Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi in conversation with Kapoor family on the upcoming occasion of centenary celebrations of legendary Raj Kapoor
Raj Kapoor had established the soft power of India at a time when the term itself was not coined: PM
There is a huge potential for Indian cinema in Central Asia, there is a need to work towards tapping the same, efforts must be made to reach to the new generations in Central Asia: PM
11 DEC 2024 8:47PM by PIB Delhi
As we celebrate 100 years of the legendary Raj Kapoor, the Kapoor family had a heartwarming interaction with the Prime Minister, Shri Narendra Modi. This special meeting honoured Raj Kapoor’s unparalleled contribution to Indian cinema and his enduring legacy. The Prime Minister had a candid conversation with the Kapoor family.
Ms. Reema Kapoor, daughter of Shri Raj Kapoor thanked the Prime Minister for sparing his valuable time to meet the Kapoor family on the upcoming occasion of Centenary celebrations of Raj Kapoor. Ms. Kapoor recited a few lines of a song from Raj Kapoor’s movie and said that entire India will witness the love, warmth and respect given to the Kapoor family by Shri Modi during their meet. Hailing the great contribution of Shri Raj Kapoor, PM welcomed the Kapoor family.
Shri Modi remarked that the 100th birth anniversary celebrations of Raj Kapoor symbolised the saga of the golden journey of Indian film Industry. He added that the movie ‘Neel Kamal’ was made in 1947 and now we were heading to 2047 and the contribution during these 100 years was momentous. Touching upon the term ‘soft power’ used in the context of diplomacy, Shri Modi highlighted that Raj Kapoor had established the soft power of India at a time when the term itself was not coined. He added that this was an immense contribution of Raj Kapoor in service of India.
The Prime Minister urged the Kapoor family to make a movie, especially catering to Central Asia, about Raj Kapoor who is still mesmerising the people there even after so many years. He added that Raj Kapoor had an impact on their lives. Shri Modi highlighted to the family that there was a huge potential for Indian cinema in Central Asia and there was a need to work towards tapping the same. He added that we must put in efforts to make it reach to the new generations in Central Asia and urged the family to create a movie which would act as a link.
Acknowledging the love and fame received from across the globe, Ms. Reema Kapoor said that Shri Raj Kapoor can be called as ‘Cultural Ambassador’ and she lauded the Prime Minister for being the ‘Global Ambassador’ of India and the entire Kapoor family was proud of the Prime Minister. Shri Modi emphasized that the prestige of the country had risen to great heights today and cited Yoga as an example which is discussed across the globe. He further added that he discussed Yoga and its importance with the leaders of other nations during their meet.
The Prime Minister remarked that research was an interesting activity which would let one enjoy the process through learning. He congratulated the grandson of Shri Raj Kapoor, Shri Armaan Jain for making a movie after research about Raj Kapoor which gave him an opportunity to live his grandfather’s life journey.
Recollecting the power of cinema, Shri Modi cited an incident when the erstwhile Jan Sangh party had lost the elections in Delhi. The leaders then decided to watch Raj Kapoor's movie ‘Phir Subah Hogi’, meaning there will be a dawn again. He added that the party had now seen the dawn again. Shri Modi also recollected an incident when he sent a recording of a song being played in China to Shri Rishi Kapoor which elated the latter.
Shri Ranbir Kapoor informed the Prime Minister that the Kapoor family was doing a retrospective of Raj Kapoor on 13th, 14th and 15th December 2024. He thanked the Government of India, NFDC and NFAI for their help. He said that the family had given 10 of his films and restored their audio and visual, which would be exhibited in 160 theatres in around 40 cities all over India. Shri Kapoor informed the PM that the premiere show would be held on the 13th December in Mumbai and they had invited the entire film industry.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାନ୍ ଅଭିନେତା ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଶତାବ୍ଦୀ ସମାରୋହ ଅପରରେ କପୁର ପରିବାର ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
ରାଜକପୁର ଭାରତର ସଫ୍ଟ ପାୱାରକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ଏହି ଶବ୍ଦ ଗଢ଼ା ହୋଇନଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ର ଏସିଆରେ ଭାରତୀୟ ସିନେମାର ବିଶାଳ କ୍ଷମତା ରହିଛି, ସେ ଦିଗରେ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, କେନ୍ଦ୍ର ଏସିଆର ନୂଆ ପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜରୁରୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 DEC 2024 8:47PM by PIB Bhubaneswar
