Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of various development projects in Maharashtra
09 OCT 2024 3:36PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Maharashtra C.P. Radhakrishnan ji, Chief Minister Eknath Shinde ji, my colleagues in the Union Cabinet, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis ji, Shri Ajit Pawar ji, all other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Maharashtra...
I greet all the Shiv-loving brothers and sisters of Maharashtra.
Today, Maharashtra is getting the gift of 10 new medical colleges. Along with this, two important infrastructure projects have been initiated: the modernization and expansion of Nagpur Airport and the construction of a new terminal building at Shirdi Airport. I congratulate the people of Maharashtra on these development projects. Just last week, I visited Thane and Mumbai, where I had the opportunity to inaugurate projects worth 30,000 crore rupees, including the metro line project. Prior to that, thousands of crores worth of development projects were launched in different districts. The metro is being expanded in several cities. Some airports are being upgraded, and road and highway projects are progressing rapidly. Projects related to infrastructure, solar energy, and textile parks have been launched. New initiatives have been taken in the interest of farmers and livestock keepers. The foundation of Vadhavan Port, the country's largest container port, has been laid in Maharashtra. Never in the history of Maharashtra has there been such rapid and large-scale development across various sectors. Yes, it’s a different matter that during Congress rule, corruption occurred at the same fast pace and scale across various sectors.
Brothers and sisters,
A few days ago, we accorded the status of ‘Classical Language’ to the Marathi language. When a language receives its due respect, it’s not just words, but an entire generation that gains new expressions. A decades-old dream of crores of Marathi people has been fulfilled. People from across Maharashtra have celebrated this, and today I am receiving messages of joy from villages across Maharashtra. In these messages, people are thanking me for granting classical language status to Marathi. However, I want to clarify that I did not do this alone; it was accomplished with your blessings. Every development effort in Maharashtra is being realized with the blessings of great figures like Chhatrapati Shivaji Maharaj, Babasaheb Ambedkar, Jyotiba Phule, and Savitribai Phule.
Friends,
Just yesterday, the election results from Haryana and Jammu & Kashmir came in. Haryana has shown the nation what the mood is! Winning for the third time in a row after completing two terms is historic. The Congress’s entire ecosystem, including the Urban Naxal gang, was busy misleading the public, but all of Congress’s conspiracies were crushed. They tried to spread lies among Dalits, but the Dalit community sensed their dangerous intentions. Dalits realized that the Congress wanted to snatch their reservation and distribute it for their own vote bank. Today, the Dalit community in Haryana has given the BJP record support. Haryana’s OBCs are standing with the BJP, recognizing its development work. The Congress tried to instigate the farmers, but farmers know who has given them MSP for their crops. Haryana’s farmers are happy with BJP’s welfare schemes. The Congress targeted the youth, attempting to mislead them in various ways. However, Haryana’s young men, women, and daughters trust BJP for their bright future. The Congress used every tactic, but the people of Haryana have shown that they will no longer fall prey to Congress and Urban Naxal conspiracies.
Friends,
Congress has always operated on the ‘divide and rule’ formula. Time and again, Congress has proven to be an irresponsible party. It continues to create new narratives to divide the country. Congress never stops misleading voters. Their formula is clear: keep Muslims in fear, convert them into a vote bank, and strengthen that vote bank. No Congress leader has ever spoken about the caste divisions among Muslims. As soon as the issue of Muslim castes comes up, Congress leaders keep their mouths shut. The moment there’s a discussion on Hindu society, Congress immediately brings up caste. Congress’s strategy is to pit one caste of Hindus against another. They know that the more Hindus are divided, the more they benefit. The Congress wants to keep the Hindu society in turmoil for its political gain. This formula is applied wherever elections are held in Bharat. Congress uses every possible means to spread poison in society to secure its vote bank. Congress is fully engaged in communal and caste-based politics. Dividing Hindu society to ensure electoral success has become the foundation of Congress’s politics. The Congress is suppressing the ethos of ‘Sarva Jan Hitaya, Sarva Jan Sukhaya’ (welfare of all), as well as the Sanatan tradition. Having ruled the country for so many years, the Congress is now so desperate to return to power that it indulges in hate politics every day. Even the senior leaders of Congress are helpless and dismayed at the state of their party. Congress is on the verge of becoming the largest factory of hate. Mahatma Gandhi realized this right after independence, which is why he said Congress should be dissolved. Congress hasn’t dissolved, but today it’s bent on destroying the country. Therefore, we must stay cautious and alert.
