Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses ceremony in celebration of International Abhidhamma Divas and recognition of Pali as classical language
Abhidhamma is contained in Dhamma,to understand Dhamma in its essence, knowledge of Pali language is necessary:PM
Language is not just a medium of communication,Language is the soul of civilization and culture:PM
Every nation associates its heritage with its identity, unfortunately, India was left far behind in this direction, but the country is now moving ahead free from inferiority complex, taking big decisions:PM
Ever since youth of the country got the option of studying in their mother tongue under the New Education Policy, languages are becoming stronger:PM
Today India is engaged in fulfilling both the resolutions of rapid development and rich heritage simultaneously:PM
In the renaissance of the Lord Buddha's legacy, India is reinventing its culture and civilization:PM
India has not given the world war, but Buddha:PM
Today on Abhidhamma Parva, I appeal to the whole world to find solutions not in war but in teachings of Lord Buddha paving the path of peace:PM
Lord Budha’s message of prosperity for everyone is the way for humanity:PM
The teachings of Lord Buddha will guide us in the roadmap that India has made for its development:PM
The teachings of Lord Buddha are at the center of Mission LiFE, the path to a sustainable future will emerge from every person's sustainable lifestyle:PM
India is moving towards development and also strengthening its roots, the youth of India should not only lead the world in science and technology but also be proud of their culture and values:PM
17 OCT 2024 12:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ceremony in celebration of International Abhidhamma Divas and recognition of Pali as a classical language at Vigyan Bhavan in New Delhi today. Abhidhamma Divas commemorates the descent of Lord Buddha from the celestial realm after teaching Abhidhamma. The recent recognition of Pali as a classical language enhances the significance of this year’s Abhidhamma Divas celebrations as Lord Buddha’s teachings on Abhidhamma are originally available in Pali language.
Addressing the occasion, the Prime Minister expressed gratitude for being present on Abhidhamma Divas and said that the occasion reminds people about making the world a better place with love and compassion. Shri Modi recalled participating in a similar event in Kushinagar last year and said that the journey of connecting with Lord Buddha began with his birth and continues today. The Prime Minister informed that he was born in Vadnagar, Gujarat which at a point in time was a notable center of Buddhism and it became the inspiration which led to his experiences with Lord Buddha’s Dhamma and teachings. The Prime Minister mentioned the various opportunities in India and the world where he took part in numerous auspicious events related to Lord Buddha in the last 10 years and gave examples of visiting Lord Buddha’s birthplace in Nepal, unveiling Lord Buddha’s statue in Mongolia and Baisakh Samaroh in Sri Lanka. The Prime Minister expressed the belief that the amalgamation of Sangh and Saadhak is a result of Lord Buddha’s blessings and conveyed his best wishes on the occasion. He noted the auspicious occasion of Sharad Purnima and the birth anniversary of sage Maharishi Valmiki. The Prime Minister conveyed his best wishes to all citizens.
The Prime Minister expressed happiness that this year’s Abhidhamma Divas was special as the language, Pali, in which Lord Buddha gave his sermons has been recognised and accorded the status of Classical language by the Government of India in this month itself. Therefore, he added, that today’s occasion was even more special. The Prime Minister remarked that the honor accorded to Pali by recognition as a classical language was a tribute to the great legacy and heritage of Lord Buddha. Shri Modi further added that Abhidhamma is contained in the Dhamma and to understand the true essence of Dhamma, it was necessary to have knowledge of Pali language. Explaining the various meanings of Dhamma, Shri Modi said Dhamma meant the message and doctrine of Lord Buddha, the solutions to questions related to human existence, the path to peace for human race, the eternal teachings of the Buddha and a firm assurance for the welfare of entire humanity. He added that the entire world was being constantly enlightened by Buddha’s Dhamma.
The Prime Minister said unfortunately Pali language which was spoken by Lord Buddha is no longer in common usage. Underlining that language is not just a medium of communicating but the soul of culture and tradition, the Prime Minister said that it is connected with basic expressions and termed it a shared responsibility to keep Pali alive in today’s day and age. He expressed satisfaction that the present government has fulfilled this responsibility with humility and strives to address the crores of Lord Buddha’s disciples.
