Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of various development works in Dahod, Gujarat
26 MAY 2025 6:47PM by PIB Delhi
The Tricolour must continue to be proudly waved by all.
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai.
The Hon’ble Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Bhai, Railway Minister Shri Ashwini Vaishnaw, all my colleagues from the Gujarat Cabinet, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, other distinguished dignitaries, and my dear brothers and sisters of Dahod!
How is everyone? Please respond loudly—Dahod’s influence has grown now!
Today is the 26th of May. It was on this very day in 2014 that I took the oath as Prime Minister for the first time. I desire that the Tricolour always continues to be waved with pride. The people of Gujarat blessed me abundantly, and later, crores of citizens across the nation showered me with their blessings. Empowered by your blessings, I have devoted myself to serving my fellow countrymen, day and night.
Over these years, the nation has made decisions that were once considered unimaginable and unprecedented. We have broken free from the shackles of decades past and progressed across every sector. Today, the country has emerged from despair and is now hoisting the Tricolour high with renewed confidence and hope.
Friends,
Today, we—140 crore Indians—are working with determination to transform Bharat into a developed nation. It is imperative that whatever is needed for the country’s progress must be produced within Bharat. This is the need of the hour. Bharat is swiftly advancing in the realm of manufacturing. Whether it is about producing essential goods for domestic use or exporting Indian-made products to countries across the world, we are witnessing continuous growth. Today, Bharat is exporting a wide range of products—from smartphones and cars to toys, military equipment, and medicines—to numerous countries. Moreover, Bharat is now manufacturing railways, metro systems, and the advanced technology they require, and is exporting these as well. Dahod stands as a living testament to this progress.
Just a short while ago, we laid the foundation stones and inaugurated projects worth several thousand crore rupees here. Among these, the most significant is the electric locomotive factory in Dahod. I came here three years ago to lay its foundation stone. Some individuals, out of habit, indulge in criticism. They said that Modi laid the foundation stone merely for electoral gain and that nothing would come of it. Yet, today, after three years, we can all see that the first electric locomotive has been successfully manufactured in this very factory. I had the honour of flagging it off just a short while ago. This is a moment of pride—not just for Gujarat but for the entire nation.
Today, Gujarat has achieved another significant milestone—the complete electrification of its rail network. I extend my heartfelt congratulations to all my brothers and sisters of Gujarat for this achievement.
Friends,
First and foremost, I must express my gratitude to the people here who organised this programme, bringing me once again amidst you all. I had the opportunity to meet many elderly citizens, many familiar faces, and to relive countless cherished memories. My association with Dahod did not begin with my entry into politics. It goes back almost 70 years. I have had the privilege of working closely with two to three generations here. Today, I visited Parel after 20 long years. The entire area has transformed. Earlier, whenever I used to visit, I would try to ride a bicycle to Parel by sunset. If it happened to rain and the surroundings turned lush with greenery, I would joyfully cycle along narrow paths winding through the small hills. Such evenings brought me immense happiness. After that, I would dine at the homes of brothers working in the railways in Parel. My bond with them was that close. Seeing the glory of Parel today brings me immense joy.
Friends,
We have strived to resolve every issue here and have taken several significant steps. I proudly say that the dreams I once envisioned for Dahod are now being realised before my very eyes. With full confidence, I assert that if anyone wishes to see a model of how a tribal-dominated district can be developed in Bharat, they must visit Dahod. The idea of building a smart city in a tribal district once surprised many. However, over the past 10–11 years, we have witnessed how swiftly our railways have transformed. The direction of railway development has changed, its speed has increased, and metro services are rapidly expanding. Previously, semi-high-speed railways were not even part of Bharat's vocabulary. Today, this very concept is becoming a reality at an accelerated pace. Presently, Vande Bharat trains are operating on nearly 70 routes across the country. And today, from Dahod, the Vande Bharat Express has been launched between Ahmedabad and Veraval, at the sacred feet of Somnath Dada. Earlier, our brothers from Dahod often wished to travel to Ujjain, which is nearby. Now, the doors to Somnath have also been opened to you.
Friends,
Today, countless modern trains are running across Bharat, and a major reason for this transformation is our country’s youth—our new generation—who are now developing cutting-edge technology within Bharat. Coaches are being manufactured in Bharat, locomotives are being produced here; whereas in the past, we had to import all these from abroad. Now, the investment is ours, the effort is ours, and the achievements are ours as well. Bharat is fast becoming a major global exporter of railway-related equipment. You will be pleased to know that if you travel to Australia, the coaches used in their metro systems are made in Gujarat. Visit England, Saudi Arabia, or France, and you will find that coaches for many modern trains operating in those countries are being made right here in Bharat. In Mexico, Spain, Germany, and Italy, various small and large railway components are being produced in Bharat.
Our small-scale industrialists—those running the MSMEs and cottage industries are doing exceptional work. They are manufacturing intricate parts with precision and exporting them to the global market. Indian passenger coaches are now being used in countries such as Mozambique and Sri Lanka. Bharat is also exporting Made in India locomotives and engines to numerous countries. This ‘Made in India’ brand is expanding, and because of it, Bharat can proudly hold its head high before the world.
Now, my brothers and sisters of Dahod, tell me—now that Indian-made goods are gaining global recognition—should we continue using foreign-made products at home? Answer loudly—should we, or shouldn’t we? Tell me by waving the Tricolour—should we support Indian-made goods or not? Look at yourselves—you are sitting under the shade of the Tricolour and proclaiming: why should we not use products made in our own country? So, when Ganesh Chaturthi arrives, should we bring home Ganpati idols with foreign features and small eyes? Why not bring home idols made in our own country, Bharat? During Holi and Diwali, should we be using firecrackers and pichkaris imported from abroad? Should we not opt for Indian products instead? Should Indians earn from Indian-made products or not? If Bharat is to progress, shouldn't every Indian take this as a personal resolution?
Friends,
When the railway sector is strong, it leads to enhanced facilities, which in turn benefits industries, agriculture, students, and provides significant relief to our sisters. Over the last decade, railways have reached many areas for the very first time. Even within Gujarat, there were many places where only small trains operated—and even those ran extremely slowly. Take the Dabhoi region, for example. The trains there were so slow that one could hop off midway and get back on again while it was still moving! Many such narrow-gauge routes have now been converted to broad-gauge. The narrow-gauge railway in Dabhoi has now been upgraded.
Today, several railway routes have been inaugurated here. An express train has now commenced operations between Dahod and Valsad. My brothers from Dahod are present in every corner of Gujarat. Visit any small town in the state, and you are sure to find someone from Dahod. Now that this new railway network is being built, Dahod will soon be connected by a 100-kilometre network. The greatest beneficiaries of this development will be our tribal children.
Friends,
Wherever a factory is established, an entire ecosystem begins to flourish around it. Ancillary factories spring up to produce smaller components, and these in turn generate employment. I am working to ensure our youth receive ample employment opportunities. The rail factory in Dahod will become one of the premier manufacturing units in the world—not just for Bharat, but a landmark for Bharat. Friends, this is no ordinary factory. Let me remind you—everything there had nearly vanished. The place had been locked up, abandoned, and left behind. I have seen Parel of Dahod wither before my eyes. And now, I am witnessing it come alive again—magnificent and thriving. This transformation is due to your love and blessings. Today, if someone asks where Bharat's 9,000 horsepower locomotive is built, the answer will be: Dahod. The locomotives being manufactured here are proudly Made in India. These will not only enhance the strength and capability of our railways, but the tyres made here will also gain fame across the world and Dahod’s name will shine globally. In the coming years, hundreds of locomotives will be produced here. Very soon, a time will come when a new locomotive will roll out every two days. Imagine the scale of this achievement—one locomotive every two days! Such a massive operation will create extensive employment opportunities for our local brothers and sisters, and for our youth. This factory will also lead to the growth of a vast network of spare parts manufacturing units and small-scale industries in the surrounding areas.
While employment will certainly be generated directly in the factory, these supporting industries will also produce countless new jobs. Whether it is our farmer brothers and sisters, our cattle rearers, small shopkeepers, labourers—men or women—every segment of society will benefit immensely from this development.
Friends,
Today, Gujarat has achieved remarkable progress in sectors such as education, information technology, semiconductors, and tourism. Name any field, and you will see the Tricolour of Gujarat flying high. Investments worth thousands of crores are leading to the construction of semiconductor plants in Gujarat, and as a result of all these efforts, new employment opportunities are being created for lakhs of young people across the state.
Friends,
There was a time when various small and large projects were underway in Vadodara. I recall the day I bifurcated Panchmahal district and created Dahod as a separate district. It was clear in my mind that this decision would lead to the development of both Panchmahal and Dahod independently. Today, when I witness that development before my very eyes, the joy I feel in repaying the debt I owe to this land is immense. Friends, I feel deeply gratified—for I have partaken of your salt, and no matter how much I do for you, it will never be enough. Just look around—today, we see a network of small-scale industries, a complete web of them, producing not ordinary but highly advanced and high-tech products. And this entire growth is being driven by my tribal brothers and sisters.
If you travel from Vadodara to Dahod, and on to Madhya Pradesh, you will see that aircraft manufacturing is now progressing at a rapid pace in Vadodara. Only a few months ago, the Airbus Assembly Line was inaugurated there. The country’s first Gati Shakti University was also established in Vadodara. A major factory for manufacturing railway coaches and cars has been set up in Savli, powered by foreign investment, and today it is soaring to global heights. India’s most powerful rail engine—a 9,000-horsepower locomotive—is being manufactured right here in Dahod. Numerous industries and manufacturing units in Godhra, Kalol, and Halol are emerging as major driving forces behind industrial development. A wave of progress is sweeping across Gujarat.
And friends,
I eagerly look forward to the day when Gujarat will manufacture everything—from bicycles and motorcycles to railway engines and aeroplanes—and all of it will be built by the youth of Gujarat, on the soil of Gujarat. Such a high-tech engineering and manufacturing corridor is a rare phenomenon in the world. An exceptional industrial network is being established, stretching from Vadodara to Dahod, Halol, Kalol, and Godhra.
Friends,
For the creation of a developed Bharat, the development of tribal regions is equally vital. When I served as the Chief Minister of Gujarat, I had the opportunity to serve my tribal brothers and sisters in the eastern belt of the state, dedicating myself fully to their welfare. Later, while working with the central government, I continued these efforts. Over the past eleven years, I have devoted myself to the unprecedented development of tribal communities. I have had the privilege of working extensively in Gujarat’s tribal regions for a long period—nearly seven decades—and I have listened to countless experiences shared by tribal brothers and sisters. There was a time when, across the entire tribal belt from Umargam to Ambaji, there was not a single science school for Class 12. I have witnessed such times. But today, in that very region—from Umargam to Ambaji—there are numerous colleges, ITIs, medical colleges, and even two tribal universities actively operating in tribal areas. In the past eleven years, the network of Eklavya Model Residential Schools has also expanded significantly. Several such schools have been established in Dahod as well.
Friends,
Today, extensive and focused efforts are being made nationwide for the upliftment of tribal communities. For the first time in the history of independent Bharat, several new schemes have been launched to accelerate the development of tribal villages. You may have noticed in the recent Budget that we have launched the ‘Dharti Aaba’ initiative for tribal village development—Birsa Munda is revered as Dharti Aaba.
Under this banner, we have begun the Janjati Gram Utkarsh Abhiyan, through which the Central Government is investing nearly Rs 80,000 crore. This initiative is supporting development work in more than 60,000 villages across the country, including those in Gujarat. Efforts are underway to provide the most modern amenities to my tribal brothers and sisters—whether it is electricity, clean drinking water, roads, schools, or hospitals. Solid, concrete homes are now being built throughout the country.
Friends,
Modi rever those whom the world often neglects. Many communities among the tribal population had long been left behind—but we have ensured they are not forgotten. For them, the government has introduced the PM Janman Yojana. Under this scheme, we are working to deliver essential services—such as housing, education, and employment opportunities—to the most marginalised tribal families.
Brothers and Sisters,
We in Gujarat have long been aware of the challenges posed by sickle cell disease. I have been pursuing efforts to combat this illness since my time in Gujarat, and today we are addressing it on a nationwide scale. We are operating in mission mode to free my tribal brothers and sisters from the grip of sickle cell disease. As part of this mission, lakhs of tribal people are currently being screened.
Our government is striving to accelerate the development of those regions which have historically lagged behind. Unfortunately, the 100 most backward districts in the country were previously abandoned to their fate. These areas were neglected—no capable officers wished to serve there, teachers were unavailable in schools, houses were absent, and roads were non-existent. That scenario has now changed, and many tribal districts were among those affected. There was a time when Dahod district too was counted among them. But now, Dahod district and Dahod city are undergoing transformation as part of the Smart City initiative. Dahod is advancing with a vision for the future. It has also earned recognition in the world of Aspirational Districts. Dahod city is being rejuvenated, and modern smart facilities are being developed here.
