Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of various development works in Dahod, Gujarat
26 MAY 2025 6:47PM by PIB Delhi
The Tricolour must continue to be proudly waved by all.
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai.
The Hon’ble Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Bhai, Railway Minister Shri Ashwini Vaishnaw, all my colleagues from the Gujarat Cabinet, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, other distinguished dignitaries, and my dear brothers and sisters of Dahod!
How is everyone? Please respond loudly—Dahod’s influence has grown now!
Today is the 26th of May. It was on this very day in 2014 that I took the oath as Prime Minister for the first time. I desire that the Tricolour always continues to be waved with pride. The people of Gujarat blessed me abundantly, and later, crores of citizens across the nation showered me with their blessings. Empowered by your blessings, I have devoted myself to serving my fellow countrymen, day and night.
Over these years, the nation has made decisions that were once considered unimaginable and unprecedented. We have broken free from the shackles of decades past and progressed across every sector. Today, the country has emerged from despair and is now hoisting the Tricolour high with renewed confidence and hope.
Friends,
Today, we—140 crore Indians—are working with determination to transform Bharat into a developed nation. It is imperative that whatever is needed for the country’s progress must be produced within Bharat. This is the need of the hour. Bharat is swiftly advancing in the realm of manufacturing. Whether it is about producing essential goods for domestic use or exporting Indian-made products to countries across the world, we are witnessing continuous growth. Today, Bharat is exporting a wide range of products—from smartphones and cars to toys, military equipment, and medicines—to numerous countries. Moreover, Bharat is now manufacturing railways, metro systems, and the advanced technology they require, and is exporting these as well. Dahod stands as a living testament to this progress.
Just a short while ago, we laid the foundation stones and inaugurated projects worth several thousand crore rupees here. Among these, the most significant is the electric locomotive factory in Dahod. I came here three years ago to lay its foundation stone. Some individuals, out of habit, indulge in criticism. They said that Modi laid the foundation stone merely for electoral gain and that nothing would come of it. Yet, today, after three years, we can all see that the first electric locomotive has been successfully manufactured in this very factory. I had the honour of flagging it off just a short while ago. This is a moment of pride—not just for Gujarat but for the entire nation.
Today, Gujarat has achieved another significant milestone—the complete electrification of its rail network. I extend my heartfelt congratulations to all my brothers and sisters of Gujarat for this achievement.
Friends,
First and foremost, I must express my gratitude to the people here who organised this programme, bringing me once again amidst you all. I had the opportunity to meet many elderly citizens, many familiar faces, and to relive countless cherished memories. My association with Dahod did not begin with my entry into politics. It goes back almost 70 years. I have had the privilege of working closely with two to three generations here. Today, I visited Parel after 20 long years. The entire area has transformed. Earlier, whenever I used to visit, I would try to ride a bicycle to Parel by sunset. If it happened to rain and the surroundings turned lush with greenery, I would joyfully cycle along narrow paths winding through the small hills. Such evenings brought me immense happiness. After that, I would dine at the homes of brothers working in the railways in Parel. My bond with them was that close. Seeing the glory of Parel today brings me immense joy.
Friends,
We have strived to resolve every issue here and have taken several significant steps. I proudly say that the dreams I once envisioned for Dahod are now being realised before my very eyes. With full confidence, I assert that if anyone wishes to see a model of how a tribal-dominated district can be developed in Bharat, they must visit Dahod. The idea of building a smart city in a tribal district once surprised many. However, over the past 10–11 years, we have witnessed how swiftly our railways have transformed. The direction of railway development has changed, its speed has increased, and metro services are rapidly expanding. Previously, semi-high-speed railways were not even part of Bharat's vocabulary. Today, this very concept is becoming a reality at an accelerated pace. Presently, Vande Bharat trains are operating on nearly 70 routes across the country. And today, from Dahod, the Vande Bharat Express has been launched between Ahmedabad and Veraval, at the sacred feet of Somnath Dada. Earlier, our brothers from Dahod often wished to travel to Ujjain, which is nearby. Now, the doors to Somnath have also been opened to you.
Friends,
Today, countless modern trains are running across Bharat, and a major reason for this transformation is our country’s youth—our new generation—who are now developing cutting-edge technology within Bharat. Coaches are being manufactured in Bharat, locomotives are being produced here; whereas in the past, we had to import all these from abroad. Now, the investment is ours, the effort is ours, and the achievements are ours as well. Bharat is fast becoming a major global exporter of railway-related equipment. You will be pleased to know that if you travel to Australia, the coaches used in their metro systems are made in Gujarat. Visit England, Saudi Arabia, or France, and you will find that coaches for many modern trains operating in those countries are being made right here in Bharat. In Mexico, Spain, Germany, and Italy, various small and large railway components are being produced in Bharat.
Our small-scale industrialists—those running the MSMEs and cottage industries are doing exceptional work. They are manufacturing intricate parts with precision and exporting them to the global market. Indian passenger coaches are now being used in countries such as Mozambique and Sri Lanka. Bharat is also exporting Made in India locomotives and engines to numerous countries. This ‘Made in India’ brand is expanding, and because of it, Bharat can proudly hold its head high before the world.
Now, my brothers and sisters of Dahod, tell me—now that Indian-made goods are gaining global recognition—should we continue using foreign-made products at home? Answer loudly—should we, or shouldn’t we? Tell me by waving the Tricolour—should we support Indian-made goods or not? Look at yourselves—you are sitting under the shade of the Tricolour and proclaiming: why should we not use products made in our own country? So, when Ganesh Chaturthi arrives, should we bring home Ganpati idols with foreign features and small eyes? Why not bring home idols made in our own country, Bharat? During Holi and Diwali, should we be using firecrackers and pichkaris imported from abroad? Should we not opt for Indian products instead? Should Indians earn from Indian-made products or not? If Bharat is to progress, shouldn't every Indian take this as a personal resolution?