“Heritage of language, literature, art and spirituality of any society defines its existence”, the Prime Minister said, highlighting that any historical relic or artifact discovered by any country is presented before the entire world with pride. He said that even though every nation connects their heritage with identity, India lagged behind due to invasions before independence and the mentality of slavery post achieving independence. The Prime Minister emphasized that India was taken over by an ecosystem that worked to push the nation in the opposite direction. He said that the Buddha who resides in the soul of India and his symbols which were adopted at the time of independence were forgotten in the subsequent decades. He regretted that Pali did not get its rightful place even after seven decades of independence.
The Prime Minister underlined that the nation is now moving ahead from that inferiority complex and taking big decisions. He said that on one hand Pali language got the status of a classical language while on the other hand, the same respect was given to Marathi language. He pointed out that Baba Saheb Ambedkar whose mother tongue was Marathi was also a great supporter of Buddhism and had his Dhamma Diksha in Pali. Shri Modi also spoke about granting the status of classical language to Bengali, Assamese and Prakrit languages.
“The various languages ​​of India nourish our diversity”, said the Prime Minister. Highlighting the importance of language in the past, Shri Modi remarked that each language of ours has played an important role in nation building. He added that the new National Education Policy adopted by India today was also becoming a medium for preserving these languages. Shri Modi remarked that mother tongues were becoming stronger ever since the youth of the country have got the option of studying in their mother tongue.
The Prime Minister remarked that the Government had put forward the vision of 'Panch Pran' from the Red Fort to fulfill the resolutions. Explaining the idea of Panch Pran, Shri Modi said, it meant building a developed India, freedom from the mentality of slavery, unity of the country, fulfillment of duties and pride in our heritage. He added that today India was engaged in fulfilling both the resolutions of rapid development and rich heritage simultaneously. The Prime Minister emphasized that conservation of heritage related to Lord Buddha was the priority of Panch Pran campaign.
Listing down the development projects of the places related to Lord Buddha in India and Nepal as a Buddha circuit, Shri Modi said an international airport was started in Kushinagar, India International Centre for Buddhist Culture and Heritage was being built in Lumbini, Dr. Baba Saheb Ambedkar Chair for Buddhist Studies in the Buddhist University in Lumbini was established along with ongoing development projects in many places like Bodh Gaya, Shravasti, Kapilvastu, Sanchi, Satna and Rewa. Shri Modi also informed that he would be inaugurating many development works done in Sarnath, Varanasi on 20th October 2024. He added that along with new construction, the Government was also undertaking efforts to preserve India’s rich past. Shri Modi emphasized that the Government had brought back more than 600 ancient heritages, artifacts and relics to India in the last decade, of which many of them were related to Buddhism. He added that in the renaissance of Buddha's heritage, India was presenting its culture and civilization in a new way.
The Prime Minister emphasized India’s commitment to promoting Lord Buddha’s teachings not just for the nation’s benefit but for the service of humanity. He said that efforts are being made globally to unite countries who follow Buddha’s teachings and many nations like Myanmar, Sri Lanka, and Thailand are actively compiling Pali language commentaries. Shri Modi underlined that the government is accelerating similar efforts in India using both traditional methods and modern approaches like online platforms, digital archives and apps to promote Pali. Highlighting the importance of research in understanding Lord Buddha, Shri Modi remarked, “Buddha is both knowledge and inquiry”, underscoring the need for both inner exploration and academic research into Buddha's teachings. He expressed pride in the guidance provided by Buddhist institutions and monks in leading the youth toward this mission.
Touching upon the growing global instability in the 21st century, the Prime Minister underlined that the teachings of Buddha are not only relevant but essential in today’s world. Reiterating his message from the United Nations, the Prime Minister said, “India has not given the world war, but Buddha”. He underlined that the world will find solutions in Lord Buddha and not war as he called upon the world to learn from Buddha, reject war and pave the way for peace. Quoting Lord Buddha’s words, the Prime Minister explained that there is no greater happiness than peace; vengeance does not quell vengeance and it is only through compassion and humanity that hatred can be overcome. He further conveyed Lord Buddha’s message of happiness and wellness for all.
