ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 OCT 2024 3:36PM by PIB Bhubaneshwar
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ସିପି ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହକର୍ମୀମାନେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନବିସ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ...
ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସମସ୍ତ ଶିବପ୍ରେମୀ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି।
ଆଜି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ 10 ଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଉପହାର ମିଳୁଛି। ଏହା ସହିତ, ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ: ନାଗପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଶିରିଡି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଏକ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଏହି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଗତ ସପ୍ତାହରେ, ମୁଁ ଥାଣେ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ଗସ୍ତ କରିଥିଲି , ଯେଉଁଠାରେ ମୋତେ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ 30,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏହା ପୂର୍ବରୁ, ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଅନେକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି। କିଛି ବିମାନବନ୍ଦରର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ରାସ୍ତା ଏବଂ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୌରଶକ୍ତି ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଚାଷୀ ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ କଣ୍ଟେନର ବନ୍ଦର, ବଧବନ ବନ୍ଦରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଇତିହାସରେ କେବେ ବି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ବଡ଼ ଧରଣର ବିକାଶ ହୋଇନାହିଁ। ହଁ, ଏହା ଭିନ୍ନ କଥା ଯେ, କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ଦ୍ରୁତ ଗତି ଏବଂ ସ୍ତରରେ ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଥିଲା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ମରାଠୀ ଭାଷାକୁ 'ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା'ର ମାନ୍ୟତା ଦେଇଥିଲୁ। ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଭାଷାକୁ ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ମିଳେ, ସେତେବେଳେ କେବଳ ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପିଢ଼ି ନୂତନ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ପାଇଥାଏ। କୋଟି କୋଟି ମରାଠୀ ଲୋକଙ୍କ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗାଁରୁ ଆନନ୍ଦର ବାର୍ତ୍ତା ପାଉଛି। ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଗୁଡ଼ିକରେ, ଲୋକମାନେ ମରାଠୀକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମୋତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି। ତଥାପି, ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୁଁ ଏହା ଏକା କରିନାହିଁ; ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସଫଳ ହୋଇଛି। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ ଏବଂ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ ପ୍ରୟାସ ସାକାର ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତକାଲି, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ଆସିଛି। ହରିୟାଣା ଦେଶକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ମନୋଭାବ କ’ଣ ! ଦୁଇଟି କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପୂରଣ କରିବା ପରେ ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବିଜୟ ହାସଲ କରିବା ଐତିହାସିକ। ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲ ଗ୍ୟାଙ୍ଗ ସମେତ କଂଗ୍ରେସର ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଭ୍ରମିତ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସର ସମସ୍ତ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ପଣ୍ଡ ହୋଇଗଲା। ସେମାନେ ଦଳିତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମିଛ ପ୍ରଚାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଦଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସେମାନଙ୍କର ଭିତିରି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଜାଣିପାରିଲେ। ଦଳିତମାନେ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ଯେ କଂଗ୍ରେସ ସେମାନଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ଛଡ଼ାଇ ନେଇ ନିଜ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାକୁ ବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଜି, ହରିୟାଣାର ଦଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିଜେପିକୁ ରେକର୍ଡ ସମର୍ଥନ ଦେଇଛନ୍ତି। ହରିୟାଣାର ଓବିସିମାନେ ବିଜେପି ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏହାର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନିଛନ୍ତି। କଂଗ୍ରେସ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉସୁକାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଚାଷୀମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲ ପାଇଁ ଏମଏସପି କିଏ ଦେଇଛି। ହରିୟାଣାର ଚାଷୀମାନେ ବିଜେପିର କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ଖୁସି। କଂଗ୍ରେସ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଭ୍ରମିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ତଥାପି, ହରିୟାଣାର ଯୁବକ, ମହିଳା ଏବଂ ଝିଅମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବିଜେପି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। କଂଗ୍ରେସ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରଣନୀତି ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନେ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନେ ଆଉ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ଶିକାର ହେବେ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ସବୁବେଳେ 'ବିଭାଜନ କରିବା ଏବଂ ଶାସନ କରିବା' ଫର୍ମୁଲାରେ କାମ କରିଆସିଛି। ବାରମ୍ବାର କଂଗ୍ରେସ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱହୀନ ଦଳ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଦେଶକୁ ବିଭାଜିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ କାହାଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଚାଲିଛି। କଂଗ୍ରେସ କେବେ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଭ୍ରମିତ କରିବା ବନ୍ଦ କରେ ନାହିଁ। ସେମାନଙ୍କର ଫର୍ମୁଲା ସ୍ପଷ୍ଟ : ମୁସଲମାନମାନଙ୍କୁ ଭୟରେ ରଖିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ପରିଣତ କରିବା, ଏବଂ ସେହି ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ମଜବୁତ କର। କୌଣସି କଂଗ୍ରେସ ନେତା କେବେ ମୁସଲମାନମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜାତି ବିଭାଜନ ବିଷୟରେ କହିନାହାଁନ୍ତି। ମୁସଲମାନ ଜାତି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠିବା ମାତ୍ରେ କଂଗ୍ରେସ ନେତାମାନେ ମୁହଁ ବନ୍ଦ କରିଦିଅନ୍ତି। ହିନ୍ଦୁ ସମାଜ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବା ମାତ୍ରେ କଂଗ୍ରେସ ତୁରନ୍ତ ଜାତି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆଣେ। କଂଗ୍ରେସର ରଣନୀତି ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ଜାତିକୁ ଅନ୍ୟ ଜାତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଠିଆ କରିବା। ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୁମାନେ ଯେତେ ବିଭାଜିତ ହେବେ, ସେମାନେ ସେତେ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇବେ। କଂଗ୍ରେସ ନିଜର ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ପାଇଁ ହିନ୍ଦୁ ସମାଜକୁ ଅଶାନ୍ତିରେ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଭାରତରେ ଯେଉଁଠାରେ ନିର୍ବାଚନ ହୁଏ ସେଠାରେ ଏହି ଫର୍ମୁଲା ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ। କଂଗ୍ରେସ ନିଜର ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ସମାଜରେ ବିଷର ମଞ୍ଜି ବୁଣିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଉପାୟ ବ୍ୟବହାର କରେ। କଂଗ୍ରେସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଏବଂ ଜାତିଭିତ୍ତିକ ରାଜନୀତିରେ ନିୟୋଜିତ। ନିର୍ବାଚନୀ ସଫଳତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ହିନ୍ଦୁ ସମାଜକୁ ବିଭାଜିତ କରିବା କଂଗ୍ରେସର ରାଜନୀତିର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଛି। କଂଗ୍ରେସ 'ସର୍ବ ଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବ ଜନ ସୁଖାୟ' (ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ) ର ନୀତି ଏବଂ ସନାତନ ପରମ୍ପରାକୁ ଦମନ କରୁଛି। ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରି କଂଗ୍ରେସ ଏବେ କ୍ଷମତାକୁ ଫେରିବା ପାଇଁ ଏତେ ବ୍ୟାକୁଳ ଯେ ପ୍ରତିଦିନ ଘୃଣା ରାଜନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ହେଉଛି। କଂଗ୍ରେସର ବରିଷ୍ଠ ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଦଳର ଅବସ୍ଥା ଦେଖି ଅସହାୟ ଏବଂ ହତାଶ। କଂଗ୍ରେସ ଘୃଣାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ହେବା ଦ୍ୱାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏହା ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ, ତେଣୁ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କଂଗ୍ରେସକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। କଂଗ୍ରେସ ଭାଙ୍ଗି ଯାଇନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ଦେଶକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଲାଗିପଡ଼ିଛି। ତେଣୁ, ଆମକୁ ସତର୍କ ଏବଂ ସଚେତନ ରହିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ସମାଜକୁ ବିଭାଜିତ କରିବାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସକୁ ବିଫଳ କରିବେ। ଜାତୀୟ ବିକାଶକୁ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ରଖି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ବିଜେପି ଏବଂ ମହାୟୁତି ମେଣ୍ଟକୁ ଭୋଟ ଦେବା ଉଚିତ।
ବିଜେପି ହରିୟାଣାରେ ବିଜୟୀ ହେବା ପରେ, ଏବେ ଆମକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆହୁରି ବଡ଼ ବିଜୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆଜି, ଆମେ କେବଳ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରୁନାହୁଁ ; ଆମେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। 10 ଟି ନୂତନ ସରକାରୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଏକକାଳୀନ ଉଦଘାଟନ କେବଳ ନୂତନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସ୍ଥାପନ କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ 'ମହାଯଜ୍ଞ'। ଥାନେ - ଅମ୍ବରନାଥ , ମୁମ୍ଵାଇ, ନାସିକ, ଜାଲନା, ବୁଲଢାନା , ହିଙ୍ଗୋଲି , ୱାଶିମ , ଅମରାବତୀ, ଭଣ୍ଡାରା ଏବଂ ଗଡଚିରୋଲିରେ ଥିବା ଏହି ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 900 ନୂତନ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ଯୋଡାଯାଉଛି। ଏବେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ 6000 ରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଦେଶ ଏହି ବର୍ଷ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ 75,000 ନୂତନ ଆସନ ଯୋଡିବାକୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ସେହି ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିଛୁ। ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି। ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପିଲା ଡାକ୍ତର ହେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା। ଗୋଟିଏ ସମୟରେ, ଏପରି ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ମାତୃଭାଷାରେ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକର ଅଭାବ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଆମେ ଏହି ଅସମାନତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିଛୁ। ଏବେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆମର ଯୁବକମାନେ ମରାଠୀ ଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ପଢ଼ିପାରିବେ। ମରାଠୀରେ ପଢ଼ି ସେମାନେ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବାରେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅସ୍ତ୍ର। କଂଗ୍ରେସ ଭଳି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରେ ରଖିଲେ। କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଆମ ସରକାର 25 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହୋଇଛି। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଅଛି। ଏବେ, 70 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ମଧ୍ୟ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଉଛନ୍ତି। ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଔଷଧ ବହୁତ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ। ହୃଦରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଷ୍ଟେଣ୍ଟ 80 - 85% ଶସ୍ତା ହୋଇଛି। ଆମେ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛୁ। ସରକାରୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଚିକିତ୍ସାକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଛି। ଆଜି, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୃଢ଼ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭର ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ କେବଳ ସେହି ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥାଆନ୍ତି। ଆଜି, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ନୂତନ କାହାଣୀ କହୁଛି। ପ୍ରମୁଖ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଭାରତକୁ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଖରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଫ୍ଟୱେର୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅପାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ଦକ୍ଷ କରୁଛୁ। ଆଜି, ଆମେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇରେ ଭାରତୀୟ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛୁ। ଏଠାରେ, ଯୁବପିଢ଼ି ଭବିଷ୍ୟତ-ମୁଖୀ ତାଲିମ ପାଇବେ। ବଜାର ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ବିକଶିତ ହେବ। ଆମ ସରକାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଦେୟଯୁକ୍ତ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଦେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଭାରତର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଏବେ, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଭତ୍ତା ଭାବରେ 5000 ଟଙ୍କା ମିଳିବ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ହଜାର ହଜାର କମ୍ପାନୀ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭାରତ ତାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ କରୁଥିବା ପ୍ରୟାସ ନିରନ୍ତର ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆଜି, ଆମର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ଗତକାଲି, ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରାଙ୍କିଂ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ରାଙ୍କିଂ ଅନୁସାରେ, ଭାରତରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣାର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ପାଲଟିଛି। ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ଭବିଷ୍ୟତ ଏବେ ଭାରତ ସହିତ ଜଡିତ ! ଭାରତର ଏହି ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଆଣି ଦେଉଛି। କଂଗ୍ରେସ ଦ୍ୱାରା ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବିଶାଳ ସୁଯୋଗର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟର ଆବାସସ୍ଥଳ! ଏହାର ସୁନ୍ଦର ପ୍ରାକୃତିକ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି। ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପାଖରେ ଏକ ବହୁ-ବିଲିୟନ ଡଲାରର ଅର୍ଥନୀତି ବିକଶିତ ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ଏହି ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଯେପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ ସେପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ନଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ 'ବିକାଶ' (ବିକାଶ) କିମ୍ବା 'ବିରାସତ' (ଐତିହ୍ୟ) ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହୀ ନଥିଲା। ଆମ ସରକାରରେ ଐତିହ୍ୟର ବିକାଶ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ଉଭୟ ରହିଛି। ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଅତୀତରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆମେ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ଶିରିଡି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା, ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଇଥିବା ନାଗପୁର ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଅନେକ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛୁ। ଶିରିଡି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁବିଧା ଆଣିବ। ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭକ୍ତ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଅପଗ୍ରେଡେଡ୍ ସୋଲାପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ଯେତେବେଳେ ଭକ୍ତମାନେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ନିକଟସ୍ଥ ସ୍ଥାନ ଯେପରିକି ଶନି ଶିଙ୍ଗନାପୁର , ତୁଳଜା ଭବାନୀ ଏବଂ କୈଳାସ ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ। ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ନୀତି କେବଳ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ - 'ବିକଶିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ)! ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ଗରିବ, ଚାଷୀ, ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ। ତେଣୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗାଁ, ଗରିବ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ଶିରିଡି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନିର୍ମିତ ପୃଥକ କାର୍ଗୋ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ ହେବ। ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶକୁ ପଠାଯିବ। ଶିରିଡି, ଲାସଲଗାଓଁ , ଅହଲ୍ୟାନଗର ଏବଂ ନାସିକର ଚାଷୀମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହି ଚାଷୀମାନେ ପିଆଜ, ଅଙ୍ଗୁର, ଢ଼େଙ୍କାନାଳ, ଗୁଆ ଏବଂ ଡାଳିମ୍ବ ଭଳି ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜରେ ବଡ଼ ବଜାରକୁ ନେଇପାରିବେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ଆମେ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ ହଟାଇ ଦେଇଛୁ। ଅଣ-ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଉଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ସିଝା ଚାଉଳର ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ଅଧା କରାଯାଇଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଷୀଙ୍କ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ପିଆଜ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ମଧ୍ୟ ଅଧା କରିଦେଇଛୁ। ଆମେ ଖାଦ୍ୟ ତେଲ ଆମଦାନୀ ଉପରେ 20% ଟିକସ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆମେ ରିଫାଇନ୍ ସୋୟାବିନ୍, ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଏବଂ ପାମ୍ ତେଲ ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଏଥିରୁ କିଏ ଲାଭବାନ ହେବେ? ଏହା ଆମ ଦେଶର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ। ସେମାନେ ସୋରିଷ, ସୋୟାବିନ୍ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ପରି ଫସଲର ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବେ। ସରକାର ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ଯେଉଁ ସମର୍ଥନ ଦେଉଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କପା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ସବୁବେଳେ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ: ମହା - ଆଗାଡି କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯେତେବେଳେ ମହାଯୁତିର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of various development projects in Maharashtra
09 OCT 2024 3:36PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Maharashtra C.P. Radhakrishnan ji, Chief Minister Eknath Shinde ji, my colleagues in the Union Cabinet, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis ji, Shri Ajit Pawar ji, all other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Maharashtra...
I greet all the Shiv-loving brothers and sisters of Maharashtra.
Today, Maharashtra is getting the gift of 10 new medical colleges. Along with this, two important infrastructure projects have been initiated: the modernization and expansion of Nagpur Airport and the construction of a new terminal building at Shirdi Airport. I congratulate the people of Maharashtra on these development projects. Just last week, I visited Thane and Mumbai, where I had the opportunity to inaugurate projects worth 30,000 crore rupees, including the metro line project. Prior to that, thousands of crores worth of development projects were launched in different districts. The metro is being expanded in several cities. Some airports are being upgraded, and road and highway projects are progressing rapidly. Projects related to infrastructure, solar energy, and textile parks have been launched. New initiatives have been taken in the interest of farmers and livestock keepers. The foundation of Vadhavan Port, the country's largest container port, has been laid in Maharashtra. Never in the history of Maharashtra has there been such rapid and large-scale development across various sectors. Yes, it’s a different matter that during Congress rule, corruption occurred at the same fast pace and scale across various sectors.
Brothers and sisters,
A few days ago, we accorded the status of ‘Classical Language’ to the Marathi language. When a language receives its due respect, it’s not just words, but an entire generation that gains new expressions. A decades-old dream of crores of Marathi people has been fulfilled. People from across Maharashtra have celebrated this, and today I am receiving messages of joy from villages across Maharashtra. In these messages, people are thanking me for granting classical language status to Marathi. However, I want to clarify that I did not do this alone; it was accomplished with your blessings. Every development effort in Maharashtra is being realized with the blessings of great figures like Chhatrapati Shivaji Maharaj, Babasaheb Ambedkar, Jyotiba Phule, and Savitribai Phule.