Friends,
When the railway sector is strong, it leads to enhanced facilities, which in turn benefits industries, agriculture, students, and provides significant relief to our sisters. Over the last decade, railways have reached many areas for the very first time. Even within Gujarat, there were many places where only small trains operated—and even those ran extremely slowly. Take the Dabhoi region, for example. The trains there were so slow that one could hop off midway and get back on again while it was still moving! Many such narrow-gauge routes have now been converted to broad-gauge. The narrow-gauge railway in Dabhoi has now been upgraded.
Today, several railway routes have been inaugurated here. An express train has now commenced operations between Dahod and Valsad. My brothers from Dahod are present in every corner of Gujarat. Visit any small town in the state, and you are sure to find someone from Dahod. Now that this new railway network is being built, Dahod will soon be connected by a 100-kilometre network. The greatest beneficiaries of this development will be our tribal children.
Friends,
Wherever a factory is established, an entire ecosystem begins to flourish around it. Ancillary factories spring up to produce smaller components, and these in turn generate employment. I am working to ensure our youth receive ample employment opportunities. The rail factory in Dahod will become one of the premier manufacturing units in the world—not just for Bharat, but a landmark for Bharat. Friends, this is no ordinary factory. Let me remind you—everything there had nearly vanished. The place had been locked up, abandoned, and left behind. I have seen Parel of Dahod wither before my eyes. And now, I am witnessing it come alive again—magnificent and thriving. This transformation is due to your love and blessings. Today, if someone asks where Bharat's 9,000 horsepower locomotive is built, the answer will be: Dahod. The locomotives being manufactured here are proudly Made in India. These will not only enhance the strength and capability of our railways, but the tyres made here will also gain fame across the world and Dahod’s name will shine globally. In the coming years, hundreds of locomotives will be produced here. Very soon, a time will come when a new locomotive will roll out every two days. Imagine the scale of this achievement—one locomotive every two days! Such a massive operation will create extensive employment opportunities for our local brothers and sisters, and for our youth. This factory will also lead to the growth of a vast network of spare parts manufacturing units and small-scale industries in the surrounding areas.
While employment will certainly be generated directly in the factory, these supporting industries will also produce countless new jobs. Whether it is our farmer brothers and sisters, our cattle rearers, small shopkeepers, labourers—men or women—every segment of society will benefit immensely from this development.
Friends,
Today, Gujarat has achieved remarkable progress in sectors such as education, information technology, semiconductors, and tourism. Name any field, and you will see the Tricolour of Gujarat flying high. Investments worth thousands of crores are leading to the construction of semiconductor plants in Gujarat, and as a result of all these efforts, new employment opportunities are being created for lakhs of young people across the state.
Friends,
There was a time when various small and large projects were underway in Vadodara. I recall the day I bifurcated Panchmahal district and created Dahod as a separate district. It was clear in my mind that this decision would lead to the development of both Panchmahal and Dahod independently. Today, when I witness that development before my very eyes, the joy I feel in repaying the debt I owe to this land is immense. Friends, I feel deeply gratified—for I have partaken of your salt, and no matter how much I do for you, it will never be enough. Just look around—today, we see a network of small-scale industries, a complete web of them, producing not ordinary but highly advanced and high-tech products. And this entire growth is being driven by my tribal brothers and sisters.
If you travel from Vadodara to Dahod, and on to Madhya Pradesh, you will see that aircraft manufacturing is now progressing at a rapid pace in Vadodara. Only a few months ago, the Airbus Assembly Line was inaugurated there. The country’s first Gati Shakti University was also established in Vadodara. A major factory for manufacturing railway coaches and cars has been set up in Savli, powered by foreign investment, and today it is soaring to global heights. India’s most powerful rail engine—a 9,000-horsepower locomotive—is being manufactured right here in Dahod. Numerous industries and manufacturing units in Godhra, Kalol, and Halol are emerging as major driving forces behind industrial development. A wave of progress is sweeping across Gujarat.
And friends,
I eagerly look forward to the day when Gujarat will manufacture everything—from bicycles and motorcycles to railway engines and aeroplanes—and all of it will be built by the youth of Gujarat, on the soil of Gujarat. Such a high-tech engineering and manufacturing corridor is a rare phenomenon in the world. An exceptional industrial network is being established, stretching from Vadodara to Dahod, Halol, Kalol, and Godhra.
Friends,
For the creation of a developed Bharat, the development of tribal regions is equally vital. When I served as the Chief Minister of Gujarat, I had the opportunity to serve my tribal brothers and sisters in the eastern belt of the state, dedicating myself fully to their welfare. Later, while working with the central government, I continued these efforts. Over the past eleven years, I have devoted myself to the unprecedented development of tribal communities. I have had the privilege of working extensively in Gujarat’s tribal regions for a long period—nearly seven decades—and I have listened to countless experiences shared by tribal brothers and sisters. There was a time when, across the entire tribal belt from Umargam to Ambaji, there was not a single science school for Class 12. I have witnessed such times. But today, in that very region—from Umargam to Ambaji—there are numerous colleges, ITIs, medical colleges, and even two tribal universities actively operating in tribal areas. In the past eleven years, the network of Eklavya Model Residential Schools has also expanded significantly. Several such schools have been established in Dahod as well.