Noting that India had identified the upcoming 25 years till 2047 as Amrit Kaal, Shri Modi said that this period of Amrit Kaal will be the period of India's progress, a period of building a developed India where the teachings of Lord Buddha would guide in the roadmap that India has made for its development. He further added that it was possible only on the land of Buddha that today the world's largest population is conscious about the use of resources. Stressing on the climate change crisis being faced by the entire world, the Prime Minister remarked that India was not only finding solutions for these challenges on its own, but was also sharing them with the world. He added that India started Mission LiFE by taking along many countries of the world.
Reciting a teaching of Lord Buddha, Shri Modi said that any form of goodness should be started by ourselves was at the core of the idea of Mission LiFE. He added that the path to a sustainable future will emerge from the sustainable lifestyle of every person. Noting India’s contribution to the world like the platform of the International Solar Alliance, formation of the Global Biofuel Alliance during its presidency of G-20, the vision of One Sun, One World, One Grid, Shri Modi said that all of them reflected the thoughts of Lord Buddha. He added that every effort of India was towards ensuring a sustainable future for the world. The Prime Minister pointed out various initiatives like the India-Middle East-Europe Economic Corridor, India’s Green Hydrogen Mission, the target of making Indian Railways net zero by 2030, increasing ethanol blending in petrol to 20 percent, all of them showcased India’s strong intention to protect this earth.
The Prime Minister emphasized that many of the government’s decisions are inspired by Buddha, Dhamma, and Sangha and gave the example of India being the first responder in times of crisis in the world. He highlighted the country’s swift actions during global emergencies such as the earthquake in Turkey, the economic crisis in Sri Lanka and the COVID-19 pandemic. He noted that this reflects Buddha’s principle of compassion. “As a Vishwa Bandhu (friend of the world), India is taking everyone along with it”, he remarked. He said that initiatives like Yoga, millets, Ayurveda, and natural farming are inspired by the teachings of Lord Buddha.
Concluding the address, the Prime Minister said, “India, which is moving towards development, is also strengthening its roots”. He outlined that the goal is for India’s youth to lead the world in science and technology while taking pride in their culture and values. He said that the teachings of Buddhism are our greatest guide in these efforts and expressed confidence that India will continue to progress with the teachings of Lord Buddha.
Union Minister of Culture, Shri Gajendra Singh Shekhawat and Union Minister for Parliamentary Affairs and Minority Affairs, Shri Kiren Rijiju were present on the occasion among others.
Background
The International Abhidhamma Divas celebration organized by the Government of India and International Buddhist Confederation witnessed the participation of academicians and monks from 14 countries and a significant number of young experts on Buddha Dhamma from various Universities across India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্তরনেসনেল অভিধম্ম দিবস অমসুং পালি ক্লাসিকিল লোল ওইনা শকখঙবগী হরাওবা ফোঙদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
ধম্মদা অভিধম্ম য়াওরি, ধম্ম খঙবনা মসিগী মগুন্নি, পালি লোল খঙবা দরকার ওই: প্রধান মন্ত্রী
লোল অসি পাউ ফাওন্নবা পাম্বৈ অমা খক নত্তে, লোল অসি সভ্যতা অমসুং নাতকী থৱায়নি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক খুদিংমক মসিগী নাত অমসুং চৎনবীশিংনা লৈবাক অদুগী শক্তমগা শাগোন্নৈ, লাইবক থিবদি, ভারত মাইকৈ অসিদা য়াম্না লাপ্না লৈহৌরে, অদুবু লৈবাক অসি হৌজিক মশানা মশাবু থাজবদগী মাঙলোমদা চঙশিল্লি, অচৌবা ৱারেপশিং লৌরে: প্রধান মন্ত্রী
অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিগী মখাদা, লৈবাক অসিগী নহারোলশিং মখোয়গী মমালোলদা লাইরিক তম্বদগী, লোলশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে: প্রধান মন্ত্রী
মতম অমতদা য়াংনা চাউখৎপা অমসুং ইনাকখুনবা নাত অমসুং চৎনবীশিং লৈহন্নবা ৱারেপ অনিমক থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঙসি ভারতনা থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
ভাগবান বুদ্ধগী অফবশিং অমুক হিঙ্গৎলকপদা, ভারতনা লৈবাক অসিগী নাত অমসুং সভ্যতা অমুক হন্না মশক তাক্লি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা মালেমদা লাল পীখিদে, বুদ্ধ পীখি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি অভিধম্ম পর্বদা, লালদা পাম্বৈশিং থিদনবা অদুবু শান্তিগী লম্বী ফংনবা ভগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংদা পাম্বৈশিং থিনবা ঐনা লৈবাক পুম্নমক্ত হায়জরি: প্রধান মন্ত্রী
মীওই খুদিংমক নুংঙাই-য়াইফনবা ভগবান বুদ্ধগী পাউজেল অসি মীওইবা খুন্নাইগী লম্বীনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা লৈবাক অসি চাউখৎনবা লম্বী অমা শেম্বদা ভাগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা ঐখোয় লমজিংগনি: প্রধান মন্ত্রী
ভাগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা মিসন লাইফকী ময়াইদা লৈরি, মীওই খুদিংমক্কী তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পুন্সি মহিংনা তুংকোইনা লৈহৌগদবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী শেমগনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত চাউখৎপগী মাইকৈদা চঙশিল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী মরাশিংশু কনখৎলক্লে, ভারতনা নহারোলশিংনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিদা মালেম অসি লমজিংবা খক নত্তনা মখোয়গী নাত অমসুং গুনশিংগীশু চাউথোকচগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