Friends,
I firmly believe that the people of Maharashtra will foil every attempt to divide society. Keeping national development as their top priority, the people of Maharashtra must unite and vote for BJP and the Mahayuti alliance.
After BJP has won Haryana, now we must secure an even bigger victory in Maharashtra.
Friends,
In the last 10 years, we have initiated a grand mission to build modern infrastructure for the country’s development. Today, we are not just constructing buildings; we are laying the foundation for a healthy and prosperous Maharashtra. The simultaneous inauguration of 10 new government medical colleges is not just about establishing new institutions but is the ‘maha yagna’ about improving the lives of lakhs of people. These medical colleges in Thane-Ambernath, Mumbai, Nashik, Jalna, Buldhana, Hingoli, Washim, Amravati, Bhandara, and Gadchiroli will serve lakhs of families in these districts and nearby areas. As a result, 900 new medical seats are being added in Maharashtra. Now, the number of medical seats in Maharashtra will reach approximately 6,000. The nation has pledged to add 75,000 new seats in the medical field from the Red Fort this year. Today’s event is also a major step in that direction.
Friends,
We have made medical education more accessible. This has opened new doors of opportunities for the youth of Maharashtra. It is a priority of our government that more and more children from poor and middle-class families become doctors and fulfil their dreams. At one time, the lack of textbooks in the mother tongue for such studies was a major challenge. Keeping in mind the interests of the youth of Maharashtra, we have removed this disparity as well. Now, our youth in Maharashtra can study medicine in the Marathi language. By studying in Marathi, they will be able to achieve their dream of becoming doctors.
Friends,
Our efforts to simplify life are a major tool in the fight against poverty. Parties like Congress have used poverty as fuel for their politics. That’s why they kept the poor in poverty. But within the last decade, our government has lifted 25 crore people out of poverty. The transformation of healthcare services in the country has been a major factor in this. Today, every poor person has an Ayushman Card for free treatment. Now, all citizens above 70 years of age are also getting free healthcare. Essential medicines are available at very low prices at Jan Aushadhi Centres. Stents have become 80-85% cheaper for heart patients. We have reduced the prices of necessary medicines for cancer treatment as well. The increase in the number of government medical colleges and hospitals has made treatment more affordable. Today, even the poorest citizen has a strong social security cover, thanks to the Modi government.
Friends,
The world only trusts a country when its youth are full of confidence. Today, the confidence of the youth of Bharat is telling the new story of a bright future for the country. Major nations are now seeing Bharat as an important hub of human resources. Our youth have immense opportunities in every field, from education and healthcare to software, all around the world. That’s why we are making our youth skilled according to global standards. Today, we are starting initiatives like the Vidya Samiksha Kendra in Maharashtra. We have also inaugurated the Indian Institute of Skills in Mumbai today. Here, youth will receive future-oriented training. Their talent will be developed according to market demands. Our government has also started giving paid internships to the youth. This is the first time in Bharat’s history that such an initiative has been taken. Now, the youth will receive 5,000 rupees as an internship allowance. I am happy that thousands of companies are registering to support this initiative and provide internships to the youth. This effort will strengthen the foundation of the youth, provide them with new experiences, and open doors to new opportunities.
Brothers and sisters,
The efforts being made by Bharat for its youth are continuously yielding results. Today, our educational institutions are standing alongside the top institutes in the world. Just yesterday, the World University Rankings were announced. According to this ranking, the quality of higher education and research for the youth in Bharat is improving.