Friends,
Today, extensive and focused efforts are being made nationwide for the upliftment of tribal communities. For the first time in the history of independent Bharat, several new schemes have been launched to accelerate the development of tribal villages. You may have noticed in the recent Budget that we have launched the ‘Dharti Aaba’ initiative for tribal village development—Birsa Munda is revered as Dharti Aaba.
Under this banner, we have begun the Janjati Gram Utkarsh Abhiyan, through which the Central Government is investing nearly Rs 80,000 crore. This initiative is supporting development work in more than 60,000 villages across the country, including those in Gujarat. Efforts are underway to provide the most modern amenities to my tribal brothers and sisters—whether it is electricity, clean drinking water, roads, schools, or hospitals. Solid, concrete homes are now being built throughout the country.
Friends,
Modi rever those whom the world often neglects. Many communities among the tribal population had long been left behind—but we have ensured they are not forgotten. For them, the government has introduced the PM Janman Yojana. Under this scheme, we are working to deliver essential services—such as housing, education, and employment opportunities—to the most marginalised tribal families.
Brothers and Sisters,
We in Gujarat have long been aware of the challenges posed by sickle cell disease. I have been pursuing efforts to combat this illness since my time in Gujarat, and today we are addressing it on a nationwide scale. We are operating in mission mode to free my tribal brothers and sisters from the grip of sickle cell disease. As part of this mission, lakhs of tribal people are currently being screened.
Our government is striving to accelerate the development of those regions which have historically lagged behind. Unfortunately, the 100 most backward districts in the country were previously abandoned to their fate. These areas were neglected—no capable officers wished to serve there, teachers were unavailable in schools, houses were absent, and roads were non-existent. That scenario has now changed, and many tribal districts were among those affected. There was a time when Dahod district too was counted among them. But now, Dahod district and Dahod city are undergoing transformation as part of the Smart City initiative. Dahod is advancing with a vision for the future. It has also earned recognition in the world of Aspirational Districts. Dahod city is being rejuvenated, and modern smart facilities are being developed here.
Friends,
The problem of water scarcity in many parts of South Gujarat, including Dahod, has persisted for generations. Today, extensive work is underway to lay pipelines stretching hundreds of kilometres to supply water. Efforts are being made to ensure that Narmada water reaches every household. In the past year alone, we have managed to irrigate 11 lakh acres of land from Umargam to Ambaji. This has significantly benefited our farmers, enabling them to grow up to three crops annually.
Brothers and Sisters,
Before arriving here, I was in Vadodara, where thousands of mothers and sisters had gathered. They had come together to express their gratitude to our armed forces, and they entrusted me with the honour of being the medium for their noble gesture. I bow respectfully to this embodiment of motherly strength. Here in Dahod as well, all of you—our mothers and sisters—have extended your blessings for Operation Sindoor by holding the tricolour in your hands. This land of Dahod is a land of penance and sacrifice. It is said that it was on the banks of the Dudhimati River where Maharishi Dadhichi offered his body in sacrifice for the protection of the universe.
This very soil once stood by the revolutionary Tatya Tope in his hour of need. Not far from here lies Mangarh Dham—a sacred site that symbolises the valour and sacrifice of hundreds of tribal warriors led by Govind Guru.This region, therefore, reflects our age-old tradition of selfless sacrifice in the service of Bharat Mata and humanity. When such values reside in the hearts of Indians, then tell me—can Bharat remain silent in the face of what the terrorists did in Pahalgam, Jammu and Kashmir? Can Modi remain silent?
When someone dares to wipe the Sindoor (vermilion) from the foreheads of our sisters, their own annihilation becomes inevitable. Therefore, Operation Sindoor is not merely a military action—it is a reflection of Indian values and emotions. The terrorists could never have imagined, even in their wildest dreams, how formidable it would be to confront Modi. Keep waving the tricolour high and think about the honour it represents. A father was shot in front of his children—when I see those images even today, my blood boils. The terrorists had challenged 140 crore Indians. As the Pradhan Sevak—an office entrusted to me by all of you—I fulfilled my duty. I gave our three armed forces a free hand. What our brave soldiers achieved has not been witnessed by the world in several decades. We identified nine major terrorist hideouts operating across the border, confirmed their exact locations, and on the night of the 6th, within just 22 minutes, we eliminated them all in retaliation for their misdeeds on the 22nd.
When the Pakistani army, shaken by Bharat's response, attempted to act out of desperation, our forces vanquished them as well. I have been informed that many of our retired military personnel are present here in large numbers. I salute them too. From this sacred land of Dahod, I once again pay homage to the valour of our nation's armed forces.
Friends,
The country that emerged after the Partition harbours only one objective—hostility towards Bharat, hatred for Bharat, and a relentless desire to harm Bharat. On the other hand, Bharat's objective is to eradicate poverty, to strengthen its economy, and to establish itself as a developed nation. A developed Bharat can only be realised when our armed forces are strong and our economy is robust. We are continuously working with determination in this direction.
Friends,
Dahod holds immense potential. Today’s programme is merely a glimpse of what lies ahead. I have complete faith in all my hardworking friends and in the people of this nation. I urge you to make the fullest use of these new facilities and transform Dahod into one of the most developed districts in the country. With this conviction, I once again extend my congratulations to all of you. Now, I invite everyone to rise and raise the tricolour in honour of Operation Sindoor. Let us all stand together and raise the tricolour, and say with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The chant of 'Bharat Mata Ki Jai' must continue to resonate loudly.