17 OCT 2024 12:16PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিগী বিজ্ঞান ভাবনদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্তরনেসনেল অভিধম্ম দিবস অমসুং পালি ক্লাসিকিল লোল ওইনা শকখঙবগী হরাওবা ফোঙদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। অভিধম্ম তম্বীরবা মতুংদা লাইরৈবাক্তগী ভাগবান বুদ্ধ কুমথরকখিবা অদু নিংশিংবা ওইনা অভিধম্ম দিবস পাংথোকপনি। অভিধম্মদা ভাগবান বুদ্ধনা তাকপীখিবশিং অসি পালি লোলদা লৈরিবা মরম্না হন্দক পালি লোল ক্লাসিকেল লোল ওইনা শকখঙখিবা অসিনা চহি অসিগী অভিধম্ম দিবস হেন্না মশক থোকহল্লে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, অভিধম্ম দিবসদা শরুক য়াবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি নুংশিবা অমসুং মীওইবগী অৱাবা খঙবগা লোয়ননা মালেম অসি হেন্না ফবা মফম অমা ওইহন্নবা থৌরম অসিনা মীয়ামদা অমুক নিংশিংহল্লে। অসিগুম্বা থৌরম অমা হৌখিবা চহিদা কুসিনগরদা শরুক য়াখ্রে অমসুং ভাগবান বুদ্ধগা শম্নবা খোঙচৎ অসি মহাক্কী পোক্নফম লমদমগা মরি লৈনৈ অমসুং ঙসি ফাওবা মখা চৎথরি। মতম অমদা বুদ্ধিজমগী মমিং চৎলবা মফম অমা ওইরম্বা গুজরাতকী ভাদনগরদা মহাক পোকখি অমসুং মসিনা ইথিল পীদুনা মহাক্না ভাগবান বুদ্ধগী ধম্ম অমসুং পাউতাকশিং খঙখি। হৌখিবা চহি ১০দা ভাগবান বুদ্ধগা মরী লৈনবা শেংলবা থৌরম কয়া শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ভারত অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংদা মহাক্না ফংখ্রে। নেপালদা ভাগবান বুদ্ধগী পোক্নফম লমদমদা চৎখ্রে, মোঙ্গোলিয়া অমসুং শ্রী লঙ্কাদা বাইসাখ সমরোহদা ভাগবান বুদ্ধগী মীতমশিংগী মাইখুম হাংদোকখ্রে। সঙ্গ অমসুং সাধাক পুনশিনবা অসি ভাগবান বুদ্ধগী থৌজালগী ফল অমনি হায়না থাজৈ অমসুং থৌরম অসিদা মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঙসি অসি শেংলবা শরত পুর্নিমা নুমিৎনি অমসুং মহার্যি বালমিকিগী মপোক নুমিৎনি। থৌরম অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভগবান বুদ্ধনা মহাক্কী পাউজেল শন্দোকখিবা পালি লোল শকখঙবা মরম্না চহি অসিগী অভিধম্ম অসি অখন্নবনি অমসুং চৎলিবা থা অসিদা লোল অসি ভারত সরকারনা ক্লাসিকেল লোলগী থাক্তা পুখৎলে। মরম অদুনা ঙসিগী থৌরম অসি অমুক্কা হেন্না মরুওইরে। পালি লোল ক্লাসিকেল লোল অমা ওইনা ইকায়খুম্নবা উৎলিবা অসি ভগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিং অমসুং নাত অমসুং চৎনবীশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎপনি। ধম্মদা অভিধম্ম য়াওরি অমসুং ধম্মগী অশেংবা মহাও খঙনবা, পালি লোল খঙবা দরকার ওই।
ধম্মগী তোঙান-তোঙানবা ৱাহন্থোকশিং শন্দোক্না তাক্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি ধম্ম হায়বদি ভগবান বুদ্ধগী পাউজেল অমসুং অচুম্বশিং হায়বনি, মীওইবনা হিংবগা মরী লৈনবা ৱাহংশিংগী পাউখুমশিংনি, মীওইবা জাতিগী শান্তি পুরক্নবা লম্বীনি, বুদ্ধগী লোম্বা নাইদ্রবা পাউতাকশিংনি অমসুং অপুনবা মীওইবা খুন্নাই য়াইফনবা অচেৎপা থাজবা অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভগবান বুদ্ধনা ঙাংলম্বা পালি লোল অসি মখা তানা মীয়াম্না ঙাংনখিদবা অসি লাইবক থিবনি। লোল অসি পাউ ফাওন্নবা পাম্বৈ অমা খক নত্তে, লোল অসি সভ্যতা অমসুং নাতকী থৱায়নি। মসি ফোঙদোক্নিংবশিংগা মরী লৈনৈ অমসুং ঙসিগী মতম অসিদা পালি হিংহন্দুনা থম্বা হায়বদি খুদিংমক্কী থৌদাংনি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মসিগী থৌদাং অসি পাংথোকপা ঙম্বা অমসুং ভগবান বুদ্ধগী ভক্ত করোর কয়াগী অনিংবশিং থুংহনবা অসিদা অপেনবা ফাওই। খুন্নাই অমগী লোল, সাহিত্য, কলা অমসুং অধ্যতিক্কী নাত অমসুং চৎনবীশিংনা খুন্নাই অদু হিংলি হায়বা তাক্লি। লৈবাক অমনা পুৱারিগী অরিবা পোৎলমশিং নত্ত্রগা কলাগী পোৎলম অমা হেক্ত ফংবা মতমদা চাউথোকচবগা লোয়ননা মালেম শীনবা থুংনা উৎলে। লৈবাক খুদিংমক মখোয়গী হেরিতেচগা শক্তমগা শম্নরবশু, নিংতমদ্রিঙৈদা মীগী মখাদা লৈরুবা অমসুং নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা মীনাইগী ৱাখল্লোন চেনবদগী ভারত মনিংদা লৈহৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসি অরানবা মাইকৈ অমদা পুনবা চৎনবী অমনা ভারত পায়শিনখ্রে। বুদ্ধনা অমুক হন্না ভারতকী থৱায় ওইখি অমসুং নিংতম্বা মতমদা মহাক্কী খুদমশিং শীজিন্নখি অমসুং মদু মতুং তারকপা চহি কয়াদা কাওথোকখ্রে। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭০গী মতুং ফাওবদা পালিনা মসিগী ফংফম থোকপা ফিদা ফংখিদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক খুদিংমক মসিগী নাত অমসুং চৎনবীশিংনা লৈবাক অদুগী শক্তমগা শাগোন্নৈ, লাইবক থিবদি, ভারত মাইকৈ অসিদা য়াম্না লাপ্না লৈহৌরে, অদুবু লৈবাক অসি হৌজিক মশানা মশাবু থাজবদগী মাঙলোমদা চঙশিল্লি, অচৌবা ৱারেপশিং লৌরে। অমরোমদা পালি লোল ক্লাসিকেল লোল ওইনা শকখঙলে অমসুং মসিগা চপ মান্ননা মরাথি লোলশু ক্লাসিকেল লোল ওইরে। মরাথিনা মহাক্কী মমালোল ওইখিবা বাবা সাহেব অম্বেদকারশু বুদ্ধিজম শৌগৎপা মীওই অমনি অমসুং পালিদা মহাক্কী ধম্ম দিক্ষা পাংথোকখি। বেঙ্গালি, অসামিজ অমসুং প্রাকিত লোলশিংশু ক্লাসিকেল লোলগী থাক্তা পুখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী তোঙান-তোঙানবা লোলশিং অসিনা ঐখোয়গী খেন্নবশিং য়োকখৎলি। ঐখোয়গী লোল অমমম্না লৈবাক অসি শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঙসি ভারতনা চৎনরিবা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অসি হায়রিবা লোলশিং অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা পাম্বৈ অমা ওইরে। অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিগী মখাদা, লৈবাক অসিগী নহারোলশিং মখোয়গী মমালোলদা লাইরিক তম্বদগী, লোলশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ৱাশকশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ‘পঞ্চ প্রান’গী পান্দম লাল কিলাদগী সরকারনা মাঙলোমদা পুখৎলে। পঞ্চ প্রান হায়বদি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপা, মীনাইগী ৱাখল্লোন্দগী মনিংতমহনবা লৈবাক অসিগী অপুনবা শক্তম, ঐখোয়গী নাত অমসুং চৎনবীশিংগী থৌদাংশিং পাংথোকপা অমসুং চাউথোকচবা ফাওবা হায়বনি। মতম অমতদা য়াংনা চাউখৎপা অমসুং ইনাকখুনবা নাত অমসুং চৎনবীশিং লৈহন্নবা ৱারেপ অনিমক থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঙসি ভারতনা থবক পায়খৎলে। ভগবান বুদ্ধগা মরী লৈনবা হেরিতেচ ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অসি পঞ্চ প্রান খোঙজংগী মরুওইবনি।
ভারত অমসুং নেপালদা বুদ্ধগা মরী লৈনবা মফমশিং বুদ্ধ সর্কুইত অমা ওইনা শেমগৎলবা প্রোজেকশিংগী মমিং পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কুসিনগরদা ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অমা শেমগৎপা হৌরে, লুম্বীনিদা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সেন্তর ফোর বুদ্ধিস্ত কলচর এন্দ হেরিতেচ শাগৎলি, লুম্বিনিদা বুদ্ধিস্ত য়ুনিভর্সিতিদা বুদ্ধিস্ত স্তদিজগী দোক্তর বাবা সাহেব অম্বেদকার চিয়ার লিংখৎলে অমসুং বোধ গয়া, শ্রাভাস্তি, কপিলাবস্তু, সাঞ্চি অমসুং রেৱাগুম্বা মফমশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলি। মহাক্না ওক্তোবর ২০,২০২৪ দা সরনাথ, বরানাসীদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া শঙ্গাগনি। অনৌবা শাগৎলিবশিং অসিগা লোয়ননা, ভারতকী