, ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ଦୂର କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୈନିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରିଛି।
ପହଲଗାମ ଘଟଣା ପରେ ଧରାପଡ଼ିଥିବା ବିଏସଏଫ ସୈନିକ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହିତ ଫେରିଛି ବୋଲି କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଶୋକ କରୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲରମାନେ ଶୋକ କରୁଥିଲେ - ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖି ଭାରତରେ କିଛି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ମଧ୍ୟ ଶୋକ କରୁଥିଲେ। ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ସମୟରେ ରାଜନୈତିକ ଖେଳ ଖେଳିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ସଫଳ ହୋଇନଥିଲା। ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ସମୟରେ ସମାନ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ହୋଇଥିଲା, ସମାଲୋଚକମାନେ ପୁଣି ଥରେ ସେମାନଙ୍କର ମତ ବଦଳାଇଥିଲେ, ପ୍ରଥମେ ଅପରେସନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ଏହାକୁ କାହିଁକି ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ବିରୋଧୀ ସେମାନେ ସବୁବେଳେ ବିରୋଧ କରିବାକୁ କାରଣ ଖୋଜିଚାଲିଥାନ୍ତି ।
ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପ୍ରତି ନକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ପାଳନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ବିଜୟ ଦିବସ ପାଳନ କରିନଥିଲା କିମ୍ବା ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିନଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଡୋକଲାମ ଗତିରୋଧ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ସେନା ସାହସ ଦେଖାଥିଲେ, ବିରୋଧୀ ନେତାମାନେ ଗୁପ୍ତ ଭାବରେ ଆପତ୍ତିଜନକ ସୁତ୍ରରୁ ସୂଚନା ପାଉଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ପାକିସ୍ତାନକୁ କ୍ଲିନ୍ ଚିଟ୍ ଦେଉଥିବା ପରି ମନେ ହେଉଛି। ପହଲଗାମ୍ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ପାକିସ୍ତାନୀ ନାଗରିକ ବୋଲି ପ୍ରମାଣ ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଉଠାଇଥିବା ଦାବି ଉପରେ ସେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଦାବି କରୁଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସାହସ ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହା ବାହ୍ୟ କାହାଣୀକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି, ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ତଥ୍ୟର ଅଭାବ ନାହିଁ, ତଥାପି କିଛି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବେ ବି ସନ୍ଦେହ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏପରି ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରମାଣ ଉପଲବ୍ଧ ନ ଥାଆନ୍ତା ତେବେ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କିପରି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରିଥାଆନ୍ତେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅଧିକ ଭ୍ରାମକ କିମ୍ବା ଦାୟିତ୍ୱହୀନ ହୋଇଥାଆନ୍ତା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଲୋଚନା ପ୍ରାୟତଃ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରର ଗୋଟିଏ ଅଂଶ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଜାତୀୟ ଗର୍ବ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନର ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଯୋଗ୍ୟ। ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେ ଭାରତର ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବହୁଳ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଏବଂ ସେମାନେ ପାକିସ୍ତାନର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଡ୍ରୋନକୁ "ବାଜ ପରି" ଖସାଇ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ତଥ୍ୟ ଉଦ୍ଧୃତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମେ ୯ ତାରିଖରେ ପାକିସ୍ତାନ ଭାରତକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରି ପ୍ରାୟ ଏକ ହଜାର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ବଡ଼ ଆକ୍ରମଣ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା, ତେବେ ସେମାନେ ବ୍ୟାପକ ବିନାଶ ଘଟାଇଥାନ୍ତେ। ଏହା ବଦଳରେ, ଭାରତର ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାଶରେ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିଦେଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଫଳତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଗର୍ବରେ ଭରିଦିଏ।
ଆଦମପୁର ବାୟୁସେନା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ସମ୍ପର୍କରେ ମିଥ୍ୟା ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଏବଂ ସେହି ମିଥ୍ୟାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରଚାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ପାଇଁ ପାକିସ୍ତାନକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ପରଦିନ ଆଦମପୁର ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମିଥ୍ୟାର ପର୍ଦ୍ଦାଫାସ କରିଥିଲେ, ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବେ ସଫଳ ହେବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିରୋଧୀ ଦଳ ବହୁତ ସମୟ ଧରି ଭାରତକୁ ଶାସନ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ସେ ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଗତ। ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେମାନେ ସରକାରୀ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିରନ୍ତର ମନା କରିଆସୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିବୃତ୍ତି ହେଉ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାରମ୍ବାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହେଉ, କିମ୍ବା ଗୃହ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ, ବିରୋଧୀ ଦଳ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ମନା କରିଦେଉଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶାସନ କରୁଥିବା ଏକ ଦଳ କିପରି ଦେଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଏତେ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖାଇପାରେ, ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବେ ପାକିସ୍ତାନର ରିମୋଟ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ସେହି ଅନୁସାରେ ଏହାର ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବରିଷ୍ଠ ବିରୋଧୀ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଲିଖିତ ବିବୃତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ଯୁବ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପଢିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଏପରି ନେତୃତ୍ୱଙ୍କୁ ନିଜ ମତ କହିବାର ସାହସ ନଥିବା ଏବଂ ୨୬ ଜଣଙ୍କ ଜୀବନ ନେଇଥିବା ନୃଶଂସ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରକୁ "ନାଟକ" ବୋଲି କହିବା ପାଇଁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ବିବୃତ୍ତିକୁ ଏକ ଭୟଙ୍କର ଘଟଣାର ସ୍ମୃତିରେ ଏସିଡ୍ ଢାଳିବା ପରି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଲଜ୍ଜାଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣରେ ଜଡିତ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ପୂର୍ବ ଦିନ ଅପରେସନ ମହାଦେବରେ ଭାରତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ନିହତ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ଲୋକ ହସ ଏବଂ ଥଟ୍ଟା ସହିତ ଅପରେସନର ସମୟ ବିଷୟରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ ସେ ବ୍ୟଙ୍ଗାତ୍ମକ ଭାବରେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଏନକାଉଣ୍ଟର ଶ୍ରାବଣ ମାସର ପବିତ୍ର ସୋମବାର ପାଇଁ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିଲା କି? ସେ ଏହି ମନୋଭାବକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିରାଶା ଏବଂ ହତାଶାର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିରୋଧୀଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଅବନତିଶୀଳ ଅବସ୍ଥାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଦେଶ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷିତ ହୁଏ, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦାର୍ଶନିକ ଆଲୋଚନା ପ୍ରଗତି ଲାଭକରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ସୀମାରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସେନା ଏକ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ସିନ୍ଦୂର ଅପରେସନ୍ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ସାମରିକ ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରମାଣ, ଏପରି ଶକ୍ତି ସ୍ବତଃସ୍ପୃତ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇ ନଥିଲା ବରଂ ଏହା ଏକାଗ୍ର ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ଥିଲା - ଏହାକୁ ବିରୋଧୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସହିତ ବିପରୀତ କରି, ଯେଉଁ ସମୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ବିଚାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଗାନ୍ଧୀବାଦୀ ଦର୍ଶନରେ ମୂଳ "ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା" ଶବ୍ଦକୁ ଉପହାସ କରାଯାଉଛି।"
ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଲାଭ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଥିଲା ବୋଲି ଦାବି କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମୌଳିକ ଉପକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲା। ସେ ବୁଲେଟପ୍ରୁଫ୍ ଜ୍ୟାକେଟ୍ ଏବଂ ନାଇଟ୍ ଭିଜନ୍ କ୍ୟାମେରାର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଭଳି ତ୍ରୁଟିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜିପ୍ ଠାରୁ ବୋଫର୍ସ ଏବଂ ହେଲିକପ୍ଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ରୟ ସହିତ ଘୋଟାଲା ଜଡିତ ଥିବା ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସେନାକୁ ଆଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା ଏବଂ ଗୃହକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ, ଭାରତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ନେତା ଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଖଣ୍ଡା ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଜାଣିଶୁଣି ଦୁର୍ବଳ ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନର ପଥ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅବରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଯଦି ସେହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଜାରି ରହିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଭାରତ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ବିଷୟରେ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରି ନଥାନ୍ତା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଭାରତକୁ ସମୟସୀମାରେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଉପକରଣ ଏବଂ ଗୋଳାବାରୁଦ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ଅସୁବିଧା ହେଉଥାନ୍ତା ଏବଂ ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ଭୟ ରହୁଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂରର ସଫଳତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତୀୟମାନେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ, ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ସଂସ୍କାରର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ (ସିଡିଏସ)ଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଥିଲା - ଯାହା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଓ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ କେବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇନଥିଲା। ସେ ତିନୋଟି ସେବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଆଜିର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶକ୍ତି ଏକତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟରେ ନିହିତ ଅଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୌସେନା, ବାୟୁସେନା ଏବଂ ସେନାର ସମନ୍ୱୟ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତାକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିଛି, ଏବଂ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଶାନ୍ତି ଏବଂ ଧର୍ମଘଟ ସମେତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପ୍ରତିରୋଧ ସତ୍ତ୍ୱେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକରେ ସଂସ୍କାର ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା, ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ବହୁତ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଖୋଲି ଦେଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶହ ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଟାୟାର ୨ ଏବଂ ଟାୟାର ୩ ସହରରୁ ୨୭-୩୦ ବର୍ଷ ବୟସର ଯୁବ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବତୀ ବି ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନବସୃଜନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମୁଖ୍ୟତଃ ୩୦-୩୫ ବର୍ଷ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂରରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ସେ ଏପରି ସମସ୍ତ ଯୋଗଦାନକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' କେବେବି କେବଳ ଏକ ସ୍ଲୋଗାନ ନଥିଲା ବୋଲି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବଜେଟ୍ ବୃଦ୍ଧି, ନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ସମ୍ଭବ କରିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟ ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୨୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଦେଶକୁ ଛୁଇଁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କିଛି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଇତିହାସ ଉପରେ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜାରରେ ଭାରତକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି। ଏହା ଭାରତୀୟ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରିବ, ଏମଏସଏମଇକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯୁବ ଭାରତୀୟମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କର ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା କେବଳ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଜିର ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଯୁଗରେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଭୂମି, ଯୁଦ୍ଧର ନୁହେଁ ଏବଂ ଯଦିଓ ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଚାହୁଁଛି, ଉଭୟର ପଥ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକ।" ସେ ଭାରତକୁ ମହାନ ଯୋଦ୍ଧା - ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ, ମହାରାଜା ରଣଜିତ ସିଂହ, ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଚୋଳ, ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ, ଲଚିତ ବୋରଫୁକନ ଏବଂ ମହାରାଜା ସୁହେଲଦେବଙ୍କ ଭୂମି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ଶକ୍ତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ କେବେବି ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରଖି ନଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ନିରନ୍ତର ସାଲିସ କରିଚାଲିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀର କାହିଁକି ପୁନର୍ବାର ହାସଲ କରାଯାଇନାହିଁ, ସେମାନେ ପ୍ରଥମେ ଉତ୍ତର ଦେବା ଉଚିତ ଯେ ପାକିସ୍ତାନକୁ ପ୍ରଥମେ ଏହାକୁ କବଜା କରିବାକୁ କିଏ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲା।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ କଡ଼ା ସମାଲୋଚନା କରି ଯାହା ଦେଶ ଉପରେ ବୋଝ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗମ୍ଭୀର ଭୁଲ ବୁଝାମଣା ଯୋଗୁଁ ଅକ୍ସାଇ ଚିନରେ ୩୮୦୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଭାରତୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ହରାଇବାକୁ ପଡିଲା, ଯାହାକୁ ଭୁଲ ଭାବରେ ଟାଙ୍ଗରା ଭୂମି ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୨ ରୁ ୧୯୬୩ ମଧ୍ୟରେ, ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଦଳର ନେତାମାନେ ପୁଞ୍ଚ, ଉରି, ନୀଲମ ଉପତ୍ୟକା ଏବଂ କିଶନଗଙ୍ଗା ସମେତ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଏକ "ଶାନ୍ତି " ଆଳରେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ୧୯୬୬ ମସିହାରେ ରନ ଅଫ କଚ୍ଛ ଉପରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସେ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ କଡା ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ମଧ୍ୟସ୍ଥତାର ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ ବିବାଦୀୟ ଛଡ ବେଟ୍ ଅଞ୍ଚଳ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଜମି ପାକିସ୍ତାନକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୫ ଯୁଦ୍ଧରେ ଭାରତୀୟ ସେନା ହାଜିପିର ଘାଟି ପୁନଃଦଖଲ କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଏହାକୁ ଫେରାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଦେଶର ରଣନୈତିକ ବିଜୟକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦେଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଭାରତ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ପାକିସ୍ତାନୀ ଅଞ୍ଚଳ ଦଖଲ କରିଥିଲା ଏବଂ ୯୩,୦୦୦ ଯୁଦ୍ଧବନ୍ଦୀ ରଖିଥିଲା। ଅନୁକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀର (ପିଓକେ) ପୁନର୍ବାର ପାଇବାର ସୁଯୋଗ ହରାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସୀମା ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ କରତାରପୁର ସାହିବକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯାଇ ପାରିନଥିଲା। ଏହି ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଯୋଗୁଁ ତାମିଲନାଡୁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା କଷ୍ଟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ୧୯୭୪ ମସିହାରେ କୁଚ୍ଛଥିଭୁ ଦ୍ୱୀପକୁ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାକୁ ଉପହାର ଦେବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସିଆଚେନରୁ ଭାରତୀୟ ସେନା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ, ଯାହା ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୬/୧୧ର ଭୟଙ୍କର ମୁମ୍ବାଇ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ବିଦେଶୀ ଚାପରେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର କଥିତ ଭାବରେ ଏହି ଦୁର୍ଘଟଣାର କିଛି ସପ୍ତାହ ପରେ ପାକିସ୍ତାନ ସହିତ ଆଲୋଚନା ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ବିକଳ୍ପକୁ ବାଛିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୬/୧୧ର ଭୟଙ୍କରତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଜଣେ ହେଲେ ପାକିସ୍ତାନୀ କୂଟନୀତିଜ୍ଞଙ୍କୁ ବହିଷ୍କାର କରି ନଥିଲେ କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ବି ଭିସା ବାତିଲ କରି ନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ ନିରନ୍ତର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ସତ୍ତ୍ୱେ, ପାକିସ୍ତାନ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ "ସର୍ବାଧିକ ଅନୁକୂଳ ରାଷ୍ଟ୍ର" ମାନ୍ୟତା ବଜାୟ ରଖିଥିଲା, ଯାହାକୁ କେବେ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇ ନଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମୁମ୍ବାଇ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ଦାବି କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଶାସକ ଦଳ ପାକିସ୍ତାନ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଲିପ୍ତ ରହିଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ବିନାଶ କରିବା ପାଇଁ ପଠାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସରକାର ଭାରତରେ ଶାନ୍ତିକାମୀ କବିତା ସମାବେଶ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ପାକିସ୍ତାନର ଏମଏଫଏନ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରି, ଭିସା ବନ୍ଦ କରି ଏବଂ ଅଟାରୀ-ୱାଘା ସୀମା ବନ୍ଦ କରି ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ମିଥ୍ୟା ଆଶାବାଦର ଏହି ଏକପାଖିଆ ପରିବହନର ଅନ୍ତ ଘଟାଇଛି। ସେ ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିକୁ ଏକ କ୍ଲାସିକ୍ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଭାରତର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ବାରମ୍ବାର ଅବଜ୍ଞା କରିବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ଆହୁରି ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତି ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ନଦୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସେହି ନଦୀ ଯାହା ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସିନ୍ଧୁ ଏବଂ ଝେଲମ୍ ଭଳି ନଦୀ, ଯାହା ଥରେ ଭାରତର ପରିଚୟ ସହିତ ସମାନ ଥିଲା, ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ନଦୀ ଏବଂ ଜଳ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଭାରତର ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ନୀତି ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଭାରତର ଜଳ ଅଧିକାର ଏବଂ ବିକାଶକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥିବା ଐତିହାସିକ କୂଟନୈତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ନିନ୍ଦା କରି, ବିଶେଷକରି ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଥିବା ୮୦% ଜଳ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ୨୦% ଜଳ ଭାରତ ଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ରଖା ଯାଇଥିଲା। ସେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପଛରେ ଥିବା ଯୁକ୍ତି ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ ଏହାକୁ ଜ୍ଞାନ, କୂଟନୀତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥର ବିଫଳତା ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ମାଟିରୁ ପ୍ରବାହିତ ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ନାଗରିକମାନଙ୍କର, ବିଶେଷକରି ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ଚାଷୀଙ୍କର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ସରକାରଙ୍କ ଚୁକ୍ତିନାମା ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶକୁ ଜଳ ଅଭାବରେ କବଳିତ କରିଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଜଳ ବିବାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ଏହାର ସୁଯୋଗ ନେଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକମାନେ - ଭାରତର ଚାଷୀମାନେ - ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନଥାନ୍ତା, ତେବେ ପଶ୍ଚିମ ନଦୀଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ବଡ଼ ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକଶିତ ହୋଇଥାନ୍ତା। ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରଚୁର ପାଣି ରହିଥାନ୍ତା ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳର କୌଣସି ଅଭାବ ନଥାନ୍ତା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିଥାନ୍ତା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର କେନାଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପାକିସ୍ତାନକୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଆହୁରି କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏବେ ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିଛନ୍ତି। "ଭାରତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ଯେ ରକ୍ତ ଏବଂ ପାଣି ଏକାଠି ପ୍ରବାହିତ ହେବ ନାହିଁ।"