Friends,
Today, the world is focused on Bharat. Bharat has become the fifth-largest economy in the world. The future of the global economy is now connected to Bharat! This economic progress of Bharat is bringing new opportunities. Areas that were neglected for decades by Congress are now becoming sources of immense opportunities. Tourism, for example, is one such area. Maharashtra is home to invaluable heritage! It has beautiful natural sites and spiritual centres. A multi-billion-dollar economy could have been developed around these sites. But these opportunities were not utilized as they should have been. Congress had no interest in ‘Vikas’ (development) or ‘Virasat’ (heritage). There is both development and preservation of heritage in our government. We are building a bright future while drawing inspiration from our rich past. That’s why today we have laid the foundation stone for the new terminal building at Shirdi Airport, modernized Nagpur Airport, and many other continuous development works are happening across Maharashtra. The new terminal at Shirdi Airport will bring great convenience to the devotees of Sai Baba. A large number of devotees from all over the country and abroad will be able to visit. A few days ago, I also inaugurated the upgraded Solapur Airport. When devotees visit one place, they will certainly also visit nearby places like Shani Shingnapur, Tulja Bhavani, and the Kailash Temple. This will boost Maharashtra’s tourism economy and increase job opportunities.
Friends,
Every decision and policy of our government is dedicated to just one goal— ‘Viksit Bharat’ (Developed India)! And for this, our vision is the welfare of the poor, farmers, youth, and women. Therefore, every development project is dedicated to the villages, the poor, the labourers, and the farmers. The separate cargo complex being built at Shirdi Airport will be a great help to farmers. Various agricultural products will be shipped to the rest of the country and abroad through this complex. Farmers in Shirdi, Lasalgaon, Ahilyanagar, and Nashik will benefit. These farmers will easily be able to take their products, like onions, grapes, drumsticks, guavas, and pomegranates, to larger markets.
Brothers and sisters,
Our government is continuously taking necessary steps in the interest of farmers. We have removed the minimum export price on basmati rice. The ban on non-basmati rice exports has also been lifted. Export duty on parboiled rice has been halved. To increase the profits of farmers in Maharashtra, we have halved the export tax on onions as well. We have decided to impose a 20% tax on the import of edible oils. We have also significantly increased the customs duty on refined soybean, sunflower, and palm oils. Who will benefit from this? It will benefit our country's farmers. They will get better prices for crops like mustard, soybeans, and sunflowers. The support the government is giving to the textile industry is also benefiting the cotton farmers of Maharashtra greatly.