Friends,
Just yesterday, the election results from Haryana and Jammu & Kashmir came in. Haryana has shown the nation what the mood is! Winning for the third time in a row after completing two terms is historic. The Congress’s entire ecosystem, including the Urban Naxal gang, was busy misleading the public, but all of Congress’s conspiracies were crushed. They tried to spread lies among Dalits, but the Dalit community sensed their dangerous intentions. Dalits realized that the Congress wanted to snatch their reservation and distribute it for their own vote bank. Today, the Dalit community in Haryana has given the BJP record support. Haryana’s OBCs are standing with the BJP, recognizing its development work. The Congress tried to instigate the farmers, but farmers know who has given them MSP for their crops. Haryana’s farmers are happy with BJP’s welfare schemes. The Congress targeted the youth, attempting to mislead them in various ways. However, Haryana’s young men, women, and daughters trust BJP for their bright future. The Congress used every tactic, but the people of Haryana have shown that they will no longer fall prey to Congress and Urban Naxal conspiracies.
Friends,
Congress has always operated on the ‘divide and rule’ formula. Time and again, Congress has proven to be an irresponsible party. It continues to create new narratives to divide the country. Congress never stops misleading voters. Their formula is clear: keep Muslims in fear, convert them into a vote bank, and strengthen that vote bank. No Congress leader has ever spoken about the caste divisions among Muslims. As soon as the issue of Muslim castes comes up, Congress leaders keep their mouths shut. The moment there’s a discussion on Hindu society, Congress immediately brings up caste. Congress’s strategy is to pit one caste of Hindus against another. They know that the more Hindus are divided, the more they benefit. The Congress wants to keep the Hindu society in turmoil for its political gain. This formula is applied wherever elections are held in Bharat. Congress uses every possible means to spread poison in society to secure its vote bank. Congress is fully engaged in communal and caste-based politics. Dividing Hindu society to ensure electoral success has become the foundation of Congress’s politics. The Congress is suppressing the ethos of ‘Sarva Jan Hitaya, Sarva Jan Sukhaya’ (welfare of all), as well as the Sanatan tradition. Having ruled the country for so many years, the Congress is now so desperate to return to power that it indulges in hate politics every day. Even the senior leaders of Congress are helpless and dismayed at the state of their party. Congress is on the verge of becoming the largest factory of hate. Mahatma Gandhi realized this right after independence, which is why he said Congress should be dissolved. Congress hasn’t dissolved, but today it’s bent on destroying the country. Therefore, we must stay cautious and alert.
Friends,
I firmly believe that the people of Maharashtra will foil every attempt to divide society. Keeping national development as their top priority, the people of Maharashtra must unite and vote for BJP and the Mahayuti alliance.
After BJP has won Haryana, now we must secure an even bigger victory in Maharashtra.
Friends,
In the last 10 years, we have initiated a grand mission to build modern infrastructure for the country’s development. Today, we are not just constructing buildings; we are laying the foundation for a healthy and prosperous Maharashtra. The simultaneous inauguration of 10 new government medical colleges is not just about establishing new institutions but is the ‘maha yagna’ about improving the lives of lakhs of people. These medical colleges in Thane-Ambernath, Mumbai, Nashik, Jalna, Buldhana, Hingoli, Washim, Amravati, Bhandara, and Gadchiroli will serve lakhs of families in these districts and nearby areas. As a result, 900 new medical seats are being added in Maharashtra. Now, the number of medical seats in Maharashtra will reach approximately 6,000. The nation has pledged to add 75,000 new seats in the medical field from the Red Fort this year. Today’s event is also a major step in that direction.
Friends,
We have made medical education more accessible. This has opened new doors of opportunities for the youth of Maharashtra. It is a priority of our government that more and more children from poor and middle-class families become doctors and fulfil their dreams. At one time, the lack of textbooks in the mother tongue for such studies was a major challenge. Keeping in mind the interests of the youth of Maharashtra, we have removed this disparity as well. Now, our youth in Maharashtra can study medicine in the Marathi language. By studying in Marathi, they will be able to achieve their dream of becoming doctors.
Friends,
Our efforts to simplify life are a major tool in the fight against poverty. Parties like Congress have used poverty as fuel for their politics. That’s why they kept the poor in poverty. But within the last decade, our government has lifted 25 crore people out of poverty. The transformation of healthcare services in the country has been a major factor in this. Today, every poor person has an Ayushman Card for free treatment. Now, all citizens above 70 years of age are also getting free healthcare. Essential medicines are available at very low prices at Jan Aushadhi Centres. Stents have become 80-85% cheaper for heart patients. We have reduced the prices of necessary medicines for cancer treatment as well. The increase in the number of government medical colleges and hospitals has made treatment more affordable. Today, even the poorest citizen has a strong social security cover, thanks to the Modi government.
Friends,
The world only trusts a country when its youth are full of confidence. Today, the confidence of the youth of Bharat is telling the new story of a bright future for the country. Major nations are now seeing Bharat as an important hub of human resources. Our youth have immense opportunities in every field, from education and healthcare to software, all around the world. That’s why we are making our youth skilled according to global standards. Today, we are starting initiatives like the Vidya Samiksha Kendra in Maharashtra. We have also inaugurated the Indian Institute of Skills in Mumbai today. Here, youth will receive future-oriented training. Their talent will be developed according to market demands. Our government has also started giving paid internships to the youth. This is the first time in Bharat’s history that such an initiative has been taken. Now, the youth will receive 5,000 rupees as an internship allowance. I am happy that thousands of companies are registering to support this initiative and provide internships to the youth. This effort will strengthen the foundation of the youth, provide them with new experiences, and open doors to new opportunities.
Brothers and sisters,
The efforts being made by Bharat for its youth are continuously yielding results. Today, our educational institutions are standing alongside the top institutes in the world. Just yesterday, the World University Rankings were announced. According to this ranking, the quality of higher education and research for the youth in Bharat is improving.
Friends,
Today, the world is focused on Bharat. Bharat has become the fifth-largest economy in the world. The future of the global economy is now connected to Bharat! This economic progress of Bharat is bringing new opportunities. Areas that were neglected for decades by Congress are now becoming sources of immense opportunities. Tourism, for example, is one such area. Maharashtra is home to invaluable heritage! It has beautiful natural sites and spiritual centres. A multi-billion-dollar economy could have been developed around these sites. But these opportunities were not utilized as they should have been. Congress had no interest in ‘Vikas’ (development) or ‘Virasat’ (heritage). There is both development and preservation of heritage in our government. We are building a bright future while drawing inspiration from our rich past. That’s why today we have laid the foundation stone for the new terminal building at Shirdi Airport, modernized Nagpur Airport, and many other continuous development works are happening across Maharashtra. The new terminal at Shirdi Airport will bring great convenience to the devotees of Sai Baba. A large number of devotees from all over the country and abroad will be able to visit. A few days ago, I also inaugurated the upgraded Solapur Airport. When devotees visit one place, they will certainly also visit nearby places like Shani Shingnapur, Tulja Bhavani, and the Kailash Temple. This will boost Maharashtra’s tourism economy and increase job opportunities.
Friends,
Every decision and policy of our government is dedicated to just one goal— ‘Viksit Bharat’ (Developed India)! And for this, our vision is the welfare of the poor, farmers, youth, and women. Therefore, every development project is dedicated to the villages, the poor, the labourers, and the farmers. The separate cargo complex being built at Shirdi Airport will be a great help to farmers. Various agricultural products will be shipped to the rest of the country and abroad through this complex. Farmers in Shirdi, Lasalgaon, Ahilyanagar, and Nashik will benefit. These farmers will easily be able to take their products, like onions, grapes, drumsticks, guavas, and pomegranates, to larger markets.
Brothers and sisters,
Our government is continuously taking necessary steps in the interest of farmers. We have removed the minimum export price on basmati rice. The ban on non-basmati rice exports has also been lifted. Export duty on parboiled rice has been halved. To increase the profits of farmers in Maharashtra, we have halved the export tax on onions as well. We have decided to impose a 20% tax on the import of edible oils. We have also significantly increased the customs duty on refined soybean, sunflower, and palm oils. Who will benefit from this? It will benefit our country's farmers. They will get better prices for crops like mustard, soybeans, and sunflowers. The support the government is giving to the textile industry is also benefiting the cotton farmers of Maharashtra greatly.
Friends,
One thing you must always remember: the Maha-Aghadi wants to weaken Maharashtra to gain power, while the Mahayuti’s resolve is to make Maharashtra strong. I am happy that today Maharashtra is once again moving forward to lead the country’s progress. Once again, I extend my congratulations to the people of Maharashtra on all these development initiatives.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.