Friends,
The problem of water scarcity in many parts of South Gujarat, including Dahod, has persisted for generations. Today, extensive work is underway to lay pipelines stretching hundreds of kilometres to supply water. Efforts are being made to ensure that Narmada water reaches every household. In the past year alone, we have managed to irrigate 11 lakh acres of land from Umargam to Ambaji. This has significantly benefited our farmers, enabling them to grow up to three crops annually.
Brothers and Sisters,
Before arriving here, I was in Vadodara, where thousands of mothers and sisters had gathered. They had come together to express their gratitude to our armed forces, and they entrusted me with the honour of being the medium for their noble gesture. I bow respectfully to this embodiment of motherly strength. Here in Dahod as well, all of you—our mothers and sisters—have extended your blessings for Operation Sindoor by holding the tricolour in your hands. This land of Dahod is a land of penance and sacrifice. It is said that it was on the banks of the Dudhimati River where Maharishi Dadhichi offered his body in sacrifice for the protection of the universe.
This very soil once stood by the revolutionary Tatya Tope in his hour of need. Not far from here lies Mangarh Dham—a sacred site that symbolises the valour and sacrifice of hundreds of tribal warriors led by Govind Guru.This region, therefore, reflects our age-old tradition of selfless sacrifice in the service of Bharat Mata and humanity. When such values reside in the hearts of Indians, then tell me—can Bharat remain silent in the face of what the terrorists did in Pahalgam, Jammu and Kashmir? Can Modi remain silent?
When someone dares to wipe the Sindoor (vermilion) from the foreheads of our sisters, their own annihilation becomes inevitable. Therefore, Operation Sindoor is not merely a military action—it is a reflection of Indian values and emotions. The terrorists could never have imagined, even in their wildest dreams, how formidable it would be to confront Modi. Keep waving the tricolour high and think about the honour it represents. A father was shot in front of his children—when I see those images even today, my blood boils. The terrorists had challenged 140 crore Indians. As the Pradhan Sevak—an office entrusted to me by all of you—I fulfilled my duty. I gave our three armed forces a free hand. What our brave soldiers achieved has not been witnessed by the world in several decades. We identified nine major terrorist hideouts operating across the border, confirmed their exact locations, and on the night of the 6th, within just 22 minutes, we eliminated them all in retaliation for their misdeeds on the 22nd.
When the Pakistani army, shaken by Bharat's response, attempted to act out of desperation, our forces vanquished them as well. I have been informed that many of our retired military personnel are present here in large numbers. I salute them too. From this sacred land of Dahod, I once again pay homage to the valour of our nation's armed forces.
Friends,
The country that emerged after the Partition harbours only one objective—hostility towards Bharat, hatred for Bharat, and a relentless desire to harm Bharat. On the other hand, Bharat's objective is to eradicate poverty, to strengthen its economy, and to establish itself as a developed nation. A developed Bharat can only be realised when our armed forces are strong and our economy is robust. We are continuously working with determination in this direction.
Friends,
Dahod holds immense potential. Today’s programme is merely a glimpse of what lies ahead. I have complete faith in all my hardworking friends and in the people of this nation. I urge you to make the fullest use of these new facilities and transform Dahod into one of the most developed districts in the country. With this conviction, I once again extend my congratulations to all of you. Now, I invite everyone to rise and raise the tricolour in honour of Operation Sindoor. Let us all stand together and raise the tricolour, and say with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The chant of 'Bharat Mata Ki Jai' must continue to resonate loudly.