Friends,
One thing you must always remember: the Maha-Aghadi wants to weaken Maharashtra to gain power, while the Mahayuti’s resolve is to make Maharashtra strong. I am happy that today Maharashtra is once again moving forward to lead the country’s progress. Once again, I extend my congratulations to the people of Maharashtra on all these development initiatives.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহারাস্ত্রাদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
09 OCT 2024 3:36PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল সি.পি রাধাকৃষ্ণন জি, চীফ মিনিস্তর একনাথ সিন্দে জি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং, মহারাস্ত্রাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস জি, অজিত পৱার জি, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং মহারাস্ত্রা ঐগী নুংশিজরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং ….
মহারাস্ত্রাগী সিবা ভক্তশিংদা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঙসি মহারাস্ত্রানা মেদিকেল কলেজ ১০গী খুদোল ফংলে। ঙসি, মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক অনি, নাগপুর এয়রপোর্ত পাকথোক-চাউথোক্নবা অমসুং সির্দি এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল অমা শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐনা মহারাস্ত্রাগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। হৌখিবা চয়োলদা, ঐ থানে অমসুং মুম্বাইদা চৎখি। মফম অদুদা ঐনা মেত্রো য়াওনা লুপা করোর ৩০,০০০গী প্রোজেকশিং শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। মসিগী মমাঙদা, তোঙান-তোঙানবা জিলাশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং হৌদোকখ্রে। সহর কয়াদা মেত্রো পাকথোক-চাউথোকহল্লে। মফম খরদা এয়রপোর্ত ফগৎহল্লে, মফম খরদা লম্বীশিং অমসুং হায়ৱেশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং য়াংনা পায়খৎলে। ইনফ্রাস্ত্রকচর, সোলার ইনর্জি, তেক্সতাইল পার্ককা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং হৌদোক্লে। লৌমীশিং অমসুং শা-ষন লোইবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলে। লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা কন্তেন্নর পোর্ত, বধাবন হিথাংফম শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহারাস্ত্রাগী পুৱারিদা, তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা, অশুক য়াম্না পাক-চাউনা, অশুক য়াম্না য়াংনা কৈদৌঙৈদা চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎত্রি। তোঙানবা ৱাফম অমদা, কংগ্রেসনা পানবা মতমদা, তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা, য়াম্না পাক-চাউনা, য়াম্না য়াংনা শেঞ্জা-থুমজাগী থবকশিং পাংথোকখি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা ঐখোয়না মরাথি লোল ক্লাসিকেল লোলগী থাক্তা পুখৎখ্রে। লোল অমা ক্লাসিকেল লোল ওইরকপদা, মসি ৱাহৈশিং খক নত্তনা অপুনবা মীরোলগী খোঞ্জেল অমা তারগনি। মসিনা মরাথি ইচিন-ইনাও করোর কয়াগী মঙলান মঙফাওনহল্লে। মহারাস্ত্রাগী খুঙ্গং শীনবগী থুংবগী মীয়ামদগী হরাওবা অমসুং থাগৎপগী পাউজেল মহাক্না ফংখি। মরাথি অসি ক্লাসিকেল লোল অমা ওইনা পুখৎপা অসি মহাক্কী থবক নত্তে, মসি মহারাস্ত্রাগী মীয়ামগী থৌজালদগী ওইরকপনি। ছত্রপতি সিবাজী মহারাজ, বাবা সাহবে অম্বেদকার, জয়তিবা ফুলে অমসুং সাবিত্রিবাই ফুলেগুম্বা শক্নাইরবশিংগী থৌজালদগী মহারাস্ত্রাদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলিবনি।
