ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅଭିଧମ୍ମ ଦିବସ ଏବଂ ପାଲିକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ମାନ୍ୟତା ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ଉତ୍ସବରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଅଭିଧମ୍ମ ଧମ୍ମରେ ନିହିତ ଏବଂ ଧମ୍ମର ସାରାଂଶ ବୁଝିବାକୁ ପାଲି ଭାଷାର ଜ୍ଞାନ ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାଷା କେବଳ ଏକ ସଞ୍ଚାରର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ, ଭାଷା ସଭ୍ୟତା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଆତ୍ମା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ତାର ଐତିହ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚୟ ହାସଲ କରେ, ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଭାରତ ଏ ଦିଗରେ ବହୁ ପଛରେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଦେଶ ହୀନମନ୍ୟତାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହ ଆଗକୁ ଚାଲିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ପଢ଼ିବାର ସୁବିଧା ପାଇବା ପରଠାରୁ ଭାଷା ଦୃଢ଼ ହେବାରେ ଲାଗିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଭାରତ ଏକକାଳୀନ ଦୁଇଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଲିଗାସିର ପୁନର୍ଜାଗରଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ନିଜ ସଂସ୍କୃତି ଓ ସଭ୍ୟତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଯୁଦ୍ଧ ନୁହେଁ, ବରଂ ବୁଦ୍ଧ ଦେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଅଭିଧମ୍ମ ପର୍ବ ଅବସରରେ, ମୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନିବେଦନ କରୁଛି ଯୁ୍‌ଦ୍ଧ ନୁହେଁ ବରଂ ଶାନ୍ତି ଦିଗରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଦେଇଥିବା ଶିକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନର ରାସ୍ତା ଖୋଜିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ହିଁ ମାନବତାର ରାସ୍ତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ
17 OCT 2024 12:16PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନଭବନରେ ଆଜି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅଭିଧମ୍ମ ଦିବସ ଏବଂ ପାଲିକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ମାନ୍ୟତା ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଦିବ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରୁ ଅଭିଧମ୍ମ ଶିକ୍ଷା ସ୍ମୃତିରେ ଅଭିଧମ୍ମ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପାଲି ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ । ନିକଟରେ ପାଲି ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଅଭିଧମ୍ମ ଦିବସ ଉତ୍ସବର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଉଦବୋଧନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିଧମ୍ମ ଦିବସରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ, ଏହି ଅବସର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରେମ ଓ କରୁଣାର ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନ ଭାବେ ଗଢ଼ିବାକୁ ମନେ ପକାଉଛି । ଗତବର୍ଷ କୁଶୀନଗରରେ ଏକ ସମାନ ଧରଣର ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦାନ ବିଷୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସହ ଯାତ୍ରା ଜନ୍ମରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଗୁଜରାଟର ବଡ଼ନଗରରେ ତାଙ୍କର ଜନ୍ମ, ଯାହାକି ଏକଦା ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା । ଏହି ପ୍ରେରଣା ହିଁ ତାଙ୍କୁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଧମ୍ମ ଓ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରସାରର ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେଇଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସମ୍ପର୍କିତ ଅନେକ ପବିତ୍ର ଉତ୍ସବରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ନେପାଳରେ ଥିବା ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଗସ୍ତ, ମଙ୍ଗୋଲିଆରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପ୍ରତିମାର ଅନାବରଣ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ବୈଶାଖୀ ସମାରୋହରେ ସାମିଲ ହେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସଂଘ ଓ ସାଧକର ଯେଉଁ ସଙ୍ଗ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଛି ତାହା ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହା ଶରଦ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଏବଂ ମହଷି ବାଲ୍ମିକୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀର ପବିତ୍ର ଅବସର ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ଅଭିଧମ୍ମ ଦିବସ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । କାରଣ, ପାଲି ଭାଷା, ଯେଉଁଥିରେ କି ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଉପଦେଶ ଦେଇଥିଲେ, ତାହାକୁ ଚଳିତ ମାସ ଭାରତ ସରକାର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆଜିର ଉତ୍ସବ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପାଲି ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ମହାନ୍ ଲିଗାସୀ ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି କହିଥିଲେ, ଅଭିଧମ୍ମରେ ଧମ୍ମ ନିହିତ ଅଛି ଏବଂ ଧମ୍ମର ବାସ୍ତବ ସାରାଂଶ ବୁଝିବାକୁ ହେଲେ ପାଲି ଭାଷାରେ ଜ୍ଞାନ ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଧମ୍ମର ବିଭିନ୍ନ ଅର୍ଥକୁ ବୁଝାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଧମ୍ମ ଅର୍ଥ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଓ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ମାନବ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ, ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଶାନ୍ତିର ରାସ୍ତା, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶାଶ୍ୱତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଆଶ୍ୱାସନା । ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଧମ୍ମ ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅହରହ ଆଲୋକିତ ହୋଇ ଆସୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର କଥା ଯେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ କହୁଥିବା ପାଲି ଭାଷା ଏବେ ସାଧାରଣରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉନାହିଁ । ପାଲି ଭାଷା କେବଳ ଏକ ସଞ୍ଚାରର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ ବରଂ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାର ଆତ୍ମା ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହା ମୂଳ ଭାବନା ସହ ଜଡ଼ିତ ଥିବାରୁ ଆଜିର ଦିନରେ ପାଲି ଭାଷାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଅନୁଗାମୀଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ନମ୍ରତାର ସହ ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ପନ୍ନ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ଭାଷା, ସଂସ୍କୃତି ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଐତିହ୍ୟ ଯେକୌଣସି ସମାଜର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଦର୍ଶାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଯେକୌଣସି ଦେଶ ପୁରାତତ୍ତ୍ୱ ଦ୍ରବ୍ୟ ବା ତଥ୍ୟ ପାଇଲେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ତାକୁ ଗର୍ବର ସହ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ନିଜର ପରିଚିତି ସହ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ବାରମ୍ବାର ବାହ୍ୟ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ କ୍ରୀତଦାସତ୍ୱ ମାନକସିକତା ଯୋଗୁ ଭାରତ ଏ ଦିଗରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିଲା । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ, ଭାରତକୁ ଏଭଳି ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ କବଜା କରିନେଇଥିଲା ଯାହାକି ଦେଶକୁ ବିପରୀତ ଦିଗରେ ଠେଲି ନେଇଥିଲା । ଯେଉଁ ବୁଦ୍ଧ ଭାରତର ଆତ୍ମାରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତୀକକୁ ଅଙ୍ଗୀକାରତ୍ୱ କରାଯାଇଥିଲା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧି ଗୁଡ଼ିକରେ ତାହାକୁ ପାସୋରି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ପାଲି ଭାଷାକୁ ତାର ପ୍ରକୃତ ସ୍ଥାନ ମିଳିନଥିବାରୁ ସେ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶ ଏବେ ହୀନଭାବନାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ସ୍ୱାଭିମାନର ସହ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଏକ ପକ୍ଷରେ ପାଲି ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ମରାଠୀ ଭାଷାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସମ୍ମାନ ମିଳିପାରିଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ବଡ଼ ସମର୍ଥକ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ମାତୃଭାଷା ମରାଠୀ ଥିଲା ଏବଂ ସେ ପାଲି ଭାଷାରେ ଧମ୍ମ ଦୀକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ବଙ୍ଗାଳୀ, ଅହମୀୟା ଏବଂ ପ୍ରାକ୍ରିତ ଭାଷାକୁ ମଧ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