ইনাকখুল্লবা হৌখ্রবা মতমগা মরী লৈনবশিং ঙাক-শেন্নবা থবকশিংশু সরকারনা পায়খৎলি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা সরকারনা ভারত্তা অরিবা হেরিতেচ, কলাগী পোৎলমশিং অমসুং রেলিকশিং ৬০০ হেন্না পুরক্লে। মখোয়গী মনুংদা বুদ্ধিজমগা মরী লৈনবা পোৎলম কয়া য়াওরি। বুদ্ধগী হেরিতেচ অমুক হিঙ্গৎলকপগা লোয়ননা, ভারতনা লৈবাক অসিগী নাত অমসুং সভ্যতা অনৌবা মওং অমদা উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক্কী কান্নবা খক্তগী নত্তনা মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌনবগীদমক ভগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিং য়োকখৎনবা ভারতনা থবক পায়খৎলে। বুদ্ধগী পাউতাকশিং ইল্লিবা লৈবাকশিং অমতা ওইনা পুনশিন্নবা মালেমগী ওইবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং ম্যান্মার, শ্রী লঙ্কা অমসুং থাইলেন্দগুম্বা লৈবাকশিংনা পালি লোলগী কমেন্তরিশিং থৱায় য়াওনা খোমজিল্লি। পালি চাউখৎনবা মমাঙঙৈগী থবকশিং অমসুং অনৌবা মতমগী থবকশিং হায়বদি ওনলাইন প্লেতফোর্মশিং, দিজিতেল আর্কাইবশিং অমসুং এপ্পশিং অনিমক সরকারনা শীজিন্নরি। ভগবান বুদ্ধ মশক খঙনবা থিজিনবা অসি য়াম্না মরুওই। বুদ্ধ অসি লৌশিং অমসুং ৱাহং অনিমক্নি। বুদ্ধগী পাউতাকশিং নুঙগী থিজিনবা অমসুং লাইরিক-লাইশুগী থিজিনবা অনিমক দরকার ওই। মিসন অসিদা নহারোলশিং শরুক য়ানবা বুদ্ধিস্ত ইন্সতিতুসনশিং অমসুং লম্বোইবশিংনা পীরিবা পাউতাকশিং অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২১শুবা চহিচা অসিদা মালেমগী তংদু-লৈতাদবা হেনগৎলক্লি। ঙসিগী মালেম অসিদা বুদ্ধগী পাউতাকশিং মরী চুনবা খক নত্তনা মসি য়াম্না তঙাইফদবনি। ভারতনা মালেমদা লাল পীখিদে, বুদ্ধ পীখি। মালেম্না ভগবান বুদ্ধদগী পাম্বৈশিং ফংগনি, লালদগী ফংলোই। মালেম্না বুদ্ধগী তমগদবনি, লাল তৌরোইদবনি অমসুং শান্তিগী লম্বী শেমগদবনি। ভগবান বুদ্ধগী ৱাহৈশিং পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি শান্তিদগী হেনবা নুংঙাইবা অমা লৈতে; লমন খুম্ববনা লমন খুম্নিংবগী ইখৌ লাংবা কোকহনবা ঙম্লোই অমসুং মীওইবগী অৱাবা খঙবা অমসুং মীওইবগী খনবা খক্তনা য়েংথিনবা কোকহনবা ঙমগনি। ভগবান বুদ্ধগী পাউজেলদি মীওই খুদিংমক হরাওনা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনা হিংবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০৪৭ ফাওবগী চহি ২৫ অসি অমৃত কাল হায়না ভারতনা লাউথোক্লে। অমৃত কালগী মতম অসি ভারতকী চাউখৎপগী মতম ওইগনি, ভারতনা লৈবাক অসি চাউখৎনবা লম্বী অমা শেম্বদা ভাগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা ঐখোয় লমজিংদুনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগনবা মতম ওইগনি। মসি বুদ্ধগী লমদম অসি খক্তদা পাংথোকপা ঙমগনি মরমদি ঙসি মালেমদা মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা লৈবাক অসিনা লন-থুমশিং শীজিন্নবগী মতাংদা ৱাখল তারে। মালেম শীনবা থুংনা অইং-অশাগী খল হোংলকপগী অৱাবা মায়োক্নরি। ভারতনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং পাম্বৈশিং থিবা খক নত্তনা, মসি মালেমগী লৈবাকশিংদা শরুক য়ারি। মালেমগী লৈবাক কয়াগা লোয়ননা ভারতনা মিসন লাইফ থবক পায়খৎপা হৌরে।