মরুপশিং,
ঙরাং হরিয়ানা অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীখলগী ফলশিং লাউথোকখ্রে। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না করি খল্লিবগে হায়বা হরিয়ানা তাক্লে। তার্ম অনি মপুংফারবা মতুংদা অহুমশুবা তার্মগীদমক খল্লকপা অসি পুৱারি ওইরে। মীয়াম লান্না লমজিংনবা কংগ্রেস অমসুং অর্বান নেক্সালশিং থবক য়াম্না চিল্লি। অদুবু কংগ্রেসকী লৌতুনবা খুদিংমক অরেম্বদা তাহল্লে। মখোয়গী দলিতশিংগী মরক্তা অরানবা শন্দোক্লি অদুবু মখোয়গী ফত্তবা ৱাখল্লোলশিং অদু দলিত খুন্নাইনা খঙলে। মখোয়গী রিজার্বেসন মুন্দুনা মখোয়গী ভোৎ বেঙ্ক তোখায় তাহনবা কংগ্রেসনা পাম্মী হায়বা দলিতশিংনা খঙলে। হরিয়ানাগী দলিতশিংনা রেকোর্দ ওইনা বি.জে.পি শৌগৎলে। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উবদগী হরিয়ানগী দলিতশিংনা বি.জে.পীগা চৎমিন্নরে। কংগ্রেসনা লৌমীশিং শাওহনখি। অদুবু কনানা মখোয়দা মহৈ-মরোংশিংগী এম.এস.পি ফংহনবগে হায়বা মখোয় খঙই। বি.জে.পিগী কিষান কলয়ান য়োজনাশিংদা হরিয়ানাগী লৌমীশিং য়াম্না হরাওখি। মখোয়গী অফবা তুংলমচৎকীদমক হরিয়ানগী নহারোলসিং, ঐখোয়গী ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা বি.জে.পি থাজখি। কংগ্রেসনা খদ্রকশিং শীজিন্নখি, অদুবু কংগ্রেস অমসুং অর্বান নেক্সালশিংগী লৌতুনবদা মখোয় মখা তানা পংথদ্রে হায়বা হরিয়ানাগী মীয়াম্না উৎলে।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা মতম পুম্নমক্তা তোখাই তাহনবা অমসুং শক্তি পায়বগী ফোর্মুলা শীজিন্নরি। দাইত্ব খঙদবা দল অমনি হায়বা কংগ্রেসনা হঞ্জিন-হঞ্জিন উৎলে। দল অসিনা হৌজিক ফাওবা লৈবাক অসি থুগাইনবা অরানবা কয়া ঙাংলি। খুন্নাই তোখাই তাহন্নবা ফোর্মুলাশিং কংগ্রেসনা শীজিন্নরি। লৈবাক অসিগী ভোত্তরশিং লান্না লমজিংবগী থবক কংগ্রেসনা তোক্ত্রি। কংগ্রেসকী ফোর্মুলা খঙলে- মুস্লিমশিং কিহনবা, মখোয়গী ভোৎ বেঙ্ক ওইহনবা অমসুং ভোৎ বেঙ্ক মপাঙ্গল কনখৎহনবনি। ঐখোয়গী মুস্লিম ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী কাস্ত কয়া লৈবগে হায়বা হৌজিক ফাওবা কংগ্রেসকী লুচিংবা অমতনা হায়খিদ্রি। মুস্লিম কাস্তকী ৱাফম লাকপদা, কংগ্রেসকী লুচিংবশিং তুমিন্না লৈখ্রে। অদুবু হিন্দু খুন্নাইগী ৱাফম লাকপদা, কংগ্রেসনা কাস্ত খক্তগী ৱা খন্নবা হৌখি। কংগ্রেসকী থৌশিলদি হিন্দুগী কাস্ত অমগা অতোপ্পা কাস্ত অমগা খৎনহনবনি। হিন্দুশিং হেন্না তোখাই তাহল্লিবমখৈ, মখোয়না হেন্না কান্নবা ফংগনি হায়বা কংগ্রেসনা খঙই। পাম্বৈ অমা হেক্তা শীজিন্নদুনা হিন্দু খুন্নাই মৈ চাকহনবা কংগ্রেসনা পাম্মী, মসিনা রাজনিতিগী খুদোংচাবা কয়া ফংগনি। ভারত্তা মীখল পাংথোকপা খুদিংগী, কংগ্রেসনা মসিগী ফোর্মুলা অসি পাল্লি। দল অসিগী ভোৎ বেঙ্ক মাঙদনবা, খুন্নাইদা হু চাইবগী খদ্রক অমা কংগ্রেসনা শীজিন্নরি। কাংলুপ অমসুং কাস্ততা য়ুম্ফম ওইদুনা কংগ্রেসনা মীখল থেংনরি।