Disclaimer: Most of the Prime Minister's speech is in Gujarati language, which has been translated here.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ দাহোদত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কাম আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
26 MAY 2025 6:47PM by PIB Guwahati
ত্ৰিৰংগক সকলোৱে গৌৰৱেৰে জোকাৰি থাকিব লাগিব।
ভাৰত মাতা কি জয়,
ভাৰত মাতা কি জয়,
ভাৰত মাতা কি জয়,
ভাৰত মাতা কি জয়।
গুজৰাটৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ ভাই, ৰেল মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, গুজৰাটৰ কেবিনেটৰ মোৰ সকলো সহযোগী, সাংসদসকল, বিধানসভাৰ সদস্যসকল, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, আৰু দহোদৰৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
সকলো কেনেকুৱা? জোৰেৰে উত্তৰ দিব, এতিয়া দহোদৰ প্ৰভাৱ বাঢ়িছে।
আজি ২৬ মে'। ২০১৪ চনৰ আজিৰ দিনটোতে মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে শপত গ্ৰহণ কৰিছিলো। মই বিচাৰো ত্ৰিৰংগ, আপোনালোক সকলোৱে গুজৰাটৰ মানুহে মোক প্ৰচুৰ আশীৰ্বাদ দিলে আৰু পিছত দেশৰ কোটি কোটি মানুহেও মোক আশীৰ্বাদ দি কোনো শিল নপৰাকৈ নাথাকিল। আপোনাৰ আশীৰ্বাদৰ শক্তিৰে মই দিনে নিশাই দেশবাসীৰ সেৱাত নিয়োজিত হৈ থাকিলোঁ। এই বছৰবোৰত দেশখনে এনে সিদ্ধান্ত লৈছিল যিবোৰ কল্পনাও কৰিব নোৱাৰা, অভূতপূৰ্ব আছিল। এই বছৰবোৰত দেশে দশক দশক পুৰণি শিকলি ভাঙিছে, প্ৰতিটো খণ্ডতে দেশখন আগবাঢ়িছে। আজি দেশখনে হতাশাৰ অন্ধকাৰৰ পৰা ওলাই আহি আত্মবিশ্বাসৰ পোহৰত ত্ৰিৰংগ উত্তোলন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই একত্ৰিত হৈ আমাৰ দেশক এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছো। দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে যি লাগে, আমি নিজেই ভাৰততে নিৰ্মাণ কৰা উচিত, এয়া আজিৰ সময়ৰ চাহিদা। আজি ভাৰতে উৎপাদন জগতখনত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। দেশৰ প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ উৎপাদনেই হওক বা আমাৰ দেশত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশলৈ হওক, এই সকলোবোৰ ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। আজি আমি স্মাৰ্ট ফোন, যান-বাহন, খেলনা, সামৰিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, ঔষধ আদিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বহুতো সামগ্ৰী বিশ্বৰ দেশলৈ ৰপ্তানি কৰি আছো। কেৱল এয়াই নহয়, আজি ভাৰতে কেৱল ৰেলৱে, মেট্ৰ’ আৰু ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰযুক্তি নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, বিশ্বলৈও ৰপ্তানি কৰে। আৰু আমাৰ দহোদ ইয়াৰ জীৱন্ত প্ৰমাণ। কিছু সময়ৰ আগতে ইয়াত হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধনী কাম কৰা হৈছিল। ইয়াৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ভৱিষ্যৎ হৈছে দহোদৰ বৈদ্যুতিক ইঞ্জিন কাৰখানা। তিনি বছৰ আগতে ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলৈ আহিছিলো। আৰু এচাম মানুহে যিকোনো বস্তুৰ গালি-গালাজ কৰাৰ অভ্যাস হৈ পৰিছে, আগতে কৈছিল যে নিৰ্বাচন আহিলে মোডী জীয়ে এটা কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল, একো নিৰ্মাণ হ’ব যোৱা নাই, এনেকৈয়ে কৈছিল। আজি তিনি বছৰৰ মূৰত আমি সকলোৱে দেখিবলৈ পাইছো যে এই কাৰখানাত প্ৰথম বৈদ্যুতিক ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু অলপ আগতে মই ফ্লেগ অফ কৰিছো। এয়া গুজৰাটৰ লগতে দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। আজি গুজৰাটে আন এক মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। গুজৰাটৰ ১০০% ৰেল নেটৱৰ্কৰ বিদ্যুৎকৰণ সম্পূৰ্ণ হৈছে। ইয়াৰ বাবেও গুজৰাটৰ মোৰ সকলো ভাই-ভনীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰথমে মই ইয়াত থকা ৰাইজক মোৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিব লাগিব, যিসকলে মোক সকলোৰে মাজলৈ অনাৰ বাবে এই কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছিল। বহু পুৰণি মানুহ, বহু চিনাকি মুখ, বহু পুৰণি স্মৃতি লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ আৰু দহোদৰ লগত মোৰ বন্ধন ৰাজনীতিত সোমোৱাৰ পিছৰ নহয়। নিশ্চয় প্ৰায় ৭০ বছৰ আগৰ কথা আৰু ২-৩ প্ৰজন্মৰ লগত ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছো। আৰু আজি মই পাৰেললৈ গলো, এইবাৰ পাৰেললৈ গলো বোধহয় ২০ বছৰৰ পিছত, সমগ্ৰ পাৰেল সলনি হ'ল। আগতে যেতিয়া মই ইয়ালৈ আহিছিলো, সূৰ্যাস্তৰ সময়ত, মই চেষ্টা কৰিছিলো আৰু মোৰ চাইকেলেৰে পাৰেললৈ গৈছিলো আৰু যদি বৰষুণ হৈছিল, যদি সেউজীয়া আছিল, যদি সৰু সৰু পাহাৰৰ মাজেৰে যোৱা সৰু বাট এটা আছিল, তেন্তে এনেকুৱা এটা সন্ধিয়াই মোক আনন্দ দিছিল আৰু তাৰ পিছত মই পাৰেলত ৰেলৱেত কাম কৰা ভাই-ভনীৰ ঠাইত ৰাতিৰ আহাৰ খাই উভতি গৈছিলো, মোৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক এনেকুৱা আছিল। আৰু আজি পাৰেলৰ গৌৰৱ আৰু গৌৰৱ দেখি ভাল লাগে।
বন্ধুসকল,
আমি ইয়াত সকলো সমস্যা সমাধানৰ বাবে কাম কৰি আহিছো; আমি বহু পদক্ষেপ লৈছো আৰু মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে দহোদৰ বাবে যিবোৰ সপোন দেখিছিলো, সেইবোৰ মোৰ চকুৰ সন্মুখত বাস্তৱায়িত হোৱা দেখাৰ সৌভাগ্য হৈছে। আৰু মই নিশ্চিতভাৱে কওঁ যে যদি কোনোবাই ভাৰতত জনজাতীয় প্ৰধান জিলা এখন কেনেকৈ গঢ়ি তুলিব পাৰি তাৰ আৰ্হি চাব বিচাৰে তেন্তে ইয়ালৈ মোৰ দহোদলৈ আহিব লাগে। এখন জনজাতীয় জিলাত এখন স্মাৰ্ট চিটি নিৰ্মাণৰ কথা আহিলে এই একেখিনি লোকেই আচৰিত হয়। যোৱা ১০-১১ বছৰত আমি সকলোৱে স্পষ্টকৈ দেখিছো যে ৰে’লৱেৰ পৰিৱৰ্তন কিমান গতিত হৈছে। ৰেলৱে উন্নয়নৰ নতুন দিশ, নতুন গতি আৰু মেট্ৰ’ সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, ভাৰতত অৰ্ধ হাইস্পীড ৰে’লৱেৰ কথাও কোৱা হোৱা নাছিল। আজি ইয়াৰ বিকাশ দ্ৰুতগতিত হৈছে। আজি দেশৰ প্ৰায় ৭০টা পথত বন্দে ভাৰত ৰেল চলি আছে আৰু আজি আমাৰ দহোদৰ পৰা আহমেদাবাদৰ পৰা ভেৰাভাললৈ সোমনাথ দাদাৰ চৰণত এই বন্দে ভাৰত ৰেল আৰম্ভ হৈছে। আৰু আগতে দহোদৰ পৰা অহা আমাৰ ভাইহঁতে উজ্জয়িনলৈ যাবলৈ মন লাগিছিল, উজ্জয়িন ওচৰতে, এতিয়া আপোনাৰ বাবে সোমনাথৰ দুৱাৰ খোল খাইছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত আজি ইমানবোৰ আধুনিক যান-বাহন চলি আছে আৰু ইয়াৰ এটা ডাঙৰ কাৰণ হ’ল এতিয়া এই দেশৰ যুৱক-যুৱতী, আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মই ভাৰতত নতুন প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ ঘটাইছে। কোচ ভাৰতত নিৰ্মিত, ইঞ্জিন ভাৰতত নিৰ্মিত, এই সকলোবোৰ বস্তু আমি আগতে বহিঃৰাজ্যৰ পৰা আমদানি কৰিবলগীয়া হৈছিল। আজি টকা আমাৰ, ঘাম আমাৰ আৰু ফল আমাৰো। আজি ভাৰত ৰে’লপথৰ লগত জড়িত বহু বস্তু নিৰ্মাণ কৰি বিশ্বৰ বৃহৎ ৰপ্তানিকাৰক হৈ পৰিছে। আপুনি জানি সুখী হ’ব যে অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ গ’লে তাত চলা মেট্ৰ’ৰ ডবা গুজৰাটত নিৰ্মিত। ইংলেণ্ডলৈ যাওক, চৌদি আৰবলৈ যাওক, ফ্ৰান্সলৈ যাওক, বহু দেশত চলি থকা আধুনিক ৰেলৰ ডবা ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
মেক্সিকো, স্পেইন, জাৰ্মানী, ইটালীৰ দৰে দেশত ৰেলপথৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বহু সৰু-ডাঙৰ সঁজুলি ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এম এছ এম ই আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তে আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগপতিসকলে ইমানেই আচৰিত কাম কৰি আছে যে তেওঁলোকে সৰু সৰু অংশবোৰ নিখুঁতভাৱে নিৰ্মাণ কৰি বিশ্বৰ বজাৰত যোগান ধৰিছে। ইয়াৰ যাত্ৰীবাহী ডবা মোজাম্বিক, শ্ৰীলংকাৰ দৰে বহু দেশত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। মেড ইন ইণ্ডিয়া ইঞ্জিন আৰু মেড ইন ইণ্ডিয়া ইঞ্জিন, ভাৰতে এতিয়া বহু দেশলৈ ৰপ্তানি কৰি আছে। এই মেড ইন ইণ্ডিয়া, ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে আৰু ইয়াৰ বাবেই ভাৰতে গৌৰৱেৰে মূৰটো ওপৰলৈ তুলি ধৰিব পাৰে।
এতিয়া মোৰ দহোদৰ ভাই-ভনী সকলে কওকচোন, ভাৰতত নিৰ্মিত এই সামগ্ৰীবোৰ পৃথিৱীত বিখ্যাত হৈ পৰিছে, এতিয়া আমি ঘৰত বহিঃৰাজ্যৰ সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা বন্ধ কৰিব লাগে নে নাই? জোৰেৰে উত্তৰ দিয়ক, আমি কৰিব লাগে নে নাই? ত্ৰিৰংগটো জোকাৰি কোৱা, আমি কৰিব লাগে নে নহয়?
চাওক, আপুনি ত্ৰিৰংগৰ ছাঁত বহি কৈছে, আমি কিয় আমাৰ দেশত নিৰ্মিত সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ নকৰো? আমাৰ নিজৰ মানুহৰ কথা পাহৰি যাওক, গণেশ চতুৰ্থী আহিলে সৰু চকুৰ গণপতি আনে, আমাৰ নিজৰ গণপতি নহয় বিদেশী গণপতি, হোলী, দীপাৱলী আহিলে তাৰ পৰা ফটকা আনে আৰু বাহিৰৰ পৰাও পানীৰ বন্দুক আনে। ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা উচিত নে নহয়? কেৱল ভাৰতীয়ই উপাৰ্জন কৰিব লাগে নে নাই? যদি ভাৰতে আগবাঢ়িব লগা হয়, তেন্তে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ এই সংকল্প থাকিব লাগে নে নাই?
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ৰেলপথ শক্তিশালী হয় তেতিয়া সা-সুবিধাবোৰো বাঢ়ি যায় আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা উদ্যোগসমূহ উপকৃত হয়, কৃষি, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু ভগ্নীসকলে বহু সমস্যাৰ পৰা সকাহ পায়। যোৱা এটা দশকত ৰে’লৱেই প্রথমবাৰৰ বাবে বহু অঞ্চলত প্রৱেশ কৰিছে৷ গুজৰাটতো এনে বহু ঠাই আছিল, য’ত আগতে সৰু সৰু বাহন চলিছিল, আৰু লাহে লাহে গতি কৰিছিল। আমাৰ ডাভোই ফালৰ পৰা ৰেলখন এনেদৰে চলিছিল যে মাজতে নামি তাৰ পিছত আকৌ চলন্ত ৰেলখনত বহিব পাৰি।