‘ଭାରତରେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା ହିଁ ବିବିଧତାକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ’, କହିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ଅତୀତରେ ଥିବା ଭାଷାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଦେଶ ଗଠନରେ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଥିଲା । ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ, ଏବେ ଭାରତରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଏସବୁ ଭାଷାର ସଂରକ୍ଷଣର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ପଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ପରଠାରୁ ମାତୃଭାଷା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଚାଲିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସରକାର ନିଜର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ‘ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ’ର ଭିଜନ ରଖିଥିଲେ । ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବୁଝାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହାର ଅର୍ଥ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା, କ୍ରୀତଦାସତ୍ୱ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା, ଦେଶର ଏକତା, କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ପାଳନ ଏବଂ ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବା । ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଏବେ ଏକକାଳୀନ ଦୁଇଟି ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଅଛି । ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ଅଭିଯାନର ପ୍ରାଥମିକତା ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଓ ନେପାଳରେ ଥିବା ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସମ୍ପର୍କିତ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ସହ ବୁଦ୍ଧ ସର୍କିଟ ଗଠନ ହେଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଏହାର ତାଲିକା ଦେଇ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, କୁଶୀନଗରରେ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଲୁମ୍ବିନୀରେ ବୌଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଐତିହ୍ୟର ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଲୁମ୍ବିନୀ ସ୍ଥିତ ବୁଦ୍ଧିଷ୍ଟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବୁଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଷ୍ଟଡିଜରେ ଡ. ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହ ବୋଦ୍ଧଗୟା, ଶ୍ରାବସ୍ତୀ, କପିଳବାସ୍ତୁ, ସାଞ୍ଚି, ସାତନା ଏବଂ ରେୱାରେ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ବିକାଶମୂକଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ ଚାଲିଛି । ସାରନାଥ ଓ ବାରାଣସୀରେ ହୋଇଥିବା କେତେକ ବିକାଶମୂକଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ୨୦୨୪ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦ରେ ସେ କରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ନୂତନ ନିର୍ମାଣ ସହ ସରକାର ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଅତୀତର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରଖିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ୬୦୦ ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ, କଳାକୃତି ଏବଂ ଅବଶେଷ ଭାରତକୁ ଫେରାଇ ଆଣିପାରିଛନ୍ତି । ଏଥିରୁ ଅନେକ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମ ସହ ଜଡ଼ିତ । ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଐତିହ୍ୟର ପୁନର୍ଜାଗରଣ ସମୟରେ ଭାରତ ନିଜ ଐତିହ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ନୂଆ ରୂପରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ, ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀର ପ୍ରଚାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କେବଳ ନିଜ ଦେଶର ଫାଇଦା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ମାନବତାର ସେବା ପାଇଁ । ସେ କହିଥିଲେ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖୁଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଉଦ୍ୟମ ହେଉଛି । ମ୍ୟାଁମାର, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଓ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଭଳି ଅନେକ ଦେଶ ପାଲି ଭାଷାକୁ ସଂକଳିତ କରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ସମାନ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଉଭୟ ପାରମ୍ପରିକ ଓ ଅନଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଡିଜିଟାଲ ଆର୍କାଇଭ ଓ ଆପ୍ ଭଳି ଆଧୁନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ପାଲି ଭାଷାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ରହିଛି । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣାର ଆବଶ୍ୟକତା ଦର୍ଶାଇ ସେ କହିଥିଲେ, “ବୁଦ୍ଧ ଉଭୟ ଜ୍ଞାନ ଓ ସନ୍ଧାନ”, ତେଣୁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କୁ ଜାଣିବାକୁ ଉଭୟ ଆନ୍ତରିକ ଓ ଏକାଡେମିକ ଗବେଷଣାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହି ଦିଗରେ ଆମ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବୁଦ୍ଧିଷ୍ଟ ସଂସ୍ଥା ଓ ବୌଦ୍ଧ ସନ୍ନ୍ୟାସୀ ମାନେ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ଅସ୍ଥିରତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀ କେବଳ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହା ଆବଶ୍ୟକ । ଜାତିସଂଘରେ ସେ କହିଥିବା ଉକ୍ତି ‘ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଯୁଦ୍ଧ ନୁହେଁ ବରଂ ବୁଦ୍ଧ ଦେଇଛି’କୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଳେଖ କରିଥିଲେ, ବିଶ୍ୱ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀରେ ସମାଧାନର ରାସ୍ତା ପାଇପାରିବ, ଯୁଦ୍ଧରୁ ନୁହେଁ । ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରି ଯୁଦ୍ଧ ପରିତ୍ୟାଗ କରି ଶାନ୍ତିର ପଥ ଆଦରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ଶାନ୍ତି ଠାରୁ ବଡ଼ ଖୁସି କିଛି ନାହିଁ, ପ୍ରତିଶୋଧ ପ୍ରତିଶୋଧକୁ ଶାନ୍ତ କରିନଥାଏ, କରୁଣା ଓ ମାନବତା ଦ୍ୱାରା ଘୃଣା ଦୂର କରାଯାଇପାରିବ । ସେ ପୁଣି ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ ମଙ୍ଗଳ ହେଉ ବୋଲି ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
୨୦୪୭ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୫ ବର୍ଷକୁ ଭାରତ ଅମୃତ କାଳ ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଅମୃତକାଳ ସମୟ ହିଁ ଭାରତର ବିକାଶ ସମୟ, ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନର ସମୟ, ଯେଉଁଥିରେ କି ଭାରତର ବିକାଶର ରାସ୍ତାରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ସଦୃଶ କାମ କରିବ । ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ, ଏହା କେବଳ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଭୂମିରେ ସମ୍ଭବ, ଯେଉଁଠି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ସମ୍ବଳ ଉପଯୋଗ ଉପରେ ସଜାଗ ରହିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସଂକଟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ ଏହାର ସମାଧାନର ବାଟ ବାହାର କରୁନି ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏହା ସେୟାର କରୁଛି । ଭାରତ ଅନେକ ଦେଶ ସହ ମିଶି ମିଶନ ଲାଇଫ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଯେକୌଣସି ଭଲ କାମ ନିଜ ଠାରୁ ହିଁ ପ୍ରଥମେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଉଚିତ । ଏହା ମିଶନ ଲାଇଫର ମୂଳ ଆଇଡିଆ । ସେ କହିଥିଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ଥିର ଜୀବନଶୈଳୀରୁ ହିଁ ସ୍ଥିର ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କାଳରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଅବଦାନ, ଯଥା: ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମଞ୍ଚର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ବିଶ୍ୱ ଜୈବିକ ମେଣ୍ଟର ଗଠନ ବିଷୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏସବୁ ସହ ଭାରତର ‘ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ଼୍‌’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ନୀତି ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ବିଶ୍ୱର ସ୍ଥିର ଭବିଷ୍ୟତ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଇଣ୍ଡିଆ-ମିଡଲ ଇଷ୍ଟ-ଇଉରୋପ ଇକୋନୋମିକ କରିଡର, ଭାରତର ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିସନ, ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ରେଳକୁ ନେଟ୍ ଜିରୋ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ, ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ୨୦%କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ସବୁ କିଛି ଭାରତର ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଦିଗରେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ, ଭାରତର ଅନେକ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ବୁଦ୍ଧ, ଧମ୍ମ ଏବଂ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ । ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ସଂକଟ ଆସିଲେ ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ହିଁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ । ତୁର୍କୀର ଭୂମିକମ୍ପ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ସଂକଟ ସମୟରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଥିଲେ । ଏହା ବୁଦ୍ଧଙ୍କ କରୁଣାମୟ ନୀତିର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ‘ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ’ ଭାବେ ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ଯୋଗ, ମିଲେଟ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ।
ଉଦବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘ବିକାଶର ପଥରେ ଥିବା ଭାରତ ତାର ମୂଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ କରୁଛି’ । ଏହାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାରତର ଯୁବ ପିଢ଼ି ନିଜ ସଂସ୍କୃତି ଓ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଗର୍ବର ସହ ନେଇ ବିଶ୍ୱରେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା । ଏହି ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀ ଆମ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍କୃଷ୍ଟ ଗାଇଡ୍ ଏବଂ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀ ସହ ଭାରତ ବିକାଶ ରାସ୍ତାରେ ଯିବ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାୱତ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ଓ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭାରତ ସରକାର ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବୌଦ୍ଧ ମହାସଂଘ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅଭିଧମ୍ମ ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ୧୪ଟି ଦେଶର ଶିକ୍ଷାବିତ ଓ ବୌଦ୍ଧ ସନ୍ନ୍ୟାସୀଙ୍କ ସହ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ବୁଦ୍ଧ ଧମ୍ମର ଯୁବ ଗବେଷକ ମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses ceremony in celebration of International Abhidhamma Divas and recognition of Pali as classical language
Abhidhamma is contained in Dhamma,to understand Dhamma in its essence, knowledge of Pali language is necessary:PM
Language is not just a medium of communication,Language is the soul of civilization and culture:PM
Every nation associates its heritage with its identity, unfortunately, India was left far behind in this direction, but the country is now moving ahead free from inferiority complex, taking big decisions:PM
Ever since youth of the country got the option of studying in their mother tongue under the New Education Policy, languages are becoming stronger:PM
Today India is engaged in fulfilling both the resolutions of rapid development and rich heritage simultaneously:PM
In the renaissance of the Lord Buddha's legacy, India is reinventing its culture and civilization:PM
India has not given the world war, but Buddha:PM
Today on Abhidhamma Parva, I appeal to the whole world to find solutions not in war but in teachings of Lord Buddha paving the path of peace:PM
Lord Budha’s message of prosperity for everyone is the way for humanity:PM
The teachings of Lord Buddha will guide us in the roadmap that India has made for its development:PM
The teachings of Lord Buddha are at the center of Mission LiFE, the path to a sustainable future will emerge from every person's sustainable lifestyle:PM
India is moving towards development and also strengthening its roots, the youth of India should not only lead the world in science and technology but also be proud of their culture and values:PM
17 OCT 2024 12:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ceremony in celebration of International Abhidhamma Divas and recognition of Pali as a classical language at Vigyan Bhavan in New Delhi today. Abhidhamma Divas commemorates the descent of Lord Buddha from the celestial realm after teaching Abhidhamma. The recent recognition of Pali as a classical language enhances the significance of this year’s Abhidhamma Divas celebrations as Lord Buddha’s teachings on Abhidhamma are originally available in Pali language.
Addressing the occasion, the Prime Minister expressed gratitude for being present on Abhidhamma Divas and said that the occasion reminds people about making the world a better place with love and compassion. Shri Modi recalled participating in a similar event in Kushinagar last year and said that the journey of connecting with Lord Buddha began with his birth and continues today. The Prime Minister informed that he was born in Vadnagar, Gujarat which at a point in time was a notable center of Buddhism and it became the inspiration which led to his experiences with Lord Buddha’s Dhamma and teachings. The Prime Minister mentioned the various opportunities in India and the world where he took part in numerous auspicious events related to Lord Buddha in the last 10 years and gave examples of visiting Lord Buddha’s birthplace in Nepal, unveiling Lord Buddha’s statue in Mongolia and Baisakh Samaroh in Sri Lanka. The Prime Minister expressed the belief that the amalgamation of Sangh and Saadhak is a result of Lord Buddha’s blessings and conveyed his best wishes on the occasion. He noted the auspicious occasion of Sharad Purnima and the birth anniversary of sage Maharishi Valmiki. The Prime Minister conveyed his best wishes to all citizens.