হিন্দু খুন্নাই থুগাইবা অমসুং মসিনা মাইপাক্নবগী ফোর্মুলা ওইনা শীজিন্নবা হায়বসি কংগ্রেসকী রাজনিতিগী য়ুম্ফমনি। ভারতকী ‘সরভাজন হিতে সরভাজন সুখে’ হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি কংগ্রেসনা নমথরি, সনাতন চৎনবী নমথরি। লৈবাক অসি চহি কয়া পান্দুনা লাক্লবা কংগ্রেসনা অমুক হন্না সরকার পায়নবা অশুক্কী মতিক লৈতাদ্রে, দল অসিনা নুমিৎ খুদিংগী নাতৈ চাদবা রাজনিতি তৌদুনা লৈরে। কংগ্রেসকী অরিবা মীরোলশিংগী লুচিংবশিংশু উপায় লৈত্রে, মখোয়গী দলগী ফিবম অসিদা উপায় লৈত্রে। কংগ্রেস অসি অরানবা শন্দোকপগী খ্বাইদগী চাউবা ফেক্তরি অমা ওইরক্লে। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা গান্ধীজিনা মসি খঙখি। মরম অদুনা গান্ধীজিনা হায়খি মদুদি কংগ্রেস মুৎথৎকদবনি। কংগ্রেস ঙসিদি মুৎত্রে অদুবু দল অসিনা ভারত মুৎথৎলে। মরম অদুনা ঐখোয় চেকশিনগদবনি, ঐখোয় মিকুপ-নাহুম শিংগদবনি।
মরুপশিং,
খুন্নাই অসি তোখাই তাহন্নবা হোৎনরকপা খুদিংমক মহারাস্ত্রাগী মীয়াম্না অরেম্বা তাহনগনি হায়বগী ঐগী অচেৎপা থাজবা থম্লি। লৈবাক অসি চাউখৎহনবনা মরুওইনা লৌসি, মহারাস্ত্রাগী মীয়াম্না বি.জে.পি-মহায়ুতিদা অমতা ওইনা ভোৎ পীগদবনি। বি.জে.পিনা মহারাস্ত্রাদগী হেন্না হরিয়ানাদা চাউনা মাইপাক্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০দা, লৈবাক অসি চাউখৎনবগীদমক মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা সরকারনা ‘মহাযজ্ঞ’ অমা পাংথোকপা হৌরে। ঙসি ঐখোয়না বিল্দিং শাবা খক নত্তনা, ঐখোয়না মশা ফবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা মহারাস্ত্রা অমগী উরেপ-উয়ুং তম্লে। অমুক্তদা অনৌবা সরকারগী মেদিকেল কলেজ ১০ থবক হৌবা অসি অনৌবা ইন্সতিতুসন ১০ শাবা খক নত্তে। মসি মীওই কয়াগী পুন্সিগী ফিবম ফগৎহন্নবা ‘মহাযজ্ঞ’ অমনি। থানে-অম্বরনাথ, মুম্বাই, নাসিক, জলনা, বুলদনা, হিঙ্গোলি, ৱাসিম, অমরাবতি, ভন্দারা অমসুং গাদচিরোলিগী মেদিকেল কলেজশিং অসি জিলাশিং অমসুং অকোয়বদা লৈরিবা মফমশিংগী ইমুং মিল্লিয়ন কয়া লায়েংনবগী মফম অমা ওইরগনি। হৌজিক মহারাস্ত্রাদা মেদিকেল সিত ৯০০ হেনগৎলে। হৌজিক মহারাস্ত্রাদা অপুনবা মেদিকেল সিত লিশিং ৬ রোম য়ৌরে। লৈবাক অসিদা অনৌবা সিত লিশিং ৭৫ হাপচিনগনি হায়না লাল কিলাদা লাউথোকখিবনি। ঙসিগী থৌরম অসি মাইকৈ অদুদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মেদিকেল তম্বা লাইথোকহল্লে। মসিনা মহারাস্ত্রাগী নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস ইমুংশিংগী অঙাংশিং দোক্তরশিং ওইরক্নবা অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। মতম অমদা, মমালোলদা মেদিকেল তম্নবা লাইরকশিং লৈরমদে, মসিনা অচৌবা শিংনবা অমা ওইখি। মহারাস্ত্রাগী নহারোলশিংগী য়াইফনবা খন্দুনা, মসিগী অৱাবা অসি ঐখোয়না কোকহল্লে। হৌজিক মহারাস্ত্রাগী নহারোলশিংনা মরাথি লোলদা মেদিসিন তম্বা য়ারগনি। মরাথি লোলদা তমদুনা, দোক্তর ওইনবা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
হেন্না নুংঙাইবা পুন্সি অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং অসি লায়রবা কোকহন্নবগী অচৌবা পাম্বৈ অমনি। কংগ্রেসগুম্বা দলনা লায়রবা অসি মখোয়গী রাজনিতিগী থাউ ওইনা শীজিন্নখি। মরম অদুনা মখোয়না মীয়াম লায়রনা হিংহনখি। চহি ১০গী মনুংদা ঐখোয়গী সরকারনা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহনখ্রে। লৈবাক অসিদা হকশেলগী থবকশিংদা অওনবা পুরকখিবা অসিনা লায়রবা কোকহনখিবগী অচৌবা য়ুম্ফম অমনি। ঙসিদি লায়রবা মীওই খুদিংমক লেম্না লায়েংনবা অয়ুস্মান কার্দ অমা পায়রে। হৌজিক চহি ৭০গী মথক্তা লৈবা মীওইশিং লেম্না লায়েংবা য়ারে। তঙাই-ফদবা হিদাক-লাংথকশিং অহোংবা মমলদা জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদা ফংলে। থম্মোয়গী অনাবা লৈবা মীওইশিংগীদমক স্তেন্তশিংগী মমল চাদা ৮০-৮৫ দা হন্থরে। কেন্সর লায়েংবগী হিদাকশিংগী মমলশু ঐখোয়না হন্থরে। সরকারগী মেদিকেল কলেজশিং অমসুং হোস্পিতালশিং মশিং হেনগৎলকপদগী লায়েংবশু মমল হোংদোক্লে। ঙসিদি, মোদী সরকারনা খুন্নাইগী লায়রবশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী লায়রবশিংদা খুন্নাইগী অকনবা চুঙ্গোই অমা পীরে।
মরুপশিং,
লৈবাক অমগী নহারোলশিং মপুংফানা থাজবা লৈরবা মতম খক্ততা লৈবাক অমনা মালেম্না থাজবা থম্মী। ঙসিদি, ভারতকী নহারোলগী থাজবা অসি ভারতকী অফবা তুংলমচৎকী অনৌবা ৱারি ওইরে। ঙসিদি, মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংনা ভারত অসি হুমেন রিছোর্সকী অচৌবা মফম অমা ওইনা উরে। লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং সোফৱায়ারগী হিরমদা মালেম শীনবা থুংনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরে। মরম অদুনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা ঐখোয়না মালেমগী থাকশিং য়ৌনবা শেমগৎলিবনি। ঙসি ঐখোয়না মহারাস্ত্রাদা বিদ্যা সমিক্ষা কেন্দ্রগুম্বা প্রোজেকশিংশু হৌদোক্লে। ঙসি ঐখোয়না মহারাস্ত্রাদা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ স্কিলস শঙ্গারে। ইন্সতিতুৎ অসিদা, নহারোলশিংগী তুংগীদমক য়েংদুনা ত্রেনিং পীগনি। দরকার ওইবা থবক্কী মতুংইন্না মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা শেমগৎকনি। নহারোলশিংদা শেন ফংবা ইন্তর্নশিপ শরুক য়াহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। মসিগী থবক অসি ভারতকী পুৱারিদা অহানবা ওইনা পায়খৎপনি। হৌজিক নহারোলশিং ইন্তর্নশিপ ওইনা লুপা লিশিং ৫ ফংলগনি। ইন্তর্নশিপদা নহারোলশিংগী মতেং পাংনবা, খোঙজং অসিদা শরুক য়ানবা কম্পেনি লিশিং কয়া শরুক য়ারকপা অসিদা ঐ হরাওই। থবক অসিনা নহারোলশিংগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি , মখোয়না অনৌবা কয়া তমগনি অমসুং মখোয়না অনৌবা খুদোংচাবশিংগী লম্বী ফংলগনি। নহারোলশিংগীদমক ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং ফলশিং উবা ফংলে। ঙসিদি ঐখোয়গী মহৈলোয়শঙশিং মালেমগী মকোকথোংবা ইন্সতিতুসনশিংগা চাংদম্নরে। ঙরাং, ৱার্ল্দ য়ুনিভর্সিতি রেঙ্কিংশিং ফোঙলে। রেঙ্কিং অসিগী মতুংইন্না, ভারত্তা নহারোলশিংগীদমক অৱাংবা থাক্কী লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং থিজিনবগী থবক্তা অহোংবা লাক্লে।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম পুম্নমক্না ভারত্তা য়েংলে। ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইরে। ঙসিদি মালেমগী তুংগী ইকোনোমি অসি ভারতকা মরী লৈনরে। ভারতকী শেন-থুম চাউখৎলকপা অসিনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। চহি কয়া কংগ্রেসনা মীরাইরম্লবা হিরমশিং ঙসিদি মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়াগী হৌরকফম অমা ওইরে। তুরিজম অসি খুদম অমনি, মহারাস্ত্রাদা মমল নাইদ্রবা অরিবা পোৎলম কয়া লৈরি। মহারাস্ত্রাদা মহৌশাগী ওইনা ফবা মফম কয়া, অধ্যাতিক্কী মফমশিং লৈরি, মখোয়গী অকোয়বদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী শেন্মিৎলোন অমা শেমগৎপা য়াগনি। অদুবু, হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি শীজিন্নদনা থম্লি। কংগ্রেসনা চাউখৎ-থৌরাং নত্ত্রগা