এনে বহুতো নেৰ’ গজৰ পথ এতিয়া বহল হৈ পৰিছে; ডাভয়ৰ সেই নেৰ’ গেজৰ পথটো বহল হৈ পৰিছে। আজিও ইয়াত বহু ৰেলপথ উদ্বোধন কৰা হৈছে। আজি দহোদ আৰু ভালছাদৰ মাজত এক্সপ্ৰেছ ৰেল আৰম্ভ হৈছে। দহোদৰ ভাইটি গুজৰাটৰ চুক-কোণে বিয়পি আছে। গুজৰাটৰ যিকোনো সৰু চহৰ চাব পাৰিব, তাতেই মোৰ দহোদৰ ভাইটিক বিচাৰি পাব আৰু আজি যেতিয়া এই নেটৱৰ্ক সাজু হ'ব তেতিয়া মোৰ দহোদে সৰ্বাধিক সুবিধা পাব, মোৰ জনজাতীয় সন্তানে সৰ্বাধিক সুবিধা পাব।
বন্ধুসকল,
য’তেই কাৰখানা স্থাপন কৰা হয়, তাৰ চাৰিওফালে সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰই আহে। সৰু সৰু বস্তু নিৰ্মাণ কৰা কাৰখানা স্থাপন কৰা হয় আৰু তাৰ বাবেই কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগৰ সৃষ্টি হয়। এই কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ পাবলৈ মই মোৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কাম কৰি আছো। দহোদৰ ৰেলৱে কাৰখানা, এই কাৰখানা বিশ্বৰ, ভাৰতৰ, বিশেষকৈ ভাৰতৰ বাবে, এই কাৰখানা এটা স্মৰণীয় কাৰখানা হৈ পৰিব। বন্ধুসকল, ই কেৱল এই ইঞ্জিনৰ দৰেই নহয়, প্ৰথম কথা আপোনালোকে জানে, তাত প্ৰায় সকলো ধ্বংস হৈছিল, সকলো তলা লগোৱা হৈছিল, মানুহবোৰো ঠাইখনত তলা মাৰি তাৰ পৰাই গুচি গৈছিল। মোৰ চকুৰ সন্মুখত এই দাহোদৰ পাৰেল মৰি থকা দেখিছোঁ, আৰু আজি চকুৰ সন্মুখত ইয়াক স্পন্দনশীল আৰু ভয়ংকৰ হৈ পৰা দেখিছোঁ। এইটো আপোনাৰ মৰম আৰু আশীৰ্বাদৰ বাবে, আৰু এতিয়া ৯০০০ ঘোঁৰা শক্তিৰ ইঞ্জিন, যদি কোনোবাই সুধিছে ভাৰতত ক'ত? তেতিয়া উত্তৰ হ'ব-দহোদ। ইয়াত নিৰ্মিত ইঞ্জিনবোৰে ভাৰতৰ শক্তি আৰু ক্ষমতা দুয়োটা বৃদ্ধি কৰিব আৰু ইয়াত নিৰ্মিত ইঞ্জিনবোৰ য’তেই যাব, এনে নহয় যে কেৱল তেওঁলোকৰ টায়াৰেই যাব, লগতে মোৰ দহোদৰ নামো ঢুকি পাব, দহোদ সকলোতে পাব। আগন্তুক সময়ত ইয়াত শ শ ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। কিছুদিনৰ পাছত এনে এটা দিন আহিব যেতিয়া দুদিনত ইঞ্জিন এখন সাজু হ’ব; কল্পনা কৰকচোন ই কিমান ডাঙৰ কাম - দুদিনত এটা ইঞ্জিন। ইমান ডাঙৰ ইঞ্জিন আৰু এই সকলোবোৰৰ বাবেই মোৰ স্থানীয় ভাই-ভনী আৰু মোৰ ডেকা ল’ৰাবোৰে বৃহৎ সংখ্যকে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিব। এই কাৰখানাটোৱে চাৰিওফালৰ অঞ্চলত অতিৰিক্ত অংশ নিৰ্মাণৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ এক বৃহৎ নেটৱৰ্ক সৃষ্টি কৰিব। কাৰখানাটোত কৰ্মসংস্থাপন আছে, কিন্তু একে সময়তে সৰু-বৰ কাম হ’ব, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰম্ভ হ’ব, যাৰ বাবেও বহুত কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি হ’ব। মোৰ কৃষক ভাই-ভনী, আমাৰ পশুপালক, আমাৰ সৰু সৰু দোকানী, আমাৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনী, সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে ইয়াৰ বাবেই বিপুল সুবিধা লাভ কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি গুজৰাটে শিক্ষা, তথ্য-প্ৰযুক্তি, অৰ্ধপৰিবাহী, পৰ্যটন আদি ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে।যিটো খণ্ডৰ নাম কওক, শীৰ্ষত আমাৰ গুজৰাটৰ ত্ৰিৰংগ দেখা পাব। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ ফলত আজি গুজৰাটত অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ নিৰ্মাণ হ’ল আৰু এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে গুজৰাটৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
বদোদৰাত সৰু-বৰ কাম চলি আছিল। মনত আছে, যিদিনা মই পঞ্চমহল জিলাক দুটা ভাগত ভাগ কৰি এখন সুকীয়া দহোদ জিলা সৃষ্টি কৰিছিলো, সেইদিনা মোৰ মনত স্পষ্ট হৈ পৰিছিল যে ইয়াৰ বাবেই পঞ্চমহল জিলাও উন্নয়ন হ’ব আৰু দহোদ জিলাও সুকীয়াকৈ বিকশিত হ’ব। আৰু আজি যেতিয়া চকুৰ সন্মুখত সেই উন্নয়ন দেখিছোঁ, এই মাটিৰ ঋণ পৰিশোধ কৰি যি আনন্দ পাওঁ বন্ধুসকল, ইমান আনন্দ অনুভৱ কৰো যে, তোমালোকৰ নিমখ খাইছোঁ, সেয়ে তোমালোকৰ বাবে যি কৰিম সেয়া কম। এতিয়া আজি নিজেই চাওক, আমাৰ হাতত আছে বদোদৰা, হালোল, কালোল, গোধৰা, দহোদ নামৰ পাঁচখন চহৰতে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ জাল, এটা সম্পূৰ্ণ নেটৱৰ্ক, সকলো ধৰণৰ হাই-টেক বস্তু, সাধাৰণ নহয়, আৰু মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ সম্পূৰ্ণ সম্প্ৰসাৰণ। আপুনি বদোদৰা এৰি দহোদলৈ আহে, তেতিয়ালৈকে মধ্যপ্ৰদেশলৈ যাওক, আজি বদোদৰাত বিমান, বিমান নিৰ্মাণৰ কাম দ্ৰুত গতিত চলি আছে। কিছু মাহ পূৰ্বে এয়াৰ বাছ এছেম্বলি লাইনো উদ্বোধন কৰা হৈছিল। দেশৰ প্ৰথমটো গতি শক্তি বিশ্ববিদ্যালয় খোদ বদোদৰাত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে আৰু ইয়াত সাৱলীত এটা বিশাল ৰেলৱে আৰু গাড়ী নিৰ্মাণৰ কাৰখানা আছে, বিদেশী ধন বিনিয়োগ কৰা হৈছে, আৰু আজি ইয়াৰ পতাকাখন বিশ্বত ওখকৈ উৰিছে। ভাৰতৰ শক্তিশালী ৰেলৱে ইঞ্জিন দহোদত ইয়াত ৯০০০ হৰ্চ পাৱাৰ ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। গোধৰা, কালোল, হালোল, বহু উদ্যোগ, বহু উৎপাদন ইউনিট, এই ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰ সঁচাকৈয়ে উদ্যোগ বিকাশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। চৌদিশে গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ ঢৌ।
আৰু সতীৰ্থসকল,
সেইদিনা মই দেখিছোঁ যেতিয়া গুজৰাটে চাইকেলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মটৰ চাইকেললৈকে ৰেলৱেৰ ইঞ্জিন, বিমানলৈকে সকলো নিৰ্মাণ কৰিব আৰু এইটো গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আৰু গুজৰাটৰ ভূমিত নিৰ্মাণ কৰিব। এনে উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ অভিযান্ত্ৰিক উৎপাদন কৰিডৰ বিশ্বত খুব কমেইহে দেখা যায়, বদোদৰাৰ পৰা দহোদ, হালোল, কালোল, গোধৰা, দহোদলৈকে ইমান ভাল নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
এখন উন্নত ভাৰত সৃষ্টিৰ বাবে জনজাতীয় অঞ্চলৰ উন্নয়নো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে গুজৰাটৰ পূব প্ৰান্তত থকা জনজাতীয় ভাইসকলৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰতি নিজকে সমৰ্পিত কৰি ভাৰত চৰকাৰৰ বাবে কাম কৰিছিলোঁ। তেতিয়াৰ পৰাই যোৱা ১১ বছৰ জনজাতীয় সমাজৰ অভূতপূৰ্ব বিকাশৰ কামত নিয়োজিত হৈ আহিছে। দীৰ্ঘদিন ধৰি গুজৰাটৰ জনজাতীয় অঞ্চলত কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছো। যোৱা ৭ দশক ধৰি মই গুজৰাটৰ সকলো জনজাতীয় অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰি তাত কাম কৰি আহিছো। জনজাতীয় ভাই-ভনীৰ পৰা বহু কথা শুনিছোঁ। গুজৰাটৰ জনজাতীয় অঞ্চলত উমৰগামৰ পৰা আম্বাজীলৈকে দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ বাবে বিজ্ঞান বিদ্যালয় নাছিল। এনেকুৱা দিন দেখিছোঁ আজি চাওঁক। উমৰগামৰ পৰা আম্বাজীলৈকে সমগ্ৰ জনজাতীয় অঞ্চলত বহু মহাবিদ্যালয়, আই টি আই, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, দুখন জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ লগতে বহুকেইটা মহাবিদ্যালয় আছে। যোৱা ১১ বছৰত একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয়ৰ নেটৱৰ্ক বহুখিনি শক্তিশালী হৈছে। ইয়াত দহোদতো বহুতো একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ দেশতে জনজাতীয় সমাজৰ বাবে ব্যাপক কাম কৰা হৈছে। স্বাধীন ভাৰতৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কেইবাখনো নতুন আঁচনি তৈয়াৰ কৰি জনজাতীয় গাঁৱৰ উন্নয়নত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আপুনি হয়তো বাজেটত দেখিছে, যে আমি জনজাতীয় অঞ্চলৰ গাঁৱৰ উত্থানৰ বাবে ‘ধৰ্তি আবা’ নাম দিছো – বীৰছা মুণ্ডাক ধৰ্তি আবা বুলিও জনা যায়। ধর্তি আবা, জনজাতি গ্রাম উৎকর্ষ অভিযান, আমি এই কাম আৰম্ভ কৰিছো আৰু ইয়াৰ বাবে কেন্দ্রীয় চৰকাৰে প্রায় ৮০ হাজাৰ কোটি টকা খৰছ কৰি আছে আৰু ইয়াৰ অধীনত গুজৰাটকে ধৰি দেশৰ ৬০ হাজাৰৰো অধিক গাঁৱত উন্নয়নৰ কাম চলি আছে৷ বিদ্যুৎ হওক, পানী হওক, পথ, বিদ্যালয় হওক, চিকিৎসালয় হওক, প্ৰয়োজনীয় আটাইতকৈ আধুনিক আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ সা-সুবিধাসমূহ যোগান ধৰাৰ কাম চলি আছে। আজি সমগ্ৰ দেশতে মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ বাবে স্থায়ী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যাৰ প্ৰতি কোনেও গুৰুত্ব নিদিয়ে তেওঁক মোদীয়ে পূজা কৰে। আনকি আদিবাসীসকলৰ মাজতো বহু সম্প্ৰদায় পিছ পৰি ৰৈছে, তেওঁলোক পিছপৰা আৰু আমিও এই চিন্তা আমাৰ কান্ধত লৈছো।আৰু তেওঁলোকৰ বাবে চৰকাৰে পি এম জন মান যোজনা কৰিছে, আৰু এই আঁচনিৰ অধীনত আমি পিছপৰা জনজাতীয় পৰিয়ালক গাঁৱে-ভূঞে, ঘৰ-দুৱাৰ, শিক্ষা আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰি আছো।
ভাই ভগ্নীসকল,
গুজৰাটত ছিকেল চেলৰ বিষয়ে আমি জানো। গুজৰাটত থকাৰ পৰাই মই ছিকেল চেল ইছ্যুৰ পিছত লগা আৰু আজি আমি দেশজুৰি ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। মোৰ জনজাতীয় লোকসকল যাতে ছিকেল চেলৰ পৰা মুক্ত হয় তাৰ বাবে আমি মিছন মোডত কাম কৰি আছো। ইয়াৰ অধীনত আজি লাখ লাখ জনজাতীয় ভাই-ভনীৰ স্ক্ৰীনিঙৰ কাম চলি আছে। উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি থকা ক্ষেত্ৰসমূহ আমাৰ চৰকাৰে দ্ৰুতগতিত উন্নয়ন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে দেশৰ ১০০খন পিছপৰা জিলাক পূর্বে পিছপৰা জিলা আখ্যা দি বাদ পৰিল৷ তেওঁলোকৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিয়া হ’ল। পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে কোনো ভাল বিষয়াই চাকৰিৰ বাবে তালৈ নাযায়, স্কুলত শিক্ষকৰ সুবিধা নাছিল, ঘৰৰ ঠিকনা নাছিল, ৰাস্তাৰ ঠিকনাও নাছিল। সেই পৰিস্থিতি সলনি হ’ল আৰু তাত বহু জনজাতীয় জিলা আছিল। এটা সময়ত আপোনাৰ দহোদ জিলাও তাত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছিল আৰু এতিয়া আমাৰ দহোদ জিলা দহোদ চহৰে এখন স্মাৰ্ট চহৰৰ সপোন দেখি আগবাঢ়িছে। আকাংক্ষিত জিলাৰ জগততো দহোদে পতাকা উত্তোলন কৰিছে। দহোদ চহৰৰ ৰূপান্তৰ হৈছে, ইয়াত স্মাৰ্ট সুবিধা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ উজনি, দহোদৰ বহু অঞ্চলত পানীৰ সমস্যাটো অতি পুৰণি সমস্যা। আজি শ শ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পাইপলাইন পাতি পানী যোগানৰ কাম চলি আছে। প্ৰতিখন ঘৰতে যাতে নৰ্মাদাৰ পানী পোৱা যায় তাৰ বাবে কাম চলি আছে। যোৱা এটা বছৰত আমি উমৰগামৰ পৰা আম্বাজীলৈকে ১১ লাখ একৰ মাটিত জলসিঞ্চন কৰিছো আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ ভাই-ভনীসকলক খেতিৰ ক্ষেত্ৰত বহুত সহায় হৈছে, তেওঁলোকে তিনিটা শস্য লৈছে।