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ନିରନ୍ତର ଅସୁରକ୍ଷାର ଛାୟା ତଳେ ବାସ କରୁଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ କିପରି ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନ - ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ, ବିମାନବନ୍ଦର, ମନ୍ଦିର - ରେ ବୋମା ବିପଦ ଯୋଗୁଁ ବାରମ୍ବାର ବିଜ୍ଞାପନ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଚିହ୍ନା ବସ୍ତୁଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଚେତାବନୀ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସାରା ଦେଶରେ ଭୟର ବାତାବରଣ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଦୁର୍ବଳ ଶାସନ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏହାର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟାରେ ତୀବ୍ର ହ୍ରାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ସମ୍ଭବ ହୁଏ ତେବେ ପୂର୍ବ ପ୍ରଶାସନ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ କାହିଁକି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ନଥିଲେ। ସେ ଅଭିଯୋଗ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ଶାସକମାନେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଏବଂ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୋଗୁଁ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇ କହିଥିଲେ, ୨୦୦୧ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସଂସଦ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଅଫଜଲ ଗୁରୁକୁ ସନ୍ଦେହର ଲାଭ ଦେବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ।ସେ କିପରି ୨୬/୧୧ ମୁମ୍ବାଇ ଆକ୍ରମଣ, ଆତଙ୍କବାଦୀ ଅଜମଲ କସାବର ଗିରଫଦାରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପାକିସ୍ତାନୀ ନାଗରିକତାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ସତ୍ତ୍ୱେ "ଗୈରିକ ଆତଙ୍କବାଦ"ର କାହାଣୀକୁ କାହାଣୀକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଦଳର ଜଣେ ନେତା ଜଣେ ଶୀର୍ଷ ଆମେରିକୀୟ କୂଟନୀତିଜ୍ଞଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୁ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଲସ୍କର-ଏ-ତୈବା ଅପେକ୍ଷା ବଡ଼ ବିପଦ, ଏହାକୁ ବିଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କର କାହାଣୀ ନିର୍ମାଣର ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସେ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ କଡ଼ା ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ, କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ନିରନ୍ତର କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ରାଜନୀତି ଯୋଗୁଁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ବାରଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକତାର ଭାବନା ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୈତିକ ମତଭେଦ ସହ୍ୟ କରିହେବ କିନ୍ତୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏକତାର ବିଜୟ ହେବା ଉଚିତ। ପହଲଗାମ ଦୁଃଖଦ ଘଟଣା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା କିପରି ଦେଶକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଆଘାତ ଦେଇଛି ଏବଂ ଭାରତକୁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି, ଯାହା ସାହସ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।
ସେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟତାର ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଅକାଟ୍ୟଯୁକ୍ତି 'ସିନ୍ଦୁର ଆତ୍ମା'କୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ସୀମା ଭିତରେ ଏବଂ ବାହାରେ ଦିଗଦର୍ଶନ କରେ।
ଭାରତର ଜିଦ୍ ଧରି ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିବା କିଛି ବିରୋଧୀ ନେତାଙ୍କ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ନିରାଶା ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗୃହରେ ଭାଷଣ ଦେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ନୀରବ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହି ମାନସିକତାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ସେ ଏକ କାବ୍ୟିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ଯାହା ସାହସିକ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ପାକିସ୍ତାନ ପ୍ରତି ନୀରବତା ଆଣେ ବୋଲି ଅଭିଯୋଗ ହେଉଥିବା ରାଜନୈତିକ ଚାପ ପରିତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିଜୟର ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜନୈତିକ ଉପହାସରେ ପରିଣତ କରିବା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ: ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ମୂଳରୁ ମୂଳପୋଛ କରିବ। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଜାରି ରହିବ, ଯାହା ପାକିସ୍ତାନକୁ ଏକ ସିଧାସଳଖ ଚେତାବନୀ - ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ବନ୍ଦ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରତିଶୋଧମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଜାରି ରଖିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ରହିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତର୍କରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଗୃହକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।