ମହାନ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ୧୦୦ ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ କପୁର ପରିବାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସହ ଏକ ଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆଲୋଚନା କାଳରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରେ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ଏହାର ଚିରସ୍ଥାୟୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କପୁର ପରିବାର ସହ ମନଖୋଲା ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ସମାରୋହ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ବହୁମୂଲ୍ୟ ସମୟ କାଢ଼ି ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ରାଜ କପୁରଙ୍କ କନ୍ୟା ସୁଶ୍ରୀ ରୀମା କପୁର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ସୁଶ୍ରୀ କପୁର ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଏକ ଗୀତର କେଇ ଧାଡ଼ି ଶୁଣାଇବା ସହ କହିଥିଲେ,ସମଗ୍ର ଦେଶ କପୁର ପରିବାରକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାକ୍ଷାତ ଅବସରରେ ଦେଇଥିବା ଭଲ ପାଇବା, ସଦିଚ୍ଛା ଓ ସ୍ନେହର ସାକ୍ଷୀ ରହିବ । ଶ୍ରୀ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ମହାନ ଅବଦାନକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ କପୁର ପରିବାରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ କି, ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଶତାବ୍ଦୀ ସମାରୋହ ଉତ୍ସବ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଯାତ୍ରାର ଗାଥାର ପ୍ରତୀକ । ସେ କହିଥିଲେ କି ୧୯୪୭ରେ ‘ନୀଲ କମଲ’ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା । ଆମେ ଏବେ ୨୦୪୭ ମସିହା ଦିଗକୁ ଗତି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଗତ ଶହେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଯୋଗଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କୂଟନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ‘ସଫ୍ଟ ପାୱାର’ ଶବ୍ଦକୁ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ନେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ କି ରାଜ କପୁର ସେ ସମୟରେ ସଫ୍ଟ ପାୱାର ଶବ୍ଦର ସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ କି ଏହି ଶବ୍ଦ ଗଢ଼ା ହୋଇ ନଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ କି ଭାରତର ସେବାରେ ରାଜ କପୁରଙ୍କର ଏହା ଥିଲା ବିରାଟ ଅବଦାନ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କପୁର ପରିବାରଙ୍କୁ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହାକି ବିଶେଷ କରି ମଧ୍ୟ-ଏସିଆ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଥିବ । ଯାହାକି ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରମୁଗ୍ଧ କରୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ କି ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରିବାରକୁ କହିଥିଲେ କି, ମଧ୍ୟ-ଏସିଆରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇଁ ବହୁତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ଫାଇଦା ନେବା ଦିଗରେ କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଥିଲେ କି ମଧ୍ୟ-ଏସିଆର ନୂତନ ପିଢ଼ିଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହାକୁ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ପରିବାରକୁ ଏପରି ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ସମ୍ପର୍କର ସେତୁ ଭଳି କାମ କରିବ ।
ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ମିଳିଥିବା ଭଲ ପାଇବା ଓ ପ୍ରସିଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସୁଶ୍ରୀ ରୀମା କପୁର କହିଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ‘ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଦୂତ’ କୁହାଯାଇପାରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ବୈଶ୍ୱିକ ରାଜଦୂତ’ ହୋଇପାରିଥିବାରୁ ସେ ତାହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ, କପୁର ପରିବାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ପରିଚିତି ପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର୍ ଦେଇ କହିଥିଲେ କି ଆଜି ଦେଶର ସମ୍ମାନ ଆଜି ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିବା ଯୋଗକୁ ଏହାର ଉଦାହରଣ ଭାବେ ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ କି ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ଅବସରରେ ସେ ଯୋଗ ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବାବଦରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ କି ଗବେଷଣା ଏକ ମଜାଦାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଏହା ଶିକ୍ଷା କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ଆନନ୍ଦ ପାଇବାର ସୁବିଧା ମିଳିଥାଏ । ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିବା ପରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବାରୁ ସେ ଶ୍ରୀ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଅଣନାତି ଶ୍ରୀ ଅର୍ମନ ଜୈନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ବୁଢ଼ା ବାପାଙ୍କ ଜୀବନଯାତ୍ରାରେ ବଂଚିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଶକ୍ତିକୁ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଯାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତତ୍କାଳୀନ ଜନସଂଘ ପାର୍ଟି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ନିର୍ବାଚନ ହାରିଥିବାର ଘଟଣାକୁ ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ନେତାମାନେ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ‘ଫିର୍ ସୁବହ ହୋଗୀ’ ଦେଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ କି ଦଳ ଏବେ ପୁନର୍ବାର ସୁବହ (ସକାଳ) ଦେଖିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଉ ଏକ ଘଟଣା ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ କି ଯେତେବେଳେ ସେ ଚୀନ୍‌ରେ ବାଜୁଥିବା ଏକ ରେକର୍ଡିଂ ସେ ଶ୍ରୀ ଣୁଷି କପୁରଙ୍କୁ ପଠାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେ ବହୁତ ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ ।
କପୁର ପରିବାର ୨୦୨୪ ଡିସେମ୍ବର ୧୩, ୧୪ ଓ ୧୫ ତାରିଖରେ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ରେଟ୍ରୋସ୍ପେକ୍ଟିଭ୍ ସୋ (ପୂର୍ବପ୍ରଭାବୀ) ଆୟୋଜନ କରୁଥିବା ଶ୍ରୀ ରଣବୀର କପୁର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଭାରତ ସରକାର, ଏନଏଫଡିସି ଏବଂ ଏନଏଫଏଆଇକୁ ସେମାନଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି କି, ପରିବାର ପକ୍ଷରୁ ୧୦ଟି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ଅଡ଼ିଓ ଓ ଭିଜୁଆଲକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୪୦ଟି ସହରରେ ପ୍ରାୟ ୧୬୦ଟି ସିନେମା ହଲରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି କି ଏହାର ପ୍ରିମିୟର ସୋ ଡିସେମ୍ବର ୧୩ ତାରିଖରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି ।