প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ ওপৰত বিশেষ আলোচনাৰ সময়ত লোকসভাত ভাষণ দিয়ে
বিজয় উৎসৱ হৈছে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰত্ব আৰু শক্তিৰ এক প্ৰমাণ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰিবলৈ এই বিজয় উৎসৱৰ মনোবলেৰে মই সদনত থিয় দিছোঁ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
অপাৰেচন সিন্দুৰে এখন আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ শক্তিক উজ্জ্বল কৰি তুলিলে!: প্ৰধানমন্ত্ৰী
অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত, নৌসেনা, স্থলসেনা আৰু বায়ুসেনাৰ সহযোগিতাই পাকিস্তানক তাৰ মূললৈকে জোকাৰি গ’ল: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে স্পষ্ট কৰি দিছে যে ই সন্ত্ৰাসবাদক নিজৰ ভাষাৰে উত্তৰ দিব, পাৰমাণৱিক ব্লেকমেইল সহ্য নকৰে আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ পৃষ্ঠপোষক আৰু মাষ্টাৰমাইণ্ডৰ সৈতে একে ব্যৱহাৰ কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত, ভাৰতে বিশ্বব্যাপী ব্যাপক সমৰ্থন লাভ কৰিছিল: প্ৰধানমন্ত্ৰী
অপাৰেচন সিন্দুৰ চলি আছে। পাকিস্তানৰ যিকোনো অবিবেচক পদক্ষেপৰ দৃঢ় প্ৰত্যুত্তৰ দিয়া হ’ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
29 JUL 2025 10:37PM by PIB Guwahati
পেহেলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰতিক্ৰিয়া স্বৰূপে ভাৰতৰ শক্তিশালী, সফল আৰু নিৰ্ণায়ক ‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ৰ ওপৰত এক বিশেষ আলোচনাৰ সময়ত আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে লোকসভাত ভাষণ দিয়ে। সদনত ভাষণ দি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিতে সংবাদ মাধ্যমৰ লোকৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ কথা স্মৰণ কৰে, আৰু কয় যে তেওঁ সংসদৰ সকলো সন্মানীয় সদস্যক এই অধিৱেশনখনক ভাৰতৰ বিজয়ৰ উদযাপন আৰু ভাৰতৰ গৌৰৱৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি বুলি অভিহিত কৰিবলৈ আবেদন জনায়।
সন্ত্ৰাসবাদীৰ মুখ্য কাৰ্যালয় সম্পূৰ্ণৰূপে ধ্বংস হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি সেই ‘বিজয় উৎসৱ’ক আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিজয়োৎসৱে সিন্দুৰৰ জৰিয়তে লোৱা গম্ভীৰ ব্ৰত পূৰণক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে — ৰাষ্ট্ৰীয় ভক্তি আৰু ত্যাগৰ প্ৰতি এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। “বিজয় উৎসৱ হৈছে ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰত্ব আৰু শক্তিৰ এক প্ৰমাণ”, তেওঁ জোৰ দি কয় যে বিজয়োৎসৱে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ ঐক্য, ইচ্ছাশক্তি, আৰু সামূহিক বিজয় উদযাপন কৰে।
ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰিবলৈ এই বিজয়ৰ মনোবলেৰে তেওঁ সদনত থিয় দিছে বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী চোৱাত ব্যৰ্থ হোৱাসকলৰ বাবে তেওঁ এখন আইনা তুলি ধৰিবলৈ থিয় দিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ আৱেগৰ সৈতে নিজৰ কণ্ঠ যোগ দিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে এই সামূহিক আৱেগৰ অনুৰণন সদনত শুনা গৈছে, আৰু সেই গুঞ্জৰিত মনোভাৱত নিজৰ কণ্ঠ যোগ কৰিবলৈ তেওঁ উঠিছে।
অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত আগবঢ়োৱা দৃঢ় সমৰ্থন আৰু আশীৰ্বাদৰ বাবে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি ঋণী হৈয়েই আছে। তেওঁ নাগৰিকসকলৰ সামূহিক সংকল্পক স্বীকাৰ কৰে আৰু অভিযানৰ সফলতাত তেওঁলোকৰ ভূমিকাৰ বাবে শলাগ লয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত পেহেলগামত সংঘটিত হোৱা জঘন্য কাণ্ডক গৰিহণা দিয়ে, য’ত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে নিৰীহ লোকক তেওঁলোকৰ ধৰ্ম সুধি সুধি নিৰ্মমভাৱে গুলীয়াই হত্যা কৰিছিল — ইয়াক নিষ্ঠুৰতাৰ উচ্চতম স্তৰ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এয়া ভাৰতক হিংসাৰ দাবানলত ডুবাই সাম্প্ৰদায়িক অশান্তিৰ উচটনি দিয়াৰ এক পৰিকল্পিত প্ৰচেষ্টা আছিল। এই ষড়যন্ত্ৰক ঐক্য আৰু প্ৰতিৰোধেৰে পৰাস্ত কৰাৰ বাবে ভাৰতবাসীক তেওঁ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে ২২ এপ্ৰিলৰ পিছত তেওঁ এটা ৰাজহুৱা বিবৃতি জাৰি কৰিছিল, ইংৰাজীতো, ভাৰতৰ স্থিতি বিশ্বৰ সন্মুখত স্পষ্ট কৰিবলৈ। মাষ্টাৰমাইণ্ডহঁত কল্পনাতকৈও অধিক শাস্তিৰ সন্মুখীন হ’ব বুলি জোৰ দি তেওঁ ঘোষণা কৰিছিল যে সন্ত্ৰাসবাদক মষিমূৰ কৰিবলৈ এয়া ভাৰতৰ দৃঢ় সংকল্প। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২২ এপ্ৰিলত তেওঁ এক বিদেশ ভ্ৰমণত আছিল যদিও এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকৰ আহ্বান কৰিবলৈ ততাতৈয়াকৈ উভতি আহিছিল। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে এক নিৰ্ণায়ক প্ৰতিক্ৰিয়া দিবলৈ বৈঠকৰ সময়ত স্পষ্ট নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছিল, তেওঁ পুনৰ কয় যে এইটো এটা ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিশ্ৰুতি।
ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সামৰ্থ্য, শক্তি আৰু সাহসৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সেনাবাহিনীক সময়, স্থান আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াৰ ধৰণ নিৰ্ণয় কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ কাৰ্য্যকৰী স্বাধীনতা দিয়া হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই নিৰ্দেশনাসমূহ উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকৰ সময়ত স্পষ্টভাৱে প্ৰকাশ কৰা হৈছিল, আৰু কিছুমান দিশ সংবাদ মাধ্যমকো জনোৱা হ’ব পাৰে। তেওঁ গৌৰৱেৰে মন্তব্য কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদীহঁতক প্ৰদান কৰা শাস্তি ইমানেই প্ৰভাৱশালী আছিল যে আনকি সিহঁতৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডবোৰৰো ইয়াক লৈ নিদ্ৰা হৰণ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ সদনৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰৰ সন্মুখত ভাৰতৰ প্ৰতিক্ৰিয়া আৰু ইয়াৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সফলতা দাঙি ধৰিব বিচাৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পেহেলগাম আক্ৰমণৰ পিছত পাকিস্তানী সেনাই এক বৃহৎ ভাৰতীয় প্ৰতিক্ৰিয়াৰ পূৰ্বানুমান কৰিছিল, যাৰ ফলত তেওঁলোকে পাৰমাণৱিক ভাবুকি জাৰি কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। প্ৰথম মাত্ৰাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি তেওঁ কয় যে নিৰ্ধাৰিত সময়ত, ভাৰতে ২০২৫ চনৰ ৬ আৰু ৭ মে’ৰ মাজনিশা নিজৰ অভিযান সম্পন্ন কৰে, পাকিস্তানক প্ৰতিক্ৰিয়া কৰিবলৈ অক্ষম কৰি তুলিছিল, শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে মাত্ৰ ২২ মিনিটতে নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈ ২২ এপ্ৰিলৰ আক্ৰমণৰ প্ৰতিশোধ ল’লে।
শ্ৰী মোদীয়ে, সদনৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ কৌশলগত প্ৰতিক্ৰিয়াৰ দ্বিতীয় মাত্ৰাৰ আৰু অধিক ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি মন্তব্য কৰে যে যদিও ভাৰতে অতীতত পাকিস্তানৰ সৈতে একাধিক যুদ্ধ চলাইছে, তথাপিও পূৰ্বতে অস্পৃশ্য স্থানত উপনীত হোৱা কৌশল ৰূপায়ণ কৰাটো এয়াই প্ৰথমবাৰৰ বাবে হয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে সমগ্ৰ পাকিস্তানত থকা সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মগোপনৰ স্থানসমূহ নিৰ্ণায়কভাৱে লক্ষ্য কৰি লোৱা হৈছিল, য’ত ভাৰতে ঢুকি পাব বুলি কোনেও কল্পনা নকৰা অঞ্চলসমূহকো সামৰি লোৱা হৈছিল। তেওঁ বিশেষভাৱে বাহাৱালপুৰ আৰু মুৰিদকেৰ কথা উল্লেখ কৰি, কয় যে এই ঘাটিসমূহ মাটিত মিলাই দিয়া হয়, ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে সন্ত্ৰাসবাদী ঘাটিসমূহ সফলতাৰে ধ্বংস কৰা বুলি দৃঢ়তাৰে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে তৃতীয় মাত্ৰাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে যে পাকিস্তানৰ পাৰমাণৱিক ভাবুকি ফোঁপোলা বুলি প্ৰমাণিত হৈছে, আৰু ভাৰতে দেখুৱাই দিলে যে পাৰমাণৱিক ব্লেকমেইলিং আৰু সহ্য কৰা নহ’ব আৰু ভাৰতে ইয়াৰ আগত কেতিয়াও শিৰ নত নকৰে।
অপাৰেচন সিন্দুৰৰ অধীনত ভাৰতৰ কৌশলগত প্ৰতিক্ৰিয়াৰ চতুৰ্থ মাত্ৰাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে পাকিস্তানৰ ভূখণ্ডৰ গভীৰতাত নিখুঁত আক্ৰমণ চলাই নিজৰ উন্নত প্ৰযুক্তিগত সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিলে, যাৰ ফলত পাকিস্তানৰ বিমান ঘাটিৰ সম্পত্তিৰ যথেষ্ট ক্ষতি হৈছে—যিবোৰৰ বহুতেই, তেওঁ লগতে কয়, সংকটজনক অৱস্থাত আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আমি এতিয়া প্ৰযুক্তি-চালিত যুদ্ধৰ যুগত আছোঁ, আৰু অপাৰেচন সিন্দুৰে এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দক্ষতা প্ৰমাণ কৰিলে। ভাৰতে যোৱা দহবছৰৰ প্ৰস্তুতি গ্ৰহণ নকৰা হেঁতেন, এই প্ৰযুক্তিগত যুগত দেশখনে অপৰিসীম লোকচানৰ সন্মুখীন হ’বলগা হ’লহেঁতেন বুলি জোৰ দি, শ্ৰী মোদীয়ে পঞ্চম মাত্ৰা দাঙি ধৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত বিশ্বই এখন আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ শক্তিৰ সাক্ষী হ’ল। তেওঁ মেড-ইন-ইণ্ডিয়া ড্ৰ’ন আৰু মিছাইলৰ ফলপ্ৰসূতাক আলোকপাত কৰে, যিয়ে পাকিস্তানৰ অস্ত্ৰ ব্যৱস্থাৰ দুৰ্বলতাসমূহ উন্মোচন কৰিলে।
ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা গাঁথনিৰ এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি— প্ৰতিৰক্ষা ষ্টাফৰ মুৰব্বী (চিডিএছ)ৰ ঘোষণাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে অপাৰেচন সিন্দুৰ আছিল নৌসেনা, স্থলসেনা আৰু বায়ুসেনাৰ যৌথ পদক্ষেপ, আৰু এই বাহিনীসমূহৰ সহযোগিতাই পাকিস্তানক ব্যাপকভাৱে জোঁকাৰি গ’ল।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত ইয়াৰ পূৰ্বেও সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ড সংঘটিত হৈছিল যদিও মাষ্টাৰমাইণ্ডহঁত পূৰ্বতে অবিচলিত হৈ আছিল আৰু শাস্তিমুক্তভাৱে ভৱিষ্যতৰ আক্ৰমণৰ পৰিকল্পনা অব্যাহত ৰাখিছিল। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এতিয়া পৰিস্থিতি এতিয়া সলনি হৈছে। আজি, প্ৰতিটো আঘাতৰ পিছত, মাষ্টাৰমাইহঁতৰ নিদ্ৰা হৰণ হৈছে— ভাৰতে প্ৰতিশোধ ল’ব আৰু নিখুঁতভাৱে ভাবুকি নিৰ্মূল কৰিব বুলি জানি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতে এতিয়া এক “নতুন স্বাভাৱিকতা” প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে।
ভাৰতৰ কৌশলগত অভিযানৰ বিশাল পৰিসৰ আৰু প্ৰসাৰ বিশ্ব সম্প্ৰদায়ে এতিয়া প্ৰত্যক্ষ কৰিছে বুলি জোৰ দি মন্তব্য কৰে যে সমগ্ৰ পাকিস্তানত সিন্দুৰৰ পৰা সিন্ধুলৈকে আক্ৰমণ চলোৱা হৈছিল, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে অপাৰেচন সিন্দুৰে এটা নতুন মতবাদ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে: ভাৰতৰ ওপৰত যিকোনো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পৰিণাম স্বৰূপে ইয়াৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডহঁতে আৰু স্বয়ং পাকিস্তানে যথেষ্ট ভৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা তিনিটা স্পষ্ট নীতিৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। প্ৰথমতে, ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰতি নিজৰ ভাষাৰে, নিজৰ ধৰণেৰে, আৰু নিজৰ নিৰ্বাচিত সময়ত প্ৰতিক্ৰিয়া কৰিব। দ্বিতীয়তে, যিকোনো ধৰণৰ নিউক্লিয়াৰ ব্লেকমেইল আৰু সহ্য কৰা নহ’ব। তৃতীয়তে, ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদী পৃষ্ঠপোষক আৰু এনে আক্ৰমণৰ আঁৰৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডৰ মাজত পাৰ্থক্য নকৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত ভাৰতৰ কাৰ্যকলাপৰ বিশ্বব্যাপী সমৰ্থন সন্দৰ্ভত স্পষ্টতাৰে সদনত অৱগত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে নিজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাত বিশ্বৰ কোনো দেশেই আপত্তি কৰা নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ১৯৩খন সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ ভিতৰত মাত্ৰ তিনিখন ৰাষ্ট্ৰইহে অভিযানৰ সময়ত পাকিস্তানৰ সমৰ্থনত বিবৃতি প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ দেশসমূহৰ পৰা ব্যাপক সমৰ্থন লাভ কৰিছিল—য’ত QUAD আৰু BRICSৰ দৰে কৌশলগত গোট, আৰু ফ্ৰান্স, ৰাছিয়া, জাৰ্মানীৰ দৰে ৰাষ্ট্ৰসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজে ভাৰতৰ প্ৰতি শক্তিশালী সমৰ্থনত থিয় দিছে।
ভাৰতে বিশ্ব সমাজৰ পৰা সমৰ্থন লাভ কৰাৰ সময়তে, ৰাষ্ট্ৰৰ জোৱানৰ শৌৰ্য্যই বিৰোধীৰ পৰা সমৰ্থন নাপালে বুলি গভীৰ হতাশা প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ২২ এপ্ৰিলৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ মাত্ৰ কেইদিনমানৰ পিছতে কিছুমান বিৰোধী নেতাই চৰকাৰক উপহাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে আৰু ব্যৰ্থতাৰ অভিযোগ উত্থাপন কৰিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই উপহাস, আৰু পেহেলগাম হত্যাকাণ্ডৰ পিছতো তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক সুবিধাবাদত লিপ্ত হোৱাটোৱে ৰাষ্ট্ৰীয় শোকৰ প্ৰতি অৱজ্ঞাৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এনে বক্তব্য কেৱল গৌণই নহয়, বৰং ভাৰতৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বাবে মনোবল ভাঙি দিয়া ধৰণৰ। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে কিছুমান বিৰোধী নেতাই ভাৰতৰ শক্তি বা ইয়াৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সামৰ্থ্যত বিশ্বাস নকৰে, আৰু অপাৰেচন সিন্দুৰৰ ওপৰত সন্দেহৰ সৃষ্টি কৰি আহিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে শিৰোনাম খেদি খেদি ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থ পূৰণ কৰিব পাৰে, কিন্তু ইয়াৰ দ্বাৰা জনসাধাৰণৰ আস্থা বা সন্মান লাভ নহ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০২৫ চনৰ ১০ মে’ত ভাৰতে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ অধীনত অভিযান বন্ধ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। তেওঁ স্বীকাৰ কৰে যে এই ঘোষণাৰ ফলত বিভিন্ন জল্পনা-কল্পনাৰ সৃষ্টি হৈছিল, যাক তেওঁ সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা উৎপত্তি হোৱা অপপ্ৰচাৰ বুলি অভিহিত কৰিছিল। ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে উপস্থাপন কৰা তথ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে পাকিস্তানৰ ভুল তথ্য বৃদ্ধি কৰিবলৈ বাছি লোৱাসকলক সমালোচনা কৰি তেওঁ পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ স্থিতি সদায় স্পষ্ট আৰু দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ হৈয়েই আছে।
বিগত বছৰসমূহত ভাৰতৰ লক্ষ্যিত সামৰিক অভিযানৰ কথা স্মৰণ কৰি, ইয়াৰ লগত জড়িত কৌশলগত স্পষ্টতা আৰু নিষ্পাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকৰ সময়ত ভাৰতে শত্ৰুৰ ভূখণ্ডৰ ভিতৰত সন্ত্ৰাসবাদী লঞ্চ পেড ধ্বংস কৰাৰ এটা স্পষ্ট লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল, যিটো সূৰ্য্য উদয়ৰ পূৰ্বে নিশাটোৰ ভিতৰতে সম্পন্ন হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বালাকোট বিমান আক্ৰমণত ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদী প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰক লক্ষ্য কৰি এই অভিযান সফলতাৰে সম্পন্ন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ অধীনত ভাৰতে পুনৰ এটা স্পষ্টভাৱে নিৰ্ধাৰিত উদ্দেশ্যৰে কাম কৰিছিল— সন্ত্ৰাসৰ কেন্দ্ৰবিন্দু আৰু পেহেলগাম আক্ৰমণকাৰীৰ আঁৰৰ আন্তঃগাঁথনিত আঘাত কৰা, য’ত তেওঁলোকৰ পৰিকল্পনা ঘাটি, প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ, পুঁজিৰ উৎস, ট্ৰেকিং আৰু কাৰিকৰী সহায়, আৰু অস্ত্ৰ যোগান শৃংখল আদি অন্তৰ্ভুক্ত। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “ভাৰতে এই সন্ত্ৰাসবাদীহঁতৰ স্নায়ু কেন্দ্ৰক নিখুঁতভাৱে আক্ৰমণ কৰি সিহঁতৰ অভিযানৰ মূল অংশ তচনছ কৰিলে।”
“আকৌ এবাৰ ভাৰতীয় বাহিনীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰি নিজৰ লক্ষ্যৰ ১০০% অৰ্জন কৰিলে,” শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয়, এই মাইলৰ খুঁটিবোৰ ইচ্ছাকৃতভাৱে পাহৰিবলৈ বাছি লোৱাসকলক সমালোচনা কৰি, ৰাষ্ট্ৰই ভালদৰে মনত ৰাখিছে বুলি উল্লেখ কৰি: এই অভিযান ৬ মে’ৰ নিশা আৰু ৭ মে’ৰ পুৱা সংঘটিত হৈছিল, আৰু ৭ মে’ৰ সূৰ্য্য উদয়ৰ সময়লৈকে ভাৰতীয় সেনাই সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰি মিছনটো সম্পন্ন হোৱা বুলি উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতৰ লক্ষ্য প্ৰথম দিনাৰ পৰাই স্পষ্ট আছিল—সন্ত্ৰাসবাদী নেটৱৰ্ক, সিহঁতৰ মাষ্টাৰমাইণ্ড, আৰু সিহঁতৰ লজিষ্টিক হাবসমূহ ভাঙি পেলোৱা—আৰু পৰিকল্পনা অনুসৰি অভিযান সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথা দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে মিনিটৰ ভিতৰতে পাকিস্তানৰ সামৰিক বাহিনীলৈ নিজৰ সফলতাৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰিলে, যাৰ ফলত উদ্দেশ্য আৰু ফলাফল ভুল নহ’ল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদীৰ সৈতে মুকলিকৈ থিয় দিয়াৰ সিদ্ধান্তই বিচক্ষণতাৰ অভাৱ প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেওঁলোকে বুদ্ধিমানৰূপে কাম কৰা হ’লে ইমান কুটিল ভুল নকৰিলেহেঁতেন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে যদিও ভাৰত সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হৈ আছে আৰু উপযুক্ত মুহূৰ্তৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে, ইয়াৰ লক্ষ্য আছিল সন্ত্ৰাসবাদ নিৰ্মূল কৰা—এখন দেশৰ সৈতে সংঘাতত লিপ্ত হোৱা নহয়। কিন্তু যেতিয়া পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদীৰ সমৰ্থনত যুদ্ধক্ষেত্ৰত প্ৰৱেশ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়, তেতিয়া ভাৰতে তীব্ৰ প্ৰতিহত আক্ৰমণৰ প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৯ মে’ৰ মাজনিশা আৰু ১০ মে’ৰ পুৱা ভাৰতীয় ক্ষেপণাস্ত্ৰই সমগ্ৰ পাকিস্তানত ইমান তীব্ৰতাৰে আক্ৰমণ কৰিছিল যে ই তেওঁলোকৰ কল্পনাক অতিক্ৰম কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদনৰ মজিয়াত লগতে উল্লেখ কৰে যে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ অধীনত ভাৰতৰ নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপে পাকিস্তানক আঁঠু ল’বলৈ বাধ্য কৰালে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে পাকিস্তানী নাগৰিকে কেনেদৰে আশ্চৰ্য প্ৰকাশ কৰিছিল, যাৰ প্ৰতিক্ৰিয়া টেলিভিছনত বহুলভাৱে দেখা গৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই প্ৰতিক্ৰিয়াত পাকিস্তান ইমানেই বিহ্বল হৈছিল যে ইয়াৰ সামৰিক অভিযান সঞ্চালক প্ৰধানে (ডিজিএমঅ’) পোনপটীয়াকৈ ভাৰতক ফোন কৰি আক্ৰমণ বন্ধ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছিল—তেওঁলোকে আৰু অধিক আক্ৰমণ সহ্য কৰিব নোৱাৰিব বুলি স্বীকাৰ কৰিছিল। তেওঁ পুনৰ কয় যে ভাৰতে ৭ মে’ৰ পুৱা সংবাদমেলৰ সময়ত স্পষ্টভাৱে উল্লেখ কৰিছে যে ইয়াৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে আৰু পৰৱৰ্তী যিকোনো প্ৰৰোচনা ব্যয়বহুল বুলি প্ৰমাণিত হ’ব। “ভাৰতৰ নীতি ইচ্ছাকৃত, সুবিবেচক আৰু ইয়াৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সৈতে সমন্বয়ত ৰচনা কৰা হৈছিল—একান্তভাৱে সন্ত্ৰাসবাদ, ইয়াৰ পৃষ্ঠপোষক, আৰু সিহঁতৰ ঘাটিসমূহ ভাঙি পেলোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল, ভাৰতৰ এই পদক্ষেপ মাত্ৰাধিক নকৰা আৰ্হিৰ আছিল”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ অভিযানত কোনো বিশ্ব নেতাই আপত্তি কৰা নাই। তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে ৯ মে’ৰ নিশা ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা বিষয়াৰ সৈতে উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত থকাৰ সময়তে আমেৰিকাৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে তেওঁৰ সৈতে একাধিকবাৰ যোগাযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। ওভতাই ফোন কৰাত, প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা হয় যে পাকিস্তানে হয়তো বৃহৎ আক্ৰমণ আৰম্ভ কৰিব। তেওঁ নিৰ্দ্বিধায় উত্তৰ দিলে: “যদি পাকিস্তানৰ উদ্দেশ্য এনেকুৱা হয়, তেন্তে ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকে বহুত ভৰিব লাগিব।” তেওঁ দৃঢ়তাৰে লগতে কয় যে ভাৰতে অধিক শক্তিৰে প্ৰতিশোধ ল’ব আৰু কয় যে, “আমি গুলীৰ প্ৰত্যুত্তৰ বৰতোপেৰে দিম।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিশ্চিত কৰে যে ভাৰতে ৯ মে’ৰ নিশা আৰু ১০ মে’ৰ পুৱা শক্তিশালীভাৱে প্ৰত্যুত্তৰ দি পাকিস্তানৰ সামৰিক আন্তঃগাঁথনি অতিশয় শক্তিৰে ভাঙি পেলায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পাকিস্তানে এতিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে বুজি পাইছে—প্ৰতিটো ভাৰতীয় প্ৰতিক্ৰিয়া শেষৰটোতকৈ শক্তিশালী হ’ব। "পাকিস্তানে যদি পুনৰ সাহস কৰে, তেন্তে ই এক উপযুক্ত আৰু ভয়ংকৰ প্ৰতিশোধৰ সন্মুখীন হ'ব। অপাৰেচন সিন্দুৰ সক্ৰিয় আৰু দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ হৈ আছে", শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে।