The Prime Minister expressed happiness that this year’s Abhidhamma Divas was special as the language, Pali, in which Lord Buddha gave his sermons has been recognised and accorded the status of Classical language by the Government of India in this month itself. Therefore, he added, that today’s occasion was even more special. The Prime Minister remarked that the honor accorded to Pali by recognition as a classical language was a tribute to the great legacy and heritage of Lord Buddha. Shri Modi further added that Abhidhamma is contained in the Dhamma and to understand the true essence of Dhamma, it was necessary to have knowledge of Pali language. Explaining the various meanings of Dhamma, Shri Modi said Dhamma meant the message and doctrine of Lord Buddha, the solutions to questions related to human existence, the path to peace for human race, the eternal teachings of the Buddha and a firm assurance for the welfare of entire humanity. He added that the entire world was being constantly enlightened by Buddha’s Dhamma.
The Prime Minister said unfortunately Pali language which was spoken by Lord Buddha is no longer in common usage. Underlining that language is not just a medium of communicating but the soul of culture and tradition, the Prime Minister said that it is connected with basic expressions and termed it a shared responsibility to keep Pali alive in today’s day and age. He expressed satisfaction that the present government has fulfilled this responsibility with humility and strives to address the crores of Lord Buddha’s disciples.
“Heritage of language, literature, art and spirituality of any society defines its existence”, the Prime Minister said, highlighting that any historical relic or artifact discovered by any country is presented before the entire world with pride. He said that even though every nation connects their heritage with identity, India lagged behind due to invasions before independence and the mentality of slavery post achieving independence. The Prime Minister emphasized that India was taken over by an ecosystem that worked to push the nation in the opposite direction. He said that the Buddha who resides in the soul of India and his symbols which were adopted at the time of independence were forgotten in the subsequent decades. He regretted that Pali did not get its rightful place even after seven decades of independence.
The Prime Minister underlined that the nation is now moving ahead from that inferiority complex and taking big decisions. He said that on one hand Pali language got the status of a classical language while on the other hand, the same respect was given to Marathi language. He pointed out that Baba Saheb Ambedkar whose mother tongue was Marathi was also a great supporter of Buddhism and had his Dhamma Diksha in Pali. Shri Modi also spoke about granting the status of classical language to Bengali, Assamese and Prakrit languages.
“The various languages ​​of India nourish our diversity”, said the Prime Minister. Highlighting the importance of language in the past, Shri Modi remarked that each language of ours has played an important role in nation building. He added that the new National Education Policy adopted by India today was also becoming a medium for preserving these languages. Shri Modi remarked that mother tongues were becoming stronger ever since the youth of the country have got the option of studying in their mother tongue.
The Prime Minister remarked that the Government had put forward the vision of 'Panch Pran' from the Red Fort to fulfill the resolutions. Explaining the idea of Panch Pran, Shri Modi said, it meant building a developed India, freedom from the mentality of slavery, unity of the country, fulfillment of duties and pride in our heritage. He added that today India was engaged in fulfilling both the resolutions of rapid development and rich heritage simultaneously. The Prime Minister emphasized that conservation of heritage related to Lord Buddha was the priority of Panch Pran campaign.
Listing down the development projects of the places related to Lord Buddha in India and Nepal as a Buddha circuit, Shri Modi said an international airport was started in Kushinagar, India International Centre for Buddhist Culture and Heritage was being built in Lumbini, Dr. Baba Saheb Ambedkar Chair for Buddhist Studies in the Buddhist University in Lumbini was established along with ongoing development projects in many places like Bodh Gaya, Shravasti, Kapilvastu, Sanchi, Satna and Rewa. Shri Modi also informed that he would be inaugurating many development works done in Sarnath, Varanasi on 20th October 2024. He added that along with new construction, the Government was also undertaking efforts to preserve India’s rich past. Shri Modi emphasized that the Government had brought back more than 600 ancient heritages, artifacts and relics to India in the last decade, of which many of them were related to Buddhism. He added that in the renaissance of Buddha's heritage, India was presenting its culture and civilization in a new way.