ভাই ভগ্নীসকল,
ইয়ালৈ অহাৰ আগতে মই বদোদৰাত আছিলো, হাজাৰ হাজাৰ মাতৃ-ভগ্নী তালৈ আহিছিল, সেই সকলো ভগ্নীয়ে দেশ আৰু আমাৰ সেনাবাহিনীক অভিনন্দন জনাবলৈ তাত উপস্থিত হৈছিল। তাই মোক এই পবিত্ৰ কামৰ বাদ্য হিচাপে বনাইছিল, ইয়াৰ বাবে মই আমাৰ মাতৃ শক্তিক প্ৰণাম কৰিছো। ইয়াত দহোদতো আপোনালোক সকলোৱে, মাতৃ-ভগ্নীসকলে, হাতত ত্ৰিৰংগ পতাকাখন ধৰি অপাৰেচন সিন্দুৰৰ বাবে আপোনাৰ বহুত আশীৰ্বাদ দিছে। এই দহোদ ভূমি তপস্যা আৰু বলিদানৰ দেশ। কোৱা হয় যে ইয়াত দুধিমতী নদীৰ পাৰত মহৰ্ষি দধিচিয়ে বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ড ৰক্ষাৰ বাবে নিজৰ শৰীৰক বলিদান দিছিল। এইখনেই সেই ভূমি যিয়ে সংকটৰ সময়ত বিপ্লৱী টাত্য টোপেক সহায় কৰিছিল। ইয়াৰ পৰা মংগৰ ধাম বৰ বেছি দূৰত নহয়, মংগৰ ধাম গোবিন্দ গুৰুৰ শ শ জনজাতীয় যোদ্ধাৰ বলিদানৰ প্ৰতীক। অৰ্থাৎ এই ক্ষেত্ৰখনে ভাৰত মাতৃ আৰু মানৱতাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে আমাৰ তপস্যা আৰু ত্যাগৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। যেতিয়া আমাৰ ভাৰতীয়ৰ এনে মূল্যবোধ আছে, তেতিয়া ভাবি চাওক, জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে যি কৰিলে, ভাৰতে মৌন হৈ থাকিব পাৰিবনে? মোডী মৌন হৈ থাকিব পাৰিবনে? যেতিয়া কোনোবাই আমাৰ ভগ্নীসকলৰ সেন্দুৰ মচি পেলায়, তেতিয়া তেওঁকো মচি পেলোৱাটোও নিশ্চিত। আৰু সেয়েহে অপাৰেচন সেন্দুৰ কেৱল সামৰিক কাৰ্য্য নহয়, ই আমাৰ ভাৰতীয়ৰ মূল্যবোধ, আৱেগৰ প্ৰকাশ। সন্ত্ৰাস বিয়পোৱাসকলে সপোনতো কল্পনা কৰা নাছিল যে মোদীৰ সৈতে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰাটো কিমান কঠিন হ’ব।
ত্ৰিৰঙটো জোকাৰি থাকিবা, ত্ৰিৰংগৰ গৌৰৱৰ বাবে, ভাবি চাওকচোন, এজন পিতৃক ল’ৰা-ছোৱালীৰ সন্মুখত গুলীচালনা কৰা হ’ল। আজিও সেই ছবিবোৰ দেখিলে মোৰ তেজ উতলি উঠে। সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল, সেয়েহে, দেশবাসীয়ে যি কৰিলে, আপোনালোকে মোক প্ৰধান সেৱকৰ দায়িত্ব দিলে। মোদীয়ে তেওঁৰ তিনিটা সেনাক মুক্ত হাত দিলে আৰু আমাৰ বীৰ জোৱানসকলে বিগত কেইবাটাও দশকত বিশ্বই দেখা নোপোৱা কামটো কৰিলে। আমি সীমান্তৰ সিপাৰে চলি থকা ৯টা ডাঙৰ সন্ত্ৰাসবাদী আত্মগোপন স্থান বিচাৰি পাই তেওঁলোকৰ অৱস্থান প্ৰতিষ্ঠা কৰিলোঁ আৰু ৬ তাৰিখৰ নিশা ২২ তাৰিখে ২২ মিনিটত তেওঁলোকৰ সেই ঘৰবোৰ ধ্বংস কৰিলোঁ। ভাৰতৰ এই কাৰ্যত পাকিস্তানী সেনাই যেতিয়া প্ৰতিবাদ কৰি সাহস দেখুৱালে, তেতিয়া আমাৰ বাহিনীয়ে পাকিস্তানী সেনাকো পৰাস্ত কৰিলে। মোক কোৱা হৈছিল যে ইয়াতো আমাৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত সেনা জোৱানসকল বৃহৎ সংখ্যক আহিছে আৰু আমাৰ কাৰ্যসূচীত উপস্থিত আছে, তেওঁলোককো মই প্ৰণাম জনাইছো। এই পবিত্ৰ দহোদ ভূমিৰ পৰা দেশৰ সেনাৰ বীৰত্বক পুনৰবাৰ প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বিভাজনৰ পিছত যিখন দেশৰ জন্ম হৈছিল, তাৰ একমাত্ৰ লক্ষ্য ভাৰতৰ প্ৰতি শত্ৰুতা, ভাৰতৰ প্ৰতি ঘৃণা, ভাৰতৰ ক্ষতি কৰা। কিন্তু ভাৰতৰ লক্ষ্য হৈছে দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰা, অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰা আৰু নিজকে উন্নত কৰা। উন্নত ভাৰতৰ সৃষ্টি হ’ব যেতিয়া ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনী শক্তিশালী হ’ব আৰু আমাৰ অৰ্থনীতি মজবুত হ’ব। আমি এই দিশত অহৰহ কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
দহোদৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। আজিৰ অনুষ্ঠানটো ইয়াৰ আভাস মাথোঁ। আপোনালোক সকলো কঠোৰ পৰিশ্ৰমী সহকৰ্মীৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস, দেশবাসীৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস। আপোনালোকে এই নতুন সা-সুবিধাসমূহৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰি দহোদক দেশৰ অন্যতম উন্নত জিলা হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগে। এই বিশ্বাসেৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। থিয় হৈ অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সন্মানত ত্ৰিৰংগ উত্তোলন কৰক। আপোনালোক সকলোৱে থিয় হৈ ত্ৰিৰংগটো উত্তোলন কৰি মোৰ লগত কওক -
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!