“আজিৰ ভাৰত আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰপূৰ আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ মনোভাৱেৰে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ৰাষ্ট্ৰই আত্মনিৰ্ভৰতাৰ দিশে ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ সাক্ষী হৈ আছে, কিন্তু বিৰোধীয়ে ৰাজনৈতিক আখ্যানৰ বাবে পাকিস্তানৰ ওপৰত ক্ৰমান্বয়ে নিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ দুৰ্ভাগ্যজনক ধাৰাও দেখিবলৈ পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চলি থকা ১৬ ঘণ্টীয়া আলোচনাৰ সময়ত বিৰোধীয়ে পাকিস্তানৰ পৰা বিষয় আমদানি কৰা দেখা গৈছিল—এইটো গভীৰ দুখৰ বিষয়।
তথ্য আৰু আখ্যান-নিৰ্মাণে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰা যুদ্ধৰ বিৱৰ্তনশীল প্ৰকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকীয়াই দিয়ে যে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মনোবল দুৰ্বল কৰি জনসাধাৰণৰ মাজত অনাস্থাৰ বীজ সিঁচিবলৈ এআই চালিত ভুল তথ্য অভিযান ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে যে বিৰোধী আৰু ইয়াৰ মিত্ৰশক্তিয়ে কাৰ্যকৰীভাৱে পাকিস্তানৰ অপপ্ৰচাৰৰ মুখপাত্ৰ হৈ ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থক ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰিছে।
ভাৰতৰ সামৰিক কৃতিত্বক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন আৰু হ্ৰাস কৰাৰ বাৰে বাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সফল ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকৰ পিছত বিৰোধী নেতাসকলে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ পৰা প্ৰমাণ দাবী কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে জনসাধাৰণৰ আৱেগ সামৰিক বাহিনীৰ সপক্ষে স্থানান্তৰিত হোৱাৰ লগে লগে বিৰোধী নেতাসকলে নিজৰ স্থিতি সলনি কৰিলে— তিনিৰ পৰা পোন্ধৰলৈ ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকৰ বিভিন্ন সংখ্যাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁলোকেও এনে ষ্ট্ৰাইক চলোৱা বুলি দাবী কৰিলে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বালাকোট বিমান আক্ৰমণৰ পিছত বিৰোধীয়ে এই অভিযানক সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰত্যাহ্বান জনাব নোৱাৰিলে বৰঞ্চ ফটোগ্ৰাফিক প্ৰমাণ দাবী কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। তেওঁ লক্ষ্য কৰিলে যে তেওঁলোকে বাৰে বাৰে সুধিছিল যে ষ্ট্ৰাইকে ক’ত আঘাত কৰিলে, কি ধ্বংস হ’ল, কিমানজন নিহত হ’ল—এই প্ৰশ্নবোৰ, তেওঁ আঙুলিয়াই দিলে, যিবোৰে পাকিস্তানৰ নিজৰ বাক্যবাণৰ প্ৰতিধ্বনিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ পাইলট অভিনন্দনক পাকিস্তানে বন্দী কৰিছিল তেতিয়া সেই দেশত উদযাপনৰ আশা কৰা হৈছিল। কিন্তু ভাৰতৰ ভিতৰৰ একাংশ ব্যক্তিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক বিপদত পৰা বুলি ইংগিত দি, অভিনন্দনক ঘূৰাই অনা হ’ব নে নহয় বুলি প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি, সন্দেহৰ ফুচফুচনি কৰিবলৈ ধৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে অভিনন্দনৰ ভাৰতলৈ উভতি অহাটো “সাহসী সংকল্পৰে” নিশ্চিত কৰা হৈছে আৰু তেওঁৰ প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ লগে লগে এনে সমালোচকসকল নিমাত হৈ পৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয় যে পেহেলগাম আক্ৰমণৰ পিছত যেতিয়া বিএছএফৰ এজন জোৱানক পাকিস্তানে বন্দী কৰি লৈছিল, তেতিয়া কিছুমান বিশেষ গোটে বিশ্বাস কৰিছিল যে তেওঁলোকে চৰকাৰক একাষৰীয়া কৰাৰ এক বৃহৎ সুযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে তেওঁলোকৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰই ছ’চিয়েল মিডিয়াত অসংখ্য আখ্যান বিয়পাইছিল—যিটোৱে জোৱানজনৰ ভাগ্য, তেওঁৰ পৰিয়ালৰ অৱস্থা আৰু তেওঁৰ উভতি অহাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে জল্পনা-কল্পনাৰ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছিল। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ মাজতো ভাৰতে স্পষ্ট আৰু মৰ্যাদাৰে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰিছিল, ভুল তথ্য দূৰ কৰিছিল আৰু প্ৰতিজন জোৱানক সুৰক্ষা দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰিছিল।
পেহেলগাম কাণ্ডৰ পিছত বন্দী হোৱা বিএছএফৰ জোৱানজনো সন্মান আৰু মৰ্যাদাৰে উভতি অহা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদীহঁতে শোক কৰিছিল, তেওঁলোকৰ হেণ্ডলাৰসকলে শোক কৰিছিল—আৰু তেওঁলোকক দেখি ভাৰতৰ ভিতৰৰ একাংশ ব্যক্তিয়েও শোক কৰা যেন দেখা গৈছিল। তেওঁ পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকৰ সময়ত ৰাজনৈতিক খেল খেলাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল যিয়ে গতি লাভ কৰাত ব্যৰ্থ হৈছিল। বিমান আক্ৰমণৰ সময়তো একেধৰণৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল যদিও সেইবোৰো ভাঙি পৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া অপাৰেচন সিন্দুৰ সংঘটিত হৈছিল, তেতিয়া সমালোচকসকলে পুনৰ নিজৰ স্থিতি সলনি কৰিছিল, প্ৰথমে অপাৰেচনটোক মানি ল’বলৈ অস্বীকাৰ কৰিছিল, তাৰ পিছত কিয় বন্ধ কৰা হৈছে বুলি প্ৰশ্ন কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিৰোধীসকলে সদায় আপত্তি কৰাৰ কাৰণ বিচাৰে।
বিৰোধীয়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰতি নেতিবাচক মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে শেহতীয়াকৈ কাৰ্গিল বিজয় দিৱসৰ স্মৃতিচাৰণৰ সময়তো বিৰোধীয়ে বিজয় উদযাপন কৰা নাছিল আৰু ইয়াৰ তাৎপৰ্যও স্বীকাৰ কৰা নাছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ডকলামৰ ষ্টেণ্ডঅফৰ সময়ত ভাৰতীয় বাহিনীয়ে সাহস প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সময়তে বিৰোধী নেতাসকলে গোপনে প্ৰশ্নবোধক উৎসৰ পৰা ব্রিফিং বিচাৰিছিল বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু বিস্ময় প্ৰকাশ কৰে যে বিৰোধীয়ে পাকিস্তানক ক্লীন চিট দিয়া যেন দেখা গৈছে। পেহেলগাম সন্ত্ৰাসবাহঁত পাকিস্তানী নাগৰিক বুলি প্ৰমাণৰ বাবে বিৰোধীয়ে উত্থাপন কৰা দাবীক লৈ তেওঁ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি কয় যে এই একেটা দাবী পাকিস্তানে নিজেই কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এনে অভ্যাস আৰু সাহস বিৰোধীৰ ভিতৰতে থাকে, বাহ্যিক আখ্যানৰ প্ৰতিধ্বনিত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজিও জনসাধাৰণৰ সন্মুখত স্পষ্টভাৱে প্ৰমাণ আৰু তথ্যৰ অভাৱ নোহোৱাত কিছুমান ব্যক্তিয়ে এতিয়াও সন্দেহৰ সৃষ্টি কৰি আছে। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে এনে স্পষ্ট প্ৰমাণ উপলব্ধ নহ’লে এই ব্যক্তিসকলে কেনে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰিলেহেঁতেন, ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল তেওঁলোকৰ সঁহাৰি আৰু অধিক বিভ্ৰান্তিকৰ বা দায়িত্বহীন হ’লহেঁতেন।
অপাৰেচন সিন্দুৰৰ এটা অংশৰ ওপৰত যেতিয়া প্ৰায়ে আলোচনাবোৰ কেন্দ্ৰিত হয়, সেই কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ আৰু শক্তি প্ৰদৰ্শনৰ মুহূৰ্তবোৰ আছে যিবোৰো মনোযোগৰ যোগ্য। তেওঁ ভাৰতৰ বায়ু প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাক প্ৰশংসা কৰি উল্লেখ কৰে যে ইয়াক সমগ্ৰ বিশ্বতে বহুলভাৱে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে আৰু তেওঁলোকে পাকিস্তানৰ ক্ষেপণাস্ত্ৰ আৰু ড্ৰ’নসমূহ “মৰাঠাৰিৰ দৰে” ভাঙি পেলালে। তেওঁ তথ্যৰ উদ্ধৃতি দি কয় যে ৯ মে’ত পাকিস্তানে ভাৰতক লক্ষ্য কৰি প্ৰায় এক হাজাৰ ক্ষেপণাস্ত্ৰ আৰু সশস্ত্ৰ ড্ৰ’ন লৈ এক বৃহৎ আক্ৰমণৰ চেষ্টা চলাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই ক্ষেপণাস্ত্ৰসমূহ অৱতৰণ কৰা হ’লে ইয়াৰ ফলত ব্যাপক ধ্বংসলীলা হ’লহেঁতেন। বৰঞ্চ ভাৰতৰ বায়ু প্ৰতিৰক্ষাই সেইবোৰ সকলোকে বায়ুৰ মাজত নিষ্ক্ৰিয় কৰি পেলালে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই কৃতিত্বই প্ৰতিজন নাগৰিকক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে।
পাকিস্তানে আদমপুৰ বিমানঘাটিত আক্ৰমণৰ ভুৱা বাতৰি প্ৰচাৰ কৰি সেই মিছা কথাক ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰ কৰাৰ চেষ্টা কৰা বুলি সমালোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ ব্যক্তিগতভাৱে আদমপুৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল ঠিক পিছদিনা আৰু স্থলভাগতে মিছা কথাবোৰ উদঙাই দিছিল, এনে ভুল তথ্য আৰু সফল নহ’ব বুলি স্পষ্ট কৰি দিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমালোচনা কৰি কয় যে বৰ্তমানৰ বিৰোধীয়ে উল্লেখযোগ্য সময় ধৰি ভাৰতত শাসন কৰি আহিছে আৰু প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা কেনেদৰে চলি থাকে সেই বিষয়ে সম্পূৰ্ণ অৱগত। তেওঁ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে যে এই অভিজ্ঞতাৰ পিছতো তেওঁলোকে ধাৰাবাহিকভাৱে চৰকাৰী স্পষ্টীকৰণ গ্ৰহণ কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সেয়া বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিবৃতি হওক, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীৰ বাৰে বাৰে প্ৰতিক্ৰিয়া হওক, বা গৃহ আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীৰ স্পষ্টীকৰণ হওক, বিৰোধীয়ে তেওঁলোকক বিশ্বাস কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰে। দশক দশক ধৰি শাসন কৰি অহা এটা দলে কেনেকৈ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতি ইমান বিশ্বাসহীনতা দেখুৱাব পাৰে সেই বিষয়ে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বিৰোধীয়ে এতিয়া পাকিস্তানৰ ৰিম’ট কণ্ট্ৰ’ল অনুসৰি কাম কৰা যেন লাগে, সেই অনুসৰি তেওঁলোকৰ স্থিতি সলনি হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে বিৰোধীৰ জ্যেষ্ঠ নেতাসকলক সমালোচনা কৰে যিসকলে লিখিত বক্তব্য প্ৰস্তুত কৰি যুৱ সাংসদসকলক তেওঁলোকৰ হৈ কথা ক’বলৈ বাধ্য কৰে। তেওঁ এনে নেতৃত্বক গৰিহণা দিয়ে যি নিজেই কথা ক’বলৈ সাহসৰ অভাৱত, আৰু অপাৰেচন সিন্দুৰক—২৬ জন লোকৰ প্ৰাণ কাঢ়ি নিয়া এক নিৰ্মম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰতিক্ৰিয়া—”এক দৰ্শনীয়” বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ এই বক্তব্যক কোনো ভয়ংকৰ পৰিঘটনাৰ স্মৃতিত এচিড ঢালি দিয়াৰ সৈতে মিল থকা বুলি বৰ্ণনা কৰি ইয়াক লজ্জাজনক কাম বুলি অভিহিত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে শ্বেয়াৰ কৰে যে পেহেলগাম আক্ৰমণৰ লগত জড়িত সন্ত্ৰাসবাদীহঁতক আগদিনা অপাৰেচন মহাদেৱত ভাৰতীয় নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে নিষ্ক্ৰিয় কৰি পেলাইছিল। তেওঁ বিস্ময় প্ৰকাশ কৰে যে অপাৰেচনৰ সময় সম্পৰ্কে প্ৰশ্নৰ লগত হাঁহি আৰু উপহাসো আহিছিল— কটুভাৱে সুধিছিল যে শাওন মাহৰ এটা পৱিত্ৰ সোমবাৰৰ বাবে এইটো নিৰ্ধাৰণ কৰা আছিল নেকি। এই মনোভাৱক তেওঁ চৰম নৈৰাশ্য আৰু হতাশাৰ প্ৰতিফলন বুলি সমালোচনা কৰি মন্তব্য কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা বিৰোধীৰ উপস্থাপনৰ অৱনতি ঘটা অৱস্থাৰ কথা প্ৰকাশ পাইছে।
প্ৰাচীন শাস্ত্ৰৰ উদ্ধৃতি দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া কোনো জাতি অস্ত্ৰৰে সুৰক্ষিত হয় তেতিয়া জ্ঞান আৰু দাৰ্শনিক পৰিক্ৰমা জাতিষ্কাৰ হৈ উঠিব পাৰে। “সীমান্তত শক্তিশালী সামৰিক বাহিনীৰ উপস্থিতিয়ে এক সজীৱ আৰু সুৰক্ষিত গণতন্ত্ৰ নিশ্চিত কৰে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
“অপাৰেচন সিন্দুৰ বিগত দশকত ভাৰতৰ সামৰিক সবলীকৰণৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যক্ত কৰি কয় যে এনে শক্তি স্বতঃস্ফূৰ্তভাৱে উত্থান হোৱা নাছিল, বৰঞ্চ কেন্দ্ৰীভূত প্ৰচেষ্টাৰ ফল আছিল— বিৰোধীৰ কাৰ্যকালত ইয়াৰ বিপৰীত কাৰ্য হৈছিল, যি সময়ছোৱাত প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ কথাও বিবেচনা কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজিও গান্ধী দৰ্শনত শিপাই থকা "আত্মনিৰ্ভৰশীলতা" শব্দটোক উপহাস কৰা হয়।
বিৰোধীৰ শাসনৰ সময়ত প্ৰতিটো প্ৰতিৰক্ষা চুক্তি ব্যক্তিগত লাভৰ সুযোগ আছিল বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত আনকি মৌলিক সঁজুলিৰ বাবেও বিদেশী যোগানকাৰীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈয়েই আছিল। তেওঁ বুলেটপ্ৰুফ জেকেট আৰু নাইট ভিজন কেমেৰাৰ অনুপস্থিতিৰ দৰে অভাৱৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰে আৰু আঙুলিয়াই দিয়ে যে কেলেংকাৰীৰ সৈতে প্ৰতিটো প্ৰতিৰক্ষা ক্ৰয়ৰ সম্পৰ্ক আছে—জীপৰ পৰা বফ’ৰ্ছ, হেলিকপ্টাৰলৈকে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ বাবে ভাৰতৰ বাহিনীয়ে দশক দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হোৱা বুলি আলোকপাত কৰি সদনক সোঁৱৰাই দিয়ে যে ঐতিহাসিকভাৱে ভাৰত প্ৰতিৰক্ষা নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ দেশ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তৰোৱাল যুদ্ধৰ সময়তো ভাৰতীয় অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰক শ্ৰেষ্ঠ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে স্বাধীনতাৰ পিছত ভাৰতৰ শক্তিশালী প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন পৰিৱেশ তন্ত্ৰক ইচ্ছাকৃতভাৱে দুৰ্বল কৰি পদ্ধতিগতভাৱে ভাঙি পেলোৱা হৈছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বছৰ বছৰ ধৰি গৱেষণা আৰু উৎপাদনৰ পথ বন্ধ হৈ আছিল, আৰু সেই নীতিসমূহ অব্যাহত থকা হ’লে ভাৰতে একবিংশ শতিকাত অপাৰেচন সিন্দুৰৰ কল্পনাও কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন। তেওঁ কয় যে এনে পৰিস্থিতিত ভাৰতে সময়মতে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, সঁজুলি, গোলাবাৰুদ বিচাৰিবলৈ সংগ্ৰাম কৰিলেহেঁতেন, আৰু সামৰিক কাৰ্য্যৰ সময়ত বাধাৰ আশংকা কৰিলেহেঁতেন। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত দশকত মেক ইন ইণ্ডিয়া পদক্ষেপৰ অধীনত নিৰ্মিত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰই অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সফলতাত নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে এদশক পূৰ্বে ভাৰতীয়সকলে এটা শক্তিশালী, স্বাৱলম্বী, আধুনিক ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছিল, যাৰ ফলত স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কাৰ্যকৰী হোৱা এক ধাৰাবাহিক নিৰাপত্তা সংস্কাৰৰ সূচনা হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিৰক্ষা ষ্টাফৰ মুৰব্বীৰ নিযুক্তি এক বৃহৎ সংস্কাৰ— যিটো সংস্কাৰ দীৰ্ঘদিন ধৰি বিশ্বজুৰি বিতৰ্ক আৰু অনুশীলন চলি আছিল, তথাপিও ভাৰতত কেতিয়াও কাৰ্যকৰী কৰা হোৱা নাছিল। তিনিওটা সেৱাই এই ব্যৱস্থাক আন্তৰিকতাৰে সমৰ্থন আৰু গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে তেওঁ শলাগ লয়।
এতিয়া সৰ্বাধিক শক্তি যৌথতা আৰু সংহতিত নিহিত হৈ আছে বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সমগ্ৰ নৌসেনা, বায়ুসেনা, আৰু স্থলসেনাৰ একত্ৰীকৰণে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতা বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে, আৰু অপাৰেচন সিন্দুৰে এই ৰূপান্তৰৰ সফলতা প্ৰতিফলিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰী মালিকানাধীন প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন কোম্পানীসমূহত অশান্তি আৰু ধৰ্মঘটকে ধৰি প্ৰাৰম্ভিক প্ৰতিৰোধৰ পিছতো সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল। তেওঁ শ্ৰমিকসকলক জাতীয় স্বাৰ্থক প্ৰথম স্থান দিয়া, সংস্কাৰ আকোৱালি লোৱা, আৰু অতি উৎপাদনশীল হোৱাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ আৰু আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে নিজৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহৰ বাবে মুকলি কৰিলে, আৰু আজি ব্যক্তিগত খণ্ডই উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিলে যে প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত শ শ ষ্টাৰ্টআপে, বহুতৰে নেতৃত্বত টিয়াৰ ২ আৰু টিয়াৰ ৩ চহৰৰ ২৭–৩০ বছৰ বয়সৰ যুৱ পেছাদাৰীসকলে—যুৱতীসকলকে ধৰি— উদ্ভাৱনত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ড্ৰ’ন খণ্ডৰ কাৰ্যকলাপ মূলতঃ প্ৰায় ৩০–৩৫ বছৰ বয়সৰ ব্যক্তিয়ে নেতৃত্ব দিয়ে, আৰু তেওঁলোকৰ অৱদান অপাৰেচন সিন্দুৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰমাণিত হয়। তেওঁ এনে সকলো অৱদানকাৰীক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি দেশখন আগুৱাই যাব বুলি আশ্বাস দিয়ে।
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ কেতিয়াও কেৱল শ্লোগান নহয় বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বাজেট বৃদ্ধি, নীতি পৰিৱৰ্তন, আৰু নতুন পদক্ষেপ স্পষ্ট দৃষ্টিভংগীৰে গ্ৰহণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত থলুৱা প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত দ্ৰুত অগ্ৰগতি সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত দশকত ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা বাজেট প্ৰায় তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন প্ৰায় ২৫০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু যোৱা ১১ বছৰত প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ৩০ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে, এতিয়া প্ৰায় ১০০খন দেশত উপনীত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কিছুমান বিশেষ মাইলৰ খুঁটিয়ে ইতিহাসত স্থায়ী প্ৰভাৱ পেলোৱা বুলি মন্তব্য কৰি কয় যে অপাৰেচন সিন্দুৰে ভাৰতক বিশ্বৰ প্ৰতিৰক্ষা বজাৰৰ ভিতৰত সুদৃঢ়ভাৱে স্থান দিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ বৰ্ধিত চাহিদাই ঘৰুৱা উদ্যোগসমূহ শক্তিশালী কৰিব, এমএছএমইসমূহক সবল কৰিব, আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া তেওঁলোকৰ উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা কেৱল জাতীয় স্বাৰ্থৰ বাবেই নহয়, আজিৰ প্ৰতিযোগিতামূলক যুগত বিশ্ব শান্তিৰ বাবেও অপৰিহাৰ্য। “ভাৰত বুদ্ধৰ ভূমি, যুদ্ধৰ নহয়, আৰু যদিও ৰাষ্ট্ৰই সমৃদ্ধি আৰু শান্তিৰ কামনা কৰে, তথাপিও দুয়োটাৰে পথত শক্তি আৰু সংকল্পৰ প্ৰয়োজন”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ ভাৰতক মহান যোদ্ধাসকলৰ দেশ বুলি অভিহিত কৰে—ছাত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ, মহাৰাজা ৰঞ্জিত সিং, ৰাজেন্দ্ৰ চোলা, মহাৰাণা প্ৰতাপ, লাচিত বৰফুকন, আৰু মহাৰাজা সুহেলদেৱ—এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি যে উন্নয়ন আৰু শান্তিৰ বাবে কৌশলগত শক্তি অতি প্ৰয়োজনীয় হৈয়েই আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বিৰোধীয়ে কেতিয়াও ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্ট দৃষ্টিভংগী ৰখা নাই আৰু ইয়াৰ ক্ষেত্ৰত ধাৰাবাহিকভাৱে আপোচ কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে যিসকলে এতিয়া পাকিস্তান দখল কৰা কাশ্মীৰক কিয় পুনৰ দখল কৰা হোৱা নাই বুলি প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছে তেওঁলোকে প্ৰথমে উত্তৰ দিব লাগিব কোনে প্ৰথমতে পাকিস্তানক ইয়াৰ নিয়ন্ত্ৰণ ল’বলৈ অনুমতি দিছিল।
স্বাধীনতাৰ পিছৰ সিদ্ধান্তক তীব্ৰ সমালোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে সমালোচনাত্মক ভুল বিচাৰৰ ফলত আক্সাই চিনত ৩৮ হাজাৰ বৰ্গ কিলোমিটাৰ ভাৰতীয় ভূখণ্ড হেৰুৱাই পেলোৱা হয়, যিটোক ভুলকৈ অনুৰ্বৰ ভূমি বুলি লেবেল লগোৱা হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ১৯৬২ চনৰ পৰা ১৯৬৩ চনৰ ভিতৰত তেতিয়াৰ শাসকীয় দলৰ নেতাসকলে জম্মু-কাশ্মীৰৰ পুঞ্চ, উৰি, নীলম উপত্যকা, কিষাংগাংগাকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ অঞ্চলসমূহ আত্মসমৰ্পণৰ প্ৰস্তাৱ দিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই আত্মসমৰ্পণৰ প্ৰস্তাৱ "শান্তিৰ ৰেখা"ৰ আৱৰণত। তেওঁ আৰু সমালোচনা কৰে যে ১৯৬৬ চনত কচ্ছৰ ৰাণৰ ওপৰত মধ্যস্থতা গ্ৰহণ কৰাৰ ফলত বিৰোধী দলক বিবাদিত ছাদ বেট অঞ্চলকে ধৰি প্ৰায় ৮০০ বৰ্গ কিলোমিটাৰ মাটি পাকিস্তানক গতাই দিয়া হয়। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে যদিও ১৯৬৫ চনৰ যুদ্ধত ভাৰতীয় বাহিনীয়ে হাজিপীৰ পাছ পুনৰ দখল কৰিছিল, তথাপিও তেতিয়াৰ শাসকীয় ব্যৱস্থাই ইয়াক ঘূৰাই দিছিল, যাৰ ফলত ৰাষ্ট্ৰৰ কৌশলগত বিজয় ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ১৯৭১ চনৰ যুদ্ধৰ সময়ত ভাৰতে হাজাৰ হাজাৰ বৰ্গ কিলোমিটাৰ পাকিস্তানৰ ভূখণ্ড দখল কৰি ৯৩ হাজাৰ যুদ্ধবন্দীক আবদ্ধ কৰি ৰাখিছিল। অনুকূল পৰিস্থিতিৰ মাজতো পাকিস্তান অধীকৃত কাশ্মীৰ (PoK) পুনৰ উদ্ধাৰৰ সুযোগ হেৰুৱাবলগীয়া হোৱা বুলিও তেওঁ কয়। আনকি সীমান্তৰ সমীপত অৱস্থিত কৰতাৰপুৰ চাহিবকো নিৰাপত্তা দিব পৰা নগ’ল। এই বদলিৰ বাবে তামিলনাডুৰ মাছমৰীয়াসকলে সন্মুখীন হোৱা চলি থকা কষ্টৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ ১৯৭৪ চনত শ্ৰীলংকাৰ কাটচাথিভু দ্বীপ উপহাৰ দিয়াৰ সিদ্ধান্তক লৈ দুখ প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে বিৰোধীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ লগত আপোচ কৰি ছিয়াচেনৰ পৰা ভাৰতীয় বাহিনীক প্ৰত্যাহাৰ কৰাৰ এক দশকজোৰা উদ্দেশ্য বহন কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদনক সোঁৱৰাই দিয়ে যে ২৬/১১ মুম্বাইৰ ভয়ানক আক্ৰমণৰ পিছত তেতিয়াৰ চৰকাৰে বিদেশী হেঁচাত পৰি থকা বুলি অভিযোগ উত্থাপন কৰি এই শোকাৱহ দুৰ্ঘটনাৰ মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ পিছতে পাকিস্তানৰ সৈতে পুনৰ আলোচনা আৰম্ভ কৰিবলৈ লৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ২৬/১১ৰ পৰিসৰ সত্ত্বেও তেতিয়াৰ চৰকাৰে এজনো পাকিস্তানী কূটনীতিবিদক বহিষ্কাৰ কৰা নাছিল আৰু এটাও ভিছা বাতিল কৰা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে পাকিস্তানৰ পৃষ্ঠপোষকতাত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ অবিৰতভাৱে চলি আছিল, তথাপিও তেতিয়াৰ চৰকাৰৰ অধীনত পাকিস্তানে "সৰ্বাধিক অনুকূল ৰাষ্ট্ৰ"ৰ মৰ্যাদা অক্ষুণ্ণ ৰাখিছিল, যিটো কেতিয়াও বাতিল কৰা হোৱা নাছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ৰাষ্ট্ৰই মুম্বাইৰ বাবে ন্যায়ৰ দাবী উত্থাপন কৰিলেও তেতিয়াৰ শাসকীয় দলটোৱে পাকিস্তানৰ সৈতে বাণিজ্যত নিয়োজিত হৈ থাকিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদীক বিধ্বংসী ৰূপ ধাৰণ কৰিবলৈ পঠিয়াই থকাৰ সময়তে তেতিয়াৰ চৰকাৰে ভাৰতত শান্তিমুখী কবিতা সমাৱেশ অনুষ্ঠিত কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে পাকিস্তানৰ এমএফএন মৰ্যাদা বাতিল কৰি, ভিছা বন্ধ কৰি, আটাৰী-ৱাগাহ সীমান্ত বন্ধ কৰি এই একপক্ষীয় সন্ত্ৰাসবাদৰ যাতায়তৰ অন্ত পেলাই আশাবাদক ভুল স্থানত ৰাখিলে। তেওঁ ভাৰতৰ জাতীয় স্বাৰ্থ বাৰে বাৰে বন্ধকত ৰখাৰ বাবে বিৰোধীক সমালোচনা কৰি সিন্ধু জল সন্ধিক এক প্ৰধান উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই সন্ধিখন তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাৰ্যকৰী কৰিছিল, য’ত ভাৰতৰ পৰা উৎপত্তি হোৱা নদীসমূহ জড়িত আছিল— যিবোৰ নদী দীৰ্ঘদিন ধৰি ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক উত্তৰাধিকাৰৰ অংশ হৈ আহিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এসময়ত ভাৰতৰ পৰিচয়ৰ সমাৰ্থক সিন্ধু আৰু ঝেলামৰ দৰে নদীক মধ্যস্ততাৰ বাবে বিশ্ব বেংকক গতাই দিয়া হৈছিল—ভাৰতৰ নিজৰ নদী আৰু পানী হোৱাৰ পিছতো। তেওঁ এই পদক্ষেপক ভাৰতৰ আত্মসন্মান আৰু সাংস্কৃতিক নীতি-নিয়মৰ প্ৰতি বিশ্বাসঘাতকতা বুলি গৰিহণা দিয়ে।
বিশেষকৈ সিন্ধু জল সন্ধিৰ অধীনত ভাৰতৰ জল অধিকাৰ আৰু উন্নয়নৰ লগত আপোচ কৰা ঐতিহাসিক কূটনৈতিক সিদ্ধান্তক গৰিহণা দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ পৰা উৎপত্তি হোৱা নদীৰ পানীৰ ৮০% পাকিস্তানক আবণ্টন দিবলৈ সন্মত হৈছিল, ভাৰতৰ দৰে বিশাল ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে মাত্ৰ ২০% পানীহে বাকী আছিল। তেওঁ এই ব্যৱস্থাৰ আঁৰৰ যুক্তিক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি ইয়াক প্ৰজ্ঞা, কূটনীতি আৰু জাতীয় স্বাৰ্থৰ ব্যৰ্থতা বুলি অভিহিত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ মাটিৰ পৰা ওলোৱা নদীসমূহ নাগৰিকৰ, বিশেষকৈ পঞ্জাৱ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ কৃষকৰ। তেওঁ কয় যে তেতিয়াৰ শাসকীয় ব্যৱস্থাৰ চুক্তিয়ে দেশৰ এক বৃহৎ অংশক পানীৰ সংকটৰ সন্মুখীন কৰাইছিল আৰু আভ্যন্তৰীণ ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ পানীৰ বিবাদৰ সৃষ্টি কৰিছিল, আনহাতে পাকিস্তানে ইয়াৰ সুবিধাৰ শোষণ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই নদীসমূহৰ সৈতে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু সভ্যতামূলক সংযোগক অৱজ্ঞা কৰা হৈছিল, আৰু আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকসকলক—ভাৰতৰ কৃষকসকলক— তেওঁলোকৰ সঠিক প্ৰৱেশৰ পৰা বঞ্চিত কৰা হৈছিল।
তেওঁ কয় যে এই পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি নহ’লে পশ্চিম নদীত অসংখ্য বৃহৎ জল প্ৰকল্প গঢ়ি তুলিব পৰা গ’লহেঁতেন। সমগ্ৰ পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা, ৰাজস্থান, দিল্লীৰ কৃষকৰ হাতত যথেষ্ট পানী থাকিলহেঁতেন, আৰু খোৱাপানীৰ নাটনিও নাথাকিলহেঁতেন। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতে ঔদ্যোগিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে শক্তি উৎপাদন কৰিলেহেঁতেন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেতিয়াৰ চৰকাৰে পাকিস্তানক নলা নিৰ্মাণৰ বাবেও কোটি কোটি টকা যোগান ধৰিছিল, যাৰ ফলত ভাৰতৰ স্বাৰ্থ আৰু অধিক ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে চৰকাৰে এতিয়া জাতীয় স্বাৰ্থৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সিন্ধু জল সন্ধি স্থগিত ৰাখিছে। “ভাৰতে সিদ্ধান্ত লৈছে যে তেজ আৰু পানী একেলগে বৈ নাযায়”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে।
২০১৪ চনৰ আগতে দেশখন অসুৰক্ষাৰ অহৰহ ছাঁৰ তলত বাস কৰা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে ৰাজহুৱা স্থানত—ৰে’ল ষ্টেচন, বাছ ষ্টেণ্ড, বিমানবন্দৰ, মন্দিৰত— কিমান সঘন ঘোষণাই, বোমাৰ ভয়ৰ বাবে মানুহক অনাদৃত বস্তুৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ সকীয়াই দিছিল, ইয়াক সমগ্ৰ দেশতে বিৰাজ কৰা ভয়ৰ পৰিৱেশ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ তেতিয়াৰ শাসকীয় ব্যৱস্থাৰ অধীনত দুৰ্বল শাসন ব্যৱস্থাৰ ফলত অগণন সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যু হোৱা বুলি জোৰ দি কয় যে চৰকাৰে নিজৰ নাগৰিকক সুৰক্ষা দিয়াত ব্যৰ্থ হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে সন্ত্ৰাসবাদক ৰোধ কৰিব পৰা গ’লহেঁতেন বুলি দৃঢ়তাৰে কয় আৰু ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত দেশখনক জুৰুলা কৰা সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ডৰ তীব্ৰ হ্ৰাসৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি বিগত ১১ বছৰত হোৱা অগ্ৰগতি প্ৰমাণ হিচাপে দাঙি ধৰে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে প্রশ্ন উত্থাপন কৰে যে যদি সঁচাকৈয়ে সম্ভৱ হয় তেন্তে সন্ত্ৰাসবাদ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে পূৰ্বৰ প্ৰশাসনসমূহে কিয় ফলপ্ৰসূ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা নাছিল। তেওঁ অভিযোগ কৰে যে সেই ৰেহাইসমূহে সন্ত্ৰাসবাদক তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি আৰু ভোট বেংকৰ বিবেচনাৰ বাবেই জাতিষ্কাৰ হ'বলৈ অনুমতি দিছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে ২০০১ চনত যেতিয়া দেশৰ সংসদত আক্ৰমণ হৈছিল, তেতিয়া বিৰোধী দলৰ এজন জ্যেষ্ঠ নেতাই আফজল গুৰুক সন্দেহৰ সুবিধা দিয়াৰ কথা কৈছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদী আজমল কাছবৰ পাকিস্তানী ৰাষ্ট্ৰীয়তাৰ বন্দী আৰু বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি পোৱা সত্ত্বেও, ২৬/১১ মুম্বাই আক্ৰমণক কেনেকৈ “গেৰুৱা সন্ত্ৰাস”ৰ আখ্যান আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেতিয়াৰ শাসকীয় দলৰ এজন নেতাই আনকি আমেৰিকাৰ এজন শীৰ্ষ কূটনীতিবিদক হিন্দু গোটসমূহে লস্কৰ-ই-তইবাতকৈ অধিক ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিছে বুলি কৈছিল, ইয়াক বিদেশত তেওঁলোকৰ আখ্যান-নিৰ্মাণৰ উদাহৰণ হিচাপে চিত্ৰিত কৰিছিল।
তেওঁ জম্মু-কাশ্মীৰত ভাৰতীয় সংবিধান সম্পূৰ্ণ ৰূপায়ণত বাধা দিয়াৰ বাবে বিৰোধীক তীব্ৰ গৰিহণা দি কয় যে ধাৰাবাহিকভাৱে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ লগত আপোচ কৰা তুষ্টিকৰণ ৰাজনীতিৰ বাবে বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ সংবিধানখনক এই অঞ্চলত প্ৰৱেশ কৰাত বাধা দিয়া হৈছে কাৰণ।
শ্ৰী মোদীয়ে এক ঐক্যবদ্ধ আৱেগ আৰোপ কৰি কয় যে ৰাজনৈতিক মতানৈক্য থাকিব পাৰে, কিন্তু জাতীয় স্বাৰ্থত উদ্দেশ্যৰ ঐক্যই প্ৰাধান্য পাব লাগিব। পেহেলগামৰ ট্ৰেজেডীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ই কেনেকৈ জাতিটোক গভীৰভাৱে আঘাত কৰিছিল আৰু সাহস, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু জাতীয় সংকল্পক সামৰি লোৱা অপাৰেচন সিন্দুৰৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ নিৰ্ণায়ক সঁহাৰিক প্ৰেৰণা দিছিল।
তেওঁ ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলসমূহক প্ৰশংসা কৰে যিয়ে দৃঢ়তা আৰু স্পষ্টতাৰে বিশ্বজুৰি ৰাষ্ট্ৰক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকৰ সমৰ্থনে, ভাৰতৰ সীমাৰ ভিতৰত আৰু বাহিৰত উভয়তে ‘সিন্দুৰ স্পিৰিট’ৰ প্ৰতিধ্বনি হৈছ, যিয়ে এতিয়া ভাৰতৰ ভাবমূৰ্তিক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
ভাৰতৰ ইতিবাচক বিশ্বব্যাপী বাৰ্তাৰ বিৰোধিতা কৰা বুলি অভিযোগ উত্থাপিত হোৱা একাংশ বিৰোধী নেতাৰ প্ৰতিক্ৰিয়াক লৈ হতাশা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে সদনত বক্তব্য ৰখাসকলক নীৰৱ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা বুলি আক্ষেপ প্ৰকাশ কৰে। এই মানসিকতাক সম্বোধন কৰি তেওঁ সাহসী আৰু উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত পৰিক্ৰমাৰ বাবে আহ্বান জনোৱা এক কাব্যিক অভিব্যক্তি ভাগ-বতৰা কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে বিৰোধীক, পাকিস্তানৰ প্ৰতি নম্ৰতা সৃষ্টি কৰা বুলি অভিযোগ উত্থাপন কৰা ৰাজনৈতিক হেঁচা পৰিত্যাগ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় জয়ৰ মুহূৰ্তক ৰাজনৈতিক উপহাসলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ সকীয়াই দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দ্বিধাই স্পষ্ট কৰি দিলে যে ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদক শিপাৰ সৈতে উভালি পেলাব। অপাৰেচন সিন্দুৰ চলি আছে, যিয়ে পাকিস্তানৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ সতৰ্কবাণী হিচাপে কাম কৰি আছে—যেতিয়ালৈকে সীমাৰ সিপাৰৰ পৰা সন্ত্ৰাসবাদ বন্ধ নহয়, তেতিয়ালৈকে ভাৰতে নিজৰ প্ৰতিক্ৰিয়াশীল কাৰ্য্য অব্যাহত ৰাখিব।
ভাৰতৰ ভৱিষ্যৎ সুৰক্ষিত আৰু সমৃদ্ধিশালী হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰাৰ দৃঢ় সংকল্পৰে শ্ৰী মোদীয়ে সামৰণি মাৰে, আৰু জনসাধাৰণৰ আৱেগক প্ৰতিফলিত কৰা অৰ্থপূৰ্ণ বিবেচনাত লিপ্ত হোৱাৰ বাবে সদনৰ প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Lok Sabha during a special discussion on Operation Sindoor
Vijay Utsav is a testament to the valour and strength of the Indian Armed Forces: PM
I have stood up in the House with the spirit of this Vijay Utsav to present India's perspective: PM
Operation Sindoor highlighted the power of a self-reliant India!: PM
During Operation Sindoor, the synergy of the Navy, Army and Air Force shook Pakistan to its core: PM
India has made it clear that it will respond to terror on its own terms, won't tolerate nuclear blackmail and will treat terror sponsors and masterminds alike: PM
During Operation Sindoor, India garnered widespread global support: PM
Operation Sindoor is ongoing. Any reckless move by Pakistan will be met with a firm response: PM
A strong military at the borders ensures a vibrant and secure democracy: PM
Operation Sindoor stands as clear evidence of the growing strength of India's armed forces over the past decade: PM
India is the land of Buddha, not Yuddha. We strive for prosperity and harmony, knowing that lasting peace comes through strength: PM
India has made it clear that blood and water cannot flow together: PM
29 JUL 2025 10:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Lok Sabha today during a special discussion on India's strong, successful and decisive 'Operation Sindoor' in response to the terrorist attack in Pahalgam. Addressing the house, the Prime Minister recalled his interaction with the media fraternity at the beginning of the session, stating that he had appealed to all Honourable Members of Parliament by describing the session as a celebration of India’s victories and a tribute to India’s glory.
Highlighting that ‘Vijay Utsav’ referring to the complete obliteration of terrorist headquarters, Shri Modi remarked that Vijayotsav represents the fulfillment of the solemn vow taken with sindoor — a tribute to national devotion and sacrifice. “Vijay Utsav is a testament to the valour and strength of India's armed forces”, he emphasised, further stating that Vijayotsav celebrates the unity, willpower, and collective triumph of 140 crore Indians.
Affirming that he has stood in the House with the spirit of victory to present India's perspective, the Prime Minister stated that for those who fail to see India's viewpoint, he has stood to hold up a mirror. He remarked that he has come to join his voice with the emotions of 140 crore citizens. Shri Modi emphasized that the resonance of these collective sentiments has been heard in the House, and he has risen to add his voice to that resounding spirit.
Expressing gratitude to the people of India for their unwavering support and blessings during Operation Sindoor, the Prime Minister stated that he remains indebted to the nation. He acknowledged the citizens’ collective resolve and conveyed appreciation for their role in the operation’s success.
The Prime Minister condemned the heinous incident that occurred in Pahalgam on 22 April 2025, where terrorists brutally shot innocent people after asking their religion — calling it the height of cruelty. He remarked that this was a calculated attempt to plunge India into the flames of violence and incite communal unrest. He thanked the people of India for defeating this conspiracy with unity and resilience.
Shri Modi recalled that after April 22, he issued a public statement, in English as well, to make India’s stance clear to the world. He declared it is India’s firm resolve to crush terrorism, emphasizing that even the masterminds will face punishment greater than imagination. The Prime Minister noted that he was on a foreign tour on April 22 but returned immediately to convene a high-level meeting. He stated that clear instructions were issued during the meeting to deliver a decisive response to terrorism, reiterating that this is a national commitment.
Affirming complete confidence in the capabilities, strength, and courage of India’s armed forces, Shri Modi stated that the military was given full operational freedom to decide the timing, location, and mode of response. The Prime Minister emphasized that these directives were clearly conveyed during the high-level meeting, and some aspects may have been reported in the media. He remarked with pride that the punishment delivered to the terrorists was so impactful that even their masterminds continue to lose sleep over it.
The Prime Minister stated that he wished to present India’s response and the success of its armed forces before the nation through the House. He remarked that following the Pahalgam attack, the Pakistani military had anticipated a major Indian response, prompting them to issue nuclear threats. Outlining the first dimension, he said that as scheduled, India executed its operation on the intervening night of 6th & 7th May 2025, rendering Pakistan unable to react, Shri Modi emphasized that the Indian armed forces avenged the April 22 attack by achieving their targeted objectives in just 22 minutes.
Shri Modi, presenting further outlining the second dimension of India's strategic response through the House, remarked that although India has fought multiple wars with Pakistan in the past, this was the first time a strategy was executed that reached locations previously untouched. He highlighted that terrorist hideouts across Pakistan were decisively targeted, including areas no one imagined India could reach. He specifically mentioned Bahawalpur and Muridke, stating that these bases were razed to the ground, affirming that India's armed forces had successfully destroyed terrorist bases.
Shri Modi emphasized the third dimension that Pakistan’s nuclear threats were proven hollow, and India has demonstrated that nuclear blackmailing will no longer be tolerated and nor will India ever bow before it.
Outlining the fourth dimension of India’s strategic response under Operation Sindoor, the Prime Minister stated that India demonstrated its advanced technological capabilities by delivering precise strikes deep within Pakistani territory, resulting in significant damage to Pakistan’s air base assets—many of which, he added, remain in critical condition. He remarked that we are now in an era of technology-driven warfare, and Operation Sindoor proved India’s mastery in this domain. Emphasizing that had India not undertaken the last ten years of preparedness, the country could have faced immense losses in this technological era, Shri Modi presented the fifth dimension, the Prime Minister stated that for the first time, the world has witnessed the strength of an Atmanirbhar Bharat during Operation Sindoor. He highlighted the effectiveness of Made-in-India drones and missiles, which exposed vulnerabilities in Pakistan’s weapons systems.
Highlighting a significant achievement in India’s defence structure—referring to his announcement of the Chief of Defence Staff (CDS), the Prime Minister remarked that Operation Sindoor witnessed a joint action by the Navy, Army, and Air Force, and the synergy between these forces rattled Pakistan comprehensively.
Shri Modi stated that while terrorist incidents had occurred in India earlier as well, the masterminds were previously undisturbed and continued planning future attacks with impunity. He emphasized that the situation has now changed. Today, after every strike, the masterminds lose sleep—knowing that India will strike back and eliminate threats with precision. The Prime Minister asserted that India has established a "new normal".
Emphasizing that the global community has now witnessed the vast scale and reach of India’s strategic operations, stating that strikes were conducted across Pakistan from Sindoor to Sindhu, Shri Modi remarked that Operation Sindoor has established a new doctrine: any terrorist attack on India will result in a heavy cost for its masterminds and for Pakistan itself.
The Prime Minister outlined three clear principles arising from Operation Sindoor. First, India will respond to terrorist attacks on its own terms, in its own way, and at its chosen time. Second, Nuclear blackmail of any kind will no longer be tolerated. Thirdly, India will not distinguish between terrorist sponsors and the masterminds behind such attacks.
Shri Modi informed the House with clarity on global support for India's actions during Operation Sindoor. He stated that no country in the world objected to India taking necessary action in defence of its national security. The Prime Minister emphasized that out of the 193 member nations of the United Nations, only three issued statements in support of Pakistan during the operation. He remarked that India received widespread backing from countries across the globe—including strategic groupings like QUAD and BRICS, and nations such as France, Russia, and Germany. The Prime Minister asserted that the international community stood in strong support of India.
Expressing deep disappointment that while India received support from the global community, the valour of the nation's soldiers did not find backing from the opposition, Shri Modi remarked that just days after the April 22 terrorist attack, certain opposition leaders began mocking the government and alleged failure. The Prime Minister said this mockery, and their indulgence in political opportunism even in the wake of the Pahalgam killings, reflected a disregard for national grief. He stated that such statements were not only petty but demoralizing for India's security forces. Shri Modi emphasized that some opposition leaders neither believe in India’s strength nor in the capabilities of its armed forces, and continue to cast doubt on Operation Sindoor. He asserted that chasing headlines might serve political interests, but it will not earn the trust or respect of the people.
The Prime Minister stated that on 10 May 2025, India announced the cessation of operations under Operation Sindoor. He acknowledged that this announcement led to varied speculations, which he described as propaganda originating from across the border. He criticized those who chose to amplify Pakistan’s disinformation instead of relying on the facts presented by India’s armed forces, and reaffirmed that India's stance has always remained clear and resolute.
Recalling India’s targeted military operations over the years, emphasizing the strategic clarity and execution involved, Shri Modi stated that during the surgical strikes, India set a clear objective to destroy terrorist launch pads within enemy territory, which was accomplished overnight before sunrise. He remarked that in the Balakot air strikes, India targeted terrorist training centres and successfully carried out the mission. The Prime Minister emphasized that under Operation Sindoor, India again operated with a clearly defined objective—striking the epicentre of terror and the infrastructure behind the Pahalgam attackers, including their planning bases, training hubs, funding sources, tracking and technical support, and arms supply chains. “India precisely attacked the nerve centre of these terrorists and dismantled the core of their operations”, said the PM.
“Once again the Indian forces achieved 100% of their targets, showcasing the nation’s strength”, stressed Shri Modi, criticizing those who deliberately choose to forget these milestones, affirming that the nation remembers well: the operation took place on the night of May 6 and morning of May 7, and by sunrise on May 7, the Indian Army held a press conference stating the mission was accomplished. The Prime Minister reiterated that India’s objectives were clear from day one—to dismantle terrorist networks, their masterminds, and their logistical hubs—and that the mission was completed as planned. Quoting Union Minister of Defence, Shri Rajnath Singh, the Prime Minister echoed with conviction that India’s armed forces conveyed its success to Pakistan’s military within minutes, making intentions and outcomes unmistakable. He asserted that Pakistan’s decision to openly stand with terrorists reflected a lack of prudence. Had they acted sensibly, they would not have made such a brazen error. The Prime Minister emphasized that although India was fully prepared and waiting for the right moment, its goal was to eliminate terrorism—not engage in conflict with a nation. However, when Pakistan decided to enter the battlefield in support of terrorists, India responded with a powerful counterstrike. He highlighted that on the midnight of May 9 and the morning of May 10, Indian missiles struck across Pakistan with such intensity that it surpassed their imagination.
The Prime Minister further stated on the floor of the house that India’s decisive action under Operation Sindoor forced Pakistan to its knees. He recalled how Pakistani citizens expressed shock, whose reactions were widely visible on television. Shri Modi remarked that Pakistan was so overwhelmed by the response that its Director General of Military Operations (DGMO) directly called India, pleading to stop the offensive—admitting they could not endure further assault. He reiterated that India had clearly stated, during the press conference on the morning of May 7, that its objectives were achieved and that any further provocation would prove costly. “India’s policy was deliberate, well-considered, and crafted in coordination with its armed forces—focused exclusively on dismantling terrorism, its sponsors, and their bases, India’s action was non-escalatory by design”, declared the PM.
The Prime Minister stated that no global leader objected to India’s operations. He revealed that on the night of May 9, the Vice President of the United States attempted to reach him multiple times while he was in a high-level meeting with Indian defence officials. After returning the call, the Prime Minister was informed that Pakistan might launch a major offensive. He responded unequivocally: “If that is Pakistan’s intent, it will cost them dearly.” He added firmly that India would retaliate with greater force, stating, “We will respond to bullets with canons.” The Prime Minister confirmed that India struck back powerfully on the night of May 9 and morning of May 10, dismantling Pakistan’s military infrastructure with overwhelming force. He noted that Pakistan now fully understands—every Indian response will be stronger than the last. “Should Pakistan dare again, it will face a fitting and formidable retaliation. Operation Sindoor remains active and resolute”, declared Shri Modi.
“Today’s India is full of self-confidence and is progressing rapidly with the spirit of self-reliance”, affirmed the Prime Minister, remarking that the nation is witnessing India’s march toward Atmanirbharta, but it is also seeing the unfortunate trend of the opposition becoming increasingly dependent on Pakistan for its political narratives. The Prime Minister stated that during the ongoing 16-hour discussion, opposition was seen importing issues from Pakistan—a matter of deep regret.
Underscoring the evolving nature of warfare, where information and narrative-building play a critical role, the Prime Minister cautioned that AI-powered disinformation campaigns are being used to weaken the morale of armed forces and sow public mistrust. He expressed concern that the opposition and its allies have effectively become spokespersons of Pakistan’s propaganda, undermining India's national interest.
Highlighting repeated efforts to question and diminish India’s military achievements, Shri Modi stated that after India’s successful surgical strikes, opposition leaders demanded proof from the armed forces. He noted that as public sentiment shifted in favour of the military, Opposition leaders changed their stance—claiming they had also conducted such strikes citing differing numbers, from three to fifteen surgical strikes.
The Prime Minister remarked that following the Balakot air strikes, the Opposition could not challenge the operation outright but instead began demanding photographic evidence. He observed that they repeatedly asked where the strike hit, what was destroyed, how many were killed—questions, he pointed out, that echoed Pakistan’s own rhetoric.
The Prime Minister remarked that when Indian Air Force pilot Abhinandan was captured by Pakistan, celebrations in that country were expected. However, some individuals within India began whispering doubts, suggesting that the Prime Minister was in trouble and questioning whether Abhinandan would be brought back. The Prime Minister highlighted that Abhinandan’s return to India was secured "with bold resolve," and upon his repatriation, such critics fell silent.
Shri Modi further stated that after the Pahalgam attack, when a BSF soldier was taken captive by Pakistan, certain groups believed they had gained a major opportunity to corner the government. He highlighted that their ecosystem spread numerous narratives across social media—raising speculative questions about the soldier’s fate, his family’s condition, and the likelihood of his return. He emphasized that despite these attempts, India responded with clarity and dignity, dispelling misinformation and reaffirming its commitment to protecting every soldier.
Stating that the BSF soldier captured after the Pahalgam incident also returned with honour and dignity, Shri Modi remarked that terrorists were grieving, their handlers were grieving—and seeing them, some individuals within India appeared to grieve as well. He observed that during the surgical strikes, attempts were made to play political games which failed to gain traction. During the air strike, similar attempts were made, but those too collapsed. He noted that when Operation Sindoor took place, critics shifted their stance again, first refusing to acknowledge the operation, then questioning why it was stopped. He commented that those opposing always seek a reason to object.
Highlighting that the Opposition has long displayed a negative attitude towards the armed forces, the Prime Minister pointed out that even during the recent commemoration of Kargil Vijay Diwas, the Opposition neither celebrated the victory nor acknowledged its significance. He remarked that history is witness to the fact that during the Doklam standoff, while the Indian forces displayed courage, Opposition leaders were secretly seeking briefings from questionable sources.
The Prime Minister further expressed astonishment that the Opposition appeared to give a clean chit to Pakistan. He questioned the demand raised by the Opposition for proof that the Pahalgam terrorists were Pakistani nationals, noting that this is the same demand being made by Pakistan itself. He remarked that such habits and audacity persist within Opposition, echoing external narratives. The Prime Minister remarked that today, with no shortage of evidence and facts plainly visible before the public, certain individuals still continue to raise doubts. He questioned how these individuals would have reacted if such clear proof had not been available, implying that their responses would have been even more misleading or irresponsible.
Underlining that while discussions often focus on one part of Operation Sindoor, Shri Modi there are moments of national pride and demonstrations of strength that also deserve attention. He praised India’s air defence systems, noting that they are widely acknowledged across the world and that they had dismantled Pakistan’s missiles and drones “like straw.” He cited data that on 9 May, Pakistan attempted a major offensive involving approximately one thousand missiles and armed drones targeting India. The Prime Minister emphasized that had these missiles landed, they would have caused widespread destruction. Instead, India’s air defence neutralized all of them mid-air. He stated that this achievement fills every citizen with pride.
Criticizing that Pakistan spread false reports about an attack on the Adampur airbase and attempted to widely promote that lie, Shri Modi stated that he personally visited Adampur the very next day and exposed the falsehoods on ground, making it clear that such misinformation would no longer succeed.
The Prime Minister criticized that the current Opposition has governed India for a significant period and is fully aware of how administrative systems function. He expressed concern that despite this experience, they consistently refused to accept official clarifications. Shri Modi noted that whether it is a statement from the Ministry of External Affairs, repeated responses from the External Affairs Minister, or clarifications from the Home and Defence Ministers, the opposition refuses to trust them. He questioned how a party that has ruled for decades could show such lack of faith in the nation's institutions, asserting that opposition now seems to operate according to Pakistan’s remote control, with its stance shifting accordingly.
Shri Modi criticized the senior leaders of opposition who prepare written statements and make the young MPs speak on their behalf. He condemned such leadership for lacking the courage to speak themselves, and for terming Operation Sindoor—a response to a brutal terror attack that claimed 26 lives—as “a spectacle.” He described this statement as akin to pouring acid on the memory of a horrific event and called it a shameful act.
Shri Modi shared that the terrorists involved in the Pahalgam attack were neutralized by Indian security forces in Operation Mahadev the previous day. He expressed astonishment that laughter and mockery accompanied questions about the timing of the operation—asking sarcastically whether it was scheduled for a holy Monday in the month of Sawan. He criticized this attitude as a reflection of extreme despair and frustration and commented that it shows the deteriorating condition of the opposition's approach.
Quoting ancient scriptures, Shri Modi said that when a nation is protected by arms, the pursuit of knowledge and philosophical discourse can flourish. “A strong military at the borders ensures a vibrant and secure democracy”, said Shri Modi.
“Operation Sindoor stands as direct evidence of India’s military empowerment over the past decade”, exclaimed the Prime Minister, noting that such strength did not emerge spontaneously, but was the result of focused effort—contrasting it with Opposition's tenure, during which self-reliance in defence was not even considered. He remarked that even today, the term "self-reliance," rooted in Gandhian philosophy, is mocked.
Asserting that during Opposition rule, every defence deal was an opportunity for personal gain, Shri Modi said that India remained dependent on foreign suppliers for even basic equipment. He listed deficiencies such as the absence of bulletproof jackets and night vision cameras, and pointed out that scandals were linked to every defence procurement—from jeeps to Bofors to helicopters. The Prime Minister highlighted that India's forces had to wait decades for modern weapons and reminded the House that historically, India was a leader in defence manufacturing. He cited that even during sword warfare, Indian weapons were considered superior. He remarked that post-Independence, India’s robust defence manufacturing ecosystem was deliberately weakened and systematically dismantled.
Shri Modi remarked that avenues for research and manufacturing were blocked for years, and had those policies continued, India would not have been able to even imagine Operation Sindoor in the 21st century. He stated that under such circumstances, India would have struggled to find weapons, equipment, and ammunition in time, and feared interruptions during military action. He highlighted that over the past decade, weapons made under the Make in India initiative played a decisive role in the success of Operation Sindoor.
The Prime Minister recalled that a decade ago, Indians resolved to build a strong, self-reliant, and modern nation, prompting a series of security reforms that were implemented for the first time since independence. He noted that the appointment of the Chief of Defence Staff was a major reform—one that had long been debated and practiced globally, yet never executed in India. He applauded the wholehearted support and acceptance of this system by all three services.
Emphasising that the greatest strength now lies in jointness and integration, Shri Modi stated that integration across the Navy, Air Force, and Army has multiplied India’s defence capability, and Operation Sindoor reflected the success of this transformation.
The Prime Minister stated that reforms were introduced in government-owned defence production companies despite initial resistance, including unrest and strikes. He praised the workers for placing national interest first, embracing reforms, and becoming highly productive. He further highlighted that India opened its defence sector to private companies, and today, the private sector is making notable progress. Shri Modi pointed out that hundreds of startups in defence, many led by young professionals aged 27–30 from Tier 2 and Tier 3 cities—including young women—are contributing significantly to innovation.
The Prime Minister stated that activities in the drone sector are primarily led by individuals around the age of 30–35, and their contributions proved instrumental in Operation Sindoor. He extended his appreciation to all such contributors and assured them that the country will continue to move forward.
Underscoring that 'Make in India' in the defence sector was never merely a slogan, Shri Modi stated that budgetary increases, policy changes, and new initiatives were undertaken with a clear vision, enabling rapid progress in indigenous defence manufacturing. He highlighted that in the past decade, India’s defence budget has nearly tripled. Defence production has increased by approximately 250 percent, and defence exports have surged over 30 times in the last 11 years, now reaching nearly 100 countries.
The Prime Minister remarked that certain milestones have had a lasting impact on history, stating that Operation Sindoor has firmly positioned India within the global defence market. He noted that the rising demand for Indian weaponry would strengthen domestic industries, empower MSMEs, and create employment for youth. He affirmed that young Indians are now showcasing India’s strength through their innovations.
Shri Modi clarified that self-reliance in defence is essential not just for national interest but also for global peace in today’s competitive era. “India is the land of Buddha, not Yuddha (war), and although the nation desires prosperity and peace, the path to both requires strength and resolve”, said Shri Modi. He described India as the land of great warriors—Chhatrapati Shivaji Maharaj, Maharaja Ranjit Singh, Rajendra Chola, Maharana Pratap, Lachit Borphukan, and Maharaja Suheldev—emphasizing that strategic strength remains vital for development and peace.
The Prime Minister asserted that the opposition has never had a clear vision for national security and has consistently compromised on it. He stated that those now questioning why Pakistan-occupied Kashmir hasn’t been reclaimed must first answer who allowed Pakistan to take control of it in the first place.
Strongly criticizing post-independence decisions that continue to burden the nation, Shri Modi highlighted that critical misjudgments led to the loss of 38,000 square kilometers of Indian territory in Aksai Chin, which was wrongly labeled as barren land. He remarked that between 1962 and 1963, the then ruling party leaders had proposed surrendering key regions in Jammu & Kashmir, including Poonch, Uri, Neelam Valley, and Kishanganga.
The Prime Minister pointed out that the surrender was proposed under the guise of "Line of Peace." He further criticized the Opposition for accepting mediation over the Rann of Kutch in 1966, resulting in the handing over of approximately 800 square kilometers of land, including the disputed Chhad Bet region, to Pakistan. He recalled that although Indian forces had reclaimed Hajipir Pass in the 1965 war, the then ruling dispensation returned it, undermining the nation’s strategic victory.
The Prime Minister emphasized that during the 1971 war, India had captured thousands of square kilometers of Pakistani territory and held 93,000 prisoners of war. Despite the favorable conditions, he said, the opportunity to reclaim Pakistan-occupied Kashmir (PoK) was missed. Even Kartarpur Sahib, located near the border, could not be secured. He expressed regret over the decision in 1974 to gift Katchatheevu Island to Sri Lanka, noting the ongoing hardships faced by fishermen from Tamil Nadu due to this transfer.
The Prime Minister underscored that the opposition carried a decades-long intent to withdraw Indian forces from Siachen, compromising national security.
The Prime Minister reminded the House that following the horrific 26/11 Mumbai attacks, the then government chose to resume dialogue with Pakistan just weeks after the tragedy, allegedly under foreign pressure. He remarked that despite the magnitude of 26/11, the then government did not expel a single Pakistani diplomat nor cancel even a single visa. The Prime Minister noted that Pakistani-sponsored terror attacks continued unabated, yet Pakistan retained the "Most Favoured Nation" status under the then government, which was never revoked.
Shri Modi emphasized that while the nation demanded justice for Mumbai, the then ruling party remained engaged in trade with Pakistan. He highlighted that while Pakistan was sending terrorists to wreak havoc, the then government held peace-oriented poetic gatherings in India.
The Prime Minister asserted that his government ended this one-sided traffic of terror and misplaced optimism by revoking Pakistan's MFN status, halting visas, and shutting down the Attari-Wagah border. He further criticized the Opposition for repeatedly mortgaging India’s national interests, citing the Indus Waters Treaty as a prime example. He pointed out that the treaty was executed by the then Prime Minister, involving rivers originating from India—rivers that have long been part of India’s cultural and spiritual legacy.
Shri Modi said that rivers like the Sindhu and Jhelum, once synonymous with India’s identity, were handed over for arbitration to the World Bank—despite being India’s own rivers and water. He denounced this move as a betrayal of India’s self-respect and cultural ethos.
Condemning historical diplomatic decisions that compromised India’s water rights and development, particularly under the Indus Waters Treaty, the Prime Minister highlighted that the then PM agreed to allocate 80% of the water from rivers originating in India to Pakistan, leaving only 20% for a vast nation like India. He questioned the rationale behind this arrangement, calling it a failure of wisdom, diplomacy, and national interest.
Shri Modi remarked that rivers emerging from Indian soil belonged to the citizens, especially the farmers of Punjab and Jammu & Kashmir. He said the then ruling dispensation’s agreement pushed a large part of the country into water distress and sparked internal state-level water disputes, while Pakistan exploited the benefits.
The Prime Minister emphasized that India's cultural and civilizational connection with these rivers was disregarded, and the people most affected—India’s farmers—were denied their rightful access.
He stated that if this situation had not arisen, numerous major water projects could have been developed on western rivers. Farmers across Punjab, Haryana, Rajasthan, and Delhi would have had ample water, and drinking water shortages would not have existed. Additionally, India would have generated power through industrial systems.
The Prime Minister noted that the then government even provided crores of rupees to Pakistan to build canals, further disadvantaging India's interests. Shri Modi informed that the Government has now put the Indus water treaty under abeyance in view of national interest. “India has decided that blood and water will not flow together”, exclaimed the PM.
Noting that before 2014, the country lived under a constant shadow of insecurity, Shri Modi recalled how frequent announcements at public places—railway stations, bus stands, airports, temples—warned people to avoid unattended items due to the fear of bombs, describing it as a climate of fear that prevailed across the nation. He emphasized that weak governance under the then ruling dispensation led to countless civilian casualties, stating that the government had failed to protect its citizens. Shri Modi affirmed that terrorism could have been curbed and presented the progress made in the last 11 years as proof, highlighting a sharp decline in terror incidents that had plagued the country between 2004 and 2014.
The Prime Minister questioned why previous administrations did not take effective steps to control terrorism if it was indeed possible. He alleged that those dispensations allowed terrorism to flourish due to its politics of appeasement and vote bank considerations.
Shri Modi recalled that in 2001, when there was an attack on the country’s Parliament, a senior opposition leader had spoken about giving Afzal Guru the benefit of doubt. He highlighted how the 26/11 Mumbai attacks, despite the capture and global recognition of the Pakistani nationality of the terrorist Ajmal Kasab, were used to advance the narrative of "saffron terror."
The Prime Minister cited that a leader from the then ruling party even told a top U.S. diplomat that Hindu groups posed a greater threat than Lashkar-e-Taiba, portraying this as an example of their narrative-building abroad.
He strongly condemned opposition for preventing the full implementation of the Indian Constitution in Jammu & Kashmir, stating that Baba Saheb Ambedkar’s Constitution was barred from entering the region due to appeasement politics consistently compromising national security.
Shri Modi invoked a unifying sentiment, saying that political differences may persist, but unity of purpose must prevail in national interest. Referring to the Pahalgam tragedy, the Prime Minister highlighted how it deeply wounded the nation and prompted India’s decisive response through Operation Sindoor, which embodies courage, self-reliance, and national resolve.
He praised the Indian delegations who, with conviction and clarity, represented the nation globally. Their advocacy, he said, echoed the ‘Sindoor Spirit’ that now guides India’s posture both within and beyond its borders.
Expressing dismay over the reaction of some opposition leaders who allegedly opposed India’s assertive global messaging, the Prime Minister lamented attempts to silence those who spoke in the House in defense of the nation. Addressing this mindset, he shared a poetic expression that called for courageous and purposeful discourse.
Shri Modi urged the opposition to abandon political pressures that allegedly led to leniency towards Pakistan and warned against turning moments of national triumph into political ridicule.
The Prime Minister made it unequivocally clear: India will dismantle terrorism at its roots. Operation Sindoor remains ongoing, serving as a direct warning to Pakistan—until cross-border terrorism is halted, India will continue its responsive actions.
Shri Modi concluded with a firm resolve to ensure India’s future remains safe and prosperous, and expressed deep gratitude to the House for engaging in meaningful deliberation that reflects the sentiments of the people.