The Prime Minister emphasized India’s commitment to promoting Lord Buddha’s teachings not just for the nation’s benefit but for the service of humanity. He said that efforts are being made globally to unite countries who follow Buddha’s teachings and many nations like Myanmar, Sri Lanka, and Thailand are actively compiling Pali language commentaries. Shri Modi underlined that the government is accelerating similar efforts in India using both traditional methods and modern approaches like online platforms, digital archives and apps to promote Pali. Highlighting the importance of research in understanding Lord Buddha, Shri Modi remarked, “Buddha is both knowledge and inquiry”, underscoring the need for both inner exploration and academic research into Buddha's teachings. He expressed pride in the guidance provided by Buddhist institutions and monks in leading the youth toward this mission.
Touching upon the growing global instability in the 21st century, the Prime Minister underlined that the teachings of Buddha are not only relevant but essential in today’s world. Reiterating his message from the United Nations, the Prime Minister said, “India has not given the world war, but Buddha”. He underlined that the world will find solutions in Lord Buddha and not war as he called upon the world to learn from Buddha, reject war and pave the way for peace. Quoting Lord Buddha’s words, the Prime Minister explained that there is no greater happiness than peace; vengeance does not quell vengeance and it is only through compassion and humanity that hatred can be overcome. He further conveyed Lord Buddha’s message of happiness and wellness for all.
Noting that India had identified the upcoming 25 years till 2047 as Amrit Kaal, Shri Modi said that this period of Amrit Kaal will be the period of India's progress, a period of building a developed India where the teachings of Lord Buddha would guide in the roadmap that India has made for its development. He further added that it was possible only on the land of Buddha that today the world's largest population is conscious about the use of resources. Stressing on the climate change crisis being faced by the entire world, the Prime Minister remarked that India was not only finding solutions for these challenges on its own, but was also sharing them with the world. He added that India started Mission LiFE by taking along many countries of the world.
Reciting a teaching of Lord Buddha, Shri Modi said that any form of goodness should be started by ourselves was at the core of the idea of Mission LiFE. He added that the path to a sustainable future will emerge from the sustainable lifestyle of every person. Noting India’s contribution to the world like the platform of the International Solar Alliance, formation of the Global Biofuel Alliance during its presidency of G-20, the vision of One Sun, One World, One Grid, Shri Modi said that all of them reflected the thoughts of Lord Buddha. He added that every effort of India was towards ensuring a sustainable future for the world. The Prime Minister pointed out various initiatives like the India-Middle East-Europe Economic Corridor, India’s Green Hydrogen Mission, the target of making Indian Railways net zero by 2030, increasing ethanol blending in petrol to 20 percent, all of them showcased India’s strong intention to protect this earth.
The Prime Minister emphasized that many of the government’s decisions are inspired by Buddha, Dhamma, and Sangha and gave the example of India being the first responder in times of crisis in the world. He highlighted the country’s swift actions during global emergencies such as the earthquake in Turkey, the economic crisis in Sri Lanka and the COVID-19 pandemic. He noted that this reflects Buddha’s principle of compassion. “As a Vishwa Bandhu (friend of the world), India is taking everyone along with it”, he remarked. He said that initiatives like Yoga, millets, Ayurveda, and natural farming are inspired by the teachings of Lord Buddha.
Concluding the address, the Prime Minister said, “India, which is moving towards development, is also strengthening its roots”. He outlined that the goal is for India’s youth to lead the world in science and technology while taking pride in their culture and values. He said that the teachings of Buddhism are our greatest guide in these efforts and expressed confidence that India will continue to progress with the teachings of Lord Buddha.
Union Minister of Culture, Shri Gajendra Singh Shekhawat and Union Minister for Parliamentary Affairs and Minority Affairs, Shri Kiren Rijiju were present on the occasion among others.
Background
The International Abhidhamma Divas celebration organized by the Government of India and International Buddhist Confederation witnessed the participation of academicians and monks from 14 countries and a significant number of young experts on Buddha Dhamma from various Universities across India.