হেরিতেচ থৱায় য়াওদে। ঐখোয়গী সরকারনা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেচ অনিমক থবক পায়খৎলি। ঐখোয়গী ইনাকখুল্লবা হৌখ্রবা মতমদগী ইথিল ফংদুনা ঐখোয়গী অফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎলি। মরম অদুনা ঙসি মহারাস্ত্রাদা লেপ্তনা সির্দি এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শানবা, নাগপুর এয়রপোর্ত শেমগৎনবা ,অসিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া উরেপ-উয়ুং তম্লিবনি। সির্দি এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল অসিনা সাই বাবাগী ভক্তশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। লৈবাক অসিগী অমসুং মপান লৈবাকশিংগী মশিং য়াম্লবা ভক্তশিং মফম অসিদা লাকপা ঙমহল্লগনি। নুমিৎ খরগী মমাংদা, ঐনা অমুক হেন্না ফগৎহল্লবা সোলারপুর এয়রপোর্ত শঙ্গাখ্রে। ভক্তশিংনা মফম অমদা হেক থুংলবগা, মখোয়না শোইদনা অনকপা মফমশিং হায়বদি সানি শিঙ্গানাপুর, তুলজা ভাবনি, কাইলাস লাইশঙদা চৎকনি। মসিনা মহারাস্ত্রাগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনগনি অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী ৱারেপ খুদিংমক অমসুং থৌশিল খুদিংমক পান্দম অমদা কৎথোক্লে অমসুং পান্দম অদুদি-বিকসিত ভারত!। লায়রবশিং, লৌমীশিং, নহারোলশিং অমসুং নুপীশিং নুংঙাইহনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দমনি। মরম অদুনা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং লায়রবশিং, লৌমীশিং, নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংদা কৎথোক্লে। সির্দি এয়রপোর্তদা শাগদৌরিবা তোখাইবা কার্গো কমপ্লেক্স অসিনা লৌমীশিংদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলগনি। কমপ্লেক্স অসিগী খুৎথাংদা, লৌউ-শিংউগী পোৎথোক কয়া লৈবাক অসিগী অমসুং মপান লৈবাকশিংদা থাবা ঙম্লগনি। সির্দি, লাসালগাউন, অহিল্যানগর অমসুং নাসিক্কী লৌমীশিং কমপ্লেক্স অসিগী কান্নবশিং ফংলগনি। লৌমীশিং অসিনা তিলহৌ, অঙ্গুর, সেজ, পুংদোল অমসুং কফোই অচৌবা কৈথেলশিংদা য়াম্না লাইনা য়ৌহনবা ঙম্লগনি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্তনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎলি। ঐখোয়না বাসমতিগী মিনিমম এক্সপোর্ত প্রাইজ লৌথোক্লে। বাসমতি নত্তবা চেঙ মপান্দা য়োনবদা অথিংবা থম্লম্বা অদু লৌথোক্লে। পারবোইল্দ রাইজদা লৌরম্বা এক্সপোর্ত দ্যুতি তঙ্খায়দা হন্থরে। মপান্দগী অচাথাউশিং পুশিল্লকপদা তেক্স চাদা ২০ লৌনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। রিফাইন তৌরবা নুঙহৱাই, নুমিৎলৈ অমসুং প্লামগী অচাথাউশিংদা লৌবা কস্তম দ্যুতি হেনগৎলে। মসিদা কনা কান্নবা ফংগনি? ঐখোয়গী লৈবাক্কী লৌমীশিং কান্নবা ফংগনি। মখোয়না হঙ্গাম, নুঙহৱাই অমসুং নুমিৎলৈগুম্বা মহৈ-মরোংশিংগী মমল ৱাংনা য়োনবা ফংলগনি। ঙসি সরকারনা তেক্সতাইল উদ্যোগ শৌগৎলিবা ফিবম অসিনা, মহারাস্ত্রাগী লশিং থাবা লৌমীশিং কান্নবা য়াম্না ফংলগনি।
মরুপশিং,
অদোম্না মতম পুম্নমক্তা নিংশিংগদবা ৱাফম অমা লৈরি, মহারাস্ত্রা মপাঙ্গল শোন্থহল্লগা মহা-অঘাদিনা সরকার পায়বা পাম্লি, অদু্গা মহায়ুতিগী ৱাশক্তি মহারাস্ত্রা মপাঙ্গল কনখৎহনবনি। লৈবাক অসি চাউখৎনবা মাংজিল থানবগীদমক ঙসি মহারাস্ত্রানা অমুক হন্না মাঙলোমদা চঙশিনবদা ঐ হরাওই। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না মহারাস্ত্রাগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।