ভগবান বুদ্ধগী পাউতাক অমা থিরদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মখল অমা হেক্তগী অফবা থবক অমা ঐখোয় ইশাদগী পাংথোকপা হৌগদবনি হায়বসি মিসন লাইফকী ৱাখল্লোনগী ময়োলনি। ভাগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা মিসন লাইফকী ময়াইদা লৈরি, মীওই খুদিংমক্কী তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পুন্সি মহিংনা তুংকোইনা লৈহৌগদবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী শেমগনি। লৈবাক অসিনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মনুংদা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স, গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স শেম্বদা ভারতনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। এল্লাইন্স অসিগী পান্দমদি নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা হায়বনি। মখোয় পুম্নমক ভগবান বুদ্ধগী ৱাখল্লোনশিংগী মমি তারে। তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা মালেমগী তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা মাইকৈদা ভারতনা থবক পায়খৎলি। ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত,ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর, ভারতকী গ্রিন হায়দ্রোজেন মিসন, ২০৩০ ফাওবদা ভারত রেলৱেজ নেত জিরো ওইহন্নবা পান্দম, পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিনবা চাদা ২০ ফাওবা য়ৌহনবা, হায়রিবা থবক খুদিংমক অসিদা ভারতনা মালেম অসি ঙাক-শেন্নিংবগী অকনবা ৱাখল্লোন অদু উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বুদ্ধ, ধম্ম অমসুং সঙ্ঘনা সরকারগী ৱারেপ কয়া ইথিল পীখি অমসুং মালেমগী অৱাবা তারকপা মতমদা অহানবা মতেং পাংবা লৈবাক ভারতনা ওইখি। মালেমগী ওইবা অৱা-অনাশিং হায়বদি তর্কিদা য়ুহা-হাবা, শ্রী লঙ্কাদা শেন-থুমগী অৱাবা মায়োক্নবা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচত্তা লৈবাক অসিনা য়াম্না য়াংনা থবকশিং পায়খৎখি। মসি মীওইবগী অৱাবা খঙবা হায়বা বু্দ্ধগী ফিদমগী মমি তারে। বিশ্ব বন্ধু(মালেমগী মরুপ অমা ওইনা, ভারতনা মসি মফম খুদিমক্তা লোয়ন্নরি। য়োগ, মিল্লেতশিং, অয়ুর্বেদা অমসুং মহৌশাগী লৌউগী থবকশিং অসি ভগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা ইথিল পীবনি।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, শ্রী মোদীনা হায়খি, ভারত চাউখৎপগী মাইকৈদা চঙশিল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী মরাশিংশু কনখৎলক্লে, ভারতনা নহারোলশিংনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিদা মালেম অসি লমজিংবা খক নত্তনা মখোয়গী নাত অমসুং গুনশিংগীশু চাউথোকচগদবনি। হায়রিবা থবকশিং অসিদা বুদ্ধিজমগী পাউতাকশিং অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা লমজিংবনি অমসুং ভগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংগা লোয়ননা ভারত মখা তানা চাউখৎকনি হায়না থাজবা থম্লি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা কলচরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাত অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স অমসুং মাইনোরিতি এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী কিরেন রিজিজু য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
ইন্তরনেসনেল অভিধম্ম দিবস অসি ভারত সরকার অমসুং ইন্তরনেসনেল বুদ্ধিস্ত কনফিদেরেসন্না শীনবনি অমসুং মসদিআ লৈবাক ১৪গী অখঙ-অহৈশিং অমসুং লম্বোইবশিং অমসুং ভারত শীনবা থুংবগী তোঙান-তোঙানবা য়ুনিভর্সিতিশিংদগী বুদ্ধ ধম্মগী নহা ওইরিবা অখঙ-অহৈ কয়া শরুক য়ারি।
Addressing the International Abhidhamma Divas programme. https://t.co/QoE4enyNLP
— Narendra Modi (@narendramodi) October 17, 2024