Disclaimer: Most of the Prime Minister's speech is in Gujarati language, which has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଦାହୋଡରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 MAY 2025 6:47PM by PIB Bhubaneswar
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡେଇବା ଉଚିତ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଦାହୋଡର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସମସ୍ତେ କିପରି ଅଛନ୍ତି? ଦୟାକରି ଜୋରେ ଉତ୍ତର ଦିଅନ୍ତୁ, ଏବେ ଦାହୋଡର ପ୍ରଭାବ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଆଜି ମେ ମାସର ୨୬ ତାରିଖ। ୨୦୧୪ ମସିହାର ଏହି ଦିନରେ, ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଶପଥ ନେଇଥିଲି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଗୁଜରାଟବାସୀ ମୋତେ ପ୍ରଚୁର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବାରେ କମ କରିନଥିଲେ। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ଶକ୍ତିରେ, ମୁଁ ଦିନରାତି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ରହିଲି। ଏହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଦେଶ ଏପରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ଯାହା କଳ୍ପନାତୀତ ଏବଂ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଥିଲା। ଏହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ,ଦେଶ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ବନ୍ଧକଗୁଡିକୁ ଭାଙ୍ଗିଛି, ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି କରିଛି। ଆଜି ଦେଶ ହତାଶାର ଅନ୍ଧକାରରୁ ବାହାରି ଆସିଛି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଆଲୋକରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଏକାଠି ଆମ ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ। ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ, ଆମେ ତାହାକୁ ଭାରତରେ ହିଁ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଉଚିତ, ଏହା ଆଜିର ସମୟର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଆଜି ଭାରତ ଉତ୍ପାଦନ ଜଗତରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ଦେଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ କିମ୍ବା ଆମ ଦେଶରେ ତିଆରି ଉତ୍ପାଦର ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉ, ଏସବୁ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶକୁ ସ୍ମାର୍ଟ ଫୋନ୍, ଯାନବାହାନ, ଖେଳଣା, ସାମରିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଔଷଧ ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକ ଜିନିଷ ରପ୍ତାନି କରୁଛୁ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ରେଳ, ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନିର୍ମାଣ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱକୁ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଆମର ଏହି ଦାହୋଡ ଏହାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରମାଣ।
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠାରୁ ଚମତ୍କାର ହେଉଛି ଦାହୋଡର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ କାରଖାନା। ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ଏହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଆସିଥିଲି। ଆଉ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷର ଅପବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଗଲେଣି, ସେମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚନ ଆସିଲେ ମୋଦିଜୀ କାରଖାନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ, କିଛି ନିର୍ମାଣ ହେବ ନାହିଁ, ସେମାନେ ଏହିପରି କହୁଥିଲେ। ଆଜି, ତିନି ବର୍ଷ ପରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଏହି କାରଖାନାରେ ପ୍ରଥମ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି ଏବଂ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଏହାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ କରିଛି। ଏହା ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଆଉ ଏକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ଗୁଜରାଟରେ ୧୦୦% ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ଅନେକ ପୁରୁଣା ଲୋକଙ୍କୁ, ଅନେକ ପରିଚିତ ଚେହେରାକୁ, ଅନେକ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିକୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି ଏବଂ ଦାହୋଡ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ରାଜନୀତିରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପରଠାରୁ ନୁହେଁ।ବରଂ ଏହା ପ୍ରାୟ ୭୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର କଥା ହେବ ଏବଂ ମୁଁ ୨-୩ ପିଢ଼ିଙ୍କ ସହିତ ନିକଟତର ହୋଇ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଆଉ ଆଜି ମୁଁ ପରେଲ ଯାଇଥିଲି, ଏଥର ମୁଁ ପ୍ରାୟ ୨୦ ବର୍ଷ ପରେ ପରେଲ ଯାଇଥିଲି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପରେଲ ବଦଳି ଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲି, ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ସମୟରେ, ମୁଁ ମୋର ସାଇକେଲରେ ପରେଲ ଯିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲି ଏବଂ ଯଦି ବର୍ଷା ହେଉଥିଲା, ଯଦି ସବୁଜିମା ଥାଏ, ଯଦି ଛୋଟ ପାହାଡ଼ ଦେଇ ଏକ ଛୋଟ ରାସ୍ତା ଥାଏ, ତେବେ ଏପରି ଏକ ସନ୍ଧ୍ୟା ମୋତେ ଆନନ୍ଦ ଦେଉଥିଲା ଏବଂ ତା ପରେ ମୁଁ ପରେଲରେ ରେଳବାଇରେ କାମ କରୁଥିବା ଭାଇମାନଙ୍କ ଘରେ ରାତ୍ରୀଭୋଜନ କରି ଫେରିଯାଉଥିଲି, ସେମାନଙ୍କ ସହ ମୋର ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା। ଏବଂ ଆଜି ପରେଲର ଗର୍ବ ଏବଂ ଗୌରବ ଦେଖି ଆଜି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆମେ ଏଠାକାର ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କାମ କରିଆସୁଛୁ; ଆମେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଦାହୋଡ ପାଇଁ ମୁଁ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲି, ତାହା ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ସତ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଯଦି କେହି ଭାରତରେ ଏକ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଜିଲ୍ଲାକୁ କିପରି ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ ତାହାର ଏକ ମଡେଲ ଦେଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଏଠାକୁ ମୋ ଦାହୋଡ ଆସିବା ଉଚିତ। ଯେତେବେଳେ ଏକ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ନିର୍ମାଣ କରିବା କଥା ଆସେ, ଏହି ଲୋକମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଆନ୍ତି। ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ରେଳବାଇରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହୋଇଛି। ରେଳ ବିକାଶର ନୂତନ ଦିଗ, ନୂତନ ଗତି ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ସେବାର ପ୍ରସାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଭାରତରେ ସେମି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରେଳପଥର କଥା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇ ନଥିଲା। ଆଜି ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରୁଛି। ଆଜି, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୭୦ ଟି ରୁଟରେ ଚାଲୁଛି ଏବଂ ଆଜି ଏହି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସୋମନାଥ ଦାଦାଙ୍କ ପାଦ ତଳେ ଆମ ଦାହୋଡରୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଭେରାଭଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଉ ପୂର୍ବରୁ ଦାହୋଡର ଆମର ଭାଇମାନେ ଉଜ୍ଜୟିନୀ ଯିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରୁଥିଲେ, ଉଜ୍ଜୟିନୀ ପାଖରେ ଅଛି, ଏବେ ତୁମ ପାଇଁ ସୋମନାଥର ଦ୍ୱାର ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଗଲାଣି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଏତେ ଆଧୁନିକ ଯାନବାହାନ ଚାଲୁଛି ଏବଂ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଯେ ଏବେ ଏହି ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି, ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି, ଭାରତରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି। କୋଚ୍ ଭାରତରେ ତିଆରି ହୁଏ, ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଭାରତରେ ତିଆରି ହୁଏ, ଏସବୁ ଜିନିଷ ଆମକୁ ପୂର୍ବରୁ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଆଜି ଟଙ୍କା ଆମର, ଝାଳ ଆମର ଏବଂ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଆମର। ଆଜି, ଆମ ଦେଶ ରେଳବାଇ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ଜିନିଷ ନିର୍ମାଣ କରି ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବଡ଼ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆପଣ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେଠାରେ ଚାଲୁଥିବା ମେଟ୍ରୋର କୋଚ୍ ଗୁଜୁରାଟରେ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ। ଇଂଲଣ୍ଡ ଯାଅ, ସାଉଦି ଆରବ ଯାଅ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଯାଅ, ଅନେକ ଦେଶରେ ଚାଲୁଥିବା ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନର କୋଚ୍ ଭାରତରେ ତିଆରି ହେଉଛି। ମେକ୍ସିକୋ, ସ୍ପେନ୍, ଜର୍ମାନୀ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ଭଳି ଦେଶରେ, ରେଳବାଇ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନେକ ଛୋଟ ଏବଂ ବଡ଼ ଉପକରଣ ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଏମଏସଏମି ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ଅଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ତମ ଭାବରେ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଯୋଗାଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାର ଯାତ୍ରୀବାହୀ କୋଚ୍ଗୁଡ଼ିକ ମୋଜାମ୍ବିକ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଭଳି ଅନେକ ଦେଶରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଏବଂ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଇଞ୍ଜିନଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତ ଏବେ ଅନେକ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରୁଛି। ଏହି ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଏହା ବିସ୍ତାର ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଗର୍ବର ସହିତ ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚ କରିପାରୁଛି। ଏବେ, ଦାହୋଦର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଭାରତରେ ତିଆରି ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇଛି, ଏବେ ଆମେ ଆମ ଘରେ ବିଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର ବନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? ଜୋରରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ, ଏହା ଆମେ କରିବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ? ତ୍ରିରଙ୍ଗା ହଲାଇ କୁହ, ଆମେ ଏହା କରିବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ?ଦେଖ, ତୁମେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଛାଇ ତଳେ ବସି କୁହ, ଆମେ ଆମ ଦେଶରେ ତିଆରି ଉତ୍ପାଦ କାହିଁକି ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ? ଆମ ନିଜ ଲୋକଙ୍କ କଥା ଭୁଲିଯାଅ, ଯେତେବେଳେ ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀ ଆସେ, ସେମାନେ ଛୋଟ ଆଖି ଥିବା ଗଣପତି ଆଣନ୍ତି, ଆମର ନିଜ ଗଣପତି ନୁହେଁ ବରଂ ବିଦେଶୀ ଗଣପତି, ଯେତେବେଳେ ହୋଲି, ଦୀପାବଳି ଆସେ, ସେମାନେ ସେଠାରୁ ଫୋଟକା ଏବଂ ବାହାରୁ ପାଣି ବନ୍ଧୁକ ମଧ୍ୟ ଆଣନ୍ତି। ଆମେ ଭାରତରେ ତିଆରି ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? କେବଳ ଭାରତୀୟମାନେ ନିଜ ଉତ୍ପାଦିତ ଜିନିଷ ଦ୍ୱାରା ରୋଜଗାର କରିବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ ? ଯଦି ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି କରିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ରେଳପଥ ମଜବୁତ ହୁଏ, ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ଏହା ଶିଳ୍ପ, କୃଷିକୁ ଲାଭ ଦିଏ, ଛାତ୍ର ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଅନେକ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଆନ୍ତି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ରେଳପଥ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଅନେକ ସ୍ଥାନ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଛୋଟ ଯାନବାହାନ ଚାଲୁଥିଲା, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଧୀରେ ଧୀରେ ଚାଲୁଥିଲା। ଆମ ଦାଭୋଇ ପାର୍ଶ୍ୱରେ, ଟ୍ରେନ୍ ଏପରି ଭାବରେ ଚାଲିଥିଲା ଯେ ତୁମେ ମଝିରେ ଓହ୍ଲାଇ ପାରୁଥିଲ ଏବଂ ତା'ପରେ ଚଳନ୍ତା ଟ୍ରେନ୍ରେ ପଛକୁ ବସିପାରୁଥିଲ। ଏପରି ଅନେକ ନ୍ୟାରୋଗେଜ୍ ରାସ୍ତା ଏବେ ପ୍ରଶସ୍ତ ହୋଇଗଲାଣି; ଦାଭୋଇର ସେହି ନ୍ୟାରୋଗେଜ୍ ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତ ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଅନେକ ରେଳ ରୁଟ୍ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଦାହୋଦ ଏବଂ ଭଲସାଡ ମଧ୍ୟରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଦାହୋଦର ମୋର ଭାଇମାନେ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ବିସ୍ତାରିତ। ଆପଣ ଗୁଜରାଟର ଯେକୌଣସି ଛୋଟ ସହର ଦେଖିପାରିବେ, ଆପଣ ସେଠାରେ ଦାହୋଦର ମୋର ଭାଇକୁ ପାଇବେ ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏହି ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, ମୋର ଦାହୋଦକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ, ମୋର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁଠାରେ କାରଖାନା ସ୍ଥାପିତ ହୁଏ, ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏହାର ଚାରିପାଖରେ ଆସେ। ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷ ତିଆରି କରୁଥିବା କାରଖାନା ସ୍ଥାପିତ ହୁଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ମୁଁ ମୋର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛି। ଦାହୋଡର ରେଳ କାରଖାନା, ଏହି କାରଖାନା ବିଶ୍ୱର, ଭାରତର, ବିଶେଷକରି ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଏପରି କାରଖାନା ହୋଇଯିବ, ଏହି ଦାହୋଦ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ କାରଖାନା। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହା କେବଳ ଏହି ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ପରି ନୁହେଁ, ପ୍ରଥମେ ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ସେଠାରେ ପ୍ରାୟ ସବୁକିଛି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ସବୁକିଛି ତାଲା ପଡ଼ିଥିଲା, ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ତାଲା ପକାଇ ସେଠାରୁ ଚାଲିଯାଇଥିଲେ। ମୁଁ ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ଦାହୋଦର ଏହି ପରେଲକୁ ମରିବାର ଦେଖିଛି, ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଏବଂ ମହିମାମୟ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛି। ଏହା ତୁମର ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁଁ, ଏବଂ ଏବେ ୯୦୦୦ ଅଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ଲୋକୋମୋଟିଭ୍, ଯଦି କେହି ପଚାରେ ଯେ ଏହା ଭାରତରେ କେଉଁଠି ଅଛି? ତା'ପରେ ଉତ୍ତର ହେବ- ଦାହୋଦ। ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷମତା ଉଭୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଯେଉଁଠାକୁ ଯିବ, କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ଟାୟାର ଯିବ ନାହିଁ, ତା' ସହିତ ମୋର ଦାହୋଦର ନାମ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିବ, ଦାହୋଦ ସବୁଠି ପହଞ୍ଚିବ। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏଠାରେ ଶହ ଶହ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। କିଛି ଦିନ ପରେ, ଏପରି ଏକ ଦିନ ଆସିବ ଯେତେବେଳେ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ; କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଏହା କେତେ ବଡ଼ କାମ - ଦୁଇ ଦିନରେ ଗୋଟିଏ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍। ଏତେ ବଡ଼ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଏବଂ ଏସବୁ ଯୋଗୁଁ, ମୋର ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଇଭଉଣୀମାନେ ଏବଂ ମୋର ଯୁବକମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବେ। ଏହି କାରଖାନା ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ପେୟାର ପାର୍ଟସ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପର ଏକ ବଡ଼ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। କାରଖାନାରେ ନିଯୁକ୍ତି ଅଛି, କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ଛୋଟ ବଡ଼ କାମ ହେବ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଯାହା ଫଳରେ ପ୍ରଚୁର ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆମର ପଶୁପାଳକମାନେ, ଆମର ଛୋଟ ଦୋକାନୀମାନେ, ଆମର ଶ୍ରମିକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ଲାଭ ପାଇବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଶିକ୍ଷା, ଆଇଟି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରର ନାମ ନେଲେ ଆପଣ ଉପରେ ଆମର ଗୁଜରାଟର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଦେଖିବେ। ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗୁଜରାଟର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭଦୋଦରାରେ ଛୋଟ ବଡ଼ କାମ ଚାଲିଥିଲା। ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେଉଁଦିନ ମୁଁ ପଞ୍ଚମହଲ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଦୁଇଟି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରି ଏକ ପୃଥକ ଦାହୋଦ ଜିଲ୍ଲା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୋ ମନରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା ଯେ ଏହା ଯୋଗୁଁ ପଞ୍ଚମହଲ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ବିକାଶ କରିବ ଏବଂ ଦାହୋଦ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ପୃଥକ ଭାବରେ ବିକାଶ କରିବ। ଏବଂ ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ସେହି ବିକାଶ ଦେଖୁଛି, ଏହି ମାଟିର ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବାରେ ମୋତେ ଯେଉଁ ଆନନ୍ଦ ମିଳୁଛି, ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ଏତେ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ, ମୁଁ ତୁମର ଲୁଣ ଖାଇଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ତୁମ ପାଇଁ ଯାହା କରୁଛି ତାହା କମ୍। ଏବେ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମର ପାଞ୍ଚଟି ସହର ଭଦୋଦରା, ହାଲୋଲ, କାଲୋଲ, ଗୋଧ୍ରା, ଦାହୋଦରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପର ଏକ ଜାଲ ଅଛି, ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନେଟୱାର୍କ ଅଛି, ସାଧାରଣ ନୁହେଁ, ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ହାଇଟେକ୍ ଜିନିଷ ଅଛି, ଏବଂ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିସ୍ତାର ଅଛି। ତୁମେ ଭଦୋଦରା ଛାଡି ଦାହୋଦ ଆସ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଯାଅ, ଆଜି ଭଦୋଦରାରେ ବିମାନ, ଉଡ଼ାଜାହାଜ ତିଆରି କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଏୟାର ବସ୍ ଆସେମ୍ବଲି ଲାଇନ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭଦୋଦରାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଠାରେ ସାଭଲିରେ ଏକ ବିଶାଳ ରେଳ ଏବଂ କାର ନିର୍ମାଣ କାରଖାନା ଅଛି, ବିଦେଶୀ ଟଙ୍କା ନିବେଶ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଆଜି ଏହାର ପତାକା ବିଶ୍ୱରେ ଉଚ୍ଚରେ ଉଡୁଛି। ଦାହୋଦରେ, ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ, ୯୦୦୦ ହର୍ସ ପାୱାର ଇଞ୍ଜିନ ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି। ଗୋଧ୍ରା, କାଲୋଲ, ହାଲୋଲ, ଅନେକ ଶିଳ୍ପ, ଅନେକ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍, ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକୃତରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟରେ ଚାରିଆଡ଼େ ବିକାଶର ଏକ ଲହରୀ ଖେଳିଯାଇଛି।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ସେହି ଦିନ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ସାଇକେଲଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମୋଟରସାଇକେଲ, ରେଳଇଞ୍ଜିନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ତିଆରି କରିବ ଏବଂ ଏହା ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଭୂମିରେ ନିର୍ମିତ ହେବ। ଏତେ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଉତ୍ପାଦନ କରିଡର ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ କମ୍ ଦେଖାଯାଏ, ଭଦୋଦରାରୁ ଦାହୋଡ, ହାଲୋଲ, କାଲୋଲ, ଗୋଧ୍ରା, ଦାହୋଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏତେ ଭଲ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ମୋତେ ଗୁଜରାଟର ପୂର୍ବ ଭାଗର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ନିଜକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିଥିଲି। ସେବେଠାରୁ, ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି। ମୋତେ ଗୁଜୁରାଟର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁତ ଦିନ ଧରି କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଗତ ୭ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଭ୍ରମଣ କରୁଛି ଏବଂ ସେଠାରେ କାମ କରୁଛି। ମୁଁ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଅନେକ କଥା ଶୁଣିଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉମରଗାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ କୌଣସି ବିଜ୍ଞାନ ସ୍କୁଲ ନଥିଲା। ମୁଁ ଏପରି ଦିନ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି। ଉମରଗାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ କଲେଜ, ଆଇଟିଆଇ, ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ଦୁଇଟି ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଅଛି। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକର ନେଟୱାର୍କ ବହୁତ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି। ଦାହୋଦରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଅନେକ ନୂତନ ଯୋଜନା କରି ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ଆପଣ ବଜେଟରେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଗାଁଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆମେ 'ଧରତୀ ଆବା' ନାମକରଣ କରିଛୁ - ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କୁ ଧରତୀ ଆବା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ଧରିତ୍ରୀ ଆବା, ଜନଜାତୀ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଅଭିଯାନ, ଆମେ ଏହାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ, ଗୁଜରାଟ ସମେତ ଦେଶର ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ବିଦ୍ୟୁତ୍, ପାଣି, ରାସ୍ତା, ସ୍କୁଲ, ହସ୍ପିଟାଲ, ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଆଜି, ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯାହାଙ୍କୁ କେହି ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ, ମୋଦି ତାଙ୍କୁ ପୂଜା କରନ୍ତି। ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ, ଅନେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ପଛୁଆ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ଆମ କାନ୍ଧରେ ନେଇଛୁ। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ମାନ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଆମେ ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ଗାଁରେ ସୁବିଧା, ଘର, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ ଗୁଜରାଟରେ ସିକିଲ ସେଲ୍ ବିଷୟରେ ଜାଣୁ। ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିବା ସମୟରୁ ସିକଲସେଲ୍ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା କରୁଥିଲି ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏହା ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ। ମୋର ଆଦିବାସୀ ଲୋକମାନେ ସିକିଲସେଲ୍ ମୁକ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ଆମେ ମିଶନ ମୋଡ୍ରେ କାମ କରୁଛୁ। ଏହା ଅଧୀନରେ, ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ କାମ ଚାଲିଛି। ଆମ ସରକାର ବିକାଶରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଦେଶର ୧୦୦ଟି ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲାକୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲା ବୋଲି କହି ପୂର୍ବରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ କୌଣସି ଭଲ ଅଧିକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ସେଠାକୁ ଯାଉନଥିଲେ, ସ୍କୁଲରେ ଶିକ୍ଷକ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲେ, ଘରର ଠିକଣା ନଥିଲା, ରାସ୍ତାର ଠିକଣା ନଥିଲା। ସେହି ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଗଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା ହୋଇଗଲା। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ତୁମର ଦାହୋଦ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ ଥିଲା ଏବଂ ଏବେ, ଆମର ଦାହୋଦ ଜିଲ୍ଲା, ଦାହୋଦ ସହର, ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଦାହୋଦ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପତାକା ଉଡ଼ାଇଛି। ଦାହୋଦ ସହରକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଉଛି, ଏଠାରେ ସ୍ମାର୍ଟ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଦକ୍ଷିଣ ଦାହୋଦର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ପାଣି ସମସ୍ୟା ଏକ ବହୁ ପୁରୁଣା ସମସ୍ୟା। ଆଜି ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପାଇପଲାଇନ ବିଛାଯାଇ ପାଣି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି। ନର୍ମଦାର ପାଣି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଗତ ବର୍ଷ, ଆମେ ଉମରଗାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୧ ଲକ୍ଷ ଏକର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହା ଆମର ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଚାଷ କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି, ସେମାନେ ତିନୋଟି ଫସଲ ନେଉଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଭଦୋଦରାରେ ଥିଲି, ହଜାର ହଜାର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀ ସେଠାକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେହି ସମସ୍ତ ଭଉଣୀମାନେ ଦେଶ ଏବଂ ଆମର ସେନାକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ। ସେ ମୋତେ ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଉପକରଣ କରିଥିଲେ, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆମର ମାତୃଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଏଠାରେ ଦାହୋଦରେ ମଧ୍ୟ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ, ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ହାତରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଧରି ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ପାଇଁ ଅନେକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଦାହୋଦର ଭୂମି ତପସ୍ୟା ଏବଂ ବଳିଦାନର ଭୂମି। କୁହାଯାଏ ଯେ ଏଠାରେ ଦୁଧିମତି ନଦୀ କୂଳରେ, ମହର୍ଷି ଦଧିଚି ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଜ ଶରୀରକୁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଭୂମି ହିଁ ବିପ୍ଳବୀ ତାତ୍ୟା ଟୋପେଙ୍କୁ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ମାନଗଡ଼ ଧାମ ଏଠାରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ନୁହେଁ, ମାନଗଡ଼ ଧାମ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କ ଶହ ଶହ ଆଦିବାସୀ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ବଳିଦାନର ପ୍ରତୀକ। ଅର୍ଥାତ୍, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତ ମାତା ଏବଂ ମାନବତାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମର ତପସ୍ୟା ଏବଂ ତ୍ୟାଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଯେତେବେଳେ ଆମ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଏପରି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଅଛି, ତେବେ ଭାବନ୍ତୁ, ଜମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଯାହା କଲେ ତାହା ଉପରେ ଭାରତ ଚୁପ୍ ରହିପାରିବ କି? ମୋଦି କ’ଣ ଚୁପ୍ ରହିପାରିବେ? ଯେତେବେଳେ କେହି ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସିନ୍ଦୁର ଲିଭାଇଦିଏ, ତେବେ ତାଙ୍କର ସିନ୍ଦୁର ଲିଭାଇବା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ। ଏବଂ ତେଣୁ, ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର କେବଳ ଏକ ସାମରିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନୁହେଁ, ଏହା ଆମ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଭାବନାର ଏକ ପ୍ରକାଶନ। ଯେଉଁମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସ୍ୱପ୍ନରେ ମଧ୍ୟ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ଯେ ମୋଦିଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା କେତେ କଷ୍ଟକର ହେବ।
ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ାଇ ଚାଲ, ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଗର୍ବ ପାଇଁ, ଭାବ, ଜଣେ ପିତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଗୁଳି କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେହି ଫଟୋଗୁଡ଼ିକ ଦେଖେ, ମୋର ରକ୍ତ ଫୁଟି ଉଠେ। ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିଥିଲେ, ତେଣୁ, ମୋଦି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯାହା କରିଥିଲେ, ଆପଣ ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେବକର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋଦି ତାଙ୍କର ତିନୋଟି ସେନାକୁ ମୁକ୍ତ ହାତ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମର ସାହସୀ ସୈନିକମାନେ ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଯାହା ଦେଖି ନଥିଲେ ତାହା କଲେ। ଆମେ ସୀମା ଆରପାରିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ୯ଟି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡା ପାଇଲୁ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନ ସ୍ଥାପିତ କଲୁ ଏବଂ ୬ ତାରିଖ ରାତିରେ ୨୨ ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ଖେଳିଥିବା ଖେଳକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଲୁ। ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଭାରତର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉତ୍ତେଜିତ ହୋଇ ସାହସିକତା ଦେଖାଇଲା, ସେତେବେଳେ ଆମର ସେନା ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାସ୍ତ କଲା। ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସେନା କର୍ମଚାରୀମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସି ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାଲ୍ୟୁଟ୍ କରୁଛି। ଦାହୋଡର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ସେନାର ସାହସକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଭାଜନ ପରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିବା ଦେଶ, ଏହାର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ ପ୍ରତି ଶତ୍ରୁତା, ଭାରତ ପ୍ରତି ଘୃଣା ଏବଂ ଭାରତକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବା। କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିବା, ଏହାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନିଜକୁ ବିକଶିତ କରିବା। ବିକଶିତ ଭାରତ ସେତେବେଳେ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦାହୋଦର ବହୁତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ଏକ ଝଲକ ମାତ୍ର। ମୋର ସମସ୍ତ ପରିଶ୍ରମୀ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ଆପଣମାନେ ଏହି ନୂତନ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଦାହୋଦକୁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିବା ଉଚିତ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ସିନ୍ଦୂର ଅପରେସନକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ଠିଆ ହୁଅ ଏବଂ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କର। ତୁମେ ସମସ୍ତେ ଠିଆ ହୁଅ ଏବଂ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କର ଏବଂ ମୋ ସହିତ କୁହ -
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ସ୍ଲୋଗାନ ବନ୍ଦ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।